Base de dados : LILACS
Pesquisa : G07.203.100.606 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-1048607
Autor: Bessegato, Thaysa Bazana; Silva, José Renato; Silva, Kaio Maciel de Santiago; Zanon, Emely Osti; Camisa, Jaqueline; Costa, Giselle Nobre.
Título: Fermented beverage based on water-soluble soybean extract / Bebida fermentada à base de extrato hidrosolúvel de soja
Fonte: Biosci. j. (Online);35(2):518-526, mar./apr. 2019. ilus, graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Functional foods are those that, beyond basic nutrition, promote health benefits. This study aimed to produce a fermented beverage from a water-soluble soybean extract and low-lactose semi-skimmed milk. The beverage was prepared using a blend (v/v) containing 62% water-soluble soybean extract, 33% low-lactose semi-skimmed milk, and 5% of an inoculum containing Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. The fermentation was carried out with monitoring of the lactic acid bacteria (LAB) counts, pH, and titrable acidity (% lactic acid). The consumption-ready fermented beverage was added of strawberry syrup and posteriorly characterized by its centesimal composition and sensory attributes as appearance, aroma, flavour, texture, overall impression, and purchase intent. Additionally, the LAB count and presence of pathogens in the final product were evaluated. After 14 h of fermentation, the refrigerated product presented L. bulgaricus and S. thermophilus counts of 8.5 × 103 and 7.4 × 107 CFU/mL, respectively. The product contained 14.93% carbohydrates, 0.76% fats, 0.96% ash, 22.76% totalsolids, and 2.19% protein. Because the product did not present any pathogens, it was adequate according to the standards of microbiological safety determined by Brazilian legislation. Regarding the sensory evaluation, the panelists assigned a mean score of 7.0 for the attributes evaluated, indicating 'liked moderately' to the drink. In addition, 61% of the evaluators responded that they 'certainly or probably would buy' the product if it were available on the market.

Alimentos funcionais são aqueles que, além da nutrição básica, promovem benefícios à saúde. Este trabalho teve como objetivo produzir uma bebida fermentada a partir de extrato hidrosolúvel de soja (EHS) e leite semidesnatado com baixa lactose. A bebida foi preparada utilizando uma mistura (v/v) contendo 62% de EHS, 33% de leite semidesnatado com baixa lactose e 5% de inóculo contendo Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus e Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus. A fermentação foi acompanhada durante 14 horas, através das contagens das bactérias ácido lácticas, pH e a acidez titulável (% de ácido láctico). A bebida fermentada pronta para consumo foi adicionada de uma calda de morango e caracterizada por sua composição centesimal, bem como por avaliação sensorial para os atributos: aparência, aroma, sabor, impressão global e intenção de compra. Além disso, a contagem das bactérias lácticas e presença de patógenos no produto foi avaliada. Após 14 horas de fermentação, o produto final refrigerado apresentou contagens de 8,5x103 UFC/mL e 7,4x107 UFC/mL para as bactérias L. bulgaricus e S. thermophilus respectivamente. O produto apresentou 14,93% de carboidratos, 0,76% de gordura, 0,96% de cinzas, 22,76% de sólidos totais e 2,19% de proteína. O produto não apresentou quaisquer patógenos, portanto, foi adequado aos padrões determinados pela legislação brasileira quanto à segurança microbiólogica. Com relação à avaliação sensorial, os provadores atribuíram em média nota 7,0 para todos os parâmetros avaliados, indicando que "gostarammoderadamente" da bebida. Ademais 61% dos avaliadores apontaram que "certamente ou provavelmente comprariam" o produto se estivesse disponível no mercado.
Descritores: Streptococcus thermophilus
Lactobacillus delbrueckii
Alimento Funcional
-Feijão de Soja
Sucos de Frutas e Vegetais
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1048637
Autor: Santos, Karina Gama dos.
