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Id: biblio-1131487
Autor: Palhares, L. O; Dutra Júnior, W. M; Lourenço-Silva, M. I; Carmo, M. R; Serafim, J. E; Gasparini, S. P; Lima, T. S; Holanda, M. C. R.
Título: Efeito dos níveis de lisina/proteína ideal sobre desempenho, características de carcaça, digestibilidade e parâmetros sanguíneos de suínos machos, castrados, da raça Duroc, de 30kg a 50kg / [Effects of lysine/ideal protein level on performance, carcass characteristics, digestibility and blood parameters of Duroc barrows from 30 to 50kg]
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(4):1305-1312, July-Aug. 2020. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se avaliar níveis de proteína e aminoácidos, mantendo-se as relações entre os aminoácidos para suínos machos, castrados, de30kg a 50kg. Foram utilizados 50 suínos machos, castrados, com peso inicial de 30,35±1,96kg, distribuídos em delineamento experimental inteiramente ao acaso, com cinco tratamentos e cinco repetições com dois animais por unidade experimental. Os tratamentos consistiram em níveis de lisina digestível, mantendo-se a relação com os demais aminoácidos digestíveis: 0,73%; 0,83%; 0,93%; 1,03% e 1,13% na dieta. Avaliou-se desempenho, avaliação de carcaça, parâmetros sanguíneos e digestibilidade das dietas. Houve efeito quadrático para ganho de peso, conversão alimentar e níveis de creatinina em função dos níveis de lisina, com níveis ótimos estimados em 0,92%, 0,93% e 0,93%, respectivamente. As características de carcaça não foram influenciadas significativamente pelos tratamentos. Constatou-se efeito linear positivo para digestibilidade aparente da proteína bruta, da proteína total e da ureia sérica. Conclui-se que os níveis de proteína e lisina digestível recomendados para dietas de suínos machos, castrados, da raça Duroc, na fase de crescimento I, são de 16,70% e 0,93%, respectivamente, pois esses níveis proporcionaram melhorias no ganho de peso, na conversão alimentar e na creatinina sérica.(AU)

The objective of this study was to evaluate digestible lysine levels, keeping the relation among amino acids for Duroc barrows from 30 to 50kg. Fifty Duroc barrows (30.35±1.96kg live weight) were allotted in a completely randomized experimental design, divided in five treatments with five replicates and two animals in each experimental unit. The treatments consisted of digestible lysine levels (0.73%; 0.83%; 0.93%; 1.03% and 1.13%), keeping the relation with other essential amino acids. Performance, carcass characteristics, blood parameters and digestibility of the diets were evaluated. There was a quadratic response on weight gain, feed conversion and creatinine serum concentration as a function of the digestible lysine levels, with the greater levels obtained at 0.92%, 0.93% and 0.93%, respectively. The carcass characteristics were not influenced by the treatments. There was a linear increase of apparent digestibility of crude protein, total serum protein and urea. Results suggest that the requirement of protein and digestible lysine was 16.70% and 0.93%, respectively, providing improvements on weight gain, feed conversion and creatinine serum concentration of Duroc barrows in the growth phase.(AU)
Descritores: Suínos
Sangue
Ganho de Peso
Dieta
Lisina
-Creatinina
Aminoácidos Essenciais
Limites: Animais
Masculino
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-270625
Autor: Blasi, S; Alvarez, A; Cresta, A; Guisande, S.
Título: Pérdidas de nutrientes posteriores a esterilización terminal: estudio preliminar / Nutrient loss after terminal sterilization: preliminary results
Fonte: Med. infant;6(4):274-278, dic. 1999. tab.
Idioma: es.
