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Castro, Inês Rugani Ribeiro de
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Id: biblio-839667
Autor: Gomes, Fabio da Silva; Silva, Gulnar Azevedo e; Castro, Inês Rugani Ribeiro de.
Título: Aquisição domiciliar de refrigerantes e de biscoitos reduz o efeito de uma intervenção de promoção de frutas e hortaliças / Household purchase of sodas and cookies reduces the effect of an intervention to promote the consumption of fruits and vegetables / La adquisición domiciliaria de refrescos y galletas reduce el efecto de una intervención de promoción de frutas y hortalizas
Fonte: Cad. saúde pública (Online);33(3):e00023316, 2017. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Resumo: O presente estudo examina a influência do aumento da disponibilidade intradomiciliar de refrigerantes e biscoitos sobre os efeitos de uma intervenção de promoção do consumo de frutas e hortaliças. Foram analisados os dados de 70 famílias que viviam em comunidades de baixa renda na cidade do Rio de Janeiro, Brasil, que foram selecionadas por meio de uma amostra probabilística estratificada e completaram registro alimentar de 30 dias antes e depois da intervenção. A intervenção contribuiu para um aumento significativo na disponibilidade intradomiciliar de frutas e hortaliças (+2,7 p.p.; IC95%: 1,5; 4,0), superando a tendência de estagnação na população brasileira. Já a aquisição de refrigerantes e biscoitos, que não foi objeto da intervenção, acompanhou a tendência crescente de consumo destes produtos (+5,8 p.p.; IC95%: 3,3; 8,4). As famílias que aumentaram a aquisição de refrigerantes e biscoitos apresentaram menores aumentos, ou decréscimos, na aquisição de frutas e hortaliças (p < 0,05) e tiveram uma chance quase quatro vezes menor de experimentar algum aumento na disponibilidade intradomiciliar de frutas e hortaliças.

Abstract: This study examines the influence of increasing household availability of sodas and cookies on the effects of an intervention to promote the consumption of fruits and vegetables. The study analyzed data from 70 families living in low-income communities in the city of Rio de Janeiro, Brazil, selected in a stratified probabilistic sample, and who completed a 30-day food record before and after the intervention. The intervention contributed to a significant increase in the household availability of fruit and vegetables (+2.7 p.p.; 95%CI: 1.5; 4.0), contrary to the trend towards stagnation of such availability in the general population in Brazil. Meanwhile, the purchase of sodas and cookies, which was not the intervention's target, mirrored the upward trend in the consumption of these products (+5.8 p.p.; 95%CI: 3.3; 8.4). Families that increased their purchase of sodas and cookies showed lower increases, or even decreases, in the purchase of fruits and vegetables (p < 0.05), and had nearly fourfold lower odds of experiencing any increase in the household availability of fruits and vegetables.

Resumen: El presente estudio examina la influencia del aumento de la disponibilidad intradomiciliaria de refrescos y galletas, sobre los efectos de una intervención de promoción del consumo de frutas y hortalizas. Se analizaron los datos de 70 familias que vivían en comunidades de baja renta en la ciudad de Río de Janeiro, Brasil, que fueron seleccionadas mediante una muestra probabilística estratificada, y completaron un registro alimentario de 30 días antes y después de la intervención. La intervención contribuyó a un aumento significativo en la disponibilidad intradomiciliaria de frutas y hortalizas (+2,7 p.p.; IC95%: 1,5; 4,0), superando la tendencia de estancamiento en la población brasileña. Ya la adquisición de refrescos y galletas, que no fue objeto de la intervención, acompañó la tendencia creciente de consumo de estos productos (+5,8 p.p.; IC95%: 3,3; 8,4). Las familias que aumentaron la adquisición de refrescos y galletas presentaron menores aumentos, o decrementos, en la adquisición de frutas y hortalizas (p < 0,05) y tuvieron una probabilidad casi cuatro veces menor de experimentar algún aumento en la disponibilidad intradomiciliaria de frutas y hortalizas.
Descritores: Verduras
Bebidas/estatística & dados numéricos
Doces/estatística & dados numéricos
Comportamento Alimentar
Frutas
Promoção da Saúde
-Fatores Socioeconômicos
Brasil
Inquéritos sobre Dietas
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
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Id: biblio-952034
Autor: Arregui, Maria; Giner, Luis; Ferrari, Marco; Vallés, Marta; Mercadé, Montserrat.