Título: Efeito da administração dos sucos de laranja, cvs. Pera e Moro, sobre o estresse oxidativo e lipídios plasmáticos em indivíduos obesos com resistência à insulina / Effect of orange juice administration, cvs. Pera and Moro, on oxidative stress and plasma lipid profile in obese individuals with insulin resistance.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 102 p. graf, tab.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: A obesidade é um dos principais fatores etiológicos do desenvolvimento da resistência à insulina, e ambos são responsáveis, em parte, pelo aumento do estresse oxidativo e diabete mellitus tipo 2. Vários estudos têm mostrado os benefícios de uma dieta rica em vegetais e frutas, devido à ação dos compostos bioativos sobre os parâmetros clínicos e estresse oxidativo. O objetivo deste estudo foi verificar os efeitos dos sucos de laranja, obtido das variedades Pera e Moro, sobre os marcadores bioquímicos e de estresse oxidativo, em indivíduos com resistência à insulina, classificados através do índice HOMA-IR. Os voluntários foram suplementados durante 15 dias com os sucos de laranja em um ensaio crossover, com washout de 40 dias. Nos dias 0 e 16 de cada ensaio, foram registrados parâmetros antropométricos e de consumo alimentar, e coletadas amostras de sangue e urina pra análises bioquímicas e de estresse oxidativo. A composição de flavonoides entre as variedades de suco foi similar, diferindo no conteúdo de ácido ascórbico e antocianinas do suco de laranja Moro. Não foram observadas mudanças nos parâmetros de estresse oxidativo após a administração dos sucos de laranja, com exceção do 8-OHdG urinário, um marcador de dano oxidativo ao DNA que apresentou-se reduzido após ambas as intervenções. Dados clínicos não foram significativamente modificados, entretanto, observou-se grande variabilidade interindividual nos valores de pressão arterial e lipídios séricos. A partir desta premissa, foi realizada a análise lipidômica do plasma com amostras do ensaio com o suco de laranja cv. Pera e observaram-se reduções significativas nos triglicérides, principalmente aqueles compostos de ácidos graxos saturados ou monoinsaturados, ou contendo ao menos uma cadeia de ácido linoleico, além do aumento de espécies de acilcarnitinas de cadeia longa. O consumo de ambos os sucos de laranja parece exercer um efeito protetor contra o dano oxidativo ao DNA, provavelmente por ação não-enzimática. A análise lipidômica do plasma sugere que o suco de laranja cv. Pera pode modular o metabolismo de lipídios, relacionados à lipogênese de novo e beta-oxidação

Obesity is one of the main etiological factors of insulin resistance development, and both are responsible, in part, for the increase on oxidative stress and Diabetes mellitus type 2 development. Several studies have showed the benefits of a diet rich in vegetables and fruits, due to the action of bioactive compounds on biochemical and oxidative stress parameters. The aim of this study was to study the effects of orange juices obtained by varieties Pera and Moro on oxidative stress and clinical biomarkers, in obese subjects with insulin resistance, classified through the HOMA-IR index. The volunteers consumed both orange juices for 15 days with in a crossover design, with 40-day washout period. On days 0 and 16 of each trial, anthropometric and food consumption parameters were registered, and blood and urine samples were collected to analyze biochemical parameters and oxidative stress biomarkers. The flavonoids content of both juices was similar, but only orange juice from Moro variety contained anthocyanins and higher ascorbic acid content. No changes in oxidative stress markers were found after juice administration, except for urinary 8-OHdG, an oxidative DNA damage marker, which was reduced after both interventions. Clinical data were not significantly modified, but a high interindividual difference was observed in blood pressure and serum lipids. From this point of view, plasma lipidomic analysis was performed with samples of clinical trial with orange juice cv. Pera and showed significant decrease in triglycerides, mainly those with saturated or monounsaturated fatty acids, or containing at least one linoleic acid (related with inflammatory processes), besides the increase of long chain acylcarnitines. The intake of both orange juices appears to have a protective effect against DNA damage, probably by non-enzymatic action. Plasma lipidomic analysis suggests that Pera orange juice can modulate lipid metabolism related to de novo lipogenesis and fatty acid beta-oxidation
Descritores: Resistência à Insulina
Estresse Oxidativo
Citrus sinensis/efeitos adversos
Sucos de Frutas e Vegetais/efeitos adversos
-Obesidade/classificação
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Meia-Idade
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T641.1, S237e. 30100022660-F


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Id: biblio-1048416
Autor: Silva, Lívia Beatriz Aparecida Ribeiro.
Título: Influence of paternal consumption of a high-fat/high-sugar diet and/or orange juice during preconception on C57BL/6 female mice offspring breast cancer risk / Influência do consumo paterno de uma dieta hiperlipídica/hiperglicídica e/ou suco de laranja durante a preconcepção no risco de câncer de mama na prole feminina de camundongos C57BL/6.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 90 p. tab, graf.
