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Id: biblio-1142868
Autor: Cunha, Inês Machado; Marques, Maria Luís; Abreu, Carmo; Bartolomé, Borja; Gomes, Eva.
Título: Anaphylaxis to Agaricus bisporus ingestion / Anafilaxia por ingestão de Agaricus bisporus
Fonte: Einstein (Säo Paulo);18:eRC5478, 2020. graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT A 33-year-old male with house dust mite allergic rhinitis and asthma reported an episode of facial and lip angioedema, dyspnea, cough and dysphagia at the age of 25, minutes after eating a mushroom ( Agaricus bisporus ) pizza. He denied any drug intake, hymenoptera stings or other possible triggers, and no identifiable cofactors were present. Since then he avoided all types of mushrooms, however an accidental contact occurred with mushroom sauce that resulted in angioedema of the lip within minutes. The allergy workup included measurements of total IgE and specific IgE to mushroom, and skin prick test to aeroallergens sources, possible food allergen sources and mushroom extract, a prick to prick test with raw and cooked A. bisporus , in addition to a SDS-PAGE and immunoblotting assay. The study revealed a specific IgE to mushroom of 0.76kUA/L positive skin prick test to mushroom extract, and prick to prick test positive to white and brown A. bisporus (raw and cooked). The immunoblotting identified two IgE binding proteins with 10kDa and 27kDa. We report a case of A. bisporus anaphylaxis probably due to primary mushroom sensitization. We detected two IgE-reactive proteins with 10kDa and 27kDa as possible culprit allergens.

