Base de dados : LILACS
Pesquisa : G07.203.300 [Categoria DeCS]
Referências encontradas : 1349 [refinar]
Mostrando: 1 .. 10   no formato [Detalhado]

página 1 de 135 ir para página                         

  1 / 1349 LILACS  
              next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-968925
Autor: Mattei, Eloisa; Oliveira, Paulo Sérgio Rabello de; Rampim, Leandro; Egewarth, Jonas Francisco; Rego, Carlos Augusto Rocha de Moraes; Piano, Jeferson Tiago; Herrera, Juan López de.
Título: Remaining straw and release of nutrients from oat managed in integrated crop-livestock / Palhada remanescente e liberação de nutrientes da aveia preta manejada em sistema de integração lavoura-pecuária
Fonte: Biosci. j. (Online);34(6 Supplement 1):206-215, nov./dec. 2018.
Idioma: en.
Resumo: This study aimed to evaluate the decomposition and nutrient release from residues of the culture of oats and fallow in crop-livestock integration system. The experimental design was a randomized complete block design with two replications, as parcels being formed by four managements (fallow, oats without grazing, oats grazed once and twice), and the subplots for evaluation periods along the soybean crop in succession (0, 10, 20, 30, 50, 100 and 120 days after sowing). The residual amounts of dry matter and the contents of Carbon (C), Nitrogen (N), Phosphorus (P) and Potassium (K) were determined. Oats without grazing and fallow with natural reappearance of turnip + ryegrass were the treatments that presented the highest amount of dry matter remaining, reaching 5,219 and 6,781 kg ha-1, respectively. The amount of nutrients, N, P and K released from the residues, were similar independent from the management adopted, with exponential reduction proportional to the reduction of the remaining dry matter. K was the nutrient released faster from the residues and should be considered at the time of fertilization calculation of the culture to be implanted. The integrated crop-livestock system in which takes place one and two grazing oats, even reducing soil cover, enables high nutrient cycling.

O objetivo do trabalho foi avaliar a decomposição e liberação de nutrientes dos resíduos da cultura da aveia preta e do pousio conduzidos em sistema de integração lavoura-pecuária. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, em esquema de parcelas subdivididas, com duas repetições, sendo as parcelas constituídas por quatro manejos (pousio, aveia sem pastejo, aveia pastejada uma e duas vezes) e as subparcelas, pelas épocas de avaliação ao longo do cultivo da soja em sucessão (0, 10, 20, 30, 50, 100 e 120 dias após a semeadura). Foram determinadas as quantidades residuais de matéria seca e os teores de Carbono (C), Nitrogênio (N), Fósforo (P) e Potássio (K). A aveia sem pastejo e o pousio com ressemeadura natural de aveia + azevém, foram os manejos que apresentaram as maiores quantidades de matéria seca remanescentes, chegando a 5.219 e 6.781 kg ha-1, respectivamente. A quantidade dos nutrientes, N, P e K liberados dos resíduos, foram semelhantes independente do manejo adotado, com redução exponencial e proporcional à redução da matéria seca remanescente. O K foi o nutriente liberado mais rapidamente dos resíduos e deve ser considerado no momento do cálculo de adubação da cultura a ser implantada. O sistema de integração lavoura-pecuária no qual se realiza um e dois pastejos da aveia, mesmo reduzindo a cobertura do solo, possibilita elevada ciclagem de nutrientes.
Descritores: Resíduos
Lolium
Alimentos
Avena
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  2 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Id: lil-772704
Autor: De Sousa P, Gabriela; Hernández R, Pablo I; Morón De T, Mirla C; Ávila A, Ana V; Lares A, Mary.
Título: Estudio de la composición de nutrientes en el etiquetado nutricional de productos alimenticios industrializados, tipo snack / Study of the nutrient composition in nutritional labeling of industrialized foods, type snack
Fonte: Rev. Inst. Nac. Hig;45(1):51-62, jun. 2014. tab.
Idioma: es.
Resumo: El etiquetado es el punto más visible de la información de un alimento y constituye uno de los pilares básicos en los que se apoya su comercialización. El objetivo de este trabajo fue estudiar la composición de nutrientes en el etiquetado nutricional de productos industrializados, tipo snacks, que se comercializan en grandes cadenas de supermercados en Caracas, Venezuela. Se recolectaron en total 472 etiquetados nutricionales de alimentos industrializados (nacionales e importados). Se clasificó a los productos alimenticios en 5 grupos, de acuerdo al nombre descriptivo expresado por la empresa fabricante en el etiquetado nutricional: a base de Cereales, a base de Plátanos-Tubérculos, a base de Frutos Secos, Bebidas y Golosinas. Debido a que los valores del etiquetado nutricional se basan en la ración o porción a consumir, y ya que diferían para cada producto, se calculó el contenido nutricional sobre la base de 100 gramos de peso comestible; esto con la finalidad de unificar todos los datos a una misma base para poder compararlos, y promediarlos entre sí. Se muestran los valores de ración y contenido neto; así como, el aporte calórico y de macronutrientes de los 44 subgrupos de alimentos evaluados. Este trabajo representa una contribución para el análisis de la composición nutricional del etiquetado de los productos industrializados, tipo snacks; permite su uso para la evaluación nutricional de individuos y colectivos, además de asentar las bases para la creación de una guía de etiquetados nutricionales.