Título: Six-month color change and water sorption of 9 new-generation flowable composites in 6 staining solutions
Fonte: Braz. oral res. (Online);30(1):e123, 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Color match and water sorption are two factors that affect restorative materials. Discoloration is essential in the lifespan of restorations. The aim of this study was to evaluate color change and water sorption of nine flowable composites at multiple time points over 6 months. 60 samples of each composite were divided into two groups (Color Change and Water Sorption/Solubility). Each Color Change group was divided into six subgroups, which were immersed in distilled water (DW), coffee (CF), Coca-Cola (CC), red wine (RW), tea (TE) and orange juice (OJ). The color was measured at the baseline, 1, 2, 3 and 4 weeks, and 3 and 6 months and color change values (ΔE) were calculated. Each Water Sorption [WS]/Solubility [WL] group was tested according to ISO 4049:2009. The data were evaluated using two-way ANOVA, Fisher's post-hoc test and Pearson's correlation test. The composite with the lowest ΔE differed for each solution: Filtek™ Bulk Fill in DW (∆E = 0.73 (0.17-1.759)); Vertise Flow in CF (∆E = 14.75 (7.91-27.41)), in TE (∆E = 7.27 (2.81-24.81)) and OJ (∆E = 3.17 (0.87-9.92)); Tetric EvoFlow® in CC (∆E = 1.27 (0.45-4.02)); and Filtek™ Supreme XTE in RW (∆E = 8.88 (5.23-19.59)). RW caused the most discoloration (∆E = 23.62 (4.93-51.36)). Vertise Flow showed the highest water sorption (WS = 69.10 ± 7.19). The Pearson test showed statistically significant positive correlations between water sorption and solubility and between water sorption and ∆E; the positive solubility-∆E correlation was not statistically significant. The findings suggest that water sorption is one factor associated with the ability of composites to discolor; however, discoloration is a multifactorial problem.
Descritores: Água/química
Pigmentação em Prótese
Resinas Compostas/química
-Valores de Referência
Solubilidade
Propriedades de Superfície
Fatores de Tempo
Bebidas
Teste de Materiais
Reprodutibilidade dos Testes
Análise de Variância
Cor
Colorimetria
Estatísticas não Paramétricas
Imersão
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
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Id: biblio-1132658
Autor: Rocha, Mariana Oliveira Cotta; Cruz, Aléxia Aguiar Carvalho Fonseca; Santos, Daniella Oliveira; Douglas-DE-Oliveira, Dhelfeson Willya; Flecha, Olga Dumont; Gonçalves, Patricia Furtado.
Título: Sensitivity and specificity of assessment scales of dentin hypersensitivity - an accuracy study
Fonte: Braz. oral res. (Online);34:e043, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract The aim of the present study was to compare the sensitivity and specificity of pain scales used to assess dentin hypersensitivity (DH). The preferred scale, and toothbrushing habits of participants were also investigated. This cross-sectional study was conducted with students and employees of a Brazilian Federal University who presented DH. The participants answered a questionnaire about their toothbrushing and drinking habits. Hypersensitive and non-sensitive teeth were submitted to tactile and ice stick stimuli. Then, the subjects marked their pain level in the visual analogue (VAS), numeric scale (NS), faces pain scale (FPS) and verbal evaluation scale (VES). DH was also assessed by Schiff scale (SS). The data were analyzed by Wilcoxon and Chi-Square tests, as well as by ROC curve. The mean age of the sample (56 women, 16 men) was 27.8 years. The most prevalent acidic beverage was coffee (36.0%) and the most preferred scale was the NS (47.2%). The pain level was statistically higher in teeth with DH compared to teeth without DH (p < 0.05). The accuracy ranged from 0.729 (SS) to 0.750 (NS). The highest sensitivity value was 81.9% for NS. The SS presented the highest specificity (91%). The visual analog, numerical, verbal evaluation, faces pain, and Schiff scales were accurate for DH diagnosis. The Schiff scale was the preferred scale for DH assessment.
