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Id: biblio-1088938
Autor: Duque, A. C. A; Oliveira, J. S; Morenz, M. J. F; Gama, M. A. S; Borges, A. L. C. C; Silva, R. R; Lopes, F. C. F.
Título: Perfil de ácidos graxos do leite de vacas Holandês x Gir alimentadas com silagem de milho e concentrado contendo ou não glicerina bruta / Milk fatty acid profile from Holstein x Gyr cows fed corn silage and concentrate containing or not crude glycerin
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(1):243-252, Jan.-Feb. 2020. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar o perfil de ácidos graxos (AG) do leite de vacas alimentadas com dietas à base de silagem de milho contendo 0% e 8,9% de glicerina bruta (GB) na matéria seca (MS). Foram utilizadas 18 vacas Holandês x Gir com 48±18 dias em lactação, produzindo 19,8±4,9kg/dia de leite. Utilizou-se delineamento de blocos ao acaso, com nove vacas/tratamento e duas medidas repetidas no tempo, com os resultados analisados por modelos mistos. A inclusão de GB na dieta não alterou a ingestão de MS, mas reduziu os consumos dos AG oleico, linoleico e α-linolênico. Os teores dos AG mirístico, palmítico, rumênico, vacênico, esteárico, oleico, linoleico, α-linolênico e CLA trans-10 cis-12 na gordura do leite foram semelhantes entre dietas. A inclusão de GB reduziu os teores dos AG elaídico e C18:1 trans-10 e aumentou os teores dos AG de cadeia ímpar linear e do ácido láurico. Não houve efeito da inclusão da GB sobre os índices de aterogenicidade e trombogenicidade da gordura do leite. Concluiu-se que a inclusão de glicerina bruta em dieta à base de silagem de milho não afetou a qualidade nutricional da gordura do leite de vacas Holandês x Gir.(AU)

The objective of this study was to evaluate the milk fatty acid (FA) composition of cows fed corn silage-based diets containing 0% and 8.9% of crude glycerin (GB) on a dry matter (DM) basis. Eighteen Holstein x Gyr cows with 48±18 days in milk and producing 19.8±4.9kg milk/day were used in the study. The experimental design was a randomized block with nine cows per treatment and two repeated measures. Results were analyzed using mixed models. The milk fat contents of myristic, palmitic, rumenic, vaccenic, estearic, oleic, linoleic, α-linolenic, and trans-10 cis-12 CLA were similar between diets. Dietary inclusion of GB decreased elaidic and trans-10 C18:1, and increased lauric acid and odd linear-chain FA contents in milk fat. Both atherogenicity and trombogenicity indices were unaffected by GB inclusion. It was concluded that GB inclusion in corn silage-based diets had no effect on the nutritional quality of milk fat from Holstein x Gyr dairy cows.(AU)
Descritores: Silagem
Leite/química
Ácidos Graxos/análise
Glicerol/administração & dosagem
-Biocombustíveis
Ração Animal
Limites: Animais
Feminino
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-747054
Autor: Sanders, D. M; Calmon, T. C. B. S; Oliveira, R. L; Pinto, L. F. B; Estrela-Lima, A; Silva, T. M; Ribeiro, R. D. X.
