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Rode, Sigmar de Mello
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Id: biblio-975025
Autor: Santos, Catielma Nascimento; Matos, Felipe de Souza; Rode, Sigmar de Mello; Cesar, Paulo Francisco; Nahsan, Flávia Pardo Salata; Paranhos, Luiz Renato.
Título: Effect of two erosive protocols using acidic beverages on the shear bond strength of orthodontic brackets to bovine enamel
Fonte: Dental press j. orthod. (Impr.);23(6):64-72, Nov.-Dec. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Objective: To assess the short-term effect of two in vitro erosive challenge protocols on the bond strength of metal orthodontic brackets on bovine enamel. Methods: Sixty bovine incisors were selected and randomly divided into six groups: AS7 (artificial saliva - 7 days, Control Group); CC7 (Coca-Cola™ - 7 days); LJ7 (lime juice - 7 days); AS30 (artificial saliva - 30 days, Control Group); CC30 (Coca-Cola™ - 30 days); LJ30 (lime juice - 30 days). Microhardness testing was performed prior to the erosive challenge to verify the standardization of samples. Immersion was performed 4x/day for five minutes, for either 7 or 30 days. After immersions were concluded, the brackets were bonded and shear bond strength was assessed after 48 hours. The Adhesive Remnant Index (ARI) was also assessed. Data were analyzed by two-way ANOVA, followed by Tukey's post-hoc and Student's t test for paired samples, and the Kruskal-Wallis non-parametric test (α = 5%). Results: The mean and standard deviation of microhardness testing of total samples were 281.89 ± 44.51 KHN. There was no statistically significant difference in shear bond strength for the time factor (7 or 30 days; F5.54= 0.105; p = 0.901). However, there was a statistically significant difference for the solution factor (F5.54= 6.671; p = 0.003). These differences occurred among solutions of Saliva x Coca-Cola™ (p = 0.003) and Coca-Cola™ x Lime Juice (p= 0.029). The assessment of the Adhesive Remnant Index showed no significant difference between groups. Conclusions: The immersion time used in the erosion protocols did not affect the bond strength of brackets to teeth. Coca-Cola™ induced significantly higher shear bond strength values than lime juice and artificial saliva. However, the short term effects of 7/30 days in this in vitro study may not be extrapolated for in vivo ones. Clinical studies should be conducted, substantiating the laboratory results.

Resumo Objetivo: avaliar o efeito de curto prazo de dois protocolos de desafio erosivo, in vitro, na resistência adesiva de braquetes ortodônticos metálicos em esmalte bovino. Métodos: Sessenta incisivos bovinos foram selecionados e divididos aleatoriamente em seis grupos: SA7 (saliva artificial - 7 dias, Grupo Controle); CC7 (Coca-Cola® - 7 dias); SL7 (suco de limão - 7 dias); SA30 (saliva artificial - 30 dias, Grupo Controle); CC30 (Coca-Cola® - 30 dias); SL30 (suco de limão - 30 dias). Foi realizado o teste de microdureza antes do desafio erosivo, para verificar a padronização das amostras. A imersão foi realizada quatro vezes ao dia, por cinco minutos, durante 7 ou 30 dias. Finalizadas as imersões, os braquetes foram colados e, após 48 horas, foi avaliada a resistência ao cisalhamento. O Índice de Adesivo Remanescente (IAR) também foi avaliado. Para análise dos dados, foram utilizados os testes ANOVA dois fatores, seguido do post-hoc de Tukey e teste t de Student para amostras pareadas, e o teste não-paramétrico de Kruskal-Wallis (α?#8197;= 5%). Resultados: a média e o desvio-padrão do teste de microdureza das amostras totais foi igual a 281,89 ± 44,51 KHN. Não houve diferença estatisticamente significativa na resistência ao cisalhamento para o fator tempo (7 ou 30 dias; F5,54= 0,105; p= 0,901). Contudo, houve diferença estatisticamente significativa para o fator solução (F5,54=6,671; p= 0,003). Essas diferenças ocorreram entre as soluções de Saliva x Coca-Cola® (p= 0,003) e Coca-Cola® x suco de limão (p= 0,029). Ao avaliar o Índice de Adesivo Remanescente, não foi possível verificar diferença significativa entre os grupos. Conclusões: o tempo de imersão utilizado nos protocolos de erosão não afetou a resistência de união dos braquetes aos dentes. A Coca-Cola® induziu valores de resistência ao cisalhamento significativamente mais altos do que o suco de limão e a saliva artificial. No entanto, os efeitos em curto prazo de 7 e 30 dias, nesse estudo in vitro, não podem ser extrapolados para os estudos in vivo. Estudos clínicos devem ser conduzidos, fundamentando os resultados laboratoriais.
