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Id: biblio-1122137
Autor: Sulzbach, Miguel Angelo; Prediger, Johan; Salvatori, Rosângela Uhrig.
Título: Contaminação microbiana em canudos plásticos coletados em lanchonetes e bares de municípios do Vale do Taquari - RS / Microbial contamination in plastic straws collected in snack bars and bars of Taquari Valley municipalities - RS
Fonte: Rev. baiana saúde pública;41(1):9-16, dez. 2017.
Idioma: pt.
Resumo: Canudos plásticos utilizados para consumo de refrigerantes e outras bebidas podem influenciar na contaminação microbiana, devido à má fiscalização higiênico-sanitária na sua fabricação. Este estudo teve como objetivo quantificar os microrganismos presentes em canudos plásticos utilizados em bares e lanchonetes de municípios do Vale do Taquari, Rio Grande do Sul, Brasil. Trata-se de estudo quantitativo e descritivo. A análise das cinco amostras de canudos plásticos coletadas em cada um dos 15 bares e lanchonetes escolhidos aleatoriamente foi efetuada no laboratório de microbiologia da Universidade do Vale do Taquari, para os seguintes microrganismos: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp., Pseudomonas aeruginosa e fungos. Considerou-se como amostra os cinco canudos coletados em cada bar ou lanchonete. Cada amostra foi analisada em triplicata. O resultado das análises não apontou a presença de Enterococcus spp. e Pseudomonas aeruginosa, mas identificou a presença de Staphylococcus spp. em cinco amostras (33,3%), de fungos em cinco amostras (33,3%) e de coliformes totais em uma amostra (6,6%). Concluiu-se que Staphylococcus spp., coliformes totais, bolores e leveduras (fungos) foram os microrganismos que prevaleceram nas amostras dos canudos plásticos utilizados em bares e lanchonetes de municípios do Vale do Taquari, Rio Grande do Sul, Brasil

Plastic straws used to consume soft drinks and other beverages may influence microbial contamination due to poor sanitary inspection in their manufacture. This study aimed to quantify the microorganisms present in plastic straws used in bars and snack bars of Taquari Valley municipalities, Rio Grande do Sul, Brazil. The analysis of the five samples of plastic straws collected at each of the 15 randomly chosen bars and snack bars was carried out in the microbiology laboratory of Univates, for the following microorganisms: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp., Pseudomonas aeruginosa and fungi. The five straws collected in each bar or snack bar were considered as samples. Each sample was analyzed in triplicate. The results of the analyses did not indicate the presence of Enterococcus spp. and Pseudomonas aeruginosa, but identified the presence of Staphylococcus spp. in five samples (33.3%), fungi in five samples (33.3%) and total coliforms in one sample (6.6%). In conclusion, Staphylococcus spp., total coliforms, molds and yeasts (fungi) were the pearlescent microorganisms in the samples of plastic straws used in bars and snack bars of the municipalities of Taquari Valley, Rio Grande do Sul, Brazil
Descritores: Pseudomonas aeruginosa
Restaurantes
Staphylococcus aureus
Bebidas Gaseificadas
Fiscalização Sanitária
Microbiologia
-Plásticos
Lanches
Responsável: BR2149.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1122172
Autor: Zafalon, Rafael Vessecchi Amorim; Rodrigues, Roberta Bueno Ayres; Conti, Renata Maria Consentino; Perini, Mariana Pamplona; Rentas, Mariana Fragoso; Vendramini, Thiago Henrique Annibale; Risolia, Larissa Wunsche; Macedo, Henrique Tobaro; Brunetto, Marcio Antonio.
