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Silva, Lucia Cecilia da
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Id: biblio-1014580
Autor: Araujo, Flávia Maria; González, Alberto Durán; Silva, Lucia Cecilia da; Garanhani, Mara Lúcia.
Título: Obesidade: possibilidades de existir e práticas de cuidado / Obesity: possibilities of developing and care practices
Fonte: Saúde Soc;28(2):249-260, abr.-jun. 2019.
Idioma: pt.
Resumo: Resumo A obesidade apresenta origem multifatorial e é bastante frequente no Brasil. Hábitos alimentares podem refletir conflitos psíquicos que influenciam diretamente as práticas de cuidado, especialmente a dieta e a atividade física. A obesidade expressa formas de ser; segundo Merleau-Ponty, por meio do corpo, o homem vivencia o mundo - o corpo carrega valores e percepções. Com o objetivo de compreender quais comportamentos são vividos como cuidado pelas pessoas obesas e quais são as implicações disso para a prática profissional em saúde, realizamos uma pesquisa qualitativa com pessoas obesas em grau I e II, sete homens e cinco mulheres. Foram realizadas entrevistas que foram gravadas, transcritas e posteriormente analisadas por meio da análise do discurso. Os resultados foram divididos em três categorias: (1) tomada de decisão em cuidar-se ou não, revelando o momento de iniciar o cuidado e os fatores que influenciam essa decisão; (2) vivência das formas de cuidado, revelando possibilidades e dificuldades encontradas na execução do cuidado; e (3) emagrecimento como opção ou obrigação, questionando motivações para cuidar-se pela saúde ou atender a padrões estéticos. Concluímos que existem várias possibilidades de cuidado e vivência da obesidade; também observamos a necessidade de abordagens que compreendam as particularidades desse fenômeno.

Abstract Obesity has a multifactorial origin and is quite frequent in Brazil. Eating habits may reflect psychic conflicts, which directly influence care practices, especially diet and physical activity. Obesity expresses ways of being: according to Merleau-Ponty, through the body, man experiences the world, the body carries values and perceptions. To understand which behaviors are experienced as care by obese people, and which implications it has for professional practice in health, we conducted a qualitative study with obese people in grades I and II, seven men and five women. Interviews were recorded, transcribed and later analyzed by the Discourse Analysis Method. The results were divided into 3 categories: (1) decision-making in caring for themselves or not, reveals the moment of initiating care and factors influencing such decision; (2) experience of forms of care: possibilities and difficulties, revealing possibilities and difficulties found in the provision of care; and (3) weight loss as an option or obligation, questioning of motivations to take care of oneself, due to health or to meet aesthetic standards. We conclude that several possibilities of care and experience of obesity exist. We also observe the need for approaches that understand the particularities of this phenomenon.
Descritores: Imagem Corporal
Tomada de Decisões
Assistência à Saúde
Comportamento Alimentar
Atividade Motora
Obesidade
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-772698
Autor: Instituto Nacional de Higiene "Rafael Rangel".
Título: Relación entre hábitos nutricionales y enfermedades crónicas / Relationship between nutritional habits and chronic diseases
Fonte: Rev. Inst. Nac. Hig;45(1):6-6, jun. 2014.
Idioma: es.
Descritores: Doença Crônica
Comportamento Alimentar
-Saúde Pública
Dieta
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Editorial
Responsável: VE9.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-779928
Autor: Cervato-Mancuso, Ana Maria; Vincha, Kellem Regina Rosendo; Santiago, Débora Aparecida.
Título: Educação Alimentar e Nutricional como prática de intervenção: reflexão e possibilidades de fortalecimento / Food and Nutrition Education as intervention practice: reflection and possible strengthening
Fonte: Physis (Rio J.);26(1):225-249, jan.-mar. 2016. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: As intervenções nutricionais são configuradas, historicamente, por distribuição de alimentos e ampliação de conhecimento, permanecendo nas práticas atuais. Para ampliar o campo criou-se, em 2012, o Marco de Referência de Educação Alimentar e Nutricional. Objetivo: Analisar a produção científica brasileira sobre avaliação de intervenções de Educação Alimentar e Nutricional antes da criação do marco. Metodologia: Pesquisa sistemática com inclusão de artigos publicados entre 2000-2012. Após leitura crítica, foram feitas divisão e seleção dos estudos, classificando-os por região, contexto e cenário. Resultados: Selecionaram-se 28 artigos, divididos em três categorias: características institucionais e do estudo; contexto da intervenção e atores sociais envolvidos; e estruturação e base teórica. Verificou-se que os nutricionistas, assim como o tema da nutrição, estão mais presentes no contexto da saúde. No ambiente escolar, no território e no ambiente de trabalho, a promoção da saúde é abordada por equipes multiprofissionais. Os objetivos e as avaliações das intervenções relacionam-se, predominantemente, com indicadores numéricos, mas os estudos do território se aproximam dos referenciais do marco ao se apropriarem de indicadores qualitativos. Observou-se descrição sucinta das bases teórico-metodológicas, limitando a reprodução dos estudos. Considerações: Aponta-se a necessidade de realizar mais estudos de intervenção e de aperfeiçoá-los mediante a utilização do marco como referência.

