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Amancio, Olga Maria Silverio
Morais, Tania Beninga de
Morais, Mauro Batista de
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Id: biblio-845572
Autor: Silva, Maisa de Lima Correia; Speridião, Patrícia da Graça Leite; Marciano, Renata; Amâncio, Olga Maria Silvério; Morais, Tânia Beninga de; Morais, Mauro Batista de.
Título: Intestinal absorption of iron and calcium from soy and cow's milk-based infant formulas in weanling rats pups / Absorção intestinal de ferro e cálcio de fórmulas infantis à base de leite de vaca e de soja em filhotes de ratos recém-desmamados
Fonte: Rev. Nutr. (Online);30(1):13-22, Jan.-Feb. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective: This study aimed to compare the intestinal absorption of iron and calcium between soy-based and cow's milk-based infant formulas in weanling rats. Methods: Twenty male Wistar rats, twenty-one days old on the first day of weaning, were used in this experiment, divided in two Groups, one Group was fed soy protein-based infant formula the other, cow's milk protein-based infant formula. During the study period (ten consecutive days) the animals received food and water ad libitum. Hematocrit and hemoglobin were evaluated on the first, fifth, and tenth days by the Wintrobe and cyanomethemoglobin methods. Feces and urine were collected, beginning on the fifth day, for three consecutive days. On the tenth day, hepatic iron content was also analyzed. Hepatic iron as well as fecal and urinary iron and calcium analyses were performed using an atomic absorption spectrophotometer. At thirty-one days of age, the animals were anesthetized with ketamine and xylazine and sacrificed by exsanguination via the vena cava. Results: The final concentration of hemoglobin in the group soy-based infant formula and milk-based infant formula were: 10.3±1.3g/dL and 10.9±1.0g/dL (p=0.310). The apparent absorption of iron and calcium, in that order, were: 73.4±10.2% and 70.2±9.5%; 97.2±0.7% and 97.6±1.0% (p=0.501; p=0.290). The apparent calcium retention was: 88.4% ±2.2 and 88.6±2.6% (p=0.848). Hepatic iron content was: 522.0±121.1mg/g and 527.8±80.5mg/g (p=0.907) . Conclusion: Intestinal iron and calcium absorption from soy-based infant formula is similar to that from milk-based infant formula in weanling rats.

RESUMO Objetivo: Este estudo objetivou comparar a absorção intestinal de ferro e cálcio entre fórmulas infantis à base de leite de vaca e de soja em ratos recém-desmamados. Métodos: Vinte ratos machos Wistar, com 21 dias de vida e no primeiro dia do desmame foram utilizados neste experimento, divididos em dois grupos: um alimentado com fórmula infantil à base de proteína de soja e o outro com fórmula infantil à base de proteína do leite de vaca. Durante o período de estudo (10 dias consecutivos), os ratos receberam dieta e água ad libitum. Hematócrito e hemoglobina foram mensurados no primeiro, quinto e décimo dia pelo método de Wintrobe e da cianometaemoglobina. As fezes e a urina foram recolhidas a partir do quinto dia durante durante três dias consecutivos. No décimo dia, o conteúdo de ferro hepático também foi analisado. O conteúdo de ferro hepático e a análise de ferro e cálcio nas fezes e na urina foram realizados utilizando espectrofotômetro de absorção atômica. Aos 31 dias de vida, os animais foram anestesiados com ketamina e xilasina e sacrificados por exsanguinação da veia vaca. Resultados: A concentração final de hemoglobina no grupo fórmula infantil à base de soja e fórmula infantil à base de leite de vaca foram 10,3±1,3g/dL e 10,9± 1,0g/dL (p=0,310), respectivamente. A absorção aparente de ferro e cálcio foi de: 73,4±10,2% e 70,2±9,5%, para o primeiro grupo; e 97,2±0,7% e 97,6±1,0%, para o segundo (p=0,501; p=0,290). A retenção aparente de cálcio foi: 88,4±2,2% e 88,6±2,6% (p=0,848). O teor de ferro hepático foi: 522,0±121,1µg/g e 527,8±80,5µg/g (p=0,907), respectivamente. Conclusão: A absorção intestinal de ferro e cálcio da fórmula infantil à base de soja é similar à da fórmula infantil à base de leite em ratos recém-desmamados.
