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Id: biblio-1152139
Autor: Omrani, Ladan Ranjbar; Abbasi, Mahdi; Motevasselian, Fariba; Yektaei, Mohmad Amin; Najafi, Farhood.
Título: Degree of conversion and water sorption of self-adhesive and conventional flowable composites: an in vitro study
Fonte: Braz. j. oral sci;19:e208556, jan.-dez. 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: Aim: Self-adhesive flowable composite resins have been recently introduced to the market. Degree of conversion (DC) and water sorption (WS) are two important parameters affecting the properties of restorative materials. This study aimed to assess the DC and WS of a self-adhesive flowable composite resin in comparison with two conventional flowable composite resins. Methods: Vertise Flow (VF) self-adhesive and Tetric-N Flow (TF) and Grandio Flow (GF) conventional flowable composites were evaluated in this in vitro, experimental study. The DC (n=3) was determined by attenuated total reflectance-Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR). The WS (n=7) was measured after 7 days of immersion in artificial saliva accordingto ISO 4049specifications. Data were analyzed by one-way ANOVA and a post-hoc test (p<0.05). Results: VF showed the highest DC percentage (84.3%) followed by GF (72.79%) and TF (68.7%). The latter two had no significant difference (p=0.8). WS was the highest in VF (55.2 µg/mm3), and the two conventional flowable composites had a significant difference in WS (19.5 µg/mm3 in TF and 11 µg/mm3 in GF; p<0.001). Conclusions: Flowable composite resins had significant differences in DC and WS, and VF demonstrated the highest DC and WS
Descritores: Resinas Compostas
Absorção
Polimerização
Responsável: BR218.1 - Biblioteca Carlos Henrique Robertson Liberalli


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Id: lil-546954
Autor: Silva, Armando José da; Uchôa, Sandra Cátia Pereira; Alves, José Maria Arcanjo; Lima, Antônio César Silva; Santos, Célida Socorro Vieira dos; Oliveira, Jane Maria Franco de; Melo, Valdinar Ferreira.
Título: Resposta do feijão-caupi à doses e formas de aplicação de fósforo em Latossolo Amarelo do Estado de Roraima / Response of cowpea (Vigna unguiculata (L. ) Walp. ) to phosphorus fertilization levels and application forms in Yellow Latosol of Roraima State/Brazil
Fonte: Acta amaz;40(1):31-36, mar. 2010. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: A adubação fosfatada e as formas de aplicação de fertilizantes fosfatados são fatores importantes no manejo das culturas. O objetivo do presente trabalho foi avaliar os efeitos de doses de fósforo e formas de aplicação de fertilizante fosfatado na cultura do feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp) em solo de cerrado do Estado de Roraima. O experimento foi realizado em condições de campo, em Latossolo Amarelo distrocoeso, no Campus do Cauamé da Universidade Federal de Roraima. O delineamento experimental foi o de parcelas subdivididas, com as parcelas principais organizadas em blocos casualizados, com três repetições. As parcelas foram constituídas pelas formas de aplicação do fertilizante fosfatado: a) Lanço - L; b) Sulco simples - SS e c) Sulco duplo - SD. As subparcelas corresponderam às doses da adubação fosfatada: 0; 0,5; 1,0; 1,5 e 2,0 vezes a dose recomendada para adubação de manutenção do feijão-caupi. Houve efeito das doses de fósforo sobre o crescimento e absorção de fósforo pelas plantas. O maior crescimento, produção de vagem por planta, de grãos e absorção de fósforo ocorreu com a aplicação do fertilizante fosfatado aplicado em sulcos duplos.

