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Id: biblio-1147231
Autor: Alves, Luiziene Soares; Morais, Larissa Gasparelo; Mauad, Munir; Brito, Diego de Mello Conde de; Santos, André Marques dos; Castro, Rosane Nora; Souza, Sonia Regina de.
Título: Grain production fatty acid and oil profile from sunflower cultivars receiving different boron doses / Produção de grãos, perfil de óleo e ácido graxo em cultivares de girassol submetidos a diferentes doses de boro
Fonte: Biosci. j. (Online);36(4):1185-1192, 01-06-2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Among the main factors that affect the productivity of crops is deficiency of nutrients. Boron (B) is an essential micronutrient for plants, and sunflower is one of the most sensitive plants to deficiency of the element. Its inadequate supply can impair sunflower plants' metabolism and grain and oil yield. The objective of this study was to assess the effect of different boron doses on the production of sunflower grains and the content and quality of the oil obtained from them. The experimental design was randomized blocks in a factorial scheme with three cultivars (Helio251, BRS323, BRS324) and four B doses (0, 2.5, 5.0, 8.0 kg ha-1). Two harvests were performed, the first in the R5 reproductive stage and the second at the end of the R9 cycle. In both cases, the levels of B in the capitulum were measured. At the end of the cycle, the grain yield, crude protein and oil content in the grains and fatty acid profile were analyzed. The cultivars responded differently to the treatments with B. The boron fertilization influenced the grain yield and oil content, but was not correlated with the profile of the majority unsaturated fatty acids and crude protein in the grains. Variations were observed in the fatty acid profile between the cultivars, an important aspect that needs to be evaluated according to the purpose of the production. In soil with lower availability of B, cultivar BRS323 was most efficient in B uptake, grain yield and oil content and quality.

Dentre os principais fatores que afetam a produtividade das culturas está a deficiência de nutrientes. O Boro (B) é um micronutriente essencial para plantas, e o girassol é uma das mais sensíveis à deficiência desse elemento. Seu fornecimento inadequado pode prejudicar o metabolismo, a produção de óleo e grãos das plantas de girassol. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de diferentes doses de boro na produção de grãos, conteúdo a qualidade do óleo de girassol. O experimento foi conduzido em delineamento de blocos ao acaso em esquema fatorial com três cultivares (Helio251, BRS323, BRS324) e quatro doses de B (0; 2,5; 5,0; 8,0 kg ha-1). Foram realizadas duas coletas, a primeira na fase reprodutiva R5 e a segunda no final do ciclo R9. Em ambos os casos, os níveis de B no capítulo foram medidos. No final do ciclo, foram analisados a produção de grãos, teor de proteína bruta e óleo nos grãos e perfil de ácidos graxos. Os cultivares responderam diferentemente aos tratamentos com B. A adubação com boro influenciou o rendimento de grãos e teor de óleo, mas não se correlacionou com o perfil da maioria dos ácidos graxos insaturados e da proteína bruta nos grãos. Foram observadas variações no perfil de ácidos graxos entre cultivares, um aspecto importante que precisa ser avaliado de acordo com a finalidade da produção. No solo com menor disponibilidade de B, o cultivar BRS323 foi mais eficiente na absorção de B, rendimento de grãos, teor e qualidade de óleo.
Descritores: Boro
Ácido Linoleico
Helianthus
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1129715
Autor: Souza, C. S; Moreira, J. A; Silva, N. R; Marinho, A. L; Costa, C. V. S; Souza, J. G; Teixeira, E. N. M; Aguiar, E. M.