Descritores: Absorção Intestinal
-Proteínas
Cálcio
Leite de Soja
Substitutos do Leite Humano
Ferro
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-889222
Autor: Battistini, Carolina; Gullón, Beatriz; Ichimura, Erica Sayuri; Gomes, Ana Maria Pereira; Ribeiro, Eliana Paula; Kunigk, Leo; Moreira, José Ubirajara Vieira; Jurkiewicz, Cynthia.
Título: Development and characterization of an innovative synbiotic fermented beverage based on vegetable soybean
Fonte: Braz. j. microbiol;49(2):303-309, Apr.-June 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: São Paulo Research Foundation.
Resumo: Abstract Soymilk was produced from vegetable soybean and fermented by probiotics (Lactobacillus acidophilus La-5, Bifidobacterium animalis Bb-12) in co-culture with Streptococcus thermophilus. The composition of the fermented beverage and oligosaccharides content were determined. The effect of fructooligosaccharides and inulin on the fermentation time and viability of probiotic microorganisms throughout 28 days of storage at 5 °C were evaluated. The soymilk from vegetable soybeans was fermented in just 3.2 h, when pH reached 4.8. Fermentation reduced the contents of stachyose and raffinose in soymilk. Prebiotics had no effect on acidification rate and on viability of B. animalis and S. thermophilus in the fermented beverage. The viable counts of B. animalis Bb-12 remained above 108 CFU mL-1 in the fermented soymilk during 28 days of storage at 5 °C while L. acidophilus La-5 was decreased by 1 log CFU mL-1. The fermented soymilk from vegetable soybeans showed to be a good food matrix to deliver probiotic bacteria, as well as a soy product with a lower content of non-digestible oligosaccharides.
Descritores: Bebidas/análise
Leite de Soja/metabolismo
Streptococcus thermophilus/metabolismo
Simbióticos
Bifidobacterium animalis/metabolismo
Lactobacillus acidophilus/metabolismo
-Oligossacarídeos/análise
Temperatura
Contagem de Colônia Microbiana
Leite de Soja/isolamento & purificação
Streptococcus thermophilus/crescimento & desenvolvimento
Viabilidade Microbiana/efeitos dos fármacos
Viabilidade Microbiana/efeitos da radiação
Fermentação
Bifidobacterium animalis/crescimento & desenvolvimento
Concentração de Íons de Hidrogênio
Inulina/análise
Lactobacillus acidophilus/crescimento & desenvolvimento
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-869381
Autor: Pistochini, Adriana; Leal, Marcela; Cucchi, Analía; Carrazana, Carla; Suárez, María José; Rodríguez Fanlo, Eugenia.
Título: Análisis de alimentos de consumo habitual: parámetros relacionados con factores de riesgo de caries y desgaste erosivo / Commonly consumed foods analysis: risk factors relatedto decay and erosive wear parameters
Fonte: Rev. Asoc. Odontol. Argent;104(4):166-174, oct.-dic. 2016. tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: analizar bebidas y alimentos de consumo frecuente para evaluar el pH, grados Brix (ºBx), efecto buffer a pH 5,5 y 7, y concentración de fosfatos, calcio y fluoruros. Materiales y métodos: en este estudio observacional, descriptivo y transversal, se evaluaron 438 alimentos, divididos en 18 grupos. Se analizó pH, capacidad Buffer a pH 5,5 y 7, grados Brix y concentración de fosfatos, de fluoruros y de calcio. Los datos fueron procesados por SPSS Statistics 20 (IBM Corp., Estados Unidos). Resultados: las gaseosas, el jugo en polvo para diluir, las aguas saborizadas y las bebidas isotónicas presntaron menor pH. El rango de sólidos solubles, expresado en grados Brix, fue de 0,05 a 15,9. El mayor valor de efecto buffer correspondió a los jugos: exprimido, en polvo, listo para consumir y para diluir. En este último, se halló mayor cantidad de fosfato. Sólo en las aguas minerales con gas se observaron fluoruros. El alimento de soja líquido natural presentó el mayor contenido de calcio. Concusiójn: las gaseosas, los jugos, las leches fermentadas y las bebidas isotónicas, resultaron ser ácidas, con bajo efecto buffer, alto valor de grados Brix y contener pocos factores protectores.

