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Id: lil-791300
Autor: Savino, Patricia; Patiño, José Félix.
Título: Metabolismo y nutrición del paciente en estado crítico / Metabolism and nutrition in the critically ill patient
Fonte: Rev. colomb. cir;31(2):108-127, abr.-jun. 2016. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: El modo de soporte nutricional en el paciente en estado crítico es motivo de controversia y abundan las opiniones al respecto. Algunos consideran las demandas calóricas como el objetivo principal de la nutrición en el estado crítico con base en un supuesto alto grado de hipermetabolismo, pero hemos demostrado que tan elevado hipermetabolismo realmente no existe y que, primordialmente, se deben atender las necesidades proteicas en esta condición que es altamente catabólica. El clima hormonal y humoral del estado crítico lleva a que buena parte de las necesidades calóricas sean atendidas por degradación de la proteína corporal. En el estado crítico existe una especie de dependencia de la proteína. El estado clínico del paciente en estrés agudo hace difícil adelantar investigaciones prospectivas y de asignación aleatoria. Una característica del estado crítico es la variabilidad y labilidad de las condiciones fisiopatológicas. En el Servicio de Soporte Metabólico y Nutricional del Hospital Universitario Fundación Santa Fe de Bogotá, desde hace muchos años, se reconoce la particular importancia del aporte proteico y se reduce el aporte calórico en forma de carbohidratos a no más de 600 kcal en 24 horas (150-200 g/24 horas), como fundamento para elegir el soporte nutricional, sea parenteral, entérico o mixto. En este artículo se revisan los fundamentos que llevan a considerar la proteína como el nutriente fundamental para el paciente en estado crítico.

The mode of nutritional support in the critically ill patient is controversial. Some authors consider caloric demand as the main objective of nutritional support based on a supposed high level of hypermetabolism, but we have demonstrated that such really does not exist, and that protein requirement should be primarily addressed for hypercatabolism as the predominant metabolic feature. Hormonal and humoral environment in the critically ill state lead to body protein degradation to attend the caloric requirements and the synthesis of acute phase proteins. In the critical condition there is a kind of dependence from amino acid and protein metabolism. Different authors remark that the protein requirement can reach 2.0 to 3.0 g/kg/d, in patients with severe sepsis, major trauma, extensive burns, and even on those on renal replacement therapy. The overall conditions of the patient in the state of acute stress make it difficult to conduct prospective randomized trials. Different variables affect the outcome, such as the current nutritional status of the patient, the elapsed time of fasting or starvation, age, basal and concurrent pathologies, number of organs involved, and the presence of infection. Characteristic of the acute stress condition is the liability and variability of the pathophysiologic parameters. The Surgical Metabolism and Nutrition Support Service at Hospital Universitario Fundación Santa Fe de Bogotá has recognized for many years the importance of the protein supply concomitant with reduced caloric intake from carbohydrates to no more than 600 kcal/24 hours (150-200 g/24h) as the foundation for the prescription of any type of nutritional support in the critical state. In this article we review the reasons that lead to consider protein as the key nutrient in patients in critical condition.
Descritores: Cuidados Críticos
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Restrição Calórica
Metabolismo Energético
Ciências da Nutrição
Responsável: CO113


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Id: biblio-1122889
Autor: Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva.
Título: Dieta, nutrição, atividade física e câncer: uma perspectiva global:um resumo do terceiro relatório de especialistas com uma perspectiva brasileira / [Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective: a summary of the third expert report with a Brazilian perspective].
Fonte: Rio de Janeiro; INCA; 2020. 140 p.
Idioma: pt.
Resumo: A Área Técnica de Alimentação, Nutrição, Atividade Física e Câncer, vinculada à Coordenação de Prevenção e Vigilância (Conprev) do Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva (INCA), vem trabalhando ao longo dos anos na promoção do reconhecimento social da relação entre a alimentação, a nutrição, a atividade física e o desenvolvimento do câncer, produzindo, sistematizando e disseminando informações técnico-científicas acerca desse tema
Descritores: Exercício Físico
Dieta
Alimentos, Dieta e Nutrição
Neoplasias/prevenção & controle
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: BR440.1 - Biblioteca Geraldo Matos de Sá . Hospital do Câncer I


