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Id: lil-646624
Autor: Chapoñan Francia, Marly.
Título: Mitos de la alimentación / Food myths
Fonte: ReNut;1(2):51-53, ago.-dic. 2007.
Idioma: es.
Descritores: Antioxidantes
Cardiopatias
Grão Comestível
Doença Celíaca
Gliadina
Glutens
Vinho
-Glutamina
Limites: Humanos
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Barbosa, Sônia França Correia
Zenebon, Odair
Id: lil-477247
Autor: Barbosa, Sônia França Correia; Abreu, Rejane Weissheimer de; Zenebon, Odair.
Título: Métodos analíticos para detecção de glúten em alimentos: [revisão] / Analytical methods for detecting gluten in foods: [review]
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;66(2):89-94, maio-ago. 2007.
Idioma: pt.
Resumo: O tratamento para a doença celíaca (DC) consiste em dieta livre das prolaminas: gliadina, hordeina, secalina e avenina existentes no trigo, centeio, cevada e aveia. A Comissão do Codex Alimentarius(FAO/WHO) definiu o limite de 200 ppm (mg/kg) de glúten para o alimento ser considerado livre desse produto. A revisão de 2004 do Codex Alimentarius sugeriu o limite de 20 ppm para produtos naturalmente sem glúten e de 200 ppm para produtos derivados de ingredientes não fonte de glúten, porém esses limites estão ainda em discussão. Entre os métodos analíticos para detectar ou determinar glúten/gliadina têm sido empregadas as técnicas de: espectrometria de massa, cromatografia líquida, análise de DNA do trigo e imununoenzimáticos. O método oficial adotado pela Association of Official Analytical Chemistry(AOAC) é o ELISA baseado no anticorpo monoclonal para gliadina. O Codex Alimentarius endossou temporariamente, o R5 ELISA como Método Tipo I. O R5 ELISA utiliza anticorpo monoclonal para o pentapeptídeo tóxico existente na gliadina, hordeina e secalina. O ELISA, em função de sua maior sensibilidade e apropriado limite de detecção (1,5 ppm de gliadina), é considerado superior às demais técnicas. A presença de pequenos fragmentos de proteína existentes em prolaminas hidrolisadas devem ser avaliados por métodos baseados em DNA.

Treatment of celiac disease (CD) is consisted of a diet free of prolamins as gliadin, hordein, secalin, and avenin existing in wheat, barley, rye, and oats. The Codex Alimentarius Commission (FAO/WHO) has defined the maximum gluten content of 200 ppm (mg/kg) to consider as gluten-free products. The Codex Commission Review 2004 recommended the limits of 20 mg/kg dry mass for naturally gluten- free products, and 200 mg/kg for food derived from gluten - free products. Among analytical methods for detecting or determining glúten/gliadin the following techniques have been used: mass spectrometry,high performance-liquid chromatography, wheat DNA analysis by PCR, and immunoenzyme assay. ELISA based on monoclonal antibody for ω gliadin has been the technique officially recommended by the Association of Official Analytical Chemistry (AOAC). R5-ELISA has got a provisory approval from the Codex Alimentarius as type I method. R5-ELISA is based on the use of a monoclonal antibody for pentapeptide occurring in gliadin, hordein, secalin, and avenin, and this assay presents sensitivity and limit detection (1.5 ppm gliadin) rates superior in comparison to other techniques. Although, the qualitative analysis for detecting he presence of small fragment of protein in hydrolized prolamine should be assessed by means of DNA-based techniques.
Descritores: Ensaio de Imunoadsorção Enzimática
Doença Celíaca
Epitopos/toxicidade
Gliadina
Glutens
Modalidades Alimentares
-Cromatografia Líquida
Espectrometria de Massas
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Zenebon, Odair
Id: lil-461273
Autor: Abreu, Rejane W. de; Barbosa, Sônia F. C; Della Torre, Jussara C. de M; Lichtig, Jaim; Zenebon, Odair.