Aims: to analyze drinks and foods commonly consumedby evaluating pH, degrees Brix, buffer effect at pH 5.5 and 7.0and phosphate, calcium and fluoride concentration.Materials and methods: In this observational, descriptiveand cross-sectional study, 48 foods were evaluated,divided into 18 groups. pH, buffer capacity at 5.5 and 7, degreesBrix and phosphate, fluoride and calcium concentrationwere analyzed. The data were processed by SPSS Statistics 20(IBM Corp., USA).Results: Soda, juice powder to dilute, flavored water andsports drinks had lower pH. The range of soluble solids (degreesBrix) was from 0.05 to 15.9. The greatest value in buffereffect was in juices: squeezed, powdered, ready to consumeand to be diluted. The latter had a higher amount of phosphate.Only sparkling mineral waters showed detectable valuesfor fluorides. The liquid natural soy food had the highestcalcium content.Conclusion: Soft drinks, juices, fermentable milk, isotonicdrinks were found to be acidic, with lower buffer value,high Brix degrees and low in protective factors.
Descritores: Alimentos e Bebidas/análise
Cárie Dentária/etiologia
Fatores de Risco
Erosão Dentária
-Substitutos do Leite Humano
Bebidas Gaseificadas
Estudos Transversais
Cálcio/análise
Fluoretos/análise
Fosfatos/análise
Sucos
Águas Minerais
Leite de Soja
Análise Estatística
Limites: Humanos
Responsável: AR29.1 - Biblioteca


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Id: biblio-839272
Autor: Santos, L; Davel, AP; Almeida, TIR; Almeida, MR; Soares, EA; Fernandes, GJM; Magalhães, SF; Barauna, VG; Garcia, JAD.
Título: Soy milk versus simvastatin for preventing atherosclerosis and left ventricle remodeling in LDL receptor knockout mice
Fonte: Braz. j. med. biol. res = Rev. bras. pesqui. méd. biol;50(3):e5854, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Functional food intake has been highlighted as a strategy for the prevention of cardiovascular diseases by reducing risk factors. In this study, we compared the effects of oral treatment with soy milk and simvastatin on dyslipidemia, left ventricle remodeling and atherosclerotic lesion of LDL receptor knockout mice (LDLr-/-) fed a hyperlipidic diet. Forty 3-month old male LDLr-/- mice were distributed into four groups: control group (C), in which animals received standard diet; HL group, in which animals were fed a hyperlipidic diet; HL+SM or HL+S groups, in which animals were submitted to a hyperlipidic diet plus soy milk or simvastatin, respectively. After 60 days, both soy milk and simvastatin treatment prevented dyslipidemia, atherosclerotic lesion progression and left ventricle hypertrophy in LDLr-/- mice. These beneficial effects of soy milk and simvastatin were associated with reduced oxidative stress and inflammatory state in the heart and aorta caused by the hyperlipidic diet. Treatment with soy milk was more effective in preventing HDLc reduction and triacylglycerol and VLDLc increase. On the other hand, simvastatin was more effective in preventing an increase in total cholesterol, LDLc and superoxide production in aorta, as well as CD40L both in aorta and left ventricle of LDLr-/-. In conclusion, our results suggest a cardioprotective effect of soy milk in LDLr-/- mice comparable to the well-known effects of simvastatin.
Descritores: Anticolesterolemiantes/administração & dosagem
Aterosclerose/prevenção & controle
Dieta
Receptores de LDL/sangue
Sinvastatina/administração & dosagem
Leite de Soja/administração & dosagem
Remodelação Ventricular/fisiologia
-Camundongos Knockout
Limites: Animais
Masculino
Camundongos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-763778
Autor: Costa, Denise Pinheiro Soncini da; Jesus, Talita Zanellati de; Gaviglia, Marta Helena.