Resumo: La industria conoce las pérdidas de nutrientes en el proceso de fabricación de fórmulas artificiales pero se desconocen las consecuencias nutricionales de los tratamientos decalor a la que son sometidas las mezclas en los lactarios con el fin de evitar contaminaciones indeseables. Con el objetivo de conocer las pérdidas de proteínas y vitamina C posteriores a esterilización terminal en nuestro hospital, se tomó una muestra (n: 8), del total de fórmulas lácteas preparadas para una toma (N:120). Se analizaron cuatro fórmulas lácteas (Nan 1, Nan 2, Nan sin lactosa, Pregestimil) de uso frecuente. Se determinó el deterioro de proteínas a través de la determinación de lisina bloqueada (método calorimétrico con fluorodinitrobenceno) en muestras pre-ET y post-ET para cada tipo de fórmula láctea. Con igual procedimiento se analizó la pérdida de vitamina C (método potenciométrico). Los resultados muestran pérdidas de hasta el 10 por ciento y 78 por ciento para lisina y vitamina C respectivamente, cifras que no impedirían cubrir con la ingesta recomendada por FAO/1973 infantes: 1,03g/kg/día de lisina y 30mg/día de vitamina C (RDA 1989). Sin embargo las fórmulas lácteas que contienen lactosa como único carbohidrato desencadenan reacción Maillard temprana y bloqueo de lisina mayor queen las fórmulas lácteas con maltodextrinas y no hubo diferencias en las fórmulas con predominio de caseina o suero. La alimentación enteral en pediatría reviste vital importancia en la recuperación nutricional del paciente internado. Este trabajo preliminar establece una tendencia para conocer la brecha existente en el cumplimiento efectivo de lo indicado por el pediatra y el resultado posterior al manipuleo de fórmulas lácteas administradas a los pacientes internados.
Descritores: Substitutos do Leite Humano
Lisina/deficiência
Alimentação Artificial/efeitos adversos
Deficiência de Ácido Ascórbico/etiologia
Desnutrição Proteico-Calórica/etiologia
Esterilização
Nutrição Enteral
Proteínas do Leite
Reação de Maillard
-Argentina
Laticínios/efeitos adversos
Responsável: AR305.1 - SID - Servicio de Información y Documentación


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Id: biblio-1129721
Autor: Caetano, V. C; Demuner, L. F; Suckeveris, D; Muñoz, J. A; Faria Filho, D. E; Faria, D. E.
Título: Exigência de lisina digestível de frangos de corte machos de 22 a 42 dias de idade / Digestible lysine levels of male broilers from 22 to 42 days of age
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(3):1017-1026, May-June, 2020. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste estudo foi determinar a exigência de lisina digestível para frangos de corte machos sob as características de desempenho, composição corporal e rendimento de carcaça dos animais, de 22 a 42 dias de idade. As dietas diferiram quanto aos níveis de lisina digestível, mantendo-se a relação dos demais aminoácidos com a lisina. Foram utilizados seis níveis de lisina digestível: 0,88%; 0,96%; 1,05%; 1,13%; 1,22%; e 1,30%. Distribuídos em 36 unidades experimentais de 36 aves cada, 1296 animais da linhagem Cobb - 500® tiveram as seguintes características de desempenho avaliadas: consumo de ração (CR), peso corporal (PC), ganho de peso (GP), conversão alimentar (CA), viabilidade criatória (VC) e índice de eficiência produtiva (IEP). Aos 42 dias de idade, foram selecionadas ao acaso cinco aves para avaliação do rendimento de carcaça, e duas para avaliação da composição corporal. A CA, o IEP e o rendimento de peito foram influenciados, sendo sua exigência de 1,30%, sugerindo que níveis maiores de lisina digestível que as recomendações utilizadas como base neste estudo (1,13%) trouxeram benefícios aos animais sobre essas características.(AU)

The objective of the present study was to evaluate the optimal levels of digestible lysine in the diet of male broilers, evaluating performance characteristics, body composition, and carcass yield of the animals in the final phase (22 to 42 days old). The diets differed in digestible lysine content, maintaining the relation among the other amino acids and lysine in accordance with the ideal protein concept. The six levels of digestible lysine in the diet were: 0.88%; 0.96%; 1.05%; 1.13%; 1.22%, and 1.30%. A total of 1296 animals were employed, distributed in 36 experimental units of 36 birds each. The determined performance characteristics corresponded to feed intake (FI), body weight (BW), weight gain (WG), feed conversion (FC), viability (VB), and productive efficiency index (PEI). At 42 days of age seven birds per experimental unit were selected at random, five for the estimation of yield and total carcass and commercial cut weight, and two for the evaluation of body composition. FC, animal breast yield and PEI weres influenced with requirements of 1.30%. With respect to nationally known recommendations regarding digestible lysine (1.13%), higher levels of the amino acid in the diet have brought benefits regarding the characteristics above.(AU)
