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Id: biblio-1055404
Autor: Lombardi, Julia; Ciocia, Felicia; Uniacke-Lowe, Thérèse; Boeris, Valeria; Risso, Patricia; McSweeney, Paul L. H.
Título: Application of an Enzymatic Extract from Aspergillus niger as Coagulant for Cheddar Cheese Manufacture
Fonte: Braz. arch. biol. technol;62:e19180128, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica.
Resumo: Abstract The coagulation of milk by a serin protease from Aspergillus niger NRRL3 was studied by rheology. Cheddar-type cheese was manufactured using 3.5% (v/v) of fungal enzymatic extract and fermentation-produced chymosin was used as control coagulant. Full composition and ripening of both kinds of Cheddar cheese were studied. Differences in the proteolysis of caseins, not only during cheese manufacture but also during ripening, affected cheese composition, texture and peptide profile. Microbial development during ripening was not affected by the coagulant used.
Descritores: Aspergillus niger
Fenômenos Bioquímicos
Queijo
Agentes de Coagulação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1132245
Autor: Giraldo, Néstor David; Buchelly, Raquel Juliana Romo; Hincapié, Danilo Echeverri; Atehortua, Lucia.
Título: Transformation of Brewery Subproducts into Valuable Biomass Using Mixotrophic Culture of Chlorella pyrenoidosa and Associated Bacteria
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20190229, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Departamento Administrativo de Ciencia, Tecnología e Innovación - Colciencias, Cervecería Union, Fondo de Internacionalización of Universidad de Antioquia and ERANet-LAC1st Joint Call.
Resumo: Abstract To develop a biorefinery concept applied in the brewery industry, Chlorella pyrenoidosa and a consortium of associated bacteria were cultivated mixotrophically in a continuous photobioreactor using brewery low-value subproducts as an integrative process. Beer production residues were biochemically characterized to assess the most promising options to be used as a nutrient source for microalgal cultivation. Due to its physical and chemical properties, pre-treated weak wort was used to prepare an organic complex culture medium for microalgal biotransformation. Filtration and nitrogen supplementation were necessary to improve nutrient removal and biomass productivity. Maximal removal of nitrate and phosphate obtained were 90% and 100% respectively. Depending on operation conditions, total carbohydrates depuration ranged from 50 - 80%. The initial concentration of total carbohydrates of the weak wort must be adjusted to 2 - 4g/L to maintain a stable equilibrium between microalgal and bacterial growth. The biochemical composition of produced biomass varied depending on the cultivation conditions as well as on its final use. Upon continuous mixotrophic conditions evaluated in this study, C. pyrenoidosa was composed mainly of carbohydrates and protein.
Descritores: Cerveja
Fenômenos Bioquímicos
Biotransformação
Chlorella/crescimento & desenvolvimento
Microalgas/crescimento & desenvolvimento
-Carboidratos
Chlorella/química
Biomassa
Fotobiorreatores/microbiologia
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-948422
Autor: Rocha, José Henrique Tertulino; Backes, Clarice; Borelli, Karla; Pietro, Maurício Reynaldo; Santos, Alessandro José Marques; Godinho, Tiago de Oliveira.
Título: Concentração de nutrientes e intensidade de cor verde em miniestacas de eucalipto / Concentration of nutrients and intensity of color green minicuttings if the eucalyptus
Fonte: Biosci. j. (Online);29(6):1848-1856, nov./dec. 2013. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se com o trabalho avaliar a influência da aplicação de doses crescentes de nitrogênio (N), em minijardim clonal, nas concentrações de macro e micronutrientes das miniestacas de Eucalipto urograndis e na intensidade de cor verde, visando utilizá-la como indicador da concentração de N. O trabalho foi realizado no viveiro da FAEF ­ Garça ­ SP, em minijardim de leito de areia. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado com quatro repetições, sendo os tratamentos constituídos por cinco doses de N na solução nutritiva (0; 80; 160; 240 e 320 mg L-1). Foram efetuadas avaliações da produção em massa seca, estado nutricional e intensidade da coloração verde das miniestacas. A produção de massa seca não apresentou diferença significativa. A dose de N influenciou significativamente as concentrações de N, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn e Zn, e não influenciou as concentrações de P, S e B. O índice de cor verde escuro (ICVE) foi o que melhor se ajustou na regressão e o índice G foi o que apresentou maior correlação com a concentração de N. Os índices de cor da imagem digital, G e índice de cor verde escuro (ICVE), e o conjuntos dos índices R G B, podem ser utilizados para determinar a concentração de N na folha.