Phosphorus fertilization and ways of phosphate fertilizers application are important factors considering crop management. This study aimed at assessing the effect of phosphorus rates and phosphate fertilizers application forms on growth and phosphorus uptake of cowpea plants cropped on cerrado soil in the State of Roraima, Brazil. An experiment took place under field conditions, on a Yellow Latosol, at Cauamé Campus of Roraima's Federal University, located in the municipality of Boa Vista/RR. The experimental design was split-plot, in a completely randomized blocks, with three replicates. The plots consisted of the following phosphoric fertilizers application forms: a) broadcasting; b) single furrow and c) double furrow. Sub-plots corresponded to phosphorus doses: 0, 0,5; 1,0; 1,5, and 2,0 times the recommended dose for cowpea maintenance fertilization (60 kg ha-1 of P2O5). There was a significant effect of P rates over plant growth and plant uptake. Application of fertilizer in double furrows promoted higher plant growth, grain yield, and plant phosphorous uptake.
Descritores: Fosfatos
Pradaria
Absorção
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: biblio-1121084
Autor: Barbosa, Edimilson Alves; Silva, Isabel Moreira da; França, André Cabral; Silva, Enilson de Barros; Matos, Christiano da Conceição de.
Título: Evaluation of leaf and root absorptions of glyphosate in the growth of coffee plants / Avaliação da absorção foliar e radicular de glifosato no crescimento de plantas de café
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0762018, 2020. graf.
Idioma: en.
Resumo: Intoxication by dispersion of glyphosate droplets in coffee seedlings is common and, in addition to the problem of drift, there are reports of contamination of this herbicide to a nontarget plant via the rhizosphere. Hydroponics allows the comparison of the translocation of the glyphosate absorbed by the foliage or the roots and avoids the interaction with the soil, which could hamper the achievement of more accurate conclusions when it is absorbed by the root. Thus, the toxicity of glyphosate sublethal dosages in the initial growth of coffee plants in hydroponics was evaluated by applying four sublethal dosages in two different locations (solution and leaf). Fifty days after the application of the herbicide, the intoxication percentage and the growth of the coffee seedlings were evaluated. From the reduced dose of 115.2 g·ha-1 of glyphosate, height reductions, root length; number of leaves, dry mass of leaf, roots and total, leaf area, and leaf mass ratio were observed. The first two parameters were observed only in leaf application and the others via leaf and solution. The aerial part­root ratio system had an increase in herbicide sublethal dosages when applied to leaves and the ratio of leaf area and specific leaf area increased in both applications. Sublethal dosages of glyphosate applied to young coffee plants under hydroponic conditions impair their growth, and it is more accentuated with increasing doses and when the leaves, instead of the roots, absorb the herbicide.(AU)

Intoxicação por dispersão das gotas de glifosato em mudas de café são comuns, além do problema da deriva, há relatos da passagem desse herbicida para planta não alvo via rizosfera. A hidroponia possibilita comparar a translocação do glifosato absorvido pelas folhagens ou raízes e evita a interação do solo que poderia dificultar a obtenção de conclusões mais precisas quando absorvido pela raiz. Assim, a toxidade de subdoses de glifosato no crescimento inicial de plantas de café em hidroponia foi avaliada aplicando-se quatro subdoses em dois locais distintos (solução e folha). Cinquenta dias após a aplicação do herbicida, a porcentagem de intoxicação e o crescimento das mudas de café foram avaliados. A partir da subdose de 115,2 g·ha-1 de glifosato observaram-se reduções da altura; comprimento radicular; número de folhas; massa seca da folha, raiz, radicular e total; área foliar; razão de massa foliar, sendo os dois primeiros parâmetros observados somente na aplicação foliar e os demais via foliar e solução. A relação parte aérea/sistema radicular aumentaram com o incremento das subdoses do herbicida quando aplicado nas folhas e a razão de área foliar e área foliar específica aumentaram em ambas as vias de aplicação. Subdoses de glifosato aplicadas em plantas jovens de café, em condições hidropônicas, prejudicam o seu crescimento sendo mais acentuados com o aumento das doses e quando o herbicida é absorvido pelas folhas em relação à absorção radicular.(AU)
Descritores: Café
Hidroponia
Herbicidas
-Absorção
Poluição Ambiental
Toxicidade
Rizosfera
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-559323
Autor: Paredes Guerra, Gloria; Bolaños Díaz, Rafael.