Introduction: Nutritional interventions are historically configured by food distribution and expansion of knowledge, keeping current practices. To expand the field, the Marco de Referência de Educação Alimentar e Nutricional [Reference Landmark of Food and Nutrition Education] was set in 2012. Objective: Analyze the Brazilian scientific production about evaluation of interventions in Food and Nutrition Education prior to the landmark establishment. Methodology: Systematic research including articles published from 2000 to 2012. After a critical reading, the studies were divided, selected and classified by region, context and scenario. Results: 28 articles were selected and divided into three categories: institutional and study characteristics; intervention contexts and social actors involved; and organization and theoretical basis. It was detected that dietitians and the theme "nutrition" are prevalent in the health context. In the school setting, in the territory and in the work setting, the health promotion is approached by multi-professional teams. The objectives and evaluations of the interventions are related predominantly with numerical indicators, however, the territory studies approximate the landmark references by appropriating qualitative indicators. There was a succinct description of the theoretical and methodological bases, limiting the reproduction of the studies. Considerations: We point out the need for more intervention studies and its improvement by using the landmark as reference.
Descritores: Educação Alimentar e Nutricional
Revisão
Pesquisa Qualitativa
Nutrição em Saúde Pública
Comportamento Alimentar
-Exercício
Desnutrição
Serviços de Saúde
Obesidade
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR433.1 - CB/C - Biblioteca Biomédica C


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Marcon, Sônia Silva
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Id: biblio-960967
Autor: Bevilaqua, Cheila Aparecida; Pelloso, Sandra Marisa; Marcon, Sonia Silva.
Título: Stages of change of behavior in women on a multi-professional program for treatment of obesity / Estágio de mudança de comportamento em mulheres de um programa multiprofissional de tratamento da obesidade / Fase de cambio de comportamiento en mujeres de un programa multiprofesional de tratamiento de la obesidad
Fonte: Rev. latinoam. enferm. (Online);24:e2809, 2016. tab.
Idioma: en.
Projeto: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Paraná.
Resumo: ABSTRACT Objective: to ascertain the effectiveness of an intervention program in relation to anthropometric measurements and stage of readiness for behavioral change in women with excess weight. Methods: the intervention group (IG) was made up of 13 women, and the control group (CG), by 20. The intervention lasted 16 weeks, and included the practice of guided physical activity three times a week, and health education once a week. The application of the questionnaire on stage of readiness for behavioral change, and the anthropometric evaluations, were undertaken at two points - before and after the period of intervention. The statistical analysis involved tests of comparison and association. Results: in general, at the first point, the participants in the two groups were predisposed to make changes in what they ate and in their physical activity. However, significant difference was only observed in relation to weight, body mass index (BMI), waist circumference and waist-hip ratio and readiness for change among the members of the intervention group. Conclusion: the intervention programmed was effective in weight loss, reduction of waist circumference and waist-hip ratio, and in changing behaviors related to the practicing of physical exercise and eating habits.

RESUMO Objetivo: verificar a efetividade de um programa de intervenção sobre medidas antropométricas e o estágio de prontidão para mudança de comportamento em mulheres com excesso de peso. Métodos: o grupo intervenção (GI) foi constituído por 13 mulheres e o grupo controle por 20. A intervenção teve duração de 16 semanas e incluiu prática de atividade física orientada três vezes na semana e educação em saúde uma vez na semana. A aplicação do questionário de estágio de prontidão para mudança de comportamento e as avaliações antropométricas foram realizadas em dois momentos, antes e após o período de intervenção. A análise estatística envolveu testes de comparação e associação. Resultados: em geral, no momento inicial, as participantes dos dois grupos estavam pré dispostas a realizarem mudanças na alimentação e na atividade física. No entanto, só foi observada diferença significativa em relação ao peso, índice de massa corporal (IMC), circunferência da cintura e relação cintura-quadril e prontidão para mudança entre as integrantes do grupo intervenção. Conclusão: a intervenção programada foi efetiva na perda de peso, diminuição da circunferência da cintura e relação cintura-quadril e na mudança de comportamentos relacionados à prática de exercícios físicos e alimentar.

