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Id: biblio-1281916
Autor: Shirzaiy, Masoomeh; Dalirsani, Zohreh; Dehghan Haghighi, Javid.
Título: Effect of Black and Green Tea on Salivary pH: a Double Blinded Cross-Over Study / Efeito do Chá Preto e Verde no pH Salivar: um Estudo Duplo Cego Cross-Ove
Fonte: Braz. dent. sci;24(3):1-7, 2021. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Introdução: Alguns produtos à base de plantas podem afetar o pH salivar e a prevenção da cárie dentária. O consumo de chá tem efeitos inibidores sobre algumas bactérias orais. Objetivo: O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito dos chás verde e preto sobre o pH salivar. Material e Métodos: neste estudo duplo-cego cruzado, amostras salivares de 50 estudantes saudáveis do sexo masculino da Faculdade de Odontologia de Zahedan, com idades entre 20-22 anos, foram coletadas para avaliação do pH salivar. Todos os voluntários foram solicitados a consumir chá preto comercial no primeiro dia e, em seguida, amostras de saliva foram coletadas antes de beber o chá, imediatamente após beber o chá, 5 e 10 minutos após o consumo do chá. Alternando com o consumo do chá verde, no segundo dia, as amostras de saliva foram coletadas novamente. Em seguida, o pH salivar foi estimado com um medidor de pH digital. Os dados foram analisados por meio de teste t independente e teste t de amostras pareadas. Resultados: O pH salivar médio antes e após o consumo de chá verde foi de 7,15 ± 0,05 e 7,56 ± 0,09, respectivamente, o que apresentou uma diferença notável (p <0,001). Foi de 7,14 ± 0,05 e 7,51 ± 0,10, respectivamente, para o chá preto, com diferença significativa (p <0,0001). O pH salivar médio após o consumo de chá verde foi significativamente maior do que o chá preto (p = 0,006). Conclusão: A ingestão de chá verde e preto levou a um aumento significativo no pH salivar, que foi maior após o consumo de chá verde em comparação com o chá preto. Este estudo sugere os efeitos benéficos de beber chá em fornecer um ambiente alcalino na cavidade oral (AU)

Background: Some herbal products could affect on salivary pH and prevention of dental caries. Tea consumption has inhibition effects on some oral bacteria. Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of green and black tea on salivary pH. Material and Methods: In this double blinded cross-over trial, salivary samples of 50 healthy male students of Zahedan Faculty of Dentistry, aged 20-22 years old were collected for evaluation of salivary pH. All volunteers were asked to consume commercially black tea on the first day and then saliva samples were collected before drinking tea and immediately after drinking tea and 5 and 10 minutes after tea consumption. With replacing consumption of green tea, at the second day, saliva samples were collected again. Then the salivary pH was estimated with a digital pH-meter. Data were analyzed through independent t-test and paired samples t-test. Results: Mean salivary pH before and after green tea consumption were 7.15±0.05 and 7.56±0.09, respectively, which showed a remarkable difference (p<0.001). It was 7.14±0.05 and 7.51 ± 0.10, respectively, for black tea, with significant difference (p<0.001). Mean salivary pH after green tea consumption was significantly higher than black tea (p= 0.006). Conclusion:Both green and black tea intake led to a significant rise in salivary pH, which was higher after green tea consumption compared to black tea. This study suggests the beneficial effects of drinking tea in providing an alkaline environment in oral cavity (AU)
Descritores: Saliva
Chá
Cárie Dentária
Limites: Humanos
Masculino
Adulto
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR243.1 - Serviço Técnico de Biblioteca e Documentação


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Id: biblio-1101285
Autor: Nugraha, Alexander Patera; Narmada, Ida Bagus; Sitasari, Putri Intan; Inayati, Fidiyah; Wira, Rahendra; Triwardhani, Ari; Hamid, Thalca; Ardani, I Gusti Aju Wahju; Djaharu'ddin, Irwadi; Rahmawati, Dwi; Iskandar, Regina Purnama Dewi.