Título: Enrichment diets of pigs with oil blends and its effects on performance, carcass characteristics and fatty acid profile / Dietas enriquecidas com blends de óleos para suínos em terminação e seus efeitos sobre o desempenho, as características de carcaça e o perfil de ácidos graxos
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(3):1000-1008, May-June, 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: The addition of different oil blends in the feed of finishing pigs was evaluated. Twenty-four castrated male finishing pigs were used in a randomized block design containing four treatments and six replicates. The treatments consisted of: Reference ration (RR) - 100% soybean oil feed; and the combination of the different oils: Blend1 - 50.0% soybean oil (SO), 25.0% flaxseed oil (FO), 12.5% olive oil (OO) and 12.5% canola oil (CO); Blend2 - 25.0% SO, 50.0% FO, 12.5% OO and 12.5% CO; and Blend3 - 25.0% SO, 12.5% FO, 12.5% OO and 50.0% CO. The performance, quantitative and qualitative carcass parameters, fatty acids profile and economic feasibility of the diets were evaluated. The use of blends in the diets did not influence the performance or carcass quality, but increased marbling and carcass yield. The fatty acid profile of the loin presented greater amounts of stearic acid in Blend3 and higher percentage of unsaturated fatty acids in animals fed with Blend1. The fatty tissue presented greater amounts of myristic acid in Blend1 and oleic acid in Blend3. The reference ration was the most economic. The Blends did not affect performance or carcass characteristics and improved the fatty acid profile.(AU)

Foi avaliada a utilização de diferentes blends de óleo em dietas de suínos em terminação. Foram utilizados 24 suínos, machos, castrados, distribuídos em delineamento de blocos ao acaso, com quatro tratamentos e seis repetições. Os tratamentos consistiram de: ração referência (RR) - 100% de ração com utilização de óleo de soja; e a combinação de diferentes óleos: Blend1 - 50,0% de óleo de soja (OS), 25,0% de óleo de linhaça (OL), 12,5% de óleo de oliva (OO) e 12,5% de óleo de canola (OC); Blend2 - 25,0% OS; 50,0% OL; 12,5% OO e 12,5% OC; e Blend3 - 25,0% OS; 12,5% OL; 12,5% OO e 50,0% OC. Foram avaliados os parâmetros de desempenho, a qualidade de carcaça, o perfil de ácidos graxos e a viabilidade econômica. O uso de blends nas dietas não influenciou o desempenho ou a qualidade da carcaça, mas aumentou o marmoreio e o rendimento de carcaça. O perfil de ácidos graxos do lombo apresentou maiores quantidades de ácido esteárico com a utilização do Blend3 e maior porcentagem de ácidos graxos insaturados nos animais alimentados com o Blend1. O tecido adiposo apresentou maiores quantidades de ácido mirístico quando se forneceu o Blend1 e de ácido oleico com o Blend3. A ração testemunha foi a mais econômica. As misturas não afetaram o desempenho e as características de carcaça e melhoraram o perfil de ácidos graxos da carne.(AU)
Descritores: Suínos/metabolismo
Ácidos Graxos Monoinsaturados/administração & dosagem
Ácido Linoleico
Ácidos Graxos/metabolismo
-Alimentos Fortificados
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-270857
Autor: Declair, Vânia.
Título: Dermatite irritativa de fraldas / Diaper dermatitis
Fonte: Rev. paul. enferm;15(1/3):25-32, jan.-dez. 1996.
Idioma: pt.
Resumo: A dermatite na área da fralda em crianças nos primeiros anos de vida, talvez seja o distúrbio cutâneo mais comum nessa faixa etária. Na maioria das vezes é devido a irritaçäo e fricçäo. Estudos atuais demonstraram que a amônia e os produtos de degradaçäo da urina näo säo os principais fatores causais mas sim o processo de lesäo macerativa da pele ocasionado pelo excesso de umidade na pele. As alteraçöes da camada de barreira transepidérmica parecem também ter grande influência nesse processo. Este estudo é uma revisäo bibliográfica da dermatite amoniacal ou dermatite irritativa de fralda onde säo abordados também a importância dos ácidos graxos essenciais, um lipídeo insaturado totalmente natural, usado para sua prevençäo e tratamento.
Descritores: Dermatite das Fraldas/etiologia
-Epiderme
Cuidado do Lactente
Ácido Linoleico
Limites: Humanos
Recém-Nascido
Lactente
Responsável: BR21.1 - Biblioteca J Baeta Vianna- Campus Saúde UFMG


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Id: lil-736348
Autor: Shinagawa, Fernanda Branco; Santana, Fernanda Carvalho de; Mancini-Filho, Jorge.