Descritores: Galinhas/metabolismo
Aminoácidos/administração & dosagem
Ração Animal
Lisina/administração & dosagem
Limites: Animais
Masculino
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Silva, Marcelo Eustáquio
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Id: biblio-1041304
Autor: Fagundes, Miliane Martins de Andrade; Viana, Ana Maria Fernandes; Carvalho, Mayara Medeiros de Freitas; Silva, Marcelo Eustáquio.
Título: Evaluation of the biological quality of defatted pequi (Caryocar brasiliense Cambess) seed flour protein supplemented with lysine to rats (Rattus norvegicus) / Avaliação da qualidade biológica da proteína da farinha da semente do pequi (Caryocar brasiliense Cambess) desengordurada e suplementada com lisina em ratos (Rattus norvegicus)
Fonte: Rev. Nutr. (Online);32:e180129, 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective In the biome of the Brazilian Cerrado, there are a lot of fruit tree species that stand out for their sensory quality and for presenting potentialities in the market of pulp and almond. Among these species, the pequi deserves attention because it has an almond rich in proteins and that is little explored. The aim of this study was to evaluate the biological quality of defatted pequi seed flour supplemented with lysine. Methods Two designs were done in this study; in the first, the animals were divided into four diet groups: control, protein-free, defatted pequi seed flour and defatted pequi seed flour supplemented with lysine. The protein-free diet was exempt of proteins and the other diets had a protein content of 10% and differed in protein source (casein: control diet or defatted pequi seed flour: test diets). The experiment lasted for 14 days. In the second design, 36 animals were used and followed-up for 28 days. The division of the experimental groups was kept, except for the protein-free diet group, which was excluded. By the end of the test, the animals were anaesthetised and euthanized. Results The results showed that the protein efficiency ratio of the control group was significantly higher than the other groups. For the other indices, the groups that received defatted pequi seed flour did not differ statistically among themselves. Conclusion These findings have shown an effect of supplementation on the protein efficiency ratio when comparing the test diets, however, when compared to the control group, no improvement was found.

RESUMO Objetivo O bioma cerrado é rico em espécies frutíferas que destacam-se por suas qualidades sensoriais e por apresentarem potencialidades no mercado de polpas e amêndoas. Dentre essas espécies, o pequi merece atenção porque possui uma amêndoa rica em proteínas e que é pouco explorada. Este estudo teve como objetivo avaliar a qualidade biológica da farinha da semente do pequi desengordurada e suplementada com lisina. Métodos Neste estudo foram feitos dois delineamentos: no primeiro os animais foram divididos em quatro grupos: controle, aprotéico, farinha da semente do pequi desengordurada e farinha da semente do pequi desengordurada suplementada com lisina. A dieta aprotéica era isenta de proteínas e as demais dietas apresentavam um teor de 10% de proteínas e diferiram quanto à fonte protéica (caseína: dieta controle e farinha da semente do pequi desengordurada: dietas testes). Esse experimento teve duração de 14 dias. No segundo delineamento, utilizou-se 36 animais que foram acompanhados por 28 dias, a divisão dos grupos experimentais foi mantida, exceto o grupo dieta aprotéica que foi excluído. Ao final dos experimentos, os animais foram anestesiados e eutanasiados. Resultados Os resultados mostraram que o coeficiente de eficiência protéica do grupo controle foi significativamente superior aos demais grupos. Para os demais índices biológicos de avaliação da qualidade protéica, os grupos que receberam a farinha da semente do pequi desengordurada não diferiram estatisticamente entre si. Conclusão Os achados mostraram um efeito da suplementação no coeficiente de eficiência protéica quando comparamos as dietas testes, no entanto, quando comparado ao grupo controle, não houve melhora.
