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Id: biblio-1145881
Autor: Silva, Rafael Mota da; Carmo, Cristiano Oliveira do; Oliveira, Thiago Alves Santos de; Figueirêdo, Vinícius Reis de; Duarte, Elizabeth Amélia Alves; Soares, Ana Cristina Fermino.
Título: Biological efficiency and nutritional value of Pleurotus ostreatus cultivated in agroindustrial wastes of palm oil fruits and cocoa almonds / Eficiência biológica e valor nutricional de Pleurotus ostreatus cultivados em resíduos agroindustriais de dendê e amêndoa de cacau
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0852018, 2020. ilus, tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior ­ Brasil (CAPES); . Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico; . Secretaria de Ciência, Tecnologia e Inovação da Bahia.
Resumo: The cocoa and palm oil agro-industries active in the state of Bahia, Brazil, generate high quantities of lignocellulosic wastes that could be recycled through their use in the formulation of substrates to cultivate edible mushrooms. Pleurotus ostreatus, also known as oyster mushroom, is the second most cultivated mushroom in the world due to its highly appreciated gastronomic, nutritional, and medicinal characteristics. This work evaluated the vertical mycelium growth, biological efficiency, mushroom yield, and nutritional composition of P. ostreatus produced in substrates formulated with a combination of palm oil fruit mesocarp (POFM) and cocoa almond peels (CAP) processing wastes. The substrates were formulated with the following POFM/CAP proportions (%/%): S1 ­ 86.4/9.6; S2 ­ 76.8/19.2; S3 ­ 67.2/28.8; S4 ­ 57.6/38.4, and S5 ­ 48.0/48.0. Substrates also received 3% powdered charcoal and 1% calcium carbonate. Substrates S1, S2, S3, and S4 were superior for vertical mycelium growth. S2 promoted the best biological efficiency (148.8%) and yield (560.5g·kg-1).The mushrooms produced in all substrates presented good nutritional values, although mushrooms produced using the S2 presented the highest crude protein content. Overall, S1 is the recommended substrate as it results in higher yields of nutrient rich mushrooms. Production of P. ostreatus in substrates composed of POFM and CAP represents a good alternative for recycling these wastes with potential economic and ecological benefits to regions where palm oil and cocoa are grown.(AU)

As indústrias de cacau e óleo de dendê no estado da Bahia, Brasil, geram grandes quantidades de resíduos lignocelulósicos que podem ser reciclados na formulação de substratos para o cultivo de cogumelos comestíveis. Pleurotus ostreatus ou cogumelo ostra é o segundo cogumelo mais cultivado no mundo por apresentar características gastronômicas, nutricionais e medicinais muito apreciadas. Este estudo avaliou o crescimento micelial vertical, a eficiência biológica, a produção e a composição nutricional de P. ostreatus produzido em substratos formulados com a combinação de resíduos do processamento de frutos de dendê (mesocarpo do fruto de dendê ­ MFD) e de amêndoas de cacau (tegumento de amêndoas de cacau ­ TAC). Os substratos foram formulados com as seguintes proporções de MFD e TAC (%/%): S1: 86,4/9,6; S2: 76,8/19,2; S3: 67,2/28,8; S4: 57,6/38,4 e S5: 48,0/48,0. Os substratos também receberam 3% de carvão e 1% de carbonato de cálcio. Os substratos S1, S2, S3 e S4 foram superiores quanto ao crescimento micelial vertical. S2 promoveu os melhores resultados para eficiência biológica (148,8%) e produção (560.5 g·kg-1). Os cogumelos produzidos em todos os substratos apresentaram valores nutricionais promissores. Entretanto, os cogumelos produzidos com o substrato S2 apresentaram o maior conteúdo de proteína bruta. De modo geral, S1 é o substrato recomendado por resultar na maior produção de cogumelos ricos em nutrientes. A produção de P. ostreatus em substratos compostos por MFD e TAC representa uma boa alternativa para a reciclagem desses resíduos com potenciais benefícios econômicos e ecológicos para as regiões produtoras de dendê e cacau.(AU)
Descritores: Cacau
Óleo de Palmeira
Pleurotus
Micélio
-Resíduos
Substratos
Elaeis guineensis
Agaricales
Eficiência
Prunus dulcis
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-522369
Autor: Chia, Gilson Sánchez; Lopes, Ricardo; Cunha, Raimundo Nonato Vieira da; Rocha, Raimundo Nonato Carvalho da; Lopes, Maria Teresa Gomes.
