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Id: lil-789064
Autor: Santos, Daniel dos; Silveira, Jacqueline Queiroz da; Cesar, Thais Borges.
Título: Nutritional intake and overall diet quality of female soccer players before the competition period / Ingestão nutricional e qualidade global da dieta de jogadoras de futebol antes do período de competição
Fonte: Rev. Nutr. (Online);29(4):555-565, July-Aug. 2016. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective: To assess the dietary intake and overall diet quality of female soccer players before the competitive games. Methods: This descriptive and cross-sectional study included 21 women aged 20.8±4.5 years from a professional soccer team. Their nutritional status and dietary adequacy during the training period, before competition season, were assessed. Dietary intake was assessed by three 24-hour recalls, one food frequency questionnaire, and the Healthy Eating Index, an overall diet quality index based on food group intake. Results: The athletes have shown proper nutritional status, but a diet deficient in energy due largely to low carbohydrate intake. On the other hand, the intakes of protein, fatty acids, and sodium were above the recommended intakes, even for athletes. Diet quality assessment by the Healthy Eating Index - 2010 resulted in a mean score of 54.6 points of a maximum of 100, indicating a need of improving the overall diet quality. Conclusion: The study found that the dietary patterns of female football players were both quantitatively and qualitatively inappropriate. A nutritional intervention is indicated to improve diet quality, with the inclusion of various foods, such as whole grains, fruits, vegetables, dairy products, and better protein quality, along with a reduction in saturated fats, sodium, and added sugar.

RESUMO Objetivo: Avaliar a ingestão alimentar e a qualidade nutricional global da dieta de jogadoras de futebol antes dos jogos competitivos. Métodos: Estudo descritivo transversal realizado com 21 mulheres, de 20,8±4,5 anos de idade, de uma equipe de futebol profissional. Elas foram avaliadas em relação ao seu estado nutricional e adequação da dieta durante o período de treinamento, antes da temporada de competição. A ingestão alimentar foi avaliada por três recordatórios de 24 horas, um questionário de frequência alimentar e pelo Índice de Alimentação Saudável (2010), um índice de qualidade global da dieta baseada no consumo de grupos de alimentos. Resultados: Verificou-se que as atletas apresentavam estado nutricional adequado, mas tinham uma dieta deficiente em energia devido, em grande parte, à ingestão insuficiente de carboidratos. Por outro lado, o consumo de proteínas, ácidos gordos e de sódio estavam acima da recomendação, mesmo para atletas. A avaliação da qualidade da dieta pelo Índice de Alimentação Saudável (2010) mostrou uma pontuação média de 54,6 de 100, exibindo a necessidade de melhoria da qualidade da dieta. Conclusão: O estudo mostrou padrões alimentares inadequados, tanto quantitativa como qualitativamente, em jogadoras de futebol. A intervenção nutricional é indicada para melhorar a qualidade da dieta com a inclusão de vários itens alimentares, como cereais integrais, frutas, legumes, produtos lácteos e melhor qualidade de proteínas, acompanhado de redução de gorduras saturadas, sódio e açúcar.
Descritores: Futebol/estatística & dados numéricos
Consumo de Alimentos
Avaliação Nutricional
Atletas/estatística & dados numéricos
Dieta Saudável/estatística & dados numéricos
Limites: Seres Humanos
Feminino
Adulto
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Barros, Marilisa Berti de Azevedo
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Id: biblio-1041367
Autor: Assumpção, Daniela de; Capitani, Caroline Dario; Rocha, Ana Carolina; Barros, Marilisa Berti de Azevedo; Barros Filho, Antonio de Azevedo.
Título: Adolescent gluten intake: population-based study in a brazilian city / Ingestão de alimentos com glúten por adolescentes: estudo de base populacional em município brasileiro
Fonte: Rev. Paul. Pediatr. (Ed. Port., Online);37(4):419-427, Oct.-Dec. 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Council for Scientific and Technological Development; . National Council for Scientific and Technological Development.
Resumo: ABSTRACT Objective: To estimate the prevalence of gluten intake according to demographic, socioeconomic, and health-related behavioral variables in adolescents. Methods: This is a population-based cross-sectional study with a two-stage cluster sampling, conducted in Campinas, São Paulo, in 2008-2009. Foods containing gluten were identified using a 24-hour Recall. We calculated the prevalence and adjusted prevalence ratios with multiple Poisson regression. Results: The study had a sample of 924 adolescents aged 10 to 19 years. Among the foods assessed, 26.9% (confidence interval of 95% - 95%CI 25.3-28.6) contained gluten. We found a higher prevalence of gluten intake in younger individuals (10 to 14 years), as well as in subgroups of adolescents who had a higher number of household appliances, attended school, consumed fewer beans and vegetables during the week (<4 times), and whose head of the family had better education level (≥12 years of schooling). The main food sources of gluten in their diet were: bread, cakes, and cereals (30.2%), chocolate milk (14%), chicken nuggets (12.3%), and cookies (11%). Conclusions: The results of the study show the epidemiological profile associated with gluten intake in adolescents and could support actions aimed at promoting healthy eating habits and preventing gluten-related diseases.