Título: Histomorfometria do epitélio ruminal de cabritos 1/2 sangue Boer submetidos a dietas com tortas oriundas da produção do biodiesel / Histomorphometrics of the ruminal epithelium of 1/2 blood Bôer goats submitted to diets with pies from the production of biodiesel
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;67(2):433-440, Mar-Apr/2015. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se determinar o melhor nível de inclusão e de substituição das tortas de dendê e amendoim, respectivamente, em dietas para cabritos 1/2 sangue Boer, por meio da avaliação histomorfométrica das papilas ruminais. Foram utilizados 40 cabritos 1/2 sangue Boer, para cada período experimental, machos, não castrados, com idade aproximada de três meses e com peso inicial de 15,01±1,76kg. Os períodos experimentais constaram de 75 dias e 72 dias. As dietas consistiram de volumoso feno de Tifton-85 e de ração em mistura completa, contendo níveis de inclusão da torta de dendê nas proporções de 0,0; 7,0; 14,0; e 21,0% com base na matéria seca; e de mistura completa, contendo níveis de substituição do farelo de soja pela torta de amendoim nas proporções de 0,0; 33,0; 66,0; e 100%, constituindo-se os tratamentos. No epitélio do rúmen, foram avaliadas altura e largura das papilas, assim como densidade papilar e espessura da parede muscular do rúmen. Entre estas, a altura das papilas, no experimento com torta de amendoim, foi a única a sofrer efeito linear decrescente (P<0,0014); as demais variáveis, tanto dos animais alimentados com torta de amendoim quanto daqueles alimentados com torta de dendê, não foram afetadas pela dieta. As médias de altura encontradas foram de 2,6 e 2,3mm para as tortas de amendoim e dendê, respectivamente. Portanto, a inclusão de até 21% de torta de dendê e a substituição de 100% de torta de amendoim no concentrado de cabritos não alteraram a morfometria das papilas ruminais.(AU)

The aim of this study was to determine the best level of pies and replacement of palm oil and peanut, respectively, in diets of 1/2 blood Bôer goats from the histomorphometry of the rumen papillae. A total of 40 1/2 blood male, unneutered, aged approximately three months and initial weight of 15.01±1.76kg Bôer goats were used in each experimental period. The experimental periods consisted of 75 days and 72 days. The diets consisted of roughage hay Tifton-85 and total mixed ration containing levels of inclusion of palm kernel cake in the proportions of 0.0, 7.0, 14.0 and 21.0% based on dry matter; and the second experiment consisted of a complete mixture containing substitution levels of soybean meal by groundnut cake in the proportions of 0.0, 33.0, 66.0 and 100%. Epithelial cells were evaluated in the rumen height and width of the papillae, and density and thickness of the papillary muscle of the rumen. Among these, the height of the papillae in the experiment with peanut butter pie was the only one to suffer a negative linear effect (P<0.0014), the other variables, both in animals fed groundnut cake and palm oil, were not affected by the diet. The average heights found were 2.6 and 2.3, for pies, peanut and palm oil, respectively. Therefore, the inclusion of up to 21% palm kernel cake and replacement of 100% peanut cake in the concentrate of kids did not alter the morphology of the rumen papillae.(AU)
Descritores: Rúmen/anatomia & histologia
Ruminantes
Epitélio/anatomia & histologia
Biocombustíveis
Ração Animal
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-747067
Autor: Medeiros, F. F; Silva, A. M. A; Carneiro, H; Araújo, D. R. C; Morais, R. K. O; Moreira, M. N; Bezerra, L. R.
Título: Fontes proteicas alternativas oriundas da cadeia produtiva do biodiesel para alimentação de ruminantes / Alternative protein sources derived from the biodiesel production chain for feeding to ruminants
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;67(2):519-526, Mar-Apr/2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se avaliar a degradação e a produção de gás de diferentes fontes proteicas geradas na cadeia produtiva do biodiesel em substituição à silagem de milho. Os tratamentos foram: coprodutos de Gossyypium hirsutum, Ricinus communis, Moringa oleifera, Jatropha curcas, Helianthus annus. Os produtos foram analisados mediante a técnica semiautomática de produção de gases in vitro. O coproduto da moringa apresentou maior taxa de degradação, quando comparado aos demais alimentos, porém apresentou baixa produção de gás e se tornou mais eficiente, sendo, portanto, indicado como o melhor nível (27,06%) de substituição à silagem de milho. O coproduto da mamona e o do algodão produziram a maior quantidade de gás em 48h de incubação. Todos os coprodutos estudados podem ser utilizados na dieta de ruminantes como alimento proteico até 30% de substituição à silagem de milho.(AU)

This study aimed to assess the degradation and gas production of different protein sources generated in the biodiesel production chain replacing corn silage. The treatments were byproducts Gossyypium hirsutum, Ricinus communis, Moringa oleifeira, Jatrophacurcas, and Helianthusannus. The products were analyzed by semi-automated technique of gas production in vitro. The coproduct moringa showed higher degradation rate compared to other foods, but showed low gas production, making it more efficient, being nominated as the best level of 27.06% by replacing corn silage. The byproducts of castor oil and cottonseed produced the largest amount of gas in 48 h of incubation. All studied byproducts can be used in the diet of ruminants as a protein food up to 30% by substitution of corn silage.(AU)
Descritores: Rúmen
Ruminantes
Proteínas na Dieta/administração & dosagem
Biocombustíveis
-Ricinus
Gossypium
Moringa oleifera
Helianthus
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-747036
Autor: Fernandes Júnior, F; Ribeiro, E. L. A; Castro, F. A. B; Mizubuti, I. Y; Silva, L. D. F; Pereira, E. S; Pinto, A. P; Barbosa, M. A. A. F; Koritiaki, N. A.