Título: Repetibilidade da produção de cachos de híbridos interespecíficos entre o caiaué e o dendezeiro / Repeatability for bunch production in interspecific hybrids between caiaué and african oil palm
Fonte: Acta amaz;39(2):249-253, 2009. tab.
Idioma: pt.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: A hibridação interespecífica entre o caiaué (Elaeis oleífera (Kunth) Cortés) e o dendezeiro (E. guineensis Jacq.) tem sido explorada com o objetivo de desenvolver cultivares tão produtivas quanto as de dendezeiro, aliada à resistência a pragas e doenças, principalmente o amarelecimento fatal, elevada taxa de ácidos graxos insaturados e redução de porte características do caiaué. Por ser uma cultura perene com longo ciclo de produção, além dos altos custos para manutenção e avaliação dos experimentos de melhoramento genético, é necessário definir o período mínimo de avaliação para que a seleção dos híbridos seja realizada com eficiência e mínimo dispêndio de tempo e recursos. Este estudo teve como objetivo estimar os coeficientes de repetibilidade dos caracteres número de cachos, peso total de cachos e peso médio de cachos de híbridos interespecíficos e definir o número de anos consecutivos de avaliação necessário para seleção eficiente dos melhores cruzamentos e indivíduos. Os coeficientes de repetibilidade foram estimados pelos métodos da análise de variância, componentes principais com base na matriz de covariância (CPCV) e de correlações, e análise estrutural com base na matriz de correlações. O método dos CPCV demonstrou ser o mais adequado para o estudo da repetibilidade da produção de cachos, indicando quatro anos consecutivos de avaliação para selecionar progênies, representadas por dez plantas, com coeficientes de determinação (R²) superiores a 85 por cento, e que para seleção individual de plantas são necessários pelo menos seis anos consecutivos de avaliação para atingir R² superior a 80 por cento.

Interspecific hybridization between the caiaué (Elaeis oleífera (Kunth) Cortés) and the african oil palm (E. guineensis Jacq.) has been exploited with the objective of developing varieties as productive as African oil palm and with the pest and disease resistance, reduced height and high levels of insaturated oils characteristic of the caiaué. Perennial crops with long production cycles and high costs for maintenance and evaluation of improvement experiments require definition of minimum evaluation periods for efficient and low cost selection of hybrids. This study estimated the repeatability coefficients of the characters bunch number, total weight of bunches and average bunch weight of interspecific hybrids and determined the number of consecutive years of evaluation required for efficient selection of the best crosses and individuals. The repeatability coefficients were estimated by four methods: analysis of variance, principal components based on the covariance (CPCV) and correlation matrix, and structural analysis based on the correlation matrix. The CPCV method was the most appropriate for the study of the repeatability of bunch production. Four consecutive years of evaluation are required to select progenies, represented by ten plants, with determination coefficients (R²) up to 85 percent, and at least six consecutive years of evaluation are necessary to select individuals, with R² up to 80 percent.
Descritores: Óleo de Palmeira
Elaeis guineensis
Melhoramento Genético
Hibridização Genética
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: lil-776409
Autor: Rodríguez Leyes, Eduardo Antonio; González Canavaciolo, Víctor Luis; Sierra Pérez, Roxana de la Caridad; Vicente Murillo, Roxana; Morales Rico, Carmen Luisa; Marrero Delange, David.