RESUMO Objetivo: Estimar a prevalência da ingestão de alimentos com glúten segundo variáveis demográficas, socioeconômicas e de comportamentos relacionados à saúde em adolescentes. Métodos: Trata-se de estudo transversal de base populacional, com amostra por conglomerados e em dois estágios, realizado em Campinas, São Paulo, em 2008-2009. Os alimentos com glúten foram identificados por meio do Recordatório de 24 horas. Calcularam-se prevalências e razões de prevalência ajustadas por meio de regressão múltipla de Poisson. Resultados: Participaram do estudo 924 adolescentes de dez a 19 anos. Entre os alimentos referidos, 26,9% (intervalo de confiança de 95% - IC95% 25,3-28,6) continham glúten. Prevalências superiores de ingestão de glúten foram verificadas nos indivíduos mais jovens (dez a 14 anos), bem como nos subgrupos de adolescentes cujo chefe de família era mais escolarizado (≥12 anos de estudo), nos que possuíam maior número de equipamentos domésticos na residência, nos que frequentavam a escola e naqueles que consumiam menos feijão e hortaliças durante a semana (<4 vezes). As principais fontes alimentares de glúten na dieta foram: pães, bolos e cereais (30,2%), achocolatado (14%), nuggets (12,3%) e biscoitos (11%). Conclusões: Os resultados do estudo mostram o perfil epidemiológico associado ao consumo de glúten em adolescentes e podem subsidiar ações voltadas à promoção de hábitos alimentares saudáveis e de prevenção de doenças relacionadas ao glúten.
Descritores: Comportamento do Adolescente
Dieta/estatística & dados numéricos
Glutens
-Inquéritos sobre Dietas
Estudos Transversais
Comportamento Alimentar
Dieta Saudável
Promoção da Saúde
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adolescente
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1038409
Autor: Sociedad Argentina de Pediatría; Comité Nacional de Alergia.
Título: Alergia alimentaria en pediatría: recomendaciones para su diagnóstico y tratamiento / Food allergy in children: recommendations for diagnosis and treatment
Fonte: Arch. argent. pediatr;116(1):82-82, feb. 2018. [].
Idioma: es.
Resumo: La alergia alimentaria surge de una respuesta inmune específica inducida por la exposición a un alimento. Su prevalencia se incrementó exponencialmente en países occidentales. Es la primera causa de anafilaxia en la infancia. Las proteínas más frecuentemente involucradas en niños son las de la leche de vaca y el huevo, y, en adultos, los mariscos. El maní tiene igual frecuencia en ambos grupos. Sus manifestaciones clínicas y metodología de estudio se hallan en directa relación con la fisiopatogenia de la enfermedad. La historia clínica detallada, pruebas cutáneas de lectura inmediata, test de parche y provocación oral son fundamentales para arribar a un diagnóstico certero, que evitará exclusiones innecesarias o exposiciones que conllevan riesgo de vida. Su tratamiento se basa en la evitación correcta del alimento responsable, incluidos los alergenos ocultos, y en la educación del paciente, la familia y los cuidadores para mantener una buena calidad de vida.