Título: High Mobility Group Box 1 and Heat Shock Protein-70 Expression Post (-)-Epigallocatechin-3-Gallate in East Java Green Tea Methanolic Extract Administration During Orthodontic Tooth Movement in Wistar Rats
Fonte: Pesqui. bras. odontopediatria clín. integr;20:e5347, 2020. graf.
Idioma: en.
Projeto: Penelitian Dosen Pemula.
Resumo: Abstract Objective: To investigate the expression of High Mobility Group Box 1 (HMGB1) and Heat Shock Protein-70 (HSP-70) during orthodontic tooth movement (OTM) after (-)- Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) in East Java Green Tea (Camelia Sinensis) Methanolic Extract (GTME) administration in vivo. Material and Methods: 28 Wistar rats (Rattus Novergicus) was used and divided into 4 groups accordingly: K- without EGCG and OTM; K+ with OTM, without EGCG for 14 days; T1with OTM for 14 days and EGCG for 7 days; treatment group 2 (T2) with OTM and EGCG for 14 days. OTM animal model was achieved through the installation of the OTM device by means of NiTi close coil spring with 10g force placed between the first incisor and first maxillary molars. The samples were terminated on Day 14. The pre-maxillary was isolated for the immunohistochemical examination. Analysis of Variance (ANOVA) then continued with Tukey Honest Significant Difference (HSD) (p<0.05) was performed to analyze the data. Results: The highest HMGB1 and HSP-70 expression were found in the K+ group pressure side, meanwhile the lowest HMGB1 and HSP-70 expression were found in K- group tension side in the alveolar bone. There was a significant decrease of HMGB1 and HSP-70 expression in T2 compared to T1 and K+ with significant between groups (p<0.05; p=0.0001). Conclusion: The decreased expression of HMGB1 and HSP-70 in alveolar bone of OTM wistar rats due to post administration of GTME that consisted EGCG.
Descritores: Técnicas de Movimentação Dentária/instrumentação
Ratos Wistar
Proteína HMGB1
Proteínas de Choque Térmico
Antioxidantes/uso terapêutico
-Chá
Osso e Ossos
Imuno-Histoquímica
Análise de Variância
Modelos Animais
Incisivo
Indonésia
Dente Molar
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR1264.1 - Biblioteca Setorial Prof Alberto M Campos


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Id: biblio-1281143
Autor: Arçari, Demétrius Paiva.
Título: Efeitos biológicos do consumo de chá-mate (ilex paraguariensis) frente à obesidade em camundongos / Effects biologic from the expenditure as of tea mate (Ilex paraguariensis) forefront at the fat well into camundongos.
Fonte: São Paulo; s.n; 2009. 73 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: RESUMO Introdução: Atualmente a obesidade tem atingido proporções epidêmicas, evidências científicas mostram uma forte associação entre a obesidade e o maior risco para o desenvolvimento de diversas doenças tais como: doenças cardíacas, diabetes tipo II (mellitus), hipertensão e resistência à insulina. Bebidas à base de erva-mate (Ilex paraguariensis) têm importantes atividades biológicas, principalmente pelo alto teor de compostos polifenólicos existentes, que são reconhecidos por sua atividade antioxidante. Além dos compostos polifenólicos como flavonóides (quercetina e rutina) e ácidos fenólicos (ácido clorogênico e ácido cefeico), a erva-mate também é rica em cafeína e saponinas. Estudos recentes, com modelos animais e humanos demonstram inúmeros benefícios após o consumo de erva-mate, dentre estes, destaca-se sua atividade antioxidante, proteção ao DNA contra o dano induzido, atividade quimioprotetora celular, efeito na redução do LDL-colesterol, efeitos na motilidade intestinal, efeito vasodilatador, inibição da glicação e efeito termogênico. Objetivo: Avaliar os efeitos anti-obesidade do consumo de chá-mate em camundongos submetidos a uma dieta hiperlipídica. Métodos: Foram utilizados camundongos Swiss (n=62), eutróficos, machos, divididos aleatoriamente em diferentes grupos de acordo com a dieta utilizada (padrão ou hiperlipídica) e a intervenção escolhida (água ou chá-mate), por dezesseis semanas. Após a intervenção, as análises bioquímicas foram determinadas empregando-se o sistema Cobas-Mira e o quadro glicêmico foi determinado utilizando-se um glicosímetro seguido do ITT (teste de tolerância à insulina), a ação quimioprotetora ao DNA foi realizado pelo ensaio cometa; a expressão gênica das enzimas antioxidantes foi avaliada por PCR em tempo real. Para a significância dos dados foi utilizado análise de variância (ANOVA), seguido por Bonferronis post hoc teste para comparações múltiplas. Resultados: A intervenção com chá-mate nos camundongos submetidos à dieta hiperlipídica foi capaz de melhorar os seguintes parâmetros avaliados: peso corpóreo, glicemia, resposta à insulina, colesterol, triacilglicerol e LDL-colesterol. O nível de danos ao DNA foi significativamente reduzido nos camundongos obesos tratados com chá-mate em todas as doses avaliadas, porém o consumo de chá-mate não modificou a expressão das enzimas antioxidantes avaliadas (SOD, GPx e Cat) independentemente da dose utilizada. Conclusão: O presente estudo demonstra que o consumo do chá-mate pode influenciar de maneira positiva alguns biomarcadores relacionados com a obesidade induzida por dieta hiperlipídica em camundongos.

Introduction: Obesity has reached epidemic proportions, and there is a lot of evidence supporting the association of obesity with health conditions such as cardiovascular disease, diabetes, hypertension, and insulin resistance. Yerba Maté (Ilex paraguariensis) beverages have been reported to present biological activities attributed, mainly, to the it high polyphenol content, long known as antioxidants. In addition to the polyphenols such as flavonoids (quercetin and rutin) and phenolic acids (chlorogenic and caffeic acids), yerba maté is also rich in caffeine and saponins. Recently published evidences with animals and humans, has shown some beneficial effects related to the consumption of yerba maté, which include antioxidant activity, protecting effect on DNA against induced damage, chemopreventive activities, choleretic and intestinal effects, vasodilatation effects, inhibition of glycation and atherosclerosis and thermogenic effects. Objective: We evaluated the anti-obesity effects of yerba maté in a high-fat diet in mice. Methods: Sixty-two Swiss mice, were randomly assigned in different groups according to the diet and the intervention (mate-tea or water), for sixteen weeks. After intervention, the biochemical analysis was performed with Cobas-Mira system, the insulin test tolerance was determined by means of KITT, antioxidant activity were tested using Comet Assay and gene expression of antioxidant enzymes were evaluated by PCR real time . Statistical analysis was done using one-way ANOVA followed by unpaired Bonferroni. Results: Mate-tea intervention decreased in obese animals the following biochemical parameters: weight, glucose blood level, response to insulin, cholesterol, triglycerides and LDL-cholesterol. The DNA damage levels were significantly lower in obese animals treated with mate tea in all doses, but mate tea didnt affect the gene expression of antioxidant enzymes (SOD, GPx e Cat). Conclusion: In conclusion, this study reports that mate-tea may beneficial influence some biochemical markers related to high-fat diet induced obesity in mice.
Descritores: Chá
Estresse Oxidativo
Ilex paraguariensis
Antioxidantes
Obesidade
-Resistência à Insulina
Enzimas
Lipídeos
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-1135535
Autor: Moein, Niloofar; Alavi, Fereshteh Naser; Salari, Ashkan; Mojtahedi, Ali; Tajer, Amir.