RESUMEN Objetivo: verificar la efectividad de un programa de intervención sobre medidas antropométricas y de la fase de preparación para cambio de comportamiento, en mujeres con exceso de peso. Métodos: el grupo intervención (GI) estuvo constituido por 13 mujeres y el grupo control por 20. La intervención tuvo duración de 16 semanas e incluyó práctica orientada de actividad física tres veces en la semana y educación en salud una vez por semana. La aplicación del cuestionario de fase de preparación para cambio de comportamiento y para las evaluaciones antropométricas fueron realizadas en dos momentos, antes y después del período de intervención. El análisis estadístico se realizó con pruebas de comparación y asociación. Resultados: en general, en el momento inicial, las participantes de los dos grupos estaban predispuestas a realizar cambios en la alimentación y en la actividad física. Sin embargo, solamente entre las integrantes del grupo intervención fue observada diferencia significativa en relación: al peso; al índice de masa corporal (IMC); a la circunferencia de la cintura y relación cintura-cadera; y, a la preparación para el cambio. Conclusión: la intervención programada fue efectiva en: pérdida de peso, disminución de la circunferencia de la cintura y relación cintura-cadera, y en el cambio de comportamiento relacionado a la práctica de ejercicios físicos y de alimentación.
Descritores: Exercício
Comportamentos Relacionados com a Saúde
Comportamento Alimentar
Obesidade/psicologia
Obesidade/terapia
-Equipe de Assistência ao Paciente
Limites: Seres Humanos
Feminino
Adulto
Meia-Idade
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR21.1 - Biblioteca J Baeta Vianna- Campus Saúde UFMG


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Souza, Ivete Pomarico Ribeiro de
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Id: biblio-1021240
Autor: Oliveira, Livia Roberta Piedade de; Martins, Carla; Fernandes, Liana Bastos Freitas; Souza, Ivete Pomarico Ribeiro de.
Título: Oral health and dental care related to diabetes status in young children
Fonte: Rev. Cient. CRO-RJ (Online);3(1):48-53, Jan.-Apr. 2018.
Idioma: en.
Resumo: Objective: This study compares the oral health, dietary and oral hygiene habits and dental care experience of children with type 1 diabetes (DG) to healthy ones (HG) under six years old. Methods: The children were chosen matched by gender and age in each group. Diabetes status from G was determined using HbA1c criteria levels: <8.5% (69 mmol/mol) was considered controlled and >8.5% uncontrolled. Guardians were asked about oral hygiene, dietary habits and dental care experience. Oral examination was performed in order to assess dental caries (dmft), plaque and calculus indexes, as well as oral manifestations in soft tissues. Data were described and analyzed by SPSS 20.0 software through Chi-square and T-tests. Results: A total of 68 children were enrolled in this study. Children with diabetes differed from healthy ones in relation to geographic tongue, breath acetone and xerostomia (p<0.05). Only 23% (n=7) of DG were considered as presenting uncontrolled diabetes status. Statistical differences between controlled and uncontrolled diabetic status were observed among children, such as age at diagnosis, disease duration, sugar consumption, dental visits, type of experience during dental appointment, presence of geographic tongue, dental caries, reported breath acetone and xerostomia (p<0.05). Toothache was the main reason that DG children had been to a dentist before. Conclusion: Oral health and dietary habits of children with diabetes differed from healthy ones. Most children with diabetes had never been to a dentist before. Oral manifestation and oral habits diverged from children uncontrolled and controlled diabetes.

