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Id: biblio-1046023
Autor: Lopes, Matheus Gomes; Dominguez, José Henrique Echenique; Corrêa, Marcio Nunes; Schmitt, Eduardo; Fischer, Geferson.
Título: Rumen-protected methionine in cattle: influences on reproduction, immune response, and productive performance / Metionina protegida da degradação ruminal em bovinos: influências na reprodução, resposta imune e desempenho produtivo
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e1292018, 2019.
Idioma: en.
Resumo: Nowadays, information and knowledge generated about the main ingredients used in cattle diets have enabled greater assertiveness in their formulation. Among the ingredients, amino acids stand out as a promising tool, capable of reducing total crude protein (CP) levels and adjusting optimal metabolizable protein concentrations in diets. Nutritional programs allow diets due to amino acid requirements, providing the opportunity to increase the efficiency of the use of dietary nitrogen, increasing the scarce protein concentrates, maintaining or even boosting performance. This review aimed to present the influences of methionine, in its formulation protected from ruminal degradation, according to reproductive parameters, immune response, and productive performance in cattle. Reproduction-related benefits are linked to the early days of embryonic implantation in the uterine environment, which initially secretes through the histotroph produced by endometrial glands, the nutrients needed to develop the conceptus until implantation, and vascular communication with the mother. Given the immune response, the main results are related to the benefits of innate immunity, with marked increase in phagocytic capacity of neutrophils and monocytes, as well as an important antioxidant effect mediated by methionine products, such as glutathione. When evaluating the influences on productivity, the most evident correlation is the increase in protein in the milk of cows supplemented with methionine. Over the past decade, studies investigating the potential benefits of this strategic supplementation in beef cattle were intensified, expanding the opportunities for the development of new experimental projects.(AU)

Atualmente, as informações e o conhecimento gerado sobre os principais ingredientes utilizados em dietas para bovinos possibilitaram maior assertividade em suas formulações. Dentre esses ingredientes, os aminoácidos se destacam como uma ferramenta promissora, capaz de levar à redução nos níveis totais de proteína bruta e ajustar as concentrações ideais de proteína metabolizável nas dietas. Programas nutricionais permitem formular dietas por exigências de aminoácidos, oportunizando o aumento na eficiência de utilização do nitrogênio dietético, reduzindo dispêndios com concentrados ricos em proteína, com a manutenção, ou ainda, incremento de desempenho. Esta revisão buscou apresentar as influências da metionina, em sua formulação protegida da degradação ruminal, frente a parâmetros reprodutivos, resposta imune e desempenho produtivo em bovinos. Os benefícios relacionados à reprodução se mostram ligados aos primeiros dias de implantação embrionária no ambiente uterino, que inicialmente secreta, através do histotrofo produzido por glândulas endometriais, os nutrientes necessários para o desenvolvimento do concepto até a implantação e comunicação vascular com a mãe. Dada a resposta imune, os principais resultados estão relacionados aos benefícios da imunidade inata, com aumento acentuado da capacidade fagocitária de neutrófilos e monócitos, assim como um importante efeito antioxidante mediado por produtos originários da metionina, como a glutationa. Por fim, quando avaliadas as influências em produtividade, a correlação mais evidente é o incremento em proteína no leite de vacas suplementadas com metionina. Na última década, os estudos que investigam os potenciais benefícios dessa suplementação estratégica em bovinos de corte foram intensificados, abrindo um caminho de oportunidades para o desenvolvimento de novos projetos experimentais.(AU)
Descritores: Bovinos
Aminoácidos
-Metionina
Antioxidantes
Limites: Animais
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-60565
Autor: Cavalheiro, Esper Abräo, ed; Lehmann, John, ed; Turski, Kechoslaw, ed.
Título: Frontiers in excitatory amino acid research.
Fonte: s.l; Alan R. Liss; 1988. 745 p. ilus. (Neurology and neurobiology, 46).
Idioma: en.
Conferência: Apresentado em: International Symposium Escitatory Amino Acids'88, Manaus, Mar. 28-Apr. 2, 1988.