Título: Desempenho, consumo e morfometria in vivo de cordeiros Santa Inês alimentados com rações contendo torta de girassol em substituição ao farelo de algodão / Performance, consumption and in vivo morphometry of Santa Inês lambs fed diets containing sunflower cake in place of cottonseed meal
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;67(2):483-491, Mar-Apr/2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Este estudo foi conduzido com o objetivo de determinar o melhor teor de substituição da proteína do farelo de algodão pela proteína da torta de girassol em dietas para cordeiros Santa Inês, por meio da avaliação do consumo, ganho de peso, conversão alimentar e medidas morfométricas. Foram confinados, por 60 dias, 30 cordeiros da raça Santa Inês, machos inteiros, com idade e peso médio no início do experimento de 80 dias e 21,45±2,16kg, respectivamente. O delineamento experimental foi completamente casualizado, sendo os animais divididos em 5 tratamentos, com 6 repetições por tratamento, de acordo com a quantidade de proteína do farelo de algodão substituída pela proteína da torta de girassol (0, 20, 40, 60 e 80% de substituição). As variáveis peso final, consumo de matéria seca e conversão alimentar não foram afetadas pelas dietas experimentais, embora o ganho médio diário tenha sido inferior para as dietas com maior teor de torta de girassol. Para os parâmetros de consumo, verificou-se diferença apenas no consumo de extrato etéreo em relação ao peso metabólico (g/kg PV0,75), em que cordeiros recebendo dieta com maior teor de torta de girassol ingeriram maiores quantidades de extrato etéreo. Em relação às medidas morfométricas, houve decréscimo linear da altura de dorso e largura de garupa com a inclusão da torta de girassol na dieta. A substituição da proteína do farelo de algodão pela proteína da torta de girassol afetou negativamente o ganho de peso de cordeiros Santa Inês em confinamento. Porém, teve pouca ou nenhuma influência nos parâmetros de consumo e nas medidas morfométricas in vivo.(AU)

This study was conducted with the aim to determine the optimal level of protein replacement of cottonseed meal protein by sunflower cake in diets for Santa Inês lambs, through the evaluation of consumption, weight gain, feed conversion and morphometric measurements. Thirty Santa Inês lambs, bulls, with age and weight at the beginning of the experiment of 80 days and 21.45±2.16kg, respectively, were confined for 60 days. A completely randomized experimental design was used, where the animals were divided into 5 treatments with 6 replicates per treatment. For the treatments, the protein from the cottonseed meal was replaced by the protein of the sunflower cake (0, 20, 40, 60 and 80% of substitutions). For morphometric determinations, the following measurements were taken: pre-slaughter body length, leg length, leg perimeter, height of the dorsum; hip height; chest girth, hip width and chest width. Final weight, dry matter intake and feed conversion were not affected by the experimental diets, although the average daily gain was lower for diets with higher content of sunflower cake. For consumption parameters, there was a difference only in the consumption of ether extract in relation to metabolic weight (g/kg PV 0, 75), where lambs receiving diets with higher levels of sunflower cake ingested larger amounts of ether extract. Regarding the morphometric measurements, there was a linear decrease of the height of the dorsum and hip width with the inclusion of sunflower cake in the diet. The replacement of cottonseed meal protein by sunflower cake protein negatively affected the weight gain of Santa Inês lambs. However, it affected little or nothing the parameters of consumption and in vivo morphometric measurements.(AU)
Descritores: Ovinos/crescimento & desenvolvimento
Ganho de Peso
Helianthus
Ração Animal
-Biocombustíveis
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-1087705
Autor: Sagia, Sajish; Sharma, Anamika; Singh, Surender; Chaturvedi, Shivani; Singh Nain, Pawan Kumar; Nain, Lata.