Título: Effect of Listerine Mouthwash with Green Tea on the Inhibition of Streptococcus Mutans: A Microbiologic Study
Fonte: Pesqui. bras. odontopediatria clín. integr;20:e5477, 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Objective: To evaluate in vitro the antimicrobial effect of Listerine-green tea mouthwash on Streptococcus mutans (SM) in comparison with 0.12% Chlorhexidine (CHX) and Listerine-Zero. Material and Methods: The sensitivity and growth inhibition of SM bacterial species were evaluated and compared between Listerine-green tea, 0.12% CHX and Listerine-Zero mouthwashes. Sixty plates containing SM colonies were prepared in three groups (n=20), and growth inhibition zones were measured using the disk diffusion agar test in mm. Data were analyzed with SPSS 21. One-way ANOVA was used to compare the efficacy of the three mouthwashes tested. Post hoc Tukey tests were used for two-by-two comparisons. Statistical significance was defined at P<0.05. Results: Analysis of data showed significant differences between the three groups (p<0.001); 0.12% CHX was the most effective mouthwash, and Listerine-Zero exhibited the least effect on the growth inhibition of SM (p<0.004). Conclusion: All three mouthwashes were significantly effective in inhibiting the growth of SM. The effect of Listerine-green tea mouthwash was higher than that of Listerine-Zero and less than that of 0.12% CHX.
Descritores: Streptococcus mutans
Chá
Técnicas In Vitro
Técnicas Microbiológicas/métodos
Antissépticos Bucais/análise
-Clorexidina
Análise de Variância
Estatísticas não Paramétricas
Ágar
Irã (Geográfico)/epidemiologia
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Estudo de Avaliação
Responsável: BR1264.1 - Biblioteca Setorial Prof Alberto M Campos


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Id: biblio-1137306
Autor: Hemsinli, Dogus; Ergene, Saban; Karakisi, Sedat Ozan; Mercantepe, Tolga; Tumkaya, Levent; Yilmaz, Adnan; Akyilzdiz, Kerimali.
Título: Tea grape reduces abdominal aortic occlusion-induced lung injury
Fonte: Rev. bras. cir. cardiovasc = Braz. j. cardiovasc. surg. (impr.);35(4):512-520, July-Aug. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Recep Tayyip Erdogan University Scientific Research Support Fund Agency.
Resumo: Abstract Introduction: Ischemia-associated mortality caused by aortic cross-clamps, as in ruptured abdominal aorta aneurysm surgeries, and reperfusion following their removal represent some of the main emergency conditions in cardiovascular surgery. The purpose of our study was to examine the potential protective effect of tea grape against aortic occlusion-induced lung injury using biochemical, histopathological, immunohistochemical, and quantitative analyses. Methods: Thirty-two male Sprague-Dawley rats were randomly assigned into four groups: control (healthy), glycerol + ischemia/reperfusion (I/R) (sham), I/R, and I/R + tea grape. Results: Following aortic occlusion, we observed apoptotic pneumocytes, thickening in the alveolar wall, edematous areas in interstitial regions, and vascular congestion. We also observed an increase in pulmonary malondialdehyde (MDA) levels and decrease in pulmonary glutathione (GSH). However, tea grape reduced apoptotic pneumocytes, edema, vascular congestion, and MDA levels, while increased GSH levels in lung tissue. Conclusion: Our findings suggest that tea grape is effective against aortic occlusion-induced lung injury by reducing oxidative stress and apoptosis.
Descritores: Traumatismo por Reperfusão/prevenção & controle
Vitis
Lesão Pulmonar/etiologia
Lesão Pulmonar/prevenção & controle
-Aorta Abdominal/cirurgia
Chá
Ratos Sprague-Dawley
Pulmão
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1132167
Autor: Kumar, Vikas; Joshi, Vinod Kumar; Thakur, Narayan Singh; Sharma, Nivedita; Gupta, Rakesh Kumar.
