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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-515766
Autor: Aguiar, Kurazo Mateus Okada; Naiff, Rafael Homobono.
Título: Aspectos reprodutivos e dieta alimentar dos ninhegos de Rhinoptynx clamator (Aves: Strigidae) no campus Marco Zero da Universidade Federal do Amapá, Macapá-AP / Nesting and diet of Rhinoptynx clamator (Aves: Strigidae) from Campus Marco Zero da Universidade Federal do Amapá, Macapá-AP
Fonte: Acta amaz;39(1):221-224, mar. 2009. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Este trabalho tem como objetivo relatar os aspectos comportamentais de nidificação, alimentação e desenvolvimento dos ninhegos de Rhinoptynx clamator (Strigidae) em um fragmento florestal no Campus Marco Zero da Universidade Federal do Amapá. Apenas um ninho foi encontrado, no solo e na base de um tucumã Astrocaryum oleatum. Três ovos brancos com manchas marrons foram observados, cuja medida foi de 41 x 35 mm em média. A incubação durou 28 dias e foi efetuada pela fêmea, e o último filhote a nascer viveu apenas dois dias. Os filhotes sobreviventes foram medidos durante o seu desenvolvimento. Durante a estação reprodutiva foram coletadas algumas pelotas de regurgitação, sendo encontrados três tipos de vertebrados: Rattus sp., Micoureus cf. regina e Columbina talpacoti.

We report nesting behavior, feeding and development of nestling of Rhinoptynx clamator (Strigidae) in a forest fragment on Campus Marco Zero of Universidade Federal do Amapá. The nest was located on the ground, close to a palm Astrocaryum oleatum and three eggs were observed. These eggs were white whit brown spots and measured 41 x 35 mm in average. Incubation was made by female and lasted 28 days and the last owlet died two days after born. The remaining birds were measured during its development. Feeding items includes Rattus sp., Micoureus cf. regina and Columbina talpacoti.
Descritores: Reprodução
Aves
Alimentos, Dieta e Nutrição
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: biblio-1128865
Autor: Marques, Marlice; Rodrigues, Ana Paula; Gomes, Daniela Lopes; Marques, Rosana M; Baptista, Deise Regina; Braga, Letícia; Strufaldi, Maristela; Campos, Tarcila Ferraz; Moreno, Flávia.
Título: Orientações em alimentação e nutrição para crianças e adolescentes com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar / Guidelines on food and nutrition for children and adolescents with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge.-3
Fonte: Goiânia; s.n; 2020. 1-28 p. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Orientações em alimentação e nutrição para crianças e adolescentes com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar, considerando que os cuidados com crianças e adolescentes em casa envolvem convivência harmoniosa na família, o distanciamento entre as pessoas, os cuidados com a casa, com a alimentação, cuidados estes que implicam em zelar para que a doença não comprometa o crescimento e desenvolvimento adequados deste grupo específico. Neste sentido, as orientações presentes no texto prestam sua contribuição com a saúde de crianças e adolescentes diagnosticados ou com suspeita de COVID-19

Guidelines on food and nutrition for children and adolescents with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge, considering that care for children and adolescents at home involves harmonious coexistence in the family, the distance between people, care with the home, with food, care that implies ensuring that the disease does not compromise the proper growth and development of this specific group. In this sense, the guidelines present in the text contribute to the health of children and adolescents diagnosed or suspected of having COVID-19
Descritores: Pneumonia Viral/dietoterapia
Infecções por Coronavirus/dietoterapia
Nutrição da Criança
Nutrição do Adolescente
Pandemias
Recomendações Nutricionais
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Isolamento de Pacientes/métodos
Nutrição de Grupos de Risco
Higiene dos Alimentos/métodos
Limites: Humanos
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Tipo de Publ: Guia
Responsável: BR1759.1 - Biblioteca Professora Ena Galvão


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Id: biblio-1128284
Autor: Marques, Marlice(coord); Strufaldi, Maristela; Marques, Rosana M; Baptista, Deise Regina; Campos, Tarcila Ferraz; Rodrigues, Ana Paula; Gomes, Daniela Lopes; Braga, Letícia; Moreno, Flávia.
Título: Orientações em alimentação e nutrição para adultos e idosos com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar / Guidelines on food and nutrition for adults and the elderly with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge.-2
Fonte: Goiânia; s.n; 2020. 1-34 p. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Orientações em alimentação e nutrição para adultos e idosos com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar, com suspeita ou diagnóstico do novo Coronavírus, também às pessoas que apresentam sintomas leves ou moderados e que não precisam ficar internadas em hospitais, direcionada também para os cuidadores e pessoas que convivem no mesmo ambiente e demais interessados no tema. Em uma linguagem acessível e usando ótimas ilustrações e tabelas, esclarece sobre os cuidados nutricionais e também sobre alguns alimentos e nutrientes importantes para a imunidade. Instrui como fazer em situações de falta de apetite, perda de paladar (Disgeusia), dificuldade para engolir (Disfagia), perda de olfato (Anosmia) e diarréia. Orienta sobre as compras dos alimentos, sobre os riscos de contaminação, tempo de validade e armazenagem na geladeira e freezer, bem como os cuidados no preparo dos mesmos. Apresenta instruções sobre a higienização das mãos com água e sabonete e como fazer a fricção anti-séptica das mãos com preparação alcoólicas, sobre o manuseio adequado na retirada do lixo e instruções para diluição da solução clorada para superfícies e para embalagens e alimentos. Por fim, apresenta sete passos para manter a alimentação saudável para adultos e idosos