Descritores: Bebidas/efeitos adversos
Colagem Dentária/métodos
Braquetes Ortodônticos
Esmalte Dentário
-Saliva Artificial/química
Propriedades de Superfície
Fatores de Tempo
Erosão Dentária/patologia
Teste de Materiais
Bovinos
Cimentos de Resina
Ligas Dentárias/química
Resistência ao Cisalhamento
Análise do Estresse Dentário/instrumentação
Sucos de Frutas e Vegetais/efeitos adversos
Dureza
Concentração de Íons de Hidrogênio
Incisivo
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1178915
Autor: Segurondo Loza, Romina; Pantoja, María Rosa; Rocha, Eliana.
Título: Determinación de la genuinidad en jugos de naranja comercializados en los supermercados de la ciudad de La Paz / Determination of the genuineness in juices of orange marketed in supermarkets from the city of La Paz
Fonte: Con-ciencia (La Paz);1(1):105-112, oct. 2013. ilus..
Idioma: es.
Resumo: La producción mundial de jugos cítricos concentrados se estima en 2,6 millones de toneladas. El jugo de naranja representa el 88% del total. El mercado es liderizado por Brasil con el 50% del volumen elaborado, seguido por EEUU con el 40%. En Bolivia el mercado de frutas se encuentra en continuo crecimiento, tanto para importación como para consumo interno. Actualmente se comercializan bebidas a base de jugo de frutas tanto de importación como de fabricación nacional, las mismas que son sometidas a control por los Organismos Oficiales Ministerio de Salud y Deportes, y el Servicio Nacional de Sanidad Agropecuaria e Inocuidad Alimentaria - SENASAG bajo la Normativa Nacional e Internacional reconocida como es la Norma Boliviana y el Codex Alimentarius, al igual que todos los productos alimenticios para garantizar su calidad e inocuidad. El presente trabajo pretende determinar la genuinidad de los jugos comercializados en nuestro medio para lo cual el método por espectrofotometría fue el que nos permitió cuantificar la concentración de prolina como aminoácido predominante presente en la naranja. Actualmente el análisis laboratorial se basa principalmente en las determinaciones de parámetros fisicoquímicos que necesitan ser complementados con otros métodos analíticos como: la Cuantificación de Prolina por Espectrofotometría y el Indice de Formol propuestos en éste trabajo, capaces de determinar la genuinidad de jugos de naranja presentes en el comercio de la ciudad de La Paz, y así colaborar con los Organismos de Control para cumplir a cabalidad con la responsabilidad de garantizar que los productos consumidos por nuestra población cumplen con lo declarado en sus etiquetas. El estudio reveló que todas las muestras analizadas cumplen con lo establecido en los parámetros fisicoquímicos, mientras que en los parámetros de genuinidad sugeridos en el presente trabajo, el 62% cumple con los límites de referencia del índice de formol y sólo un 44% con los límites de prolina.