Idioma: en.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Breast cancer is the most frequent cancer in women worldwide. Paternal consumption of a highfat diet has been shown to program breast cancer risk in female offspring. Orange juice is widely consumed and is known for its content of bioactive compounds that may have a role in regulating epigenetic processes. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the effects of paternal obesity and orange juice consumption on female offspring susceptibility to chemically-induced breast carcinogenesis. Three-week-old C57BL/6 male mice were distributed in control (CO), control-orange juice (CJ), obese (OB) and obese-orange juice (OJ) groups, fed either a standard chow or a high-fat/high-sugar diet (45% lard-based diet supplemented with sweetened condensed milk), with water or orange juice, for 11 weeks before mating. Female offspring were weaned onto standard chow until 7 weeks of age and then were initiated with 7,12-dimethyl-benzo[a]anthracene to induce mammary tumors. CJ female offspring presented higher multiplicity of mammary tumors (p≤0.05) compared to CO offspring. Female offspring from OB group showed higher tumor latency (p≤0.05), lower tumor incidence (p≤0.05), higher multiplicity of tumors (p≤0.05), lower cell proliferation (Ki67) in the mammary ducts (p≤0.05) and lower global levels of H3K27me3 in the mammary gland (p≤0.05) when compared to CO offspring. No differences (p≥0,05) were observed between OB and OJ female offspring regarding these parameters. Consumption of orange juice by non-obese fathers during preconception increased susceptibility of female offspring to mammary carcinogenesis. Although paternal consumption of a high-fat/high-sugar diet during preconception decreased incidence and increased latency of tumors, the multiplicity of lesions increased. In addition, the data indicates that the response to orange juice consumption depends of the paternal metabolic context

O câncer de mama é o mais frequente entre as mulheres em todo o mundo. Foi demonstrado que o consumo paterno de uma dieta hiperlipídica aumenta o risco de câncer de mama nas filhas. O suco de laranja é amplamente consumido e é conhecido pelo seu conteúdo de compostos bioativos que podem ter um papel na regulação dos processos epigenéticos. Portanto, o objetivo do presente estudo foi avaliar os efeitos da obesidade paterna e do consumo de suco de laranja na suscetibilidade da prole feminina à carcinogênese mamária quimicamente induzida. Camundongos C57BL/6 machos com três semanas de idade foram distribuídos nos grupos controle (CO), controle de suco de laranja (CJ), obeso (OB) e obeso suco de laranja (OJ), alimentados com ração controle ou com ração hiperlipídica e hiperglicídica (45% das calorias proveniente de lipídeos, a base de banha de porco) suplementada com leite condensado, com água ou suco de laranja, durante 11 semanas antes do acasalamento. A prole feminina foi desmamada e recebeu ração controle até 7 semanas de idade e, então, foi iniciada com 7,12- dimetil-benzo[a]antraceno para induzir tumores mamários. A prole feminina CJ apresentou maior multiplicidade de tumores mamários (p≤0.05) em relação a prole feminina CO. A prole feminina OB apresentou maior latência tumoral (p≤0.05), menor incidência tumoral (p≤0.05), maior multiplicidade de tumores (p≤0.05), menor proliferação celular (Ki67) nos ductos mamários (p≤0.05) e menores níveis globais de H3K27me3 na glândula mamária (p≤0.05), quando comparada a prole feminina CO. Não foram observadas diferenças (p≥0,05) entre a prole feminina do OB e OJ em relação a esses parâmetros. O consumo de suco de laranja por pais não obesos durante o período pré-concepcional aumentou a susceptibilidade da prole feminina à carcinogênese mamária. Embora o consumo paterno de uma dieta hiperlipídica e hiperglicídica durante a preconcepção tenha diminuído a incidência e aumentado a latência, a multiplicidade dos tumores mamários aumentou. Ainda, os resultados indicam que a resposta ao consumo de suco de laranja depende do contexto metabólico paterno
Descritores: Neoplasias da Mama/dietoterapia
Citrus sinensis/classificação
Pai/classificação
Dieta Hiperlipídica/efeitos adversos
Sucos de Frutas e Vegetais/análise
-Início da Vida Humana
Epigenômica
Obesidade/fisiopatologia
Limites: Animais
Masculino
Camundongos
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T641.1, S586i. 30100022667-F


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Borges, Maria de Fátima
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Id: lil-785935
Autor: Dionisio, Ana Paula; Wurlitzer, Nedio Jair; Goes, Talita de Souza; Borges, Maria de Fatima; Garruti, Deborah; Araújo, Idila Maria da Silva.
