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Id: biblio-1130055
Autor: Nascimento, Adriana Loureiro do; Sousa, Rosangela Sales; Rodrigues, Aline Aparecida Rezende; Mattos, Elaine Cristina de; Daros, Vilma dos Santos Menezes Gaiotto; Dal Col, Rute; Pinheiro, Eliana Scarcelli; Nassar, Alessandra Figueiredo de Castro.
Título: Detection of virulence factors in coagulase-negative Staphylococcus spp. strains isolated from Emmental cheese / Detecção de fatores de virulência em cepas de Staphylococcus spp. coagulase negativos isoladas de queijo Emmental
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0812019, 2020. tab.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - Brasil.
Resumo: Food prepared with products derived from animals are involved in most cases of staphylococcal poisoning; therefore, the research of Staphylococcus spp. in Emmental cheese is more applicable. The objective of this study was to identify coagulase-negative Staphylococcus spp. (CNS) in cheese using biochemical and molecular techniques to detect the presence of nine genes responsible for the production of enterotoxins. From 180 samples analyzed, 204 CNS strains were obtained and identified as being 46 (22.6%) S. saprophyticus strains, 27 (13.2%) S. hominis spp. hominis strains, 22 (10.8%) S. sciuri strains, 21 (10.3%) S. xylosus strains, 19 (9.3%) S. epidermidis strains, 19 (9.3%) S. haemolyticus strains, 17 (8.3%) S. lentus strains, 17 (8.3%) S. warneri strains, 11 (5.4%) S. equorum strains and 5 (2.5%) S. cohnni . Using the PCRm protocol, 14 (6.9%) strains with the presence of the genes on the enterotoxin E (SEE)11 (78.6%), J (SEJ) 1 (7%), C (SEC) 1 (7%) and I (SEI) 1 (7%) were detected. Based on the results, the type of package is not interfered of growth and isolated that Staphylococcus spp. in cheese. It was observed that bacteria capacity to produce coagulase cannot be understood as an indicative of enterotoxigenicity; therefore, the CNS should be considered as a target of importance in the epidemiology of staphylococcal intoxications. It can be concluded that CNS need to be included in bacterial foodborne disease research, since the genes responsible for the production of toxins were detected and none of the studied samples presented Staphylococcus spp. counting above the limits allowed by legislation.(AU)

Os alimentos preparados com produtos de origem animal são os mais envolvidos em casos de intoxicação alimentar estafilocócica; portanto a pesquisa do Staphylococcus spp. em queijos tipo Emmental é relevante. O objetivo foi isolar e identificar espécies de Staphylococcus coagulase negativas (CNS)de queijo Emmental acondicionado em vários tipos de embalagem, por meio de técnicas bacteriológicas e bioquímicas e detectar, por PCR, a presença de nove genes responsáveis pela produção de enterotoxinas. Das 180 amostras, foram isoladas 204 cepas de CNS, que foram identificadas por provas bioquímicas como: 46 (22,6%) S. saprophyticus, 27 (13,2%) S. hominis spp. hominis, 22 (10,8%) S. sciuri, 21 (10,3%) S. xylosus, 19 (9,3%) S. epidermidis , 19 (9,3%) S. haemolyticus , 17 (8,3%) S. lentus , 17 (8,3%) S. warneri , 11(5,4%) S. equorum e 5 (2,5%) S. cohnii . Na PCR multiplex, em 14 (6,9%) isolados foi detectada a presença dos genes para enterotoxina E (SEE), em 11 (78,6%) J (SEJ), em 1 (7%) C (SEC) e em 1 (7%) I (SEI). Com base nos resultados, o tipo de embalagem não interferiu na multiplicação dos Staphylococcus spp. isolados dos queijos. Neste estudo, verificou-se que a capacidade para a produção de coagulase pela bactéria não pode ser concebida como indicativa de enterotoxigenicidade, portanto devem-se considerar os CNS como objeto de importância na epidemiologia das intoxicações estafilocócicas, fazendo-se necessária a atenção com relação à pesquisa dos CNS nos alimentos, uma vez que foram detectados genes responsáveis pela produção de toxinas, e nenhuma das amostras apresentou contagem para Staphylococcus spp. acima do limite permitido pela legislação.(AU)
Descritores: Intoxicação Alimentar Estafilocócica
Staphylococcus/virologia
Enterotoxinas
Doenças Transmitidas por Alimentos
-Bactérias
Queijo
Reação em Cadeia da Polimerase
Técnicas Bacteriológicas
Embalagem de Produtos
Alimentos de Origem Animal
Inocuidade dos Alimentos
Abastecimento de Alimentos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Yano, Tomomasa
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Id: biblio-828157
Autor: Ludovico, Marilucia Santos; Martins, Luciano Moura; Bianco, Juares Ednaldo Romero; Andrade, Célia Guadalupe Tardelli de Jesus; Falcon, Rosabel; Joazeiro, Paulo Pinto; Gatti, Maria Silvia Viccari; Yano, Tomomasa.