The objective of the study was to evaluate the influence of the application of increasing doses of nitrogen (N) in mini clonal concentrations of macro and micronutrients of the shoots of a hibrid if the Eucalyptus urophylla x E. grandis and intensity of green color in order to use it as an indicator of the concentration of N. The study was conducted in the nursery of FAEF - Garça - SP in mini sand bed. The experimental design was completely randomized with four replications and the treatments consisted of five different doses of N in the nutrient solution (0; 80; 160; 240 and 320 mg L-1). Evaluations were made of dry mass production, nutritional status and green color intensity of the shoots. The dry matter yield was not significantly different. The dose of N influence significantly the concentration of N, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn and Zn, and did not influence concentrations of P, S and B. The dark green color index (ICVE) was the best fit regression and G index showed the highest correlation with the concentration of N. The rates of color digital image, G and dark green color index (ICVE), and sets the RGB indices, can be used to determine the concentration of N on the sheet.
Descritores: Nutrientes
Eucalyptus
Nitrogênio
-Coloração e Rotulagem
Fenômenos Bioquímicos
Clonagem Molecular
Hidroponia
Fenômenos Fisiológicos
Jardins
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1128377
Autor: Souza, D. S; Yang, S. G. N. S; Alves, A. C. A; Pontes, R. M; Carvalho, C. C. D; Soares, P. C; Oliveira, J. B.
Título: Perfil hematológico e bioquímico sérico de capivaras (Hydrochoerus hydrochaeris) de vida livre nos biomas Mata Atlântica e Caatinga / Hematological and serum biochemical profile of free-living capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) in Atlantic Forest and Caatinga biomes
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(2):461-470, Mar./Apr. 2020. tab.
Idioma: pt.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - Brasil.
Resumo: Devido à ausência de estudos sobre capivaras na região Nordeste do Brasil, o objetivo deste estudo foi avaliar a sanidade desses roedores de vida livre em três áreas dos biomas Mata Atlântica (2) e Caatinga (1) do estado de Pernambuco, por meio da determinação de parâmetros da hematologia e bioquímica sérica. De novembro de 2016 a dezembro de 2017, foram capturados 21 animais, dos quais foram coletadas amostras de sangue para avaliação hematológica (eritrograma, leucograma e plaquetometria) e bioquímica sérica (atividade enzimática, perfil proteico, energético e mineral). A maioria dos parâmetros esteve dentro dos valores de normalidade para a espécie, embora alguns apresentassem diferenças estatisticamente significativas de acordo com a área de estudo (hemoglobina, hematócrito, VCM, CHCM, eosinófilos, fosfatase alcalina, proteína total, albumina, ácido úrico, creatinina, lactato, sódio e magnésio) e o sexo dos animais (ácido úrico). Os parâmetros obtidos são apresentados como referência e atestam a sanidade e o bom estado nutricional de populações de capivaras nos biomas Mata Atlântica e Caatinga da região Nordeste do Brasil. As informações aportadas neste estudo pioneiro na região Nordeste contribuem para aumentar o conhecimento sobre a ecofisiologia e a conservação in situ de capivaras.(AU)

Due to the lack of studies about capybaras in the northeast region of Brazil, the objective of this study was to evaluate the health status of free-ranging capybaras in three areas of Atlantic Forest (2) and Caatinga (1) biomes in Pernambuco state, through the determination of hematological and serum biochemical parameters. From November 2016 to December 2017, 21 animals were captured and blood samples were collected for the hematological (erythrogram, leukogram and platelet counts) and serum biochemistry (enzymatic activity, protein, energy and mineral profile) evaluation. Hematological and serum biochemical parameters were within the normal range for the species, but some presented statistically significant variations according to the study area (hemoglobin, hematocrit, MCV, MCHC, eosinophils count, alkaline phosphatase, total proteins, albumin, uric acid, creatinine, lactate, sodium and magnesium) and sex of the animals (uric acid). The parameters obtained are presented as reference and attest to the health and good nutritional status of populations of capybaras in the Atlantic Forest and Caatinga biomes of northeastern Brazil. The information provided in this pioneering study in the northeast region contributes to increased knowledge about the ecophysiology and in situ conservation of capybaras.(AU)
Descritores: Roedores/sangue
Fenômenos Bioquímicos
-Ecossistema
Parâmetros de Referência/métodos
Testes Hematológicos/veterinária
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-781680
Autor: Cortés, Giannina; Grandez, Ricardo; Hung, Armando.