Food allergy arises from a specific immune response induced by food exposure. It is the first cause of anaphylaxis in childhood. Its prevalence increased exponentially in western countries. The proteins most frequently involved in infants are cow´s milk and hen´s egg; and in adults, seafood. Peanuts have the same frequency in both groups. The clinical manifestations and methodology of study are directly related to the pathophysiology of the disease. Clinical history, skin prick test, patch test, and food oral challenge are essential to arrive at a correct diagnosis, that will avoid unnecessary exclusions or exposures that carry life risk. The treatment is based on the correct avoidance of responsible food (considering hidden allergens), besides patient and their care giver´s education, to maintain a good quality of life.
Descritores: Pediatria
Hipersensibilidade a Leite
Hipersensibilidade Alimentar
Dieta Saudável
Anafilaxia
Limites: Seres Humanos
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Tipo de Publ: Guia de Prática Clínica
Responsável: AR94.1 - Centro de Información Pediatrica


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Id: biblio-1050377
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Dirección General de Intervenciones Estratégicas en Salud Pública.
Título: Criterios de evaluación a quioscos, cafeterías y comedores escolares en instituciones de educación básica regular públicas y privadas para una alimentación saludable: Documento Técnico / Evaluation criteria for cafeteria kiosks and school canteens in public and private regular basic education institutions for healthy eating: Technical Document.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20200100. 21 p. graf.
Idioma: es.
Resumo: El documento contiene los criterios de evaluación a quioscos, cafeterías y comedores escolares en instituciones de educación básica regular públicas y privadas para una alimentación saludable.
Descritores: Instituições Acadêmicas
Promoção de Alimentos
Alimentos de Rua
Dieta Saudável
Promoção da Saúde
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1040754
Autor: Gaspar, Maria Clara de Moraes Prata; Verthein, Úrsula.
Título: Entre la "salud" y la "tradición": las representaciones sociales de la dieta mediterránea / Entre a "saúde" e a "tradição": as representações sociais da dieta mediterrânea / Between "health" and "tradition": social representations of the Mediterranean diet
Fonte: Physis (Rio J.);29(2):e290217, 2019.
Idioma: es.
Resumo: Resumen El presente estudio analiza, a través de una aproximación cualitativa, las representaciones sociales de la Dieta Mediterránea a partir de los discursos de dietistas y mujeres legas de nacionalidad española que residen en la ciudad de Barcelona (Cataluña, España). La comparación de los discursos permite comprender cómo un grupo profesional y un grupo lego manejan e incorporan discursos médicos y sociales en sus prácticas alimentarias. En la modernidad alimentaria, el proceso de medicalización de la alimentación ha contribuido a la emergencia progresiva de una racionalidad científica-nutricional. En este contexto la Dieta Mediterránea emerge en el campo médico encarnando de forma utópica una norma nutricional y moral. Al mismo tiempo, la modernidad alimentaria caracterizada por transformaciones sociales, como la industrialización y la instauración de espacios comunes transnacionales, ha provocado una especie de nostalgia respecto a ciertas prácticas alimentarias consideradas "tradicionales". En este contexto, la Dieta Mediterránea gane importancia como una herencia cultural a proteger. En este caso, percibimos que los discursos médicos y sociales se fusionan, se complementan y se confunden, generando nuevas normas, representaciones y prácticas alimentarias.