RESUMO Paciente do sexo masculino, 33 anos, com asma e rinite alérgica desencadeadas por ácaros, relatou episódio de angioedema facial e labial, dispneia, tosse e disfagia aos 25 anos, minutos após a ingestão de uma pizza de cogumelo ( Agaricus bisporus ). O paciente negou consumo de medicamentos, picadas de himenópteros, ou quaisquer outros possíveis desencadeadores ou cofatores que pudessem estar presentes. Desde então, evita todos os tipos de cogumelos, até a ocorrência de um contato acidental com molho de cogumelo, que resultou em angioedema labial minutos após. O estudo imunoalergológico incluiu doseamento de IgE total e específica para cogumelos, testes cutâneos para aeroalérgenos, possíveis alérgenos alimentares e extrato de cogumelos, teste prick to prick com A. bisporus cru e cozido e teste de SDS-PAGE immunoblotting . O estudo revelou IgE específica para cogumelos de 0,76kUA/L, teste cutâneo positivo para extrato de cogumelos e teste prick to prick positivo para A. bisporus branco e castanho (cru e cozido). O immunoblotting identificou duas proteínas de ligação de IgE, de 10kDa e 27kDa. Relatamos, assim, um caso de anafilaxia por ingestão de A. bisporus , provavelmente explicado por sensibilização primária a cogumelos. Detectamos duas proteínas IgE-reativas de 10kDa e 27kDa como os possíveis alérgenos responsáveis.
Descritores: Agaricus
Transtornos de Deglutição/etiologia
Tosse/etiologia
Dispneia/etiologia
Hipersensibilidade Alimentar/imunologia
Anafilaxia/etiologia
Angioedema/etiologia
-Imunoglobulina E/sangue
Testes Cutâneos
Alérgenos
Alternaria
Farinha
Anafilaxia/induzido quimicamente
Limites: Humanos
Animais
Masculino
Adulto
Gatos
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1278450
Autor: Bach, Daniele; Bedin, Ana Cláudia; Lacerda, Luiz Gustavo; Nogueira, Alessandro; Demiate, Ivo Mottin.
Título: Sweet Potato (Ipomoea batatas L): a Versatile Raw Material for the Food Industry
Fonte: Braz. arch. biol. technol;64:e21200568, 2021. tab.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior; . Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: Abstract Sweet potato (SP) starchy roots have a broad range of colors, high-quality nutritional composition including bioactive substances (anthocyanins and β-carotene), vitamins, minerals, dietary fiber and starch. Several studies report the versatility of this root crop as part of the human diet and its possible health benefits. In this review the SP chemical composition, nutritional properties and its potential use in food processing for developing nutritious and healthy products are explored. Due to the adaptation of sweet potatoes to several agricultural managing conditions, accepting low technology /low cost with reasonable performance, it has called attention as a strong candidate of accessible functional food market.
Descritores: Amido
Ipomoea batatas
Tubérculos
Farinha
-Compostos Fitoquímicos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1282388
Autor: Silva Gama, Gabriela; Algecira, Néstor Ariel; Gutiérrez, Luis Felipe.
Título: Evaluación de la harina de chachafruto como ingrediente para la elaboración de un producto libre de gluten / Evaluation of chachafruto flour as an ingredient for the elaboration of a gluten-free product
Fonte: Actual. nutr;21(3):103-110, Julio-Septiembre de 2020.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: los productos de panificación utilizan harina de trigo la cual contiene gluten. Algunas personas son intolerantes específicamente a las proteínas del gluten que generan enfer-medades como colon irritable y problemas gastrointestinales.El chachafruto es el fruto del árbol llamado Erythrina edulis, planta catalogada como leguminosa y su fruto como legumbre. Esta le-gumbre se considera un alimento esencial ya que posee nutrientes y proteínas, y es una opción de alimentación porque no contiene gluten. Su contenido de grasa es bajo y de proteínas alto. Objetivos: evaluar la utilización de la harina de chachafruto en la elaboración de un producto libre de gluten. Materiales y métodos: la harina de chachafruto se consigue al separar las semillas de la vaina, luego se lavan y desinfectan para eliminar impurezas y se llevan a escaldado con agua caliente du-rante 5 minutos. Posteriormente se realiza el pelado mecánico y se remueve la testa manualmente; después se cortan las semillas en forma de rodaja en la cortadora con un espesor de 3 mm y se pasan a un deshidratador de bandejas. El secado se lleva acabo a temperaturas de 50 y 60°C aproximadamente por 12 horas. Resultados: la adición de harina de chachafruto cambió consi-derablemente algunos parámetros de las mezclas para 15% ha-rina de chachafruto y 85% harina de amaranto en las proteínas con 8,00±2,52% y cenizas con 1,80±0,02%, y para la mezcla de 15% harina de chachafruto y 85% harina de arroz cambió 7,38±2,16% y 1,39±0,00% respectivamente. Conclusiones: este estudio demostró que el empleo de harina de chachafruto puede utilizarse efectivamente como reempla-zante de la harina de trigo dado que los resultados obtenidos favorecen la fabricación de productos para reemplazar total-mente la harina de trigo por harinas sin gluten.
Descritores: Ciências da Nutrição
Farinha
Alimentos
Intolerância Alimentar
Glutens
Responsável: AR605.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1178840
Autor: Mamani Mayta, Deysi Danitza; Gutiérrez Durán, María Del Pilar; Serrudo Juárez, Jorge Armando; Gonzales Dávalos, Eduardo.
Título: Parámetros de calidad de harinas de Amaranthus caudatus Linnaeus (amaranto), Chenopodium quinoa Willd (quinua), Chenopodium pallidicaule Aellen (kañahua), Lupinus mutabilis Sweet (tarwi) / Quality parameters of flour of Amaranthus caudatus Linnaeus (amaranth), Chenopodium quinoa Willd (quinoa), Chenopodium pallidicaule Aellen (kañahua), Lupinus mutabilis Sweet (tarwi)
Fonte: Con-ciencia (La Paz);5(1):27-38, jun. 2017. ilus., tab..
Idioma: es.
Resumo: Las especies vegetales Amaranthus caudatus Linnaeus (amaranto), Chenopodium quinoa Willd (quinua), Lupinus mutabilis Sweet (tarwi), Chenopodium pallidicaule Aellen (kañahua), llamados también granos andinos, son desde hace mucho tiempo la base de alimentación de muchas familias en nuestro país, estos granos son reconocidos por su alto valor nutricional. En la actualidad varias empresas de nuestra región comercializan estos granos en su forma procesada. Este trabajo tuvo como finalidad establecer los parámetros de calidad e identificación de las harinas de amaranto, quinua, kañahua y tarwi provenientes de los municipios de Ancoraimes, Tomina, Huancané y Peñas, para ello se realizó el análisis micrográfico encontrándose almidón, aleurona y grasa como principales elementos. El análisis fisicoquímico realizado reportó un contenido de humedad en quinua de 6,03%, cenizas totales 2,52% y 3,8 ml como índice de hinchamiento. En amaranto un contenido de humedad de 5,76%, cenizas totales 2,86% y 6,8 ml como índice de hinchamiento. Tarwi reportó un contenido de humedad de 6,69%, cenizas totales 3,53%, y 3,6 ml como de índice de hinchamiento. Kañahua reportó un contenido de humedad de 5,82%, cenizas totales 3,53% y 4,75ml como índice de hinchamiento. El análisis químico cualitativo en los granos muestra la presencia mayoritaria de flavonoides, aminoácidos, antocianidinas, taninos.