Título: Desenvolvimento e aceitabilidade de sorvetes à base de extrato de soja e derivados / Development and acceptability of ice cream based on soy and derivatives extract
Fonte: Hig. aliment;28(238/239):197-200, nov.-dez. 2014. tab.
Idioma: pt.
Descritores: Consumo de Alimentos
Leite de Soja
Sorvetes/análise
-Amostras de Alimentos
Alimento Funcional
Proteínas de Soja
Limites: Humanos
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Morais, Tania Beninga de
Morais, Mauro Batista de
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Id: lil-752414
Autor: Silva, Maisa de Lima Correia; Speridião, Patrícia da Graça Leite; Marciano, Renata; Amâncio, Olga Maria S.; Morais, Tânia Beninga de; Morais, Mauro Batista de.
Título: Effects of soy beverage and soy-based formula on growth, weight, and fecal moisture: experimental study in rats / Efeitos de bebida e de fórmula de soja no crescimento, peso e umidade fecal: estudo experimental em ratos
Fonte: J. pediatr. (Rio J.);91(3):306-312, May-Jun/2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: OBJECTIVE: To compare body growth, weight, and fecal moisture in recently weaned rats fed exclusively on infant soy formula and soy-based beverage. METHODS: Three similar groups were formed (n = 10/group) consisting of weanling Wistar rats, maintained in metabolic cages. One group was fed soy protein-based beverage, another with soy-based infant formula, and another with cow's milk infant formula (control group). Water and diet were offered ad libitum. Body weight and length were measured. Stool was collected for three consecutive days. RESULTS: Weight and length were lower (p = 0.001; p = 0.001) in the groups receiving soy protein-based beverage (73.16 ± 5.74 g; 23.94 ± 1.04 cm) and soy-based formula (71.11 ± 5.84 g; 24.74 ± 0.60 cm) in relation to the group receiving cow's milk formula (84.88 ± 9.75 g; 26.01 ± 0.91 cm). Fresh fecal weight was greater (p < 0.001) in the soy-based beverage (3.44 ± 0.48 g) than in the soy-based formula (0.79 ± 0.20 g) and cow's milk-based formula (0.42 ± 0.17 g). Fecal moisture was higher (p < 0.001) in the group receiving soy protein-based beverage (47.28 ± 9.02%) and soy-based formula (37.21 ± 13.20%) than in the group receiving cow's milk formula (22.71 ± 10.86%). CONCLUSION: The growth of rats fed soy protein-based beverage and soy-based formula was lower than those fed cow's milk-based formula. The soy protein-based beverage resulted in significant increase in fecal weight and moisture. .

OBJETIVO: Comparar o crescimento corporal, o peso e a umidade das fezes de ratos recém-desmamados alimentados exclusivamente com fórmula infantil de soja e com bebida de extrato de soja. MÉTODOS: Constituíram-se três grupos similares (n = 10/grupo) de ratos machos Wistar recém-desmamados, mantidos em gaiolas metabólicas. Um grupo foi alimentado com bebida de extrato de soja, outro com fórmula infantil de soja e o outro com fórmula infantil de leite de vaca (grupo controle). Água e dieta foram oferecidas ad libitum. Foram mensurados o peso e o comprimento corporal. Fezes foram coletadas durante três dias consecutivos. RESULTADOS: Peso e comprimento foram menores (p = 0,001; p = 0,001) nos grupos com bebida de extrato de soja (73,16 ± 5,74 g; 23,94 ± 1,04 cm) e fórmula infantil de soja (71,11 ± 5,84 g; 24,74 ± 0,60 cm) em relação ao grupo de fórmula infantil de leite de vaca (84,88 ± 9,75 g; 26,01 ± 0,91 cm). O peso fresco fecal foi maior (p < 0,001) na bebida de extrato de soja (3,44 ± 0,48 g) do que com as fórmulas infantis de soja (0,79 ± 0,20 g) e de leite de vaca (0,42 ± 0,17 g). A umidade fecal foi maior (p < 0,001) na bebida de extrato de soja (47,28 ± 9,02%) e fórmula infantil de soja (37,21 ± 13,20%) do que na fórmula infantil de leite de vaca (22,71 ± 10,86%). CONCLUSÃO: O crescimento de ratos alimentados com bebida de soja e fórmula infantil de soja foi menor do que os alimentados com fórmula com proteína do leite de vaca. A bebida à base de extrato de soja proporcionou aumento expressivo do peso e da umidade fecal. .