Título: Valores hematológicos y bioquímicos séricos en la raza perro sin pelo del Perú / Hematological and serum biochemical values in Peruvian Hairless dogs
Fonte: Salud tecnol. vet;2(2):106-112, jul.-dic. 2014. tab.
Idioma: es.
Resumo: Determinar los valores del hemograma y bioquímicos séricos para la raza Perro Sin Pelo del Perú (PSPP). Métodos: Se tomó muestras sanguíneas a 91 animales PSPP, luego del análisis en el laboratorio, se obtuvo los valores de hemograma, hematocrito, hemoglobina, y bioquímica sanguínea. También, se recogió información del sexo, tamaño y tipo de alimentación de cada animal. Resultados: La información se resumió mediante estadística descriptiva y las diferencias según sexo, tamaño y tipo de alimentación fueron evaluadas mediante la prueba de t de Student y análisis de varianza. Los resultados muestran que el promedio y rangos de los valores eritrocitarios y leucocitarios estuvieron dentro de rango referencial para la especie; el promedio y rangos de los valores bioquímicos séricos mostraron incremento para los resultados urea y ALT, y resultados por debajo del rango para creatinina y proteínas totales y fraccionadas en comparación con el referencial para la especie; valores elevados de urea y ALT, pero dentro del rango normal, se observó en ejemplares que consumían alimentación mixta. Además Se determinó diferencias significativas para hemoglobina, eritrocitos, segmentados, urea y globulinas en referencia a la variables sexo; asimismo, se encontró diferencias estadísticas para hematocrito, linfocitos, urea, albúmina y globulinas cuando se contrasto con la variable tamaño; y con volumen globular medio (VGM), segmentados, monocitos, urea y proteínas totales cuando se contrastó con la variable alimentación. Los valores encontrados en el presente estudio pueden ser considerados como referencia para la raza PSPP...

To determine the complete blood count and serum biochemical values for the Peruvian Hairless Dog (PHD) breed. Methods: A population of 91 PHD canines was obtained, whom they took blood samples to acquire reference values for blood count, hematocrit, hemoglobin, and biochemistry corresponding to the levels of urea and creatinine for renal blood profile, and ALT and GGT for liver profile, total and fractionated proteins for both, being classified by sex, size and type of feeding variables. Results and Conclusions: The Student T test showed significant difference on sex in reference to Hb , erythrocytes, segmented , urea and globulin , and analysis of variance on size reference to Ht , lymphocytes , albumin and globulins, and type of feeding to VGM, segmented, monocytes, urea and total protein, requiring additional controlled studies to determine if they have significance for the breed. It is concluded that the values that we found may be considered as a preliminary references to the PSPP breed...
Descritores: Fenômenos Bioquímicos
Cães
Limites: Animais
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-781679
Autor: Nakandakari, Luis; Gutiérrez, Eduardo; Chauca, Lilia; Valencia, Roberto.
Título: Medición del PH intramuscular del cuy (Cavia porcellus) durante las primeras 24 horas post beneficio tradicional / Measurement of intramuscular pH of guinea pigs during 24 hours after sacrifice
Fonte: Salud tecnol. vet;2(2):99-105, jul.-dic. 2014. tab.
Idioma: es.
Resumo: La carne de cuy tiene un alto valor nutricional para el ser humano. Sin embargo, es un excelente medio de cultivo para microorganismos que pueden ser nocivos para el consumidor. Durante la transformación del músculo a carne se producen reacciones biológicas y químicas que ayudan a descender el pH muscular, reduciendo el crecimiento bacteriano. Objetivo: Determinar los cambios del pH intramuscular del cuy (Cavia porcellus), durante las primeras 24 horas post beneficio tradicional. Materiales y Métodos: Se emplearon 30 cuyes machos de raza Perú, de 8 a 10 semanas de edad, clínicamente sanos y con pesos vivos entre 800 y 1300 g. Luego del sacrificio, las medidas del pH se realizaron en los músculos Psoas mayor izquierdo y derecho utilizando un pH-metro digital, las medidas se tomaron a las 0, 4, 8, 12, 16, 20 y 24 horas post beneficio. Resultados y conclusiones: A las 0 horas los pH en los músculos Psoas mayor izquierdo y derecho fueron de 6.71 +- 0.27 y 6.67 +- 0.27 respectivamente, alcanzando su mínimo valor de 5.95 +- 0.08 y 5.96 +- 0.09 pH a las 12 horas. A las 24 horas post beneficio experimentaron un ligero incremento hasta 6.05 +- 0.09 y 6.06 +- 0.08 pH en el músculo Psoas mayor izquierdo y derecho. Se concluye que los valores de pH de los músculos Psoas mayor fluctuaron en un rango de 5.95 +- 0.08 pH a las 12 horas a 6.06 +- 0.08 pH a las 24 horas post beneficio...