Descritores: Medição da Dor/métodos
Sensibilidade da Dentina/diagnóstico
-Escovação Dentária/efeitos adversos
Bebidas/efeitos adversos
Índice de Gravidade de Doença
Estudos Transversais
Inquéritos e Questionários
Reprodutibilidade dos Testes
Sensibilidade e Especificidade
Estatísticas não Paramétricas
Expressão Facial
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Adulto Jovem
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Id: biblio-837557
Autor: Carvalho, Carlos Augusto Leite de Barros; Carvalho, Augusto Aurélio de; Nogueira, Paulo Luiz Batista; Aguilar-Nascimento, José Eduardo de.
Título: Changing paradigms in preoperative fasting: results of a joint effort in pediatric surgery / Mudando paradigmas em jejum pré-operatório: resultados de um mutirão em cirurgia pediátrica
Fonte: ABCD arq. bras. cir. dig;30(1):7-10, Jan.-Mar. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Background: Current researches associate long fasting periods to several adverse consequences. The fasting abbreviation to 2 h to clear liquids associated with the use of drinks containing carbohydrates attenuates endocrinometabolic response to surgical trauma, but often is observed children advised to not intake food from 00:00 h till the scheduled surgical time, regardless of what it is. Aim: To evaluate the safety of a protocol of preoperative fasting abbreviation with a beverage containing carbohydrates, and early postoperative feeding in children underwent elective small/mid-size surgical procedures during a national task-force on pediatric surgery. Methods: Thirty-six patients were prospectively included, and for several reasons five were excluded. All 31 who remained in the study received a nutritional supplement containing 150 ml of water plus 12.5% maltodextrin 2 h before the procedure. Data of the pre-operative fasting time, anesthetic complications and time of postoperative refeeding, were collected. Results: Twenty-three (74.2%) were males, the median age was 5 y, and the median weight was 20 kg. The median time of pre-operative fasting was 145 min and the time of post-operative refeeding was 135 min. There were no adverse effects on the anesthetic procedures or during surgery. Post-operatively, two children (6.5%) vomited. Conclusion: The abbreviation of pre-operative fasting to 2 h with beverage containing carbohydrate in pediatric surgery is safe. Early refeeding in elective small/mid-size procedures can be prescribed.

RESUMO Racional: Trabalhos atuais associam longos períodos de jejum com diversas consequências adversas. A abreviação do jejum de 2 h para líquidos claros associado ao uso de bebidas contendo carboidratos atenua resposta endocrinometabólica ao trauma, porém frequentemente as crianças são orientadas a não ingerir alimentos a partir das 00:00 h do dia anterior à operação, independente do horário do procedimento cirúrgico. Objetivo: Avaliar a segurança de um protocolo de abreviação do jejum pré-operatório, com o uso de bebida contendo carboidratos, e realimentação precoce. Métodos: Foram avaliados prospectivamente 36 crianças submetidas a procedimentos cirúrgicos eletivos de pequeno e médio porte. Cinco foram posteriormente excluídos do estudo. Todos os 31 remanescentes receberam suplemento nutricional com maltodextrina 12,5% em 150 ml de água aproximadamente 2 h antes do procedimento. Foram coletados dados do tempo de jejum pré-operatório, complicações anestésicas e tempo de realimentação. Resultados: Vinte e três (74,2%) eram do gênero masculino, com idade mediana de cinco anos e peso mediano de 20 kg. O tempo mediano de jejum pré-operatório foi de 145 min e o tempo mediano para realimentação foi de 135 min. Não houve eventos adversos durante a anestesia ou operação. No período pós-operatório, duas (6,5%) crianças vomitaram. Conclusão: A abreviação de jejum pré-operatório para 2 h com uso de bebida contendo carboidratos, em operações eletivas de crianças, é seguro e não está associado ao maior risco de broncoaspiração pulmonar. Realimentação precoce pode ser prescrita nos procedimentos cirúrgicos analisados.
Descritores: Cuidados Pré-Operatórios/métodos
Cuidados Pré-Operatórios/normas
Jejum
-Fatores de Tempo
Bebidas
Cuidados Pré-Operatórios/efeitos adversos
Carboidratos da Dieta/administração & dosagem
Protocolos Clínicos
Estudos Prospectivos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-975767
Autor: Vilchez-Fuentes-Rivera, Katherine; Rumiche, Francisco Aurelio; Tay, Lidia Yileng.