Título: Single cell oil production by a novel yeast Trichosporon mycotoxinivorans for complete and ecofriendly valorization of paddy straw
Fonte: Electron. j. biotechnol;44:60-68, Mar. 2020. tab, graf, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Background: Oleaginous yeasts can be grown on different carbon sources, including lignocellulosic hydrolysate containing a mixture of glucose and xylose. However, not all yeast strains can utilize both the sugars for lipogenesis. Therefore, in this study, efforts were made to isolate dual sugar-utilizing oleaginous yeasts from different sources. Results: A total of eleven isolates were obtained, which were screened for their ability to utilize various carbohydrates for lipogenesis. One promising yeast isolate Trichosporon mycotoxinivorans S2 was selected based on its capability to use a mixture of glucose and xylose and produce 44.86 ± 4.03% lipids, as well as its tolerance to fermentation inhibitors. In order to identify an inexpensive source of sugars, nondetoxified paddy straw hydrolysate (saccharified with cellulase), supplemented with 0.05% yeast extract, 0.18% peptone, and 0.04% MgSO4 was used for growth of the yeast, resulting in a yield of 5.17 g L−1 lipids with conversion productivity of 0.06 g L−1 h−1 . Optimization of the levels of yeast extract, peptone, and MgSO4 for maximizing lipid production using Box­Behnken design led to an increase in lipid yield by 41.59%. FAME analysis of single cell oil revealed oleic acid (30.84%), palmitic acid (18.28%), and stearic acid (17.64%) as the major fatty acids. Conclusion: The fatty acid profile illustrates the potential of T. mycotoxinivorans S2 to produce single cell oil as a feedstock for biodiesel. Therefore, the present study also indicated the potential of selected yeast to develop a zero-waste process for the complete valorization of paddy straw hydrolysate without detoxification
Descritores: Trichosporon/metabolismo
-Oryza
Xilose/isolamento & purificação
Trichosporon/química
Óleos/química
Lipogênese
Biocombustíveis
Fermentação
Glucose/isolamento & purificação
Hidrólise
Lignina/metabolismo
Lipídeos/biossíntese
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-974320
Autor: Yuwa-amornpitak, Thalisa; Chookietwatana, Kannika.
Título: Bioconversion of waste cooking oil glycerol from cabbage extract to lactic acid by Rhizopus microsporus
Fonte: Braz. j. microbiol;49(supl.1):178-184, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Mahasarakham University.
Resumo: Abstract Glycerol from spent oil was processed by transesterification for biodiesel production. Although glycerol contains many types of impurities, it can be used as a C-source for lactic acid production by fungi, such as Rhizopus microsporus. In this study, we found that wild type R. microsporus (LTH23) produced more lactic acid than the mutant strains on cabbage glycerol media (CG media). More lactic acid was produced on CG media than on cabbage extract media (C media) by about two-fold in batch fermentation conditions. In addition, we found that lactic acid production in a fed-batch process was also slightly higher than in a batch process. To study the combined effects of pH, urea, and glycerol waste concentration on lactic acid production, a response surface methodology was used. The optimum pH, urea, and glycerol waste concentrations were pH 6.5, 3.75 g/L, and 17 g/L, respectively. The maximum lactic acid production predicted by this equation model was 4.03 g/L.