Título: Biodisponibilidad del zinc / Zinc bioavailability
Fonte: Rev. peru. pediatr;62(2):80-90, 2009. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: La deficiencia marginal de zinc (déficit sub-clínico de zinc) ha sido reconocida como una condición muy prevalente en diferentes regiones del mundo. La absorción intestinal de zinc se efectúa mediante un mecanismo de transporte facilitado, mediado por una proteína de absorción a nivel de la vellosidad intestinal. La carga de zinc por dosis tiene importancia cuando se busca eficacia de la absorción de este elemento. El mecanismo saturable de su absorción explica la existencia de una relación inversa entre las cargas orales de zinc y su absorción intestinal. Las cargas excesivas de zinc por dosis condicionarían una pérdida innecesaria del micronutriente por saturación del mecanismo de absorción, siendo importante fraccionar racionalmente la dosis total diaria para obtener una mayor eficacia en su absorción. Se considera que la fibra a menudo ejerce un efecto negativo en la absorción de zinc; no obstante, este efecto se debe generalmente al hecho que la mayoría de los alimentos que contienen fibra también contienen un importante contenido de fitato. Es bien sabido que los fitatos ejercen un efecto inhibitorio sobre la absorción de zinc. Parece muy poco probable que el calcio per se tenga un efecto negativo en la absorción de zinc y, de igual manera, las cargas habituales de zinc en la, dieta difícilmente afectarían de manera significativa la absorción de calcio. Diferentes estudios han evaluado la interacción de estos dos micronutrientes no encontrando evidencia de algún efecto negativo de uno u otro elemento. La absorción de hierro a partir de una comida estandarizada se reduce significativamente con la ingesta concomitante de carbonato de calcio o de hidroxiapatita; en contraste, la absorción de zinc no se afectó con los suplementos de calcio...

The marginal zinc deficiency (subclinical zinc deficiency) has been recognized as a very prevalent condition in different regions in theworld. The intestinal absorption of zinc is carried out by a facilitated transportation mechanism, through an absorption protein at the level of the intestinal villus. The zinc load per dose is important when effectiveness in the absorption of this element is sought. The saturable mechanism of its absorption explains the existence of an inverse relationship between the zinc oral loads and its intestinal absorption. The excessive zinc loads per dose would determine an unnecessary loss of the micronutrient by saturation of the absorption mechanism, being important to rationally divide the total daily dose to obtain a higher efficiency in its absorption. It is considered that fiber often has a negative effect on zinc absorption; however, this effect is generally due to the fact that most foods containing fiber al so contain a significant level of phytate. It is widely known that phytates exert an inhibitory effect on zinc absorption. It is unlikely that calcium per se has a negative effect on zinc absorption ánd, likewise, the usual zinc loads in the diet would hardly affect calcium absorption. Different studies have evaluated the interaction between these 2 micronutrients, having found no evidence of any negative effect of one or another element. Iron absorption from a standardized meal significantly decreases with the concomitant ingestion of calcium carbonate or hydroxyapatite; by contrast, zinc absorption was not affected with calcium supplements. There is evidence of a clear interaction between iron and zinc when administered at the same time...
Descritores: Absorção
Deficiência de Zinco
Disponibilidade Biológica
Zinco
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1014403
Autor: MATICK, Anna Carolina Cenci; NAVARRO, Camila Hirata; HIGASHI, Dayla Thyeme; PASCOTTO, Renata Corrêa; FUJIMAKI, Mitsue; TERADA, Raquel Sano Suga.
