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Id: biblio-955167
Autor: Anon.
Título: Evaluación del crecimiento de cuatro especies del género Bacillus sp, primer paso para entender su efecto biocontrolador sobre Fusarium sp / Evaluation of growth of four species of the genus Bacillus sp, the first step to understand their biocontrol effect on Fusarium sp
Fonte: NOVA publ. cient;14(26):53-62, July-Dec. 2016. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Evaluar las condiciones de crecimiento de cuatro especies de Bacillus sp. nativas a escala de 10ml en Medio Mínimo de Sales (MMS) como primer paso para entender su acción biocontroladora contra Fusarium sp. Métodos. El procedimiento para evaluar el crecimiento de los aislamientos UCMC-TB1, UCMC-TB2, UCMC-TB3 y UCMC-TB4 se realizó utilizando espectrofotometría y recuento directo en placa y pruebas de antagonismo dual en placa para evaluar el efecto controlador contra Fusarium sp. Resultados. Se confirmó la identificación por pruebas bioquímicas de los cuatro aislamientos: Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis, Bacillus pumilusy Bacillus cereus; todas las cepas presentaron antagonismo in vitro. El Bacillus subtilis fue la especie que demostró mayor capacidad antagónica (79,73%PICR) y las características más destacadas de esta cepa fueron su velocidad de crecimiento. El género Bacillus es uno de los más reportados para usar en el control biológico de hongos como Fusarium sp. el cual ataca un gran número de cultivos de interés económico para el sector agrícola en Colombia.

Objetive. Evaluate the conditions of growth of four species of native Bacillus sp. on the scale of in minimal medium 10ml Sales (MMS) as a first step to understand their biocontrol action against Fusarium sp. Methods. The procedure for evaluating the growth of UCMC-TB1, UCMC-TB2, UCMC-TB3 and TB4 UCMC-isolates was performed using spectrophotometry and direct plate count and dual antagonism tests to evaluate the effect against Fusarium sp. Results. Identification by biochemical tests of the four isolates were confirmed: Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis, Bacillus pumilus and Bacillus cereus; all showed antagonism in vitro. Bacillus subtilis was the species that showed increased antagonistic capacity (79.73% PICR) and the main features of this strain were the speed of growth and death. The genus Bacillus is one of the most reported for use in the biological control of fungi such as Fusarium sp. It is attacking a large number of crops of economic interest to the agricultural sector in Colombia.
Descritores: Bacillus
-Agentes de Controle Biológico
Fusarium
Antibiose
Limites: Humanos
Responsável: CO332 - Facultad de Medicina


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Id: biblio-1048888
Autor: Silva, Marcelo Belchior Rosendo da.
Título: Salmonella spp. em pontos críticos da cadeia de produção de hortaliças orgânicas no Estado de São Paulo: contribuição para avaliação de risco / Salmonella spp. at critical points in organic vegetables production chain in the state of São Paulo: contribution for risk assessment.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 89 p. graf, tab.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: Dados de vigilância epidemiológica apontam uma crescente associação entre o consumo de hortaliças e surtos de origem alimentar. São inúmeras as fontes de contaminação aos quais os vegetais estão sujeitos ao longo da cadeia produtiva. Estudos sugerem que práticas agrícolas, como o uso de adubo constituído por esterco animal e água de irrigação não tratada, podem aumentar o risco de contaminação por micro-organismos patogênicos. Com as restrições ao uso de pesticidas sintéticos no sistema orgânico de produção agrícola, agentes de controle biológico, como Bacillus thuringiensis (Bt) desempenham um importante papel para a garantia da produtividade. No entanto, recentemente, a segurança do uso de Bt passou a ser questionada em função da possibilidade de produzir enterotoxinas. Este estudo teve por objetivos levantar dados sobre práticas adotadas no cultivo de hortaliças orgânicas no Estado de São Paulo, Brasil e sobre as características microbiológicas de fertilizantes, água de irrigação, água de lavagem e alfaces nas etapas pré e pós-colheita, assim como avaliar a persistência e interações entre Bt e Salmonella em hortaliças, visando contribuir para avaliações de risco