Título: Plesiomonas shigelloides exports a lethal cytotoxic-enterotoxin (LCE) by membrane vesicles
Fonte: Braz. j. infect. dis;20(6):546-555, Nov.-Dec. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Plesiomonas shigelloides isolated from water in Brazil was previously described as a hemorrhagic heat-labile cytotoxic-enterotoxin producer. We purified this toxin from culture supernatants using ion metallic affinity chromatography (IMAC) followed by molecular exclusion chromatography. The pure toxin presented molecular mass of 50 kDa and isoelectric point (pI) around 6.9 by 2D electrophoresis. When injected intravenously, the purified cytotoxic-enterotoxin induced also severe spasms followed by sudden death of mice. Hence, we entitled it as lethal cytotoxic-enterotoxin (LCE). The presence of membrane vesicles (MVs) on cell surfaces of P. shigelloides was observed by scan electron microscopy (SEM). From these MVs the LCE toxin was extracted and confirmed by biological and serological assays. These data suggest that P. shigelloides also exports this cytotoxic-enterotoxin by membrane vesicles, a different mechanism of delivering extra cellular virulence factors, so far not described in this bacterium.
Descritores: Sobrevivência Celular/efeitos dos fármacos
Plesiomonas/metabolismo
Vesículas Citoplasmáticas
Fatores de Virulência
Rios/microbiologia
Enterotoxinas/farmacologia
-Células Vero
Testes de Neutralização
Microscopia Eletrônica de Varredura
Chlorocebus aethiops
Plesiomonas/patogenicidade
Plesiomonas/ultraestrutura
Dose Letal Mediana
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1057400
Autor: Manfredi, Eduardo A; Rivas, Marta.
Título: Brote de intoxicación alimentaria en un jardín de infantes de la provincia de Buenos Aires / Food poisoning outbreak in a kindergarten in the Province of Buenos Aires, Argentina
Fonte: Rev. argent. microbiol;51(4):354-358, dic. 2019. graf.
Idioma: es.
Resumo: Resumen El 27 de noviembre de 2008 ocurrió un brote de intoxicación alimentaria asociado al consumo de salpicón de ave en un jardín de infantes de Hurlingham, provincia de Buenos Aires. Treinta y siete niños y 10 adultos presentaron síntomas gastrointestinales. Cinco niños fueron internados con signos de deshidratación, y uno de ellos requirió cuidados intensivos. Se aisló Staphylococcus aureus subsp. aureus del alimento involucrado, de 4/5 muestras de materia fecal de pacientes y de 3/5 manipuladores (nariz del manipulador 1, manos de manipuladores 2 y 3). Las cepas aisladas portaban los genes que codifican las enterotoxinas SEA y SED. Por electroforesis de campo pulsado con la enzima SmaI, los patrones de macrorrestricción presentaron 100% de similitud. La investigación oportuna del brote permitió identificar al agente causal de la intoxicación, determinar las fallas en la elaboración del alimento e implementar las medidas correctivas correspondientes.

Abstract On November 27, 2008, a foodborne disease outbreak associated with the consumption of chicken salad occurred in a kindergarten in the District of Hurlingham, Province of Buenos Aires. Thirty-seven children and 10 adults with gastrointestinal symptoms were affected. Five children were hospitalized with signs of dehydration, one of them requiring intensive care. Staphylococcus aureus subsp. aureus was isolated from the mentioned food in 4 out of 5 stool specimens from the patients, and in 3 out of 5 food handlers (nose of food handler #1, hands of food handlers #2 and 3). The isolates carried the genes coding for enterotoxins SEA and SED. The macrorestriction patterns showed 100% similarity by pulsed-field gel electrophoresis using the SmaI enzyme. A timely outbreak investigation allowed us to identify the causative agent of the food poisoning as well as the failures in food processing and to implement corrective measures.