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Id: biblio-880541
Autor: Lobo, Gilmar Leão.
Título: Perfil epidemiológico do idoso: experiência de uma unidade de saúde do Programa de Saúde da Família em Curitiba / Epidemiological profile of the aged person; experience of a Health Unit of the Program of Family Health in Curitiba
Fonte: Rev. bras. med. fam. comunidade;1(3):45-59, nov. 2005. graf.
Idioma: pt.
Resumo: Pesquisas demonstram a questão gerontológica como a urgência do amanhã. Sendo assim, buscou-se determinar o perfil dos idosos da comunidade de Vila Torres, no município de Curitiba, com o intuito de se constatar o quadro agravante em que os mesmos se encontram. Após preenchimento do termo de consentimento livre e esclarecido, efetuou-se a apuração de dados vitais dos pacientes em questão, por meio de antropometria, miniavaliação nutricional, mini exame do estado mental, teste físico e revisão do prontuário eletrônico do período de 1 ano anterior a essa pesquisa (o qual fornece informações acerca de número de consultas, diagnósticos, medicação e confirmação de dados) e, então,verificou-se que: a) 72% dos examinados apresentaram pressão arterial elevada com ou sem tratamento,estando 64% dos mesmos tanto com alterações sistólicas quanto diastólicas; b) as alterações da pressão arterial estão diretamente relacionadas a mudanças do estado mental (demência); c) há um percentual elevado de demência em normotensos que compõem a faixa etária de 70 a 74 anos (4 casos, dentre os avaliados); d) sendo desfavorecida a condição socioeconômica dos pacientes, o nível de alterações da nutrição é mais elevado. Por esse motivo, nenhum dos que se submeteu à avaliação apresentou estado nutricional adequado, estando 83% deles em risco nutricional e 17% desnutridos (perceptível apenas pela miniavaliação do quadro alimentar); e) há o predomínio de mulheres sobre homens em todas as idades. Sendo observados, em proporção ainda maior do que na literatura, o comprometimento nutricional e a doença hipertensiva descontrolada, urge abordar tanto o controle da pressão arterial quanto o estado nutricional dos idosos dessa comunidade, por meio de promoção, prevenção, proteção e recuperação da saúde dos mesmos, além de melhor programação de ações sobre suas causas e seus riscos e danos.

Investigations show the problems related to aging and aged people to be a future urgency. This gerontological approach aims to establish the profile of a group of aged people in the community called Vila Torres, in the city of Curitiba, with the intent to determine the worsening of this question. After obtaining free and informed consent, we performed a general evaluation of the health status of the patients in question. This evaluation involved anthropometry, brief evaluation of the nutritional condition and of the mental state, physical test and revision of the electronic records (containing information about number of consultations, diagnosis, prescribed medication and confirmation of data), covering a period of one year preceding this investigation. The following data were obtained: 72% of examined individuals were diagnosed with high arterial pressure, being or not under treatment; 64% of these patients showed as well systolic as diastolyc alterations; b) the alterations in arterial pressure were directly related to changes in the mental state (dementia); c) there was a high percentage of dementia among normotense individuals belonging to the age group between 70 and 74 years (4 among the evaluated cases); d) in view of the unfavorable socio-economical situation of the patients, the level of nutritional alterations was high. None of the patients submitted to evaluation presented with adequate nutritional state, 83% of them were under nutritional risk and 17% were undernourished (this condition was only perceivable by means of the nutritional evaluation); e) all age groups were composed by more women than men. Thus, being observed in even higher proportions than in the literature, undernourishment and uncontrolled hypertension of aged people in this community must urgently be controlled through promotional, preventive and therapeutic actions, besides a better planning of actions focused to the causes, risks and damages of these conditions.
Descritores: Perfil de Saúde
Idoso
Envelhecimento
Saúde do Idoso
Epidemiologia
Estratégia Saúde da Família
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Prevenção de Doenças
Limites: Humanos
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Responsável: BR408.1 - Biblioteca da Faculdade de Medicina - BFM


