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Id: lil-741088
Autor: Freitas, D R; Campos, J M S; Marcondes, M I; Valadares Filho, S C; Franco, M O; Martins, E C; Rodrigues, B M C; Oliveira, A S.
Título: Levedura seca integral na alimentação de vacas lactantes / Dry yeast for lactating dairy cows
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;67(1):211-220, 2/2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Os efeitos da inclusão de levedura seca de cana-de-açúcar (Saccharomyces cerevisiae) na dieta de vacas lactantes foram avaliados com base no fornecimento de quatro dietas constituídas de diferentes níveis de substituição do farelo de soja pela levedura de cana-de-açúcar (0,00; 0,33; 0,67 e 1,00kg/kg de MS). O delineamento utilizado foi o quadrado latino 4 × 4. Não houve efeito dos tratamentos sobre o consumo de MS, MO, EE, FDNi e NDT, porém ocorreu redução linear no consumo de PB e FDNcp e aumento do consumo de CNF. Diferenças estatísticas não foram verificadas para os coeficientes de digestibilidade aparente da MS, MO, PB, CNF e NDT; no entanto os coeficientes do FDNcp e do EE decresceram linearmente. Não foi observado efeito sobre a produção e eficiência de síntese microbiana, utilização dos componentes nitrogenados e produção e composição do leite. Conclui-se que a levedura seca pode substituir 100% o farelo de soja na alimentação de vacas lactantes.

The effects of the inclusion of sugar cane dry yeast (Saccharomyces cerevisiae) in dairy cows feeding were evaluated based on the provision of four different diets with increasing proportions of sugar cane dry yeast (0.00; 0.33; 0.67 and 1.00kg/kg of DM). The design adopted for this research was the latin square, 4 × 4. It was observed that the levels of yeast inclusion did not affect the intake of DM, OM, EE, NDFi and TDN. However, the CP and NDFcp intake decreased linearly, whereas the NFC intake increased linearly with the increasing levels of yeast. No effect on the digestibility coefficient of DM, OM, CP, NDFcp and NCF was observed. Nevertheless, the EE digestibility coefficient linearly decreased with the yeast inclusion in the experimental diets. There was no treatment effect on the production and efficiency of microbial synthesis, usage of nitrogenous components, as well as milk production and composition. It was concluded that the dried yeast can fully replace the soybean meal in diets of dairy cows.
Descritores: Fermento Seco/análise
Fermento Seco/metabolismo
Fermento Seco/normas
Ração Animal/efeitos adversos
Ração Animal/normas
Ração Animal/estatística & dados numéricos
Limites: Animais
Feminino
Lactente
Bovinos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-827248
Autor: Oliveira, Luana Paula de Azevedo de; Oliveira, Tiago Felipe de; Contiero, Jonas; Cazetta, Márcia Luciana.
Título: Agave syrup as a substrate for inulinase production by Kluyveromyces marxianus NRRL Y-7571 / Xarope de agave como substrato para produção de inulinase por Kluyveromyces marxianus NRRL Y-7571
Fonte: Acta sci., Biol. sci;38(3):283-289, jul.-set. 2016. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The factorial planning was used to plan and optimize inulinase production by the yeast Kluyveromyces marxianus NRRL Y-7571. The experiments were conducted using a Central Composite Design (CCD) 22, at different concentrations of agave syrup (3.6 to 6.4%) and yeast extract (2.2 to 3.0%). After 96 hours of fermentation, the best condition for the inulinase production was 5% agave syrup and 2.5% yeast extract, which yielded an average of 129.21 U mL-1 of inulinase. Partial characterization of the crude enzyme showed that the optimal pH and temperature were 4.0 and 60°C, respectively. The enzyme showed thermal stability at 55°C for 4 hours.

O planejamento fatorial foi utilizado para planejar e otimizar a produção de inulinase pela levedura Kluyveromyces marxianus NRRL Y-7571. Os experimentos foram conduzidos por meio de Delineamento Composto Central Rotacional (DCCR) 22 em diferentes concentrações de xarope de agave (3,6 a 6,4%) e extrato de levedura (2,2 a 3,0%). Depois de 96 horas de fermentação, a melhor condição para produção de inulinase foi xarope de agave 5% e extrato de levedura 2,5%, com uma produção média de 129,21 U mL-1. A caracterização parcial do extrato enzimático bruto mostrou que a enzima apresenta pH e temperatura ótimos de 4,0 e 60oC, respectivamente. A enzima mostrou estabilidade térmica a 55oC durante 4 horas.
Descritores: Enzimas
Interações Microbianas
Substratos
Fermento Seco
Responsável: BR513.2 - Editora da Universidade Estadual de Maringá