World production of citrus juice concentrates, is estimated at 2.6 million tonnes. Orange juice accounts for 88% of the total. The market is led by Brazil with 50% of the volume produced, followed by U.S. with 40%. In Bolivia the fruit market is still growing, both for imports and for domestic consumption Currently marketed drinks based on fruit juice both import and domestic manufacture, they are subject to control by government agencies Ministry of Health and Sports and the National Service of Agricultural Health and Food Safety - SENASAG under national and international standards is recognized as the Standard Bolivian and the Codex Alimentarius, like all food products to ensure quality and safety. This paper aims to determine the genuine from the juices marketed in our area for which the method was spectrophotometrically which allowed us to quantify the concentration of the amino acid praline as a dominant presence in the orange Currently, the laboratory analysis is mainly based on the determinations of physical and chemical parameters that need to be complemented by other analytical methods such as: Quantifying Proline by spectrophotometry, and Formol Index proposed in his work, able to determine the genuine orange juice in the trade of the city of La Paz, and collaborate with the supervisory bodies to fulfill the responsibility to ensure that the products consumed by our population satisfied with what was stated on their labels. The study revealed that all the samples tested complied with the parameters established physicochemical while in the parameters of genuine suggested in the present study, 62.5% comply with the limits of the reference rate of formol and only 43, 75% with the limits of proline.
Descritores: Espectrofotometria
Prolina
-Gestão da Qualidade
Sucos
Parâmetros de Referência
Sucos de Frutas e Vegetais
Formaldeído
Aminoácidos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BO138.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1052922
Autor: Alurralde, Micaela.
Título: El jugo de manzana y otros líquidos administrados para el tratamiento de gastroenteritis leve en niños fueron no inferiores a las sales de rehidratación oral / Apple juice and other fluids administered for the treatment of mild gastroenteritis in children were not inferior to the electrolyte maintenance solution
Fonte: Evid. actual. práct. ambul;22(4):e001099, 2019. tab..
Idioma: fr.
Descritores: Malus
Desidratação/terapia
Sucos de Frutas e Vegetais
Gastroenterite/terapia
-Ensaios Clínicos Controlados Aleatórios como Assunto
Soluções para Reidratação/uso terapêutico
Método Simples-Cego
Administração Oral
Falha de Tratamento
Eletrólitos/uso terapêutico
Preferência do Paciente
Análise de Intenção de Tratamento
Hidratação/métodos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Tipo de Publ: Comentário
Responsável: AR2.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1132222
Autor: Sidlagatta, Vishnuvardhan; Chilukuri, Satyanarayana Veera Venkata; Devana, Bhaskara Rao; Dasi, Smith Daniel; Rangaswamy, Lakshmipathy.
Título: Effect of Maltodextrin Concentration and Inlet Air Temperature on Properties of Spray Dried Powder from Reverse Osmosis Concentrated Sweet Orange Juice
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20190538, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Sweet orange juice is an important part of diet since it is nutritious beverage offering good taste and play significant part in a healthy diet. High hygroscopicity, thermo-plasticity and presence of low molecular weight components in sweet orange juice offer low glass transition temperature (Tg), likely to form soft particle with sticky surface leading to sticky powder during drying. Maltodextrins are amorphous drying aids that tend to inhibit sugar crystallization and form a high Tg product after drying. In this study, the effect of the different spray drying parameters on the quality of powder derived from control and concentrated juice at three inlet air temperatures 120, 130 and 140 °C and at three levels of juice total soluble solids (TSS): maltodextrin levels at 1:0.5; 1:1 and 1:1.5 were studied. The impact of inlet air temperature and maltodextrin concentration has significantly affected various properties of sweet orange powder. For control juice, process yields increased with increase in inlet air temperature and maltodextrin concentration. However, for reverse osmosis (RO) concentrate, process yield increased with increase in maltodextrin concentration and decreased with increase in inlet air temperature. For control juice, process yields obtained were in the range of 12.59-41.16% and in case of concentrated juice, the process yield obtained was in the range of 21.35-56.95% at different combinations of inlet air temperature and maltodextrin concentrations. Spray-dried powder was considered as "possible" and "fair" in terms of flowability and cohesiveness. Vitamin C retention was high at lower inlet air temperature with lower concentration of maltodextrin.