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Id: biblio-1093312
Autor: Olivares Garrido, Marilyn; Chavez Mora, Emma.
Título: Uso de las redes sociales como estrategia de promoción de alimentación saludable en adolescentes / Using a social media network as a strategy to promote healthy eating in adolescents
Fonte: Rev. cuba. inform. méd;11(1), ene.-jun. 2019. graf.
Idioma: es.
Resumo: Con el aumento de las enfermedades crónicas no transmisibles y los estilos de vida poco saludables se hace relevante elaborar estrategias de promoción en salud dirigidas desde la infancia hasta la adolescencia. El uso de las Tecnologías de la Información y Comunicaciones (TICs) en adolescentes es masivo, debido a que estos invierten altas horas tanto en telefonía móvil (smartphones), redes sociales, y en aplicaciones de diversa indole, la buena utilizacion de las TICS pudiese por tanto contribuir a mejoras en el estado de salud. El objetivo del presente estudio es analizar el uso de las redes sociales como estrategia de alimentación saludable en adolescentes, utilizando como apoyo los mensajes de las Guía Alimentarias Basadas en los alimentos (GABAS). Se presenta como resultado el aprendizaje significativo de las GABAS basado en el analisis cualitativo de los resultados del uso de la estrategia implementada(AU)

With the increase in chronic noncommunicable diseases and unhealthy lifestyles, it is important to develop health promotion strategies directed from childhood to adolescence. The use of Information and Communication Technologies (ICTs) in adolescents is massive, because they invest high hours in both mobile telephony (smartphones), social networks, and in applications of diverse nature, the good use of ICT could therefore contribute to improvements in health status. The objective of this study is to analyze the use of social networks as a strategy of healthy eating in adolescents, using the messages of the Food-Based Food Guide (GABAS) as support. The significant learning of the GABAS is presented as a result based on the qualitative analysis of the results of the use of the implemented strategy(AU)
Descritores: Tecnologia da Informação
Rede Social
Alimentos, Dieta e Nutrição
Estilo de Vida Saudável
Dieta Saudável
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-1133697
Autor: Zapata, María Elisa; Moratal, Ibañez Laura; López, Laura Beatriz.
Título: Calidad de la dieta según el Índice de Alimentación Saludable: Análisis en la población adulta de la ciudad de Rosario, Argentina / Diet quality according to the Healthy Eating Index: Analysis in the adult population of Rosario City, Argentina
Fonte: Diaeta (B. Aires);38(170):8-15, mar. 2020. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: el Índice de Alimentación Saludable (IAS) fue desarrollado en base a las recomendaciones de las guías alimentarias para la población americana y es de utilidad para identificar los grupos de alimentos que presentan menor consumo en relación a las recomendaciones y los grupos poblacionales con alimentación de baja calidad. Objetivo: estimar la calidad de la dieta en la población adulta de la ciudad de Rosario, e identificar su relación con variables sociodemográficas, indicadores antropométricos y del estilo de vida. Materiales y Método: investigación observacional, descriptiva y transversal de una muestra por cuotas estratificada de 1200 adultos entre 18 a 70 años. Se empleó la metodología actualizada en el 2010 para el cálculo de IAS, a partir de la información obtenida del recordatorio de 24 horas. Se utilizó un cuestionario para relevar las variables sociodemográficas y el consumo de tabaco, se realizaron mediciones antropométricas, la actividad física se midió con el cuestionario IPAQ y el consumo de alcohol por frecuencia de consumo. Las asociaciones se evaluaron mediante test Chi cuadrado y la diferencia de medias por Anova, considerando p<0,05. Resultados: los adultos evaluados tenían en promedio 39±15 años, el 69% fueron mujeres, el 32% con estudios terciarios completos o más, 56% tenía un IMC≥25 kg/m², 34% presentaba riesgo según circunferencia de cintura, 54% realizaba <150 min/sem de actividad física, 67% consumía alcohol y 26% era fumador actual. El IAS alcanzó un promedio de 48,5±15,1 puntos, los valores más alejados del ideal se encontraron en los pescados, mariscos y proteínas vegetales (0,7/5); granos enteros (1,5/10); granos y cereales refinados (2/10); frutas (1,7/5); vegetales verdes y legumbres (1,7/5); ácidos grasos (3,7/10) y lácteos (4,3/10). El 58,6% tuvo una dieta de pobre calidad (IAS <50). Se observó una alimentación menos saludable en los hombres (p<0,05), adultos jóvenes (p<0,01), aquellos con menor nivel educativo (p<0,01), los individuos que realizan <150 minutos semanales de actividad física moderada o intensa (p<0,01) y los que fuman en la actualidad (p<0,01). Conclusión: La alimentación de la población estudiada demuestra características poco saludables. La identificación de grupos de mayor riesgo permitirá orientar mejor las acciones educativas y sanitarias tendientes a modificar estilos de vida y hábitos alimentarios.