Descritores: Aminoácidos
-Congressos
Receptores de Neurotransmissores
Responsável: BR1.1 - BIREME
BR1.2/QU60*C376f,1988


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Id: lil-633097
Autor: Malaver Ortega, Luis Fernando; Alméciga-Díaz, Carlos Javier; Morales Monsalve, Inés Stella; Echeverri Peña, Olga Yaneth; Guevara Morales, Johana; Zuluaga Torres, Estefania; Córdoba Ruiz, Henry Alírio; Barrera Avellaneda, Luis Alejandro.
Título: Cuantificación de aminoácidos en plasma empleando Cromatografía Líquida de Alta Eficiencia / Plasma amino acid quantification using High Performance Liquid Chromatography
Fonte: Acta bioquím. clín. latinoam;43(4):647-661, oct.-dic. 2009. graf, tab.
Idioma: es.
Projeto: Pontificia Universidad Javeriana. ID PPTA 00000322, ID PRY 000335.
Resumo: Las aminoacidopatías son errores innatos del metabolismo intermediario de los aminoácidos. Su confirmación diagnóstica y seguimiento se realiza con la cuantificación de aminoácidos libres en fluidos biológicos por técnicas como la cromatografía líquida de alta eficiencia (HPLC), para lo que es necesario comparar con valores de referencia normales. La población colombiana no cuenta con estos valores disponibles y el diagnóstico es realizado por comparación con los de otras poblaciones. En el presente trabajo se obtuvieron valores de referencia de aminoácidos en plasma en una población de niños (n=36) y adultos no afectados (n=17), mediante HPLC por derivatización postcolumna con ninhidrina. Los valores de referencia obtenidos fueron ligeramente más elevados que los informados para otras poblaciones y permitieron la identificación de doce casos de aminoacidopatías, incluyendo fenilcetonuria clásica, hiperfenilalaninemia, hiperglicinemia no cetósica, desórdenes del ciclo de la urea, tirosinemia. La implementación de la cuantificación de aminoácidos por HPLC y la obtención de los valores de referencia de aminoácidos en plasma permitirán aumentar el conocimiento sobre la incidencia de las aminoacidopatías en el país para garantizar, junto con otros factores, su diagnóstico preciso y oportuno y la implementación de un adecuado seguimiento nutricional.

Aminoacidopathies are inborn errors of the amino acid intermediary metabolism. The benchmark method used for their diagnosis and monitoring is the quanti!cation of free amino acids in biological fluids using High Performance Liquid Chromatography (HPLC), which needs to be compared against normal reference values. However, those amino acid reference values are not available for the Colombian population and the diagnosis is usually made using values from American or European populations. In this work, plasma amino acid reference values in non-affected children (n=36) and adults (n=17) were established, using an HPLC method with a postcolumn derivatization with ninhidrine. Plasma amino acid reference values in a Colombian population were slightly higher compared with those reported for other populations, and enabled the identification of twelve aminoacidopathies including urea cycle disorders, phenylketonuria, hyperphenylalaninemia, nonketotichyperglycinemia, hepatorrenaltyrosinemia and maple syrup urine disease. The implementation of amino acid cuantification by HPLC and the construction of plasma amino acid reference values is very useful for a suitable and precise diagnosis of amino acid disorders, the implementation of proper nutritional treatments, and an increased knowledge of aminoacidopathy incidence in Colombia.
Descritores: Erros Inatos do Metabolismo dos Aminoácidos/diagnóstico
Erros Inatos do Metabolismo dos Aminoácidos/sangue
Aminoácidos/metabolismo
-Valores de Referência
Cromatografia Líquida
Aminoácidos/sangue
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Recém-Nascido
Lactente
Adulto
Meia-Idade
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: AR1.2 - Instituto de Investigaciónes Epidemiológicas


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Id: biblio-889154
Autor: Shen, Jian Ying; Liao, Jin Zhi; Guo, Li Li; Su, Rui Fang.
Título: Effects of monosulfuron-ester on metabolic processes of nitrogen-fixing cyanobacteria Anabaena flos-aquae and Anabaena azotica
Fonte: Braz. j. microbiol;48(3):544-550, July-Sept. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Natural Science Foundation of China.
