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Pesquisa : E02.642.249 [Categoria DeCS]
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Id: lil-524331
Autor: Organización Panamericana de la Salud.
Título: Estrategia regional y plan de acción para un enfoque integrado sobre la prevención y el control de las enfermedades crónicas / Regional strategy and plan of action on an integrated approach to the prevention and control of chronic diseases.
Fonte: Washington, DC; Organización Panamericana de la Salud; 2007. 46 p.
Idioma: es.
Resumo: En la Estrategia Regional se han fijado cuatro líneas de acción, que consisten en dar prioridad a las enfermedades crónicas en los programas políticos y de salud pública; considerar la vigilancia como componente clave; aceptar la necesidad de reorientar los sistemas de salud a fin de que respondan a las necesidades de las personas que sufren afecciones crónicas; y tomar nota de la función esencial de la promoción de la salud y la prevención de las enfermedades. Las cuatro líneas de acción son esencialmente interdependientes, en la medida en que la aplicación de una de ellas sin las otras genera profundas desigualdades en cuanto a su aplicación en todos los sectores de la población y en el logro de las metas de la Estrategia Regional que son las de prevenir y reducir la carga de las enfermedade crónicas y los factores de riesgo relacionados en las Américas.
Descritores: Dietoterapia
Exercício
Doença Crônica/prevenção & controle
Estratégias Regionais
Prevenção de Doenças
Limites: Seres Humanos
Responsável: CU2.1 - Centro de Gestión de la Información y el Conocimiento Dr. Luis Ernesto Giraldo
CU2.1


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Id: biblio-891371
Autor: Souza, Isabelle Ferreira da Silva; Oliveira Neta, Rosa Sá de; Gazzola, Juliana Maria; Souza, Marcelo Cardoso de.
Título: Elderly with knee osteoarthritis should perform nutritional assessment: integrative literature review / Idosos com osteoartrite de joelhos devem realizar avaliação nutricional: revisão integrativa da literatura
Fonte: Einstein (Säo Paulo);15(2):226-232, Apr.-June 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT To review scientific literature to assess nutritional status of elderly patients with osteoarthritis in the last 16 years. This is an integrative literature review that included articles published in national and international journals indexed in PubMed, SciELO and BIREME. We selected 14 articles, and English language was predominant. The year of publication of articles ranged from 2006 to 2016, and most of papers were cross-sectional studies. To gather papers and for posterior evaluate, we used a validated data collection instrument and the included studies were critical analyzed by reading, gathering and analysis of articles. Studies suggested that there is a positive correlation between obesity and knee osteoarthritis. Obesity is one of the most important modifiable factors in worsening of osteoarthritis symptoms.

RESUMO O objetivo da pesquisa foi revisar a produção científica referente à avaliação do estado nutricional de idosos com osteoartrite nos últimos 16 anos. Assim, o estudo foi uma revisão integrativa da literatura, realizada com a busca de artigos publicados em periódicos nacionais e internacionais indexados no PubMed, na SciELO e na BIREME. Foram selecionados 14 artigos, e o idioma inglês foi preponderante. O período de publicação dos artigos variou de 2006 a 2016, com predominância de estudos do tipo transversais. Para reunir os artigos e para posterior avaliação, foi utilizado um instrumento de coleta de dados validado, e as análises críticas dos estudos incluídos foram realizadas por meio da leitura, do agrupamento e da análise dos artigos. As pesquisas sugeriram que existe correlação positiva entre obesidade e osteoartrite de joelhos. Além disto, a obesidade é um dos fatores mais significativos e modificáveis no agravamento dos sintomas da osteoartrite.
Descritores: Avaliação Nutricional
Osteoartrite do Joelho/complicações
Sobrepeso/complicações
Obesidade/complicações
-Avaliação Geriátrica
Dietoterapia/normas
Limites: Seres Humanos
Meia-Idade
Idoso
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-115067
Autor: Bodinski, Lois H.
Título: Guia de dietoterapia para enfermeiras / Guide to diet therapy for nurses.
Fonte: s.l; Atheneu; 1988. 397 p.
Idioma: pt.
Descritores: Dietoterapia/enfermagem
Cuidados de Enfermagem
Nutrição em Saúde Pública
Serviço Hospitalar de Nutrição
Responsável: BR21.1 - Biblioteca J Baeta Vianna- Campus Saúde UFMG
BR21.1/WY150*BOGU