The labeling is the most visible point of the information of a food and constitutes one of the basic pillars that support its marketing. The aim of this work was to study the composition of nutrients in nutrition labeling of processed products, type snacks, than sold in large supermarket chains in Caracas, Venezuela. 472 nutritional labeling of processed foods were collected in total (domestic and imported). Food products were classified into 5 groups, according to the descriptive name expressed by the manufacturer in nutrition labeling: based on Cereals, based on Plantains-Tubers, based on Nuts, Drinks and Treats. Because nutrition labeling values are based on the serving or portion size, the nutritional content based on 100 grams of edible weight was calculated; this in order to unify all data to a common basis for comparison, and average them together. Tables show the values of ration and net content, as well as, the caloric and macronutrient values of the 44 food subgroups evaluated. This work represents a contribution to the analysis of the nutritional composition labeling of industrial product, type snacks; allows its use for nutritional assessment of individuals and groups, as well as lay the groundwork for the creation of a nutritional labeling guide.
Descritores: Composição de Alimentos
Rotulagem Nutricional
Nutrição em Saúde Pública
Alimentos/classificação
-Saúde Pública
Alimentos Industrializados
Lanches
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: VE9.1 - Biblioteca


  3 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1007563
Autor: Ferraz, Sarah.
Título: Papel da interação entre bactérias láticas isoladas de alimentos na produção de bacteriocinas / Role of interactions among lactic acid bacteria isolated from foods on production of bacteriocins.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 65 p. tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: Bacteriocinas produzidas por bactérias láticas (BAL) apresentam um importante potencial de aplicação na bioconservação de alimentos, por sua ação antimicrobiana contra algumas espécies de microrganismos patogênicos de relevância, como Listeria monocytogenes. Este estudo analisou o efeito da interação entre cepas selecionadas de BAL produtoras de bacteriocinas com outras BAL viáveis ou não viáveis (bacteriocinogênicas ou não) na indução da produção de bacteriocinas. O efeito dos metabólitos produzidos por estas cepas na indução da bacteriocinogênese também foi avaliado. As cepas produtoras de bacteriocinas selecionadas para o estudo foram Lactobacillus sakei MBSa1, produtora de sakacina A e Pediococcus acidilactici ET34, produtora de pediocina, isoladas de salame e salmão defumado, respectivamente. A produção de pediocina por P. acidilactici ET34 foi avaliada também em leite em pó desnatado reconstituído, além de meio de cultura (caldo MRS). Os resultados indicaram que, quando em co-cultura com Enterococcus faecalis ATCC12755, Lactobacillus sakei ATCC15521 ou Listeria monocytogenes (cepas 104, 711 e 637), ou na presença do sobrenadante livre de células (SLC) dessas culturas, nenhuma das duas cepas testadas produziu maior quantidade de bacteriocina do que a produzida quando em monocultura ou na ausência do SLC. A bacteriocina produzida por P. acidilactici ET34 apresentou um efeito bacteriostático contra L. monocytogenes 104 no leite em pó desnatado reconstituído nas 12 h analisadas, com extensão da fase lag, de forma dose-dependente. Os resultados indicaram, também, que P. acidilactici ET34 não foi capaz de produzir pediocina no leite em pó desnatado reconstituído quando em monocultura ou em co-cultura, ao contrário do observado para o caldo MRS. Mais investigação é necessária para esclarecer os efeitos de possíveis interações entre as BAL presentes em um alimento, bem como o efeito dos componentes dos alimentos na produção das bacteriocinas pelas BAL bacteriocinogênicas