Guidelines on food and nutrition for adults and the elderly with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge, with suspicion or diagnosis of the new coronavirus, also those with mild or moderate symptoms and who do not need to be hospitalized, also directed to the caregivers and people who live in the same environment and others interested in the topic. In an accessible language and using great illustrations and tables, it clarifies about nutritional care and also about some foods and nutrients important for immunity. Instructs you how to do it in situations of poor appetite, loss of taste (dysgeusia), difficulty swallowing (dysphagia), loss of smell (anosmia) and diarrhea. It advises on food purchases, on the risks of contamination, expiration time and storage in the refrigerator and freezer, as well as care in preparing them. It presents instructions on hand hygiene with soap and water and how to rub hands with alcoholic preparations, on proper handling of waste removal and instructions for diluting the chlorinated solution to surfaces and to packaging and food. Finally, it presents seven steps to maintain healthy eating for adults and the elderly
Descritores: Isolamento de Pacientes/métodos
Pneumonia Viral/dietoterapia
Infecções por Coronavirus/dietoterapia
Nutrição do Idoso
Pandemias
Recomendações Nutricionais
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Nutrição de Grupos de Risco
Transtornos de Deglutição/dietoterapia
Diarreia/dietoterapia
Disgeusia/dietoterapia
Higiene das Mãos/métodos
Manipulação de Alimentos/métodos
Transtornos do Olfato/dietoterapia
Limites: Humanos
Adulto
Idoso
Tipo de Publ: Guia
Responsável: BR1759.1 - Biblioteca Professora Ena Galvão


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Id: lil-720338
Autor: Lima, Daniela Salvador Marques de; Grinfeld, Sara; Holanda, Larissa Cunha Alves de; Colares, Viviane.
Título: A saúde oral e os transtornos alimentares entre adolescentes / The Oral Health and eating disorders among adolescents
Fonte: Rev. bras. odontol;69(2):190-193, Jul.-Dez. 2012. ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Os transtornos alimentares são severas perturbações no comportamento alimentar que podem apresentar além de várias alterações sistêmicas relacionadas ao comprometimento do estado nutricional, causar alterações na cavidade bucal. O objetivo foi investigar a relação entre saúde bucal e transtornos alimentares entre adolescentes através da revisão da literatura. Observou-se uma prevalência de 33,1% para possíveis transtornos alimentares entre adolescentes, destacando-se feminino em 90 a 95% dos casos. Verificou-se que os transtornos alimentares de ordem comportamental têm efeitos sobre a saúde bucal e ocorrem principalmente entre a população adolescente. A alteração bucal de maior frequência é a erosão dental, em geral relacionada a episódios de regurgitação. O cirurgião-dentista pode ser o primeiro profissional a realizar o diagnóstico, contribuindo para o tratamento.

The eating disorders are characterized by severe disturbances in eating behavior that may present as well as several systemic changes related to impairment of nutritional situation, can cause changes in the oral cavity. The objective of this study was to investigate the relationship between oral health and eating disorders among adolescents through review of the literature. Were incorporated 15 articles to met the criteria established in the methodology. There was a prevalence of 33.1% for possible eating disorders among adolescents, especially females present in 90 to 95% of cases. It was verified that eating disorders are behavioral-order effects on oral health and occur mainly among the adolescent population that is most vulnerable. The change of mouth more frequently among patients with eating disorders dental erosion is usually related to episodes of regurgitation. As a result of oral abnormalities caused by eating disorders, the dentist can be the first professional to perform the diagnosis, contributing significantly to the treatment of eating disorders.
Descritores: Erosão Dentária
Refluxo Gastroesofágico
Saúde Bucal
Saúde do Adolescente
Alimentos, Dieta e Nutrição
Responsável: BR485.1 - Biblioteca Mário Badan