Título: Efecto del Extracto de Maíz Morado "Chicha Morada" durante el blanqueamiento Dental. In vitro / Effect of Purple Corn Beverage "Chicha Morada" During Dental Bleaching. In vitro
Fonte: Int. j. odontostomatol. (Print);12(4):416-422, dic. 2018. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: RESUMEN: El resultado del tratamiento de blanqueamiento dental puede verse afectado en pacientes que consumen bebidas pigmentantes durante el tratamiento. El objetivo de este trabajo consistió en valuar el efecto in vitro de la exposición al extracto de maíz morado (chicha morada) sobre el color del esmalte humano, durante y después del tratamiento del blanqueamiento dental con peróxido de hidrógeno al 35 %. Se utilizaron 48 dientes humanos, divididos en grupos según la bebida a la que se expuso: Extracto de maíz morado peruano (MM), té verde (T) y agua destilada (A); la mitad de los especímenes expuestos a cada bebida fueron sometidos a blanqueamiento dental con peróxido de hidrógeno al 35 % durante los primeros días de exposición a la pigmentación, resultando en los siguientes grupos: Grupo A: Sin blanqueamiento + maíz morado, Grupo B: Sin blanqueamiento + té verde, Grupo C: Sin blanqueamiento + agua destilada, Grupo D: Con blanqueamiento + maíz morado, Grupo E: Con blanqueamiento + té verde, Grupo F: Con blanqueamiento + agua destilada. Los cambios de color se midieron con un espectrofotómetro digital (VITA Easyshade Advance 4.0, VITA, Alemania) antes del blanqueamiento, durante el blanqueamiento, finalizado el blanqueamiento y al final de los 36 días de exposición a los pigmentos. Según el ∆E, el extracto de maíz morado difiere significativamente con el agua destilada (p < 0,05). Con respecto al grado de luminosidad, el extracto de maíz morado con blanqueamiento presentó los menores valores de luminosidad (p < 0,05). En cuanto al croma, no hubo diferencias entre los grupos (p > 0,05). La exposición al extracto de maíz morado pigmenta los dientes, durante el blanqueamiento el extracto de maíz morado no afecta el tratamiento, pero si la exposición continúa luego del blanqueamiento dental, el color de los dientes se verá afectado.

ABSTRACT: The result of tooth whitening treatment may be affected in patients who consume staining drinks during treatment. The aim of this work was to evaluate the in vitro effect of the exposure to purple corn extract (chicha morada) on human enamel color, during and after the treatment of teeth whitening with 35 % hydrogen peroxide. Forty-eight human teeth were used, divided into groups according to the drink to which it was exposed: Peruvian purple corn extract (MM), green tea (T) and distilled water (A); half of the specimens exposed to each drink were subjected to tooth whitening with 35 % hydrogen peroxide during the first days of exposure to pigmentation, resulting in the following groups: Group A: Without bleaching + purple corn, Group B: Without whitening + green tea, Group C: No whitening + distilled water, Group D: With whitening + purple corn, Group E: With whitening + green tea, Group F: With whitening + distilled water. The color changes were measured with a digital spectrophotometer (VITA Easyshade Advance 4.0, VITA, Germany) before bleaching, during whitening, after whitening and at the end of 36 days of exposure to pigments. According to the ∆E, the purple corn extract differs significantly with the distilled water (p <0.05). Regarding the degree of luminosity, the purple corn extract with whitening presented the lowest luminosity values (p <0.05). As for the chroma, there were no differences between the groups (p> 0.05). Exposure to purple corn extract pigments the teeth, during whitening the purple corn extract does not affect the treatment, but if the exposure continues after tooth whitening, the color of the teeth will be affected.
Descritores: Pigmentos Biológicos/química
Clareamento Dental
Clareadores Dentários
-Peru
Bebidas
Técnicas In Vitro
Espectrofotômetros
Comissão de Ética
Zea mays/classificação
Zea mays/química
Sensibilidade da Dentina
Peróxido de Hidrogênio
Limites: Humanos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Rode, Sigmar de Mello
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Id: biblio-975025
Autor: Santos, Catielma Nascimento; Matos, Felipe de Souza; Rode, Sigmar de Mello; Cesar, Paulo Francisco; Nahsan, Flávia Pardo Salata; Paranhos, Luiz Renato.