Título: Estabilidad del D-004 ingrediente activo en frascos de polietileno de alta densidad / Stability of D-004 active ingredient in high density polyethylene flasks
Fonte: Rev. cuba. farm;49(2), abr.-jun. 2015. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: el D-004 es un ingrediente farmacéutico activo obtenido de los frutos de la palma real cubana (Roystonea regia), compuesto fundamentalmente por una mezcla de ácidos grasos libres entre 8 y 18 átomos de carbono, con potencialidades en el tratamiento de la hiperplasia prostática benigna. Objetivo: determinar la vida útil del Dâ€'004 en frascos de polietileno de alta densidad en las zonas climáticas IV y II. Métodos: muestras de tres lotes pilotos de D-004, envasadas en frascos blancos de polietileno de alta densidad y protegidos por cajas de cartón, se colocaron en las condiciones de las zonas climáticas IV (30 ºC/70 % HR) y II (25 ºC/60 % HR). Se determinaron las características organolépticas y los contenidos de material insaponificable, ácidos grasos y microbiológicos desde el tiempo inicial hasta los 36 meses, y se determinaron gráficamente los tiempos de vida útil en ambas zonas. Resultados: en las dos zonas climáticas el Dâ€'004 cumplió con los parámetros de estabilidad evaluados durante los primeros 33 meses, pero a los 36 meses el contenido de ácidos fue inferior al límite establecido en varias de las muestras. Los análisis de regresión permitieron determinar tiempos de vida útil del Dâ€'004 en las zonas IV y II. Conclusiones: se demostró que el ingrediente activo Dâ€'004 que se obtuvo a escala piloto, se envasa en frascos de polietileno de alta densidad y protegido por un envase secundario (caja de cartón), presenta una vida útil de 30 y 32 meses en las zonas climáticas IV y II, respectivamente(AU)

Introduction: D­004 is a pharmaceutical active ingredient obtained from the Cuban royal palm fruits (Roystonea regia), mainly composed by a mixture of free fatty acids between 8 and 18 carbon atoms, potentially useful to treat benign prostatic hyperplasia. Objective: to determine the shelf life of D­004 in high-density polyethylene flasks in climatic zones IV and II. Methods: samples of three pilot batches of D­004, packed in white high-density polyethylene flasks and protected by cardboard boxes, were placed under conditions of the climatic zones IV (30 ºC/70 % RH) and II (25 ºC / 60 % RH). Organoleptic characteristics and unsaponifiable matter, fatty acids and microbiological contents were determined from the initial time till 36 months, and shelf lives were graphically determined in both zones. Results: in the two climatic zones, the D­004 fulfilled the tested stability parameters during the first 33 months, but at the month 36th, the acid content in several samples was lower than the set limit. The regression analyses allowed determining the shelf lives of D­004 in climatic zones IV and II. Conclusions: it was demonstrated that the active ingredient D­004, obtained at pilot scale, packed in high density polyethylene flasks and protected by a secondary container (cardboard box), exhibits a shelf life of 30 and 32 months in the climatic zones IV and II, respectively(AU)
Descritores: Plantas Medicinais
Hiperplasia Prostática/terapia
Estabilidade Enzimática
Óleo de Palmeira/uso terapêutico
Embalagem de Medicamentos
Limites: Humanos
Masculino
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-1122413
Autor: Leal, Evangileno Nunes; Lima, Januário Gomes Mourão e.
Título: Riscos ergonômicos em uma empresa de extração de óleos vegetais / Ergonomic risk in a vegetable oils extraction company
Fonte: Rev. baiana saúde pública;41(1):98-119, dez. 2017. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O trabalho na agroindústria do dendê proporciona diversos riscos aos trabalhadores. Objetiva-se descrever os riscos ergonômicos no ambiente laboral em uma pequena empresa no ramo da agroindústria do dendê. O estudo é transversal, descritivo e de base populacional. Para a coleta de dados, utilizou-se o questionário. Os resultados mostraram que o sexo masculino foi o mais predominante, com 86%; a faixa etária de predomínio foi entre 36 e 45 anos, com 30%; 38% têm mais de 5 anos na empresa; 50% fizeram treinamento funcional; 62% relataram a temperatura elevada; 62% trabalhavam em pé; 70% gostavam muito da sua função; 56% não precisavam trabalhar em ritmo acelerado; 34% carregavam peso de 7 a 25 kg; 32% transportavam peso mais de 3 horas por dia; 48% faziam hora extra todos os dias; 68% não tinham pausa para descanso; 44% cansavam-se moderadamente durante o trabalho; 26% sentiam dores no corpo apenas após o trabalho e a mesma proporção relatou dores durante e após o trabalho, 20% relataram dores nas costas, pernas e outros segmentos; 14% já sentiam algum sintoma físico antes da função atual; e 48% queixaram-se de sintomas físicos atualmente. Concluiu-se que a ergonomia é essencial para a saúde e a segurança do trabalhador, tornando-o mais motivado pessoal e profissionalmente
Descritores: Condições de Trabalho
Óleos Vegetais
Riscos Ocupacionais
Agroindústria
Empresa de Pequeno Porte
Ergonomia
-Óleo de Palmeira
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR2149.1 - Biblioteca


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Id: biblio-886820
Autor: BIANCHI, ANDERSON E; SILVA, ALEKSANDRO S DA; BIAZUS, ANGELISA H; RICHARDS, NEILA S P S; PELLEGRINI, LUIS G; BALDISSERA, MATHEUS D; MACEDO, VICENTE P; SILVEIRA, ANDRÉ L F DA.