Objetivo: Este estudo compara a saúde bucal, os hábitos alimentares e higiene bucal e a experiência odontológica de crianças com diabetes tipo 1 (DG) e saudáveis (HG) com menos de seis anos de idade. Métodos: As crianças foram escolhidas pareadas por sexo e idade em cada grupo. O status de diabetes da DG foi determinado usando os níveis de HbA1c: <8,5% (69 mmol/mol) foi considerado controlado e >8,5% não controlado. Os responsáveis foram questionados sobre higiene bucal, hábitos alimentares e experiência em atendimento odontológico. O exame bucal foi realizado para avaliar índice de cárie (ceod), placa e cálculo, bem como manifestações orais em tecidos moles. Os dados foram descritos e analisados pelo software SPSS 20.0 por meio dos testes Qui-quadrado. Resultados: No total, 68 crianças foram incluídas neste estudo. Crianças com diabete diferiram das saudáveis em relação à língua geográfica, hálito cetônico e xerostomia (p<0,05). Apenas 23 % (n=7) dos GD foram considerados como apresentando estado de diabetes descontrolados. Diferenças estatísticas entre o estado diabético controlado e não controlado foram observadas em crianças, como idade no diagnóstico, duração da doença, consumo de açúcar, visitas ao dentista, tipo de experiencia durante a consulta, presença de língua geográfica, cárie dentária, pneumonia relatada e xerostomia (p<0,05). Odontalgia foi a principal razão da ida ao dentista para as crianças DG. Conclusão: A saúde bucal e os hábitos alimentares das crianças com diabetes diferiram dos saudáveis. A maioria das crianças com diabetes nunca haviam ido ao dentista antes. Manifestação bucal e hábitos bucais divergem entre crianças com diabetes descontrolados e controlados.
Descritores: Saúde Bucal
-Higiene Bucal
Manifestações Bucais
Criança
Cárie Dentária
Diabetes Mellitus Tipo 1
Comportamento Alimentar
Responsável: BR1356.1 - Biblioteca Prof Antonio F Ribeiro da Silva Filho


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Id: biblio-998257
Autor: Ribeiro, Isadora Martins; Gomes, Ana Paula Martins; Gomes, Ana Maria Martins; Sarmento, Lilian Citty; Dadalto, Elâine Cristina Vargas.
Título: Feeding Practices of Potential Risk to Dental Caries in Early Childhood and its Relationship with Sociodemographic Variables and Prematurity
Fonte: Pesqui. bras. odontopediatria clín. integr;19(1):4511, 01 Fevereiro 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: Objective: To verify the relationship of feeding practices of potential risk to dental caries in early childhood with sociodemographic variables, prematurity and Neonatal Intensive Care Unit admission (NICU). Material and Methods: Data from medical records of infants and preschool children, including feeding practices (breastfeeding, bottle feeding, feeding during sleep, introduction and frequency of sugar use), sociodemographic variables, prematurity and NICU admission were collected. Chi-square, Fisher and Maximum Likelihood Ratio tests were used. Results: The number of medical records was 222 in the age group of 01-45 months. Breastfeeding was not present in 66.7% of preterm infants (p=0.003) and 66.1% of infants admitted at NICU (p=0.011). The use of feeding bottle occurred in 58.4% of infants whose mothers work / study; 58.4% of preterm infants and 60.9% of children admitted at NICU (p<0.001). Feeding during sleep occurred in 70.5% of infants aged 1-24 months (p<0.001); 51.4% were single children (p=0.010) and 76.7% did not attend daycare centers (p=0.003). The introduction of sugar occurred in 60.6% in the age group of 01-24 months. The use of sugar more than 3x / day occurred in 52.6% of infants aged 25-45 months (p=0.003) and; 51.8% with mothers whose schooling corresponded to elementary school (p=0.039). Conclusion: Among caries-risk feeding practices, there was relationship between breastfeeding and prematurity and NICU admission; use of feeding bottle and mothers who worked and / or studied, prematurity and NICU admission; feeding during sleep and younger children, single child and those who did not attend daycare centers; and higher frequency of sugar use and older infants, and maternal schooling corresponding to elementary school.
Descritores: Recém-Nascido Prematuro
Cárie Dentária/diagnóstico
Dieta Cariogênica/métodos
Comportamento Alimentar
-Brasil
Distribuição de Qui-Quadrado
Registros Médicos
Fatores de Risco
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Responsável: BR1264.1 - Biblioteca Setorial Prof Alberto M Campos