Descritores: Envenenamento/etiologia
Staphylococcus aureus/isolamento & purificação
Enterotoxinas/análise
Doenças Transmitidas por Alimentos/diagnóstico
-Eletroforese em Gel de Campo Pulsado/métodos
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: AR635.1 - FCVyS - Servicio de Información y Documentación


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Id: lil-688220
Autor: Costa, Juliana de Castro Beltrão da; Freitas, Elaine Ibrahim de; Lemos, Anderson Almeida de; Rosas, Carla de Oliveira; Medeiros, Valéria de Mello; Warnken, Márcia Barbosa; Miyazaki, Neide Hiromi Tokumaru; Marin, Victor Augustus.
Título: Isolation of Staphylococcus from minas frescal type cheese and detection of enterotoxin genes
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;71(2):250-258, abr.-jun. 2012. tab.
Idioma: en.
Resumo: This work aimed at isolating Staphylococcus spp. from minas frescal type cheese, and for this purpose a Multiplex PCR (M-PCR) was standardized for detecting the classical Staphylococcus aureus enterotoxingenes (sea, seb, sec, sed and see), using the femA gene as a positive control for S. aureus strains. Bacterial detection directly from the minas frescal type cheese and from artificially contaminated food was tested.One hundred eleven colonies (104 coagulase-positive and seven coagulase-negative) were selected for performing M-PCR assay. Thirty-four colonies (30.62%) were positive for at least one of the fiveente rotoxin genes analyzed; enterotoxins sea and seb were the most frequently detected. The study on Staphylococci coagulase-positive samples revealed that 40% of the samples showed bacterial counts above the limit established by Brazilian legislation.
Descritores: Enterotoxinas
Queijo
Reação em Cadeia da Polimerase
Staphylococcus/isolamento & purificação
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Carmo, Luiz Simeäo do
Carlos, Iracilda Zeppone
Id: lil-450806
Autor: Michelin, Aparecida de Fátima; Carmo, Luiz Simeão do; Carlos, Iracilda Zeppone.
Título: Surto de intoxicação alimentar estafilocócica no município de Birigui, São Paulo / Food-borne staphylococcal intoxication outbreak in Birigui municipality, São Paulo State
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;65(1):46-49, jan.-abr. 2006.
Idioma: pt.
Resumo: O presente trabalho descreve um surto de intoxicação alimentar ocorrido na cidade de Birigüi, São Paulo em 1998, que envolveu aproximadamente 1800 pessoas, sendo que dessas, cerca de 1200 eram criança sem idade escolar. Esses indivíduos alimentaram-se com a merenda escolar, servida nas escolas públicas do município, composta de arroz, feijão e farofa, esta contendo farinha de milho, farinha de mandioca, ervilha, milho em conserva, lingüiça tipo toscana e mortadela. Staphylococcus coagulase positiva e produtor de enterotoxina tipo A foi isolado da farofa, em população superior a 8,5 x 107 UFC/g. Esse achado indica que a farofa foi a fonte da contaminação bacteriana e responsável pela intoxicação alimentar.
Descritores: Alimentação Escolar
Enterotoxinas
Intoxicação Alimentar Estafilocócica
Staphylococcus aureus
Surtos de Doenças
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Lunge, Vagner Ricardo
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Id: biblio-1099655
Autor: Grecelle, Cristina Bergman Zaffari; Mascitti, Andrea Karoline; Silva, Letícia da; Lunge, Vagner Ricardo; Costa, Marisa da.