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Chicourel, Elizabeth Lemos
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Id: lil-648183
Autor: Oliveira, Any Caroline Almeida; Silva, Annelisa Farah da; Raposo, Nádia Rezende Barbosa; Chicourel, Elizabeth Lemos.
Título: Consumo de frutas e hortaliças por estudantes do curso de Farmácia da Universidade Federal de Juiz de Fora / Fruit and vegetables consumption by Pharmacy students of Federal University of Juiz de Fora
Fonte: HU rev;37(3):377-385, set. 2011.
Idioma: pt.
Descritores: Verduras
Frutas
-Estudantes
Estudantes de Farmácia
Universidades
Consumo de Alimentos
Segurança Alimentar e Nutricional
Alimentos, Dieta e Nutrição
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR378.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-980005
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Oficina General de Gestión de Recursos Humanos. Oficina de Desarrollo de Recursos Humanos.
Título: Directiva administrativa N° 002-MINSA-2018-OGGRH: Plan de trabajo en la prevención y control de enfermedades crónicas no transmisibles y desarrollo de acciones educativas en nutrición y psicológica / Administrative directive No 002-MINSA-2018-OGGRH: Work plan in the prevention and control of chronic noncommunicable diseases and development of educational actions in nutrition and psychological.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20180400. 33 p. graf.
Idioma: es.
Resumo: El documento contiene: los antecedentes, programas de intervención, objetivos generales, diagnóstico situacional del servicio médico y odontológico, generalidades, metodología e implementación, actividades relacionadas al programa de complemento nutricional, acciones y estrategias de intervención, análisis de la demanda, indicadores, características del plan, flujograma, cronograma, presupuesto y seguimiento y control del plan de trabajo en la prevención y control de enfermedades crónicas no transmisibles y desarrollo de acciones educativas en nutrición y psicología.
Descritores: Orientação
Doenças não Transmissíveis
-Alimentos, Dieta e Nutrição
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-987641
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Instituto Nacional de Salud.
Título: Formulación de la ración alimentaria del programa de complementación alimentaria para la persona afectada por tuberculosis / Formulation of the food ration of the food supplementation program for the person affected by tuberculosis.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20140800. 12 p. tab.
Idioma: es.
Resumo: El documento contiene la finalidad, objetivos, base legal, ámbito de aplicación y responsabilidades para la formulación de la ración alimentaria del programa de complementación alimentaria para la persona afectada por tuberculosis, y así contribuir a mejorar el estado nutricional y recuperación integral de la persona afectada por tuberculosis.
Descritores: CATHARTICS9
Apoio Nutricional
-Tuberculose
Alimentos, Dieta e Nutrição
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-987643
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Instituto Nacional de Salud.
Título: Consulta nutricional para la prevención y control de la diabetes mellitus tipo 2 de la persona joven, adulta y adulta mayor / Contribute to the reduction of morbidity and mortality of young people, adults and older adults affected and at risk of suffering from type 2 diabetes mellitus (DM2) through an individualized care management by the nutritionist professional in the three levels of care.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20150800. 43 p. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: El documento contiene las actividades y procesos estandarizados para el desempeño del profesional nutricionista que desarrolla consulta nutricional para la prevención y control de la diabetes mellitus tipo 2 como parte importante de la atención integral, a través de la promoción de estilos de vida saludables como alimentación sana y práctica de ejercicios físicos para tener una mejor calidad de vida en la población.
Descritores: Diabetes Mellitus
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Atenção Primária à Saúde
Educação Alimentar e Nutricional
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Costa Rica
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Id: biblio-844771
Autor: Matamoros Porras, Keilyn.
Título: Efecto en el perfil lipídico del consumo de cerveza en la dieta de adultos costarricenses / Effects of incorporting beer at costarrican adults' lipid profile, 2012
Fonte: Rev. costarric. salud pública;25(2):44-53, jul.-dic. 2016. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: ResumenObjetivo:Analizar la relación del consumo de cerveza sin alcohol (fuente de antioxidantes) con los valores del perfil de lípidos de un grupo de adultos del cantón San Mateo de Alajuela durante 35 días.Métodos:La condición nutricional y el perfil lipídico de los adultos, que participaron en el presente estudio se obtuvo mediante una anamnesis nutricional; Esto incluyó, en primer lugar, una evaluación antropométrica. En segundo lugar, el análisis sanguíneo de los perfiles lipídicos tanto antes como después del consumo de una cierta cantidad de cerveza no alcohólica (0,5 l por día) durante un período de 35 días; Finalmente, una dieta basada en los hábitos de alimentación y su valor nutricional.Resultados:Los sujetos estudiados presentaron varios factores de riesgo asociados con el desarrollo de enfermedades cardiovasculares, sobresalieron: el sobrepeso, la obesidad, el consumo excesivo de grasas y carbohidratos simples, deficiencia de frutas, vegetales, alimentos integrales, y el sedentarismo. El consumo moderado de cerveza demostró mejorar los valores de Colesterol HDL en la mayoría de los participantes; por el contrario, el Colesterol Total, Colesterol LDL y Triglicéridos presentaron variaciones.Conclusión:La investigación evidenció mejorías en algunos indicadores del perfil de lípidos; sin embargo, se necesita investigar y ahondar más en el efecto de un consumo moderado de cerveza sin alcohol en la salud de grupos más disciplinados y controlados.