Descritores: Peso Corporal
Fezes
Crescimento
Leite de Soja/administração & dosagem
-Biometria
Modelos Animais
Ratos Wistar
Desmame
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Silva, Marcelo Figueiredo da
Id: lil-678620
Autor: Feijó, Márcia Barreto da Silva; Silva, Fabiana Machado da; Moraes, Milena Lima de; Silva, Marcelo Figueiredo da.
Título: Aceitação de quefir de leite integral, saborizado e de extrato de soja, fermentados por 24 horas / Acceptance of whole milk kefir, and flavored soy extract, fermented for 24 hours
Fonte: Hig. aliment;26(208/209):68-73, maio-jun. 2012. graf.
Idioma: pt.
Resumo: O presente estudo teve como objetivo avaliar a aceitação e a preferência de três tipos de quefir, de leite integral, leite integral saborizado com morango e de extrato solúvel de soja, fermentados por 24 horas, através de aplicação de teste sensorial.
Descritores: Substitutos do Leite Humano
Produtos Fermentados do Leite
Preferências Alimentares
Alimento Funcional
Leite de Soja
-Laticínios
Análise de Alimentos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: lil-660360
Autor: Moura, Camilla Christian Gomes; Soares, Priscilla Barbosa Ferreira; Reis, Manuella Verdinelli de Paula; Fernandes Neto, Alfredo Júlio; Soares, Carlos José.
Título: Soy milk as a storage medium to preserve human fibroblast cell viability: an in vitro study
Fonte: Braz. dent. j;23(5):559-563, Sept.-Oct. 2012. graf.
Idioma: en.
Resumo: Soy milk (SM) is widely consumed worldwide as a substitute for cow milk. It is a source of vitamins, carbohydrates and sugars, but its capacity to preserve cell viability has not been evaluated. The purpose of the present study was to investigate the efficacy of SM to maintain the viability of human fibroblasts at short periods compared with different cow milks. Human mouth fibroblasts were cultured and stored in the following media at room temperature: 10% Dulbecco's Modified Eagle Medium (DMEM) (positive control group); long shelf-life ultra-high temperature whole cow milk (WM); long shelf-life ultra-high temperature skim cow milk (SKM); powdered cow milk (PM); and soy milk (SM). After 5, 15, 30 and 45 min, cell viability was analyzed using the MTT assay. Data were analyzed statistically by the Kruskal-Wallis test with post-analysis using the Dunn's method (α=0.05). SKM showed the lowest capacity to maintain cell viability in all analyzed times (p<0.05). At 30 and 45 min, the absorbance levels in control group (DMEM) and SM were significantly higher than in SKM (p<0.05). Cell viability decreased along the time (5-45 min). The results indicate that SM can be used as a more adequate storage medium for avulsed teeth. SKM was not as effective in preserving cell viability as the cell culture medium and SM.

O leite de soja (LS) é largamente consumido em todo o mundo como substituto para o leite bovino. Este é uma fonte de vitaminas, carboidratos e açúcares, mas a sua capacidade para preservar a viabilidade celular não foi avaliada. A finalidade do estudo foi investigar a eficácia do LS em manter a viabilidade de fibroblastos humanos em períodos curtos em comparação com diferentes leites bovinos. Fibroblastos de boca humanos foram cultivados e armazenados nos seguintes meios à temperatura ambiente: 10% de meio Dulbecco's Modified Eagle (DMEM) (grupo controle positivo); leite bovino integral longa vida (LI); leite bovino desnatado longa vida - LD; leite em pó - LP; leite de soja - LS. Depois de 5, 15, 30 e 45 min, a viabilidade celular foi analisada usando o método de MTT. Os dados foram analisados estatisticamente pelo teste de Kruskal-Wallis e posteriormente usando o método de Dunn (α=0,05). O grupo LD apresentou a menor capacidade para manter a viabilidade celular em todos os tempos analisados (p<0,05). Aos 30 e aos 45 min, os níveis de absorbância no grupo controle (DMEM) e LS foram significativamente maiores que no grupo LD (p<0,05). A viabilidade celular diminuiu ao longo do tempo (5-45 min). Os resultados indicaram que LS pode ser usado como meio de armazenamento mais adequado para dentes avulsionados. LD não foi eficaz na preservação da viabilidade das células como o meio de cultura de células e o LS.