Título: Avaliação da solubilidade e sorção em água de alguns materiais restauradores diretos / Evaluation of solubility and sorption in water of some direct restorative materials
Fonte: Rev. odontol. UNESP (Online);48:e20180128, 2019. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Resumo Introdução A solubilidade e sorção dos materiais restauradores são considerados fatores críticos, pois podem interferir na qualidade e durabilidade das restaurações. Objetivo Avaliar a solubilidade e sorção de água de alguns materiais restauradores. Material e método Foram confeccionados quatorze espécimes de cada um dos seguintes materiais: Equia® Forte, Z100, Fuji IX/ e Vidrion R, os quais foram levados a uma dessecadora e pesados diariamente até estabilização. Em seguida, foram inseridos em recipientes individuais contendo 40 mL de água destilada cada e divididos em dois grupos de acordo com o tempo de armazenagem: 7 ou 30 dias. Ao final de cada período, os espécimes foram retirados da água, pesados, levados à dessecadora e pesados novamente até estabilização. Os resultados foram analisados estatisticamente utilizando os testes ANOVA 2 critérios e Tukey. Resultado Com exceção do Equia® Forte e Z100, os demais materiais, apresentaram uma variação significativa da solubilidade ao longo do tempo. Quanto à sorção, observa-se que apenas o material Z100 não apresentou diferença significativa em relação ao tempo de armazenagem, mas, na comparação entre os materiais, todos apresentaram diferenças significativas em ambos os períodos. Conclusão Após os períodos de armazenagem de 7 e 30 dias em água, os materiais restauradores Equia® Forte e Z100 não apresentam variação significativa da solubilidade, sendo mais estáveis que os materiais Fuji IX e Vidrion R. Os materiais à base de ionômero de vidro, Equia® Forte, Fuji IX e Vidrion R, sofrem mais sorção em água quando comparados ao material Z100 em ambos os períodos.

Abstract Introduction The solubility and sorption parameters of restorative materials are considered critical factors since they may interfere with the quality and durability of restorations. Objective The aim of this study was to evaluate the solubility and water sorption of some restorative materials. Material and method Fourteen specimens were made (10.0 mm x 2.0 mm) of each of the following material: Equia® Forte, Z100, Fuji IX/ e Vidrion R, then taken to a desiccator and weighed daily until stabilized. They were then placed in individual containers with 40mL of distilled water each and divided into two groups according to the storage time: 7 or 30 days. At the end of each period, the specimens were removed from the water, weighed, taken to the desiccator and weighed again until stabilized. The results were analyzed statistically with two-way ANOVA and Tukey. Result Except for Equia® Forte and Z100, the other materials presented a significant variation of solubility over time. As for sorption, it was noticed that only Z100 presented no significant difference in relation to the storage time, but in comparison of the materials, all had significant differences in both 7 and 30 days periods. Conclusion After storage periods of 7 and 30 days in water, the restorative materials Equia® Forte and Z100 do not present significant variation of solubility, being more stable than the materials Fuji IX and Vidrion R. The glass ionomer-based materials, Equia® Forte, Fuji IX and Vidrion R, suffer more sorption in water when compared to Z100 material in both periods.
Descritores: Solubilidade
Água
Restauração Dentária Permanente
Absorção
-Bis-Fenol A-Glicidil Metacrilato
Tratamento Dentário Restaurador sem Trauma
Cimentos de Ionômeros de Vidro
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR39.2 - Biblioteca Professora Maria Dilma de Oliveira Gonçalves


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-785928
Autor: Gutiérrez-Grijalva, Erick Paul; Ambriz-Pére, Dulce Libna; Leyva-López, Nayely; Castillo-López, Ramón Ignacio; Heredia, José Basilio.