Título: Estabilidade de uma bebida funcional de frutas tropicais e yacon (Smallanthus sonchifolius) durante o armazenamento sob refrigeração / Stability of a functional beverage composed by tropical fruits and yacon (Smallanthus sonchifolius) under refrigerated storage
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(2):148-155, June 2016. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: O desenvolvimento de bebidas com perfil funcional deve considerar também a conservação dos compostos ou propriedades funcionais durante o período de armazenamento. Assim, o objetivo do presente trabalho foi avaliar a estabilidade de uma bebida funcional de frutas tropicais e yacon durante o armazenamento em refrigeração (5°C). A bebida, composta por 50% de extrato de yacon e 50% de blend de frutas tropicais (camu-camu, acerola, caju, cajá, açaí e abacaxi) foi pasteurizada (90 segundos/85°C) e armazenada sob refrigeração (5°C). No tempo inicial, e a cada 45 dias do período de estocagem, foram determinados os compostos bioativos (ácido ascórbico e polifenóis extraíveis totais), atividade antioxidante total, sólidos solúveis totais, acidez total titulável, pH, cor (L*, a* e b*), açúcares totais, sacarose, glicose e frutose, sendo que a análises físicas e químicas foram limitadas pela diminuição da atividade antioxidante total e de seus componentes bioativos. A bebida manteve relativa qualidade física e química durante o período de armazenamento, sendo que em 225 dias de estocagem, os teores de polifenóis extraíveis totais e atividade antioxidante total apresentaram uma queda mais acentuada, e desta forma, estes parâmetros foram avaliados somente até este período. Porém, o principal limitante para o armazenamento da bebida foi devido a aceitabilidade sensorial e segurança microbiológica, que embora de acordo com a legislação vigente, limitou o período de armazenamento para 90 dias(AU)

The development of beverages with functional properties must consider the preservation of the bioactive or functional properties during storage. For this reason, the aim of this study was to evaluate the stability of a functional beverage of tropical fruits and yacon, stored under refrigeration. The beverage, composed by 50% of yacon and 50% of a blended tropical fruits (camu-camu, acerola, cashew-apple, yellow mombin, acai and pineapple), was pasteurized (90 seconds/ 85°C) and stored under refrigeration (5°C). After processing and on 45 day intervals until the end of storage, were assayed the bioactive compounds (ascorbic acid and total extractable polyphenols), antioxidant activity, total soluble solids, titratable total acidity, pH, color (L*, a* and b*), total sugar content, sucrose, glucose and fructose, and nd the physical and chemical analyzes were limited by decreased total antioxidant activity and their bioactive components. The beverage showed relative physical and chemical quality during storage period , and in the 225 days of storage, the total extractable polyphenols and total antioxidant activity showed a significantly decline , and thus , these parameters were evaluated only until this period. However, the main limitation for the beverage storage was due to sensory acceptability and microbiological safety, which although in accordance with Brazilian legislation, limited storage period for 90 days(AU)
Descritores: Armazenamento de Alimentos
Sucos de Frutas e Vegetais
Manipulação de Alimentos
Conservação de Alimentos
-Vitaminas
Antioxidantes
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: lil-785931
Autor: Salazar-Lugo, Raquel; Barahona, Amparito; Ortiz, Katherine; Chávez, Cynthia; Freire, Paola; Méndez, Jimmy; Bermeo, Bélgica; Santamaria, Manuel; Salas, Hilda; Oleas, Mariana.