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Id: lil-48366
Autor: Pemberton, Cecilia M; Gastineau, Clifford F.
Título: Outros problemas dietéticos / Others dietetic problems
Fonte: In: Pemberton, Cecilia M; Gastineau, Clifford F. Manual de dietas da Clínica Mayo. s.l, Roca, 1988. p.264-264, tab.
Idioma: pt.
Descritores: Dietoterapia
Diagnóstico
-Cardiopatias/dietoterapia
Hipertensão/dietoterapia
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME
BR1.2/WB400*P394M,1988


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Id: biblio-834417
Autor: Koglin, Gabriela; Mello, Elza Daniel de.
Título: Manejo dietoterápico da obesidade e sua aplicação na população pediátrica: revisão da literatura / A literature review: dietary management of obesity and its application on the pediatric population
Fonte: Rev. HCPA & Fac. Med. Univ. Fed. Rio Gd. do Sul;32(2):188-198, 2012. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Com o aumento da prevalência da obesidade diversas dietas para o tratamento desta doença têm sido descritas. Para a população pediátrica, no entanto, existem poucos estudos avaliando o efeito de diferentes intervenções dietoterápicas. Até o momento, a redução calórica, mais do que a alteração na composição dessas dietas, parece ser o principal fator na redução do peso.

With the increasing prevalence of obesity different diets for the treatment of this disease have been described. For the pediatric population, however, there are few studies evaluation the effect of different dietary interventions. So far, caloric reduction rather than the change in the composition of these diets seem to be the main factor in reducing weight.
Descritores: Dietoterapia/métodos
Obesidade/dietoterapia
Perda de Peso
-Dieta Mediterrânea
Dieta com Restrição de Carboidratos
Dieta com Restrição de Gorduras
Proteínas na Dieta
Restrição Calórica
Limites: Seres Humanos
Criança
Adolescente
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR18.1 - Biblioteca FAMED/HCPA


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-746257
Autor: Delgado Peralta, Jessica; Bernal Rivas, Jennifer.
Título: Prácticas vinculadas al consumo de sal en pacientes con enfermedad renal / Salt intake practices in patients with renal disease
Fonte: An. venez. nutr;26(2):69-72, dic. 2013. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Excederse en el consumo de sal es una práctica común, que conlleva a consecuencias patológicas en la población en general, más aún en el paciente renal. Un consumo elevado de este elemento se asocia con mayor riesgo de desarrollo de hipertensión, enfermedad cardiovascular y renal, patologías responsables de 60% de la morbi-mortalidad mundial. La Organización Mundial de la Salud recomienda un consumo máximo de 5g. sal/día. Esta investigación busca determinar las prácticas vinculadas al consumo de sal y estimar su consumo en pacientes con enfermedad renal, que asisten al departamento de nefrología del hospital Guanare, Portuguesa-Venezuela. Es un estudio mixto, realizado en 66 pacientes (n=36 grupos focales, n=30 entrevistas cuantitativas). Las variables estudiadas fueron: disponibilidad de sal en hogar, consumo de alimentos con elevado contenido de sodio y prácticas cualitativas vinculadas al consumo de sal. Los pacientes consumieron 12,5 (♀) y 11,3 (♂) g/día de sal, provenientes del consumo directo y alimentos procesados. Los alimentos con elevado contenido de sodio más frecuentemente consumidos fueron: leche entera en polvo, quesos llanero y blanco pasteurizado, embutidos, enlatados, bebidas gaseosas, margarina, sazonadores y salsas (mayonesa, inglesa, ajo y soya). Los pacientes no leen el etiquetado nutricional y desconocen la cantidad de sodio de alimentos procesados. Los pacientes evitan el uso de sal de mesa, pero no el consumo de alimentos procesados. El consumo de sal de los pacientes, duplica las recomendaciones internacionales y nacionales que regulan el consumo de sodio, lo que conlleva a una disminución de la expectativa y calidad de vida(AU)