Título: Review: dietary phenolic compounds, health benefits and bioaccessibility
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(2):87-100, June 2016. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Phenolic compounds are ubiquitous in plant-based foods. High dietary intake of fruits, vegetables and cereals are related to a decreased rate in chronic diseases. Phenolic compounds are thought to be responsible, at least in part, for those health effects. Nonetheless, the bioaccessibility of phenolic compounds is not often considered in these studies; thus, a precise mechanism of action of phenolic compounds is not known. In this review, we aim to present a comprehensive knowledge of the potential health promotion effects of polyphenols and the importance of considering the factors that affect their bioavailability on research projects(AU)

Los compuestos fenólicos son ubicuos en alimentos de origen vegetal. La alta ingesta de frutas, vegetales y cereales está relacionada con un bajo índice en padecimientos crónicos. Se cree que los compuestos fenólicos son, en parte, responsables de este efecto benéfico. Sin embargo, la bioaccesibilidad y biotransformación de los compuestos fenólicos generalmente no es considerada en este tipo de estudios. Por lo tanto, no se ha podido obtener un mecanismo de acción de los compuestos fenólicos. En este trabajo, presentamos una revisión de literatura del potencial benéfico de los compuestos fenólicos y cómo diversos factores pueden afectar su absorción y metabolismo(AU)
Descritores: Plantas/metabolismo
Grão Comestível/metabolismo
Compostos Fenólicos/análise
Frutas
-Consumo de Alimentos
Absorção
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-974415
Autor: Puertas-Mejía, Miguel Angel; Gutierrez-Villegas, María Isabel; Mejía-Giraldo, Juan Camilo; Winkler, Robert; Rojano, Benjamín.
Título: In vitro UV absorption properties and radical scavenging capacity of Morella parvifolia (Benth. ) Parra-Os. extracts
Fonte: Braz. J. Pharm. Sci. (Online);54(3):e17498, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: The goal of this research was to identify major compounds of the aerial parts of M. parvifolia (Benth.) Parra-Os., that could enhance its possible application as additive in dermocosmetic products, as well as evaluate the antioxidant properties. The extracts agreed with the broad-spectrum UVB/UVA absorption detected and could act as broad-spectrum sunscreens, covering the UVA and UVB range. Methanolic extracts showed an important antiradical capacity (0.46 and 0.47 g/µmol DPPH), TPC (37.58 and 51.41mg GAE/g DS) and TAC (1.12 and 3.31 mg C3GE/g DS) in fruits and leaves, respectively. M. parvifolia could be considered as a prospective source of natural UV-radiation absorbers with antioxidant capacity. Although the results have clearly demonstrated the potential photoprotection capacity, more studies are needed to enhance its application as an additive in pharmaceutical and medicinal formulations.
Descritores: Raios Ultravioleta/efeitos adversos
Extratos Vegetais
Myricaceae/classificação
Absorção
-Protetores Solares/efeitos adversos
Técnicas In Vitro/instrumentação
Componentes Aéreos da Planta
Aditivos em Cosméticos
Antioxidantes
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-987923
Autor: Oliveira, Emerson Gabriel dos Santos; Rangel, Adriano Henrique do Nascimento; Sales, Danielle Calvalcanti; Bezerra, Jodailza da Silva; Silva, Emanuelle Patrícia Enrique da; Silva, Yhelda Maria de Oliveira; Borba, Luiz Henrique Fernandes; Lima Júnior, Dorgival Morais.
Título: Caracterização físico-química do colostro de búfalas na primeira ordenha pós-parto por meio de absorção infravermelha / Physico-chemical characterization of buffalo colostrum at the first postpartum milking by infrared absorption
Fonte: Rev. bras. ciênc. vet;25(1):31-35, jan./mar. 2018. il..
