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Id: biblio-909193
Autor: Magalhães, Carlos Costa.
Título: Diabetes mellitus e doença cardiovascular. panorama do problema no brasil e no mundo / Diabetes mellitus and cardiovascular disease. overview of the problem in brazil and worldwide
Fonte: Rev. Soc. Cardiol. Estado de Säo Paulo;28(2):143-145, 2018.
Idioma: en; pt.
Resumo: Os dados atuais estimam que em todo o mundo a presença do diabetes é de aproximadamente 425 milhões, sendo que um em cada 11 adultos tem diabetes, dois terços dos quais vivem em áreas urbanas e estão em idade produtiva. As taxas do diabetes estão aumentando em todo o mundo. A Federação Internacional de Diabetes estima que o número de pessoas com diabetes subirá de 366 milhões em 2011 para 552 milhões em 2030, e é provável que atinja 629 milhões em 2045. A população de diabéticos no Brasil, no final dos anos 80, tinha uma prevalência estimada de 7,6% na população adulta, com uma estimativa atual de aproximadamente 12 milhões de adultos. Estudos realizados em seis capitais brasileiras com servidores de universidades públicas na faixa etária de 35 a 74 anos e com medidas laboratoriais mais abrangentes encontraram prevalência de aproximadamente 20%, sendo que aproximadamente metade dos casos não possui diagnóstico prévio. Em 2014, estimou-se que haveria 11,9 milhões de indivíduos, na faixa etária entre 20 e 79 anos, com diabetes no Brasil, podendo chegar a 19,2 milhões em 2035. Portanto, as perspectivas quanto ao desenvolvimento do diabetes em nosso país e no mundo compõem um cenário bastante desfavorável, pois a prevalência dos fatores desencadeantes como obesidade e sedentarismo tende a aumentar, sendo necessárias medidas de orientação populacional para modificação dos hábitos e hábitos alimentares.

Current data estimate that the presence of diabetes worldwide is around 425 million, with one in every 11 adults having diabetes, two thirds of whom live in urban areas and are of productive age. The rates of diabetes are increasing all over the world. The International Diabetes Federation estimates that the number of people living with diabetes will rise from 366 million in 2011 to 552 million in 2030, and is likely to reach 629 million in 2045. The population of diabetics in Brazil at the end of the 1980s had an estimated prevalence of 7.6% in the adult population, with a current estimate of around 12 million adults. Studies conducted in six Brazilian capitals, with civil servants working at public universities, in the age group 35 to 74 years, and using more comprehensive laboratory measures, found a prevalence of about 20%, with approximately half of the cases having no previous diagnosis. In 2014, it was estimated that there were 11.9 million individuals aged between 20 and 79 years with diabetes in Brazil, with this figure reaching as high as 19.2 million by 2035. Therefore, the prospects regarding the development of diabetes, in our country and worldwide, present a very unfavorable scenario, given that the prevalence of triggering factors, such as obesity and a sedentary lifestyle, are tending to increase, requiring measures to guide the population and modify lifestyle and dietary habits.
Descritores: Doenças Cardiovasculares/complicações
Diabetes Mellitus/dietoterapia
Diabetes Mellitus/genética
Diabetes Mellitus/epidemiologia
-Comportamento Alimentar
Comportamento Sedentário
Obesidade
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Registro de Ensaios Clínicos
Id: biblio-1252249
Autor: Dunker, Karin Louise Lenz; Department of NutritionAlvarenga, Marle dos Santos; Teixeira, Paula Costa; Grigolon, Ruth Bartelli.
Título: Effects of participation level and physical activity on eating behavior and disordered eating symptoms in the Brazilian version of the New Moves intervention: data from a cluster randomized controlled trial
Fonte: Säo Paulo med. j;139(3):269-278, May-June 2021. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo; . Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Reg. de E.C: https://ensaiosclinicos.gov.br/rg/ReBEC-6ddpb3
Resumo: ABSTRACT BACKGROUND: Childhood and adolescent obesity is a worldwide public health concern. The New Moves program aims to change eating behavior (EB) and physical activity (PA). OBJECTIVE: To evaluate the effectiveness of an intervention and predictors of better outcomes relating to EB and PA levels. DESIGN AND SETTING: Secondary data from a cluster randomized controlled trial in 10 public schools in São Paulo, Brazil. METHODS: 270 female adolescents, aged 12 to 14 years, were analyzed. Participation levels were categorized as presence in 1 to 9 sessions or 10 to 17 sessions, or control. Effectiveness was evaluated through improvement in disordered EB (DEB) and EB. Predictors of better outcomes relating to PA levels were evaluated through clustering of individual characteristics that affected changes in PA scores. RESULTS: Participation level was not significantly associated with changes in DEB or EB. Girls with higher body mass index percentile (BMI-P) percentile tended to have increases in sedentary lifestyles through the program. Girls with less body image dissatisfaction presented higher increases in daily PA. Girls with higher BMI-P percentile and higher self-esteem showed reductions in sedentary lifestyles. The program seemed to have more effect on daily PA among older girls than among younger girls. CONCLUSIONS: This program could be used as a structured action plan in schools, with the aims of improving eating behaviors and physical activity, in addition to promoting self-acceptance. The results indicate the importance of evaluating determinants of adherence, as these metrics might influence the effectiveness and future design of lifestyle programs.