Bacteriocins produced by lactic acid bacteria (LAB) present an important application potential in food biopreservation, by their antimicrobial activity against some species of pathogenic microorganisms of relevance, such as Listeria monocytogenes. This study analyzed the effect of the interaction between selected strains of bacteriocin-producing LAB with other viable or non-viable LAB (bacteriocinogenic or not) in the induction of bacteriocin production. The effect of the metabolites produced by these strains on the induction of bacteriocinogenesis was also evaluated. The bacteriocin-producing strains selected for the study were Lactobacillus sakei MBSa1, producer of sakacin A and Pediococcus acidilactici ET34, producer of pediocin, isolated from salami and smoked salmon, respectively. The production of pediocin by P. acidilactici ET34 was also evaluated in reconstituted skimmed milk powder as well as culture medium (MRS broth). The results indicated that when co-cultivated with Enterococcus faecalis ATCC12755, Lactobacillus sakei ATCC15521 or Listeria monocytogenes (strains 104, 711 and 637), or in the presence of the cell free supernatant (SLC) of these cultures, neither of the two strains tested produced greater amount of bacteriocin than that produced in monoculture or in the absence of SLC. The bacteriocin produced by P. acidilactici ET34 presented a bacteriostatic effect against L. monocytogenes 104 in skimmed milk powder reconstituted in 12h, with extension of lag phase, in a dose-dependent manner. The results also indicated that P. acidilactici ET34 was not able to produce pediocin in the reconstituted skimmed milk powder when in monoculture or in co-culture, unlike that observed for the MRS broth. More research is needed to clarify the effects of possible interactions between BAL present in a food and the effect of food components on bacteriocin production by bacteriocinogenic BAL
Descritores: Bacteriocinas/análise
Ácido Láctico
Alimentos/toxicidade
-Pediocinas/efeitos adversos
Listeria monocytogenes/isolamento & purificação
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T576.163, F378p. 30100022604-F


  4 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Id: lil-630288
Autor: Alvarado Carrasco, Carlos; Guerra, Marisa.
Título: Lactosuero como fuente de péptidos bioactivos / Whey as a source of bioactive peptides
Fonte: An. venez. nutr;23(1):42-49, jun. 2010. [].
Idioma: es.
Resumo: El lactosuero derivado de la elaboración de quesos casi siempre ha sido considerado como un desecho con poco valor comercial. Su destino sigue siendo uno de los problemas más serios que enfrenta la industria láctea a nivel mundial. En el mercado existen productos que incluyen al lactosuero como ingrediente, principalmente como medio para aumentar los sólidos lácteos a un bajo costo y, en menor grado, para aprovechar algunas de sus propiedades funcionales de las proteínas del suero, tales como, formación de espuma, retención de agua libre y espesante. Debido a una continua actividad de investigación, se está logrando incrementar el número de aplicaciones funcionales (como fuente de péptidos con actividad biológica: hipotensivos, antioxidantes, antitrombóticos e inmunomoduladores, entre otros) y nutricionales (como fuente de energía, aminoácidos esenciales, vitaminas y minerales), promoviendo así el empleo del lactosuero como ingrediente y como alimento funcional. En los últimos años, relativamente pocos estudios han reportado el papel que juegan algunas fracciones peptídicas del lactosuero sobre la salud de los consumidores, en comparación con las derivadas de las caseínas, que han recibido mayor atención. En la presente revisión se recopiló información, sobre las investigaciones realizadas para el aprovechamiento de la fracción proteica del lactosuero como fuente de péptidos bioactivos(AU)