microbiológico mais adequadas. Na primeira parte do estudo, dez propriedades de cultivo orgânico certificadas foram visitadas para a obtenção de dados sobre práticas adotadas e para a coleta de amostras para análise microbiológica. As amostras foram submetidas à enumeração e identificação (gênero e espécie) de Enterobacteriaceae; pesquisa de Salmonella spp. por método convencional e qPCR; e enumeração de coliformes totais e Escherichia coli nas amostras de água. Na segunda fase da pesquisa, avaliou-se a persistência e as interações entre Bt e Salmonella Montevideo no pré e pós-colheita de espinafres. Por fim, bactérias epifíticas isoladas de hortaliças foram testadas quanto a capacidade de inibir bactérias do grupo Bacillus cereus e cepas de Salmonella enterica. As contagens de Enterobacteriaceae variaram de <1 a 7,2 ± 0,1 log UFC/g nos fertilizantes, de 4,1 ± 0,3 a 5,6 ± 0,3 log UFC/g nas alfaces coletadas nos canteiros, de 2,9 ± 0,6 a 5,3 ± 0,5 log UFC/g nas alfaces lavadas, de <1 a 3,5 ± 0,1 log UFC/mL nas amostras de água de irrigação e de <1 a 3,0 ± 0,3 log UFC/mL nas amostras de água de lavagem. Salmonella não foi isolada por cultivo em placa, mas foi detectada por qPCR em uma amostra de alface orgânica lavada. Utilizando MALDI-TOF MS, 45 espécies pertencentes a 24 gêneros bacterianos foram identificadas na cadeia produtiva de hortaliças orgânicas. Bt foi capaz de persistir nas folhas de espinafre nas etapas pré e pós-colheita e afetou a persistência de Salmonella durante o cultivo, mas não durante o armazenamento pós-colheita a 12 ºC. Não foi observada tendência de germinação dos esporos de Bt após a aplicação nos espinafres, reduzindo assim a possibilidade de multiplicação e produção de enterotoxinas. A bactéria epifítica Pseudomonas chlororaphis, isolada de hortaliça, foi capaz de inibir membros do grupo Bacillus cereus, incluindo cepas patogênicas e Bt em testes in vitro, sugerindo uma barreira biológica para o controle da multiplicação destes micro-organismos. Este estudo traz importantes informações sobre a segurança microbiológica de hortaliças orgânicas e de práticas agrícolas, evidenciando a importância de boas práticas para a promoção do alimento seguro. Os resultados constituem uma importante contribuição para o desenvolvimento de modelos de avaliação de risco microbiológico e prevenção de surtos de origem alimentar

Epidemiological surveillance data indicate a growing association between vegetable consumption and food-borne outbreaks. There are numerous sources of contamination to which plants are subjected throughout the production chain. Studies suggest that agricultural practices such as the use of manure fertilizer and untreated irrigation water may increase the risk of contamination by pathogenic microorganisms. With the restrictions on the use of synthetic pesticides in the organic farming system, biological control agents such as Bacillus thuringiensis (Bt), play an important role in ensuring productivity. However, the safety of Bt has recently been questioned due to the possibility of producing enterotoxins. This study aimed to gather information about the agricultural practices employed in the organic vegetables production fields and the microbiological characteristics of fertilizer, irrigation water, wash water, and lettuces in pre and post-harvest stages, and to evaluate the persistence and interactions between Bt and Salmonella on leafy greens, aiming to contribute for more adequate microbiological risk assessments. In the first part of the study, ten certified organic farms were visited to collect data on the farming practices and for collection of samples for microbiological evaluations. The samples were submitted to Enterobacteriaceae enumeration and identification (genus and species); Salmonella spp. by conventional method and qPCR; and enumeration of total coliforms and Escherichia coli in water samples. In the second part of the study, the persistence and interaction between Bacillus thuringiensis subsp Aizawai (Bt) and Salmonella Montevideo in the pre and post-harvest of spinach were evaluated. Finally, epiphytic bacteria isolated from vegetables were tested for their ability to inhibit growth of Bacillus cereus group members and Salmonella strains. Enterobacteriaceae counts ranged from <1 to 7.2 ± 0.1 log CFU/g in fertilizers, from 4.1 ± 0.3 to 5.6 ± 0.3 log CFU/g in lettuces collected from the fields, from 2.9 ± 0.6 to 5.3 ± 0.5 log CFU/g in washed lettuces, <1 to 3.5 ± 0.1 log CFU/mL in irrigation water and <1 to 3.0 ± 0.3 log CFU/mL in wash water. Salmonella was not isolated by plating but it was detected by qPCR in one sample of washed organic lettuce. Using MALDI-TOF MS, 45 species belonging to 24 bacterial genera were identified in the organic vegetable production chain. Bt was able to persist on pre and post-harvest of spinach and affected Salmonella persistence during cultivation, but not during the storage at 12 ºC. Bt spores showed no tendency to germinate during pre-harvest of spinach, thus reducing the probability of growth and production of enterotoxins. The epiphytic bacterium Pseudomonas chlororaphis isolated from one vegetable sample was able to inhibit members of the Bacillus cereus group, including pathogenic strains and Bt in in vitro tests, suggesting a biological barrier to control the multiplication of these microorganisms. These studies provide important information about the microbiological safety of organic vegetables and agricultural practices, highlighting the importance of good practices for the promotion of safe food. These data are fundamental for the development of microbiological risk assessment models and prevention of foodborne outbreaks
Descritores: Verduras/efeitos adversos
Cultivos Agrícolas
Agentes de Controle Biológico/análise
-Salmonella
Bacillus thuringiensis/classificação
Enterobacteriaceae
Alimentos Orgânicos/microbiologia
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T664.07, S586s. 30100022648-F


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Id: lil-684003
Autor: Galindo, Enrique; Serrano-Carreón, Leobardo; Gutiérrez, Carlos Roberto; Allende, Raúl; Balderas, Karina; Patiño, Martín; Trejo, Mario; Wong, Miguel Angel; Rayo, Emma; Isauro, Darío; Jurado, Carlos.
Título: The challenges of introducing a new biofungicide to the market: a case study
Fonte: Electron. j. biotechnol;16(3):5-5, May 2013. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Background: Scientific literature contains many reports documenting the isolation and antagonist-testing of microorganisms with the potential for biological control in agriculture, however, very few have addressed all aspects involved in the long process that occurs before a potential strain, found and tested in laboratory, can reach commercialization. Results: After a multi-institutional and multi-disciplinary effort to develop a biological control agent with remarkable technical characteristics and performance, the fungicide Fungifree AB® was recently introduced in Mexican market. This product that has no chemical residues and is environmentally friendly which can be used by mango, avocado, papaya and citrus fruits (and other crops in the short term) producers to increase crops quality, and therefore, to access world markets. Conclusions: The successful introduction of Fungifree AB® in the Mexican market has been the result of a wide variety of factors: remarkable product technical characteristics, researchers' high scientific level, mango producers and exporters' interest in testing the product and commercial companies interested in its distribution.
Descritores: Controle Biológico de Vetores
Agentes de Controle Biológico
Fungicidas Industriais
-Biotecnologia
Mercantilização
Agricultura
México
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1138134
Autor: Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaBaptista, Cristiane Telles; Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaMoreira, Andrios da Silva; Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaMaia Filho, Fernando de Souza; Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaValente, Júlia de Souza Silveira; Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaPinto, Natália Berne; Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaTrindade Junior, Waldenis Pereira da; Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaBraga, Caroline Quintana; Pötter, Luciana; Programa de Pós-graduação em Microbiologia e ParasitologiaPereira, Daniela Isabel Brayer.
Título: Purpureocillium lilacinum and Trichoderma virens for biological control of trichostrongylid parasites of sheep: an in vitro evaluation / Purpureocillium lilacinum e Trichoderma virens no controle biológico de tricostrongilídeos de ovinos: uma avaliação in vitro
Fonte: Rev. bras. parasitol. vet;29(4):e006120, 2020. tab.
Idioma: en.
Projeto: CAPES.