Título: Comparison of methodologies for fat determination and evaluation of calcium and phosphorus content in snacks for dogs / Comparação de metodologias para determinação de gordura e avaliação do conteúdo de cálcio e fósforo em petiscos para cães
Fonte: Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. (Online);57(2):e159691, mai. 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: In recent years, the relationship between humans and companion animals has tightened considerably and resulted in the expansion of the range of pet food industry products available in the market. In this context, snacks have gained greater popularity as pet owners seek to please their animals by providing such foods. Due to the growing importance of the snack segment, a need exists for accurate information on the nutritional composition of these products, such as fat concentration. No studies were found that evaluated the effectiveness of different methods applied for determining the content of this nutrient in dog snacks. In addition, too much mineral content can pose health risks. Thus, the objective of this study was to compare three methodologies for determining fat in pet snack products. The moisture, calcium and phosphorus content of each was also determined to compare the obtained results with each value stated on their product labels. Fat determination methods evaluated were ether extract (EE), ether extract after acid hydrolysis (EEHA), and fat content obtained from Ankom XT15 analyzer (ANKOM). Twenty-four snacks produced by 17 companies were evaluated. The results of the three methodologies were compared using the Tukey test. The comparison between the results of the laboratory analysis and the values stated on the labels was performed using descriptive statistics. There was no difference between the three methods evaluated (p = 0.34) regarding fat content. Regarding the nutritional compliance of the labels, 25% (n = 6) of the snacks presented higher moisture content than the declared amount, 50% (n = 12) presented lower fat content, 25% (n = 6) lower phosphorus content and, in 50% (n = 12), the calcium content was not within the minimum and maximum range stated on the label. Therefore, due to the absence of difference between the results, any of the three fat determination methodologies could be used. Regarding compliance of labels for calcium, phosphorus and fat content, greater control over the nutritional composition of these foods is required since most pet owners tend to supply large quantities of snacks to dogs, leading to excessive daily energy intake.(AU)

Nos últimos anos a relação entre seres humanos e animais de companhia estreitou-se consideravelmente e houve uma expansão da gama de produtos da indústria pet food disponíveis no mercado. Nesse contexto, os petiscos ganharam maior popularidade, uma vez que os tutores buscam agradar seus pets com esse tipo de alimento. Devido à crescente importância do segmento de petiscos, há a necessidade de informações precisas sobre a composição nutricional desses produtos, como o teor de gordura, uma vez que não foram encontrados estudos que avaliassem a eficácia dos métodos de determinação do teor deste nutriente em petiscos destinados a cães e o excesso de minerais pode implicar em riscos para a saúde. Assim, o presente trabalho comparou três metodologias para determinação de gordura em petiscos para cães, e também determinou os seus respectivos teores de umidade, cálcio e fósforo, cujos resultados foram comparados aos valores declarados pelos fabricantes nos rótulos dos produtos. Os métodos de determinação da gordura avaliados foram: extrato etéreo (EE), extrato etéreo após hidrólise ácida (EEHA) e teor de gordura obtido em analisador Ankom XT15 (ANKOM). Vinte e quatro petiscos produzidos por 17 empresas foram avaliados. Os resultados das três metodologias de determinação da gordura foram comparados com o emprego do teste Tukey. A comparação entre os resultados das análises laboratoriais e os valores declarados nos rótulos foi realizada por meio de estatística descritiva. Não houve diferença entre os três métodos avaliados (p = 0,34) em relação ao teor de gordura dos petiscos examinados. Em relação à conformidade nutricional dos rótulos, 25% (n = 6) dos petiscos apresentaram teor de umidade superior ao declarado, 50% (n = 12) apresentaram menor teor de gordura; 25% (n = 6) menor teor de fósforo e, em 50% (n = 12) deles, o teor de cálcio estava fora da faixa mínima e máxima declarada no rótulo. Portanto, devido à ausência de diferença entre os resultados, as três metodologias de determinação de gordura podem ser utilizadas. Quanto à conformidade dos rótulos em relação aos teores de cálcio, fósforo e gordura, é necessário maior controle sobre a composição nutricional desses alimentos, uma vez que a maioria dos tutores fornece petiscos em elevadas quantidades para os cães, que podem determinar excessivo consumo de energia.(AU)
Descritores: Gorduras na Dieta/análise
Composição de Alimentos
Animais de Estimação/metabolismo
Lanches/classificação
Valor Nutritivo
-Minerais na Dieta
Rotulagem de Alimentos
Limites: Animais
Cães
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-786654
Autor: Santana, Franciele Aparecida; Vieira, Michele Cristina; Pinto, Uelinton Manoel.