Descritores: Transtornos da Alimentação e da Ingestão de Alimentos
Obesidade Pediátrica/prevenção & controle
-Brasil
Exercício Físico
Comportamento Alimentar
Limites: Humanos
Feminino
Criança
Adolescente
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: biblio-1289574
Autor: Terry Berro, Blanca; Rodríguez Vázquez, Leandro; Silvera Téllez, Denise; Rodríguez Flores, Valentina; Chávez Valle, Hilda Noemí; Rodríguez Salvá, Armando.
Título: Sobrepeso, obesidad y conductas alimentarias en escolares de primaria, municipio Cruces, Cienfuegos / Overweight, obesity and eating behaviors in primary school children in Cruces municipality, Cienfuegos province
Fonte: Rev. cuba. salud pública;47(1):e2552, ene.-mar. 2021. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: La transición epidemiológica y nutricional del país se caracteriza por un aumento excesivo del peso corporal, asociado a un ambiente obesogénico que obliga a aplicar medidas encaminadas a lograr modificaciones dietéticas y conductuales. Objetivo: Describir el comportamiento del sobrepeso, obesidad y conductas alimentarias en escolares de primaria del municipio Cruces, en la provincia Cienfuegos. Métodos: Estudio transversal, con un universo de 1263 escolares de 6 a 12 años de edad, pertenecientes a 7 escuelas, 4 urbanas y 3 rurales del municipio de Cruces en Cienfuegos. La evaluación nutricional se realizó utilizando los valores cubanos del índice de masa corporal en niños y adolescentes de 0 a 19 años; para determinar el riesgo cardiometabólico, percentiles de la circunferencia de la cintura en escolares de 8 años y más. Como indicadores dietéticos se estudiaron la frecuencia de eventos semanales y el consumo de alimentos. Resultados: Prevalencia de sobrepeso global del 37,3 por ciento, mayor afectación zona urbana (37,9 por ciento) vs. zona rural (33,7 por ciento), con incremento con la edad, predominio ligero en hembras. El 38,8 por ciento de los varones presentó valores no deseables de circunferencia de la cintura vs. 24 por ciento en hembras. Se encontraron preferencias por alimentos fritos, elevada adición de azúcar, incumplimiento de eventos de comida como el desayuno, bajo consumo de vegetales y alto consumo de refrescos instantáneos y gaseados. Conclusiones: El estado nutricional en Cruces se caracteriza por una alta prevalencia de sobrepeso y obesidad, con un mayor riesgo de que se presenten enfermedades crónicas no transmisibles relacionadas con la dieta, resultados que podrían encontrarse en la población de escolares del país. Lo que justifica las acciones de promoción del consumo de alimentos sanos en la comunidad educacional del territorio y la implementación de pautas obesogénicas y de acciones transformadoras del entorno(AU)

Introduction: The epidemiological and nutritional transition of the country is characterized by an excessive increase in body weight, associated with an obesogenic environment that requires the implementation of measures aimed to achieve dietary and behavioral modifications. Objective: Describe the behavior of overweight, obesity and eating behaviors in primary school students in Cruces municipality, Cienfuegos province. Methods: Cross-sectional study, with a sample group of 1 263 students aged 6 to 12 years, belonging to 7 schools, 4 of them urban ones and 3 rural ones in Cruces municipality, Cienfuegos province. The nutritional assessment was carried out using the Cuban values of the body mass index in children and adolescents aged 0 to 19 years, to determine the cardiometabolic risk, percentiles of waist circumference in school children aged 8 and over. The frequency of weekly events and food consumption were studied as dietary indicators. Results: Prevalence of overall overweight of 37.3 percent, greater affectation in urban area (37.9 percent) vs rural area (33.7 percent), with increase in the ages, slight predominance in females. 38.8 percent of males had undesirable waist circumference values vs. 24 percent in females. Preferences for fried foods, and high sugar addition were found, and non-compliance with food events such as breakfast, low vegetable consumption and high consumption of instant and sparkling soft drinks. Conclusions: The nutritional state in Cruces municipality is characterized by a high prevalence of overweight and obesity, with a higher risk of chronic non-communicable diseases related to diet, results that could be found in the country's school population. This justifies actions to promote the consumption of healthy food in the educational community of the territory and the implementation of obesogenic guidelines and environmental transformative actions(AU)
Descritores: Sobrepeso/epidemiologia
Comportamento Alimentar
Obesidade/epidemiologia
-Estudos Transversais
Cuba
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-1284303
Autor: Oliveira, Euripea Leite da Silva; Furlan, Mara Cristina Ribeiro; Uiliana, Catchia Hermes; Santos Junior, Aires Garcia dos; Nagara, Letícia Akie.