Título: Characterization of Staphylococcus species isolated in production stages of brazilian colonial cheese
Fonte: Rev. patol. trop;49(1), 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: Colonial cheese is a culturally and economically important product from the south of Brazil. As most of its production is artisanal, the technology employed is mostly knowledge passed down from one generation to the next according to family tradition and may be produced with raw or pasteurized milk. It is noted for its spicy flavour and variable composition and is often classified as a medium to high-moisture cheese. This intrinsic feature increases the risk of microbial spoilage and food poisoning. One of the main bio-indicators of contamination in colonial cheese is coagulase positive Staphylococcus. The purpose of this study was the phenotypic identification of Staphylococcus species isolated from the products and surfaces in the main production stages of colonial cheese. Staphylococcus sp. isolates from the food and the production environment were obtained from two colonial cheese-production agro-industries in Rio Grande do Sul. Samples of fresh milk, curd, ripening and final colonial cheese were collected. In addition, surface sampling was performed on the coagulation tanks, production tables, molds, cheese ripening shelves and on the hands of the handlers. Staphylococcus sp. isolates in the cheese and the production environments tested in this study were identified by phenotypic techniques through biochemical and MALDI-TOF MS analyses. These isolates were subjected to gene expression analysis for enterotoxins A, B, C, D, and E. All isolates (72) were identified as Staphylococcus sp., and 43% of the total isolates tested were coagulase positive. Staphylococcus aureus was the predominant species in the raw milk and production tanks. Regarding coagulase negative staphylococci isolates, S. warneri and S. sciuri were most abundant. The sea and seb genes were detected in 4% of the Staphylococcus isolates. The results indicate eleven different species of Staphylococcus present in the colonial cheese production environments studied. The predominant presence of S. aureus in the different samples of milk, curd, ripened cheese, ready-to-eat cheese and hands of the handlers indicates that there are issues with the selection of milk-producing animals, pasteurization process and/or hygiene control of handlers. The sea and seb genes were detected in samples of raw milk and colonial cheese. No enterotoxin genes were detected in coagulase negative staphylococci.
Descritores: Staphylococcus
Queijo/análise
Coagulase
Enterotoxinas
Responsável: BR15.1 - Biblioteca de Ciências Biomédicas


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Solari, Claude André
Id: lil-29763
Autor: Solari, Claude André.
Título: Agentes microbianos de doenças transmitidas por alimentos: enterobacterias patogênicas e enterotoxinas / Microbial agents of diseases transmitted by foods: pathogenic enterobacteriaceae and enterotoxins
Fonte: In: Paraná. Secretaria da Saúde e do Bem Estar Social; Fundaçäo de Saúde Caetano Munhoz da Rocha. Curso de atualizaçäo em microbiologia de alimentos: anais. s.l, Paraná. Secretaria da Saúde e do Bem Estar Social, 1986. p.191-191, ilus.
Idioma: pt.
Conferência: Apresentado em: Curso de Atualizaçäo em Microbiologia de Alimentos, Curitiba, 18 nov.-6 dez. 1985.
Descritores: Enterobacteriaceae
Enterotoxinas
Doenças Transmitidas por Alimentos/microbiologia
-Contaminação de Alimentos
Responsável: BR1.1 - BIREME
BR1.1/202.12; BR599.1; 377:579.67(063), P223c, MT. 10001006938


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Id: biblio-895474
Autor: Acosta, Atzel Candido; Santos, Sidney José dos; Albuquerque, Laís; Soares, Karla Danielle Almeida; Mota, Rinaldo Aparecido; Medeiros, Elizabeth Sampaio de.
Título: Frequência de genes codificadores de toxinas em Staphylococcus aureus isolados de leite de tanques expansão comunitários / Frequency of toxin-encoding genes in Staphylococcus aureus isolated from community milk tanks
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;37(7):691-696, jul. 2017. tab, ilus, mapas.
Idioma: pt.