Whey derived from cheese making operations has always been regarded as a low value waste. It´s destination is still one of the most serious problems faced by the dairy industry worldwide. Some food products in the market include whey as an ingredient, mainly as a way to increase dairy solids at a low cost, and to a lesser degree, to take advantage of its functional properties, such as foaming, water retention and thickening agent. Thanks to a continuous research activity, there has been an increase in the number of functional (as a source of peptides with biological activity: hypotensives, antioxidants, antithrombotics or immunomodulators, among others) and nutritional applications (as a source of energy, essential amino acids, vitamins and minerals), promoting the use of whey as an ingredient and a functional food. Recently, relatively few studies have reported the role that some whey peptide fractions play over the consumer´s health, in comparison with those derived from caseins. This review compiles information, regarding research done on whey as a source of bioactive peptides(AU)
Descritores: Peptídeos/química
Laticínios/análise
Soro do Leite
-Alimentos
Alimentação Básica
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  5 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Id: lil-702805
Autor: Guillén M, Deyanira M; Nunziata F, Antonio; Zambrano, Alicia.
Título: Propuesta de normativa para bebidas estimulantes evaluadas en el Instituto Nacional de Higiene "Rafael Rangel" / Standard proposal to assess in stimulants drinks National Institute of Hygiene "Rafael Rangel"
Fonte: Rev. Inst. Nac. Hig;43(2):57-69, dic. 2012. tab.
Idioma: es.
Resumo: Las bebidas estimulantes son alimentos utilizados mundialmente por un número creciente de personas, sin ningún tipo de control o restricción bajo la creencia de proveerles mayor capacidad para resistencia física. No está comprobado que los ingredientes contenidos en ellas sean los recomendados e inocuos, pero hay evidencias de daños a la salud. La venta creciente y la publicidad que les confiere diferentes propiedades, puede constituir un problema de salud pública. Esta investigación propone una normativa para bebidas estimulantes que se reciben en el Instituto Nacional de Higiene “Rafael Rangel” con fines de registro sanitario, previa revisión de referencias teóricas y análisis descriptivo de la conducción de estas bebidas, en el Instituto. Corresponde a Proyecto Factible con modalidad descriptiva y exploratoria. Los datos se tabularon en porcentajes de acuerdo al tipo de ingrediente, valores de ingesta diaria, modo de uso, origen del fabricante, diferencia en lo declarado en el texto con otros documentos, indicación de fechas de elaboración y/o vencimiento y conformidad de la evaluación; los resultados se presentan en tablas. El ingrediente común en las bebidas del estudio es la cafeína. Parte de los componentes requieren restricciones de uso, su consumo no es recomendable en los alimentos, o superan los requerimientos diarios establecidos. Se observaron incongruencias en la información de los distintos documentos o falta de estos. La mayoría son de fabricación extranjera, indicaban las fechas de elaboración y vencimiento o no señalaban el modo de uso. Más de la mitad estaban conformes, aceptadas. La normativa propuesta incluye aspectos específicos basados en los resultados encontrados, ajustándose a normas nacionales y como referencia parámetros internacionales. Se recomienda que se denominen bebidas estimulantes y no energizantes, y que a la propuesta se le otorgue carácter legal.