Título: Efecto del consumo de jugo de tomate de árbol (Cyphomandra betacea) sobre el perfil lipídico y las concentraciones de glucosa en adultos con hiperlipidemia, ecuador / Effect of consumption of tree tomato juice (Cyphomandra betacea) on lipid profile and glucose concentrations in adults with hyperlipidemia, ecuador
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(2):121-128, June 2016. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: En este trabajo se evaluó el efecto del consumo del jugo de tomate de árbol (Cyphomandra betacea) sobre parámetros nutricionales y bioquímicos en 54 voluntarios (44 mujeres y 10 hombres) con edades 45±8 años de Ecuador. Al inicio se les realizó una evaluación nutricional y bioquímica, luego se les invitó a consumir el jugo (100g de fruto en 150 ml de agua) diariamente durante 6 semanas. Finalizado este tiempo, se procedió a realizar la evaluación nutricional y bioquímica nuevamente. La evaluación nutricional determinó 67% de obesidad abdominal. Disminuyendo a 53% después del consumo del jugo de tomate de árbol. El 87% de los voluntarios antes del tratamiento, mostraron hipercolesterolemia; 40,7% y 46,3% tenían los triglicéridos y el LDL elevados y 18,5% valores de glucosa entre 98-130mg/dL. Valores que disminuyeron significativamente en este grupo después de la toma del jugo En general, tanto en voluntarios con y sin sobrepeso se observó disminución significativa de colesterol total, LDL y glucosa; sin cambios significativos en los valores de HDL. El consumo del jugo no afectó la actividad de las enzimas alanina-aminotransferasa ni aspartato-aminotransferasa, tampoco las concentraciones de creatinina, urea y ácido úrico; ni la presión arterial, demostrando que no afecta la función hepática ni renal. Estos resultados indican que el consumo del jugo de tomate de árbol, durante seis semanas, parece ejercer un efecto hipolipemiante y moduladora en el metabolismo de la glucosa y colocan a C betacea como uno de los frutos andinos con alto potencial nutraceutico. Sin embargo, estos aspectos deben ser investigados con más detalles(AU)

In this work the effect of consumption of tree tomato juice (Cyphomandra betacea) was evaluated on nutritional and biochemical parameters in 54 volunteers (44 women and 10 men) aged 45 ± 8 years-Ecuador. A nutritional and biochemical evaluation was performed in volunteers; then they were invited to drink tree tomato juice (100g of fruit in 150 ml of water) daily for 6 weeks. Finished these 6 weeks, volunteers were nutritional and biochemical evaluated again. 67% abdominal obesity was found, decreasing at 53% after drinking the established dosage of juice. 87% of the volunteers before treatment, showed hypercholesterolemia, 40.7% and 46.3% had hypertriglyceridemia and elevated LDL, respectively and 18.5% glucose concentrations between 98-130 mg/dL. These values decrease significantly in this group after drinking tomato juice. In general, Total Cholesterol, LDL and glucose concentrations decrease significantly after drinking tree tomato juice in all the voluntaries with or without overweight. There is no change in HDL concentrations. The consumption of tree tomato juice did not affect the activity of alanine aminotransferase or aspartate aminotransferase enzymes either creatinine, urea and uric acid concentrations, neither blood pressure suggesting that does not affect renal or liver function. These results indicate that consumption of tree tomato juice for six weeks appears to have a lipid-lowering and modulating effect on glucose metabolism, suggesting C betacea as one of the high Andean fruits nutraceutical potential. However, this issue should be investigated in more detail(AU)
Descritores: Colesterol
Dislipidemias
Concentrados de Tomates
Sucos de Frutas e Vegetais
Hiperglicemia
-Doenças Cardiovasculares
Alimentos, Dieta e Nutrição
Doenças Metabólicas
Obesidade
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Meia-Idade
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-1002226
Autor: Britto Junior, José; Leite, Karla Carneiro Siqueira; de Souza Gil, Eric; Lavorenti Rocha, Matheus.
Título: Antioxidant and Vasodilatory Action of Grape Juices Produced in Different Regions of Brazil
Fonte: Int. j. cardiovasc. sci. (Impr.);32(3):238-246, May-June 2019. graf.
Idioma: en.