The guinea pig meat is high in nutritional value, thus contributing to food security in the Andean region. However, the guinea pig meat is an excellent culture medium for microorganisms that can be harmful to the consumer. During the transformation of muscle to meat, this undergoes a series of biological and chemical reactions that helps to lower the pH muscle which affects bacterial growth. Objetive: To identify the variations of intramuscular pH in guinea pig (Cavia porcellus) during the first 24 hours after sacrifice. Materials and methods: 30 male guinea pigs, between 8 and 10 weeks of age and weighing 800g to 1300g were sacrificed. The pH measurements were in the left and right Psoas mayor muscles, with a pH-meter. The measurements took place at 0, 4, 8, 12, 16, 20, and 24 hours after the slaughtering. Results and conclusions: The pH at 0 hours was 6.71 +- 0.27 and 6.67 +- 0.27 in left and right Psoas mayor respectively, reaching a minimun value of 5.95 +- 0.08 and 5.96 +- 0.09 pH respectively at 12 hours after it. A slight increase up to 6.05 ± 0.09 and 6.06 +- 0.08 pH, respectively, was registered at 24 hours after the slaughtering. We come to the conclusion that the pH values of the Psoas mayor muscles fluctuated in a range of 5.95 +- 0.08 pH at 12 hours post slaughter, to 6.06 +- 0.08 pH at 24 hours past slaughtering...
Descritores: Carne
Cobaias
Concentração de Íons de Hidrogênio
Músculos Psoas
Fenômenos Bioquímicos
Limites: Animais
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-970940
Autor: Alvarenga, Lívia de Almeida; Moreira, Michelle Andrade; Pereira, Beatriz Cristina; Aguiar, Aline Silva de.
Título: Pacientes em diálise peritoneal e em hemodiálise: Existe diferença em relação ao estado nutricional? / Patients in peritoneal dialysis and hemodialysis: Is there any difference in the nutritional status?
Fonte: HU rev;43(4):325-330, 2017.
Idioma: pt.
Resumo: A hemodiálise (HD) e a diálise peritoneal (DP) são as terapias renais de substituição mais comumente utilizadas, sendo que o estado nutricional dos pacientes com Doença Renal Crônica (DRC) pode ser influenciado pela modalidade de diálise utilizada. Objetivo: Comparar o estado nutricional de pacientes em HD e em DP, por meio da avaliação antropométrica e bioquímica. Trata-se de um estudo transversal, realizado no setor de nefrologia do Hospital Universitário da Universidade Federal de Juiz de Fora. O estudo foi constituído por 29 pacientes em DP e 36 em HD, totalizando 65 pacientes. Os dados coletados foram: peso corporal seco, estatura, Índice de Massa Corporal (IMC), área muscular do braço (AMB), circunferência muscular do braço (CMB), prega cutânea tricipital (PCT) e circunferência do braço (CB); além dos exames bioquímicos: potássio, fósforo, uréia e albumina. Pode-se observar maior prevalência do sexo feminino na modalidade DP em relação a HD (75% X 44,4%, p = 0,01). Houve diferença nos tempos em diálise entre os grupos (DP: 41,86 ±33,2 meses X HD: 22,36 ±5,4 meses, p = 0,001). Em relação à classificação da CMB, 48,3% dos pacientes em DP e 22,2% em HD foram classificados como eutróficos (p = 0.001). Quanto à AMB, 72,5% dos pacientes em DP e 36,1% dos pacientes em HD foram classificados como eutróficos (p = 0.001). Em relação aos exames bioquímicos, somente o potássio apresentou diferença significante entre os grupos (DP: 4,9 ±0,73 mEq/L e HD: 5,64 ±0,78 mEq/L, p = 0,01). No presente estudo, os pacientes em DP apresentam melhor classificação em relação a CMB e AMB, além de melhor controle do potássio sérico, em relação aos pacientes em HD.