Título: Detecção de glúten em alimentos por meio de Elisa / Detection of gluten in foods by means of Elisa
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;65(3):176-180, set.-dez. 2006. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: A doença celíaca é caracterizada pela intolerância ou hipersensibilidade à ingestão de prolaminas existentes no trigo, centeio, cevada e aveia. As proteínas do glúten do trigo são constituídas de aproximadamente 50% de prolaminas, denominadas gliadinas. O tratamento adotado para a doença celíaca é a dieta livre de glúten. A legislação brasileira determina que os produtos alimentícios industrializados devem apresentar a advertência da presença ou ausência de glúten na rotulagem. Duas amostras de referência estabelecidas em um estudo interlaboratorial e treze produtos alimentícios industrializados foram analisados para determinar a presença de glúten por meio de ensaio imunoenzimático comercial, ELISA técnica sanduíche, utilizando-se anticorpo monoclonal anti gliadina. O limite de detecção foi de 10 ppm (mg/kg). As amostras de referência revelaram resultados satisfatórios com boa exatidão. O glúten foi detectado nos produtos alimentícios que continham o referido componente declarado na rotulagem. O glúten não foi detectado nas amostras declaradas isentas de glúten, com exceção de uma amostra. O ensaio imunoenzimático utilizado discriminou as prolaminas não tóxicas apropriadas para os pacientes com doença celíaca, como os da farinha de arroz, milho, soja, mandioca, batata e batata doce, cujos ingredientes constavam nos dizeres de rotulagem. Os resultados apresentados evidenciam a viabilidade de uso de ELISA para a detecção de baixos teores de glúten em alimentos.
Descritores: Ensaio de Imunoadsorção Enzimática
Doença Celíaca
Gliadina
Glutens
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Texto completo
Id: lil-633108
Autor: Jarmi, Valeria; Cejas, Noelia; Kiener, Oscar; de Elías, Rafael; Balzola, Silvina; Córdoba, Claudia; Giraudo, Pedro; Flores, Jorge; Barzón, Silvia.
Título: Exactitud diagnóstica de anticuerpos antipéptidos de gliadina deamidados / Diagnostic accuracy of antibodies to deamidated gliadin peptides
Fonte: Acta bioquím. clín. latinoam;44(1):47-52, ene.-mar. 2010. tab.
Idioma: es.
Resumo: El objetivo de este trabajo fue evaluar la exactitud diagnóstica de un ELISA para anticuerpos antipéptidos de gliadina deamidados en pacientes con sospecha clínica de enfermedad celíaca (EC) y comparar su rendimiento con anticuerpos antiendomisio (EMA) y antitransglutaminasa tisular (a-Tgt). Se estudiaron 169 pacientes consecutivos (16 a 79 años), sometidos recientemente a biopsia duodenal, a los cuales se les determinó anticuerpos IgA EMA, IgA a-Tgt e IgG/IgA antipéptidos de gliadina deamidados (a-DGP Screen). Sesenta y cinco pacientes tuvieron algún grado de atrofia vellositaria y probable diagnóstico de EC (11 con atrofia vellositaria parcial, 30 subtotal y 24 total) y 104 con estructura vellositaria conservada. La sensibilidad, especificidad y exactitud diagnóstica de a-DGP Screen fue de 86,2%, 98,1% y 93,5% respectivamente, similar a EMA y a-Tgt. Al considerar sólo pacientes con atrofia vellositaria subtotal y total la sensibilidad fue estadísticamente superior en los 3 ensayos (100% para a-DGP Screen, p<0,014). Se observó una excelente concordancia entre a-DGP Screen con EMA (k= 0,99) y con a-Tgt (k = 0,97). El equipo a-DGP Screen demostró una elevada exactitud diagnóstica; su rendimiento fue equivalente a EMA y a-Tgt.