Título: Effect of two erosive protocols using acidic beverages on the shear bond strength of orthodontic brackets to bovine enamel
Fonte: Dental press j. orthod. (Impr.);23(6):64-72, Nov.-Dec. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Objective: To assess the short-term effect of two in vitro erosive challenge protocols on the bond strength of metal orthodontic brackets on bovine enamel. Methods: Sixty bovine incisors were selected and randomly divided into six groups: AS7 (artificial saliva - 7 days, Control Group); CC7 (Coca-Cola™ - 7 days); LJ7 (lime juice - 7 days); AS30 (artificial saliva - 30 days, Control Group); CC30 (Coca-Cola™ - 30 days); LJ30 (lime juice - 30 days). Microhardness testing was performed prior to the erosive challenge to verify the standardization of samples. Immersion was performed 4x/day for five minutes, for either 7 or 30 days. After immersions were concluded, the brackets were bonded and shear bond strength was assessed after 48 hours. The Adhesive Remnant Index (ARI) was also assessed. Data were analyzed by two-way ANOVA, followed by Tukey's post-hoc and Student's t test for paired samples, and the Kruskal-Wallis non-parametric test (α = 5%). Results: The mean and standard deviation of microhardness testing of total samples were 281.89 ± 44.51 KHN. There was no statistically significant difference in shear bond strength for the time factor (7 or 30 days; F5.54= 0.105; p = 0.901). However, there was a statistically significant difference for the solution factor (F5.54= 6.671; p = 0.003). These differences occurred among solutions of Saliva x Coca-Cola™ (p = 0.003) and Coca-Cola™ x Lime Juice (p= 0.029). The assessment of the Adhesive Remnant Index showed no significant difference between groups. Conclusions: The immersion time used in the erosion protocols did not affect the bond strength of brackets to teeth. Coca-Cola™ induced significantly higher shear bond strength values than lime juice and artificial saliva. However, the short term effects of 7/30 days in this in vitro study may not be extrapolated for in vivo ones. Clinical studies should be conducted, substantiating the laboratory results.

Resumo Objetivo: avaliar o efeito de curto prazo de dois protocolos de desafio erosivo, in vitro, na resistência adesiva de braquetes ortodônticos metálicos em esmalte bovino. Métodos: Sessenta incisivos bovinos foram selecionados e divididos aleatoriamente em seis grupos: SA7 (saliva artificial - 7 dias, Grupo Controle); CC7 (Coca-Cola® - 7 dias); SL7 (suco de limão - 7 dias); SA30 (saliva artificial - 30 dias, Grupo Controle); CC30 (Coca-Cola® - 30 dias); SL30 (suco de limão - 30 dias). Foi realizado o teste de microdureza antes do desafio erosivo, para verificar a padronização das amostras. A imersão foi realizada quatro vezes ao dia, por cinco minutos, durante 7 ou 30 dias. Finalizadas as imersões, os braquetes foram colados e, após 48 horas, foi avaliada a resistência ao cisalhamento. O Índice de Adesivo Remanescente (IAR) também foi avaliado. Para análise dos dados, foram utilizados os testes ANOVA dois fatores, seguido do post-hoc de Tukey e teste t de Student para amostras pareadas, e o teste não-paramétrico de Kruskal-Wallis (α?#8197;= 5%). Resultados: a média e o desvio-padrão do teste de microdureza das amostras totais foi igual a 281,89 ± 44,51 KHN. Não houve diferença estatisticamente significativa na resistência ao cisalhamento para o fator tempo (7 ou 30 dias; F5,54= 0,105; p= 0,901). Contudo, houve diferença estatisticamente significativa para o fator solução (F5,54=6,671; p= 0,003). Essas diferenças ocorreram entre as soluções de Saliva x Coca-Cola® (p= 0,003) e Coca-Cola® x suco de limão (p= 0,029). Ao avaliar o Índice de Adesivo Remanescente, não foi possível verificar diferença significativa entre os grupos. Conclusões: o tempo de imersão utilizado nos protocolos de erosão não afetou a resistência de união dos braquetes aos dentes. A Coca-Cola® induziu valores de resistência ao cisalhamento significativamente mais altos do que o suco de limão e a saliva artificial. No entanto, os efeitos em curto prazo de 7 e 30 dias, nesse estudo in vitro, não podem ser extrapolados para os estudos in vivo. Estudos clínicos devem ser conduzidos, fundamentando os resultados laboratoriais.