The plant species Amaranthus caudatus Linnaeus (amaranth), Chenopodium quinoa Willd (quinoa), Lupinus mutabilis Sweet (tarwi), Chenopodium pallidicaule Aellen (kañahua), also called Andean grains, have long been the food base of many families in our Country, these grains are recognized for their high nutritional value. At present several companies of our region commercialize these grains in its processed form. The aim of this work was to establish the parameters of quality and identification of the amaranth, quinoa, kañahua and tarwi flours from the municipalities of Ancoraimes, Tomina, Huancané and Peñas. For this purpose, the micrographic analysis was performed with starch, aleurone and fat as main elements. The physicochemical analysis carried out reported a moisture content in quinoa of 6.03%, total ash 2.52% and 3.8 ml as swelling index. In amaranth a moisture content of 5.76%, total ash 2.86% and 6.8 ml as swelling index. Tarwi reported a moisture content of 6.69%, total ash 3.53%, and 3.6 ml as the index of swelling. Kañahua reported a moisture content of 5.82%, total ash 3.53% and 4.75ml as swelling index. The qualitative chemical analysis in the grains shows the majority presence of flavonoids, amino acids, anthocyanidins, tannins.
Descritores: Chenopodium quinoa
Lupinus
Dieta
Alimentos
Valor Nutritivo
-Plantas
Flavonoides
Amaranthus
Farinha
Aminoácidos
Responsável: BO138.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1025512
Autor: Hernandez, Sergio A; Ralda, Claudia I; Godoy, Axel J; Polanco, Edgar A; Pérez, Hugo R.
Título: Evaluación de dos fórmulas de yogur enriquecido con harina de Acheta domesticus y harina de Brosimum alicastrum Swartz como alimentos complementarios / Evaluation of two formulas of yogurt enriched with Acheta domesticus flour and Brosimum alicastrum flour, as complementary foods
Fonte: Cienc. tecnol. salud;6(1):43-52, 2019. ilus.
Idioma: es.
Resumo: La prevalencia de desnutrición en niños en Guatemala es constante y se ha mantenido alta por años. Tomando en cuenta esta problemática se planteó un modelo de alimentación complementaria a base de yogur enriquecido con harinas de alto valor proteico en niños de edad preescolar en el suroccidente de Guatemala. Los tratamientos evaluados fueron yogur con harina de Acheta domesticus (grillo), yogur con harina de Brosimum alicastrum Swartz (ramón) y un grupo control. Se evaluó el peso, talla y velocidad de crecimiento durante cuatro meses brindando 125 mL de yogur cinco días por semana. La ganancia media (desviación estándar) de peso en kg fue de 3.21 (1.84), 2.22 (1.14) y 1.67 (0.64) para A. domesticus, B. alicastrum y grupo control, respectivamente. Mostrando la mezcla de yogur con harina de A. domesticus diferencia significativa frente al control (p < .05), por el contrario, no se encontró diferencia significativa (p > .05) cuando se comparó con yogur con harina de B. alicastrum. Para el incremento en talla en cm los resultados fueron 4.61 (1.13), 4.25 (1.54) y 3.07 (1.84) para A. domesticus, B. alicastrum y grupo control, respectivamente, mostrando ambas diferencias significativas frente al control (p < .05). Se determinaron los costos por dosis los cuales fueron US$0.56 (A. domesticus) y US$0.36 (B. alicastrum). Se concluye que el yogur con harina de A. domesticus fue el que presentó mejor respuesta en las variables de estudio.