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Id: lil-614616
Autor: Selwal, Krishan K; Selwal, Manjit K; Gandhi, D. N.
Título: Effect of freeze drying process on some properties of Streptococcus thermophilus isolated from dairy products
Fonte: Braz. j. microbiol;42(4):1500-1505, Oct.-Dec. 2011. graf.
Idioma: en.
Resumo: The present investigation represents the effect of freeze drying on some properties as acid and bile tolerance of Streptococcus thermophilus MTCC 1938 culture isolated from dairy products. The cell paste obtained from milk based medium was freeze dried with a pressure of 50-100 mtorr for 24h at -40ºC. Acid and bile tolerance test exhibited 3.8-4.9 and 3.2-3.8 log counts reduction after freeze drying respectively.
Descritores: Ácido Láctico/análise
Crioprotetores/análise
Fermento Seco/análise
Laticínios/análise
Leite
Streptococcus thermophilus/isolamento & purificação
-Microbiologia de Alimentos
Amostras de Alimentos
Liofilização
Métodos
Técnicas
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica


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Id: lil-606121
Autor: Díaz, Andrés; Flórez, Javier; Cotes, Alba Marina.
Título: Optimización de un medio de cultivo para la producción de la levadura Pichia onychis (Lv027) / Optimising culture medium for producing the yeast Pichia onychis (Lv027)
Fonte: Rev. colomb. biotecnol;7(1):51-58, jul. 2005. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: La optimización de la producción masiva de la levadura Pichia onychis fue investigada usando varios sustratos y evaluando diferentes condiciones físico-químicas de fermentación líquida. Inicialmente se realizó un screening aplicando el diseño estadístico Plackett-Burman para evaluar tres fuentes de carbono y ocho fuentes de nitrógeno (tanto orgánicas como inorgánicas) con el fin de seleccionar los factores nutricionales más influyentes sobre el crecimiento de la levadura. Posteriormente, se evaluaron cuatro fuentes nutricionales y dos variables físico-químicas utilizando un diseño factorial fraccionado como punto de partida, para llevar a cabo después un proceso de optimización aplicando un diseño estadístico Central Compuesto Rotacional. Un modelo de regresión polinomial se desarrolló usando los datos experimentales; los resultados muestran que la producción de biomasa fue afectada significativamente por condiciones tanto nutricionales como físico-químicas del medio de cultivo; el máximo rendimiento obtenido fue de 8,95 XlO9 células/mL equivalentes a una biomasa seca de 6,30 g/L, el cual se logró con las siguientes condiciones: 43,42 g/L de fuente de carbono, 0,261 g/L de fuente de nitrógeno orgánica, agitación de 110 rpm, pH = 6,0 con un tiempo de fermentación de 48 horas.

Optimising Pichia onychis yeast biomass production was evaluated using different substrates and different physicochemical conditions for liquid fermentation. The Plackett-Burman statistical design was initially applied for screening the most important nutritional variables (three carbon sources and eight nitrogen sources) affecting yeast biomass production. Four nutritional sources and two physicochemical variables were subsequently evaluated using a factorial fractionated design as the starting point for optimising the process by applying a central composite rotational design. The results obtained from employing a polynomial regression model using the experimental data showed that biomass production was strongly affected bynutritional and physicochemical conditions. The highest yield was obtained in the following conditions: 43,42 g/L carbon source, 0,261 g/L nitrogen organic source, shaking at 110 rpm, 6,0 pH, 48 h total fermentation time during which 8,95 XlO9 cells/mL were obtained, equivalent to 6,30 g/L dry biomass.
Descritores: Fermentação
Fermento Seco/análise
Fermento Seco/síntese química
Pichia
Responsável: CO326 - Departamento de Biología