Título: Avaliação dos hábitos alimentares em estudantes universitários / Evaluación de hábitos alimentarios en estudiantes universitarios / Evaluation of food habits in university students
Fonte: Rev. enferm. Cent.-Oeste Min;11:3742, 20210000.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: Avaliar os hábitos alimentares de estudantes universitários. Método: Estudo descritivo, transversal, realizado com 204 universitários, por meio de questões adaptadas do instrumento para a Vigilância de Fatores de Risco e Proteção Para Doenças Crônicas por Inquérito Telefônico do Ministério da Saúde. Os dados foram analisados por meio de estatística descritiva. Resultados: Considerando o Guia Alimentar para a População Brasileira, encontrou-se um consumo considerado inadequado dos grupos alimentares: frutas, verduras e legumes, carboidratos, carnes e ovos, peixes, leite e derivados, frituras, doces, refrigerantes e sal, com consumo inadequado entre 60% a 96% dos universitários. Em relação a leguminosas, 61% consumiam, 63% tiravam a gordura aparente das carnes, e 60%, 99% e 85% realizavam as principais refeições café da manhã, almoço e jantar, respectivamente. Conclusão: Os hábitos alimentares entre os estudantes universitários apresentaram-se, em maior parte, inadequados, o que os predispõem a fatores de risco para o desenvolvimento de doenças cardiovasculares ao longo da vida. Esses dados colaboram para a importância de as universidades proporem ações de intervenção junto aos estudantes para escolhas mais saudáveis de alimentação(AU)

Objective: To evaluate the eating habits of university students. Method: A descriptive, cross-sectional study conducted with 204 undergraduate students through questions adapted from the Risk Factors Surveillance and Protection for Chronic Diseases Survey instrument of the Ministry of Health. Data were analyzed using descriptive statistics. Results: Considering the Food Guide for the Brazilian Population, it was found an inadequate consumption of the food groups: fruits, vegetables, carbohydrates, meat and eggs, fish, milk and derivatives, fried foods, sweets, soft drinks, and salt, with inadequate consumption between 60% to 96% of university students. Results showed that 61% consumed vegetables (legumes), 63% removed the apparent fat from meat, and 60%, 99%, and 85% had the main meals, breakfast, lunch, and dinner, respectively. Conclusion: Eating habits among university students were mostly inadequate, which predispose them to risk factors for the development of cardiovascular diseases throughout their lives. These data contribute to the importance of universities proposing intervention actions with students for healthier food choices(AU)

Objetivo: Evaluar los hábitos alimenticios de los estudiantes universitarios. Método: Estudio descriptivo, transversal, realizado con 204 estudiantes universitarios a través de preguntas adaptadas del instrumento de Encuesta de Vigilancia de Factores de Riesgo y Protección para Enfermedades Crónicas del Ministerio de Salud. Los datos se analizaron mediante estadística descriptiva. Resultados: Considerando la Guía de Alimentos para la Población Brasileña, se encontró un consumo inadecuado de los grupos de alimentos: frutas, verduras, carbohidratos, carne y huevos, pescado, leche y derivados, alimentos fritos, dulces, refrescos y sal, con consumo inadecuado entre 60% a 96% de estudiantes universitarios. Con respecto a las legumbres, el 61% consumió, el 63% eliminó la grasa visible de la carne y el 60%, 99% y 85% comió las comidas principales desayuno, almuerzo y cena, respectivamente. Conclusión: Los hábitos alimenticios entre los estudiantes universitarios fueron en su mayoría inadecuados, lo que los predispone a factores de riesgo para el desarrollo de enfermedades cardiovasculares a lo largo de sus vidas. Estos datos contribuyen a la importancia de que las universidades propongan acciones de intervención con los estudiantes para elegir alimentos más saludables(AU)
Descritores: Estudantes
Dieta
Comportamento Alimentar
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR1259.1 - DIBIB - Divisão de Biblioteca


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Id: biblio-1056054
Autor: Gerage, Aline Mendes; Benedetti, Tânia Rosane Bertoldo; Cavalcante, Bruno Remígio; Farah, Breno Quintella; Ritti-Dias, Raphael Mendes.