Resumo: Abstract The study evaluated the ovicidal activity of enzymatic extracts of Purpureocillium lilacinum and Trichoderma virens against trichostrongylid eggs from sheep. Filtered extract (FE) and macerated crude extract (MCE) were prepared from fungal cultures in minimal broth. In the experiment, 100 trichostrongylid eggs, obtained from the feces of naturally infected sheep, were exposed to fungal extracts for 24 and 48 hours/25°C. In the control group, eggs were incubated in minimal broth. The number of L1 larvae was ascertained. Each treatment consisted of four repetitions and the experiment was repeated five times. It was observed that the effect of FE and MCE of P. lilacinum and T. virens on egg hatchability differed from that of the control group. MCE of T. virens and P. lilacinum showed higher ovicidal activity than FE over both periods and at 48 hours of exposure, respectively. From the percentage reductions in hatchability of the eggs, MCE was shown to be superior to FE for both fungi. This study demonstrated the ovicidal potential of these fungi against trichostrongylid eggs. However, further studies are needed in order to identify the molecules responsible for the ovicidal effects, and to evaluate the behavior of fungal extracts in biotic and abiotic interactions.

Resumo O estudo avaliou a atividade ovicida de extratos enzimáticos de Purpureocillium lilacinum e Trichoderma virens sobre ovos de tricostrongilídeos de ovinos. Extrato filtrado (EF) e extrato macerado bruto (EMB) foram preparados a partir de culturas fúngicas em caldo mínimo. No ensaio experimental, 100 ovos de tricostrongilídeos, obtidos de fezes de ovinos naturalmente infectados, foram expostos durante 24 e 48 horas/25ºC aos extratos dos fungos. No grupo controle, os ovos foram incubados em caldo mínimo. O número de larvas L1 foi determinado. Cada tratamento consistiu em quatro repetições e o experimento foi repetido cinco vezes. Observou-se que o efeito ovicida do EF e EMB de P. lilacinum e T. virens diferiu do grupo controle. O EMB de T. virens e P. lilacinum evidenciou atividade ovicida superior ao EF em ambos os períodos avaliados e em 48 horas de exposição, respectivamente. O percentual de redução de eclodibilidade evidenciou que o EMB foi superior ao EF em ambos os fungos. Este estudo demonstra o potencial ovicida desses fungos sobre ovos de tricostrongilídeos. No entanto, estudos adicionais são necessários para identificar as moléculas responsáveis pelo efeito ovicida, bem como avaliar o comportamento dos extratos fúngicos em interações bióticas e abióticas.
Descritores: Doenças dos Ovinos/prevenção & controle
Tricostrongiloidíase/veterinária
Ovinos/parasitologia
Hypocrea
Agentes de Controle Biológico
Hypocreales
-Óvulo
Doenças dos Ovinos/parasitologia
Trichostrongyloidea
Tricostrongiloidíase/prevenção & controle
Larva
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1348373
Autor: Silva, Isadora Lícia Inácio; Ferreira, Maria Alice Virgulino; Andrade, Audrey Nunes de; Nascimento, Patrícia Lins Azevedo do; Carneiro, Vanda Sanderana Macedo; Mota, Cláudia Cristina Brainer de Oliveira.
Título: Nanopartículas de prata em bases de próteses de PMMA para controle de atividade microbiana / Silver nanoparticles in PMMA prosthesis bases to control microbial activity
Fonte: Arq. odontol;57:236-243, jan.-dez. 2021. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo:Avaliar in vitro a atividade de Staphylococcus aureus e Candida albicans em bases de próteses convencionais à base de polimetilmetacrilato de metila com nanopartículas de prata incorporadas a sua composição. Métodos: Foi realizado um estudo experimental laboratorial com resinas acrílicas autopolimerizáveis comercialmente disponíveis, Vipi Flash/VIPI e JET/Clássico. Foram confeccionados 80 corpos de prova, divididos em 16 grupos (n = 5), referentes ao tipo de resina, tratamento (incorporação e imersão na solução de nanopartículas de prata) e microrganismo inoculado. As nanopartículas foram sintetizadas com ácido polimetacrílico, nitrato de prata e irradiadas com luz ultravioleta de baixa potência (~8W) por 6 horas, e as suas concentrações idealizadas pelo método de microdiluição em placas para determinação da concentração mínima inibitória frente aos microrganismos selecionados. Verificou-se ação bactericida e fungicida com concentração inicial de 25% e após fator de diluição 12,5%. Resultados: Houve dificuldade de incorporação das nanopartículas na resina acrílica, que pode decorrer da alteração da proporção 3:1 recomendada pelo fabricante ou pela redução ou inativação da ação da nanopartícula de prata pela interação com o polimetilmetacrilato. VIPI com inclusão de nanopartícula obteve menor aderência de biofilme de Candida albicans. Conclusão:A nanopartícula de prata mostrou-se eficaz na sua ação de controle de Candida albicans e Staphylococcus aureus no método de imersão, entretanto, a sua ação antimicrobiana foi comprometida após inclusão nas resinas acrílicas.