The aim of this study was to evaluate the diagnostic accuracy of an ELISA for antibodies to deamidated gliadin peptides in patients clinically suspected of having celiac disease (CD), and to compare this with antibodies to endomysium (EMA) and tissue transglutaminase (a-Tgt). One hundred and sixty-nine consecutive patients (16 to 79 yo) that had recently underwent small-bowel biopsy were included; serum samples were obtained for the measurement of IgA EMA, IgA a-Tgt and IgG/IgA antideamidated gliadin peptides (a-DGP Screen) antibodies. Sixty-five patients had some degree of villous atrophy with probable diagnostic of CD (11 partial, 30 subtotal and 24 total villous atrophy); 104 individuals had normal villous architecture. The sensitivity, specificity, and accuracy of a-DGP Screen were 86.2%, 98.1% and 93.5% respectively, similar to EMA or a-Tgt. When only patients with subtotal and total villous atrophy were considered, the sensitivity was statistically higher for the 3 tests (100% for a-DGP Screen, p<0.014). An excellent agreement was observed among a-DGP Screen with EMA (κ= 0,99) and with a-Tgt (κ = 0,97). The a-DGP Screen assay showed a high diagnostic accuracy with a performance equivalent to EMA or a-Tgt.
Descritores: Imunoglobulina G/sangue
Ensaio de Imunoadsorção Enzimática/métodos
Doença Celíaca/diagnóstico
-Controle de Qualidade
Imunoglobulina A/sangue
Gliadina/sangue
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Tipo de Publ: Estudo de Validação
Responsável: AR1.2 - Instituto de Investigaciónes Epidemiológicas


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Id: biblio-911941
Autor: Vale, Rômulo Ribeiro do; Conci, Nathalia da Silva; Santana, Alexandre Pinheiro; Pereira, Mauricio Baptista; Menezes, Natália Yume Hissayasu; Takayasu, Vilma; Laborda, Lorena Silva; Silva, Aloísio Souza Felipe da.
Título: Celiac Crisis: an unusual presentation of gluten-sensitive enteropathy
Fonte: Autops. Case Rep;8(3):e2018027, July-Sept. 2018. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Celiac disease (CD)­also known as gluten-sensitive enteropathy­is a chronic, genetically predisposing and autoimmune entity with a wide range of clinical manifestations triggered by gluten ingestion, which affects 1% of the general population. Currently, up to 60% of the diagnosis of CD is in adults due to the atypical course of the disease. The severe acute onset of CD­also called celiac crisis­is very uncommon and is still not well documented in adults. We report the case of a 58-year-old man who presented a 45-day history of subtle-onset diarrhea followed by malabsorption syndrome with progressive weight loss, anasarca, and electrolyte disturbances. The diagnostic work-up included an upper digestive endoscopy, which showed scalloping of the duodenal mucosa with pathological features confirmed on biopsies. Specific antibodies were positive, and a satisfactory clinical response was obtained once a gluten-free diet was started. Celiac crisis is a rare initial presentation of CD characterized by severe diarrhea, dehydration, weight loss, hypoproteinemia, and metabolic and electrolyte disturbances. Although rare, it should be considered in patients with apparently unexplained chronic diarrhea.
Descritores: Doença Celíaca/diagnóstico
Diarreia/etiologia
Síndromes de Malabsorção/etiologia
-Doença Celíaca/patologia
Dieta Livre de Glúten
Gliadina/uso terapêutico
Transglutaminases/uso terapêutico
Limites: Humanos
Masculino
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Conferência Clínica
Responsável: BR26.7 - Serviço de Biblioteca e Documentação Científica


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Texto completo SciELO Brasil
Silva, Ivani Novato
Bahia, Magda
Texto completo
Id: lil-680625
Autor: Gonçalves, Cristina Borim Codo Dias; Silva, Ivani Novato; Tanure, Mariella Guarino; Bahia, Magda.
Título: Estudo da prevalência da doença celíaca em crianças e adolescentes com diabetes melito tipo 1: resultado de 10 anos de acompanhamento / Study of prevalence of celiac disease in children with type 1 diabetes mellitus: result of 10 years of follow-up
Fonte: Arq. bras. endocrinol. metab;57(5):375-380, jul. 2013. tab.
Idioma: pt.