Descritores: Polissacarídeos/farmacologia
Temperatura
Produção de Alimentos
Citrus sinensis
Sucos de Frutas e Vegetais/análise
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Costa Rica
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Id: biblio-900890
Autor: Miranda Chavarría, Sharon.
Título: Determinación de Escherichia coli en bebidas de frutas mixtas no pasteurizadas comercializadas en establecimientos especializados en San Ramón, Alajuela / Determination of Escherichia coli in non-pasteurized mixed fruit drinks sold in specialized establishments in San Ramon, Alajuela
Fonte: Rev. costarric. salud pública;26(2):189-198, jul.-dic. 2017.
Idioma: es.
Resumo: Resumen La presencia de Escherichia coli en bebidas de frutas mixtas indica que las mismas tienen contaminación fecal, la cual puede provenir de las mismas frutas, el agua para la elaboración de los batidos o las manos del manipulador. El objetivo de la investigación fue determinar la presencia o ausencia de Escherichia coli en las bebidas de frutas mixtas no pasteurizadas comercializadas en establecimientos especializados en San Ramón de Alajuela. Para la investigación se analizaron seis bebidas mediante el método del número más probable, en donde un resultado <3 NMP/g representa la ausencia de E. coli. Se utilizó el caldo lauril sulfato, en el cual la aparición de gas y turbidez indica la presencia de coliformes totales; seguido del caldo EC, en donde igualmente el gas y la turbidez, pero a mayor temperatura, señala la existencia de coliformes fecales. Todas las bebidas dieron un resultado negativo para coliformes fecales, por lo tanto no presentan contaminación fecal y por ende, E. coli. Sin embargo, hubo crecimiento de coliformes totales ambientales, quienes son parte de la flora normal de las frutas. Para reducirlos, se recomienda aplicar una desinfección a las frutas después del lavado.

Abstract The presence of Escherichia coli in mixed fruits beverages indicates that they have fecal contamination, which could come from the fruits themselves, the water for making the beverages, or the hands of the food handler. The objective of the investigation was to determine the presence or absence of Escherichia coli in the mixed non-pasteurized fruit beverages sold in specialized stores in San Ramón, Alajuela. Six beverages were analyzed according to the most probable number, where a result of <3 MPN/g represents the absence of E. coli. Lauryl sulfate broth was used, in which the appearance of gas and turbidity indicates the presence of total coliforms; this was followed by EC broth, in which gas and turbidity also point to the existence of fecal coliforms, but at higher temperature. All the beverages had a negative result for fecal coliforms; therefore, they did not have fecal contamination, nor E.coli. However, they had total coliform growth, which is part of the fruits' normal flora. To reduce them, it is recommended to apply disinfection to the fruits after they are washed.
Descritores: Contaminação de Alimentos/análise
Escherichia coli
Sucos de Frutas e Vegetais/microbiologia
-Costa Rica
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: CR1.1 - BINASSS - Biblioteca Nacional de Salud y Seguridad Social


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Texto completo SciELO Brasil
Corrente, José Eduardo
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Id: biblio-984054
Autor: Gollino, Loraine; Biagioni, Maria Fernanda Giovanetti; Sabatini, Nathalia Regina; Tagliarini, José Vicente; Corrente, José Eduardo; Paiva, Sérgio Alberto Rupp de; Mazeto, Gláucia Maria Ferreira da Silva.
Título: Hypoparathyroidism: what is the best calcium carbonate supplementation intake form? / Hipoparatireoidismo: qual é a melhor forma de ingestão de suplemento de carbonato de cálcio?
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);85(1):63-70, Jan.-Feb. 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Council for Scientific and Technological Development.