Introduction: The Healthy Eating Index (HEI) was developed based on the recommendations of the dietary guidelines for the American population and is useful to identify food groups that have lower consumption in relation to recommendations and population groups with low diet quality. Objective: To estimate the quality of the diet in the adult population of the city of Rosario, and to identify its relationship with sociodemographic, anthropometric indicators and lifestyle variables. Materials and Methods: Observational, descriptive and cross-sectional research of a stratified sample of 1200 adults aged 18 to 70 years. The updated methodology of HEI 2010 was used, based on the information obtained from the 24-hour recall. A questionnaire was used to collect sociodemographic variables and tobacco consumption, alcohol consumption was assessed by frequency of consumption, anthropometric measurements were measured and physical activity was assessed with the IPAQ questionnaire. The associations were evaluated by Chi square test and the difference of means by Anova (p<0,05). Results: The average age of adults evaluated was 39±15 years, 69% were women, 32% had completed tertiary studies or more, 56% with BMI≥25 kg/m², 34% had risk according to waist circumference, 54% realized <150 min/week of physical activity, 67% consumed alcohol and 26% were current smokers. The HEI reached an average of 48.5±15.1 points, the values farthest from the ideal were found in fish, shellfish and vegetable proteins (0.7/5); whole grains (1.5/10); refined grains and cereals (2/10); fruit (1.7/5); green vegetables and legumes (1.7/5); fatty acids (3.7/10) and dairy (4.3/10). The 58.6% had a poor quality diet (HEI <50). In men (p<0,05), young adults (p<0,01), those with a lower educational level (p<0,01), individuals who perform <150 minutes per week of moderate or intense physical activity (p<0,01) and those who smoke have observed a less healthy diet (p<0,01). Conclusion: The diet of the studied population shows unhealthy characteristics. The identification of groups of greater risk will allow to orient better the educative and sanitary actions tending to modify styles of life and alimentary habits.
Descritores: Alimentos, Dieta e Nutrição
Dieta Saudável
Responsável: AR489.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1141274
Autor: Pérez, Elevina; Lares, Mary; Schroeder, Mily; Lilliam, Sivoli.
Título: El rol de la dieta, alimentos y nutrientes en la prevención de enfermedades / The role of diet, food and nutrients in disease prevention
Fonte: Revista Digital de Postgrado;1(2):41-48, dic. 2012.
Idioma: es.
Resumo: En la actualidad es del consenso la estrecha relación que existe entre la alimentación y la salud, sin embargo, es frecuente observar un patrón dietético con malos hábitos alimentarios en casi toda la población, así como de consumidores con la necesidad de regímenes especiales muy desatendidos. En este sentido es prioritario desarrollar estrategias y acciones que correspondan a los niveles de desarrollo económico y las costumbres locales, donde se refleje la importancia de las modificaciones de estilos de vida relacionados con la dieta, para prevenir y controlar enfermedades. En este articulo se compila y discute la importancia de la dieta, alimentos y nutrientes en la prevención de enfermedades(AU)