Descritores: Ericales
-Ratos
Sementes
Proteínas
Alimentos Fortificados
Lisina
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: lil-499693
Autor: Villanueva, Orlinda; Arnao Salas, Acela Inés.
Título: Purificación de una proteína de 35 kDA rica en lisina, de la fracción albúmina de Amaranthus Caudatus (kiwicha) / Purification of a 35kDA protein rich in lysine from Amaranthus caudatus (kiwicha) albumin fraction
Fonte: An. Fac. Med. (Perú);68(4):344-350, oct.-dic. 2007. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: Purificar una proteína rica en lisina de la fracción albúmina del grano de Amaranthus caudatus. Diseño: Estudio observacional descriptivo. Lugar: Centro de Investigación de Bioquímica y Nutrición, Facultad de Medicina, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Material biológico: Semillas de amaranto (Amaranthus caudatus), variedad Oscar Blanco. Intervenciones: Se empleó técnicas cromatográficas (filtración en gel) y electroforéticas (SDSûPAGE y electroelución) para purificar dicha proteína y determinar su peso molecular. Asimismo, se analizó su composición de aminoácidos por cromatografía líquida de alta performance (HPLC). Principales medidas de resultados: Aislamiento y purificación de una proteína de 35 kDa, rica en lisina. Resultados: Se aisló una proteína con peso molecular de 35 kDa, según PAGE-SDS, y la composición en aminoácidos esenciales fue similar a la proteína estándar recomendada por la Organización Mundial de la Salud - OMS, con un alto contenido de lisina (8,61 moles por ciento). Conclusiones: Se ha aislado y purificado una proteína de 35 kDa, rica en lisina de la fracción albúmina de Amaranthus caudatus, con una composición en aminoácidos esenciales comparable a lo recomendado por la OMS.

Objective: To purify a protein rich in lysine from Amaranthus caudatus seedsÆ albumin fraction. Design: Observational descriptive study. Setting: Biochemistry and Nutrition Research Center, Faculty of Medicine, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Biologic material: Amaranto (Amaranthus caudatus) seeds, Oscar Blanco variety. Interventions: We used both chromatographic (gel filtration) and electrophoretic (SDSPAGE and electroelution) techniques to purify a protein rich in lysine and to determine its molecular weight. The aminoacid composition of the lysine rich protein was obtained by high pressure liquid chromatography (HPLC). Main outcome measures: Isolation and purification of a 35 kDa protein rich in lysine. Results: We isolated a 35 kDa molecular weight protein as determined by SDSPAGE; the essential amino acid composition was similar to the standard protein recommended by the World Health Organization (WHO) with high content of lysine (8,61 moles per cent). Conclusions: We have isolated and purified a 35 kDa protein rich in lysine from Amaranthus caudatus albumin fraction with an essential amino acid composition similar to that recommended by WHO.
Descritores: Albuminas
Amaranthus
Aminoácidos
Aminoácidos Essenciais
Lisina
-Epidemiologia Descritiva
Estudos Observacionais como Assunto
Peru
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-782916
Autor: Dornelas, Conceição Aparecida; Santos, Alessandra Marques dos; Correia, Antonio Lucas Oliveira; Juanes, Camila de Carvalho; Coelho, João Paulo Ferreira; Cunha, Bianca Lopes; Maciel, André Vinicius Vieira; Jamacaru, Francisco Vagnaldo Fechine.