The prevalence data on malnutrition of children in Guatemala are constant. Taking into account this problem, a yogurt-based supplementary feeding model was proposed, enriched with high-protein flours in pre-school children in southwestern Guatemala. The treatments evaluated were yogurt with Acheta domesticus flour (cricket), yogurt with Brosimum alicastrum Swartz flour (ramon) and control group. The weight, height and growth rate were evaluated during four months providing 125 mL of yogurt five days per week. The weight gain in kg was 3.21 (1.84), 2.22 (1.14) and 1.67 (0.64) for A. domesticus, B. alicastrum and control group respectively, showing significant difference (p < .05). The costs per dose were determined, which were US $ 0.56 (A. domesticus) and US $ 0.36 (B. alicastrum). The study concludes that yogurt with A. domesticus flour was the one that presented the best response in the study variables.
Descritores: Iogurte/análise
Alimentos Fortificados/análise
-Gryllidae
Alimentos Fortificados/economia
Desnutrição/prevenção & controle
Farinha
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Responsável: GT49.1


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Id: biblio-838857
Autor: Salomão, Renato Manganelli; Cervante, Tatiana Protzenko; Salomão, José Francisco Manganelli; Leon, Soniza Vieira Alves.
Título: The mortality rate after hospital discharge in patients with myelomeningocele decreased after implementation of mandatory flour fortification with folic acid / Redução da taxa de mortalidade após a alta hospitalar em pacientes com mielomeningocele depois da implementação da fortificação obrigatória das farinhas com ácido fólico
Fonte: Arq. neuropsiquiatr;75(1):20-24, Jan. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective: To evaluate the mandatory folic acid fortification of flour on mortality rates after the hospital discharge of children born with myelomeningocele, the most affected age group and the most frequent cause of death. Methods: A retrospective study of 383 children born with myelomeningocele from January 1990 to December 2013 in a high-fetal-risk reference hospital. Results: A total of 39 patients died (10.1%),of which 23 (6%) died after discharge. Most children who died were younger than 12 months of age. The most frequent cause of death was infection of the central nervous system, followed by urinary tract sepsis and infections of the respiratory system. Symptomatic Chiari II malformation was the most frequent comorbidity factor. Conclusion: Although there was no significant difference in infant mortality before and after folic acid fortification, there was a significant reduction in deaths after hospital discharge in babies born after implementation of mandatory folic acid fortification

RESUMO Objetivo: Avaliar a fortificação obrigatória de farinhas com ácido fólico nas taxas de mortalidade após a alta hospitalar de crianças nascidas com mielomeningocele, a faixa etária mais atingida e a causa mais freqüente de morte. Métodos: Estudo retrospectivo de 383 crianças nascidas com mielomeningocele de janeiro de 1990 a dezembro de 2013, em um hospital de referência de alto risco fetal. Resultados: Um total de 39 pacientes morreram (10,1%), dos quais 23 (6%) morreram após a alta. A maioria das crianças que morreram não alcançaram 12 meses de idade. A causa mais frequente de morte foi infecção do sistema nervoso central, seguido por sépsis, infecções do trato urinário e do sistema respiratório. A malformação de Chiari Tipo II foi a comorbidade mais freqüente. Conclusão: Apesar de não haver diferença significativa na frequência de mortalidade de recém-nascidos, antes e depois da fortificação obrigatória com ácido fólico, houve uma redução significativa no número de mortes após a alta hospitalar em bebês nascidos após a implementação da fortificação obrigatória das farinhas com ácido fólico.
Descritores: Complexo Vitamínico B/administração & dosagem
Alimentos Fortificados
Meningomielocele/dietoterapia
Meningomielocele/mortalidade
Ácido Fólico/administração & dosagem
-Alta do Paciente
Estudos Retrospectivos
Fatores de Risco
Causas de Morte
Farinha
Limites: Humanos
Feminino
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1178617
Autor: Segurondo Loza, Romina; Centellas Coarite, Jhoselyn Bárbara.
Título: Determinación de bromato de potasio en panes expedidos en supermercados de la ciudad de La Paz-gestión 2019 / Determination of potassium bromate in breads issued in supermarkets in the city of La Paz-gestión 2019
Fonte: Con-ciencia (La Paz);8(1):111-119, 20200400. ilus..
Idioma: es.
Resumo: INTRODUCCIÓN: el bromato de potasio es una sustancia mejoradora del pan que actualmente está prohibida para su uso en la elaboración del pan porque se considera nociva para el ser humano, produciendo principalmente daños gastrointestinales. Es así que los organismos de control de alimentos prohíben su uso completamente, al igual que la NB 39007:2012 harina y derivados-productos panificados-requisitos en su tercera revisión, en nuestro país. OBJETIVO: determinar la presencia del bromato de potasio en panes expedidos en supermercados de la ciudad de La Paz. MÉTODOS: el método cualitativo para Bromatos /Yodatos y el método indirecto con el reactivo fucsina bisulfito fueron los métodos oficiales aplicados para la determinación de bromato de potasio. RESULTADOS: el porcentaje de muestras de un total de 13 panes, con presencia de bromatos es de 15,38 %, lo que demuestra que el control realizado por los entes oficiales de control ha ido aumentando en la última gestión, sin embargo, llama la atención que aún se encuentre la presencia de bromato de potasio, siendo que es un aditivo de uso prohibido en nuestro país. CONCLUSIONES: comparando los métodos estandarizados para el estudio, el método cualitativo para bromatos /yodatos presenta mayor eficacia que el método indirecto con el reactivo fucsina bisulfito. Al encontrar un porcentaje de panes que contiene bromato de potasio, verificamos que los controles por los entes oficiales no se realizan constantemente o no quedan registrados.