Resumo: Abstract Introduction: In hypoparathyroidism, calcium supplementation using calcium carbonate is necessary for the hypocalcemia control. The best calcium carbonate intake form is unknown, be it associated with feeding, juice or in fasting. Objective: The objective was to evaluate the calcium, phosphorus and calcium × phosphorus product serum levels of hypoparathyroidism women after total thyroidectomy, following calcium carbonate intake in three different forms. Methods: A crossover study was carried out with patients presenting definitive hypoparathyroidism, assessed in different situations (fasting, with water, orange juice, breakfast with a one-week washout). Through the review of clinical data records of tertiary hospital patients from 1994 to 2010, 12 adult women (18-50 years old) were identified and diagnosed with definitive post-thyroidectomy hypoparathyroidism. The laboratory results of calcium and phosphorus serum levels dosed before and every 30 min were assessed, for 5 h, after calcium carbonate intake (elementary calcium 500 mg). Results: The maximum peak average values for calcium, phosphorus and calcium × phosphorus product were 8.63 mg/dL (water), 8.77 mg/dL (orange juice) and 8.95 mg/dL (breakfast); 4.04 mg/dL (water), 4.03 mg/dL (orange juice) and 4.12 mg/dL (breakfast); 34.3 mg2/dL2 (water), 35.8 mg2/dL2 (orange juice) and 34.5 mg2/dL2 (breakfast), respectively, and the area under the curve 2433 mg/dL min (water), 2577 mg/dL min (orange juice) and 2506 mg/dL min (breakfast), 1203 mg/dL min (water), 1052 mg/dL min (orange juice) and 1128 mg/dL min (breakfast), respectively. There was no significant difference among the three different tests (p > 0.05). Conclusion: The calcium, phosphorus and calcium × phosphorus product serum levels evolved in a similar fashion in the three calcium carbonate intake forms.

Resumo Introdução: No hipoparatireoidismo, a suplementação de cálcio com carbonato de cálcio é necessária para o controle da hipocalcemia. A melhor forma de ingestão de carbonato de cálcio ainda é desconhecida, seja concomitante com alimentação, no suco ou em jejum. Objetivo: Avaliar os níveis séricos de cálcio, fósforo e produto cálcio-fósforo em mulheres pós-tireoidectomia por hipoparatireoidismo, após a ingestão de carbonato de cálcio em três formas diferentes. Método: Foi realizado um estudo cruzado em pacientes com hipoparatireoidismo definitivo, avaliados em diferentes situações (em jejum, com água, suco de laranja, café da manhã, após washout de uma semana). A revisão dos prontuários dos pacientes de um hospital terciário de 1994 a 2010 identificou 12 mulheres adultas (18-50 anos), diagnosticadas com hipoparatireoidismo definitivo pós-tireoidectomia. Os resultados laboratoriais dos níveis séricos de cálcio e fósforo foram mensurados antes e a cada 30 minutos durante 5 horas, após a ingestão de carbonato de cálcio (cálcio elementar 500 mg). Resultados: Os valores de pico máximo médio de cálcio, fósforo e produto cálcio-fósforo foram 8,63 mg/dL (água), 8,77 mg/dL (suco de laranja) e 8,95 mg/dL (café da manhã); 4,04 mg/dL (água), 4,03 mg/dL (suco de laranja) e 4,12 mg/dL (café da manhã); 34,3 mg2/dL2 (água), 35,8 mg2/dL2 (suco de laranja) e 34,5 mg2/dL2 (café da manhã), respectivamente, e a área sob a curva foi 2.433 mg/dL.min. (água), 2.577 mg/dL.min. (suco de laranja) e 2.506 mg/dL.min. (café da manhã), 1.203 mg/dL.min. (água), 1.052 mg/dL.min. (suco de laranja) e 1.128 mg/dL.min. (café da manhã), respectivamente. Não houve diferença significante entre os três diferentes testes (p > 0,05). Conclusão: Os níveis séricos de cálcio, fósforo e produto cálcio-fósforo evoluíram de forma semelhante nas três formas de ingestão de carbonato de cálcio.