Resumo O presente estudo analisa, através de uma abordagem qualitativa, as representações sociais da Dieta Mediterrânea, a partir de discursos de um grupo de nutricionistas e outro de mulheres leigas de nacionalidade espanhola residentes na cidade de Barcelona (Catalunha, Espanha). A comparação dos discursos permite compreender como um grupo profissional e um grupo leigo incorporam discursos médicos e sociais em suas práticas alimentares. Na modernidade alimentar, o processo de medicalização da alimentação contribuiu com a emergência progressiva de uma racionalidade científica-nutricional. Nesse contexto, a Dieta Mediterrânea se enquadra no campo da medicina, encarnando de forma utópica uma norma nutricional e moral. Ao mesmo tempo, a modernidade alimentar, caracterizada por transformações sociais como a industrialização e a instauração de espaços comuns transnacionais, provocou uma espécie de nostalgia em relação à determinadas práticas alimentares consideradas como "tradicionais". A Dieta Mediterrânea ganha assim importância como uma herança cultural a ser protegida. Percebemos, portanto, nesse caso concreto, que os discursos médicos e sociais se fundem, se complementam e se confundem, criando novas normas, representações e práticas alimentares.

Abstract This study analyses, through a qualitative approach, the social representations about Mediterranean Diet of Spanish dieticians and laywomen living in Barcelona (Catalonia, Spain). The comparison between their discourses allows understanding how a professional group and a lay group deal with, and incorporate, social and medical discourses in eating practices. In food modernity, the process of medicalization of food contributed to a progressively emergence of a scientific-nutritional rationality. In that context, the Mediterranean Diet seems to embody, in a utopic way, a nutritional and moral norm. At the same time, this food modernity, characterized by social transformations such as industrialization and the establishment of a common transnational space, provoked a nostalgia concerning some eating practices perceived as "traditional". Therefore, the Mediterranean Diet becomes important as a cultural heritage to be protected. Hence, we may realize that social and medical discourses merge, complement and blend, creating new food norms, representations and practices.
Descritores: Alimentação
Características Culturais
Dieta Mediterrânea
Medicalização
Normas Sociais
Dieta Saudável
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR433.1 - CB/C - Biblioteca Biomédica C


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Id: biblio-1047137
Autor: Konrad, Lisandra Maria; Tomicki, Camila; Ribeiro, Cezar Grontowski; Bezerra, Juciléia Barbosa; Maciel, Elaine Cristina; Rech, Cassiano Ricardo; Pitanga, Francisco José Gondim; Benedetti, Tânia Rosane Bertoldo.
Título: Length of stay in a behavior change program in Primary Health Care: "VAMOS" Program / Permanência em um programa de mudança de comportamento na Atenção Primária à Saúde: Programa "VAMOS"
Fonte: Rev. bras. ativ. fís. saúde;24:01-07, out. 2019.
Idioma: en.
Resumo: The present study aims to analyze the length of stay of adults and elderly individuals in the "Vida Ativa Melhorando a Saúde" (VAMOS - Active Life Improving Health) program implemented in Primary Health Care (PHC) in Brazil. A total of 106 users (87.7% females) aged 55.42 years (± 12.22) were followed during 12 weeks in four Community Health Centers. Length of stay was analyzed according to sociodemographic variables (sex, age, marital status, level of education, cur-rent occupation, family income) and the indicators of VAMOS program effectiveness (physical activity level and food intake). Descriptive statistics, chi-square test, survival analysis applied by the Kaplan-Meier method and multivariate COX regression model were used. A significance level of 5% was adopted in all analyses. The rate of length of stay was 51.9% (n = 55). Marital status was associated with a longer length of stay (p < 0.05). Furthermore, having a partner (OR = 2.11; 95%CI: 1.16 - 3.81) was associated with a longer length of stay in the program. In conclusion, more than half of the adults and elderly individuals remained in the VAMOS Program and length of stay was greater among those with a partner