Título: Effect of Artificial Ageing Using Different Wood Chips on Physico-chemical, Sensory and Antimicrobial Properties of Apple Tea Wine
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20180413, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract: Freshly prepared apple tea wine (a combination of tea extract and apple juice) is having yeasty and dull flavour, which needs to be improved to increase the acceptability of this product. Therefore, an attempt has been made for artificial ageing of apple tea wine using different wood chips to improve its physico-chemical, sensory and antimicrobial attributes. Different types of wood chips (Quercus spp., Bombax spp. and Acacia spp.) were added respectively (2.5 g/L to the freshly prepared apple tea wine) and allowed for ageing in carboys for the six months at the room temperature. The influence of each wood species on physico-chemical, sensory and antimicrobial attributes was tested upto 6 months of storage. Storage intervals significantly affected all the physico-chemical attributes (except total sugars, volatile acidity, and antioxidant activity), whereas, the addition of wood chips affected titratable acidity, ethanol, higher alcohols, total phenols, and amino acid. Cluster analysis of the physico-chemical attributes data revealed the same and showed that storage intervals exerted more effect on the physico-chemical and antimicrobial properties of the apple tea wine rather than the wood chips. The antimicrobial activity of 6 months aged wine was low as compared to the fresh wine. Among all the wood chips, apple tea wine aged with Quercus spp. possesses a significantly higher score (according to desirability) than the wine aged with other wood chips and control. In nutshell, apple tea wine matured with Quercus spp. wood chips for 6 months were the best with improved physico-chemical and sensory attributes.
Descritores: Chá/química
Vinho/análise
Malus/química
Sucos
Antibacterianos/farmacologia
-Fenômenos Químicos
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-1020717
Autor: Valentino, Giovanna; Acevedo, Mónica; Villablanca, Claudia; Álamos, Mirelly; Orellana, Lorena; Adasme, Marcela; Baraona, Fernando; Navarrete, Carlos.
Título: La ingesta de "once", en reemplazo de la cena, se asocia al riesgo de presentar síndrome metabólico / Five o'clock tea and the risk of metabolic syndrome
Fonte: Rev. méd. Chile;147(6):693-702, jun. 2019. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Background: Seventy four percent of Chileans replaced the traditional dinner for the consumption of "five o'clock tea" (5CT), a mealtime that includes bread and is simliar to western breakfast. The latter favors the intake of unhealthy foods. Aim: To study whether the consumption of "5CT", instead of dinner, could be a risk factor for the development of metabolic syndrome (MetSyn). Material and Methods: Anthropometric parameters, mean blood pressure, lipid profile, thyroid stimulating hormone and fasting glucose were measured in 489 subjects aged 39 ± 12 years (33% women) who attended a primary cardiovascular prevention (CV) program. A 24-hour recall and usual meal times were registered during a dietary interview. To determine the association between the consumption of "5CT" or dinner and the probability of presenting two or more components of MetSyn, we built an odds proportional model adjusted by age and sex. In addition, severity for MetSyn was calculated. Results: Nineteen percent of participants had MetSyn and 39%, two or more MetSyn components. Those who consumed "5CT" instead of dinner, had 54% more probability of having 2 or more MetSyn components (Odds ratio = 1.54, confidence intervals 1.032.32, p = 0.04). Participants who included processed carbohydrates in their last meal had a higher probability of having components of MetSyn. This probability decreased among participants who ate dinner with a low proportion of refined carbohydrates. Conclusions: Subjects who eat "5CT", instead of dinner as the last meal, have a higher cardiometabolic risk and MetSyn severity.
Descritores: Chá/metabolismo
Síndrome Metabólica/etiologia
Dieta/efeitos adversos
Comportamento Alimentar/fisiologia
Refeições/fisiologia
-Índice de Gravidade de Doença
Modelos Logísticos
Chile
Fatores Sexuais
Estudos Transversais
Inquéritos e Questionários
Fatores de Risco
Fatores Etários
Medição de Risco
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1145548
Autor: Tatekalva, Pranati; Subbaiyan, Haripriya; Kumar, Shanmugam Rajesh.