Stimulant drink are foods used worldwide by a large number of people without any kind of control or restriction on the belief of providing greater capacity for endurance. There is evidence that the ingredients in these energy drinks are the recommended and safe but there is evidence that may damage health. The steadily increasing sales and advertising that gives them different properties to these products may constitute a public health problem. This research proposes a standard for stimulants drinks that are received in the National Hygiene Institute "Rafael Rangel" with ends of sanitary record, after review of theoretical references and descriptive analysis of the conduct of these drinks, in the Institute. Feasible refers to projects with descriptive and exploratory mode. The data are tabulated in percentages according to the type of ingredient, daily intake values, usage, origin of manufacturer difference in the findings in the text between documents, indicating dates of manufacture and / or maturity and conformity of evaluation results are presented in tables. The common ingredient in the study drinks is caffeine. Some of the components require restrictions on use, the consumption is not recommended in food, or exceed established daily requirements. There were inconsistencies in the information of the various documents or lack of them. . The majority they are of foreign manufacture, they were indicating the dates of production and maturity or were not indicating the way of use. Over half were satisfied and accepted. The proposed rule includes specific aspects based on the results obtained, in line with national standards and international standards as reference. It is recommended that stimulant drinks are denominated and energizing, and that the proposal be granted a legal character.
Descritores: Alimentos e Bebidas/normas
Bebidas Energéticas/efeitos adversos
Alimentos/classificação
-Saúde Pública
Bebidas Energéticas/classificação
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: VE9.1 - Biblioteca


  6 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1015916
Autor: López, Laura Beatriz; Poy, Mabel Susana; Barreto, Luciana; Calvo, Elvira Beatriz.
Título: Variabilidad en la ingesta de nutrientes durante el embarazo en una cohorte de mujeres argentinas / Variability in nutrient intake during pregnancy in a cohort of Argentine women
Fonte: Arch. latinoam. nutr;68(3):190-201, sept. 2018. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: La selección de alimentos y el aporte de nutrientes durante la gestación repercuten en la salud de la mujer y en la de las futuras generaciones. El propósito del trabajo fue conocer la adecuación en la ingesta de nutrientes y sus variaciones durante el embarazo en una cohorte de 726 mujeres mayores a 19 años provenientes de 7 regiones geográficas de Argentina. El consumo de alimentos se registró mediante el método de recordatorio de 24 horas del día anterior en dos momentos de la gestación, antes de la semana 16 y entre las semanas 28 y 36. En una submuestra se realizó un segundo recordatorio en un día no consecutivo al primer registro para determinar la variabilidad interindividual. Las ingestas de fibra dietética, hierro y calcio mostraron la mayor probabilidad de inadecuación, resultando inferiores a la recomendación en más del 95% de las embarazadas. Se observó un incremento en las cantidades consumidas de nutrientes hacia el final del embarazo, independientemente del aporte energético que se mantuvo con pocas variaciones y estuvo en el orden de las 1970 kcal diarias. Las ingestas estimadas de fibra, vitamina A y vitamina C fueron las que presentaron los mayores valores de variabilidad, superiores a 0,74 tanto al inicio como al final del embarazo. Los valores de variabilidad intraindividual observados pueden utilizarse para estimar con mayor precisión la ingesta de energía y de nutrientes en una población similar de la que solo se dispone de un solo recordatorio de 24 horas para cada gestante(AU)