Resumo: Grapes and its derivatives (wines and juices) are rich in polyphenols that have high antioxidant and vasodilator capacity. These biological activities may vary in the juices marketed and produced in different regions of Brazil. Objectives: To determine the antioxidant and vasorelaxant effects of grape juice samples produced in different regions of Brazil. Methods: The content of phenolic compounds and antioxidant capacity were evaluated by the methods of Folin-Ciocalteau, DPPH, ABTS and a new electroanalytical approach (differential pulse voltammetry - DPV). Vasodilator effects were analyzed in isolated aorta from rats in an organ bath. Results: The samples from RJ and SP presented respectively the higher and lower phenolic content and also antioxidant capacity by the methods used (ABTS and DPPH). The results of the electrochemical index corroborate to the other tests, with the best results to RJ (21.69 ± 3.15 µA/V) and worse to the SP sample (11.30 ± 0.52 µA/V). In the vascular reactivity studies, the relaxation induced by each sample presented more distinct differences, following the order: RJ (87.9 ± 4.8%) > RS1 (71.6 ± 8.6%) > GO (56.2 ± 7.2%) > SP (39.9 ± 7.8%) > PR (39.4 ± 9.5%) > RS2 (19.5 ± 6.2%). Inhibition of endothelial NO practically abolished (p < 0.001) the relaxation for all samples, except one. Conclusion: The phenolic content and antioxidant capacity vary greatly among samples. The results obtained for the order of antioxidant activity were: RJ > RS1 > GO > RS2 > PR > SP. The juices were able to induce vascular relaxation at quite varied levels, and the RJ sample the most effective. The L-NAME practically blocked all samples except one (RS2)
Descritores: Vasodilatação
Vasodilatadores/análise
Brasil/epidemiologia
Vitis
Antioxidantes/farmacologia
-Doenças Cardiovasculares/prevenção & controle
Análise de Variância
Ratos Wistar
Modelos Animais
Células Endoteliais
Técnicas Eletroquímicas
Polifenóis
Sucos de Frutas e Vegetais/análise
Hipertensão
Neoplasias/prevenção & controle
Limites: Animais
Ratos
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Id: biblio-1021412
Autor: Morales S, Marcela; Zapata A, Karol; Alzate A, Andrés Felipe; Angulo, Alberto Antonio; Rojano, Benjamín.
Título: Oxidative stability of a colombian criollo mango (Mangifera indica) drink fortified with peel / Estabilidad oxidativa de una bebida de mango criollo colombiano (Mangifera Indica) fortificada con cáscara
Fonte: Vitae (Medellín);26(2):84-93, 2019. Ilustraciones.
Idioma: en.
Resumo: Background: the analysis of the oxidative stability allows to determine the functionality of the antioxidants present in food, over time. Objectives: in this research, a functional mango drink is elaborated and the changes in the antioxidant profile and physicochemical parameters of the drink subjected to accelerated storage conditions are evaluated. Methods: the drink was distributed at 22, 35 and 45°C for 80 days. To monitor oxidative stability, the antioxidant analyzes ABTS, ORAC, mangiferin, total phenols and total carotenoids were performed; in addition, physicochemical properties (pH and °Bx) and L*a*b*coordinates, were monitored. The fit of the data to the Arrhenius model was verified and the shelf life was determined considering a 50% loss in the evaluated attributes, such as the critical limit. Results: the deterioration of the antioxidant attributes and the color at the study temperatures is observed, being more pronounced at 45°C. The least stable attributes are the carotenoids and the b-coordinate, presenting losses greater than 50%. The values of mangiferin exhibit deterioration lower than 40% and similar in the temperatures evaluated. The pH and Brix degrees do not show significant changes. The deterioration reactions are of order one and followed the Arrhenius law, presenting coefficients of determination greater than 0.90. The values of the activation energy (Ea) are within the range reported for fruit juices, standing out the value found for the b* coordinate (44.59 kJ.mol-1). Conclusions: the ORAC units are the chosen attribute to condition the life of the beverage, giving 10 months of useful life at 4°C, however, it is recommended to perform sensory and microbiological analyzes under the same conditions.