O estudo tem como objetivo analisar a permanência de adultos e idosos no Programa Vida Ativa Melhorando a Saúde ( VAMOS), implantado na Atenção Primária à Saúde de Florianópolis, Santa Catarina.Foram acompanhados 106 usuários (87,7% mulheres), com idade média de 55,42 anos (± 12,22) durante 12 sema-nas, em quatro Unidades Básicas de Saúde. A permanência foi analisada considerando as variáveis sociodemográficas (sexo, idade, estado civil, escolaridade, ocupação atual e renda familiar mensal) e os marcadores de efetividade do VAMOS (nível de atividade física e consumo alimentar). Foi utilizada estatística descritiva, teste de Qui-Quadrado, análise de sobrevida pelo método de Kaplan-Meier e análise multivariada de regressão de COX. O nível de significância adotado foi 5%, em todas as análises. A taxa de permanência foi de 51,9% (n = 55). Estado civil foi associado com maior permanência (p < 0,05) no programa. O fato de ter companheiro (OR = 2,11; IC95%: 1,16 - 3,81) aumentou a chance de permanecer no programa. Concluiu-se que mais da metade dos adultos e idosos permaneceram no Programa VAMOS e a permanência foi maior entre aqueles com companheiro
Descritores: Comportamento
Saúde Pública
Dieta Saudável
Atividade Motora
Responsável: BR12.1 - Biblioteca Setorial da Ciências da Saúde


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Id: biblio-981686
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Dirección General de Intervenciones Estratégicas en Salud Pública.
Título: Lineamientos para la promoción y protección de alimentación saludable en las instituciones educativa públicas y privadas de la educación básica / Guidelines for the promotion and protection of healthy eating in public and private educational institutions of basic education.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20190200. 29 p. tab.
Idioma: es.
Resumo: El documento contiene: la finalidad, objetivos, ámbito de aplicación, base legal, generalidades y responsabilidades para la promoción y protección de la alimentación saludable en las instituciones de educación básica.
Descritores: Criança
Dieta Saudável
-Atenção Primária à Saúde
Adolescente
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-970150
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Instituto Nacional de Salud.
Título: Guías alimentarias para la población peruana: Documento técnico / Dietary guidelines for the Peruvian population: Technical document.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20181200. 39 p.
Idioma: es.
Resumo: El documento contiene: la finalidad, objetivos, base legal, ámbito de aplicación y responsabilidades para el uso de la guía alimentaria para la población peruana.
Descritores: Prevenção Primária
Dieta Saudável
-Guias Alimentares
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-775509
Autor: Vio del R, Fernando; Lera M, Lydia; González G, Carmen Gloria; Yáñez G, Marisol; Fretes C, Gabriela; Montenegro V, Edith; Salinas C, Judith.
Título: Consumo, hábitos alimentarios y habilidades culinarias en alumnos de tercero a quinto año básico y sus padres / Food consumption, dietary behaviour and cooking skills in third to fifth grade school-age children and parents
Fonte: Rev. chil. nutr;42(4):374-382, dic. 2015. graf, tab.
Idioma: es.
Projeto: FONDECYT. Elaboración, aplicación y evaluación de un programa educativo en alimentación saludable, participativo y con uso de las Tecnologías de la Información y Comunicación (TIC) para profesores, alumnos de tercero, cuarto y quinto básico y sus familias.
Resumo: The objective of this study was to describe food consumption, dietary behaviour and culinary habits in third to fifth grade students and their families through surveys and focus groups to implement nutrition education interventions in healthy eating habits at schools. Surveys in parents and children demonstrated that healthy food consumption was under the Chilean Dietary Guidelines recommendations. Consumption of fruits, vegetables and dairy food in parents was less than in children, but non-healthy food consumption was also less in parents. In dietary behavior 22% of children consumed breakfast at home and also at school, and 33% consumed double lunch. Snack was carried from home in 60% of children, but 72% carried money to buy non-healthy snacks at school. Parents said that they had norms related to dietary behavior at home, but 60% watched TV during dinner and 96% had afternoon tea and just 42.2% had dinner. Regarding culinary habits, students had the skills to prepare simple food but did not have the skills to prepare a dish. The mothers said they had the culinary skills but they cook simple food like pasta, rice and potatoes. Focus groups confirmed survey findings, identifying three profiles in mothers and separating eating behaviour during the weekdays and weekend. Its notorious that mothers consuming a healthy diet were those who had more health problems. Barriers to healthy eating were lack of time and money. Surveys and focus groups showed a good access by parents and children to Information and Communication Technologies. In conclusion, it is urgent to design nutrition education programs to create healthy eating habits considering the current situation in food consumption, dietary behaviour and culinary habits in students and their parents.