At the present time is of consensus the relationship between food and health. However, it is common to observe dietary pattern with unhealthy intake habits in the population, as well as, a special regimes consumers neglected. Subsequently, there is an urgent need to develop policy and specific strategies that correspond to the levels of economic development and local customs, where is reflected the importance of diet-related lifestyle changes, to prevent and control diseases. In this article he compiles and discusses the importance of diet, food and nutrients in disease prevention (AU)
Descritores: Dieta
Prevenção de Doenças
Comportamento Alimentar
Estilo de Vida Saudável
Necessidades Nutricionais
-Ingestão de Alimentos
Fast Foods
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1140290
Autor: Arocha-Rodulfo, J. Ildefonzo; Aure, Gestne; Bustamante, Carmen Cecilia.
Título: Nutrición cardiometabólica en el mundo real de la práctica clínica / Cardiometabolic nutrition in the real world of clinical practice
Fonte: Med. interna (Caracas);36(2):63-78, 2020. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: La importancia de la nutrición en modificar el riesgo de enfermedad cardiovascular aterosclerótica (ECVA) se ha enfatizado repetidas veces. Históricamente, el papel de los componentes dietarios ha sido el foco predominante; sin embargo, los alimentos, típicamente, se consumen en combinación más que aisladamente. En los últimos años, se ha puesto una mayor atención a los patrones dietarios y su relación con eventos clínicos del tipo de la ECVA, diabetes mellitus tipo 2 y obesidad; paradójicamente, existe una brecha en la educación nutricional en las escuelas de medicina de todo el mundo. Por lo general, una dieta no saludable está asociada con alteraciones cardiometabólicas, una condición clínica que, gradualmente, puede empeorar y conducir a diversos factores comunes de riesgo de enfermedades crónicas, a mayor morbilidad y mortalidad y menoscabo en la calidad de vida. El público en general debe satisfacer la cantidad de calorías requeridas con una variedad de alimentos densos en nutrientes que abarquen todos los grupos de alimentos para mantener la salud a largo plazo. El estilo de patrones saludables de comer varía individualmente y frecuentemente refleja las preferencias culturales y personales. Una alimentación no saludable puede causar una elevación de la producción posprandial de insulina e hipersecreción crónica de insulina e hiperinsulinemia, lo cual promueve la acumulación de grasa, previene la lipólisis y causa incremento en el riesgo de desarrollar ECVA, obesidad y diabetes tipo(AU)

The importance of nutrition in modifying the risk of atherosclerotic cardiovascular disease (ACVD) has been repeatedly emphasized. Historically, the role of dietary components has been the predominant focus; however, foods are typically consumed in combinations rather than individually. Over the last few years, increasing attention has been given to dietary patterns and their relationship to clinical events such as ACVD, type 2 diabetes and obesity; paradoxically, there is a gap in nutrition education in medical school around the globe. An unhealthy diet is usually associated with cardiometabolic alterations, a clinical situation that can progressively worse, potentially leading to various common risk factors, increased morbidity and mortality, and reduced quality of life. People should aim to fulfill their recommended calorie intake with a variety of nutrient-dense foods that span all food groups to boost long-term health. Healthy eating styles may vary from individual to individual and frequently reflect cultural and personal preferences. An unhealthy diet may cause a high postprandial insulin production and chronic insulin hypersecretion and hyperinsulinemia, which promote fat storage, prevent lipolysis and cause increased the risk for developing ACVD, obesity and type 2 diabetes
Descritores: Doenças Cardiovasculares/fisiopatologia
Diabetes Mellitus Tipo 2
Aterosclerose
Obesidade
-Ciências da Nutrição
Alimentos, Dieta e Nutrição
Necessidades Nutricionais
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1096761
Autor: Moreira Claro, Rafael; Baraldi, Larissa Galastri; Martins, Ana Paula Bortoletto; Bandoni, Daniel Henrique; Levy, Renata Bertazzi.
Título: Evolución a corto plazo de los gastos en alimentación fuera del hogar en Brasil / Trends in short-term spending on food away from home in Brazil
Fonte: Salud(i)ciencia (Impresa) = Salud(i)ciencia (En linea);22(4):383-388, dic.-mar. 2017.
Idioma: es.
Descritores: Consumo de Alimentos
Recomendações Nutricionais
Estilo de Vida Saudável
-Brasil
Alimentos, Dieta e Nutrição
Responsável: AR392.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-515766
Autor: Aguiar, Kurazo Mateus Okada; Naiff, Rafael Homobono.
Título: Aspectos reprodutivos e dieta alimentar dos ninhegos de Rhinoptynx clamator (Aves: Strigidae) no campus Marco Zero da Universidade Federal do Amapá, Macapá-AP / Nesting and diet of Rhinoptynx clamator (Aves: Strigidae) from Campus Marco Zero da Universidade Federal do Amapá, Macapá-AP
Fonte: Acta amaz;39(1):221-224, mar. 2009. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Este trabalho tem como objetivo relatar os aspectos comportamentais de nidificação, alimentação e desenvolvimento dos ninhegos de Rhinoptynx clamator (Strigidae) em um fragmento florestal no Campus Marco Zero da Universidade Federal do Amapá. Apenas um ninho foi encontrado, no solo e na base de um tucumã Astrocaryum oleatum. Três ovos brancos com manchas marrons foram observados, cuja medida foi de 41 x 35 mm em média. A incubação durou 28 dias e foi efetuada pela fêmea, e o último filhote a nascer viveu apenas dois dias. Os filhotes sobreviventes foram medidos durante o seu desenvolvimento. Durante a estação reprodutiva foram coletadas algumas pelotas de regurgitação, sendo encontrados três tipos de vertebrados: Rattus sp., Micoureus cf. regina e Columbina talpacoti.