INTRODUCTION: potassium bromate is a bread improving substance that is currently prohibited for use in making bread because it is considered harmful to humans, mainly causing gastrointestinal damage. Thus, the food control bodies prohibit its use completely, as well as NB 39007: 2012 flour and derivatives-baked products-requirements in its third revision, in our country. OBJECTIVE: to determine the presence of potassium bromate in breads shipped in supermarkets in the city of La Paz. METHODS: the qualitative method for bromates/Iodates and the Indirect. Method with the fuchsin bisulfite reagent were the official methods applied for the determination of potassium bromate. RESULTS: the percentage of samples from a total of 13 breads, with the presence of bromates is 15.38%, which shows that the control carried out by the official control entities has been increasing in the last administration, however, calls the attention that the presence of potassium bromate is still found, since it is an additive forbidden in our country. CONCLUSIONS: comparing the standardized methods for the study, the Qualitative Method for Bromates / Iodates presents greater efficiency than the indirect method with the fuchsin bisulfite reagent. By finding a percentage of bread that contains potassium bromate, we verify that the controls by official entities are not carried out constantly or are not recorded.
Descritores: Pão
Bromatos
Determinação
Alimentos
-Farinha
Métodos
Responsável: BO138.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1151075
Autor: García Barrera, Alma Verónica(edt); Ventura Santos, Salomé Danilo(edt); Mendoza Hernández, José Roberto(edt).
Título: Diversificación de productos alimenticios a base de cáscaras de vegetales para uso como materia prima en la prima en la preparación de alimentos / Diversification of food products based on vegetable husks for using as raw material in food preparing
Fonte: Rev. téc. (ITCA-FEPADE. En línea);12(12):14-21, 2019. ilus., tab..
Idioma: es.
Resumo: En esta investigación aplicada, desarrollada por la Escuela de Ingeniería Química y la Escuela de Tecnología en Alimentos, se presentan alternativas para utilizar cáscaras de vegetales como materia prima para la elaboración de productos alimenticios. Para lograrlo se utilizaron cáscaras de papa, plátano y restos de repollo de la Cafetería Escuela de ITCA ­ FEPADE. Estos fueron procesados para transformarlos en polvos, a los cuales se les practicaron análisis físico químicos, bromatológicos y microbiológicos. Se utilizaron métodos gravimétricos e instrumentales, espectrofotometría de absorción atómica y molecular. Resultado de esos análisis se determinó que: los polvos son productos inocuos, que su tamaño de partícula es mayor a las 212 micras (tamices acoplados). Además, el análisis reveló que el polvo con mayor aporte nutricional es el proveniente de la cáscara de plátano con contenido de carbohidratos (23.74%), hierro (63.83 mg), potasio (47.82 mg) y calcio (54.03 mg). Del polvo de cáscara de papa se destaca su contenido de hierro (110.58 mg). Los polvos se utilizaron como materia prima combinada con harinas de trigo, sorgo y maíz para preparar productos alimenticios. Se evaluaron sus características sensoriales a través de un grupo focal. También, como producto de esta investigación, se desarrolló una guía de manipulación de los restos vegetales y un recetario con información nutricional de los productos elaborados. Se concluyó que los polvos obtenidos son aptos para ser utilizados como materia prima de productos alimenticios y se recomienda particularmente el polvo obtenido de la cáscara de plátano por su riqueza nutricional en cuanto a contenido de carbohidratos, hierro y potasio.