Antecedentes: el análisis de la estabilidad oxidativa permite determinar la funcionalidad de los antioxidantes presentes en los alimentos, en el tiempo. Objetivo: en esta investigación se elaboró una bebida funcional de mango y se evaluaron los cambios en el perfil antioxidante y los parámetros fisicoquímicos de la bebida sometida a condiciones aceleradas de almacenamiento. Métodos: la bebida se distribuyó a 22, 35 y 45°C durante 80 días. Para hacer el seguimiento de la estabilidad oxidativa, se realizaron los análisis antioxidantes ABTS, ORAC, Mangiferina, Fenoles Totales y Carotenoides totales; además, se realizó seguimiento de las propiedades fisicoquímicas (pH y °Bx) y las coordenadas L*a*b*. Se verificó el ajuste de los datos al modelo de Arrhenius y la vida útil se determinó teniendo en cuenta una pérdida del 50% en los atributos evaluados, como el límite crítico. Resultados: se observó el deterioro de los atributos antioxidantes y el color en las temperaturas de estudio, siendo más pronunciado a 45°C. Los atributos menos estables fueron carotenoides y la coordenada CIELab b*, presentando pérdidas superiores al 50%. Los valores de mangiferina exhibieron un deterioro menor al 40% y similar en las temperaturas evaluadas. El pH y los grados Brix no presentaron cambios significativos. Las reacciones de deterioro fueron de orden uno y siguieron la ley de Arrhenius, presentando coeficientes de determinación mayores a 0,90. Los valores de la energía de activación (Ea) estuvieron dentro del rango reportado para jugos de fruta, destacándose el valor hallado para la coordenada b* (44,59 kJ.mol-1). Conclusión: los valores ORAC estimaron un tiempo de vida útil para la bebida en 10 meses, bajo un almacenamiento a 4°C, sin embargo, se recomienda realizar análisis sensoriales y microbiológicos complementarios, bajo las mismas condiciones.
Descritores: Mangifera
Oxidação
Sucos de Frutas e Vegetais
-Cáscara
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca


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Id: biblio-916612
Autor: Prates, Fernanda Costa; Gandra, Scarlet Ohana Da Silva; Almeida, Thaiza Teixeira de; Martins, Maurilio Lopes.
Título: Eficiência de suco de juçara e manga na veiculação de Lactobacillus rhamnosus GG ao trato gastrointestinal humano simulado por ensaio in vitro / Efficiency of juçara and mango juice in the delivery of Lactobacillus rhamnosus GG to the human gastrointestinal tract simulated by in vitro assay
Fonte: Hig. aliment;32(282/283):64-69, jul.-ago. 2018. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Este trabalho avaliou a interferência do estresse subletal em pH ácido na sobrevivência de Lactobacillus rhamnosus GG em suco misto de juçara e manga com pH ajustado para 3,0 e 3,5 e a resistência desta bactéria ao trato gastrointestinal simulado in vitro durante 28 dias de armazenamento a 6,0 °C. O estresse ácido previamente aplicado nas células de L. rhamnosus GG não aumentou sua resistência ao trato gastrointestinal simulado in vitro e a bactéria apresentou viabilidade mínima de 3,89 Log UFC/mL após a passagem pela fase entérica II. Os tratamentos utilizados, bem como o tempo de armazenamento, não influenciaram (p>0,05) na viabilidade de L. rhamnosus GG. Portanto, o estresse ácido subletal aplicado não se mostrou eficaz no aumento da sobrevivência da bactéria até 28 dias de armazenamento, mas a mesma apresentou boa sobrevivência no suco em pH ácido, mesmo quando não submetida ao estresse prévio em pH 4,0 por 1 hora a 37 °C.

This work evaluated the interference of sublethal stress at acidic pH in the survival of Lactobacillus rhamnosus GG in mixed jussara and mango juice with pH adjusted to 3,0 and 3,5, and the resistance of this bacterium to the gastrointestinal tract simulated in vitro during 28 days of storage at 6.0 °C. The acid stress previously applied to the cells of L. rhamnosus GG did not increase its resistance to the simulated gastrointestinal tract in vitro and thebacterium had a minimum viability of 3.89 Log CFU/mL after passage through the enteric phase II. The treatments used, as well as the storage time, did not influence (p>0.05) the viability of L. rhamnosus GG. Therefore, the sublethal acid stress applied was not effective in increasing the survival of the bacteria until 28 days of storage, but it presented good survival in the juice at acid pH, even when not submitted to previous stress at pH 4.0 per 1 hour at 37 °C.
Descritores: Técnicas In Vitro
Probióticos
Trato Gastrointestinal
Lactobacillus rhamnosus
-Bactérias
Alimentos Integrais
Sucos de Frutas e Vegetais
Análise de Alimentos
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: biblio-1005997
Autor: Brito Júnior, José; Leite, Karla Carneiro Siqueira; Gil, Eric de Souza; Rocha, Matheus Lavorenti.