Descritores: Rhizopus/metabolismo
Brassica/química
Ácido Láctico/metabolismo
Glicerol/metabolismo
-Resíduos/análise
Brassica/metabolismo
Brassica/microbiologia
Biotransformação
Culinária
Meios de Cultura/metabolismo
Meios de Cultura/química
Biocombustíveis/análise
Fermentação
Concentração de Íons de Hidrogênio
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-839329
Autor: Lopes, Mario Lucio; Paulillo, Silene Cristina de Lima; Godoy, Alexandre; Cherubin, Rudimar Antonio; Lorenzi, Marcel Salmeron; Giometti, Fernando Henrique Carvalho; Bernardino, Claudemir Domingos; Amorim Neto, Henrique Berbert de; Amorim, Henrique Vianna de.
Título: Ethanol production in Brazil: a bridge between science and industry
Fonte: Braz. j. microbiol;47(supl.1):64-76, Oct.-Dec. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT In the last 40 years, several scientific and technological advances in microbiology of the fermentation have greatly contributed to evolution of the ethanol industry in Brazil. These contributions have increased our view and comprehension about fermentations in the first and, more recently, second-generation ethanol. Nowadays, new technologies are available to produce ethanol from sugarcane, corn and other feedstocks, reducing the off-season period. Better control of fermentation conditions can reduce the stress conditions for yeast cells and contamination by bacteria and wild yeasts. There are great research opportunities in production processes of the first-generation ethanol regarding high-value added products, cost reduction and selection of new industrial yeast strains that are more robust and customized for each distillery. New technologies have also focused on the reduction of vinasse volumes by increasing the ethanol concentrations in wine during fermentation. Moreover, conversion of sugarcane biomass into fermentable sugars for second-generation ethanol production is a promising alternative to meet future demands of biofuel production in the country. However, building a bridge between science and industry requires investments in research, development and transfer of new technologies to the industry as well as specialized personnel to deal with new technological challenges.
Descritores: Etanol
Fermentação
-Ciência
Tecnologia
Leveduras/metabolismo
Microbiologia Industrial
Brasil
Biocombustíveis
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1048723
Autor: Reis, Ronaldo Matias; Freitas, Matheus Souza; Silva, Daniel Valadão; Pereira, Gustavo Antônio Mendes; Passos, Ana Beatriz Rocha de Jesus; Silva, Alexandre Ferreira; Silva, Antonio Alberto da; Reis, Marcelo Rodrigues dos.
Título: Effects of weed management and plant arrangements on yield index of sweet sorghum / Eefeito do manejo de plantas daninhas e arranjo de plantas nos índices de produtividade do sorgo sacarino
Fonte: Biosci. j. (Online);35(4):983-991, july/aug. 2019. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Sweet sorghum is currently an important alternative for ethanol production in sugar cane off-season. In this study was to evaluate the effects of plant arrangements and the application of atrazine and S-metolachlor on growth and productivity of sweet sorghum. An experiment was conducted in randomized block design and, arranged in split plots with four repetitions. Plots consisted of spacing (0.25 m, 0.45 m 0.45-0.45-0.90 m) and sub-plots of weed control methods - atrazine (2000 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 720 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 960 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 1200 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 1440 g ha-1). Besides that, manual hoeing control was added. The intoxication of sorghum plants and weed control was evaluated at 7, 14 e 28 days after herbicides application (DAA). Plant height, stem diameter, total fresh matter, juice mass and total soluble solids (°Brix) were evaluated at 120 days after crop emergence (DAE). There was no interaction between the factors spacings and control method for variables total matter fresh (TMF), height (H), stem diameter (D), juice mass (JM), and Brix. Application of the mixture (atrazine + S-metolachlor) in the highest doses reduced total fresh matter and °Brix. The spacing of 0.25 m provided the highest productivity of fresh matter, juice mass and increased the °Brix. The application of mixture (atrazine + S-metolachlor) controlled 90% of the weeds at 28 days after application. The increasing in doses of S-metolachlor elevates the intoxication in sorghum plants. The mixture (atrazine + S-metolachlor) has a potential for use in weed control in sweet sorghum, but at doses below 960 g ha-1 of S-metolachlor.