Resumo: Abstract Presence of the relatively new sulfonylurea herbicide monosulfuron-ester at 0.03-300 nmol/L affected the growth of two non-target nitrogen-fixing cyanobacteria (Anabaena flos-aquae and Anabaena azotica) and substantially inhibited in vitro Acetolactate synthase activity, with IC50 of 3.3 and 101.3 nmol/L for A. flos-aquae and A. azotica, respectively. Presenting in 30-300 nmol/L, it inhibited protein synthesis of the cyanobacteria with less amino acids produced as its concentration increased. Our findings support the view that monosulfuron-ester toxicity in both nitrogen-fixing cyanobacteria is due to its interference with protein metabolism via inhibition of branch-chain amino acid biosynthesis, and particularly Acetolactate synthase activity.
Descritores: Pirimidinas/toxicidade
Compostos de Sulfonilureia/toxicidade
Anabaena/efeitos dos fármacos
Anabaena/metabolismo
Anabaena flos-aquae/efeitos dos fármacos
Anabaena flos-aquae/metabolismo
Ésteres/toxicidade
Herbicidas/toxicidade
Fixação de Nitrogênio/efeitos dos fármacos
-Anabaena/genética
Anabaena flos-aquae/genética
Aminoácidos/metabolismo
Nitrogênio/metabolismo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1017075
Autor: Yu, Xiao-Chun; Ma, Shi-Liang; Xu, Yan; Fu, Cheng-Hao; Jiang, Chun-Ying; Zhou, Chen-Yu.
Título: Construction and application of a novel genetically engineered Aspergillus oryzae for expressing proteases
Fonte: Electron. j. biotechnol;29:32-38, sept. 2017. tab, ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: Background: We aimed to test the possibility of improving polypeptide production from soybean meal fermentation by engineered Aspergillus oryzae strains. Four different protease genes were cloned and transformed into wild-type A. oryzae, and the engineered A. oryzae strains were then used for soybean meal fermentation. Results: The results showed different degrees of improvement in the protease activity of the four transformants when compared with wild-type A. oryzae. A major improvement in the polypeptide yield was achieved when these strains were used in soybean meal fermentation. The polypeptide conversion rate of one of the four transformants, A. oryzae pep, reached 35.9%, which was approximately twofold higher than that exhibited by wild-type A. oryzae. Amino acid content analysis showed that the essential amino acid content and amino acid composition of the fermentation product significantly improved when engineered A. oryzae strains were used for soybean meal fermentation. Conclusions: These findings suggest that cloning of microbial protease genes with good physicochemical properties and expressing them in an ideal host such as A. oryzae is a novel strategy to enhance the value of soybean meal.
Descritores: Peptídeo Hidrolases/metabolismo
Aspergillus oryzae/enzimologia
Aspergillus oryzae/genética
-Peptídeo Hidrolases/genética
Feijão de Soja
Transformação Genética
Engenharia Genética
Clonagem Molecular
Fermentação
Farinha
Aminoácidos/análise
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1016080
Autor: Oppermann, Tobias; Busse, Nadine; Czermak, Peter.
Título: Mannheimia haemolytica growth and leukotoxin production for vaccine manufacturing: a bioprocess review
Fonte: Electron. j. biotechnol;28:95-100, July. 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: Mannheimia haemolytica leukotoxin (LKT) is a known cause of bovine respiratory disease (BRD) which results in severe economic losses in the cattle industry (up to USD 1 billion per year in the USA). Vaccines based on LKT offer the most promising measure to contain BRD outbreaks and are already commercially available. However, insufficient LKT yields, predominantly reflecting a lack of knowledge about the LKT expression process, remain a significant engineering problem and further bioprocess optimization is required to increase process efficiency. Most previous investigations have focused on LKT activity and cell growth, but neither of these parameters defines reliable criteria for the improvement of LKT yields. In this article, we review the most important process conditions and operational parameters (temperature, pH, substrate concentration, dissolved oxygen level, medium composition and the presence of metabolites) from a bioprocess engineering perspective, in order to maximize LKT yields.
Descritores: Toxinas Bacterianas/biossíntese
Mannheimia haemolytica/metabolismo
Complexo Respiratório Bovino/microbiologia
Exotoxinas/biossíntese
-Temperatura Ambiente
Oligoelementos
Carbono/metabolismo
Mannheimia haemolytica/patogenicidade
Aminoácidos/metabolismo
Concentração de Íons de Hidrogênio
Cinetina
Limites: Animais
Bovinos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-254961
Autor: Leite, Heitor Pons.