Título: Efeito do óleo de semente de uva prensado a frio nos marcadores bioquímicos e perfil inflamatório de ratos / Effect of cold pressed grape seed oil on rats' biochemical markers and inflammatory profile
Fonte: Rev. Nutr. (Online);28(1):65-76, Jan.-Feb. 2015. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do consumo crônico do óleo de semente de uva, obtido do mercado brasileiro, nos marcadores bioquímicos e inflamatórios de ratos saudáveis. Métodos: Ratos Wistar, recém-desmamados e saudáveis, receberam por 65 dias óleo de semente de uva e soja em duas concentrações (3 e 6 mL/kg de peso corporal). Os parâmetros avaliados foram a ingestão alimentar, peso corporal e dos tecidos hepático, cerebral e adiposo retroperitonial; neste último, foi ainda realizado o perfil de ácidos graxos. A análise dos parâmetros bioquímicos, peroxidação lipídica e perfil inflamatório através da quantificação das citocinas TNF-α, IL-10 e IL-6 foi realizada no soro. Resultados: O óleo de semente de uva, independentemente da dose administrada, promoveu maior acúmulo de gordura no tecido hepático e aumento nos níveis de peroxidação lipídica do soro. Verificou-se que, quando consumido na maior dose, houve maior incorporação do ácido graxo linoleico no tecido adiposo retroperitonial. Modificações nos parâmetros bioquímicos e inflamatórios séricos não foram observadas. Conclusão: O consumo de óleo de semente de uva não provocou alterações metabólicas significantes em nenhuma das doses administradas ainda que se tenha observado uma elevação nos níveis de peroxidação lipídica sérica. .

Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of long term consumption of cold-pressed grape seed oil purchased in Brazil on the biochemical and inflammatory biomarkers of healthy rats. Methods: Weaned and healthy Wistar rats received two concentrations (3 and 6 mL/kg body weight) of grape seed and soy oil for 65 days. The parameters studied were food intake and body, liver, brain, and retroperitoneal adipose tissue weight. The fatty acid composition of the adipose tissue was also determined. Serum biochemical parameters, lipid peroxidation, and inflammatory profile were assessed, quantifying the cytokines tumor necrosis factor alpha, interleukin 10 and IL-6. Results: Grape seed oil, regardless of dosage, promoted much fat accumulation on hepatic tissue and also increased serum lipid peroxidation. The highest dosage promoted the greatest incorporation of polyunsaturated fatty acids in the retroperitoneal adipose tissue. The biochemical parameters and serum inflammatory markers did not change. Conclusion: Grape seed oil did not promote significant metabolic changes at either concentration but increased serum lipid peroxidation. .
Descritores:
Peroxidação de Lipídeos
Ratos Wistar
Ácido Linoleico
Extrato de Sementes de Uva
Metabolismo
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-988482
Autor: Gutiérrez Álvarez , Luis Felipe.
Título: Conjugated linoleic acid in milk and fermented milks: variation and effects of the technological processes / Ácido linoleico conjugado en leche y leches fermentadas: variabilidad y efectos de los procesos tecnológicos
Fonte: Vitae (Medellín);23(2):134-145, 2016. Ilustraciones.
Idioma: en.
Resumo: Background: Conjugated linoleic acid (CLA) is a generic term used to describe a group of geometric and positional isomers of linoleic acid with a conjugated double bond system. CLA-isomers have been widely studied because of their important biological activity and their protective effects against several diseases, such as obesity, atherosclerosis, chronic inflammatory diseases, and cancer. Consequently, these biomolecules have attracted much attention from the dairy industry, since they are naturally found in ruminants' milk, and because the development of CLA-enriched dairy foods can be a good economic opportunity given the growth of the functional foods market, in which the dairy industry plays an important role. Objectives: This work presents a comprehensive review of the following aspects: (i) The synthesis and concentration of the CLA-isomers in milk, and the main strategies employed to increase their content in a natural manner; (ii) The influence of the main technological treatments applied to milk on the concentration of CLA-isomers; and (iii) The effects of milk fermentation on the content of CLA-isomers, and the challenges of this