Descritores: Fibroblastos/fisiologia
Soluções para Preservação de Órgãos
Ligamento Periodontal/citologia
Leite de Soja
-Técnicas de Cultura de Células
Sobrevivência Celular
Meios de Cultura
Leite
Limites: Animais
Humanos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Corona, Silmara Aparecida Milori
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Id: lil-658012
Autor: Amoras, Dinah Ribeiro; Corona, Silmara Aparecida Milori; Rodrigues Jr, Antonio Luiz; Serra, Mônica Campos.
Título: Effect of beverages on bovine dental enamel subjected to erosive challenge with hydrochloric acid
Fonte: Braz. dent. j;23(4):367-372, 2012. tab.
Idioma: en.
Projeto: Coordination for the Improvement of Higher Level Personnel; . National Council for Technological and Scientific Development.
Resumo: This study evaluated by an in vitro model the effect of beverages on dental enamel previously subjected to erosive challenge with hydrochloric acid. The factor under study was the type of beverage, in five levels: Sprite® Zero Low-calorie Soda Lime (positive control), Parmalat® ultra high temperature (UHT) milk, Ades® Original soymilk, Leão® Ice Tea Zero ready-to-drink low-calorie peach-flavored black teaand Prata® natural mineral water (negative control). Seventy-five bovine enamel specimens were distributed among the five types of beverages (n=15), according to a randomized complete block design. For the formation of erosive wear lesions, the specimens were immersed in 10 mL aqueous solution of hydrochloric acid 0.01 M for 2 min. Subsequently, the specimens were immersed in 20 mL of the beverages for 1 min, twice daily for 2 days at room temperature. In between, the specimens were kept in 20 mL of artificial saliva at 37ºC. The response variable was the quantitative enamel microhardness. ANOVA and Tukey's test showed highly significant differences (p<0.00001) in the enamel exposed to hydrochloric acid and beverages. The soft drink caused a significantly higher decrease in microhardness compared with the other beverages. The black tea caused a significantly higher reduction in microhardness than the mineral water, UHT milk and soymilk, but lower than the soft drink. Among the analyzed beverages, the soft drink and the black tea caused the most deleterious effects on dental enamel microhardness.

Este estudo avaliou através de um modelo in vitro o efeito de bebidas no esmalte dental previamente submetido a desafio erosivo com ácido clorídrico. O fator em estudo foi o tipo de bebida, em cinco níveis: Sprite Zero (Coca-Cola® Brasil) controle positivo, leite integral Ultra High Temperature (Parmalat®), extrato de soja integral (Ades® Original), chá preto com baixo teor calórico sabor pêssego (Leão Ice Tea Zero Coca-Cola® Brasil) e água mineral Prata® (controle negativo). Setenta e cinco espécimes de esmalte bovino foram distribuídos entre os cinco tipos de bebidas (n = 15), de acordo com delineamento em blocos completos e casualizados. Para a formação das lesões de desgaste erosivo, os espécimes foram imersos durante 2 min em 10 mL de solução aquosa de ácido clorídrico 0,01 M. Subsequentemente foram imersos em 20 mL das bebidas por 1 min, duas vezes ao dia durante 2 dias, em temperatura ambiente. Nos intervalos entre as imersões os espécimes permaneceram em saliva artificial a 37ºC. A variável de resposta quantitativa foi microdureza superficial do esmalte. ANOVA e teste de Tukey demonstraram diferenças altamente significativas (p <0,00001) no esmalte exposto ao ácido clorídrico e às bebidas. O refrigerante provocou diminuição da microdureza superficial significativamente maior do que as demais bebidas. O chá preto provocou diminuição da microdureza significativamente maior que a água mineral, o leite UHT e o extrato de soja, porém menor que o refrigerante.Entre as bebidas analisadas, refrigerante e chá preto demonstraram efeitos mais deletérios sobre a microdureza do esmalte dental.