O objetivo desse trabalho foi avaliar os efeitos de arranjos de plantas e dos herbicidas atrazine e S-metolachlor sobre o crescimento e a produtividade do sorgo sacarino. O experimento foi realizado no delineamento em blocos casualizados, com quatro repetições. Os tratamentos foram dispostos em esquema de parcelas subdivididas. Nas parcelas avaliaram-se os espaçamentos entrelinhas (0,25 m, 0,45 m e 0,45-0,45-0,90 m) e nas subparcelas os métodos de controle das plantas daninhas: atrazine (2000 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 720 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 960 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 1200 g ha-1), atrazine + S-metolachlor (2000 + 1440 g ha-1), capina manual e ausência de controle. Aos 7, 14 e 28 dias após a aplicação dos herbicidas foi avaliado a intoxicação das plantas de sorgo e o nível de controle de plantas daninhas na cultura. Aos 120 dias após a emergência da cultura avaliou-se altura de plantas, diâmetro de colmo, massa fresca total, massa de caldo e o teor de sólidos solúveis totais (Brix). Não houve interação entre os fatores espaçamentos e o método de controle para as variáveis massa fresca total (TMF), altura (H), diâmetro do caule (D), peso do suco (JM) e Brix. O controle das plantas daninhas e a intoxicação visual do sorgo aumentaram linearmente com o incremento das doses do S-metolachlor. O crescimento da cultura e os teores de Brix foram reduzidos pela aplicação da associação entre atrazine + S-metolachlor. A escolha do espaçamento de entrelinha influenciou nos componentes de rendimento da cultura. Conclui-se que, o espaçamento de 0,25 m de entrelinhas proporcionou maior produtividade de matéria fresca e de Brix do caldo. A associação entre atrazine e S-metolachlor tem potencial para o uso no controle de plantas daninhas em sorgo sacarino, em doses abaixo de 960 g ha-1 de S-metolachlor.
Descritores: Atrazina
Sorghum
Biocombustíveis
Plantas Daninhas
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-788961
Autor: Marques, Roger Vasques; Paz, Matheus Francisco da; Duval, Eduarda Hallal; Corrêa, Luciara Bilhalva; Corrêa, Érico Kunde.
Título: Staphylococcus xylosus fermentation of pork fatty waste: raw material for biodiesel production
Fonte: Braz. j. microbiol;47(3):675-679, July-Sept. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT The need for cleaner sources of energy has stirred research into utilising alternate fuel sources with favourable emission and sustainability such as biodiesel. However, there are technical constraints that hinder the widespread use of some of the low cost raw materials such as pork fatty wastes. Currently available technology permits the use of lipolytic microorganisms to sustainably produce energy from fat sources; and several microorganisms and their metabolites are being investigated as potential energy sources. Thus, the aim of this study was to characterise the process of Staphylococcus xylosus mediated fermentation of pork fatty waste. We also wanted to explore the possibility of fermentation effecting a modification in the lipid carbon chain to reduce its melting point and thereby act directly on one of the main technical barriers to obtaining biodiesel from this abundant source of lipids. Pork fatty waste was obtained from slaughterhouses in southern Brazil during evisceration of the carcasses and the kidney casing of slaughtered animals was used as feedstock. Fermentation was performed in BHI broth with different concentrations of fatty waste and for different time periods which enabled evaluation of the effect of fermentation time on the melting point of swine fat. The lowest melting point was observed around 46 °C, indicating that these chemical and biological reactions can occur under milder conditions, and that such pre-treatment may further facilitate production of biodiesel from fatty animal waste.