Aim:To perform an in vitro evaluation of the activity of Staphylococcus aureus and Candida albicansin conventional prosthesis bases, based on methyl polymethylmethacrylate with silver nanoparticles incorporated into the composition. Methods: An experimental laboratory study was carried out using commercially available self-curing acrylic resins, Vipi Flash/VIPI and JET/Clássico. Eighty specimens were manufactured and divided into 16 groups (n = 5), referent to the resin brand, treatment (incorporation and immersion in the silver nanoparticle solution), and inoculated microorganism. The nanoparticles were synthesized with polymethacrylic acid and silver nitrate, and were irradiated with a low power (~ 8W) ultraviolet light for 6 hours. Their concentrations were idealized by the method of microplate dilution to determine the minimum inhibitory concentration when compared to the selected microorganisms. Bactericidal and fungicidal activities were identified with an initial concentration of 25% and a subsequent dilution factor of 12.5%. Results:It was difficult to incorporate the AgNPs into the acrylic resin, which may well have resulted from the change from the 3:1 proportion recommended by the manufacturer or by reducing or inactivating the action of the silver nanoparticle by interaction with polymethylmethacrylate. VIPI with the inclusion of nanoparticles obtained a lesser Candida albicans biofilm adherence. Conclusion: Silver nanoparticles were effective in controlling Candida albicans and Staphylococcus aureus in the immersion method; however, the antimicrobial activity was compromised after inclusion in acrylic resins.
Descritores: Nitrato de Prata/farmacologia
Prótese Dentária/microbiologia
Polimetil Metacrilato/farmacologia
Nanotecnologia/métodos
Nanopartículas/química
Agentes de Controle Biológico/farmacologia
-Staphylococcus aureus/efeitos dos fármacos
Candida albicans/efeitos dos fármacos
Anti-Infecciosos/farmacologia
Antifúngicos/farmacologia
Responsável: BR365.1 - BIB - Biblioteca


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Id: biblio-1345553
Autor: Isaac, G S; El-Deriny, M M; Taha, R G.
Título: Efficacy of Purpureocillium lilacinum AUMC 10149 as biocontrol agent against root-knot nematode Meloidogyne incognita infecting tomato plant / Eficácia de Purpureocillium lilacinum AUMC 10149 como agente de biocontrole contra o nematoide Meloidogyne incógnita que infecta plantas de tomate
Fonte: Braz. j. biol;84:e253451, 2024. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Root-knot nematode Meloidogyne incognita is among the biotic factors which has greatly affected both the yield and the quality of the tomato crop. The egg parasitic nematode, Purpureocillium lilacinum (Pl) is considered as one of the most promising agents in controlling and overcoming this plant pathogen. The nematicidal effect of the native isolate Pl AUMC 10149 on second stage juvenile's survival and egg hatching of M. incognita at different times of exposure was tested in vitro. The obtained data showed that Pl gave a maximum percentage of J2 mortality (97.6%) and egg hatching inhibition (79.8%) after 72 hours of exposure. The potentiality of Pl as well as Bio-Nematon to control M. incognita infecting tomato was conducted using different times of application in vivo. Nine treatments with five replicates were used for such bioagents compared with the nematicide Oxamyl. Each seedling was inoculated with 1000 J2s of nematode/pot and 10 mL of Pl (1x1010 CFU/mL) or Bio-Nematon spore suspension (1x108 CFU/mL) 10mL/pot. The results indicated that the most effective treatments in reducing nematode population, number of galls and egg masses of M. incognita in plant roots was performed with treatment by Pl pre-planting and post-infection with Pl (Rf 1.9) giving a significant enhancement in plant length (64.9%), fresh weight (72.52%) and shoot dry weight (163.41%) without negatively impacting environment. Therefore, the present study confirmed that using P. lilacinum AUMC 10149 can be used as a practical supplement to environmentally friendly disease management of root-knot nematodes in Egypt.