Título: Qualidade microbiológica de sanduíches de estabelecimentos com serviço tipo delivery / Microbiological quality of sandwiches of food establishments with delivery service
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;74(2):156-161, abr.-jun. 2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Lanches prontos são produtos altamente consumidos em função do baixo preço, rapidez e comodidade. Contudo, as condições inadequadas de preparo e manipulação destes alimentos aumentam os riscos de contaminações microbiológicas. Objetivou-se examinar a qualidade microbiológica de sanduíches tipo hambúrguer quanto às contagens de bactérias aeróbiasmesófilas, coliformes totais, Escherichia coli, Salmonella sp., Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium sulfito redutor, e bolores e leveduras. Foram avaliados 18 sanduíches de seis estabelecimentos localizados no município de Ouro Preto – MG. Das amostras analisadas,56 % estavam em desacordo com os padrões estabelecidos para as contagens de aeróbiosmesófilos, 67 % para coliformes totais, 6 % para E. coli, e 61 % apresentaram contagens elevadas de bolores e leveduras. Não foi detectada a presença de Salmonella sp.; e as contagens dos B. cereus, Staphylococcus aureus e Clostridium sulfito redutor foram abaixo do limite de detecção. Apesar da ausência ou baixa prevalência dos patógenos acima citados, as contagens elevadas de mesófilos aeróbios, bolores e leveduras, assim como de coliformes totais sugerem que há necessidade de efetuar a implantação das boas práticas de produção nos estabelecimentos avaliados, além de maior fiscalização por parte da vigilância sanitária do município.

Snacks are highly consumed products due to the low price, easy and fast preparation and convenience. However, the inadequate handling and preparation of these foods increase the risk for microbiological contamination. This study aimed at examining the microbiological quality of hamburgers by performing the counts of mesophilic aerobic bacteria, total coliforms, Escherichia coli, Salmonella sp., Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, sulfite reducer Clostridium, and molds and yeasts. Eighteen samples were collected from six lunchrooms in the city of Ouro Preto - MG. Among the analyzed samples, 56 % were classified as unsatisfactory for mesophilic aerobic counts, 67 % for total coliforms counts, 6 % for E. coli, and 61 % for molds and yeasts. Salmonella sp. was not detected in any of the analyzed samples, and the CFU/g of B. cereus, S. aureus and sulfite reducer Clostridium were under the detection limit. Despite the absence or low prevalence of the above mentioned pathogens, the high counts of mesophilic aerobic bacteria, yeasts and molds, and total coliforms indicate the need for implementing the good manufacturing practices in the evaluated establishments, and an agenda by the government to increase the supervision from the sanitary surveillance center of the municipality.
Descritores: Abastecimento de Alimentos
Higiene dos Alimentos
Lanches
Microbiologia de Alimentos
Qualidade dos Alimentos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: lil-713342
Autor: Chilmaza, Dana; Gutiérrez, Margarita; Laveriano, Emily.
Título: Aporte nutritivo y factores que influyen en el consumo de alimentos en quioscos por estudiantes del nivel secundario de una Institución Educativa de Villa El Salvador / Nutritional contribution and factors influencing food consumption in kiosks for high school students an Educational Institution of Villa El Salvador
Fonte: ReNut;6(4):1151-1159, oct.-dic. 2012. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Fundamento. El consumo de alimentos comprados en quioscos escolares es un problema nutricional a nivel de Latinoamérica. Objetivo. Determinar el aporte nutritivo y factores que influyen en el consumo de alimentos en quioscos por estudiantes del nivel secundario de una institución Educativa de Villa El Salvador. Diseño. Descriptivo, transversal. Lugar: institución Educativa 7084 Peruano Suizo de Villa El Salvador. Participantes: 20 estudiantes del nivel secundario turno mañana, los cuales fueron elegidos por conveniencia. Intervenciones. Se aplicó una encuesta validada para evaluar los factores que influyen en el consumo de alimentos vendidos en quioscos escolares. Para evaluar el aporte de los alimentos consumidos en quioscos se aplicó un registro dietario y se evaluó el peso y talla de los estudiantes. Principales medidas de resultados: aporte nutritivo y facto res que influyen en el consumo de alimentos en quioscos. Resultados. Se halló que la energía consumida por los escolares en los refrigerios sobrepasa las necesidades energéticas (102-259%) Y de carbohidratos (136-289%) y los valores de proteínas y lípidos fluctúan entre rangos de deficiencia y exceso (64-167%, 48-166% respectivamente); además se encontró que los factores que influyen en la decisión de uno u otro producto consumido fue "el hambre" y "por el gusto al alimento". Conclusiones: El consumo de energéticos y carbohidratos sobrepasan los requerimientos de los escolares y el factor que tiene mayor influencia en la elección del producto ingerido es el hambre y el gusto hacia el alimento.