Descritores: Staphylococcus/metabolismo
Biocombustíveis
Fermentação
Resíduos Industriais
-Biotransformação
Indústria Alimentícia
Carne Vermelha
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1049041
Autor: Silva, Mônica Calixto da; Vaz, Roberta Gomes Marçal Vieira; Rodrigues, Kênia Ferreira; Sousa, Luciano Fernanades; Stringhini, José Henrique; Fonseca, Flávia Luzia Rodrigues; Parente, Iberê Pereira; Campos, Carla Fonseca Alves; Bezerra, Latóya de Sousa; Ribeiro, Mayara da Cruz; Silva, Jefferson Rodrigues da.
Título: Purified glycerin in balanced diets for chicken broilers from 8 to 21 days old / Glicerina purificada em dietas balanceadas para frangos de corte dos 8 aos 21 dias de idade
Fonte: Biosci. j. (Online);35(5):1515-1524, sept./oct. 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: This paper aimed to evaluate the metabolizability, performance and economic viability of purified glycerin inclusion in balanced diets fed to chicken broilers from 8 to 21 days old. Two experiments were conducted. In the first experiment, 100 broilers (14 days old) were distributed in a completely randomized design into two treatments, with five replications of 10 broilers. Treatments consisted of a control diet and a test diet, in which purified glycerin replaced 10% of the control diet. In the second experiment, 200 broilers (8 days old) were distributed in a completely randomized design into four treatments (0, 2, 4 and 6% of purified glycerin inclusion), with five replications of 10 broilers. The weight gain, feed intake, feed conversion, final weight, apparent metabolizable energy (AME), nitrogen-corrected apparent metabolizable energy (AMEn), metabolizability coefficients of dry matter (DMMC), crude protein (CPMC) and gross energy (GEMC), and the cost of feed per kg of broiler produced were evaluated. The AME, AMEn, DMMC, CPMC and GEMC from the purified glycerin were 3790 and 3560 kcal/kg, and 83.72, 71.52 and 86.27%, respectively. The glycerin levels did not affect (p>0.05) any of the performance characteristics (weight gain, feed intake, feed conversion and final weight). The lowest feeding cost and the highest gross margin were obtained for broilers fed with 6% purified glycerin. The inclusion of 6% purified glycerin in balanced diets for broilers from 8 to 21 days old was technically and economically feasible.

Objetivou-se neste trabalho avaliar a metabolizabilidade, o desempenho zootécnico e a viabilidade econômica da inclusão de glicerina purificada, em dietas balanceadas para frangos de corte dos 8 aos 21 dias de idade. Foram realizados dois experimentos, sendo que, no primeiro experimento, foram utilizados 100 pintos de 14 dias de idade, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado (DIC), com dois tratamentos, cinco repetições de 10 aves. Os tratamentos consistiram de uma dieta referência e uma dieta teste, na qual a glicerina purificada substituiu 10% da dieta referência. No segundo experimento, foram utilizados 200 pintos de 8 dias de idade, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado (DIC), com quatro tratamentos (0, 2, 4 e 6% de inclusão de glicerina purificada) e cinco repetições de 10 aves. Foram determinados o ganho de peso, consumo de ração, conversão alimentar, peso final, energia metabolizável aparente (EMA), energia metabolizável aparente corrigida pelo balanço de nitrogênio (EMAn), os coeficientes de metabolizabilidade da matéria seca (CMMS), proteína bruta (CMPB), energia bruta (CMEB) e o custo da alimentação por kg de frango produzido. A EMA, EMAn e os CMMS, CMPB, CMEB da glicerina purificada obtida foram de 3790, 3560 Kcal/kg e 83,72, 71,52, 86,27%, respectivamente. Observou-se que a inclusão de glicerina purificada não afetou (p>0,05) o desempenho (ganho de peso, consumo de ração, conversão alimentar e peso final). O menor custo com a alimentação e a maior margem bruta foi obtido com os frangos alimentados com 6% de inclusão de glicerina purificada. A inclusão de 6% de glicerina purificada em dietas balanceadas para frangos de corte dos 8 aos 21 dias de idade, mostrou-se técnica e economicamente viável.
Descritores: Alimentos Fortificados
Galinhas
Biocombustíveis
-Glicerol
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central



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