Resumo O nematoide-das-galhas Meloidogyne incognita está entre os fatores bióticos que afetaram enormemente a produção e a qualidade da cultura do tomate. O nematoide parasita de ovos, Purpureocillium lilacinum (Pl), é considerado um dos mais promissores agentes no controle e superação desse fitopatógeno. O efeito nematicida do isolado nativo Pl AUMC 10149 na sobrevivência de juvenis de segundo estágio e na eclosão dos ovos de M. incognita em diferentes momentos de exposição foi testado in vitro. Os dados obtidos mostraram que o Pl deu um percentual máximo de mortalidade de J2 (97.6%) e inibição da eclosão dos ovos (79.8%) após 72 horas de exposição. A potencialidade de Pl e de Bio-Nematon para controlar M. incognita infectando tomate foi conduzida em diferentes tempos de aplicação in vivo. Nove tratamentos com cinco repetições foram usados ​​para tais bioagentes em comparação com o nematicida Oxamyl. Cada muda foi inoculada com 1.000 J2s de nematoide / vaso e 10 mL de Pl (1×1010 CFU/mL). Ou suspensão de esporos Bio-Nematon (1×108 CFU/mL) 10mL/pot. Os resultados indicaram que os tratamentos mais eficazes na redução da população de nematoides, número de galhas e desovas de M. incognita nas raízes das plantas foram realizados com Pl pré-plantio e pós-infecção com Pl (Rf 1.9), dando um aumento significativo no comprimento da planta (64.9%), massa fresca (72.52%) e massa seca da parte aérea (163.41%) sem impactar negativamente o meio ambiente. Portanto, o presente estudo confirmou que o uso de P. lilacinum AUMC 10149 pode ser usado como um suplemento prático para o manejo ecologicamente correto de nematoides-das-galhas no Egito.
Descritores: Tylenchoidea/patogenicidade
Lycopersicon esculentum/parasitologia
Agentes de Controle Biológico
Hypocreales
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1153349
Autor: Ahmed, S; Zia, A; Mehmood, S. A; Panhwar, W. A; Khan, W; Shah, M; Ullah, Irfan.
Título: Change in malate dehydrogenase and alpha amylase activities in Rubus fruticosus and Valeriana jatamansi treated granary weevil, Sitophilus granarius / Mudança nas atividades de malato desidrogenase e alfa amilase em Rubus fruticosus e gorgulho tratado com Valeriana jatamansi, Sitophilus granarius
Fonte: Braz. j. biol;81(2):387-391, 2021. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Poor storage conditions provide favorable environment to stored grain pests for their growth. The bio-pesticides are the best alternatives to synthetic pesticides. Present study was conducted to compare toxicity of Rubus fruticosus and Valeriana jatamansi against granary weevil, Sitophilus granarius and subsequent changes in enzyme activity responsible for grain damage. In current research 5 g of R. fruticosus fruit and V. jatamansi rhizome powders were tested separately against S. granarius, in 50 g wheat whole grains for seven days in comparison with the control. The enzymatic activity of malate dehydrogenase and α-amylase was observed in the cellular extracts of S. granarius. The insects were crushed and homogenized in phosphate-buffer solution and centrifuged at 10000 rpm for 5 minutes. For the enzymatic measurement supernatant was tested; the spectrophotometer was adjusted at 340 nm. The reagents were mixed and incubated at 25 °C for five minutes. The cuvettes were placed in the experimental and reference sites of spectrophotometer and recorded the change in absorbance for 3-4 minutes. There was 5.60% and 14.92% reduction in the activity of malate dehydrogenase in R. fruticosus and V. jatamansi, treated insects, respectively. The alpha amylase enzyme activity was 6.82% reduced and 63.63% increase in R. fruticosus and V. jatamansi, treated insects, respectively. Present study addresses that both plant powders are effective against granary weevil by altering enzyme activities so both the plant powders can be used as bio-pesticides against the stored grains pests.