Descritores: Bebidas/classificação
Esmalte Dentário/patologia
Ácido Clorídrico/efeitos adversos
Erosão Dentária/induzido quimicamente
-Bebidas/efeitos adversos
Bebidas Gaseificadas/efeitos adversos
Esmalte Dentário/efeitos dos fármacos
Fluoretos/análise
Dureza
Umidade
Concentração de Íons de Hidrogênio
Eletrodos Íon-Seletivos
Leite
Águas Minerais/efeitos adversos
Distribuição Aleatória
Leite de Soja
Saliva Artificial/química
Temperatura
Fatores de Tempo
Chá/efeitos adversos
Limites: Animais
Bovinos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-632406
Autor: Torres y Torres, Nimbe; Palacios-González, Berenice; Noriega-López, Lilia; Tovar-Palacio, Armando R..
Título: Índice glicémico, índice insulinémico y carga glicémica de bebidas de soya con un contenido bajo y alto en hidratos de carbono / Glycemic, insulinemic index, glycemic load of soy beverage with low and high content of carbohydrates
Fonte: Rev. invest. clín;58(5):487-497, sep.-oct. 2006. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: Consumption of soy has increased in Western countries due to the benefits on health and the attitude of the people to consume natural products as alternative to the use of pharmacological therapies. However, there is no evidence whether the consumption of 25 g of soy protein as recommended by the Food and Drug Administration has some effect on glucose absorption and consequently on insulin secretion. The aim of the present study was to determine glycemic index (GI), insulinemic index (InIn), and glycemic load (GL) of several soy beverages containing low or high concentration of carbohydrates, and compare them with other foods such as peanuts, whole milk, soluble fiber and a mixed meal on GI and InIn. The results showed that soy beverages had low or moderate GI, depending of the presence of other compounds like carbohydrates and fiber. Consumption of soy beverages with low concentration of carbohydrates produced the lowest insulin secretion. Therefore, these products can be recommended in obese and diabetic patients. Finally soy beverages should contain low maltodextrins concentration and be added of soluble fiber.

El consumo de soya se ha incrementado en países occidentales debido a sus beneficios sobre la salud y por la toma de conciencia de la gente a consumir productos naturales como alternativa a los medicamentos. Sin embargo, no se conoce totalmente si el consumo de 25 g de proteína de soya como recomienda la Administración de Alimentos y Medicamentos de Estados Unidos (FDA) tiene algún efecto sobre la absorción de glucosa y su respuesta sobre la secreción de insulina. Por lo que el objetivo del presente trabajo fue determinar el índice glicémico (IG), índice insulinémico (InIn) y la carga glicémica (CG) de diferentes bebidas de soya con un bajo y alto contenido de hidratos de carbono y compararlos con otros alimentos como cacahuates, la leche entera, la fibra soluble y una comida para ver el efecto de los hidratos de carbono, la fibra y la grasa sobre los IG e InIn. Los resultados muestran que las bebidas de soya presentan un IG bajo a moderado dependiendo de la presencia de otros componentes como son los hidratos de carbono y la fibra. La secreción de insulina fue significativamente menor en las bebidas de soya con bajo contenido de hidratos de carbono, por lo que pueden ser recomendadas en pacientes obesos con resistencia a la insulina o en pacientes diabéticos. Se recomienda que estas bebidas tengan bajo contenido en maltodextrinas y de preferencia con la adición de fibra soluble.
Descritores: Carboidratos da Dieta/análise
Índice Glicêmico
Insulina/sangue
Leite de Soja/química
Limites: Adulto
Feminino
Humanos
Masculino
Responsável: MX1.1 - CENIDSP - Centro de Información para Decisiones en Salud Pública



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