Projeto: Fundação de Amparo à Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco; . Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: A capacidade de produção de toxinas pelo Staphylococcus aureus no leite e produtos derivados está relacionado com surtos de intoxicação alimentar. Objetivou-se nesta pesquisa, estudar a ocorrência de genes que codificam para enterotoxinas estafilocócicas (sea, seb, sed, seg, seh e sei) e toxinas α e ß hemolítica (hla e hlb) em S. aureus isolados de 53 amostras de leite de tanques expansão comunitários no Estado de Alagoas, Brasil. Foram identificados 27 isolados (50,94%) como S. aureus pela amplificação do gene nuc. 13/27 isolados (48,1%) foram positivos para pelo menos um gene das enterotoxinas estudadas, sendo as frequências dos genes sea 33,3%, seh 18,5%, sei 11,1% e sed 7,4%; não entanto não foram identificados os genes seb e seg nestas bactérias. Para as toxinas hemolíticas, 51,9% dos isolados portavam ambos genes (hla e hlb), sendo a frequência para o gene hla de 81,5% e para o gene hlb de 51,9%. A frequência de genes das toxinas avaliadas é alta o que constitui um risco potencial para a saúde pública em especial, as enterotoxinas por serem termoestáveis e estarem asssociados com surtos de intoxicação alimentar.(AU)

The capacity of toxin production by Staphylococcus aureus in milk and dairy products is associated with food poisoning outbreaks. The objective of this research was to study the frequency of genes encoding staphylococcal enterotoxin (sea, seb, sed, seg, seh and sei) and α and ß hemolytic toxins (hla and hlb) in S. aureus isolates from 53 milk samples from community tanks in the State of Alagoas, Brazil. Twenty-seven isolates (50.94%) were identified as S. aureus by nuc gene amplification; 13/27 isolates (48.1%) were positive for at least one gene of the studied enterotoxins and the frequency of genes sea was 33.3%, seh 18.5%, sei 11.1% and sed 7.4%; the seb and sec genes have not been identified in the bacteria. For the hemolytic toxins, 51.9% of isolates harbored both genes (hla and hlb), the frequency of hla gene was 81.5% and 51.9% for the hlb gene. The evaluated toxin-encoding gene frequency is high and constitutes a potential risk for public health, especially staphylococcal enterotoxin genes; because they are heat-stable enterotoxins and have been associated with food poisoning.(AU)
Descritores: Staphylococcus aureus/genética
Superantígenos/genética
Leite/microbiologia
Enterotoxinas
-Reação em Cadeia da Polimerase/veterinária
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-894861
Autor: Cunha, Carlos Eduardo Pouey da; Moreira Junior, Clóvis; Rocha, Andréa da Silva Ramos; Finger, Paula Fonseca; Magalhães, Carolina Georg; Ferreira, Marcos Roberto Alves; Dellagostin, Odir Antônio; Moreira, Ângela Nunes; Conceição, Fabricio Rochedo.
Título: Parenteral adjuvant potential of recombinant B subunit of Escherichia coli heat-labile enterotoxin
Fonte: Mem. Inst. Oswaldo Cruz;112(12):812-816, Dec. 2017. graf.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND The B subunit of Escherichia coli heat-labile enterotoxin (LTB) is a potent mucosal immune adjuvant. However, there is little information about LTB's potential as a parenteral adjuvant. OBJECTIVES We aimed at evaluating and better understanding rLTB's potential as a parenteral adjuvant using the fused R1 repeat of Mycoplasma hyopneumoniae P97 adhesin as an antigen to characterise the humoral immune response induced by this construct and comparing it to that generated when aluminium hydroxide is used as adjuvant instead. METHODS BALB/c mice were immunised intraperitoneally with either rLTBR1 or recombinant R1 adsorbed onto aluminium hydroxide. The levels of systemic anti-rR1 antibodies (total Ig, IgG1, IgG2a, and IgA) were assessed by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The ratio of IgG1 and IgG2a was used to characterise a Th1, Th2, or mixed Th1/Th2 immune response. FINDINGS Western blot confirmed rR1, either alone or fused to LTB, remained antigenic; anti-cholera toxin ELISA confirmed that LTB retained its activity when expressed in a heterologous system. Mice immunised with the rLTBR1 fusion protein produced approximately twice as much anti-rR1 immunoglobulins as mice vaccinated with rR1 adsorbed onto aluminium hydroxide. Animals vaccinated with either rLTBR1 or rR1 adsorbed onto aluminium hydroxide presented a mixed Th1/Th2 immune response. We speculate this might be a result of rR1 immune modulation rather than adjuvant modulation. Mice immunised with rLTBR1 produced approximately 1.5-fold more serum IgA than animals immunised with rR1 and aluminium hydroxide. MAIN CONCLUSIONS The results suggest that rLTB is a more powerful parenteral adjuvant than aluminium hydroxide when administered intraperitoneally as it induced higher antibody titres. Therefore, we recommend that rLTB be considered an alternative adjuvant, even if different administration routes are employed.