AbstractObjetive:To analyze the relation between the consumption of nonalcoholic beer and nourishment as well as the lipid profile values of a group of adults from the canton of San Mateo, Alajuela in a 35-day period.Methods:The nutritional condition and the lipid profile of the adults, that took part in the current study gotten by means of a nutritional anamnesis; this included, first, an anthropometric evaluation. Second, the blood analysis of lipid profiles both before and after the consumption of a certain amount of nonalcoholic beer (0.5 l per day) during a 35 day- period; finally, a diet based on feeding habits and their nutritional value.Results:The studied people presented several risk factors associated with the development of cardiovascular illnesses; among others, overweight, obesity, nourishment eating habits that promote an excessive consumption of fat and simple carbohydrates, a deficient consumption of fruits, vegetables, whole-grain sources, and sedentary lifestyle. A moderate consumption of nonalcoholic beer showed a development in HDL cholesterol in most patients; as opposed, the global cholesterol, the LDL cholesterol and triglycerides showed given variations related to the cardiovascular risk factors of patients under study.Conclusion:This research showed evidenced of gan improvement in the lipid profile indicators; however, a further investigation is required for testing the effects of moderated consumption of nonalcoholic beer in a more disciplinary and medicine-controlled population of adults. Besides, a relationship between good eating habits and physical activities to normal lipid profiles was demonstrated
Descritores: Cerveja
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Costa Rica
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: CR1.1 - BINASSS - Biblioteca Nacional de Salud y Seguridad Social


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: biblio-1022385
Autor: Zamora-Gasga, Victor Manuel; Montalvo-González, Efigenia; Loarca-Piña, Guadalupe Flavia; Chacón-López, Alejandra Martina; Tovar, Juscelino; Sáyago-Ayerdi, Sonia Guadalupe.
Título: Dietary patterns, nutritional profile, and body mass index in Mexican schoolchildren: a cross-sectional study
Fonte: Arch. latinoam. nutr;67(1):6-14, mar. 2017. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Childhood obesity is a serious public health problem in Mexico. In this study, childhoodspecific dietary patterns and their relationship with overweight-obesity prevalence, nutrient profiles and types of foods consumed were studied. A descriptive cross-sectional study of 724 randomly selected schoolchildren between 9 to 12 years old from Nayarit State, Mexico was performed. Data on anthropometric characteristics and food intake were recorded. Seven dietary patterns and three specific diets were identified by multivariate analysis. A dietary pattern characterized by high legume, snack and low beverage intake was negatively associated with weight and body mass index. The overall overweight and obesity prevalence was 20.2% and 20.6%, respectively. Diet type significantly influenced (p<0.05) protein, carbohydrates and fat intake but did not show correlation with the overweightobesity status. Simple sugars, candies, pastries and sweetened beverages appeared in all dietary patterns. Dietary patterns in countries with a wide gastronomic diversity should be considered to design preventive nutrition intervention programs(AU)

La obesidad infantil es un problema de salud pública en México. En este trabajo, se estudiaron los patrones dietéticos de escolares mexicanos y su relación con la prevalencia de sobrepeso-obesidad, el perfil de nutrientes y los principales grupos de alimentos consumidos. Se llevó a cabo un estudio transversal descriptivo donde participaron 724 escolares seleccionados al azar de entre 9 a 12 años del Estado de Nayarit, México evaluándose las características antropométricas y la ingesta de alimentos. Siete patrones dietéticos y tres dietas específicas fueron identificados mediante análisis multivariado. Un patrón de dieta caracterizada por una alta ingesta de legumbres y aperitivos junto con una baja ingesta de bebidas azucaradas se asoció negativamente con el peso e índice de masa corporal. La prevalencia de sobrepeso y obesidad fue del 20.2 y 20.6%, respectivamente. El tipo de dieta influyó significativamente (p<0.05) en la ingesta de proteínas, hidratos de carbono y el consumo de grasas, pero no mostró correlación con la condición de sobrepeso-obesidad. Los azúcares simples, dulces, postres y bebidas endulzadas aparecieron en todos los patrones dietéticos. Los patrones dietéticos en los países con una gran diversidad gastronómica podrían ser considerados de interés para diseñar programas de intervención nutricional preventiva(AU)
Descritores: Peso Corporal
Nutrientes/fisiologia
Comportamento Alimentar
Obesidade Pediátrica/fisiopatologia
-Antropometria
Alimentos, Dieta e Nutrição
Necessidades Nutricionais
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa



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