Descritores: Fósforo/sangue
Carbonato de Cálcio/administração & dosagem
Cálcio/sangue
Suplementos Nutricionais
Hipoparatireoidismo/terapia
-Fósforo/administração & dosagem
Valores de Referência
Tireoidectomia/efeitos adversos
Tireoidectomia/métodos
Fatores de Tempo
Carbonato de Cálcio/sangue
Água
Cálcio/administração & dosagem
Análise de Variância
Jejum
Resultado do Tratamento
Estudos Cross-Over
Desjejum
Sucos de Frutas e Vegetais
Limites: Humanos
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-887564
Autor: Coelho, Raquel Cristina L A; Hermsdorff, Helen Hermana M; Gomide, Renata S; Alves, Raquel Duarte M; Bressan, Josefina.
Título: Orange juice with a high-fat meal prolongs postprandial lipemia in apparently healthy overweight/obese women
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);61(3):263-268, May-June 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Foundation for Research Support of the State of Minas Gerais; . CNPq.
Resumo: ABSTRACT Objective We investigated the postprandial response of lipid markers to a high-fat meal (HFM) with two different beverages in apparently healthy normal-weight and overweight/obese women. Subjects and methods This crossover, randomized study enrolled 36 women, of whom 21 had normal weight (body mass index [BMI] 22 ± 1.8 kg/m2) and 15 had overweight/obesity (BMI 31 ± 3.7 kg/m2). In two different test days, the participants ingested a HFM (37% of energy as saturated fat) with 500 mL of water (HFM-W) or 500 mL of orange juice (HFM-OJ). Blood samples were collected at baseline (12-hour fasting), and at 2, 3, and 5 hours postprandial. The analysis included fasting and postprandial total cholesterol, HDL-c, LDL-c, triglycerides (TG), uric acid, and complement C3. Brazilian Clinical Trials Registry (ReBEC); Primary Identification Number: RBR-2h3wjn (www.ensaiosclinicos.gov.br). Results TG levels increased at 3 hours with HFM-OJ in normal-weight women (p = 0.01) and returned to normal levels at 5h. TG increased at 3 hours with HFM-W (p = 0.01) and HFM-OJ (p = 0.02), and remained high at 5 hours (p = 0.03) in overweight/obese women. Complement C3 remained unchanged, but showed different responses between meals (p = 0.01 for positive incremental area under the curve [piAUC] HFM-OJ vs. HFM-W, respectively). Conclusions In apparently healthy overweight/obese women compared with normal-weight ones, the concomitant intake of orange juice with a HFM prolonged postprandial lipemia but had no effect on postprandial complement C3 concentrations.
Descritores: Período Pós-Prandial/fisiologia
Citrus sinensis
Sobrepeso/sangue
Dieta Hiperlipídica
Sucos de Frutas e Vegetais
Hiperlipidemias/sangue
-Valores de Referência
Triglicerídeos/sangue
Gorduras na Dieta/sangue
Índice de Massa Corporal
Colesterol/sangue
Análise de Variância
Jejum
Estatísticas não Paramétricas
Estudos Cross-Over
Limites: Humanos
Feminino
Adulto
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-887615
Autor: Kargl, Christopher; Arshad, Mohammad; Salman, Fahad; Schurman, Regina C; Del Corral, Pedro.
