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Id: lil-623972
Autor: Sampaio, C. A. M; Oliva, M. L. V; Tanaka, A. S; Sampaio, M. U.
Título: Proteinase inhibitors in Brazilian leguminosae
Fonte: Mem. Inst. Oswaldo Cruz;86(supl.2):207-209, 1991. ilus, tab.
Idioma: en.
Conferência: Apresentado em: Brazilian-Sino Symposium on Chemistry and Pharmacology of Natural Products, Rio de Janeiro, Dec. 10-14, 1989.
Resumo: Serine proteinase inhitors, in the seeds of several Leguminosae from the Pantanal region (West Brazil), were studied using bovine trypsin, a digestive enzyme, Factor XIIa and human plasma Kallikrein, two blood clotting factors. The inhibitors were purified from Enterolobium contortisiliquum (Mr=23,000), Torresea cearensis (Mr = 13,000), Bauhinia pentandra (Mr = 20,000) and Bauhinia bauhinioides (Mr = 20,000). E. contortisiliquum inhibitor inactivates all three enzymes, whereas the T. cearensis inhibitor inactivates trypsin and Factor XSSa, but does nor affect plasma kallikrein; both Bauhinia inhibitors, on the other hand, inactivate trypsin and plasma kallikrein but only the Bpentandra inhibitor affects Factor XIIa. Ki values were calculated between 10 [raised to the power of] -7 and 10 [raised to the power of] -8 M.
Descritores: Coagulação Sanguínea
Bauhinia
Proteínas Secretadas Inibidoras de Proteinases
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-836746
Autor: Cruz, Juliana Nunes da.
Título: Hidrolisado proteico da semente de cupuaçu como fonte de peptídeos inibidores da enzima conversora da angiotensina I / Hydrolyzed cupuassu seed protein as a source of angiotensin I- converting enzyme inhibitory peptides.
Fonte: São Paulo; s.n; fev. 2015. 104 p. tab, graf, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Peptídeos com ação inibitória da enzima conversora da angiotensina I (ECA) podem ser obtidos a partir de diversos alimentos e exercer efeito anti-hipertensivo. O cupuaçu (Theobroma grandiflorum S.), fruto nativo da Amazônia, possui sementes comestíveis contendo proteína de reserva similar à do cacau (Theobroma cacao L.), as quais parecem ser fonte de peptídeos inibidores da ECA. Desse modo, o objetivo deste trabalho foi investigar in vitro a ocorrência de peptídeos inibidores da ECA no hidrolisado proteico da semente de cupuaçu obtido por ação da Alcalase. O hidrolisado revelou o desaparecimento de proteínas entre 27 a 180 kDa, incluindo as globulinas, e o surgimento daquelas abaixo de 15 kDa após 2 h de hidrólise, indicando a formação de peptídeos menores. O ensaio de atividade utilizando o substrato Abz-FRK(Dnp)-P-OH revelou que o hidrolisado total promoveu 65% de inibição da ECA e esse pool peptídico foi fracionado em cinco frações (F1-F5) por cromatografia em fase reversa (RP-HPLC). Após a etapa de purificação, o monitoramento da inibição apontou, ao final, duas frações (3.2.8 e 3.4.10) com maior atividade inibitória. Oito peptídeos foram identificados por LC-MS/MS, sendo três deles já conhecidos como inibidores da ECA. Outros cinco novos peptídeos identificados (FLEK, GSGKHVSP, LDNK, MVVDKLF e MEKHS) foram sintetizados e tiveram sua ação inibitória validada por ensaios in vitro. O peptídeo GSGKHVSP apresentou a menor IC50 (3,11 µM) e Ki (0,74 µM), sendo um inibidor tipo misto quanto ao seu mecanismo de inibição revelado pelo gráfico de Lineweaver-Burk. Os resultados permitem concluir que o isolado proteico da semente de cupuaçu pode ser uma fonte para obtenção de peptídeos anti-hipertensivos, a despeito de serem necessárias investigações sobre a resistência desses peptídeos à digestão gastrointestinal e a eficácia da inibição in vivo

Peptides with angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activity may be obtained from several foods and cause antihypertensive effect. Cupuassu (Theobroma grandiflorum S.), a native fruit from Amazon, has edible seeds with a storage protein similar to that of cocoa (Theobroma cacao L.) which seems to have incrypted ACE inhibitor peptides. Thus, the aim of this project was to investigate the in vitro formation of ACE inhibitory peptides in protein hydrolysate from cupuassu seeds using Alcalase enzyme. The hydrolysate revealed the disappearance of proteins between 27 and 181 kDa after 2h hydrolysis, including the globulin, and the increase of those below 15 kDa, indicating the formation of peptides. The ACE inhibitory activity assays using the substrate Abz-FRK(Dnp)P-OH revealed the hydrolysate had 65% ACE inhibition and the pool of peptides was fractionated into five fractions (F1-F5) by reversed phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC). After the purification step, two fractions (3.2.8 e 3.4.10) exhibited the highest ACE-inhibitory activity. Eight peptides had been identified by LC-MS/MS and three of them were ACE inhibitors. The other newly identified peptides (FLEK, GSGKHVSP, LDNK, MVVDKLF and MEKHS) were synthesized and in vitro assayed for ACE inhibitory activity. The peptide GSGKHVSP had the lower IC50 (3.11 µM) and Ki (0.74 µM). Lineweaver-Burk plots suggest this peptide is a mixed-type inhibitor according to the inhibition mechanism. The results indicate that protein isolate from cupuassu seeds may be a good protein source of antihypertensive peptides and further investigation is needed in order to evaluate the resistance of these peptides to gastrointestinal digestion and the inhibitory activity in vivo
Descritores: Angiotensina I/farmacologia
Inibidores da Enzima Conversora de Angiotensina/análise
Hidrolisados de Proteína
Hidrolisados de Proteína/farmacologia
Sementes/efeitos adversos
Malvaceae/classificação
-Bioquímica
Alimentos
Peptídeos
Proteínas Secretadas Inibidoras de Proteinases
Tipo de Publ: Técnicas In Vitro
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T 641.1, C957h. 30100021766-F



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