technological process, which has been though as a promissory alternative to naturally increase the content of CLA in fermented dairy products. Methods: Information available in various databases was reviewed. A total of 103 articles were selected on the basis of their relevance and scientific-technical quality. Results: The CLA concentration in cows' milk normally ranges between 2 and 37 mg/g fat, and is mainly affected by the dietary regime offered to the animals. From the total CLA-isomers, rumenic acid represents between 75 and 90%. The technological processes normally applied to milk (thermal processing, high pressure processing, and fermentation) might cause slight changes on the CLA concentration, but the mechanisms causing these changes have not been still established. The increase in CLA concentration by milk fermentation is strain-dependent, because of the different linoleate isomerase activity of the species. . Conclusions: Although several studies have reported increases in the concentration of CLA in milk and fermented milks in a natural manner, they are fairly moderate, and the obtained levels of CLA are significantly lower than those recommended to achieve therapeutic effects

Antecedentes: El ácido linoleico conjugado (CLA) es un término genérico utilizado para describir el grupo de isómeros geométricos y posicionales del ácido linoleico con un sistema de dobles enlaces conjugados. Los isómeros de CLA han sido ampliamente estudiados debido a su importante actividad biológica y a sus efectos protectores contra varias enfermedades, como la obesidad, arteriosclerosis, enfermedades inflamatorias crónicas y el cáncer. En consecuencia, estas biomoléculas han despertado mucho interés en la industria láctea, dado que están presentes naturalmente en la leche de rumiantes, y porque el desarrollo de productos lácteos enriquecidos con CLA puede representar una oportunidad económica interesante, dado el crecimiento del mercado de alimentos funcionales, en el cual la industria láctea tiene una participación importante. Objetivos: En este trabajo se presenta una revisión detallada de los siguientes aspectos: (i) El origen de los isómeros de CLA en la leche, sus concentraciones promedio y las principales estrategias utilizadas para incrementar su contenido de manera natural; (ii) La influencia de los principales tratamientos tecnológicos aplicados a la leche en la concentración de los isómeros del CLA; y (iii) Los efectos de la fermentación de la leche en el contenido de isómeros de CLA, y los retos de este proceso tecnológico concebido como promisorio para aumentar naturalmente el contenido de CLA en leches y productos lácteos fermentados. Métodos: Se revisó la información disponible en varias bases de datos. Un total de 103 artículos fueron seleccionados con base en su pertinencia y calidad técnico-científica. Resultados: La concentración de CLA en la leche de vaca normalmente oscila entre 2 y 37 mg/g grasa, y es afectada principalmente por la dieta suministrada a los animales. Del total de isómeros de CLA, el ácido ruménico representa entre 75 y 90%. Los procesos tecnológicos aplicados normalmente a la leche (procesado térmico, procesamiento por altas presiones y fermentación) pueden causar ligeras modificaciones en la concentración de CLA, pero los mecanismos que causan estos cambios no han sido aún establecidos. El incremento en la concentración de CLA por fermentación de la leche es dependiente de la cepa, debido a diferencias en la actividad de la linoleato isomerasa de las especias. Conclusiones: Aunque varios estudios han reportado incrementos en la concentración de CLA en leche y leches fermentadas de manera natural, estos son bastante moderados, y los niveles de CLA obtenidos son significativamente menores que los recomendados para alcanzar los efectos terapéuticos.
Descritores: Ácido Linoleico
Leite
-Iogurte
Probióticos
Alimento Funcional
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca


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Id: biblio-988076
Autor: Montoya, Catalina; García, José Fernando; Barahona, Rolando.
Título: Contenido de ácidos grasos en carne de bovinos cebados en diferentes sistemas de producción en el trópico colombiano / Fatty acids in meat from cattle fattened in different production systems in the colombian tropics
Fonte: Vitae (Medellín);22(3):205-214, 2015. Ilustraciones.
Idioma: es.