Hemodialysis (HD) and peritoneal dialysis (PD) are the most commonly used renal replacement therapy. The nutritional status of chronic kidney disease (CKD) patients can be influenced by the dialysis modality used. Objective: To compare the nutritional status of patients in HD and PD, through anthropometric and biochemical evaluation. This is a cross-sectional study carried out in the nephrology sector of the University Hospital of the Federal University of Juiz de Fora. The study consisted of 29 patients in PD and 36 in HD, totaling 65 patients. The data collected were: dry body weight, stature, body mass index (BMI), arm muscle area (BMA), arm muscle circumference (BMC), triceps skin fold and arm circumference. In addition, the biochemical tests: potassium, phosphorus, urea and albumin. It is possible to observe a higher prevalence of female sex in the PD modality in relation to HD (75% X 44.4%, p = 0.01). There was a difference in dialysis times between groups (SD: 41.86 ± 33.2 months X HD: 22.36 ± 5.4 months, p = 0.001). Regarding BMC classification, 48.3% of patients in PD and 22.2% in HD were classified as eutrophic (p = 0.001). As for BMA, 72.5% of patients in PD and 36.1% of patients in HD were classified as eutrophic (p = 0.001). In relation to the biochemical tests, only potassium had a significant difference between the groups (SD: 4.9 ± 0.73 mEq / L and HD: 5.64 ± 0.78 mEq / L, p = 0.01). In the present study, patients in PD present better classification in relation to BMC and BMA, in addition to better control of serum potassium, compared to patients in HD.
Descritores: Estado Nutricional
Diálise Renal
Diálise Peritoneal
-Fenômenos Bioquímicos
Antropometria
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR378.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-2356
Autor: Barbosa, Kátia Valéria; Souza, Aécio Flávio; Chebli, Júlio Maria; Pace, Fábio Heleno; Oliveira, Juliano; Martins, Leonardo.
Título: Abordagem de anormalidades laboratoriais das enzimas hepáticas em pacientes assintomáticos / Evaluation of abnormal liver-enzyme results in asymptomatic patients
Fonte: HU rev;31(3):44-48, set.-dez.2005.
Idioma: pt.
Resumo: É crescente a procura, na clínica diária, de pacientes assintomáticos com alteração de enzimas hepáticas. Parcialmente, este fato pode ser explicado pelo aumento na solicitação e pela adição de testes bioquímicos que avaliam injúria hepática em exames de triagem de "rotina", pré-admissionais, pré-operatórios. A abordagem destas alterações depende de uma avaliação clínica criteriosa, seguida de propedêutica apropriada e convenientemente indicada. Este artigo visa uma abordagem sistemática dessa situação clínica, fundamentada nas atuais evidências.
Descritores: Fenômenos Bioquímicos
Enzimas/análise
Doenças Assintomáticas
-Atenção Primária à Saúde
Padrões de Prática Médica
Técnicas de Laboratório Clínico
Educação Pré-Médica
Fosfatase Alcalina
Transaminases
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR378.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-623593
Autor: Wang, C. C.
Título: Biochemical approaches to chemotherapy of trypanosomiasis
Fonte: Mem. Inst. Oswaldo Cruz;83(supl.1):291-300, Nov. 1988.
Idioma: en.
Conferência: Apresentado em: Annual Meeting on Basic Research in Chagas's disease, 15, Apresentado em: Meeting of the Brazilian Society of Protozoology4, Caxambu, 7-10 Nov. 1988.
Descritores: Tripanossomíase/diagnóstico
Tripanossomíase/terapia
Tripanossomíase/transmissão
-Fenômenos Bioquímicos
Condutas Terapêuticas
Tratamento Farmacológico
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-623733
Autor: Terra, Walter R.
Título: Evolution of holometabola insect digestive systems: physiological and biochemical aspects
Fonte: Mem. Inst. Oswaldo Cruz;82(supl.3):25-28, 1987.
Idioma: en.
Conferência: Apresentado em: International Symposium on Insect Physiology, Biochemistry and Control, Rio de Janeiro, Nov. 10-13, 1987.
Resumo: This review takes into account primarily the work done in our laboratory with insects from the major Holometabola orders. Only the most significant data for each insect will be presented and a proposal on the evolution of Holometabola insect digstive systems will be advanced.
Descritores: Fenômenos Bioquímicos
Holometábolos/fisiologia
-Sistema Digestório
Responsável: BR1.1 - BIREME



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