Resumo: OBJETIVO: Avaliar a prevalência da doença celíaca (DC) em crianças e adolescentes com diabetes melito tipo 1 (DM1) atendidos no Serviço de Endocrinologia Pediátrica do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Minas Gerais. SUJEITOS E MÉTODOS: Incluídos no estudo crianças e adolescentes com diagnóstico prévio de DM1 acompanhadas no serviço no período de março de 1999 a abril de 2009, com idades entre zero e 18 anos. Todos foram rastreados para DC na primeira consulta e anualmente. A investigação foi realizada por meio da dosagem dos anticorpos da classe IgA (AGAA) e IgG (AGAG) antigliadina. Os pacientes com AGAA e/ou AGAG acima de duas vezes o valor de referência foram submetidos à biópsia intestinal. RESULTADOS: Foram excluídos 21 pacientes do total inicial de 384. Destes, 50 tiveram a sorologia positiva e 29 foram submetidos à biópsia intestinal. A prevalência encontrada foi de 3,1%. CONCLUSÃO: O rastreamento periódico da DC nos pacientes diabéticos deve ser encorajado, dada sua alta prevalência.

OBJECTIVE: To estimate the prevalence of celiac disease (CD) in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus (T1DM) treated in the Children's Division of Endocrinology, at the Universidade Federal de Minas Gerais Hospital das Clínicas. SUBJECTS AND METHODS: Children and adolescents diagnosed with T1DM, aged 0 to 18 year, were included in this study performed from March 1999 to April 2009. All patients were screened for CD at their first visit and, again, annually. The investigation was performed through the measurement of IgA (AGAA) and IgG (AGAG) antigliadin antibodies. Patients with values of AGAA and/or AGAG above two times the cutoff mark undertook intestinal biopsy. RESULTS: A group of 21 patients were excluded from the initial total of 384 patients. Out of the remaining, 50 patients had positive serology and 29 underwent intestinal biopsy. The prevalence index was 3.1%. CONCLUSION: The periodic screening of CD in diabetic patients should be encouraged, due to its high prevalence.
Descritores: Doença Celíaca/epidemiologia
Diabetes Mellitus Tipo 1/epidemiologia
-Doença Celíaca/imunologia
Seguimentos
Gliadina/imunologia
Imunoglobulina A/sangue
Imunoglobulina G/sangue
Programas de Rastreamento
Valor Preditivo dos Testes
Prevalência
Limites: Adolescente
Criança
Pré-Escolar
Humanos
Lactente
Recém-Nascido
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Chile
Texto completo
Id: lil-603094
Autor: Madrid S, Ana María; Díaz S, Mario; Hurtado H, Carmen; Aguilera O, Ledda; Mena U, Boris.
Título: Enfermedad celíaca silente en epilepsia criptogénica del adulto / Silent celiac disease among 21 patients with cryptogenic epilepsy
Fonte: Rev. méd. Chile;139(5):587-591, mayo 2011. tab.
Idioma: es.
Resumo: Background: Celiac disease (CD) is predominant in women and young people. Atypical, non-enteric symptoms are more common among adults. There is also an association between CD and neurological disorders, especially with cerebellar ataxia, polyneuropathy and epilepsy. Aim: To study the frequency of CD in a group of adults with cryptogenic epilepsy. Material and Methods: Twenty one patients with cryptogenic epilepsy, aged 20 to 65years (14 women) were studied, measuring IgA-anti transglutaminase antibodies and deamidated gliadin peptide (DGP) IgG and IgA antibodies. Results: One patient had elevated titers of both types of antibodies. Small bowel biopsy showed villous atrophy and lymphocytic infiltration compatible with CD. Conclusions: One of 21 adult patients with cryptogenic epilepsy had a silent CD.
Descritores: Anticorpos Anti-Idiotípicos/sangue
Doença Celíaca/diagnóstico
Epilepsia/complicações
Gliadina/imunologia
Transglutaminases/imunologia
-Doença Celíaca/complicações
Doença Celíaca/imunologia
Gliadina/sangue
Imunoglobulina A/sangue
Imunoglobulina A/imunologia
Imunoglobulina G/sangue
Imunoglobulina G/imunologia
Transglutaminases/sangue
Limites: Adolescente
Adulto
Idoso
Feminino
Humanos
Masculino
Pessoa de Meia-Idade
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Cuba
Texto completo
Id: lil-584693
Autor: Guerreiro Hernández, Ana M; Villaescusa Blanco, Rinaldo; Morera Barrios, Luz M; Alonso Valle, Martha; Martínez Cardet, Luis; Junco González, Yamila.