Resumo: Antecedentes: La carne es un alimento altamente nutritivo y un componente principal de la canasta básica familiar. Los consumidores seleccionan alimentos no solo por su gusto y satisfacción, sino por sus efectos en la nutrición y en la salud humana. Además se conoce muy poco sobre la calidad de carne producida en los sistemas colombianos y su contenido de ácidos grasos. Objetivo: Determinar el contenido y la composición de ácidos grasos en carne de bovinos cebados en distintos sistemas de producción colombianos. Métodos: Se obtuvieron lomos (Longissimus dorsi) de bovinos Cebú provenientes de cuatro sistemas de producción del trópico colombiano: Dos arreglos silvopastoriles (Centro Experimental Cotové, Universidad Nacional de Colombia y Montenegro, Quindío), una pradera mejorada (Montenegro, Quindío) y un sistema de pastoreo tradicional (Montería, Córdoba). Se extrajo grasa de 64 muestras de carne (dos por lomo) en el laboratorio de Química Analítica de la Universidad Nacional de Colombia, en la que se realizó un análisis cuantitativo de ácidos grasos por cromatografía de gases en el laboratorio de Análisis Instrumental de la Universidad Nacional de Colombia, sede Medellín. Los resultados se evaluaron siguiendo un diseño completamente al azar y la separación de medias se realizó por Duncan. Resultados: Hubo diferencias significativas en el contenido de ácido mirístico y palmítico entre el sistema tradicional y la pastura mejorada, siendo ambos mayores en el sistema tradicional. Hubo diferencias significativas en el contenido de ácidos insaturados, siendo el sistema silvopastoril del Quindío y la pradera mejorada, los de mayor relación de ácidos grasos polisaturados: insaturados (0,19). En la relación linoleico: α-linolénico no hubo diferencias entre los sistemas. Conclusión: La composición y el contenido de ácidos grasos variaron en la carne de los sistemas evaluados. Los principales componentes de la grasa fueron el ácido palmítico y el ácido oleico (30,73 y 35, 62 g/100 g de ácidos grasos)

Background: Meat is a highly nutritious food and a major component of the basic food basket. Consumers select foods not only for taste and satisfaction, but also for their effects on human nutrition and health. In addition there is very little knowledge about the quality of meat produced in the Colombian systems and their fatty acid content which undoubtedly affect human health. Objetive: To determine the content and composition of fatty acids in meat from steers managed in different Colombian systems. Methods: Meat (Longissimus dorsi) samples were obtained from Zebu cattle from four production systems inthe Colombian tropics: Two silvopastoral arrangements (Cotové Research Center, National University of Colombia and Montenegro, Quindío), improved pastures (Montenegro, Quindío) and a traditional grazing system (Monteria, Cordoba). Fat was extracted from 64 meat samples in the laboratory of Analytical Chemistry of the National University of Colombia, and a quantitative analysis of fatty acids was performed by gas chromatography in the laboratory of Instrumental Analysis of the National University of Colombia in Medellin. The results were evaluated following a complete randomized design and means were separated by the Duncan test. Results: There were significant differences in the content of myristic and palmitic acids between meat from the traditional and improved pasture system, with both acids being higher in the traditional system. There were also differences in the content of linoleic and linolenic acid, being lower in the Cotové silvopastoral system. There were significant differences in the content of unsaturated acids, with the meat from silvopastoral system Quindío and the improved pastures showing the highest fatty acid saturated: polyunsaturated ratio (0.19). In the linoleic: α-linolenic ratio there were no differences. Conclusions: Although the composition and the fatty acid content in beef varied between systems evaluated, the main components of such systems fat were palmitic acid and oleic acid (30.73 and 35.62 g/100 g fatty acid).
Descritores: Ácidos Graxos
-Bovinos
Ácido Linoleico
Gorduras Insaturadas
Carne
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca


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Silva, Vinicius Duval da
Id: lil-779141
Autor: Silva, Marcelo Luís Altenhofen da; Lauz, Susi; Silva, Vinícius Duval da; Araujo, Ana Maria Wolkmer de; Silva, Michelle Maidana Altenhofen da; Tatekawa, Lidia Akemi; Danielski, Tatiana Peres.
Título: Avaliação da aplicação tópica de ácido linoleico em retalhos cutâneos randomizados em ratos / Evaluation of topic linoleic acid application on random-pattern skin flaps in rats
Fonte: Rev. bras. cir. plást;28(4):642-649, july-sept. 2013.
Idioma: en.
Resumo: Concern about the viability of skin flaps, especially those of random pattern, has been the subject of several studies in plastic surgery. The limiting factar of these flaps is the unpredictability of its microvasculature, which could lead to partial or complete necrosis of the flap. This study tested the role of topical use of linoleic acid on the survival of random skin flaps. This study tested the role of topical use of linoleic acid on the survivl of random slin flap. This a polyunsaturated fatty acid, which in wound healing studies showed to act by mediating the inflammatory response, and decreasing the production of nitric oxide, accelerating the repair process. Objective: The aim of this project was to evaluate morphometric and histologically the improvement on skin flaps survival in rats treated with topical linoleic acid. Method: 24 male Wistar rats randomly divided into 3 groups, the control group or Glycerin (GG, n = 8), Dersani® group (GD, n =8) and Linoleic Acid group (GL, n = 8). Under general anesthesia, a cranial base modified McFarlane random skin flap was elevated in dorsal region of the rats. Results: The mean percentage of necrosis area among the groups was: GG - 44.49%, GD - GL and 44.72% - 44.20%. It showed no statistically significant differences (p> 0.05). Histological analysis has also not found differences in the degree of necrosis or inflammation. Conclusion: In this study, topical application of LA showed no statistically significant differences(P>0.05) on improving the survival area of random skin flap in rats...