In this applied research developed by the School of Chemical Engineering and the School of Food Technology, alternatives are presented to use vegetable husks as raw material for the elaboration of food products. In order to achieve this, potato and banana peels, and cabbage remains from Cafeteria Escuela ITCA-FEPADE were used. These were processed to transform them into powders, which were subjected to physical, chemical, bromatological and microbiological analysis. Gravimetric and instrumental methods, atomic and molecular absorption spectrophotometry were used. The result of these analysis was that powders are innocuous products which particle size is greater than 212 microns (coupled sieves). In addition, the analysis revealed that the powder with the greatest nutritional contribution comes from banana due to his carbohydrate content (23.74%), iron (63.83 mg), potassium (47.82 mg) and calcium (54.03 mg). From potato peel powder, it stands out its iron content (110.58 mg). The powders were used as a raw material combined with wheat, sorghum and corn flours to prepare food products. Their sensory characteristics were evaluated through a focal group. Also, as product of this research, a guide for the manipulation of vegetable remains and a recipes book with nutritional information of the produced products were developed. It was concluded that the powders obtained are suitable for using as raw material in food preparing and the powder obtained from the banana peel is particularly recommended for its nutritional richness in terms of carbohydrate, iron and potassium content.
Descritores: Química de Alimentos
Culinária/métodos
Resíduos de Alimentos
-Pós
Informação Nutricional
Farinha
Tecnologia de Alimentos
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: SV2 - Departamento de Gobernanza y Gestión del Conocimiento


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Id: lil-737663
Autor: Santos, Juliete de Jesus; Freitas, Fernanda; Amor, Ana Lúcia Moreno; Silva, Isabella de Matos Mendes da.
Título: Perfil sanitário da farinha de mandioca comercializada em feira livre / Perfil de alud de la harina de yuca se vende en el mercado de libre / Sanitay profile of the cassava flour commercialized in a street market
Fonte: Rev. baiana saúde pública;38(3), jul.-set. 2014. graf, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se avaliar o perfil sanitário da farinha de mandioca comercializada na feira livre de Santo Antônio de Jesus, Bahia. Foi realizado o diagnóstico das condições higiênico-sanitárias em 19 pontos de venda da farinha de mandioca por meio da aplicação da lista de verificação (check-list) segundo a legislação sanitária vigente. Foi feita a contagem de bolores e leveduras em 19 amostras da farinha de mandioca por meio de semeadura em superfície utilizando o método tradicional de contagem em placas. Ao nível microscópico, foram pesquisados fragmentos de contaminantes nas amostras de farinha de mandioca coletadas. O diagnóstico das condições higiênico-sanitárias revelou que 100% dos pontos de venda de farinha foram classificados como ruins, atendendo apenas a 11,5% dos itens estabelecidos na lista. Na análise microbiológica a população de bolores e leveduras variou entre <1,0 x 10² a 8,0 x 104 UFC/g, constatando uma população acima de 1,0 x 103 UFC/g em 73,7% das amostras. Foram identificados fios de cabelos, fragmentos de inseto, fragmentos de aranha, pedaços de madeira e pelo de animal na análise microscópica. Dessa forma, são necessários investimentos do poder público municipal na estrutura física do galpão de mandioca e ações educativas que envolvam manipuladores e consumidores da farinha de mandioca, garantindo a saúde da população.

This study aimed to assess the sanitary cassava flour profile commercialized in a street market in Santo Antônio de Jesus, Bahia, Brazil. It was made a diagnosis of the hygienic-sanitary conditions in 19 cassava flour points of sale by applying the checklist according to the current sanitary legislation. It was done the count of yeasts and molds in 19 samples of cassava flour, by means of seeding in surface using the traditional plate count method. At the microscopic level, fragments of contaminants were researched in collected samples from cassava flour. The diagnosis of hygienic-sanitary conditions revealed that 100% of flour selling points were classified as poor, attending only 11.5% of the items in the established list. In the microbiological analysis, yeast and mold population ranged from <1.0 x 10² to 8.0 x 104 CFU/g, verifying a population above 1.0 x 103 CFU/g in 73.7% of samples. We identified hair strands, insect and spider fragments, pieces of wood, and pet hair on microscopic analysis. In this way, municipal public power investments are needed in order to improve physical structure of the shed where cassava is kept as well as educational actions that involve cassava flour handlers and consumers, guaranteeing population health.