Título: 11ß-hydroxysteroid dehydrogenase type-II activity is affected by grapefruit juice and intense muscular work
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);61(6):556-561, Dec. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective The enzymatic activity of 11β-hydroxysteroid dehydrogenase-2 (11β-HSD2) is key to protecting mineral corticoid receptors from cortisol and has been implicated in blood pressure regulation. Grapefruit juice (GFJ) and acidity are thought to inhibit this enzyme in vitro. This study examines the effect of GFJ and intense exercise on 11β-HSD2 enzyme activity in vivo. Subjects and methods Eighteen subjects ingested GFJ or apple juice (CON) on separate days prior to reporting to the laboratory in a randomized order. Saliva (Sal) samples were obtained at baseline, 15 and 45 minutes post-treadmill stress test; Sal cortisone (E) and cortisol (F) levels were determined, and the Sal cortisone:cortisol (E:F) ratio was used as an index of 11β-HSD2 enzyme activity at rest and after intense muscular work. Results GFJ treatment decreased baseline 11β-HSD2 enzyme activity (44%) and Sal-E (28%) compared to CON (both, p < 0.05). Sal-E (r = 0.61, p < 0.05) and Sal-F (r = 0.66, p < 0.05) were correlated with diastolic blood pressure (DBP) in GFJ-treated individuals. Treadmill stress significantly increased Sal-E and Sal-F but did not alter 11β-HSD2 enzyme activity regardless of treatment. When treatments were examined separately, CON 11β-HSD2 enzyme activity decreased by 36% (p < 0.05) from baseline to 15 post-treadmill exercise. Conclusion Our findings suggest that GFJ and intense muscular work decrease 11β-HSD-2 activity independently, and no additive effect was noted. The association between DBP and the levels of Sal-F and Sal-E during the GFJ trial should be interpreted cautiously and warrants further investigation.
Descritores: Cortisona/sangue
Músculo Esquelético/fisiologia
Citrus paradisi
Esforço Físico/fisiologia
Sucos de Frutas e Vegetais/efeitos adversos
-Pressão Sanguínea/fisiologia
Estudos Cross-Over
11-beta-Hidroxiesteroide Desidrogenase Tipo 2/antagonistas & inibidores
11-beta-Hidroxiesteroide Desidrogenase Tipo 2/sangue
Teste de Esforço
Frequência Cardíaca/fisiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Lima, Edeltrudes de Oliveira
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Id: lil-786790
Autor: Medeiros, Viviane Priscila Barros de; Silva, Gezaildo Santos; Lima, Edeltrudes de Oliveira; Pereira, Fillipe de Oliveira.
Título: Identificação da microbiota fúngica anemófila em uma indústria de polpas de frutas e susceptibilidade antifúngica a terpenos / Identification of the airborne fungal microbiota in a fruit pulp industry and antifungal susceptibility to terpenes
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;74(3):266-273, jul.-set. 2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Os fungos anemófilos são importantes agentes contaminantes e deteriorantes de alimentos, especialmente frutas e seus produtos. Neste estudo foram identificados os principais gêneros fúngicos presentes na microbiota anemófila de uma indústria de polpas de frutas, localizada no interior da Paraíba, e foi investigada a ação antifúngica de terpenos como possível alternativa de controle do crescimento fúngico. Os fungos foram coletados pela exposição de placas de Petri contendo meio Agar Sabouraud dextrose com cloranfenicol (50 μg/mL). Após a incubação a 28 °C durante sete dias, foram realizadas a contagem das unidades formadoras de colônias e sua descrição. Os fungos foram identificados pela análise morfológica das colônias isoladas. O principal gênero isolado em toda indústria foi o dematiáceo Cladosporium spp. Os ensaios de sensibilidade foram efetuados aplicando-se a técnica de difusão em meio sólido com discos contendo os terpenos: carvacrol, citronelal, citral, linalol, timol, terpinoleno, p-cimeno e β-cariofileno. A efetividade de alguns destes terpenos frente a cepas do Cladosporium spp foi demonstrada, com destaque para o citral e carvacrol. A indústria de polpas de frutas apresenta ar de ambiente vulnerável, especialmente contaminação por Cladosporium spp. Pretende-se impulsionar novos estudos com produtos naturais na perspectiva de diminuir a contaminação fúngica em alimentos.