Título: Detección de anticuerpos antigliadina y antitransglutaminasa en pacientes con clínica sugestiva de enfermedad celíaca / Detection of anti-gliadin and anti-transglutaminase antibodies in patients with possible celiac disease
Fonte: Rev. cuba. hematol. inmunol. hemoter;26(2):28-32, Mayo-ago. 2010.
Idioma: es.
Resumo: La enfermedad celíaca es una enfermedad autoinmune que cursa con procesos inflamatorios en la mucosa del intestino delgado. Se produce por la ingesta de una fracción proteica del gluten de la dieta en individuos genéticamente predispuestos. Tiene diferentes formas de presentación que van desde la sintomática, típica o atípica, hasta la silente. La detección de autoanticuerpos con diversas especificidades debe ser considerada como indispensable en todos aquellos enfermos donde predominan síntomas digestivos y afectaciones nutricionales, aunque no deben descartarse otras sintomatologías atípicas como son el retraso en el crecimiento y desarrollo. En nuestro trabajo se estudió la presencia de anticuerpos antigliadina y antitransglutaminasa en el suero de 110 enfermos con clínica sugestiva de enfermedad celíaca, y se detectaron anticuerpos en 23 enfermos: 11 con antigliadina, antitransglutaminasa y biopsia positiva; 6 con antigliadina positiva, antitransglutaminasa negativa y biopsia positiva y 6 con antigliadina positiva, antitransglutaminasa negativa y biopsia negativa.

Celiac disease is an autoimmune entity with inflammatory processes in small intestine. It is caused by ingesta of gluten protein fraction in the diet of subjects with genetic predisposition subjects and has different ways of presentation including the symptomatic, typical or atypical and silent type. The detection of autoantibodies with diverse specificities must to be considered as essential in all those patients where there is predominance of digestive symptoms and nutritional affections without to rule out other atypical symptomatologies including the growth and development retard. The objective of present paper was to study the presence of anti-gliadin and anti-transglutaminase in serum of 110 patients presenting with celiac disease and it was possible to detect antibodies in 23 patients: 11 with anti-gliadin and anti-transglutaminase and a positive biopsy; 6 with positive anti-gliadin, negative anti-transglutaminase and a positive biopsy, negative anti-transglutaminase and also a negative biopsy.
Descritores: Doença Celíaca/imunologia
Gliadina/sangue
Glutaminase/sangue
-Anticorpos
Estudos de Casos e Controles
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-577373
Autor: López, Laura Beatriz; Dyner, Luis Marcelo; Vidueiros, Silvina Mariela; Pallaro, Anabel; Valencia, Mirta Eva.
Título: Determinación del contenido de gliadinas en alimentos elaborados con amaranto, quínoa y/o chía / Gliadins determination in food elaborated with amaranth, quínoa and/or chía
Fonte: Rev. chil. nutr;37(1):80-86, mar. 2010. tab.
Idioma: es.
Projeto: UBACYT.
Resumo: Amaranth, quínoa and chía are naturally gluten-free products that may be used in a celiac diet. An ELISA, using R-Biopharm RIDASCREEN gliadin, was used to determine a possible cross contamination with gliadins. Thirty-seven samples of foods with these ingredients were analyzed. Nine samples had levels higher than 20 mglKg, the maximum gluten level established by Codex Alimentarius: three of them were cereal bars with the inscription is in TACC and/or ìwithout gluteni, two were cereal bars without inscriptions about gluten content, one was a mixture of ground seeds, others were pop amaranth and quínoa crops (sold at retail) and the last was an amaranth flour which was labeled ifor celiac patients. Twenty-eight remaining samples had gluten content below 20 mglKg. Foods elaborated with amaranth, quínoa and/or chía are suitable for celiac patients. However, the manufacturers must apply good manufacturing practices in all the different steps in gluten-free foodstuff production and celiac patients should not buy these products when they are sold at retail, because of possible cross contamination that can occur at the stores.