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se caracterizar o colostro da primeira ordenha de búfalas da raça Murrah utilizando a metodologia não oficial de absorção infravermelha. Para isso, foram colhidas amostras individuais de 42 fêmeas multíparas, por meio de ordenha manual. As amostras foram coletadas em até 12 h após o parto e encaminhadas para determinação de gordura, proteína, lactose, sólidos totais e sólidos não gordurosos por meio de absorção infravermelha. Realizamos também a contagem de células somáticas (CCS) e leitura de condutividade elétrica (CE) do colostro. Os dados foram submetidos à análise estatística descritiva através do procedimento proc means. Os valores de condutividade elétrica foram divididos em quatro classes e as médias das características físico-químicas das diferentes classes foram comparadas pelo teste T com 5% de significância. Também foi realizada análise de correlação entre as características químicas, CCS e CE do colostro. Foram obtidas médias de 4,34 ± 3,24% para gordura, 11,88 ± 3,93% para proteína, 2,54 ± 0,9% para lactose, 10,01 ± 3,33% para caseína, 26,56 ± 4,18% para sólidos totais, 16,20 ± 3,70% para sólidos não gordurosos, 316,86 ± 341,56 mil células somáticas, e 4,44 ± 0,81 mS cm-1 para condutividade elétrica do colostro. O colostro de búfalas ordenhadas em até 12h pós-parto apresenta elevado teor de proteína. Além disso, observamos que quanto maior a leitura da condutividade elétrica, menores são os percentuais de proteína, caseína e sólidos não gordurosos no colostro.

The objective of this study was to characterize the colostrum of the first milking of buffaloes of the Murrah breed using the infrared absorption. For this, individual samples of 42 multiparous females were collected by manual milking. Samples were collected up to 12h after delivery and sent for determination of fat, protein, lactose, total solids and non-greasy solids by the infrared absorption method. We also performed somatic cell counts (SCC) and electric conductivity (EC) reading of colostrum. The data were submitted to descriptive statistical analysis through the procedure proc means. The values of electrical conductivity were divided into four classes and the means of physical-chemical characteristics of the different classes were compared by the T test with 5% significance. A correlation analysis was also performed between the chemical characteristics, SCC and EC of colostrum. Averages of 4.34 ± 3.24% for fat, 11.88 ± 3.93% for protein, 10.01 ± 3.33% for casein, 2.54 ± 0.9% for lactose, 26, 56 ± 4.18% for total solids, 16.20 ± 3.70% for non-greasy solids, 316.86 ± 341.56 mil somatic cells and 4.44 ± 0.81 mS cm -1 for electrical conductivity of colostrum. The colostrum of milked buffaloes up to 12 hours postpartum presents high protein content. In addition, we observed that the higher the electrical conductivity reading, the lower the percentages of protein, casein and non-greasy solids in colostrum.
Descritores: Búfalos
Absorção
Limites: Animais
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR409.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-775511
Autor: Herrera M, Julián; Parra S, Beatriz E; Corrales A, Vanessa; Olivares G, Manuel; Pizarro A, Fernando; Gaitán Ch, Diego.
Título: Calcium as a nutrient involved in the synthesis and localization of proteins that facilitate iron uptake and efflux in enterocytes / El calcio como nutriente implicado en la síntesis y localización de proteínas que participan en la captación y eflujo del hierro en los enterocitos
Fonte: Rev. chil. nutr;42(4):392-398, dic. 2015. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Iron deficiency is the most common type of nutritional deficiency in the world, and calcium intake is low in many populations. Developing a supplement that contains both micronutrients would be an excellent method to prevent iron deficiency and increase calcium intake. Human and cellular studies have shown that calcium inhibits iron absorption. Currently, the mechanisms underlying this inhibitory effect have not been elucidated. Because calcium is involved in cell signaling pathways, it may affect the regulation of the expression or localization of proteins involved in iron uptake and efflux in enterocytes. The aim of this review was to describe the processes involved in the absorption of dietary iron and the regulation of the expression and activity of proteins involved in this absorption. Additionally, the potential mechanisms by which calcium affects the expression and localization of these proteins are also discussed.