Título: Comparative evaluation of antimicrobial potential of herbal extracts on Streptococcus mutans and Enterococcus faecalis An in vitro study / Avaliação comparativa do potencial antimicrobiano de extratos de ervas em Streptococcus mutans e Enterococcus faecalis: estudo in vitro
Fonte: Braz. dent. sci;24(1):1-7, 2021. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Though aloe vera extract, green tea extract and coriander oil are proven antimicrobial agents, very little information is available regarding its effects on oral bacteria, Streptococcus mutans, which is responsible for initiating caries and Enterococcus faecalis, responsible for failure of root canal treatment. Objective: To find the antimicrobial activity of aloe vera extract, black tea extract and coriander oil against S. mutans and E. faecalis. Materials and Methods: The agar well diffusion method was used to determine the antibacterial activity of Aloe vera extract, black tea extract and coriander oil. Different concentration of prepared plant extracts and coriander seed oil (50 & 100 µl) was incorporated into the wells and the plates containing S. mutans and E. faecalis were incubated at 37 °C for 24 h. The antibiotic (amoxicillin 30 µl) was used as positive control. Zone Of Inhibition (ZOI) was recorded in each plate. Results: For S. mutans, the maximum ZOI was created by coriander oil with a diameter of 25.00±0.58 mm at 50 µl and for E. faecalis, maximum ZOI was created by aloe vera extract 16.00±0.58 mm at 100 µl concentration which were far better than the control: amoxicillin 30 µl concentration. Conclusion: The extracts of Aloe vera, black tea and coriander oil, showed significant activity against the investigated microbial strains, Streptococcus mutans and Enterococcus faecalis which further helps in the development of new topical agents that help in reducing the numbers of these organisms present in the oral cavity. (AU)

Embora o extrato de aloe vera, extrato de chá verde e óleo de coentro sejam agentes antimicrobianos comprovados, há pouca informação disponível sobre seus efeitos nas bactérias orais, Streptococcus mutans, que é responsável por iniciar cáries e Enterococcus faecalis, responsável pela falha do tratamento de canal radicular. Objetivo: Avaliar a atividade antimicrobiana do extrato de aloe vera, extrato de chá preto e óleo de coentro contra S. mutans e E. faecalis. Materiais e Métodos: O método de difusão em agar foi usado para determinar a atividade antibacteriana do extrato de Aloe vera, extrato de chá preto e óleo de coentro. Diferentes concentrações dos extratos de plantas e óleo de semente de coentro (50 e 100 µl) foram preparados e colocados nos poços e nas placas contendo S. mutans e E. faecalis e foram incubadas a 37°C por 24 h. O antibiótico (amoxicilina 30 µl) foi utilizado como controle positivo. A zona de inibição (ZOI) foi registrada em cada placa. Resultados: Para S. mutans, a ZOI máxima foi obtida com o óleo de coentro com um diâmetro de 25,00 ± 0,58 mm a 50 µl e para E. faecalis, a ZOI máxima foi obtiada pelo extrato de aloe vera 16,00 ± 0,58 mm na concentração de 100 µl, as quais foram melhores do que o controle: concentração de 30 µl de amoxicilina. Conclusão: Os extratos de Aloe vera, chá preto e óleo de coentro apresentaram atividade significativa contra as cepas microbianas investigadas, Streptococcus mutans e Enterococcus faecalis auxiliando no desenvolvimento de novos agentes tópicos visando a redução do número desses organismos presentes no cavidade oral. (AU)
Descritores: Streptococcus mutans
Chá
Enterococcus faecalis
Aloe
Microbiota
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR243.1 - Serviço Técnico de Biblioteca e Documentação


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Id: biblio-1121989
Autor: Degirmenci, Alperen; Kara, Emine; Degirmenci, Beyza Unalan; Ozcan, Mutlu.