Amaranto, quínoa y chía, por ser naturalmente libres de gluten, pueden ser incorporados en la dieta celíaca. Con el objeto de evaluar una posible contaminación cruzada con gliadinas no permitidas, se analizaron 37 alimentos con estos ingredientes mediante un enzi-moinmunoensayo utilizando RIDASCREEN gliadin de R-Biopharm. Considerando el contenido máximo de gluten establecido por el Codex Alimentarius (20 mg/ Kg), nueve productos superaron la norma: tres barras de cereales que declaraban "sin TACC" y/o "no contiene gluten", dos barras de cereales que no tenían ninguna declaración respecto del contenido de gluten, una mezcla de semillas molidas, una muestra de amaranto popeado comprado al detalle, una muestra de semillas de quinoa comprada suelta en un mercado de la provincia de Salta y una muestra de harina de amaranto envasada que declaraba "apto para celíacos". En las veintiocho muestras restantes se evidenció un contenido de gluten inferior a los 20 mg/Kg. Los productos elaborados con amaranto, quínoa y/o chía son seguros para personas con celiaquía; sin embargo, los fabricantes deben implementar buenas prácticas de manufactura en las diferentes etapas de elaboración de alimentos libres de gluten y las personas celíacas no deben consumir alimentos supuestamente aptos que se expenden al detalle, por la posible contaminación cruzada que puede darse en los comercios.
Descritores: Amaranthus/química
Doença Celíaca
Chenopodium quinoa/química
Contaminação de Alimentos/análise
Gliadina/análise
Salvia/química
-Ensaio de Imunoadsorção Enzimática
Glutens
Limites: Humanos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
Bahia, Magda
Bambirra, Eduardo Alves
Cunha, Aloísio Sales da
Texto completo
Id: lil-567305
Autor: Koehne, Victor de Barros; Bahia, Magda; Lanna, Cristina Costa Duarte; Pinto, Maria Raquel da Costa; Bambirra, Eduardo Alves; Cunha, Aloísio Sales da.
Título: Prevalence of serological markers for celiac disease (IgA and IgG class antigliadin antibodies and IgA class antiendomysium antibodies) in patients with autoimmune rheumatologic diseases in Belo Horizonte, MG, Brazil / Pesquisa de anticorpos antigliadina (classes IgA e IgG) e anticorpos antiendomísio classe IgA, em pacientes com doenças reumatológicas autoimunes em Belo Horizonte, Brasil
Fonte: Arq. gastroenterol;47(3):250-256, jul.-set. 2010. tab.
Idioma: en.
Resumo: CONTEXT: Patients with autoimmune rheumatologic conditions and celiac disease tend to have a variety of autoantibodies, many of which have no clear pathogenic role. The literature contains frequent reports of celiac disease being more prevalent in patients with rheumatologic diseases, although this remains controversial. OBJECTIVES: To investigate the prevalence of positive serum tests for celiac disease, particularly IgA and IgG antigliadin (AGA) antibodies and IgA antiendomysium antibodies (EmA) in patients with autoimmune rheumatologic diseases. A second aim was to correlate positive serum tests with prednisone and immunosuppressant medication. METHODS: A total of 190 adults and pediatric patients with a variety of autoimmune rheumatologic diseases (systemic lupus erythematosus, rheumatoid arthritis, juvenile rheumatoid arthritis and spondyloarthrophathies) were evaluated and tested for IgA and IgG antigliadin-antibodies and IgA antiendomysium antibodies. Patients with positive serum tests underwent endoscopic duodenal biopsies for pathology studies. RESULTS: There were four positive sera (2.1 percent) for AGA IgA, all of which tested negative for AGA IgG and EmA. Three sera (1.6 percent) tested positive for AGA IgG; all were negative for AGA IgA and EmA. The EmA test at a 1:2.5 serum dilution tested positive in 94 patients (49.5 percent); at a 1:5 serum dilution it was positive in 41 patients (21.6 percent). Eleven subjects tested positive for EmA at 1:40 dilution; and all of these tested negative for IgA tissue antitransglutaminase (tTG) antibodies. Nine of the 11 EmA-positive patients and all 7 patients with positive antigliadin antibodies tests underwent duodenal endoscopic biopsies, and no significant changes were demonstrated in their duodenal mucosa. A positive EmA was associated with elevated optical density AGA IgA readings; however, there was no relationship between positive EmA and AGA IgG optical density readings. Prednisone and immunosuppressant use were unrelated to AGA IgA optical density readings or AGA IgG readings. These drugs were associated with fewer positive EmA tests. CONCLUSIONS: Positive AGAA, AGAG or EmA results are probably nonspecific for the presence of celiac disease among autoimmune rheumatologic disease patients. The intake of prednisone and immunosuprressant drugs seems to reduce the prevalence of IgA EmA, but it does not interfere with antigliadin antibodies tests.Further studies are required to estimate more accurately the prevalence of this disease in rheumatologic patients.