Descritores: Bebidas/efeitos adversos
Colagem Dentária/métodos
Braquetes Ortodônticos
Esmalte Dentário
-Saliva Artificial/química
Propriedades de Superfície
Fatores de Tempo
Erosão Dentária/patologia
Teste de Materiais
Bovinos
Cimentos de Resina
Ligas Dentárias/química
Resistência ao Cisalhamento
Análise do Estresse Dentário/instrumentação
Sucos de Frutas e Vegetais/efeitos adversos
Dureza
Concentração de Íons de Hidrogênio
Incisivo
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-903439
Autor: Bezerra, Ilana Nogueira; Alencar, Eudóxia Sousa de.
Título: Association between excess weight and beverage portion size consumed in Brazil / Associação entre excesso de peso e tamanho das porções de bebidas consumidas no Brasil
Fonte: Rev. saúde pública (Online);52:21, 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT OBJECTIVE To describe the beverage portion size consumed and to evaluate their association with excess weight in Brazil. METHODS We used data from the National Dietary Survey, which included individuals with two days of food record aged over 20 years (n = 24,527 individuals). The beverages were categorized into six groups: soft drink, 100% fruit juice, fruit drink, alcoholic beverage, milk, and coffee or tea. We estimated the average portion consumed for each group and we evaluated, using linear regression, the association between portion size per group and the variables of age, sex, income, and nutritional status. We tested the association between portion size and excess weight using Poisson regression, adjusted for age, sex, income, and total energy intake. RESULTS The most frequently consumed beverages in Brazil were coffee and tea, followed by 100% fruit juices, soft drinks, and milk. Alcoholic beverages presented the highest average in the portion size consumed, followed by soft drinks, 100% fruit juice, fruit drink, and milk. Portion size showed positive association with excess weight only in the soft drink (PR = 1.19, 95%CI 1.10-1.27) and alcoholic beverage groups (PR = 1.20, 95%CI, 1.11-1.29), regardless of age, sex, income, and total energy intake. CONCLUSIONS Alcoholic beverages and soft drinks presented the highest averages in portion size and positive association with excess weight. Public health interventions should address the issue of portion sizes offered to consumers by discouraging the consumption of large portions, especially sweetened and low nutritional beverages.

RESUMO OBJETIVO Descrever o tamanho das porções de bebidas consumidas e avaliar sua associação com excesso de peso no Brasil. MÉTODOS Utilizou-se dados do Inquérito Nacional de Alimentação, incluindo indivíduos com dois dias de registro alimentar, acima de 20 anos de idade (n = 24.527 indivíduos). As bebidas foram categorizadas em seis grupos: refrigerante; suco; refresco; bebida alcóolica; leite; e café ou chá. Estimou-se a porção média por ocasião de consumo para cada grupo e avaliou-se, por meio de regressão linear, a associação entre tamanho da porção por grupo e as variáveis idade, sexo, renda e estado nutricional. A associação entre tamanho da porção e excesso de peso foi testada por meio de regressão de Poisson, ajustada por idade, sexo, renda e ingestão total de energia. RESULTADOS As bebidas com maior frequência de consumo no Brasil foram café e chá, seguidas dos sucos, refrigerantes e leite. As bebidas alcóolicas apresentaram maior média no tamanho da porção consumida, seguidas dos refrigerantes, sucos, refrescos e leite. O tamanho da porção mostrou associação positiva com excesso de peso somente no grupo dos refrigerantes (RP = 1,19; IC95% 1,10-1,27), e bebidas alcoólicas (RP = 1,20; IC95% 1,11-1,29), independentemente da idade, sexo, renda e ingestão total de energia. CONCLUSÕES Bebidas alcoólicas e refrigerantes apresentaram as maiores médias no tamanho da porção e associação positiva com excesso de peso. Intervenções de saúde pública devem abranger a questão do tamanho das porções oferecidas aos consumidores, desencorajando o consumo de grandes porções, principalmente das bebidas adicionadas de açúcar e de baixo teor nutricional.