Título: Adding palm oil to the diet of sheep alters fatty acids profile on yogurt: Benefits to consumers
Fonte: An. acad. bras. ciênc;89(3,supl):2471-2478, 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT The aim of this study was to modify the fatty acid profile of yogurt from sheep milk by the inclusion of different concentrations of palm oil into their diet. Thus, thirty-six sheep during lactation were separated in four groups with nine animals each, as described below: the group T0 (0%); the group T2 (inclusion of 2% of palm oil); the group T4 (inclusion of 4% of palm oil) and the group T6 (inclusion of 6% of palm oil). After 60 days of the supplementation, milk samples were collected and yogurt was produced, which was evaluated regarding the concentration of saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MFA), and polyunsaturated fatty acids (PFA). A significant reduction (p<0.05) in most SFA and a significant increase (p<0.05) on MFA and PFA was observed in the yogurt of sheep supplemented with 4 and 6% of palm oil. Consequently, it is possible to conclude that palm oil supplementation exerts positive effects on yogurt, since it led to the reduction of undesirable fatty acids and increased fatty acids beneficial to human health.
Descritores: Iogurte/análise
Ovinos
Óleo de Palmeira/administração & dosagem
Suplementos Nutricionais
Leite/química
Ácidos Graxos/análise
-Indústria de Laticínios
Fenômenos Fisiológicos da Nutrição Animal
Limites: Humanos
Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-409589
Autor: Arroyo, Jorge; Ráez, José; Bonilla, Pablo.
Título: Efecto del jabón con Piper angustifolium R & P (matico) sobre la piel normal de conejos / Efect of Piper angustifolium R & P (matico) soap on normal rabbit skin
Fonte: Folia dermatol. peru;14(2):24-28, ago. 2003. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: Determinar la acción de un preparado, a partir del extracto alcohólico de las hojas de Piper angustifolium R & P, bajo la forma de jabón. Material y métodos: Se utilizó un lote de conejos blancos cepa Nueva Zelanda, que fueron depilados con una crema conteniendo sales del ácido tioglicólico (Opilca); se dividieron en cuatro grupos al azar; la zona depilada del primero fue elevada con agua corriente, el segundo con los componentes del jabón básico; el tercero y el cuarto, fueron tratados con el jabón conteniendo el extracto del matico, a razón de una y dos veces, diariamente, durante 30 días. Se extrajo una porción de la piel de la zona tratada para el estudio histopatológico. Resultados: Los resultados del estudio fitoquímico indican la presencia de compuestos fenólicos y triterpenoides como metabolitos secundarios, los que serían responsables de la actividad farmacológica. Además, en el estudio histológico se observó la presencia de una capa protectora, siendo ésta más marcada en los conejos que se trataron dos veces al día durante un mes. Conclusiones: El jabón de matico mostró un efecto protector cuando fue utilizado dos veces al día en la piel de conejo.
Descritores: Sabões
Óleo de Palmeira
Matico
Limites: Animais
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-994663
Autor: Peñaloza, Jeanine Kathleen; Rojano, Benjamin Alberto; Piedrahita, Ana Maria.
Título: Selection and role of a mix rosemary (Rosmarinus officinalis) - palmitate ascorbyl as antioxidant in a frying process / Selección y función de una mezcla de ascorbil palmitato-romero (Rosmarinus officinalis) como antioxidante en un proceso de fritura
Fonte: Vitae (Medellín);24(2):113-123, 2017. Ilustraciones.
Idioma: en.
Resumo: Background: Several investigations report to rosemary as a plant rich in bioactive components with antioxidant potential, in this work, a rosemary extract was obtained that combined with ascorbyl palmitate provides a synergistic protection to a high fat diet (palm olein). Objectives: The objective of this study was to evaluate the effect of the addition of two extracts of rosemary (Rosmarinus officinalis): AP10R and AP30R at three concentrations of 1000, 1500 and 2000 ppm, on the oxidative stability of palm oil subjected to accelerated oxidation conditions and in a frying process. Methods: Lipid peroxidation of palm olein with and without antioxidants was monitored by measuring the concentration of hydroperoxides and total polar compounds; the thermal stability of the phenolic compounds in the oil was evaluated by fluorescence spectroscopy. Results: The AP10R extract at 2000 ppm inhibited olein oxidation by 30% and 60% in terms of total hydroperoxide and polar concentrations, respectively. The AP30 extract at 2000 ppm had similar inhibition behaviors with values of 27% of total hydroperoxides and 54% by total polar compounds in a time from 20 to 25 h. Conclusions: The results indicated that heating reduces the concentration of polyphenols; this decrease was more evident in olein without antioxidants, reflecting the effect of the polyphenols of rosemary extract on the thermal stability of palm olein.