Título: Efficacy of a behavior change program on cardiovascular parameters in patients with hypertension: a randomized controlled trial / Eficácia de um programa de mudança de comportamento sobre parâmetros cardiovasculares em pacientes com hipertensão arterial sistêmica: ensaio clínico controlado randomizado
Fonte: Einstein (Säo Paulo);18:eAO5227, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective To investigate the efficacy of a behavior change program named Vida Ativa Melhorando a Saúde on cardiovascular parameters in hypertensive patients. Methods Ninety hypertensive patients aged over 40 years were randomly allocated to one of two groups: Vida Ativa Melhorando a Saúde or Control (n=45 respectively). Patients in the Vida Ativa Melhorando a Saúde group took part in a behavior change program aimed to encourage changes in physical activity levels and eating habits, according to the Social Cognitive Theory. The program consisted of 90-minute weekly group meetings conducted by a physical therapist and a dietitian. One chapter of the educational material (workbook) provided was discussed per meeting. Participants in the Control Group attended a single educative lecture on lifestyle changes. Brachial and central blood pressure, arterial stiffness and endothelial function parameters were measured pre- and post-intervention. Results Vida Ativa Melhorando a Saúde led to reduction of brachial (131.3±15.8mmHg to 125.1±17.3mmHg; p<0.01) and central (123.6±16.3mmHg to 119.0±20.6mmHg; p=0.02) systolic and brachial diastolic (123.6±16.3mmHg to 119.0±20.6mmHg; p<0.01) blood pressure values, and improvement of post-occlusive reactive hyperemia (from 5.7±2.5mL·100mL−1 to 6.5±2.1mL·100mL−1 tissue·min−1; p=0.04). No changes in body composition, heart rate and arterial stiffness parameters were detected in both groups (p>0.05). Conclusion Vida Ativa Melhorando a Saúde program improved blood pressure and microvascular reactivity in hypertensive patients. Trial registration: ClinicalTrials.gov: NCT02257268

RESUMO Objetivo Analisar a eficácia do programa de mudança de comportamento Vida Ativa Melhorando a Saúde sobre parâmetros cardiovasculares em pacientes hipertensos. Métodos Noventa pacientes hipertensos ≥40 anos foram aleatoriamente randomizados em dois grupos: Vida Ativa Melhorando a Saúde (n=45) e Controle (n=45). O Grupo Vida Ativa Melhorando a Saúde participou de um programa de mudança de comportamento que objetiva motivar mudanças na atividade física e nos hábitos alimentares, de acordo com a teoria sociocognitiva. O programa foi conduzido em grupos, durante 12 semanas consecutivas, em encontros semanais (~90 minutos), conduzidos por um profissional de edução física e um nutricionista. Um capítulo do material didático era discutido em cada um desses encontros. O Grupo Controle participou de uma única palestra educativa sobre mudanças de estilo de vida. Medidas de pressão arterial braquial e central, rigidez arterial, e de função endotelial foram realizadas nos momentos pré e pós-intervenção. Resultados O Grupo Vida Ativa Melhorando a Saúde reduziu a pressão arterial sistólica braquial (de 131,3±15,8mmHg a 125,1±17,3mmHg; p<0,01) e central (de 123,6±16,3mmHg a 119,0±20,6mmHg; p=0,02) e a pressão arterial diastólica braquial (123,6±16,3mmHg a 119,0±20,6mmHg; p<0,01) e apresentou melhora na hiperemia reativa pós-oclusão (de 5,7±2,5mL·100mL−1a 6,5±2,1mL·100mL−1tecido·min−1; p=0,04). Não houve modificação na composição corporal, na frequência cardíaca e nem nos parâmetros de rigidez arterial em ambos os grupos (p>0,05). Conclusão O Programa Vida Ativa Melhorando a Saúde melhorou a pressão arterial e a reatividade microvascular em pacientes hipertensos. Registro do estudo: ClinicalTrials.gov: NCT02257268
Descritores: Comportamentos Relacionados com a Saúde/fisiologia
Hipertensão/fisiopatologia
-Pressão Sanguínea/fisiologia
Composição Corporal
Exercício Físico/fisiologia
Avaliação de Programas e Projetos de Saúde
Resultado do Tratamento
Comportamento Alimentar/fisiologia
Rigidez Vascular/fisiologia
Frequência Cardíaca/fisiologia
Hiperemia/fisiopatologia
Hipertensão/psicologia
Estilo de Vida
Pessoa de Meia-Idade
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Idoso
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1056073
Autor: Viana, Ana Carolina Cavalcante; Maia, Fernanda Maria Machado; Carvalho, Natália Sales de; Morais, Suelyne Rodrigues de; Bezerra, Alane Nogueira; Mendonça, Priscila da Silva; Costa, Sâmia Lopes da; Daltro, Ana Filomena Camacho Santos.