Food selections and nutrient intake during pregnancy affect both women and the future generation's health. The purpose of the study was to estimate nutrients intake adequacy and their variations during the course of pregnancy in a cohort of 726 women older than 19 years from 7 geographical regions of Argentina. Nutrient intake was evaluated by the 24-h recall method at two moments of pregnancy, before week 16 and between weeks 28 and 36. In a subsample a second 24-h dietary recall was made in a non consecutive day to the first record in order to determine the interindividual variability. Dietary fiber, iron and calcium intakes showed the highest probability of inadequacy, being lower than the recommendation in more than 95% of pregnant women. There was a noticeable increase in both macro and micronutrients intakes towards the end of pregnancy, regardless energy intake that remained with few variations and was in the order of 1970 kcal per day both at the beginning and at the end of pregnancy. Estimated intakes of fiber, vitamin A and vitamin C presented the highest values of variability, higher than 0.74 at the beginning and at the end of pregnancy. These observed intra-individual variability values in nutrient intakes can be used to estimate more accurately energy and nutrients intakes in similar populations when only a single 24-h dietary recall is available for each pregnant woman(AU)
Descritores: Nutrição Pré-Natal
Recomendações Nutricionais
Necessidades Nutricionais
-Alimentação
Alimentos
Limites: Seres Humanos
Feminino
Gravidez
Adulto
Meia-Idade
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  7 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Silveira, V. C. P
Texto completo
Id: biblio-1011271
Autor: Alessio, D. R. M; Velho, J. P; Knob, D. A; Silveira, V. C. P; Velho, I. M. P. H; Hess, A. F; Thaler Neto, A.
Título: Produção e composição do leite em função da alimentação de vacas mestiças Holandês x Zebu confinadas em condições experimentais no Brasil: metanálise / Milk yield and composition a function of feeding of crossbred Holstein x Zebu cows confined under experimental conditions in Brazil: meta-analysis
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(2):667-676, mar.-abr. 2019. tab, graf.
Idioma: pt.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.
Resumo: Objetivou-se avaliar os fatores da composição da dieta que podem interferir no consumo, na digestibilidade, na produção e na composição do leite de vacas mestiças Holandês x Zebu confinadas em condições experimentais no Brasil. A metanálise foi utilizada para o levantamento de trabalhos científicos de domínio público, compreendendo o período de janeiro de 2000 a dezembro de 2015. A base de dados foi constituída por 40 experimentos com 159 tratamentos, envolvendo 735 vacas em lactação. O consumo de nutrientes digestíveis totais (NDT) é comprometido pelo teor de fibra em detergente ácido (FDA) da dieta, relacionando-se com a digestibilidade da matéria seca (MS) e da fibra em detergente neutro (FDN), o que repercute na eficiência alimentar (EA). Observa-se a relação do teor de carboidratos não fibrosos (CNF) da dieta com o teor de lactose e o efeito do teor de MS da dieta e o elevado teor de FDN no consumo em função das características específicas dos tipos de volumosos utilizados. O consumo de NDT da dieta é prejudicado pela digestibilidade da MS e, principalmente, da FDN em função da proporção e das características dos volumosos utilizados na dieta, e esses fatores repercutem na EA, bem como na produção e na composição do leite.(AU)

The aim was to evaluate diet composition factors that may interfere with intake, digestibility, milk yield and composition of crossbred Holstein x Zebus cows confined under Brazilian experimental conditions. The meta-analysis was used for the survey of scientific works of public domain, covering the period from January 2000 to December 2015. The database consisted of 40 experiments with 159 treatments, involving 735 lactating cows. The voluntary intake of total digestible nutrients (TDN) is compromised by the acid detergent fiber (FAD) content of the diet, related to dry matter digestibility (DM) and neutral detergent fiber (NDF), affecting dietary efficiency (DE). The relation of the non-fibrous carbohydrate (NFC) content of the diet with the lactose content and the effect of the DM diet content and the high NDF content on the voluntary intake are specific characteristics of the types of roughage used. Dietary NDT intake is affected by the digestibility of DM and, mainly, NDF, depending on the proportion and characteristics of the nutrients used in the diet, and these factors have an impact on dietary efficiency, as well as on milk composition.(AU)
Descritores: Leite/química
Dieta/veterinária
Ração Animal/análise
-Alimentos
Limites: Animais
Feminino
Gravidez
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


  8 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-966622
Autor: Gai, Guilherme Pegoraro; Pötter, Luciana; Rocha, Marta Gomes da; Sichonany, Maria José de Oliveira; Salvador, Paulo Roberto; Amaral Neto, Luiz Gonzaga do; Moura, Érica Dambros de; Cadó, Lucas Munareto.
Título: Ingestive behavior and forage intake of heifers receiving corn grain with or without crude glycerin on italian ryegrass pasture / Comportamento ingestivo e ingestão de forragem por bezerras recebendo grão de milho com ou sem glicerina bruta em pastagem de azevém
Fonte: Biosci. j. (Online);34(1):162-171, jan./feb. 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: The objective was to analyze the ingestive behavior, forage intake and pasture characteristics when beef heifers are kept exclusively on ryegrass pasture (Lolium multiflorum Lam.) or receiving ground corn grain as supplement (0.9% of body weight (BW )) with or without addition of crude glycerin (0.2% BW). Experimental animals were Angus heifers with initial age and body weight of eight months and 166.2 ± 9.5 kg, respectively. The grazing method was continuous with variable number of animals. The experimental design was completely randomized with repeated measures. Dry matter intake was estimated using chromium oxide as an indicator of fecal output. Heifers ingested a similar amount of dry matter and neutral detergent fiber. Forage intake was 19.0% lower when heifers receiving ground corn grain as supplement with or without addition of crude glycerin and these reduction in dry matter intake of forage provided increase of 38.2% in the stocking rate. Heifers that received crude glycerin as a supplement spent more time in the trough than heifers that received only ground corn grain.