Antecedentes: Diversas investigaciones reportan al romero como una planta rica en componentes bioactivos con potencial antioxidante, en este trabajo, se obtuvo un extracto de romero que combinado con ascorbil palmitato brinda una protección sinérgica a un sistema alimenticio con alto contenido graso (oleína de palma). Objetivos: El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la adición de dos extractos de romero (Rosmarinus officinalis): AP10R y AP30R a tres concentraciones de 1000, 1500 y 2000 ppm, sobre la estabilidad oxidativa del aceite de palma sometido a condiciones de oxidación acelerada y en un proceso de fritura. Métodos: La peroxidación lipídica de la oleína de palma con y sin antioxidantes fue monitoreada midiendo la concentración de hidroperóxidos y los compuestos polares totales; la estabilidad térmica de los compuestos fenólicos en el aceite se evaluó por espectroscopia de fluorescencia. Resultados: El extracto AP10R a 2000 ppm inhibió la oxidación de oleína en 30% y 60% en términos de la concentración de hidroperóxidos y polares totales, respectivamente. El extracto AP30 a 2000 ppm tuvo comportamientos similares de inhibición con valores de 27% para hidroperóxidos y 54% para el contenido de fenoles totales en un tiempo de 20 a 25 h. Conclusiones: Los resultados indicaron que el calentamiento disminuye la concentración de polifenoles; esta disminución fue más evidente en la oleína sin antioxidantes, reflejando el efecto de los polifenoles del extracto de romero sobre la estabilidad térmica de la oleína de palma.
Descritores: Palmitatos
CHITIN9
-Espectrometria de Fluorescência
Óleo de Palmeira
Antioxidantes
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca


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Id: biblio-885953
Autor: PRAZERES, Isadora Cordeiro dos; DOMINGUES, Alessandra Ferraiolo Nogueira; CAMPOS, Ana Paula Rocha; CARVALHO, Ana Vânia.
Título: Elaboration and characterization of snack bars made with ingredients from the Amazon / Elaboração e caracterização de barras de cereais à base de ingredientes da Amazônia
Fonte: Acta amaz;47(2):103-110, Apr.-June 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq - Brasil).
Resumo: ABSTRACT Snack bars were launched on the market as an alternative for people seeking healthier food options. They are popular portable snacks commonly eaten between meals. This study aimed to develop snack bars made with tapioca flour, Brazil nut and native fruit pulps (açaí, cupuaçu, muruci and taperebá) as well as to assess their physical, physicochemical, microbiological and sensory attributes. The preferred concentration of fruit pulp was 10% in the açaí bar, and 15% in the cupuaçu, muruci and taperebá bars. The acceptance rate of the açaí bars was greater than 70% for the attributes appearance, color, texture, and overall impression, but was lower for flavour. This result may be related to the eating habits of some panelists, who eat açaí pulp without adding any other ingredients that can impart the unique flavour of the fruit. The cupuaçu and muruci snack bars had higher sensory acceptance than the açaí and taperebá bars; therefore, they are more likely to have better market prospects.

RESUMO Como uma alternativa para as pessoas que procuram opções para uma alimentação saudável, as barras de cereais foram lançadas no mercado. Elas são populares como alimentos portáteis e podem ser consumidas entre as refeições. Este trabalho teve como objetivo desenvolver e determinar as variáveis físicas, físico-químicas, microbiológicas e sensoriais de barras de cereais à base de farinha de tapioca, castanha-do-brasil e polpas de frutas regionais (açaí, cupuaçu, muruci e taperebá). A concentração preferida de polpa na barra sabor açaí foi de 10% e nas barras sabor cupuaçu, muruci e taperebá de 15%. O índice de aceitação da barra sabor açaí foi superior a 70% nos atributos aparência, cor, textura e impressão global e inferior no sabor. Este comportamento pode estar relacionado à cultura de alguns provadores, os quais têm o hábito de consumir a polpa de açaí sem adição de qualquer outro ingrediente que possa mascarar o sabor intrínseco e peculiar do fruto. As barras sabor cupuaçu e muruci, por apresentarem maior aceitação sensorial, quando comparadas às barras sabor açaí e taperebá, têm melhores perspectivas de mercado caso sejam comercializadas.