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Id: lil-600588
Autor: Olivero, Rafael E; Aguas M., Yelitza; Cury R., Katia.
Título: Evaluación del efecto de diferentes cepas de levadura (Montrachet, K1-V1116, EC-1118, 71B-1122 y IVC-GRE ®) y clarificantes sobre los atributos sensoriales del vino de naranja criolla (Citrus sinensis) / Evaluation of effect of various strains of yeast (Montrachet, K1-V1116, EC-1118, 71B-1122 y IVC-GRE ®) and clearer on the sensory attributes orange wine (Citrus sinensis)
Fonte: Rev. colomb. biotecnol;13(1):163-171, jul. 2011. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: En este trabajo se evaluó el efecto de diferentes cepas de levadura (Montrachet, K1-V1116, EC-1118, 71B-1122 y IVC-GRE ®) sobre los atributos sensoriales del vino de naranja. Estos atributos fueron medidos utilizando la escala modificada de UC Davis. En una prueba de ordenamiento para determinar el mejor tratamiento de clarificación se determinó que la gelatina por sí sola no causa efecto sobre el atributo apariencia general, la combinación de la gelatina y la microfiltración tienen un efecto positivo sobre la apariencia del vino de naranja. Los cinco vinos tratados con diferentes levaduras presentaron diferencias significativas sobre la puntuación total, acidez total, sabor y calidad en general. En términos del efecto de las levaduras, la evaluación sensorial realizada a los vinos mostró que el de naranja con la levadura K1-V1116 fue el que sobresalió en términos de puntuación en los promedios de casi todos los atributos analizados por el panel sensorial.

In this Wort was evaluated the effect of different types of strains of yeast (Montrachet, K1-V1116, EC-1118, 71B-1122 y IVC-GRE) over the sensorial attributes of orange wines were also studied. These attributes were measured in a modified scale of UC Davis. By using an order test in order to know the best cleared treatment, it was determined that gelatin by itself does not cause any effect over the general quality attribute, but the combination of gelatin and microfiltration, cause a positive effect over the orange wine appearance. The five wines treated with different yeasts presented significant differences on individual scores, total acidy, flavor and general quality of the UC Davis scale. The sensorial evaluation of wines showed that the yeast K1-V1116 produced the best rated orange wine. This wine was significantly different over many attributes when compared with the other wines evaluated by the sensorial panel.
Descritores: Citrus sinensis/classificação
Citrus sinensis/crescimento & desenvolvimento
Citrus sinensis/fisiologia
Citrus sinensis/genética
Citrus sinensis/imunologia
Citrus sinensis/metabolismo
Citrus sinensis/microbiologia
Citrus sinensis/química
Citrus sinensis/ultraestrutura
-Fermento Seco/isolamento & purificação
Fermento Seco/análise
Fermento Seco/farmacologia
Fermento Seco/genética
Fermento Seco/imunologia
Fermento Seco/metabolismo
Responsável: CO326 - Departamento de Biología


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Id: lil-600573
Autor: Herazo Camaño, Irina Cristina; Ruiz Cárdenas, Danella; Arrázola Paternina, Guillermo.
Título: Utilización de Candida guilliermondii aislada del corozo chiquito (Bactris guineensis) en la producción de xilitol / Utilization of Candida guilliermondii isolated of corozo chiquito (Bactris guineensis) in the production of xylitol
Fonte: Rev. colomb. biotecnol;13(1):52-57, jul. 2011. graf.
Idioma: es.
Resumo: La levadura Candida guilliermondii es objeto de estudio debido a su capacidad de producir xilitol aprovechando compuestos hemicelulósicos ricos en xilosa, dado esto, la cepa Candida guilliermondii aislada del fruto del corozo chiquito (Bactris guineensis) fue usada en este estudio con el fin de evaluar su capacidad para producir xilitol sobre un sustrato hidrolizado de cascarilla de arroz. El objetivo de este trabajo fue determinar los parámetros fermentativos como producción de xilitol, productividad volumétrica (Qp) y rendimiento de sustrato en producto (Yp/s) durante la fermentación con la cepa nativa Candida guilliermondii. Se emplearon 200 ml de medio de cultivo hidrolizado de cascarilla de arroz, el cual contenía una concentración de xilosa de 27,5 g/L. La fermentación se llevó a cabo bajo las siguientes condiciones: temperatura 30 ºC, pH del medio 5,8, agitación 120 rpm e inóculo adaptado de 3 g/L. Los resultados mostraron que después de 120 horas de fermentación se obtuvieron 2,6 g/L de xilitol con productividad volumétrica (Qp) de 0,02 g/L-h y rendimiento de sustrato en producto (Yp/s) de 0,13 g/g. De esta manera, la cepa nativa Candida guilliermondii, aislada del fruto de Corozo chiquito (Bactris guineensis), produjo xilitol bajo condiciones específicas de fermentación.