A preocupação com a viabilidade de retalhos cutâneos, especialmente os randomizados, tem sido motivo de diversas pesquisas na cirurgia plástica. O fator limitante para a utilização desses retalhos é a imprevisibilidade de sua vascularização distal, o que poderá resultar em necrose parcial ou completa do retalho. Neste estudo, foi testado o uso tópico do ácido linoleico na melhoria da sobrevivência dos retalhos de pele. Este é um ácido graxo poli-insaturado, que em estudos sobre cicatrização de feridas mostrou atuar na mediação da resposta inflamatória e na diminuição da produção de óxido nítrico, acelerando o processo de reparo. Objetivo: O objetivo deste trabalho foi avaliar morfométrica e histologicamente o aumento da viabilidade de retalhos cutâneos randomizados em ratos, tratados com uso tópico do ácido linoleico. Método: Vinte e quatro ratos Wistar machos divididos aleatoriamente em três grupos: grupo Controle ou Glicerina (GG, n = 8]. grupo Dersani® (GD, n = 8) e grupo Ácido Linoleico (GL, n = 8). Sob anestesia geral, foi elevado um retalho randômico modificado de McFarlane na região dorsal dos ratos. Resultados: A média da porcentagem da área de necrose dos retalhos foi: GG -44,49%, GD - 44,72% e GL - 44,20%. Estas não apresentaram diferenças estatísticas significativas (P>0,05). A análise histológica não evidenciou diferenças significativas no grau de necrose ou processo inflamatório. Conclusão: Neste estudo, a aplicação tópica do AL não apresentou diferenças estatísticas significativas em aumentar a área de viabilidade do retalho cutâneo randomizado em ratos...
Descritores: Ácido Linoleico/análise
Isquemia
Necrose
Reperfusão
Retalhos Cirúrgicos
Sobrevivência de Tecidos
Técnicas Histológicas/métodos
-Métodos
Distribuição Aleatória
Testes Cutâneos
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica


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Id: lil-774948
Autor: Alzate, Alberto; Herrera-Medina, Rodolfo; Pineda, Lucia M.
Título: Preeclampsia prevention: a case-control study nested in a cohort / La prevención de la preeclampsia: un estudio de casos y controles anidado en una cohorte
Fonte: Colomb. med;46(4):156-161, Oct.-Dec. 2015. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Introduction: Preeclampsia is the main complication of pregnancy in developing countries. Calcium starting at 14 weeks of pregnancy is indicated to prevent the disease. Recent advances in prevention of preeclampsia endorse the addition of conjugated linoleic acid. Objective: To estimate the protective effect from calcium alone, compared to calcium plus conjugated linoleic acid in nulliparous women at risk of preeclampsia. Methods: A case-control design nested in the cohort of nulliparous women attending antenatal care from 2010 to 2014. The clinical histories of 387 cases of preeclampsia were compared with 1,054 normotensive controls. The exposure was prescriptions for calcium alone, the first period, or calcium plus conjugated linoleic acid, the second period, from 12 to 16 weeks of gestational age to labor. Confounding variables were controlled, allowing only nulliparous women into the study and stratifying by age, education and ethnic group. Results: The average age was 26.4 yrs old (range= 13-45), 85% from mixed ethnic backgrounds and with high school education. There were no differences between women who received calcium carbonate and those who did not (OR= 0.96; 95% CI= 0.73-1.27). The group of adolescents (13 to 18 yrs old) in the calcium plus conjugated linoleic acid was protected for preeclampsia (OR= 0.00; 95% CI= 0.00-0.44) independent of the confounder variables. Conclusions: 1. Calcium supplementation during pregnancy did not have preventive effects on preeclampsia. 2. Calcium plus Conjugated Linoleic acid provided to adolescents was observed to have preventive effect on Preeclampsia.