Descritores: Óleo de Palmeira
Ecossistema Amazônico
Frutas
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: biblio-964865
Autor: González, Yenny; González de García, Mirtha; Degen de Arrúa, Rosa; López, Marcelo; Bernal, Cynthia; Ayala, Juan; Yubero, Fátima.
Título: Morfología, anatomía estructural y actividad lipasa de la pulpa de "coco", Acrocomia aculeata(Jacq) Lodd. ex Mart.(Arecaceae) en función al tiempo de colecta / Morphology, structural anatomy and lipase activity in coconut pulp, Acrocomia aculeata(Jacq) Lodd.ex Mart.(Arecaceae) according to time of collection
Fonte: Rojasiana;17(1):73-80, 2018.
Idioma: es.
Descritores: Cocos/anatomia & histologia
Cocos/enzimologia
Óleo de Palmeira
-Fatores de Tempo
Qualidade dos Alimentos
Arecaceae/anatomia & histologia
Arecaceae/enzimologia
Lipase/metabolismo
Responsável: PY37.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1048698
Autor: Ayeronfe, Fadilat; Kassim, Angzzas; Hung, Patricia; Zainulabidin, Hafiz; Ishak, Nadiah; Syarifah, Sharfina; Aripin, Ashuvila.
Título: Evaluation of Lysinibacillus SP, isolated from coptotermes curvignathus gut, for the delignification of oil palm residues / Avaliação de Lysinibacillus SP, isolado a partir do intestino de Coptotermes curvignathus, para a deslignificação de resíduos de óleo de palma (Dendê)
Fonte: Biosci. j. (Online);35(3):892-902, may./jun. 2019. graf, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The application of ligninolytic bacteria and enzymes is a green pre-treatment alternative in the production of paper and biofuel from oil palm residues. In this study we investigated the ability of Lysinibacillus pakistanensis isolated from termite gut in degrading the lignin component of oil palm residues. The residues were biotreated with the bacterial strain in an aerated submerged fermentation system for 7 days at 30 , pH 7 and compared with untreated control. Enzyme activities were determined using specific substrates. Peak lignin peroxidase (377.6 U/L), manganese peroxidase (218.19 U/L), and laccase (405.4 U/L) activity were recorded after 4,4, and 5 days of incubation respectively, using oil palm leaf as substrates. Lignin loss of 4.5%, 5.7% and 6.6% in oil palm leaf, oil palm trunk and empty fruit bunch respectively was achieved after treatment with the microorganism. SEM images revealed structural changes in the cell wall of the residues. Pre-treatment with this bacterial strain has promising prospects of improving the efficiency of the pulping process in an environmentally safe manner.

A aplicação de bactérias e enzimas ligninolíticas é uma alternativa verde de pré-tratamento na produção de papel e biocombustível a partir de resíduos de óleo de palma. Neste estudo, investigamos a capacidade de Lysinibacillus pakistanensis isolado do intestino de cupins na degradação do componente de lignina dos resíduos de dendê. Os resíduos foram biotratados com a estirpe bacteriana num sistema de fermentação submersa arejado durante 7 dias a 30ºC, pH 7 e comparados com controle não tratado. As atividades enzimáticas foram determinadas usando substratos específicos. Pico de lignina peroxidase (377,6 U/L), peroxidase de manganês (218,19 U/L) e atividade de lacase (405,4 U/L) foram registradas após 4,4 e 5 dias de incubação, respectivamente, utilizando como substratos a folha da palmeira de dendê. A perda de lignina de 4,5%, 5,7% e 6,6% na folha da palmeira, no tronco do dendezeiro e cacho de frutas vazio, respectivamente, foi alcançada após o tratamento com o microorganismo. Imagens de MEV revelaram alterações estruturais na parede celular dos resíduos. O pré-tratamento com esta cepa bacteriana tem perspectivas promissoras de melhorar a eficiência do processo de polpação de maneira ambientalmente segura.
Descritores: Óleo de Palmeira
Enzimas
Lignina
-Bactérias
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central



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