Descritores: Bebidas/estatística & dados numéricos
Ganho de Peso
Tamanho da Porção/estatística & dados numéricos
Obesidade/etiologia
-Bebidas/classificação
Bebidas/efeitos adversos
Brasil
Índice de Massa Corporal
Inquéritos Nutricionais
Comportamento Alimentar
Tamanho da Porção/tendências
Obesidade/prevenção & controle
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
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Id: biblio-1101854
Autor: Chemas-Velez, Maria Manuela; Gómez, Luis F; Velasquez, Alcides; Mora-Plazas, Mercedes; Parra, Diana C.
Título: Scoping review of studies on food marketing in Latin America: Summary of existing evidence and research gaps
Fonte: Rev. saúde pública (Online);53:107, jan. 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Bloomberg Philanthropies.
Resumo: ABSTRACT OBJECTIVE To document the evidence about marketing of ultra-processed foods and "non-alcoholic" beverages in Latin America. METHODS We performed a structured search of quantitative and qualitative studies in PubMed, SciELO and LILACS, published between January 2000 and May 2017 and conducted in Latin America. We conducted a quality assessment following a standardized tool and a thematic analysis to identify key typologies of marketing across studies RESULTS Out of 521 studies screened by title and abstract, we included 36 in this review; 27 of them analyzed television advertisement. Other marketing channels studied were food packaging, point of sale and outdoor advertisement. Studies found television advertises foods and beverages that are mostly ultraprocessed foods and have low nutritional value, particularly those promoted during children's programming. We also observed children have a literal interpretation of images printed on food packaging, so this can be deceiving. Several studies also found proximity to unhealthy foods may increase their consumption. Finally, the thematic analysis identified the following typologies of food marketing: a) television advertisement, b) food packaging marketing, c) marketing strategies at points of sale and d) other marketing strategies. We found almost no advertisements for unprocessed or minimally processed foods such as fruits and vegetables. We did not find any studies on digital marketing conducted in the region. CONCLUSIONS This review found that the main channel of food marketing was television advertising. This synthesis provides insights to the challenges unhealthy eating represents to the public health of Latin America and identifies knowledge gaps to guide future research.
Descritores: Bebidas
Indústria Alimentícia
Marketing/métodos
Fast Foods
Valor Nutritivo
-Televisão
Pesquisa Qualitativa
Marketing/estatística & dados numéricos
América Latina
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
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Id: biblio-1247336
Autor: Morales García, Jorge; Badillo Barba, Mónica; Peralta, Farner de Jesús; Castillo Umegeda, Gisela; Jijón Huerta, Rosa Ivonne; Torres Alquicira, Jocelyn Viridiana.
Título: Estabilidad de color de dientes naturales ante diferentes bebidas: estudio in vitro / Color stability of natural teeth against different drinks: in vitro study
Fonte: Rev. ADM = ADM;78(2):73-79, mar.-abr. 2021. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El color es un efecto visual de los rayos de luz reflejándose y su concepto es complejo por ser una sensación que se percibe y por las características electromagnéticas. Los dientes varían espacialmente porque son curvados, tienen prolongaciones relativamente pequeñas y vistas en contra de una variable de fondo no uniforme así como típicamente una iluminación no estandarizada, por lo cual difieren en relación con su colorimetría, por lo que el estudio del color es fundamental en la odontología. En la actualidad hay métodos para evaluar el color, desde una simple revisión visual hasta instrumentos como el colorímetro y los espectrofotómetros, los cuales son aparatos utilizados en la medida del color de un objeto a través de su longitud de onda reflejada. Una pigmentación dental se produce por varios factores, ya sean intrínsecos y extrínsecos, estas pigmentaciones son factores importantes tanto en la estética como en el aspecto físico, por lo que es importante poder evaluar la estabilidad de los dientes naturales ante diferentes sustancias que podrían modificar su color natural. En este estudio nos dimos a la tarea de evaluar el cambio de color de dientes naturales ante diferentes bebidas, se eligieron tres bebidas pigmentantes y de uso común: café, vino tinto y jugo de arándano; se utilizaron 10 dientes unirradiculares del mismo color previamente analizados con el espectrofotómetro. Un diente fue la muestra control y los nueve restantes se sumergieron en frascos separados con 10 mL de las tres bebidas elegidas. Realizando la evaluación de color a los 15, 30 y 90 días con ayuda del espectrofotómetro, pudimos observar que el diente sumergido en café no tuvo variación durante los primeros 15 días y el cambio más notable de color fue hasta los 90 días a diferencia de las muestras sumergidas en vino y jugo de arándano cuya variación máxima de color se presentó en 15 días respectivamente (AU)