Descritores: Toxinas Bacterianas/toxicidade
Adjuvantes Imunológicos/administração & dosagem
Adesinas Bacterianas/imunologia
Proteínas de Escherichia coli/administração & dosagem
Proteínas de Escherichia coli/imunologia
Pneumonia Suína Micoplasmática/imunologia
Pneumonia Suína Micoplasmática/prevenção & controle
Enterotoxinas/administração & dosagem
-Suínos
Ensaio de Imunoadsorção Enzimática
Mycoplasma hyopneumoniae
Hidróxido de Alumínio
Limites: Animais
Feminino
Camundongos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Rall, Vera Lúcia Mores
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Id: biblio-964258
Autor: Albuquerque, Manuela de Moraes; Santos, Renata Bossolani Ferreira dos; Rall, Vera Lúcia Mores.
Título: Vegetais minimamente processados na cidade de botucatu: qualidade higienicossanitária e pesquisa de enterotoxina estafilocócica / Minimally processed vegetables in the city of botucatu: hygienicosanitary quality and staphylococcal enterotoxin research
Fonte: Hig. aliment;27(226/227):166-170, 30/12/2013.
Idioma: pt.
Resumo: Os produtos minimamente processados são frutas, legumes ou hortaliças ou qualquer combinação destes que tenham sido alterados fisicamente, embora mantenham o seu estado fresco. Estes vegetais surgiram como uma alternativa para o consumidor na busca por produtos de boa qualidade, saudáveis e de fácil preparo e consumo, porém sua qualidade e segurança podem ser afetadas quando micro-organismos patogênicos passam a fazer parte da microbiota em decorrência do manuseio a que são submetidos. Assim, foram analisadas 70 amostras de produtos minimamente processados (legumes, verduras e frutas) de supermercados e quitandas da cidade de Botucatu - SP. Foi realizada a determinação do número mais provável de coliformes termotolerantes (CT) e a pesquisa de Salmonella, conforme recomendação da ANVISA (RDC nº12, 2001). Também foi pesquisada a enumeração de Staphylococcus aureus, devido à manipulação intensa da matéria-prima e a pesquisa da produção de enterotoxinas por essas cepas. Dentre as amostras analisadas, todas foram negativas para a presença de Salmonella. Nas análises de coliformes termotolerantes, 64,3% apresentaram excesso desse indicador, considerando-se a legislação vigente, que permite até 5 x 102 NMP/g. Em relação ao Staphylococcus aureus, em somente uma amostra (2%) foi confirmada a presença desse micro-organismo, sem a produção das enterotoxinas clássicas. Portanto, a presença desses micro-organismos indica que a qualidade destes produtos não está adequada, podendo trazer riscos à saúde dos consumidores.

Minimally processed products are fruits, vegetables or any combination of these that have been physically altered but remaining fresh. These vegetables are an alternative for consumers looking for good quality products, healthy and easy preparation and consumption. However their quality and safety can be affected when pathogenic microorganisms become part of microbiota due to handling. Thus there were analyzed 70 samples of minimally processed products (vegetables and fruits) in supermarkets and groceries stores in the city of Botucatu ­ SP. Was done the determination of the most probable number of thermotolerant coliform (TC) and tested the presence of Salmonellaas, as recommended by ANVISA (RDC nº12, 2001). Staphylococcus aureus and its enterotoxins were researched due to intense manipulation. Among the samples analyzed, all were negative for the presence of Salmonella. In the thermotolerant coliforms analysis, 64.3% were above the acceptable limit up to 5x10² MPN/g. Regarding Staphylococcus aureus, only one sample (2%) was confirmed the presence of this microorganism, without production of classical enterotoxins. Therefore, the presence of these microorganisms indicates that the quality of these products is not appropriate, which may cause risks to consumer health.
Descritores: Salmonella
Staphylococcus aureus
Qualidade dos Alimentos
Enterotoxinas
Padrão de Identidade e Qualidade para Produtos e Serviços
Manipulação de Alimentos
-Verduras
Vigilância Sanitária
Amostras de Alimentos
Alimentos Integrais
Comercialização de Produtos
Frutas
Fabaceae
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública



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