Background. The consumption of food purchased in school kiosks is a nutritional problem at the level of Latin America. Objective: To determine nutritional contribution and factors influencing food consumption in kiosks for high school students an educational institution of Villa El Salvador. Design: Descriptive, transverse. Setting: 7084 Peruano Suizo Educational Institution' of Villa El Salvador. Participants: 20 high school students morning shift, which were chosen for convenience. Interventions. A survey was validated for assessing factors that influence the consumption of foods sold in school kiosks. To assess the contribution of the food consumed in kiosks apply a dietary record was used to assess weight and height of students. Main outcome measures: Nutritional intake and factors influencing food consumption in kiosks. Results: We found that the% adequacy of energy was between (102-259%), carbohydrates (136-289%), protein (64-167%) and fat (48-166%). The most important factors influencing food consumption was "starvation" and "taste", both 83%. Conclusions. The contribution of the food consumed in school kiosks exceeded 10% for a snack, and the factors that influenced the food intake of school kiosks are hunger and taste.
Descritores: Alimentação Escolar
Lanches
Consumo de Alimentos
Valor Nutritivo
Limites: Humanos
Masculino
Adolescente
Feminino
Criança
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-772704
Autor: De Sousa P, Gabriela; Hernández R, Pablo I; Morón De T, Mirla C; Ávila A, Ana V; Lares A, Mary.
Título: Estudio de la composición de nutrientes en el etiquetado nutricional de productos alimenticios industrializados, tipo snack / Study of the nutrient composition in nutritional labeling of industrialized foods, type snack
Fonte: Rev. Inst. Nac. Hig;45(1):51-62, jun. 2014. tab.
Idioma: es.
Resumo: El etiquetado es el punto más visible de la información de un alimento y constituye uno de los pilares básicos en los que se apoya su comercialización. El objetivo de este trabajo fue estudiar la composición de nutrientes en el etiquetado nutricional de productos industrializados, tipo snacks, que se comercializan en grandes cadenas de supermercados en Caracas, Venezuela. Se recolectaron en total 472 etiquetados nutricionales de alimentos industrializados (nacionales e importados). Se clasificó a los productos alimenticios en 5 grupos, de acuerdo al nombre descriptivo expresado por la empresa fabricante en el etiquetado nutricional: a base de Cereales, a base de Plátanos-Tubérculos, a base de Frutos Secos, Bebidas y Golosinas. Debido a que los valores del etiquetado nutricional se basan en la ración o porción a consumir, y ya que diferían para cada producto, se calculó el contenido nutricional sobre la base de 100 gramos de peso comestible; esto con la finalidad de unificar todos los datos a una misma base para poder compararlos, y promediarlos entre sí. Se muestran los valores de ración y contenido neto; así como, el aporte calórico y de macronutrientes de los 44 subgrupos de alimentos evaluados. Este trabajo representa una contribución para el análisis de la composición nutricional del etiquetado de los productos industrializados, tipo snacks; permite su uso para la evaluación nutricional de individuos y colectivos, además de asentar las bases para la creación de una guía de etiquetados nutricionales.

The labeling is the most visible point of the information of a food and constitutes one of the basic pillars that support its marketing. The aim of this work was to study the composition of nutrients in nutrition labeling of processed products, type snacks, than sold in large supermarket chains in Caracas, Venezuela. 472 nutritional labeling of processed foods were collected in total (domestic and imported). Food products were classified into 5 groups, according to the descriptive name expressed by the manufacturer in nutrition labeling: based on Cereals, based on Plantains-Tubers, based on Nuts, Drinks and Treats. Because nutrition labeling values are based on the serving or portion size, the nutritional content based on 100 grams of edible weight was calculated; this in order to unify all data to a common basis for comparison, and average them together. Tables show the values of ration and net content, as well as, the caloric and macronutrient values of the 44 food subgroups evaluated. This work represents a contribution to the analysis of the nutritional composition labeling of industrial product, type snacks; allows its use for nutritional assessment of individuals and groups, as well as lay the groundwork for the creation of a nutritional labeling guide.
Descritores: Composição de Alimentos
Rotulagem Nutricional
FACIAL EXPRESSIONABATTOIRS
Alimentos/classificação
-Saúde Pública
Alimentos Industrializados
Lanches
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: VE9.1 - Biblioteca


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Id: biblio-887335
Autor: Estrada-Tejada, Dayna K; Alviso-Orellana, Claudia L.
Título: Snacks en las loncheras de niños de un nido peruano / Snacks in kid's lunch box in a Peruvian play group
Fonte: Arch. argent. pediatr;115(3):e216-e216, jun. 2017.