Objetivou-se avalizar o comportamento ingestivo, ingestão de forragem e as características da pastagem quando bezerras de corte são mantidas exclusivamente em pastagem de azevém (Lolium multiflorum Lam.) ou recebendo grão de milho quebrado como suplemento (0,9% do peso corporal (PC)) com ou sem adição de glicerina bruta (0,2% PC). Os animais experimentais foram bezerras Angus com idade e peso inicial de oito meses e 166,2 ± 9,5 kg, respectivamente. O método de pastejo foi o contínuo com número variável de animais. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado com medidas repetidas no tempo. A ingestão de matéria seca foi estimada usando óxido de cromo como indicador de produção fecal. As bezerras ingeriram similares quantidades de matéria seca e fibra em detergente neutro. A ingestão de forragem foi 19.0% menor quando as bezerras recebem grão de milho quebrado como suplemento com ou sem adição de glicerina bruta e essa redução na ingestão de matéria seca de forragem promove aumento de 38,2% na taxa de lotação. Bezerras que recebem glicerina bruta como suplemento permanecem mais tempo no cocho do que bezerras que recebem somente grão de milho quebrado.
Descritores: Lolium
Bovinos
Alimentos
Pastagens
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  9 / 1349 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-839494
Autor: Faria, Simone Aparecida dos Santos Conceição; Arruda, Vanilda Aparecida Soares de; Araújo, Elias da Silva; Penteado, Marilene De Vuono Camargo.
Título: Vitamin K: content in food consumed in São Paulo, Brazil
Fonte: Braz. J. Pharm. Sci. (Online);53(2):e15197, 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Recent research on Vitamin K has shown its importance in maintaining vascular and bone health. Brazilian food composition tables do not show phylloquinone content in national foods. These data are needed to obtain more reliable results in nutritional status assessment studies of individuals in relation to this vitamin as studies have shown a geographical influence in food phylloquinone content. This study aims to determine phylloquinone (Vitamin K1) levels in its most important source: dark green leaved vegetables. Several varieties of vegetables were purchased directly from CEAGESP (General Warehouse Company of São Paulo) at different times. Phylloquinone was extracted using organic solvents and quantified by High Performance Liquid Chromatography - HPLC. Results show the concentrations of phylloquinone in commonly consumed foodstuffs. In general, results showed variations with data from literature on the amount of Vitamin K in the plants analysed.
Descritores: Vitamina K 1/farmacologia
Vitamina K/análise
ANALYSIS
Alimentos/estatística & dados numéricos
-Brasil
Cromatografia Líquida de Alta Pressão/instrumentação
Composição de Alimentos
Produtos Vegetais/classificação
Responsável: BR1.1 - BIREME


  10 / 1349 LILACS  
              first record previous record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1009068
Autor: Behrens, Jorge; Martins, Cecilia; Villanueva, Nilda D. M; Nunes, Tatiana P; Landgraf, M.
Título: Influence of information on the acceptance and purchase intention of an irradiated food: a study with Brazilian Consumers
Fonte: Jornal of Food Products Marketing;:1-17, 2015. tab.
Idioma: en.
Descritores: Radiação
Refeições
Alimentos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação



página 1 de 135 ir para página                         
   


Refinar a pesquisa
  Base de dados : Formulário avançado   

    Pesquisar no campo  
1  
2
3
 
           



Search engine: iAH v2.6 powered by WWWISIS

BIREME/OPAS/OMS - Centro Latino-Americano e do Caribe de Informação em Ciências da Saúde