Título: Nutrição parenteral em Pediatria / Parenteral nutrition in Pediatry
Fonte: Pediatr. mod;35(8):569-70, 572, 574, ago. 1999. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O autor atualiza os conceitos atuais referentes à nutriçäo parenteral na infância, destacando suas particularidades, indicaçöes e vias de acesso; estuda a avaliaçäo nutricional da criança, o cálculo de suas necessidades nutricionais - oferta hídrica, de eletrólitos, minerais, energia, glicose, lípides, proteínas, micronutrientes - e o efeito terapêutico dos aminoácidos, em particular a L-glutamina. Finaliza com uma revisäo da colestase no RN e das complicaçöes metabólicas e infecciosas da nutriçäo parenteral
Descritores: Oligoelementos
Carboidratos
Gorduras
Glutamina/uso terapêutico
Minerais
Necessidades Nutricionais
Aminoácidos
Eletrólitos
Nutrição Parenteral
Proteínas
-Avaliação Nutricional
Nutrição Parenteral/efeitos adversos
Limites: Seres Humanos
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Responsável: BR11.1 - Biblioteca


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Id: lil-755161
Autor: Bordin, Cláudia Cantelli Daud; Naves, Maria Margareth Veloso.
Título: Hydrolyzed collagen (gelatin) decreases food efficiency and the bioavailability of high-quality protein in rats / Colágeno hidrolisado (gelatina) reduz a eficiência alimentar e a biodisponibilidade de proteína de alta qualidade em ratos
Fonte: Rev. Nutr. (Online);28(4):421-430, Jul.-Aug. 2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Objective Although deficient in all indispensable amino acids, gelatin is used in protein-restricted diets. Food efficiency and protein quality of casein and gelatin mixtures in low protein diets in Wistar rats were investigated. Methods The rats were treated with protein-restricted diets (10.0 and 12.5%) containing casein (control diets), casein with gelatin mixtures (4:1 of protein content), and gelatin as sources of protein. The food conversion ratio, protein efficiency ratio, relative and corrected protein efficiency ratio, true protein digestibility, and hepatic parameters were estimated. Results After 28 days of the experiment, food efficiency of 10.0% casein/gelatin diet decreased when compared to that of 10.0% casein diet, and the protein efficiency ratio of the casein/gelatin mixtures (10.0%=2.41 and 12.5%=2.03) were lower than those of the casein (10.0%=2.90 and 12.5%=2.32). After 42 days of the experiment, the weight of the liver of the animals treated with 10.0 and 12.5% casein/gelatin diets, and the liver protein retention of the 12.5% casein/gelatin diet group of animals were lower than those of the control group. Conclusion Gelatin decreases food efficiency and high-quality protein bioavailability in protein-restricted diets. .

Objetivo A gelatina é deficiente em todos os aminoácidos indispensáveis, mas é usada em dietas com restrição de proteína. A eficiência alimentar e a qualidade da proteína de misturas de caseína com gelatina em dietas com baixo teor de proteína foram investigadas em ratos Wistar. Métodos Ratos foram tratados com dietas restritas em proteína (10,0 e 12,5%), contendo, como fonte de proteína: caseína (dieta controle), misturas de caseína com gelatina (4:1 do teor de proteína) e gelatina. Foram estimados os seguintes índices: taxa de conversão alimentar, quociente de eficiência proteica, quociente de eficiência proteica relativo e corrigido, digestibilidade verdadeira da proteína e parâmetros hepáticos. Resultados Após 28 dias de experimento, a eficiência alimentar da dieta caseína:gelatina a 10,0% diminuiu em comparação com a dieta de caseína a 10,0%, e o quociente de eficiência proteica das misturas caseína: gelatina (10,0%=2,41 e 12,5%=2,03) foi menor do que aqueles da caseína (10,0%=2,90 e 12,5%=2,32). Após 42 dias de experimento, o peso do fígado dos animais tratados com mistura caseína:gelatina a 10,0 e 12,5% e a retenção proteica no fígado dos animais do grupo caseína: gelatina a 12,5% diminuíram em comparação ao grupo-controle. Conclusão Gelatina reduz a eficiência alimentar e a biodisponibilidade de proteína de alta qualidade em dietas restritas em proteínas. .