Color is a visual effect of light rays reflecting and its concept is complex, for being a sensation that is perceived and for the electromagnetic characteristics. Teeth vary spatially because they are curved, have relatively small extensions, and are viewed against a non-uniform background variable as well as typically non-standardized illumination, which is why they differ in relation to their colorimetry. So the study of color is fundamental in dentistry. Currently, there are methods to evaluate color, from a simple visual check to instruments such as the colorimeter and spectrophotometers, which are devices used to measure the color of an object through its reflected wavelength. A dental pigmentation is produced by various factors, both intrinsic and extrinsic, these pigmentations are currently important factors in both aesthetics and physical appearance, so it is important to be able to evaluate the stability of natural teeth against different substances that could modify its natural color. In this study, we undertook the task of evaluating the change in the color of natural teeth when faced with different beverages. Three pigment and commonly used beverages were chosen: coffee, red wine and cranberry juice; 10 single-rooted teeth of the same color previously analyzed with the spectrophotometer were used. One tooth was the control sample and the remaining nine were immersed in separate bottles with 10 mL of the three chosen drinks. Carrying out the color evaluation at 15, 30 and 90 days with the help of the spectrophotometer, we could see that the tooth immersed in coffee did not change during the first 15 days and the most notable change in color was up to 90 days, unlike the samples immersed in wine and cranberry juice whose maximum color variation was presented in 15 days respectively (AU)
Descritores: Descoloração de Dente
Bebidas
Cor
Colorimetria
Estética Dentária
-Espectrofotometria/métodos
Vinho
Técnicas In Vitro
Epidemiologia Descritiva
Análise Estatística
Café
Sucos
Luz
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: AR29.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1135499 LILACS-Express
Autor: Gondim, Laísa Daniel; Magalhães, Taís Chaves; Lopes, Alana Gail; Aguiar, Marjorie Izabella Batista; Carlo, Hugo Lemes; Barbosa, Tais de Souza; Carvalho, Fabíola Galbiatti de.
Título: In Vitro Effect of Acidic Challenges on the Physical Properties of Dental Prosthesis Artificial Teeth
Fonte: Pesqui. bras. odontopediatria clín. integr;20:e5365, 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Objective: To evaluate the effect of immersion and acid challenge with cola drink on color change (ΔE), Vickers hardness (VHN) and surface roughness (Ra) of artificial acrylic resin teeth. Material and Methods: The artificial teeth were divided into 6 groups (n= 8): TC (Trilux/Control), BC (Biotone/Control), TAC (Trilux/Acid challenge), BAC (Biotone/Acid challenge), TI (Trilux/Immersion) and BI (Biotone/Immersion). The teeth were embedded in acrylic resin and the labial side was serially polished to provide appropriate flat surface. The samples of TC, BC, TI, BI groups were immersed in artificial saliva and cola drink (coke) for 7 days, respectively. The acid challenge was performed with immersion of samples in coke for 5 min, and subsequently immersion in artificial saliva for 2h. This cycle was repeated at 4 times/day, during 7 days. The tests of VHN, ΔE and Ra were analyzed before and after the challenge and immersion groups. Data was analyzed by ANOVA, Tukey and T test (α = 0.05). Results: There was no difference in Ra values between groups after treatments. However, there was a decrease in VHN for all groups. BI (19.2 ± 0.3) presented significantly lower hardness than BAC (19.5 ± 0.9) and BC (20.2 ± 0.5). Groups BI (2.18 ± 0.41) and TI (1.50 ± 0.43) had statistically higher ΔE compared to the other groups. Conclusion: The hardness of resin teeth decreased after acid challenges, but the roughness surface was not affected. The color was more affected by the times of exposure in cola beverage and remineralization in artificial saliva, which were associated to the material degradation.
Descritores: Dente Artificial
Resinas Acrílicas/química
Técnicas In Vitro/métodos
Prótese Dentária
Propriedades Físicas
-Bebidas
Brasil
Análise de Variância
Cola, Planta/química
Testes de Dureza/instrumentação
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Estudo de Avaliação
Responsável: BR1264.1 - Biblioteca Setorial Prof Alberto M Campos



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