The yeast Candida guilliermondii has been studied due to its ability to produce xylitol in xylose-rich hemicellulosic compounds, Candida guilliermondii strain isolated from the fruit of Corozo chiquito (Bactris guineensis) was used in this study to assess their ability to xylitol production on these substrates. The aim of this study was to determine the fermentation parameters such as xylitol production, volumetric productivity (Qp) and yield of xylitol production (Yp/s) during fermentation with the native strain Candida guilliermondii. Was used 200 ml of culture medium rice husk hydrolysate, which contained a xylose concentration of 27.5 g/L. The fermentation was carried out under the following conditions: temperature 30 ºC, pH of 5.8, agitation 120 rpm and adapted inoculum of 3 g/L. The results showed that after 120 hours of fermentation 2.6 g / L of xylitol was achieved with volumetric productivity (Qp) 0.02 g/L-h and 0.13 g/g yield of xylitol production (Yp/s). The native strain Candida guilliermondii, isolated from the fruit of Corozo chiquito (Bactris guineensis) produced xylitol fermentation under specific conditions.
Descritores: Fermentação/fisiologia
Fermentação/genética
Fermentação/imunologia
Xilose/análise
Xilose/análogos & derivados
Xilose/classificação
Xilose/fisiologia
-Fermento Seco/análise
Fermento Seco/classificação
Fermento Seco/farmacologia
Fermento Seco/genética
Fermento Seco/provisão & distribuição
Fermento Seco/química
Fermento Seco/síntese química
Responsável: CO326 - Departamento de Biología


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-495796
Autor: Bravo, María Verónica; Bunout, Daniel; Leiva, Laura; de la Maza, María Pía; Barrera, Gladys; de la Maza, Javier; Hirsch, Sandra.
Título: Efecto del probiótico Saccharomyces boulardii en la prevención de la diarrea asociada con antibióticos en adultos ambulatorios en tratamiento con amoxicilina / Effect of probiotic Saccharomyces boulardii on prevention of antibiotic-associated diarrhea in adult outpatients with amoxicillin treatment
Fonte: Rev. méd. Chile;136(8):981-988, ago. 2008. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Background: Antibiotic-associated diarrhea is one of the most common adverse effects of antimicrobials. Any antimicrobial can potentially produce diarrhea but beta-lactamics have a higher risk. Among these, amoxicillin is widely indicated in ambulatory practice. One ofthe alternatives suggested to prevent antibiotic-associated diarrhea, is the use of the probiotic Saccharomyces boulardii. Aim: To evalúate whether the concomitant use of Saccharomyces boulardii and amoxicillin can prevent antibiotic associated diarrhea in ambulatory adults with acute infections diseases, without provoking other adverse effects. Material and Methods: Eighty six adults (aged 15 to 81 years) with acute infectious diseases, excluding those arising in the gastrointestinal tract, that received a prescription of oral amoxicillin for 5 to 10 days, were included. In a controlled randomized, double blind trial, 41 patients were assigned to receive lyophilized Saccharomyces boulardii (500 mg/day) duríng 12 days, and 45 patients were assigned to placebo for the same period. Results: Ten percent of patients (9/86) reported acute diarrhea, 9,8 percent (4/41) in the experimental group and 11.196 (5/45) in the control group (p = 100). No adverse effects were associated to the use of the probiotic. Conclusions: Saccharomyces boulardii (500 mg/day) did not prevent diarrhea related to amoxicillin.
Descritores: Amoxicilina/efeitos adversos
Antibacterianos/efeitos adversos
Diarreia/prevenção & controle
Probióticos/uso terapêutico
Saccharomyces
-Assistência Ambulatorial
Amoxicilina/administração & dosagem
Antibacterianos/administração & dosagem
Método Duplo-Cego
Quimioterapia Combinada
Diarreia/induzido quimicamente
Diarreia/tratamento farmacológico
Seguimentos
Pacientes Ambulatoriais
Placebos
Estudos Prospectivos
Fermento Seco
Adulto Jovem
Limites: Adolescente
Adulto
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Feminino
Seres Humanos
Masculino
Meia-Idade
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-253781
Autor: Soares, Giselle A. M; Sato, Hélia H.
Título: Killer toxin of Saccharomyces cerevisae Y500-4L active against fleischmann and Itaiquara commercial brands of yeast
Fonte: Rev. microbiol;30(3):253-7, jul.-set. 1999. ilus, tab, graf.
Idioma: pt; en.
Resumo: The strain Saccharomyces cerevisae Y500-4L, previously selected from the must of alcohol producing plants and showing high fermentative and killer capacities, was characterized according to the interactions between the yeasts and examined for curing and detection of dsRNA plasmids, which code for the killer character. The killer yeast S. cerevisae Y500-4L showed considerable killer activity against the Fleischmann and Itaiquara commercial brands of yeast and also against the standard killer yeast K2 (S. diastaticus NCYC 713), K4 (Candida glabrata NCYC 388) and K11(Torulopsis glabrata ATCC 15126). However S. cerevisae Y500-4L showed sensitivity to the killer toxin produced by the standard killer yeasts K8 (Hansenula anomala NCYC 435), K9(Hansenula mrakii NCYC500), K10(Kluyveromyces drosophilarum NCYC575) and K11(Torulopsis glabrata ATCC 15126). No M-dsRNA plasmid was detected in the S. cerevisae Y500-4L strain and these results suggest that the genetic basis for toxin production is encoded by chromosoma DNA. The strain S.cerevisae Y500-4L was more resistant to the loss of the phenotype killer with cycloheximide and incubation at elevated temperatures (40§C) than the standard killer yeast S. cerevisae K1.
Descritores: Micotoxinas/farmacologia
Saccharomyces cerevisiae/metabolismo
Fermento Seco/antagonistas & inibidores
-Micotoxinas/metabolismo
Plasmídeos
Leveduras/metabolismo
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica


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Id: lil-105192
Autor: Sánchez Maya Maria T; Hernández Absalón, M. A; Paz Morelos, G.
Título: Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 en pacientes pediatricos multitratados con diarrea aguda / Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 in pediatric multitreated patients with acute diarrhea
Fonte: Compend. invest. clin. latinoam;6(2):51-4, jun. 1986. tab.
Idioma: es.
Resumo: Cuarenta y cuatro niños con diarrea aguda fueron tratados con Saccharomyces Cerevisiae Hansen CBS 5926. Según la evolución de cuadro diarreico se juzgó la puntuación previamente establecida en el protocolo y en relación con los síntomas o signos (fiebre, náuseas, vómitos y cólico abdominal); el número de evacuaciones, su consistencia, color de las heces y efectos colaterales. la dosis dependió de la edad y peso, sin riesgos por ser atóxica. Todos los pacientes correspondieron a un nivel socio económico bajo en donde el índice de deserción fue de 33% y existió duda sobre la continuidad del tratamiento. Los resultados fueron en 50% muy eficaz, poco eficaz en 15% e ineficaz en 25%. Es necesario señalar que 30% de los niños tratados habian recibido previamente tratamiento con anticolinérgicos, astringentes y antibióticos
Descritores: Diarreia Infantil/terapia
Diarreia/terapia
Fermento Seco/uso terapêutico
-Doença Aguda
Antibacterianos/uso terapêutico
Adstringentes/uso terapêutico
Parassimpatolíticos/uso terapêutico
Saccharomyces cerevisiae/uso terapêutico
Fatores Socioeconômicos
Limites: Lactente
Pré-Escolar
Criança
Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: MX1.1 - CENIDSP - Centro de Información para Decisiones en Salud Pública


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Id: lil-94118
Autor: Gutiérrez, Lilliam; Giraldino, Luci; Camcho, Minerva.
Título: Estudio del crecimiento de saccharomyces cerevisiae y su mutante antibiótico-resistente en diferentes fuentes de carbono / Gorwth study of sarcharomyces cervisiae and its antibiotic-resistant mutant in different carbon sources
Fonte: Rev. latinoam. microbiol;30(2):133-7, abr.-jun. 1988. tab.
Idioma: es.
Resumo: Se estudia el crecimiento de la levadura Saccharomyces cerevisiae y su mutante antibiótico-resistente en las siguientes fuentes de carbono: glucosa al 0.1, 2, 6 y 10%, a dos pH diferentes y a temperatura ambiente; además se analiza el comportamiento de las mismas levaduras frente al glicerol y al etanol, a dos pH diferentes y a temperatura ambiente
Descritores: Saccharomyces cerevisiae/crescimento & desenvolvimento
-Antibacterianos
Carbono
Etanol
Glucose
Glicerol
Filipinas
Fermento Seco
Responsável: MX1.1 - CENIDSP - Centro de Información para Decisiones en Salud Pública



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