Título: Correlation between nutritional assessment and oxidative stress in candidates for liver transplant / Correlação entre avaliação nutricional e estresse oxidativo em candidatos ao transplante hepático
Fonte: Einstein (Säo Paulo);18:eAO4039, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective To evaluate the oxidative profile, nutritional status and food intake (caloric value; macronutrients; vitamins A, E and C; and zinc), and to correlate oxidative stress with nutritional status in patients who were candidates for liver transplant. Methods This is a cross-sectional, analytical, and descriptive study with 51 candidates for liver transplant. Sociodemographic and clinical data, anthropometric parameters, food consumption, and a 10mL blood sample were collected from each patient. Oxidative stress was analyzed by the thiobarbituric acid method. The consumption of macronutrients, caloric value and micronutrients (zinc, vitamins A, E and C) were qualitatively analyzed, and zinc was also quantitatively analyzed. Results The mean age was 49.17±8.17 years. The highest percentage of malnutrition was according to arm muscle circumference (56.86%), followed by arm circumference (52.94%), triceps skin fold (50.98%), and body mass index (1.96%). The mean malondialdehyde level was 14.80±8.72μM/L, presenting a negative correlation with the body mass index for patients with liver cirrhosis according to IMC-Campillo values (p=0.001; r=-0.430). Low energy, carbohydrate, protein, vitamin A and E consumption were observed in more than 50% of subjects. Conclusion This study showed an association of nutritional status through body mass index for patients with liver cirrhosis according to IMC-Campillo, with oxidative stress in patients with liver cirrhosis on a liver transplant waiting list.

RESUMO Objetivo Avaliar o perfil oxidativo, o estado nutricional e o consumo alimentar (valor calórico; macronutrientes; vitaminas A, E e C; e zinco), e correlacionar o estresse oxidativo com o estado nutricional em pacientes candidatos ao transplante hepático. Métodos Trata-se de estudo transversal, analítico e descritivo com 51 pacientes candidatos ao transplante hepático. Coletaram-se dados sociodemográficos e clínicos, parâmetros antropométricos, consumo alimentar e amostra de 10mL de sangue de cada paciente. O estresse oxidativo foi analisado por método do ácido tiobarbitúrico. O consumo de macronutrientes, do valor calórico e dos micronutrientes (zinco, vitaminas A, E e C) foi analisado qualitativamente, e o zinco também foi analisado quantitativamente. Resultados A média de idade foi de 49,17±8,17 anos. Maior percentual de desnutrição esteve de acordo com circunferência muscular do braço (56,86%), seguida de circunferência do braço (52,94%), dobra cutânea triciptal (50,98%) e índice de massa corporal (1,96%). A média do malondialdeído foi de 14,80±8,72µM/L, apresentando correlação negativa com os valores do índice de massa corporal para pacientes com cirrose hepática segundo IMC-Campillo (p=0,001; r=-0,430). Observou-se baixo consumo de energia, carboidrato, proteína, e vitaminas A e E em mais de 50% dos indivíduos. Conclusão Este estudo mostrou associação do estado nutricional, por meio do índice de massa corporal para pacientes com cirrose hepática segundo IMC-Campillo, com o estresse oxidativo em paciente com cirrose hepática em lista de transplante de fígado.
Descritores: Estado Nutricional/fisiologia
Transplante de Fígado/estatística & dados numéricos
Estresse Oxidativo/fisiologia
Doença Hepática Terminal/metabolismo
Transplantados/estatística & dados numéricos
-Valores de Referência
Ingestão de Energia
Avaliação Nutricional
Antropometria
Estudos Transversais
Estatísticas não Paramétricas
Escolaridade
Comportamento Alimentar/fisiologia
Doença Hepática Terminal/cirurgia
Malondialdeído/sangue
Pessoa de Meia-Idade
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1290824
Autor: Zaranza Monteiro, Luciana; Souza Soares Parente, Mayara Vinnie; Soares de Oliveira, Divina Marcia; de Oliveira Toledo, Juliana; de Oliveira Silva, Esther; da Silva Montalvão Andrade, Suelene; Ramírez Varela, Andrea.