As más condições de armazenamento proporcionam um ambiente favorável às pragas armazenadas para o crescimento. Os biopesticidas são as melhores alternativas aos pesticidas sintéticos. O presente estudo foi conduzido para comparar a toxicidade de Rubus fruticosus e Valeriana jatamansi contra gorgulhos, Sitophilus granarius e subsequentes alterações na atividade enzimática responsáveis ​​por danos aos grãos. Na pesquisa atual, 5 g de frutos de R. fruticosus e pós de rizoma de V. jatamansi foram testados separadamente contra S. granarius, em 50 g de grãos integrais de trigo por sete dias, em comparação com o controle. A atividade enzimática da malato desidrogenase e α-amilase foi observada nos extratos celulares de S. granarius. Os insetos foram esmagados e homogeneizados em solução tampão fosfato e centrifugados a 10000 rpm por 5 minutos. Para a medição enzimática, o sobrenadante foi testado; o espectrofotômetro foi ajustado a 340 nm. Os reagentes foram misturados e incubados a 25 °C por cinco minutos. As cubetas foram colocadas nos locais experimentais e de referência do espectrofotômetro e registradas as alterações na absorbância por 3-4 minutos. Houve redução de 5,60% e 14,92% na atividade da malato desidrogenase em R. fruticosus e V. jatamansi, insetos tratados, respectivamente. A atividade da enzima alfa amilase foi reduzida em 6,82% e aumento de 63,63% em R. fruticosus e V. jatamansi, insetos tratados, respectivamente. O presente estudo aborda que ambos os pós de plantas são eficazes contra o gorgulho do celeiro, alterando as atividades enzimáticas, de modo que ambos os pós de plantas possam ser usados ​​como biopesticidas contra pragas de grãos armazenados.
Descritores: Valeriana/toxicidade
Gorgulhos
Agentes de Controle Biológico/administração & dosagem
Rubus/toxicidade
-Controle Biológico de Vetores/métodos
alfa-Amilases
Armazenamento de Alimentos/normas
Malato Desidrogenase
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1055416
Autor: Sanches, Márcio Martinello; Sihler, William; Silva, Cláudia Efigênia Pereira; Guimarães, Giovana Curcio; Benito, Norton Polo; Sosa-Gómez, Daniel Ricardo; de Souza, Marlinda Lobo.
Título: Characterization of a Chrysodeixis includens nucleopolyhedrovirus Isolate from Brazilian Cerrado and Assessment of its Co-Infection with Anticarsia gemmatalis multiple nucleopolyhedrovirus
Fonte: Braz. arch. biol. technol;62:e19180688, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: CNPq.
Resumo: Abstract Chrysodeixis includens has become the major Lepidopteran pest of soybean crops, especially in the Brazilian Cerrado (savanna) region. A native isolate of Chrysodeixis includens nucleopolyhedrovirus (ChinNPV) from this region, Buritis, MG, was assessed for its biological and molecular features. In addition, in vitro co-infection with Anticarsia gemmatalis multiple nucleopolyhedrovirus (AgMNPV), another virus of an important soybean pest, was tested. The ChinNPV-Buritis isolate presented an average LC50 of 7,750 occlusion bodies (OBs)/ml of diet in C. includens larvae. Analysis of restriction endonuclease profiles of viral DNA revealed similarities with previously described ChinNPV isolates IE, IF, and IG from Brazil, although the presence of submolar bands indicates genetic heterogeneity. Optical microscopy analysis in conjunction with quantitative PCR (qPCR) demonstrated in vitro infection of this isolate in IPLB-SF-21AE, Sf9, and BTI-Tn-5B1-4 cell lines, but the amount of ChinNPV tends to decrease through serial passages. The qPCR method developed in this study successfully detected both AgMNPV and ChinNPV from cell culture and from infected larvae. The cell line Tn-5B1-4 is indicated for future development of in vitro production and co-infection studies.
Descritores: Bombyx
Nucleopoliedrovírus
Agentes de Controle Biológico
Larva
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-950725
Autor: Slimane, Badreddine Ben; Ezzine, Olfa; Dhahri, Samir; Jamaa, Mohamed Lahbib Ben.