Airborne fungi are important food contaminants and spoiling agents, especially in fruits and their derivatives. This study aimed at identifying the main fungi in the airborne microbiota in a fruit pulp industry, located in Paraíba State, and to investigate the antifungal action of terpenes as an alternative for controlling fungal growth. The Petri plates containing Sabouraud dextrose agar with chloramphenicol (50 μg/mL) were exposed for collecting the fungi. The plates were incubated at 28 °C for seven days; then the colony forming unitscounting, and description were performed. The identification of fungi was performed by the morphological analysis of isolated colonies. The main group of fungi isolated throughout the industry was Cladosporium spp. Antifungal tests were performed by diffusion technique in solid medium with discs containing terpenes: carvacrol, citronellal, citral, linalool, thymol, terpinolene, p-cymene and β-caryophyllene. The effectiveness of some of these terpenes against Cladosporium spp. strains was shown, especially citral and carvacrol. Based on these results, the fruit pulp industry shows vulnerable ambient air, notably with high contamination by Cladosporium spp. Thus, it is aimed at promoting further studies with natural drugs in order to reduce the fungal contamination in food.
Descritores: Cladosporium
Fungos
Microbiota
Sucos de Frutas e Vegetais
Terpenos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Autor: Zapata Londoño, Maria Bibiana; Ramos Polo, Ana; Álzate Arbeláez, Andrés Felipe; Restrepo Betancur, Luis Fernando; Rojano, Benjamin Alberto; Maldonado Celis, Maria Elena.
Título: Effect of mango (Mangifera indica) cv. azúcar juice consumption on plasma antioxidant capacity and oxidative stress biomarkers / Efecto del consumo del jugo de mango (Mangifera indica) variedad azúcar sobre la capacidad antioxidante del plasma y biomarcadores de estrés oxidativo
Fonte: Vitae (Medellín);27(1):1-10, 2020. Ilustraciones.
Idioma: en.
Resumo: Background: Mango (Mangifera indica L.) is one of the world's most consumed fruit, and it is also a rich source of antioxidants that may prevent oxidative stress. Objectives: This study aimed to determine if mango (cv. Azúcar) juice can improve the antioxidant status of healthy individuals with low consumption of vegetables and fruit. Methods: This was a cross-over single-blind study carried out with 16 healthy individuals for 73 days. Participants were randomly assigned to either a mango juice period or a placebo period. Total phenolic content, antioxidant capacity, mangiferin, thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), total glutathione, and 8 hydroxydeoxyguanosine levels were determined in plasma. Results: Plasma antioxidant activity was significantly higher in the juice consumption period than the placebo consumption period; however, total phenolic content, total glutathione, TBARS, and 8-hydroxydeoxyguanosine levels did not show significant differences between juice period and placebo period. Mangiferin was detected in every participant after juice consumption. Conclusions: Mango (cv. Azúcar) juice daily consumption improves plasma antioxidant capacity.

Antecedentes: El mango (Mangifera indica L.) es una de las frutas más consumidas en el mundo y también es una fuente rica en antioxidantes los cuales pueden prevenir el estrés oxidativo. Objetivos: El objetivo de este estudio fue determinar si el mango (c.v Azúcar) puede mejorar el estado antioxidante de individuos sanos con un bajo consumo de frutas y vegetales. Métodos: Se llevó a cabo un estudio cruzado, simple-ciego en 16 individuos sanos durante 73 días. Los participantes fueron asignados aleatoriamente al período del consumo del jugo o del placebo. Se determinó el contenido fenólico total, la capacidad antioxidante y los niveles de sustancias reactivas al ácido tiobarbiturico (TBARS), mangiferina, glutatión total y 8-hidroxi-guanosina, en el plasma obtenido de los participantes. Resultados: La capacidad antioxidante en plasma fue mayor en el período del consumo del jugo en comparación con el período del consumo del placebo; sin embargo, el contenido fenólico total, y los niveles de glutation total, 8-hidroxideoxiguanosina y TBARS no mostraron diferencias significativas entre el período del jugo y el período del placebo. La mangiferina se detectó en todos los individuos después del consumo del jugo. Conclusiones: El consumo diario de jugo de mango variedad Azúcar mejora la capacidad antioxidante en plasma.
Descritores: Estresse Oxidativo
Mangifera
Açúcares
-Sucos de Frutas e Vegetais
Antioxidantes
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca



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