Descritores: Disponibilidade Biológica
Caseínas/análise
Gelatina/análise
Aminoácidos/análise
-Ratos Wistar
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-1021525
Autor: Fabila-García, Paola; Dublán-García, Octavio; Gómez-Oliván, Leobardo M; Baeza-Jiménez, R; López-Martínez, Leticia X.
Título: In vitro antioxidant and bioactive properties of corn (Zea mays L)
Fonte: Arch. latinoam. nutr;67(4):300-308, dic. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Descritores: Zea mays/metabolismo
Compostos Fenólicos
Aminoácidos
Glucosidases/análise
Antioxidantes
-Análise Citogenética
Ciências da Nutrição
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-1021829
Autor: Doménech Asensi, Guillermo; Durango Villadiego, Alba Manuela; Ros Berruezo, Gaspar.
Título: Moringa oleifera: revisión sobre aplicaciones y usos en alimentos / Moringa oleifera: a review of food applications
Fonte: Arch. latinoam. nutr;67(2):86-97, jun. 2017. tab.
Idioma: es.
Resumo: La Moringa oleifera es un árbol originario de determinadas regiones Asia y África, con capacidad de adaptación a territorios de climas calurosos y pluviometrías escasas. Las diferentes estructuras de la planta (hoja, raíz, corteza, flores, vainas…) se consumen como terapéutico para diferentes dolencias. Estas estructuras posee un elevado poder nutritivo (vitaminas, minerales o aminoácidos esenciales entre otros) que le otorgan un importante papel potencial en la prevención y lucha de la desnutrición. La literatura científica recoge numerosos efectos saludables de las diferentes partes de la moringa tales como efecto antioxidante y antiinflamatorio o bactericida entre otros. Con el objetivo de hacer llegar las propiedades de la moringa al consumidor se están desarrollando estudios con diferentes alimentos, principalmente productos cárnicos y panes, en los que se incorpora la moringa (hoja, semilla, extractos, etc.) como ingrediente. En los productos cárnicos se utiliza como aditivo conservante y antioxidante con muy buenos resultados sin afectar las características sensoriales del producto final. En el sector de la panadería el objetivo suele ser el enriquecimiento nutricional del alimento. En estos casos las características sensoriales son más variables dependiendo de la dosis utilizada y el producto en estudio (pan, galletas, etc.). La industria alimentaria tiene un interesante reto por delante: la incorporación de la moringa como ingrediente, sustituyendo diferentes conservantes y antioxidantes químicos por otros naturales y al mismo tiempo la preparación de productos básicos, como el pan, altamente nutritivos, ideales para determinados grupos poblacionales en mayor riesgo de desnutrición(AU)

Moringa oleifera is a tree native to certain regions Asia and Africa, adaptable to territories of hot weather and low precipitation rates. In some areas different parts of the tree (leaves, roots, bark, flowers, pods...) are consumed as a therapeutic for different illnesses. These structures have also a high nutritional value (vitamins, minerals and essential amino acids among others) giving an important potential role in the prevention of malnutrition. The scientific literature describes many salutary effects of the different parts of the moringa such as an antioxidant and anti-inflammatory or bactericide, among others. With the aim of bringing the properties of moringa to consumers, a few studies have been developed with different foods, mainly meat and bread, in which the moringa is incorporated as an ingredient (leaf, seed, extracts, etc). In meat products it is used as a preservative and antioxidant additive with very good results without affecting the sensory characteristics of the final product. In the field of bakery the objective is usually as nutritional fortification. In these cases the sensory characteristics are variable depending on the dose used and the product under study (bread, cookies, etc). The food industry has an interesting challenge ahead: the incorporation of moringa as a natural ingredient, as a substituting different classical preservatives and antioxidant and at the same time preparing food commodities, such as bread, with high nutritional value, ideal for certain population groups in risk of malnutrition(AU)
Descritores: Vitaminas/administração & dosagem
Alimentos/administração & dosagem
Moringa oleifera/genética
Minerais/administração & dosagem
-Terapêutica
Alimentos, Dieta e Nutrição
Aminoácidos
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa



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