We report nesting behavior, feeding and development of nestling of Rhinoptynx clamator (Strigidae) in a forest fragment on Campus Marco Zero of Universidade Federal do Amapá. The nest was located on the ground, close to a palm Astrocaryum oleatum and three eggs were observed. These eggs were white whit brown spots and measured 41 x 35 mm in average. Incubation was made by female and lasted 28 days and the last owlet died two days after born. The remaining birds were measured during its development. Feeding items includes Rattus sp., Micoureus cf. regina and Columbina talpacoti.
Descritores: Reprodução
Aves
Alimentos, Dieta e Nutrição
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: biblio-1128865
Autor: Marques, Marlice; Rodrigues, Ana Paula; Gomes, Daniela Lopes; Marques, Rosana M; Baptista, Deise Regina; Braga, Letícia; Strufaldi, Maristela; Campos, Tarcila Ferraz; Moreno, Flávia.
Título: Orientações em alimentação e nutrição para crianças e adolescentes com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar / Guidelines on food and nutrition for children and adolescents with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge.-3
Fonte: Goiânia; s.n; 2020. 1-28 p. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Orientações em alimentação e nutrição para crianças e adolescentes com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar, considerando que os cuidados com crianças e adolescentes em casa envolvem convivência harmoniosa na família, o distanciamento entre as pessoas, os cuidados com a casa, com a alimentação, cuidados estes que implicam em zelar para que a doença não comprometa o crescimento e desenvolvimento adequados deste grupo específico. Neste sentido, as orientações presentes no texto prestam sua contribuição com a saúde de crianças e adolescentes diagnosticados ou com suspeita de COVID-19

Guidelines on food and nutrition for children and adolescents with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge, considering that care for children and adolescents at home involves harmonious coexistence in the family, the distance between people, care with the home, with food, care that implies ensuring that the disease does not compromise the proper growth and development of this specific group. In this sense, the guidelines present in the text contribute to the health of children and adolescents diagnosed or suspected of having COVID-19
Descritores: Pneumonia Viral/dietoterapia
Infecções por Coronavirus/dietoterapia
Nutrição da Criança
Nutrição do Adolescente
Pandemias
Recomendações Nutricionais
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Isolamento de Pacientes/métodos
Nutrição de Grupos de Risco
Higiene dos Alimentos/métodos
Limites: Humanos
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Tipo de Publ: Guia
Responsável: BR1759.1 - Biblioteca Professora Ena Galvão



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