Título: Essential oils from two Eucalyptus from Tunisia and their insecticidal action on Orgyia trigotephras (Lepidotera, Lymantriidae)
Fonte: Biol. Res;47:1-8, 2014. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND: Essential oils extracted from aromatic and medicinal plants have many biological properties and are therefore an alternative to the use of synthetic products. The chemical composition of essential oils from two medicinal plants (Eucalyptus globulus and E. lehmannii) was determined and, their insecticidal effects on the third and fourth larval stages of Orgyia trigotephras were assessed. RESULTS: Larvae were collected from Jebel Abderrahmane (North-East of Tunisia), conserved in groups of 50/box (21 × 10 × 10 cm) at a temperature of 25°C. Larvae were tested for larvicidal activities of essential oils. Each oil was diluted in ethanol (96%) to prepare 3 test solutions (S1 = 0.05%, S2 = 0.10% and S3 = 0.50%). Essential oils were used for contact, ingestion and Olfactory actions and compared to reference products (Bacillus thuringiensis and Decis). Olfactory action of essential oils shows that larvae mortality is higher than contact action, lower than ingestion action. MTM and FTM of S3 of E. lehmannii were respectively 1 h 32 min and 1 h 39 min are higher than those of E. globulus (MTM = 51 min and FTM = 1 h 22 min 34 sec). Contact action of E. lehmannii oil shows low insecticidal activity compared to E. globulus. MTM are respectively (1 min 52 sec and 1 min 7 sec), FTM are (2 min 38 sec, 1 min 39 sec), are the shortest recorded for S3, on the third stage of larvae. The fourth stage of larvae, MTM are (2 min 20 sec and 2 min 9 sec), FTM are (3 min 25 sec, 3 min 19 sec). Ingestion action of essential oils is longer than the contact action, since the time of death exceeds 60 minutes for all species. CONCLUSION: Results shows that essential oils have a toxic action on nerves leading to a disruption of vital system of insects. High toxic properties make these plant-derived compounds suitable for incorporation in integrated pest management programs.
Descritores: Óleos Voláteis/química
Eucalyptus/química
Inseticidas
Lepidópteros
-Tunísia
Cromatografia Gasosa
Folhas de Planta/metabolismo
Folhas de Planta/química
Cicloexanóis/análise
Monoterpenos/análise
Eucalyptus/classificação
Agentes de Controle Biológico
Herbivoria
Eucaliptol
Monoterpenos Bicíclicos
Larva/efeitos dos fármacos
Estágios do Ciclo de Vida/efeitos dos fármacos
Limites: Animais
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1057393
Autor: Barrera, Viviana A; Martin, Mara E; Aulicino, Mónica; Martínez, Sofía; Chiessa, Guido; Saparrat, Mario CN; Gasoni, Amelia L.
Título: Perfiles de utilización de sustratos carbonados de Cladorrhinum (Ascomycota) / Carbon-substrate utilization profiles by Cladorrhinum (Ascomycota)
Fonte: Rev. argent. microbiol;51(4):302-306, dic. 2019. graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Fungi from the genus Cladorrhinum (Ascomycota) are promising agents in the biocontrol of phytopathogens, in the promotion of plant growth, and in the production of enzymes with technological application. We analyzed comparatively the ability of 5 native strains of Cladorrhinum samala and Cladorrhinum bulbillosum with reference strains belonging to the same genus. We used 95 individual carbon sources available in microplates from the Biolog® FF system. Although most of the strains mainly used soluble carbohydrates, the metabolic profile was highly dependent upon each isolate and it revealed intraspecific physiological variability in Cladorrhinum species.

Resumen Los hongos del género Cladorrhinum (Ascomycota) son agentes prometedores en el biocontrol de fitopatógenos, la promoción del crecimiento de las plantas y la producción de enzimas con aplicación tecnológica. En este trabajo se analizaron comparativamente las habilidades de 5 cepas nativas pertenecientes a las especies Cladorrhinum samala y Cladorrhinum bulbillosum con cepas de referencia del mismo género. Se usaron 95 fuentes individuales de carbono, disponibles en microplacas de Biolog® FF system. Aunque la mayoría de las cepas utilizaron principalmente carbohidratos solubles, el perfil metabólico fue altamente dependiente de cada aislamiento y reveló variabilidad fisiológica intraespecífica en las especies de Cladorrhinum.
Descritores: Ascomicetos/isolamento & purificação
Ascomicetos/metabolismo
Agentes de Controle Biológico/análise
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: AR635.1 - FCVyS - Servicio de Información y Documentación



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