La deficiencia de hierro es la deficiencia nutricional más común en el mundo y la ingesta de calcio es baja en la mayoría de poblaciones. El desarrollo de un suplemento que contenga ambos micronutrientes sería una excelente estrategia para prevenir la deficiencia de hierro y aumentar la ingesta de calcio. Estudios en humanos y en células han demostrado que el calcio inhibe la absorción del hierro. Actualmente los mecanismos que explican este efecto inhibitorio no están claramente dilucidados. Dado que el calcio está implicado en la señalización celular, podría afectar la regulación de la expresión y localización de proteínas implicadas en la captación y eflujo de hierro en los enterocitos. El objetivo de esta revisión es describir los procesos implicados en la absorción del hierro dietario y la regulación de la expresión y actividad de las proteínas implicadas en esta absorción. Además, se discutirán los posibles mecanismos por los cuales el calcio afecta la expresión y localización de esas proteínas.
Descritores: Deficiência de Ferro/prevenção & controle
Proteínas
Cálcio
Absorção
Ferro
-Estado Nutricional
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Medeiros, Joäo Marcelo Ferreira de
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Id: lil-676115
Autor: Zago, Danielli Franco Constantino; Silva, Celso Monteiro da; Silva, Adriene Mara Souza Lopes; Habitante, Sandra Marcia; Rosa, Luiz Carlos Laureano da; Haddad Filho, Miguel Simão; Medeiros, João Marcelo Ferreira de.
Título: Pesagem de dentes humanos úmidos, com cones de papel e estufa / Weight of wet human teeth, with paper cones and greenhouse
Fonte: Rev. odontol. Univ. Cid. São Paulo (Online);25(1), 2013. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: A secagem do canal radicular após o preparo químico-cirúrgico com cones de papel absorvente é importante, pois, é imprescindível a obtenção de uma superfície sem umidade. O objetivo desta pesquisa é comparar os pesos de dentes humanos extraídos, considerando dentes úmidos, secos com papel absorvente e estufa. Método: Utilizaram-se 30 dentes humanos extraídos nos quais se executaram o acesso à câmara pulpar, à odontometria e o preparo químico-cirúrgico e, em seguida, foram mergulhados em frascos individuais contendo água destilada, por uma semana. Após isso os dentes foram pesados em balança analítica digital com os dentes umedecidos (Pu), a segunda os dentes secos com cones de papel absorvente (Pa) e depois secagem dos dentes na estufa durante 12 horas a 500C (Pe) e pesagem. Resultados e conclusões: Ao fazer a comparação entre dentes secos com papel absorvente e secos na estufa, o teste ?t? de Student mostrou que os pesos em grama dos dentes secos na estufa são menores do que os secos com papel absorvente (?t? = 6,3992) com P=0,0001. Concluiu-se que os dentes apresentaram ordem decrescente de peso: dentes umedecidos, dentes secos com cones de papel absorvente e dentes secos em estufa e, portanto, a secagem dos dentes em estufa mostra-se como de suma importância para a remoção maior de líquidos do sistema de canais radiculares

Introduction: The drying of the root canal after chemical-surgical preparation with absorbent paper cones is important because it is essential to obtain a surface free of moisture. The aim of this study is to compare the weights of extracted human teeth, whereas teeth wet, dry on paper towels and oven. Method: Were used thirty extracted human teeth which were carried out access to the pulp chamber odontometry and chemical-surgical preparation, and then were immersed in individual bottles containing distilled water for one week. After that teeth were weighed on an analytical balance with digital teeth moistened (Pu), the second teeth dry with absorbent paper cones (Pa) and then drying the teeth in the oven for 12 hours at 500C (Pe) and weighing. Results and conclusion: In making the comparison between teeth dry with absorbent paper and dried in the oven, the ?t? Student test showed that the weights in grams of dry teeth in emissions are lower than those dried with absorbent paper (?t? = 6.3992 ) with P = 0.0001.It was concluded that the teeth, in descending order of weight of wet teeth, teeth dried with absorbent paper cones teeth and dried in an oven, and therefore the drying kiln of the teeth of the utmost importance to remove most of the root canal fluid system
Descritores: Preparo de Canal Radicular
Endodontia
-Absorção
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR1.1 - BIREME



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