El objetivo era evaluar el perfil de salud de la harina de yuca se vende en la apertura de Santo Antônio de Jesus, Bahia, Brasil. Fue realizado diagnóstico de las condiciones sanitarias en 19 puntos de venta de harina de yuca a través de la lista de verificación de la aplicación de acuerdo con la ley de salud actual. Se ha realizado la cuenta de levaduras y mohos en 19 muestras de harina de yuca de la superficie de siembra usando recuento en placa tradicional. A nivel microscópico, se encuestó a fragmentos de los contaminantes en las muestras de la harina de yuca. El diagnóstico de las condiciones sanitarias revelaron que 100% de los puntos de venta de harina fueron clasificados como mala, ya que sólo el 11,5% de los artículos que figuran en la lista. Análisis microbiológico en la población de levaduras y mohos varió de <1 x 10² a 8,0 x 104 UFC/g, y señaló una población de más de 1 x 103 UFC/g en el 73,7% de las muestras. Fueron identificados los pelos, fragmentos de insectos, fragmentos de araña, pedazos de madera y animales mediante análisis microscópico. Por lo tanto, las inversiones se requieren del gobierno municipal en la estructura física de la yuca derramada y actividades educativas que involucran manipuladores y consumidores de harina de yuca, para garantizar la salud de la población.
Descritores: Técnicas Microbiológicas
Lista de Checagem
Farinha
Microscopia
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR15.1 - Biblioteca de Ciências Biomédicas


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Alvares, Virginia de Souza
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Id: lil-504711
Autor: Souza, Joana Maria Leite de; Álvares, Virgínia de Souza; Leite, Felícia Maria Nogueira; Reis, Fabiana Silva; Felisberto, Francisco Álvaro Viana.
Título: Caracterização físico-quimica de farinhas oriundas de variedades de mandioca utilizadas no vale do Juruá, Acre / Physicochemical characteristics of flours deriving of cassava varieties used in the Vale do Juruá, Acre
Fonte: Acta amaz;38(4):761-766, dez. 2008. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Algumas características de farinha de mandioca dependem da variedade da raiz utilizada para o processamento. Objetivou-se avaliar as características físico-químicas da farinha de mandioca oriundas de variedades utilizadas no estado do Acre. Os tratamentos foram compostos pelas variedades: T1= Paxiubão, T2= Im221, T3 = Caboquinha, T4 = Araçá, T5 = Colonial, T6 = Branquinha, T7 = Panati e T8 = Mansa e Brava. Foram coletadas amostras das oito variedades de mandioca em casas-de-farinha no município de Cruzeiro do Sul, Acre. As raízes foram transportadas via aérea para o Laboratório de Tecnologia de Alimentos da Embrapa-AC, na cidade de Rio Branco, Acre. Foram avaliados: teor de umidade, cinzas, lipídios, proteína, fibra bruta, carboidratos, acidez, pH e atividade de água. Todas as amostras se apresentaram de acordo com os padrões estabelecidos pela Legislação Brasileira para farinha de mandioca quanto ao teor de umidade, cinzas e carboidratos. As farinhas analisadas apresentam teores baixos de fibras e baixa acidez. A atividade de água das farinhas analisadas esteve abaixo do limite mínimo capaz de permitir o desenvolvimento de microrganismos. As variedades Araçá, Colonial e Branquinha se mostraram adequadas para a fabricação de farinha de mandioca devido, principalmente, ao elevado teor de proteína e carboidratos presente nas farinhas produzidas.

Some characteristics of the cassava depend on the variety used for the processing. The objectified of this study was to evaluate physicochemical characteristics of the cassava flour from varieties used in Acre. The treatments were composed by the varieties: T1 = Paxiubão, T2 = Im221, T3 = Caboquinha, T4 = Araçá, T5 = Colonial, T6 = Branquinha, T7 = Panati and T8 = Mansa e Brava. Samples of flour of eight cassava varieties were collect in cassava mils in Cruzeiro do Sul. The samples were sent by airmail to Rio Branco, Acre, to be analyzed in the Food and Technology Laboratory at Embrapa-AC. The evaluated parameters were: water percentage, ashes, lipids, protein, fiber, carbohydrates, acidity, pH and water activity. All samples were taken according to the established patterns of the Brazilian Legislation for cassava flour, considering water percentage, ashes and carbohydrates. The analyzed flours presented low fibers levels and low acidity. The water activity of the analyzed flours was below the minimum limit necessary to allow microorganisms development. The varieties Araçá, Colonial and Branquinha were adequate to cassava flour manufacturing, mainly because of the high protein and carbohydrates levels present in the produced flour.
Descritores: Manihot
Poluição do Ar
Farinha
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde



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