Exceed salt intake is a common practice, that leads to pathological consequences in the whole population, even more in the patient with renal disease. High salt consumption has been associated with hypertension, cardiovascular and cerebrovascular disease that are responsible for 60% of worldwide morbi-mortality. The World Health Organization recommends a maximum intake of 5 g of salt/day. The aim of this study is to determine practices related with salt intake, and estimate the consumption in patients with renal disease, who attended the nephrology department in Guanare´s Hospital, Portuguesa State, Venezuela. We used a mixed-method approach in 66 patients (n=36 subjects from focus groups, n=30 who participated in quantitative interviews). The main variables studied were: availability of salt at household, intake of foods with high Sodium content, practices related with use of salt. The patients consumed 12.5 (♀) and 11.3 (♂) g/day, from salt alone and processed foods. The most consumed foods with high sodium content were: whole milk powder, white local cheese, ham, canned food, soft drinks, margarine, mayonnaise, garlic and soy sauce. Patients do not read the food label, ignore the amount of sodium in processed foods, avoid the salt on the table, but not from processed food. The salt intakes of these patients exceed more than double the international and national recommendations, and as a consequence they diminished their life expectancy and reduced their quality of life(AU)
Descritores: Sódio/efeitos adversos
Cloreto de Sódio/administração & dosagem
Doenças Cardiovasculares/etiologia
Consumo de Alimentos
Nefropatias/fisiopatologia
-Dietoterapia
Alimentos, Dieta e Nutrição
Manipulação de Alimentos
Nefrologia
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-1013811
Autor: Olea, Manola; Celis-Morales, Carlos; Granfeldt, Gislaine.
Título: Efecto de una intervención dietoterapéutica con diferentes aportes de calcio dietario sobre el estado nutricional en estudiantes universitarias con sobrepeso / Effect of an intervention with different contributions of calcium on nutritional status in overweight university students
Fonte: Rev. chil. nutr;46(4):460-468, ago. 2019. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: RESUMEN Una baja ingesta de calcio se ha asociado con mayor prevalencia de sobrepeso y obesidad. El objetivo fue evaluar el efecto de una intervención dietoterapéutica con diferentes aportes de calcio dietario sobre el estado nutricional, en estudiantes universitarias con sobrepeso. El diseño fue cuasi-experimental (n= 18) en dos grupos intervenidos durante 8 semanas. El grupo 1 (n= 10) restringió su consumo de lácteos a <3 porciones, mientras que el grupo 2 (n= 8) consumieron 5 porciones diarias (leche fluida UHT descremada). La intervención consideró, para ambos grupos, una restricción de 500 kcal/día respecto de su gasto energético total. Se evaluó el estado nutricional por IMC (kg/m2), circunferencia de cintura (CC) y porcentaje de masa grasa (%MG). Como resultados se obtuvo que, la ingesta de calcio dietario, aumentó en 916,4 mg/día en el grupo de "5 porciones de lácteos", pero disminuyó en −28,9 mg/día en el grupo de "3 porciones de lácteos". Al comparar los grupos, ambos redujeron significativamente (p< 0.05) su peso corporal (-3,6 vs. −3,4 kg), IMC (-1,45 vs. −1,31 kg/m2), CC (-4,5 vs. −6,2 cm) y %MG (-2,5 vs. −2,7 %). Estos resultados sugieren que aumentar el consumo de lácteos a 5 porciones diarias no presenta beneficios adicionales para la mejora del estado nutricional después de 8 semanas de intervención.