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Id: biblio-997977
Autor: Fraiz, Gabriela Macedo; Crispim, Sandra Patrícia; Montes, Gisele Ristow; Gil, Giovana Solheid; Morikava, Francine Sumie; Bonotto, Danielle Veiga; Ferreira, Fernanda Morais; Fraiz, Fabian Calixto.
Título: Excess Body Weight, Snack Limits and Dental Caries in Brazilian Preschoolers: A Population-Based Study
Fonte: Pesqui. bras. odontopediatria clín. integr;19(1):4584, 01 Fevereiro 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: Objective: To evaluate the relationship between excess body weight (EBW) and the prevalence of dental caries in preschoolers considering parental control regarding snack consumption. Material and Methods: An observational, population-based, cross-sectional study was conducted at Municipal Child Education Centers in the city of Curitiba, Brazil, involving a representative sample of 686 preschool children aged four to five years and eleven months and their parents/caregivers. Dental caries was analyzed using the dmft index. Weight and height were measured for the determination of the body mass index, which was categorized for each zscore range considering age and sex. Children with overweight or obesity were considered to have EBW. The assessment of nutritional status was performed with the aid of the WHO Anthro and WHO Anthro Plus programs. The data were analyzed using univariate and multivariate Poisson regression analysis with robust variance (α= 0.05). Results: The children with EBW had a lower prevalence rate of caries, but this association lost its significance when adjusted by the other variables included in the multivariate model. In the multivariate regression analysis, household income per capita (PR=0.804; 95%CI: 0.665-0.972), child's age (PR=1.015; 95%CI: 1.001-1.029) and snack limits (PR=0.839; 95%IC: 0.732-0.962) were associated with a greater prevalence rate of dental caries. Conclusion: Excess body weight was not significantly associated with dental caries, whereas a lower parental limit regarding snack consumption by the children was independently associated with a higher prevalence rate of dental caries.
Descritores: Peso Corporal
Ganho de Peso
Estado Nutricional
Cárie Dentária/prevenção & controle
Sobrepeso
Comportamento Alimentar
-Pais
Brasil
Pré-Escolar
Antropometria/métodos
Estudos Transversais/métodos
Estudos Observacionais como Assunto/métodos
Obesidade
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: BR1264.1 - Biblioteca Setorial Prof Alberto M Campos


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Maciel, Sandra Mara
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Id: biblio-997966
Autor: Porcelli, Ilma Carla de Souza; Corsi, Nathalia Maciel; Barata, Terezinha de Jesus Esteves; Fracasso, Marina de Lourdes Calvo; Poli-Frederico, Regina Célia; Seixas, Gabriela Fleury; Andrade, Flaviana Bombarda de; Maciel, Sandra Mara.
Título: Sweetness Taste Preference Levels and Their Relationship to the Nutritional and Dental Caries Patterns among Brazilian Preschool Children
Fonte: Pesqui. bras. odontopediatria clín. integr;19(1):4189, 01 Fevereiro 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: Objective: To evaluate the sweetness taste preference levels and their relationship with the nutritional and dental caries patterns among preschool children. Material and Methods: The participants of this cross-sectional study were 191 children aged 4 to 5 years, who were regularly attending public Child Education Centers of a city southern Brazil. Children's preference for sugar was evaluated by the Sweet Preference Inventory; caries prevalence, according to the World Health Organization criteria, and nutritional status, by anthropometric weight and stature measurements, in accordance with child growth standards of the World Health Organization. Results: High levels of sweetness preference were identified. The majority of children (67.5%) opted for the most concentrated sucrose solutions. Excess weight was recorded in 27.7% of the preschoolers. The prevalence of caries was 51.8%, with the mean dmf-t equal to 1.92 (± 2.72) and the decayed (c) component responsible for 94.2% of the index. No significant association between sweetness preference and the nutritional or the oral health patterns could be established. In addition, no association between excess weight and dental caries was identified. The diseases studied were only associated with sociodemographic variables. Excess weight was associated with maternal age (p=0.004) and caries experience with family income (p=0.013). Conclusion: No significant associations could be stablished between the sweetness taste preference and the diseases studied, nor between excess weight and dental caries. However, the findings of high patterns of sweet preference, excess weight and untreated caries experience, highlight the need for the implementation of integrated public policies aimed at controlling both nutritional and of oral health problems in the studied population.
Descritores: Brasil
Consumo de Alimentos
Estado Nutricional
Sacarose na Dieta
Cárie Dentária/diagnóstico
Comportamento Alimentar
-Distribuição de Qui-Quadrado
Criança
Desenvolvimento Infantil
Antropometria/métodos
Saúde Bucal
Estudos Transversais/métodos
Estatísticas não Paramétricas
Políticas Públicas de Saúde
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Responsável: BR1264.1 - Biblioteca Setorial Prof Alberto M Campos