Introducción: La preeclampsia es la principal causa de mortalidad materna y bajo peso al nacer en países en vías de desarrollo. Empezar la suplementación de calcio en la semana 14 de gestación es indicada para prevenir la enfermedad. Recientes avances en prevención de preeclampsia han sugerido la suplementación de calcio y la combinación de calcio con ácido linoleico conjugado. Objetivo: Estimar el efecto protector de la suplementación de calcio (CC), comparado con la suplementación de calcio más ácido linoleico conjugado (CC+ALC) en mujeres embarazadas primigravidas con relación al desarrollo de preeclampsia. Métodos: Se realizó un estudio de casos y controles anidado en una cohorte retrospectiva de mujeres embarazadas primigravidas que asistieron al programa de control prenatal entre el año 2010 hasta el años 2014. La historia clínica de 387 casos de preeclampsia fueron comparadas con 1,054 controles en pacientes embarazadas primigestantes, normotensas. Las gestantes expuestas fueron consideradas como aquellas gestantes que recibieron solo calcio, en el primer periodo de evaluación, o calcio más ácido linoleico conjugado, segundo periodo de evaluación, desde las semanas 12 a la 16 del embarazo. Los posibles factores de confusión se controlaron admitiendo solo las primigestantes y estratificando, por edad, educación y grupo étnico de la paciente. Resultados: La edad promedio de las pacientes fue de 26.4 años (rango= 13-45), 85% con etnia mestiza y educación secundaria completa. La exposición a CC+ALC tuvo un efecto protector en las adolescentes (13 a 18 años) (OR= 0.00, IC 95%= 0.00-0.44; p= 0.005), mientras que la exposición a CC no modificó la incidencia de preeclampsia (OR= 0.96, IC 95%= 0.73-1.27; p= 0.82). Conclusiones: 1. La suplementación de solo calcio durante el embarazo no tuvo efecto preventivo para la preeclampsia, 2. La suplementación con calcio y ácido linoleico conjugado previno la aparición de preeclampsia en adolescentes.
Descritores: Carbonato de Cálcio/uso terapêutico
Ácido Linoleico/uso terapêutico
Pré-Eclâmpsia/prevenção & controle
-Fatores Etários
Estudos de Casos e Controles
Estudos de Coortes
Quimioterapia Combinada
Paridade
Segundo Trimestre da Gravidez
Limites: Adolescente
Adulto
Feminino
Humanos
Pessoa de Meia-Idade
Gravidez
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: CO332 - Facultad de Medicina


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Id: lil-741625
Autor: Moratelli, Ricardo; Calisher, Charles H.
Título: Bats and zoonotic viruses: can we confidently link bats with emerging deadly viruses?
Fonte: Mem. Inst. Oswaldo Cruz;110(1):1-22, 03/02/2015. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: PAPES, FIOCRUZ, CNPq; . CNPq/CsF; . FAPERJ.
Resumo: An increasingly asked question is 'can we confidently link bats with emerging viruses?'. No, or not yet, is the qualified answer based on the evidence available. Although more than 200 viruses - some of them deadly zoonotic viruses - have been isolated from or otherwise detected in bats, the supposed connections between bats, bat viruses and human diseases have been raised more on speculation than on evidence supporting their direct or indirect roles in the epidemiology of diseases (except for rabies). However, we are convinced that the evidence points in that direction and that at some point it will be proved that bats are competent hosts for at least a few zoonotic viruses. In this review, we cover aspects of bat biology, ecology and evolution that might be relevant in medical investigations and we provide a historical synthesis of some disease outbreaks causally linked to bats. We provide evolutionary-based hypotheses to tentatively explain the viral transmission route through mammalian intermediate hosts and to explain the geographic concentration of most outbreaks, but both are no more than speculations that still require formal assessment.