Título: Health risk behavior of Brazilian university men
Fonte: Arch. latinoam. nutr;71(2):94-103, jun. 2021. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: The insertion of men in the university environment is a complex and worrying phenomenon permeated by vulnerabilities, which are associated with the adoption of risky behaviors for health. The objective of this study was to evaluate the health behavior of Brazilian university men. A cross-sectional study with 663 men students. The study used a questionnaire on health-related life habits. All the questions were extracted from the Surveillance of Risk and Protection Factors for Chronic Diseases through Telephone Interviews. Logistic regression was used to estimate odds ratios (OR) and 95% confidence intervals and chi-square tests. The analysis of the joint relationships between nutritional status, physical activity and diet was conducted by the multiple correspondence analysis. Of the 663 students, 67.8% were between 20-29 years of age, 69.2% consumed alcohol, 34.5% did not do physical activity, and 34.2% were overweight. The students who did not engage in physical activity smoked more (p=0.05), consumed less fruit (p<0.01), less salad (p<0.01), and consumed full fat milk (p=0.05). In the physically inactive students, a high prevalence of acquiring diabetes mellitus (p<0.01) and high cholesterol (p<0.01) was observed. University students were found to have unhealthy lifestyles. More public policies aimed at promoting preventive measures at universities are needed to encourage healthier health behaviors(AU)

La inserción de los varones en el ámbito universitario es un fenómeno complejo y preocupante permeado por vulnerabilidades, las cuales están asociadas a la adopción de conductas de riesgo para la salud. El objetivo del trabajo fue evaluar el comportamiento de salud de los varones universitarios brasileños. Estudio transversal con 663 varones. El estudio utilizó un cuestionario sobre hábitos de vida relacionados con la salud. Todas las preguntas fueron extraídas de la Vigilancia de Factores de Riesgo y Protección de Enfermedades Crónicas mediante entrevistas telefónicas (Vigitel). Se utilizó la regresión logística para estimar los odds ratios (OR) y los intervalos de confianza del 95% and pruebas del test chi-cuadrado. El análisis de las relaciones conjuntas entre estado nutricional, actividad física y dieta se realizó mediante el análisis de correspondencias múltiples. De los 663 varones, el 67,8% tenía entre 20 y 29 años, el 69,2% consumía alcohol, el 34,5% no hacía actividad física y el 34,2% tenía sobrepeso. Los varones que no realizaron actividad física fumaron más (p = 0,05), consumieron menos fruta (p<0,01), menos ensalada (p<0,01) y consumieron leche entera (p = 0,05). En los varones físicamente inactivos, se observó una alta prevalencia de diabetes mellitus (p<0,01) y colesterol alto (p<0,01). Se descubrió que los varones universitarios tenían estilos de vida poco saludables. Se necesitan más políticas públicas orientadas a promover medidas preventivas en las universidades para fomentar comportamientos de salud más saludables(AU)
Descritores: Estudantes
Universidades
Exercício Físico
Comportamento Alimentar
Estilo de Vida Saudável
-Autoimagem
Dieta
Promoção da Saúde
Limites: Humanos
Masculino
Adulto
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1290827
Autor: Ramírez Serrano, Betania; Ramírez-López, Guadalupe; Amezcua Barajas, Martha Alicia; Caballero Hoyos, José Ramiro.
Título: Variables sociofamiliares asociadas a mayor riesgo de sobrepeso y obesidad abdominal en niños escolares de un servicio de pediatría en Colima, México / Socio-family variables associated with a higher risk of overweight and abdominal obesity in school children from a pediatric service at Colima, Mexico
Fonte: Arch. latinoam. nutr;71(2):104-113, jun. 2021. tab.
Idioma: es.
Resumo: Con el fin de identificar la asociación entre factores familiares (estructura, funcionalidad y contexto socioeconómico) y la presencia de sobrepeso y obesidad abdominal en escolares, se realizó un estudio transversal analítico en 120 niños escolares (5-11 años) y sus madres que acudieron a un servicio de atención pediátrica en la ciudad de Colima, México. El sobrepeso se definió con el indicador IMC con un puntaje Z > +1 desviación estándar y la obesidad abdominal como circunferencia de cintura > del percentil 75 por sexo y edad. Se evaluó tamaño y tipo de familia, tipo de hogar, relación de los padres y funcionalidad familiar. Las asociaciones se analizaron con regresión logística múltiple. Se encontró 33% de sobrepeso y 33,7% de obesidad abdominal. El menor tamaño de la familia, la mayor marginalidad de la colonia (barrio) de residencia, la percepción de problemas en la economía familiar, el mayor peso al nacer y la mayor edad se asociaron con el sobrepeso. Mientras que el menor tamaño de la familia, el mayor peso al nacer y la mayor edad se asociaron con obesidad abdominal. Para programas de prevención de sobrepeso y obesidad abdominal, sugerimos incluir un enfoque de sistemas familiares que considere el tamaño de la familia y variables del contexto socioeconómico, ya que condicionan su dinámica de interacción(AU)

To identify the association between family factors (structure, functionality, and socioeconomic context) and the presence of overweight and abdominal obesity in school children, an analytical cross-sectional study was performed in 120 schoolchildren (5-11 years old) and their mothers assisting to a pediatric care service at Colima City, Mexico. Overweight was defined with the BMI indicator with a Z-score > +1 standard deviation and abdominal obesity as a waist circumference > 75th percentile by sex and age. Family size and type, type of home, parents' relationship, and family functionality were evaluated. Associations were analyzed with multiple logistic regression. Overweight was present in 33%, and abdominal obesity in 33.7% of the children. A smaller family size, greater neighborhood marginality, a perception of problems in the family economy, a larger birth weight and older age were associated with overweight. A smaller family size, higher birth weight and older age were associated with abdominal obesity. We suggest a family systems approach, including family size and variables of socioeconomic context -which determine their interaction dynamics-, in programs for overweight and abdominal obesity prevention(AU)
Descritores: Sobrepeso
Comportamento Alimentar
Obesidade Abdominal
-Fatores Socioeconômicos
Índice de Massa Corporal
Obesidade Pediátrica
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


  9 / 4069 LILACS  
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Id: biblio-1290833
Autor: Delicado-Soria, Amalia; García-Meseguer, María José; Hernandez Boyer, Jacqueline; Serrano Urrea, Ramón.