El objetivo de este estudio fue describir el consumo, los hábitos alimentarios y las habilidades culinarias en alumnos de tercero a quinto año básico y de su familia por medio de encuestas y grupos focales para realizar intervenciones educativas en alimentación saludable en el ámbito escolar. Para ello se realizaron encuestas a alumnos y padres, que se complementaron con grupos focales. Según las encuestas, el consumo de alimentos saludables en alumnos y padres estuvo por debajo de lo recomendado en las Guías Alimentarias. El consumo de frutas, verduras y lácteos en los padres fue menor que en los hijos, pero consumieron menos alimentos no saludables. En hábitos, 22% de los niños tomaba doble desayuno y 33% doble almuerzo. Un 60% llevaba colación de la casa, pero 72% llevaba dinero destinado a compra de alimentos poco saludables. Los padres decían tener normas, pero un 60% veía televisión cuando comía, 96% tomaba once y 42,2% cenaba. En habilidades culinarias, los alumnos podían preparar alimentos simples, pero no un plato de comida. Las madres decían tener habilidades culinarias, pero cocinaban en forma ocasional y comida básica como papas, arroz y fideos. Los grupos focales confirmaron lo anterior, identificando tres perfiles de madres y diferenciando lo que comen en la semana con los fines de semana. Destaca el perfil de madres que se alimenta saludable, que eran las que han tenido un problema de salud. Las barreras para alimentarse bien son el alto costo y la falta de tiempo. Las encuestas y grupos focales mostraron un buen acceso de padres e hijos a las Tecnologías de la Información y Comunicación. Lo anterior demuestra el imperativo de contar con programas de educación nutricional prácticos para crear hábitos de alimentación saludable que consideren la situación actual de consumo, hábitos alimentarios y habilidades culinarias de los alumnos y sus padres.
Descritores: Pais
Estudantes
Educação Alimentar e Nutricional
Consumo de Alimentos
Criança
Ensino Fundamental e Médio
Comportamento Alimentar
-Inquéritos Nutricionais
Dieta Saudável
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: lil-764061
Autor: Pérez-Cueto, Federico J A.
Título: ¿Dieta sostenible y saludable?: Retrospectiva e implicancias para la nutrición pública / Sustainable and healthy diet?: Retrospective and implications for public health nutrition
Fonte: Rev. chil. nutr;42(3):301-305, set. 2015. ilus.
Idioma: es.
Conferência: Apresentado em: Congreso de la Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología, XX, Santiago, Diciembre de 2013.
Resumo: The objective of this paper was to provide a perspective about a healthy diet, and the challenge posed by sustainability to the consumer as well as to the legislation and the resulting nutrition recommendations. The 21st Century consumer demands clear cues about foods, particularly those food products that are healthy and promote environmental sustainability. It is in this strain between healthy and sustainable diet that future nutrition recommendations should be framed.

El objetivo de esta comunicación fue proporcionar una perspectiva sobre aspectos de la dieta saludable y el desafío que conlleva la sostenibilidad de la dieta, tanto para el consumidor como para la legislación y para las recomendaciones nutricionales. El consumidor del Siglo XXI demanda señales claras sobre los alimentos, particularmente que éstos sean saludables y fomenten la sostenibilidad ambiental. Es en esta tensión que las recomendaciones nutricionales deberán enmarcarse en el futuro.
Descritores: Política Nutricional
Comportamento do Consumidor
Nutrição em Saúde Pública
Recomendações Nutricionais
Dieta Saudável
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO



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