Título: Bladder carcinogenesis in rats subjected to ureterosigmoidostomy and treated with L-lysine / Carcinogênese de bexiga em ratas submetidas à ureterossigmoidostomia tratadas com L-lisina
Fonte: Rev. Col. Bras. Cir;43(2):80-86, Mar.-Apr. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective: to evaluate the effect of L-lysine in the bladder and intestinal epithelia in rats submitted to vesicosigmoidostomy. Methods: we divided forty Wistar rats into four groups: group I - control group (Sham); group II - submitted to vesicosigmoidostomy and treated with L-lysine 150mg/kg; group III - submitted only to vesicosigmoidostomy; and group IV - received L-lysine 150mg/kg. After eight weeks the animals were sacrificed. Results: in the bladders of all operated animals we observed simple, papillary and nodular hyperplasia of transitional cells, transitional cell papillomas and squamous metaplasia. As for the occurrence of aberrant crypt foci in the colons of operated animals, we did not observe statistically significant differences in any of the distal, proximal and medium fragments, or in all fragments together (p=1.0000). Conclusion: Although statistically there was no promotion of carcinogenesis in the epithelia of rats treated with L-lysine in the observed time, it was clear the histogenesis of bladder carcinogenesis in its initial phase in all operated rats, this being probably associated with chronic infection and tiny bladder stones.

RESUMO Objetivo: o objetivo deste trabalho é avaliar o efeito da L-lisina nos epitélios vesical e intestinal de ratas submetidas à vesicossigmoidostomia. Métodos: quarenta ratas Wistar, foram divididas em quatro grupos: grupo I- grupo controle (Sham); grupo II- submetido à vesicossigmoidostomia e tratado com L-lisina 150mg/kg; grupo III- submetido apenas à vesicossigmoidostomia; e grupo IV- recebeu L-lisina 150mg/kg. Após oito semanas os animais foram sacrificados. Resultados: na bexiga de todos os animais operados observou-se hiperplasia simples, papilar e nodular de células transicionais, papiloma de células transicionais e metaplasia escamosa. Quanto à ocorrência de focos de criptas aberrantes nos colos dos animais operados, não foi evidenciado diferença estatística significante em nenhum dos fragmentos distal, proximal e médio, e todos juntos (P=1,0000). Conclusão: apesar de, estatisticamente, não ter havido promoção de carcinogênese nos epitélios dos ratos tratados com L-lisina, no tempo observado, é nítida a histogênese da carcinogênese de bexiga em sua fase inicial, no epitélio vesical, em todos os ratos operados, estando esta provavelmente associada à infecção crônica e aos diminutos cálculos vesicais.
Descritores: Complicações Pós-Operatórias/induzido quimicamente
Colo Sigmoide/cirurgia
Bexiga Urinária/efeitos dos fármacos
Bexiga Urinária/patologia
Ureterostomia
Carcinogênese/induzido quimicamente
Mucosa Intestinal/efeitos dos fármacos
Mucosa Intestinal/patologia
Lisina/farmacologia
-Ratos Wistar
Limites: Animais
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Auricchio, Mariangela Tírico
Id: lil-66607
Autor: Chaves, Maria Auxiliadora; Akatuka, Amélia Shioko; Auricchio, Mariangela Tirico.
Título: Determinaçäo da DL-LISINA em produtos farmacêuticos e dietéticos / Determination of DL-lysine in pharmaceuticals and dietetics products
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;48(1/2):49-55, 1988. ilus.
Idioma: pt.