Título: Patrones de desayuno en estudiantes universitarios de España, Túnez y Estados Unidos. Factores antropométricos, sociodemográficos y de estilo de vida / Breakfast patterns in university students of Spain, Tunisia, and The United States of America. Anthropometric, sociodemographic and lifestyle factors
Fonte: Arch. latinoam. nutr;71(2):114-126, jun. 2021. tab.
Idioma: es.
Resumo: La mayoría de los estudios apoyan la tesis de que el desayuno es la comida más importante del día. Un desayuno adecuado contribuye a lograr un patrón dietético global saludable y a mejorar la calidad de la dieta. El objetivo de este estudio fue determinar los principales patrones de desayuno en tres poblaciones universitarias de España, Túnez y Estados Unidos, analizar sus semejanzas y diferencias y estudiar la influencia de factores antropométricos, sociodemográficos y de estilo de vida en la adherencia a cada patrón. Se realizó un estudio transversal con datos de 730 estudiantes matriculados en las Universidades de Castilla-La Mancha, Cartago e Internacional de Florida en 2013. El consumo de alimentos se obtuvo mediante dos recordatorios de 24 horas, no consecutivos, uno de ellos en fin de semana. Los patrones se identificaron mediante análisis factorial exploratorio. La adherencia de los estudiantes a cada patrón se evaluó usando las puntuaciones factoriales. Se obtuvieron cuatro patrones para cada país. El principal patrón de los universitarios españoles incluyó pan, tomate, sal y aceite de oliva (varianza explicada: 20,85%); el principal de los tunecinos contenía pan, mermelada, nata y mantequilla (varianza explicada: 12,73%) y el principal de los americanos incluyó huevos, leche entera y azúcares (varianza explicada: 10,77%). Género, peso, IMC o comer fuera de casa fueron factores que influyeron en la adherencia a diferentes patrones. El estudio mostró la coexistencia de patrones tradicionales con otros occidentalizados y modelos transicionales intermedios. No se determinó un patrón generalizable asociado a mejores resultados del IMC(AU)

Most studies support the conclusion that breakfast is the most important meal of the day. An adequate breakfast contributes to achieving a healthy global dietary pattern and improving quality of diet. The objective of this study was to determine the main breakfast patterns of three university populations from Spain, Tunisia, and The United States of America, analyze their similarities and differences, and study the impact of anthropometric, sociodemographic and lifestyle factors on the adherence to each pattern. A cross-sectional study was developed with data from 730 students enrolled at the University of Castilla-La Mancha, University of Carthage, and Florida International University, during 2013. Food consumption data were obtained by means of two non-consecutive 24-hour recalls including one weekend day. Exploratory factor analysis was conducted to identify breakfast patterns. Factor scores were used to assess students' adherence to each pattern. Four breakfast patterns were obtained for each country. The main pattern of the Spanish students included bread, tomato, salt, and olive oil (explained variance: 20.85%); the main model of the Tunisians included bread, jam, cream and butter (explained variance: 12.73%); and the first pattern of the Americans was characterized by eggs, whole milk and sugars (explained variance: 10.77%). Gender, weight, BMI or eating out of home were factors that influenced the adherence to different patterns. Breakfast patterns obtained in this work showed the coexistence of traditional models with westernized and transitional ones. It was not determined a generalizable pattern associated with better BMI results(AU)
Descritores: Ingestão de Alimentos
Comportamento Alimentar
Desjejum
Estilo de Vida
-Índice de Massa Corporal
Nutrientes
Antropometria
Metabolismo
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Carvalhaes, Maria Antonieta de Barros Leite
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Id: biblio-1287900
Autor: Seródio Michelin, Nathallia; Nunes, Hélio Rubens de Carvalho; Carvalhaes, Maria Antonieta de Barros Leite; Parada, Cristina Maria Garcia de Lima.