CONTEXTO: Tanto os pacientes com doenças reumatológicas autoimunes quanto os com doença celíaca costumam apresentar vários tipos de autoanticorpos, muitos deles ainda sem papel definido na etiopatogênese dessas afecções. Apesar de tratar-se de assunto controverso, é bastante citada na literatura a maior prevalência da doença celíaca em diversos grupos de pacientes reumatológicos. OBJETIVO: Investigar a prevalência de marcadores sorológicos positivos para doença celíaca: anticorpos antigliadina (AGA) classes IgA e IgG (AGAA e AGAG) e anticorpos antiendomísio classe IgA (EmA), em pacientes com doenças reumatológicas autoimunes. Procurou-se também avaliar a correlação entre a positividade dos testes sorológicos com o uso de prednisona e de medicamentos imunossupressores. MÉTODOS: Foram avaliados 190 pacientes adultos e pediátricos com doenças reumatólogicas variadas (lúpus eritematoso sistêmico, artrite reumatóide, artrite reumatóide juvenil e espondiloartropatias. Em todos foram realizadas pesquisas de AGAA e AGAG e de EmA, encaminhando-se os casos positivos para biopsias endoscópica duodenal e estudos histológicos. RESULTADOS: Houve quatro soros positivos (2,1 por cento) para AGAA, todos com resultados negativos para AGAG e EmA. Três soros (1,6 por cento) tiveram resultados positivos para AGAG, todos com resultados negativos para AGAA e EmA. Na pesquisa de EmA, a diluição do soro em 1:2,5 mostrou resultados positivos em 94 pacientes (49,5 por cento) e na diluição de 1:5, em 41 (21,6 por cento). Em 11 indivíduos obteve-se resultado positivo para EmA na diluição 1:40 e todos eles tiveram resultado negativo para a pesquisa de anticorpos antitransglutaminase tecidual IgA (tTg). Nove dos 11 pacientes positivos para EmA e todos os 7 pacientes com anticorpos antigliadina positivos foram submetidos a biopsia duodenal endoscópica, não se constatando alterações significativas da mucosa duodenal em nenhum deles. Todos os soros positivos para EmA apresentaram resultados negativos para a pesquisa de anticorpos antitransglutaminase tecidual classe IgA (tTG). A positividade para EmA associou-se a leituras de densidade óptica mais altas para AGAA. O mesmo não foi observado para AGAG. O uso de prednisona e de imunossupressores não se relacionou às leituras de densidade óptica dos AGAA, tampouco dos AGAG. O uso dessas medicações se relacionou, contudo, a menor positividade para EmA. CONCLUSÃO: Resultados positivos para AGAA, AGAG ou EmA demonstraram-se inespecíficos para a presença de doença celíaca em pacientes com doenças reumatológicas autoimune. O uso de prednisona e drogas imunossupressoras parece diminuir a prevalência de anticorpos antiendomísio IgA, mas não de anticorpos antigliadina. Mais estudos são necessários para se avaliar com maior precisão a prevalência da doença celíaca em pacientes reumatológicos.
Descritores: Autoanticorpos/sangue
Doença Celíaca/diagnóstico
Gliadina/imunologia
Imunoglobulina A/imunologia
Imunoglobulina G/imunologia
Doenças Reumáticas/diagnóstico
-Doenças Autoimunes/imunologia
Biomarcadores/sangue
Brasil/epidemiologia
Estudos Transversais
Doença Celíaca/sangue
Deficiência de IgG
Prevalência
Doenças Reumáticas/sangue
Estudos Soroepidemiológicos
Limites: Adolescente
Adulto
Idoso
Criança
Pré-Escolar
Feminino
Humanos
Masculino
Pessoa de Meia-Idade
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME



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