ABSTRACT A low intake of calcium has been associated with greater risk of overweight and obesity. This work aimed to evaluate the effect of different levels of calcium intake on the nutritional status of overweight female university students. This 8-week intervention included two groups who restricted their calcium intake to <3 portions or 5 portions of dairy products per day (nonfat ultra-high temperature processed milk). Height, weight, body mass index (BMI), waist circumference (WC) and body fat percentage (BF) were measured at baseline and post-intervention. The intervention considered for both groups a 500 kcal/day restriction based on their total energy expenditure. The main result of this study showed that dietary calcium intake increased to 916.4 mg/day in the group consuming 5 portions per day but decreased (-28.9 mg/day) in the group consuming 3 daily portions. Both the 3 and 5 portion intake groups significantly reduced their body weight (-3.6 vs. −3.4 kg), BMI (-1.45 vs. −1.31 kg/m2), WC (-4.5 vs. −6.2 cm) and BF (-2.5 vs. −2.7%). These findings suggest that 5 dairy portions per day compared to 3 does not have additional benefits for improved nutritional status.
Descritores: Estudantes
Cálcio na Dieta
Estado Nutricional
Educação Superior
Dietoterapia
Sobrepeso
-Perda de Peso
Chile
Limites: Feminino
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: biblio-1016294
Autor: Amaya, Romina.
Título: Síndrome de intestino irritable en adultos en atención primaria: resumen de la guía NICE / Irritable bowel syndrome in adults in primary care (NICE clinical guideline CG61)
Fonte: Evid. actual. práct. ambul;21(2):66-67, jul. 2018.
Idioma: es.
Descritores: Atenção Primária à Saúde
Guias de Prática Clínica como Assunto
Constipação Intestinal/terapia
Síndrome do Intestino Irritável/terapia
Diarreia/terapia
-Parassimpatolíticos/uso terapêutico
Peptídeos/uso terapêutico
Inibidores da Captação de Serotonina/uso terapêutico
Constipação Intestinal/etiologia
Síndrome do Intestino Irritável/complicações
Diarreia/etiologia
Dietoterapia/métodos
Laxantes/uso terapêutico
Loperamida/uso terapêutico
Antidepressivos Tricíclicos/uso terapêutico
Antidiarreicos/uso terapêutico
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: AR2.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
Stringhini, Maria Luiza Ferreira
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Id: lil-283791
Autor: Stringhini, Maria Luiza Ferreira; Salado, Gersislei Antonia; Sousa, Joaquim Tomé de; Reis, Márcia Amentano Clark; Teles, Adriane Cecília Teixeira Oliveira.
Título: Avaliaçäo retrospectiva do serviço ambulatorial em dietoterapia do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás / Retrospective evaluation of the therapy ambulatory service at the Hospital das Clínicas of the Universidade Federal de Goiás - Brazil
Fonte: Rev. nutr. PUCCAMP;10(2):120-126, jul.-dez. 1997. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: A proposta deste estudo foi fazer uma retrospectiva sobre o atendimento do Serviço Ambulatorial de Nutrição do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás de 1991 a 1995. A finalidade do ambulatório é prestar orientação nutricional a indivíduos sadios e enfermos da comunidade bem como os funcionários e estudantes da Universidade. O atendimento é feito com base em resgistros em fichas individuais, com um rigoroso controle de medidas de peso e altura, além de um recordatório alimentar de 24 horas e um registro de frequência de ingestão. A partir daí, faz-se a prescrição de dieta, que é indivisualizada, levando-se em conta as condições socieconômicas e culturais do cliente. Na análise retrospectiva foram consultados os prontuários nutricionais e avaliados os dados referentes à idade, ao sexo, à classificação do estado nutricional, ao diagnóstico médico, a doenças associadas e ao número de consultas de retorno. No período foram atendidos 646 pacientes sendo 26,2 por cento do sexo masculino e 73,8 por cento do sexo feminino, dos quais 24,7 por cento se encontravam na faixa etária de 19 a 35 anos. As principais doenças encontradas foram obesidade (50,8 por cento) e diabetes (33,3 por cento). Quanto à classificação do estado nutricional, 33,9 por cento dos indivíduos diabéticos apresentam sobrepeso e 30,2 por cento eram eutróficos. Entre os pacientes cuja queixa principal era obesidade, 68,3 por cento eram realmente classificados como obesos. Observou-se que 40,9 por cento dos clientes diabéticos possuíam outras doenças associadas sendo sete número de 44,5 por cento entre os obesos. Entretanto, 61 por cento dos pacientes atendidos não retornaram às consultas. portanto, não se deve esquecer da importância de uma avaliação constante do serviço de nutrição ambulatorial que é oferecido à comunidade, a fim de melhorar a eficiência do tratamento e oferecer subsídios para o planejamento de novas atividades