Título: Evaluation the Effect of Different Antioxidants Applied After Bleaching on Teeth Color Stability / Avaliação do efeito de diferentes antioxidantes aplicados após o clareamento na estabilidade da cor dos dentes
Fonte: Braz. dent. sci;23(4):1-9, 2020. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Objective: Vital bleaching is a popular treatment option for discolored teeth; but at post-treatment stage, loss of adhesion is highly reported. Literature focused on antioxidant application for the answer of this issue. The aim of this study was to compare the effects of six different antioxidants on color stability of bleached teeth. Material and Methods: This study included total of 84 extracted intact non-carious lower incisors. 35% hydrogen peroxide was applied on the labial surfaces of specimens in accordance with manufacturer's instructions. The bleached teeth were divided into 7 groups. No antioxidants were applied to the control group. For the experimental groups, the following antioxidants were applied for 10 minutes each: 5% proanthocyanidin, 5% sodium ascorbate, 5% lycopene, %5 green tea, %5 white tea and %5 α-tocopherol. CIE L*, a* and b* values of the teeth were measured by a spectrophotometer. One-way ANOVA was used to determine the differences among the groups. Multiple comparisons were examined with Tukey HSD. Results: The one-way ANOVA test revealed a statistically significant difference between the groups (p < 0.005). Highest color change was observed in lycopene group and the lowest in green tea group. Conclusion: Proanthocyanidin, white tea and green tea could be considered as post-bleaching antioxidant alternatives based on their herbal nature. (AU)

Objetivo: O clareamento vital é uma opção popular de tratamento para dentes descoloridos, mas na fase pós-tratamento, a perda de adesão é altamente relatada. A literatura enfocou a aplicação de antioxidantes para a resposta desta questão. O objetivo deste estudo foi comparar os efeitos de seis diferentes antioxidantes na estabilidade da cor de dentes clareados. Material e Métodos: Este estudo incluiu um total de 84 incisivos inferiores extraídos, intactos e não cariados. Peróxido de hidrogênio a 35% foi aplicado nas superfícies labiais dos espécimes de acordo com as instruções do fabricante. Os dentes clareados foram divididos em 7 grupos. Nenhum antioxidante foi aplicado ao grupo controle. Para os grupos experimentais, os seguintes antioxidantes foram aplicados por 10 minutos cada: proantocianidina a 5%, ascorbato de sódio a 5%, licopeno a 5%, chá verde a 5%, chá branco a 5% e α-tocoferol a 5%. Os valores CIE L *, a * e b * dos dentes foram medidos por um espectrofotômetro. ANOVA um fator foi usada para determinar as diferenças entre os grupos. As comparações múltiplas foram examinadas com Tukey HSD. Resultados: O teste ANOVA revelou uma diferença estatisticamente significativa entre os grupos (p <0,005). A maior mudança de cor foi observada no grupo do licopeno e a menor no grupo do chá verde. Conclusão: Proantocianidina, chá branco e chá verde podem ser considerados como alternativas antioxidantes pós-clareamento com base em sua natureza fitoterápica. (AU)
Descritores: Chá
alfa-Tocoferol
Proantocianidinas
Licopeno
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR243.1 - Serviço Técnico de Biblioteca e Documentação


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Id: lil-542104
Autor: Falkowski, Gislaine Janaína Sanchez; Jacomassi, Ezilda; Takemura, Orlando Seiko.
Título: Qualidade e autenticidade de amostras de chá de camomila (Matricaria recutita L. – Asteraceae) / Quality and authenticity of samples of chamomile tea (Matricaria recutita L. - Asteraceae)
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;68(1):64-72, jan.-abr. 2009. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Com o objetivo de avaliar a qualidade dos chás de camomila (Matricaria recutita), comercializadas na cidade de Umuarama-Paraná, essas amostras foram analisadas quanto à autenticidade do produto, características organolépticas, pureza, teor de umidade e cinzas totais, rotulagem e peso médio, em relação aos correspondentes dados indicados no rótulo da embalagem. A presente análise mostrou a presença de taxas de impurezas acima de 5% em 85,7% das amostras de chá em forma de capítulos florais íntegros e em 100% das amostras comercializadas na forma de sachet. O elevado teor de matéria orgânica estranha altera as características organolépticas do chá. Quanto aos descritivos nos rótulos da embalagem dos produtos verificou-se a falta de informações, o qual indica a não conformidade com a legislação vigente. Os dados do presente trabalho mostram que a maioria dos produtos comercializados não se encontrava em concordância com a legislação vigente. Torna-se, portanto, necessária maior assiduidade na ação fiscalizadora dos produtos alimentícios comercializados pela Vigilância Sanitária.
Descritores: Camomila
Asteraceae
Chá
Controle de Qualidade
Matricaria
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação



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