Título: The influence of gestational age at term on breastfeeding: a cohort study / Influencia de la edad gestacional a término en la lactancia materna: un estudio de cohorte / Influência da idade gestacional no termo sobre o aleitamento materno: estudo de coorte
Fonte: Rev. Esc. Enferm. USP;55:e20200381, 2021. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES);; . Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP).
Resumo: ABSTRACT Objective: To identify the effect of the category gestational age at term on breastfeeding in he first hour of life, the duration of exclusive breastfeeding, and practice of breastfeeding twelve months from birth. Method: Single cohort, with a one-year prospective follow-up of 541 children. A hierarchical analysis was performed, with models adjusted per Cox regression, considering critical p < 0.05. Results: During raw analysis there was a statistical difference on breastfeeding in the first hour of life (RR = 1.54; CI 95% = 1.12-2.12; p = 0.008). However, in the final analysis, there was no association between gestational age at term and breastfeeding in the first hour of life, duration of exclusive breastfeeding, and the practice of breastfeeding twelve months from birth. Secondarily, higher age and education, cesarean section, birth at private services, and the need for resuscitation were observed to have a negative influence. Duration of previous pregnancy favored breastfeeding in the first hour of life. Using baby bottle and pacifier was negative for breastfeeding in the first year of life. Conclusion: There was no association between the category gestational age at term and breastfeeding. The association of outcomes pointed out by the scientific literature have been confirmed.

RESUMEN Objetivo: Identificar el efecto de la categoría de edad gestacional a término sobre la lactancia materna en la primera hora de vida, la duración de la lactancia materna exclusiva y la práctica de la lactancia materna a los doce meses. Método: Cohorte única, con un año de seguimiento prospectivo de 541 niños. Se realizó un análisis jerárquico, con modelos ajustados por regresión de Cox, considerando el p crítico < 0,05. Resultados: El análisis bruto presentó una diferencia estadística en la práctica de la lactancia materna en la primera hora de vida (RR = 1,54; IC 95% = 1,12-2,12; p = 0,008). Sin embargo, en el análisis final, no hubo asociación entre la edad gestacional a término y la lactancia materna en la primera hora de vida, la duración de la lactancia materna exclusiva y la práctica de la lactancia materna a los doce meses. En segundo lugar, se encontró que el aumento de la edad y la educación, la cesárea, el nacimiento en servicios privados y la necesidad de reanimación influyeron negativamente. El embarazo previo favoreció la lactancia materna en la primera hora de vida. Usar biberón y chupete fue negativo para la lactancia en el primer año de vida. Conclusión: No hubo asociación entre la edad gestacional a término y la lactancia materna. Se confirmó la asociación de los resultados apuntados en la literatura científica.

RESUMO Objetivo: Identificar o efeito da categoria idade gestacional no termo sobre o aleitamento materno na primeira hora de vida, a duração do aleitamento materno exclusivo e a prática do aleitamento materno aos doze meses. Método: Coorte única, com acompanhamento prospectivo de um ano de 541 crianças. Foi realizada uma análise hierarquizada, com modelos ajustados por regressão de Cox, considerando-se p crítico < 0,05. Resultados: Na análise bruta houve diferença estatística na prática do aleitamento materno na primeira hora de vida (RR = 1,54; IC95% = 1,12-2,12; p = 0,008). Porém, na análise final, não houve associação entre idade gestacional no termo e aleitamento materno na primeira hora de vida, duração do aleitamento materno exclusivo e prática do aleitamento materno aos doze meses. Secundariamente, encontrou-se que o aumento na idade e escolaridade, a cesárea, o nascimento em serviços privados e a necessidade de reanimação influenciaram negativamente. A vigência de gestação prévia favoreceu o aleitamento na primeira hora de vida. Usar mamadeira e chupeta foi negativo para o aleitamento no primeiro ano de vida. Conclusão: Não houve associação entre a categoria idade gestacional no termo e aleitamento materno. Confirmou-se a associação de desfechos já apontados na literatura cientifica.
Descritores: Aleitamento Materno
Enfermagem Materno-Infantil
-Idade Gestacional
Nascimento a Termo
Comportamento Alimentar
Responsável: BR41.1 - Biblioteca Wanda de Aguiar Horta



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