The aim of this paper is to evaluate, in a restropective analysis, the attendance at the nutrition ambulatory service of the Hospital das Clínicas of the Universidade Federal de Goiás, Brazil, from 1991 to 1995. The purpose of the ambulatory is to give nutritional orientation to healthy and sick people of the community, and also to the employees and the students of the University. The attendance is done with the use of an individual register that includes a rigorous control of weight and height data, a 24 hours record of diet and behaviour information and a record of the eating frequency. The diet prescription is individual and it is based on the cultural, social and economic conditions of the patient. In the retrospective analysis, nutritional forms were consulted, and data about age, sex, nutritional status, medical diagnosis, associated diseases and number of returning consultations were evaluated. It was observed that 646 patients were attended, of which 26.2% were male and 73.8% were female, and 24.7 % of them aged 19 to 35 years. The main diseases verified were obesity (50.8%) and diabetes (33.3%). Concerning to nutritional status classification, 33.9% of the diabetic clients were overweight and 30.2% were eutrophic. Among the patients whose main complaint was obesity, 68.3% were really classified as obese. It was observed that 40.9%n of the diabetic patients and 44.5% of the obese clients showed other diseases associated. However, 61.0% of the patients did not return to the next consultation. Therefore, it must be remembered that a constant evaluation of the nutrition ambulatory service that is offered to the community is important, in order to increase the efficiency of the dietetic treatment and to support the planning of the constant reformulation of the activities
Descritores: Pacientes Ambulatoriais
Dietoterapia
Avaliação Nutricional
Serviço Hospitalar de Nutrição
Serviços de Saúde Comunitária
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-895391
Autor: Halfen, Dóris P; Oba, Patrícia M; Duarte, Caio N; Santos, João Paulo F; Vendramini, Thiago Henrique A; Sucupira, Maria Cláudia A; Carciofi, Aulus C; Brunetto, Márcio.
Título: Tutores de cães consideram a dieta caseira como adequada, mas alteram as fórmulas prescritas / Dog owners consider homemade diet as adequate, but change the prescribed formulas
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;37(12):1453-1459, dez. 2017. ilus, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O estudo objetivou avaliar a adesão e a percepção dos proprietários de cães, residentes na cidade de São Paulo/SP, quanto ao emprego de dieta caseira no manejo nutricional de seu animal de estimação. Foram entrevistados por contato telefônico 55 proprietários que forneciam dieta caseira no manejo nutricional do seu cão. O questionário contemplou perguntas relacionadas ao preparo e eficiência das dietas, bem como o manejo dos animais. Verificou-se que considerável número (parcela) de prescrições (45,9%) esteve associado a pacientes com hiporexia. Dentre os proprietários que relataram dificuldade no preparo (10,9%), o tempo dispendido (33,3%) foi a maior problemática. Quando questionados em relação às modificações nas fórmulas prescritas, 60% admitiram que a realizaram sem prévia recomendação. Na opinião dos entrevistados, a dieta caseira não causou alterações nas fezes (50%) e na pelagem (62,7%) dos animais em comparação ao emprego de um alimento comercial e foi considerada adequada pela maioria (79,0%). As dietas caseiras podem ser amplamente utilizadas, mostrando-se especialmente importantes em cães doentes e/ou hiporéticos por apresentarem maior aceite em relação à dieta comercial, no entanto, nem todos os tutores estão aptos a utilizá-la.(AU)

The aim of this study was to evaluate the adhesion and perception of dog owners from the city of São Paulo, Brazil, on the employment of homemade diet for the nutritional management of their pet. The participants were 55 owners that provided homemade diet for their dog. The interviews were conducted by telephone and the questionnaire included points related with the preparation and effectiveness of diets, as well as the handling of animals. It was found that a considerable number of prescriptions (45.9%) was associated with patients with hyporexia. Among the owners who reported difficulty in the preparation (10.9%), time spent (33.3%) was the most problematic topic. When questioned in relation to changes in the prescribed formulas, 60% admitted that conducted it without recommendation. In the opinion of interviewed owners, the homemade diet did not cause changes in feces (50%) and coat (62.7%) of the animals compared to the use of a commercial food and was considered appropriate by the majority (79.0%). The homemade diets can be widely used, being especially important in dogs with diseases and/or dogs with hyporexia, since they are more easily accepted than the commercial diet; however, not all owners are able for its right use.(AU)
Descritores: Anorexia/veterinária
Dieta/métodos
Dietoterapia/veterinária
Prescrições/veterinária
-Inquéritos e Questionários
Limites: Seres Humanos
Animais
Cães
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice



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