Resumo: O presente trabalho estabelece técnica de doseamento de DL-lisina em preparaçöes farmacêuticas ou dietéticas, onde também fazem parte da fórmula substâncias como: Cloridrato de buclisina, vitaminas A e do complexo B e D, triptofano, ácido glutâmico e Cloridrato de betaína. A técnica proposta näo requer extraçäo prévia da lisina, e utiliza o nitroprussiato de sódio e tetraborato de sódio, que reagem com o referido aminoácido, formando um composto colorido, com máximo de absorçäo em 545nm
Descritores: Preparações Farmacêuticas
Lisina
Cromatografia Líquida
Dietética
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-1066545
Autor: Scarpelli, Mário Franklin(edt); Chaves, Maria Auxiliadora(edt).
Título: "Aspirina solúvel em lisina": estudo espectrofotométrico"
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;34(Único):23-27, 1974. ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Com a finalidade de verificar a estabilidade do ácido acetil-salicílico em meio aquoso, os autores fizeram um estudo comparativo entre os espectros de absorção do ácido acetil-salicílico solução L-lisina base, mas sim uma mistura de salicilato de lisina e acetato de lisina e acetado de lisina, resultante da composição doacetil-salicílico e posterior combinação com a lisina...
Descritores: Espectrofotometria
Lisina
Ácido Salicílico
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-989054
Autor: Braga, Vanessa Nogueira Lages; Juanes, Camila de Carvalho; Peres Júnior, Hélio de Souza; Sousa, José Robson de; Cavalcanti, Bruno Coêlho; Jamacaru, Francisco Vagnaldo Fechine; Lemos, Telma Leda Gomes de; Dornelas, Conceição Aparecida.
Título: Gum arabic and red propolis protecteting colorectal preneoplastic lesions in a rat model of azoxymethane
Fonte: Acta cir. bras;34(2):e201900207, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Purpose: To evaluate red propolis, gum arabic and L-lysine activity on colorectal preneoplastic lesions induced by azoxymethane (AOM). Methods: The study featured 4 control groups (I-IV) and 4 experimental groups (V-VIII), totaling 48 rats. Once a week for 2 weeks, animals on control groups received saline, while animals in experimental groups received azoxymethane (15 mg/kg i.p.). The follow up along 16 weeks included daily oral gavage to administer water (I and V), L-lysine (150 mg/kg)(II and VI), própolis (100mg/5ml/kg)(III and VII), or gum arabic (5ml/kg)(IV and VIII). Was performed surgery on the animals in the end of this time in order to collect blood for biological assays (TBARS, GSH), followed by their sacrifice to tissue extract. Results: Oxidative stress (TBARS) and the number of aberrant crypt foci (ACF) in distal colon were lower using própolis (p<0.01 for both parameters). Gum arabic reduced preneoplastic lesions (ACF ≤ 4 crypts) on distal colon and on the entire colon (p<0.05). Conclusions: Red propolis reduced AOM-induced oxidative stress (TBARS) and total number of ACF in the distal colon. L-lysine neither protected against nor enhanced AOM-induced ACF. Gum arabic reduced the number of ACF.
Descritores: Lesões Pré-Cancerosas/prevenção & controle
Própole/farmacologia
Neoplasias Colorretais/prevenção & controle
Estresse Oxidativo/efeitos dos fármacos
Goma Arábica/farmacologia
Lisina/farmacologia
-Lesões Pré-Cancerosas/induzido quimicamente
Azoximetano
Carcinógenos
Neoplasias Colorretais/induzido quimicamente
Ratos Wistar
Modelos Animais de Doenças
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-914044
Autor: Caballero, Silvia; Wiszovaty, Lourdes; Piris, Patricia; Mereles, Laura; Michajluk, Javier.
Título: Composicion quimica y valor nutricional del Kumanda yvyra´i, Cajanus cajan(L) Huth(Fabaceae) / Chemical composicion and nutricional value of kumanda yvyra´i, Cajanus cajan(L) Huth (Fabaceae)
Fonte: Rojasiana;Vol. 12(1-2):[23 - 27], 2013.
Idioma: es.
Descritores: Cajanus
Lisina
Metionina
Responsável: PY37.1 - Biblioteca



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