Título: Antioxidant and vasodilatory action of grape juices produced in different regions of Brazil / Ação antioxidante e vasodilatadora de sucos de uva produzidos em diferentes regiões do Brasil
Fonte: Int. j. cardiovasc. sci. (Impr.);32(3):238-246, may.-june. 2019. graf.
Idioma: en.
Resumo: Background: Grapes and its derivatives (wines and juices) are rich in polyphenols that have high antioxidant and vasodilator capacity. These biological activities may vary in the juices marketed and produced in different regions of Brazil. Objectives: To determine the antioxidant and vasorelaxant effects of grape juice samples produced in different regions of Brazil. Methods: The content of phenolic compounds and antioxidant capacity were evaluated by the methods of Folin-Ciocalteau, DPPH, ABTS and a new electroanalytical approach (differential pulse voltammetry - DPV). Vasodilator effects were analyzed in isolated aorta from rats in an organ bath. Results: The samples from RJ and SP presented respectively the higher and lower phenolic content and also antioxidant capacity by the methods used (ABTS and DPPH). The results of the electrochemical index corroborate to the other tests, with the best results to RJ (21.69 ± 3.15 µA/V) and worse to the SP sample (11.30 ± 0.52 µA/V). In the vascular reactivity studies, the relaxation induced by each sample presented more distinct differences, following the order: RJ (87.9 ± 4.8%) > RS1 (71.6 ± 8.6%) > GO (56.2 ± 7.2%) > SP (39.9 ± 7.8%) > PR (39.4 ± 9.5%) > RS2 (19.5 ± 6.2%). Inhibition of endothelial NO practically abolished (p < 0.001) the relaxation for all samples, except one.Conclusion: The phenolic content and antioxidant capacity vary greatly among samples. The results obtained for the order of antioxidant activity were: RJ > RS1 > GO > RS2 > PR > SP. The juices were able to induce vascular relaxation at quite varied levels, and the RJ sample the most effective. The L-NAME practically blocked all samples except one (RS2)
Descritores: Vasodilatação
Vasodilatadores/análise
Brasil/epidemiologia
Vitis
Antioxidantes/farmacologia
-Doenças Cardiovasculares/prevenção & controle
Análise de Variância
Ratos Wistar
Modelos Animais
Células Endoteliais
Técnicas Eletroquímicas
Polifenóis
Sucos de Frutas e Vegetais/análise
Hipertensão
Neoplasias/prevenção & controle
Limites: Animais
Ratos
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-780556
Autor: Torres, Daniela; Fuentes, Ramón; Bornhardt, Thomas; Iturriaga, Veronica.
Título: Erosión dental y sus posibles factores de riesgo en niños: revisión de la literatura / Dental erosion and possible risk factors in children: A literature review
Fonte: Rev. clín. periodoncia implantol. rehabil. oral (Impr.);9(1):19-24, abr. 2016.
Idioma: es.
Resumo: La erosión dental corresponde a la pérdida irreversible de los tejidos superficiales del diente debido a la acción química de ácidos, donde no participan las bacterias. Se ha transformado en una afección común a nivel mundial, afectando especialmente a la población infantil por el alto consumo de bebidas ácidas y carbonatadas. Dentro de su etiología se encuentran factores de riesgo tanto intrínsecos, producidos por el propio organismo, como extrínsecos, que no tienen su origen en el mismo, pero se relacionan directamente con él. El objetivo de este artículo es realizar una revisión de la literatura sobre los posibles factores de riesgo asociados a la presencia de erosión dental en niños.

involved. It has become a common condition worldwide, especially in children, affected by the high consumption of acidic and carbonated drinks. Within its etiology there are both intrinsic risk factors, produced by the body itself, and extrinsic, whose origin is not in the body, but are directly related to it. The aim of this article is to review the literature on the potential risk factors associated with the presence of dental erosion in children.
Descritores: Erosão Dentária/epidemiologia
-Erosão Dentária/etiologia
Bebidas Gaseificadas/efeitos adversos
Refluxo Gastroesofágico/complicações
Fatores de Risco
Desgaste dos Dentes/epidemiologia
Sucos de Frutas e Vegetais/efeitos adversos
Limites: Seres Humanos
Criança
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CL58.1 - Biblioteca



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