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Id: biblio-878828
Autor: Fernandes, Carla Silvia Neves da Nova; Marques, Goreti Filipa; Ferreira, Fátima; Festas, Constança; Silva, Cristiane.
Título: Revisão integrativa sobre instrumentos de avaliação de consumo alimentar em crianças em idade escolar / Integrative review on dietary assessment instruments in school-age children / Revisión integrativa sobre instrumentos de evaluación de consumo alimentario para niños en edad escolar
Fonte: Cogitare enferm;22(4):1-9, Out-Dez. 2017.
Idioma: en; pt.
Resumo: A informação sobre o consumo alimentar de uma população permite identificar os sujeitos que se encontram em risco nutricional. O presente estudo teve como objetivos identificar e analisar instrumentos existentes para avaliação do consumo alimentar em crianças em idade escolar. Realizou-se revisão integrativa no período entre 2010 e 2016. Para a análise, segundo os critérios de inclusão estabelecidos, foram selecionados nove artigos. Estes permitiram organizar os resultados em duas áreas temáticas: Instrumentos de avaliação de consumo alimentar, e Limitações da utilização dos instrumentos. O instrumento mais frequentemente utilizado foi o recordatório de 24 horas. Os resultados revelam a necessidade de instrumentos mais abrangentes que permitam fazer face às limitações dos atuais instrumentos em uso (AU).

Information on a population's dietary intake enables the identification of individuals who are at nutritional risk. The objective of the present study was to identify and analyze existing dietary assessment instruments in school-age children. An integrative review was carried out from 2010 to 2016. For analysis, nine articles were selected according to established inclusion criteria. These enabled the organization of the results into two thematic areas: dietary assessment instruments and limitations in the use of instruments. The most used instrument was the 24-hour dietary recall. The results showed the need for more comprehensive instruments in order to deal with limitations of current instruments in use (AU).

La información sobre el consumo alimentario de una población permite identificar a los sujetos que se encuentran en riesgo nutricional. El presente estudio tuvo como objetivos identificar y analizar instrumentos existentes para evaluación del consumo alimentario de niños en edad escolar. Se realizó revisión integrativa en el período entre 2010 y 2016. Para el análisis, según los criterios de inclusión establecidos. Fueron seleccionados nueve artículos. Los mismos permitieron organizar los resultados en dos áreas temáticas: Instrumentos de evaluación de consumo alimentario y Limitaciones a la utilización de los instrumentos. El instrumento utilizado más frecuentemente fue el recordatorio de 24 horas. Los resultados expresan la necesidad de instrumentos más inclusivos que permitan enfrentar las limitaciones de los instrumentos actualmente en uso (AU).
Descritores: Consumo de Alimentos
Criança
Inquéritos sobre Dietas
Comportamento Alimentar
Limites: Seres Humanos
Criança
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1508.9 - Departamento de Enfermagem


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Id: biblio-1021060
Autor: Carvalho, Pedro Henrique Berbert de; Gomes, Luciana de Freitas; Ferreira, Maria Elisa Caputo.
Título: Comparação social, insatisfação corporal e comportamento alimentar em jovens adultos / Social comparison, body dissatisfaction and eating behavior in young adults
Fonte: Interaçao psicol = Interação psicol. (Online) = Interaçao psicol. (Impr.);20(2):219-225, maio-ago. 2016.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo do presente estudo foi comparar o comportamento de comparação social (CCS) de jovens adultos, segundo a insatisfação corporal (IC) e o comportamento alimentar inadequado (CAI).Participaram 563 sujeitos (276 mulheres) entre 1 8 e 35 anos de idade. Teste U de Mann-Whitney foiutilizado para comparar os CCS segundo a IC e o CAI. Foi identificada diferença para os comportamentos de comparação social entre o grupo de sujeitos satisfeitos e insatisfeitos, e também para os grupos com e sem comportamentos alimentares inadequados, do sexo feminino. Conclui-se que o comportamento de comparação social está associado à insatisfação corporal e aos comportamentos alimentares inadequados de mulheres, o mesmo não ocorrendo para os homens
Descritores: Imagem Corporal/psicologia
Comportamento Alimentar
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adulto Jovem
Responsável: BR628.1 - Biblioteca Central



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