Descritores: Antineoplásicos Fitogênicos/isolamento & purificação
Antioxidantes/isolamento & purificação
Ácidos Graxos/análise
Resíduos Industriais/análise
Malus/química
Óleos Vegetais/isolamento & purificação
Sementes/química
-Antineoplásicos Fitogênicos/efeitos adversos
Antineoplásicos Fitogênicos/economia
Antineoplásicos Fitogênicos/farmacologia
Antioxidantes/efeitos adversos
Antioxidantes/economia
Antioxidantes/farmacologia
Linhagem Celular Tumoral
Fenômenos Químicos
Células CHO
Cricetulus
Proliferação de Células/efeitos dos fármacos
Suplementos Nutricionais/efeitos adversos
Suplementos Nutricionais/economia
Ácidos Graxos não Esterificados/efeitos adversos
Ácidos Graxos não Esterificados/análise
Ácidos Graxos não Esterificados/economia
Ácidos Graxos/efeitos adversos
Ácidos Graxos/economia
Conservantes de Alimentos/efeitos adversos
Conservantes de Alimentos/economia
Conservantes de Alimentos/isolamento & purificação
Conservantes de Alimentos/farmacologia
Indústria de Processamento de Alimentos/economia
Frutas/química
Frutas/economia
Índia
Resíduos Industriais/economia
Ácido Linoleico/efeitos adversos
Ácido Linoleico/análise
Ácido Linoleico/economia
Ácido Oleico/efeitos adversos
Ácido Oleico/análise
Ácido Oleico/economia
Óleos Vegetais/química
Óleos Vegetais/economia
Óleos Vegetais/farmacologia
Limites: Animais
Humanos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-740346
Autor: Giacopini de Z, María Isabel; Alonso V, Hilda; Sánchez, Josefina; García, Ninoska; Veliz, Lilia; Golfetto, Iván; Bosch, Virgilio.
Título: Modificaciones de las lipoproteínas del plasma en voluntarios sometidos a dietas preparadas con aceite de girasol solo o mezclado con oleína de palma / Changes in the content of plasma lipoproteins in persons subjected to diets prepared with sunflower oil alone or mixed with palm olein
Fonte: Invest. clín;54(2):171-179, jun. 2013. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: En 31 comensales regulares del Comedor Universitario de la Universidad Central de Venezuela (CUUCV), en Caracas. Se observó el efecto de la sustitución del aceite de girasol que se utiliza corrientemente en la preparación de las comidas en ese comedor, por un aceite obtenido de la mezcla de aceite de girasol y oleína de palma, en la proporción 70/30 (v/v) respectivamente. Después de 40 días continuos de la sustitución no hubo cambios significativos en las concentraciones de colesterol total (CT), ni del colesterol de las lipoproteínas de baja densidad (LDL) y muy baja densidad (VLDL). La concentración del colesterol de las lipoproteínas de alta densidad (HDL) aumentó significativamente (p<0,05). Los triglicéridos (TG) del plasma aumentaron en un 30%. La resistencia a la oxidación de las LDL aumentó considerablemente (p< 0,01). Hoy se considera a esta resistencia como un factor protector de gran importancia en la prevención del inicio del proceso aterogénico. Tomando en cuenta las modificaciones favorables como el aumento de colesterol de HDL sin modificación de la LDL y el claro aumento de la resistencia a la oxidación de la LDL, se considera que la oleína de palma es un aceite vegetal que puede ser utilizado sin mayores riesgos en mezcla con otros aceites que tengan una relación linoleico/palmítico más elevada como los aceites de girasol, maíz, soja y otros.

We analyzed in 31 subjects, regular guests of the University food service of the Central University of Venezuela (UCVFS), in Caracas, the effects of replacing sunflower oil, commonly used in the preparation of meals, by a mix of sunflower oil and palm olein 70/30 (v/v) respectively. Plasma concentrations of total cholesterol, low and very low density lipoproteins were not changed after 40 days of the substitution. On the contrary, concentrations of high density lipoprotein and total triglycerides increased. The resistance to the oxidation of low-density lipoproteins increased considerably (p<0, 01). Today this resistance is considered as a protective factor of great importance in the prevention of the initiation of the atherogenic process. Taking into account the favorable modifications of HDL cholesterol and the clear increased resistance to the oxidation of LDL, we think that palm olein, mixed with other oils with a high ratio linoleic/palmític (sunflower, corn, soya an the likes), can be used as a healthy alternative in human nutrition.
Descritores: Colesterol/sangue
Gorduras Insaturadas na Dieta/farmacologia
Lipoproteínas/sangue
Óleos Vegetais/farmacologia
-HDL-Colesterol/sangue
LDL-Colesterol/sangue
VLDL-Colesterol/sangue
Gorduras Insaturadas na Dieta/administração & dosagem
Análise de Alimentos
Ácidos Láuricos/análise
Ácido Linoleico/análise
Ácido Mirístico/análise
Oxirredução
Ácido Palmítico/análise
Óleos Vegetais/administração & dosagem
Óleos Vegetais/química
Triglicerídeos/sangue
Vitamina E/análise
Limites: Adulto
Feminino
Humanos
Masculino
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Estudo Comparativo
Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha



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