Idioma: es.
Descritores: Comportamento Alimentar
Lanches
-Obesidade
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Tipo de Publ: Carta
Responsável: AR94.1 - Centro de Información Pediatrica


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-764050
Autor: Herrán F, Oscar Fernando; DelCastillo M, Sara; Fonseca C, Zulma Yanira.
Título: Consumo de bocadillos y exceso de peso en niños colombianos / Snack intake and overweight among Colombian children
Fonte: Rev. chil. nutr;42(3):224-234, set. 2015. tab.
Idioma: es.
Projeto: COLCIENCIAS. Departamento Administrativo de Ciencia, Tecnología e Innovación de Colombia; . Secretaria Distrital de Salud de Bogotá; . Gobernación de Cundinamarca; . Universidades Nacional de Colombia; . Universidad Industrial de Santander.
Resumo: Four hundred ninety-five children between 0 and 17 years old provided information about their dietary intake in 966 24-hour dietary recall. Their nutritional status was established based on anthropometry using the growth patterns of WHO. Energy and macronutrients in 27 categories of dietary intake of snacks was determined. The aim was to establish the relationship between excess weight, snacking and consumption of energy derived from them. Based on models of linear regression and binomial where excess weight was the dependent variable and the explanatory power consumption, prevalence ratios (RP) and adjusted differences were calculated. Although energy from snack consumption increases with socioeconomic status, 751 (717, 786) kcal more in quintile 5 versus quintile 1, p <0.0001, the risk of excess in those taking snack is not statistically significant compared to those who did not consume, RP 1.05 (0.40 to 2.76). In conclusion, we established that consumption of snacks is not a determinant of overweight in Colombian children and that the main determinant of overweight and consumption of snacks is urban planning, social development, economic and level of wealth.

Cuatrocientos noventa y cinco niños entre 0 y 17 años aportaron información sobre su consumo dietario en 966 formatos de recordatorios de las últimas 24 horas. En todos se estableció su estado de nutrición con base en antropometría utilizando los patrones de crecimiento de la OMS. Se determinó el consumo de energía y macronutrientes en 27 categorías del consumo dietario de bocadillos con base en evidencia científica. El objetivo fue establecer la relación entre el exceso de peso, el consumo de bocadillos y el consumo de energía derivada de ellos. Con base en modelos de regresión lineal y binomial donde el exceso de peso era la variable dependiente y el consumo de energía la explicatoria, se calcularon Razones de Prevalencia (RP) y diferencias ajustadas. A pesar de que la energía derivada de consumo de bocadillos aumenta con el nivel socioeconómico, 751 (717, 786) kcal más en el quintil 5 versus el quintil 1, p<0,0001, el riesgo de exceso en aquellos que consumen bocadillos no es estadísticamente significativo con respecto a los que no consumen, RP 1,05 (0,40 a 2,76). En conclusión, establecimos que el consumo de bocadillos no es al parecer, determinante del exceso de peso en menores colombianos y que el principal determinante del exceso de peso y del consumo de bocadillos es el urbanismo, el desarrollo social, el económico y el nivel de riqueza.
Descritores: Consumo de Alimentos
Criança
Adolescente
Comportamento Alimentar
Lanches
Obesidade
-Fatores Socioeconômicos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-657703
Autor: Olivera C, Margarita; Ferreyra D, Verónica; Giacomino M, Silvia; Curia C, Ana; Pellegrino G, Néstor; Fournier U, Martín; Apro C, Nicolás.
Título: Desarrollo de barras de cereales nutritivas y efecto del procesado en la calidad proteica / Development of nutritive cereal bars and effect of processing on the protein quality
Fonte: Rev. chil. nutr;39(3):18-25, set. 2012. ilus, graf, tab.
Idioma: es.
Projeto: Universidad de Buenos Aries.
Resumo: Commercial cereal bars (CB) have low and poor nutritional quality of protein and fats and are included in school snacks. A nutritional CB was developed with increased protein and fat content and quality, with a balanced energy distribution. The infIuence of processing on protein quality was studied. The process was divided into two stages: controlled formulation dry premix (DP) and further agglutination before consumption. In DP textured grains were used (rice, whole corn and semolina, wheat germ, oats), egg albumin and milk powder. Honey, egg white, soybean oil and sucrose were used as binding syrup. The processing was carried out in a pilot plant with drying at 105°C, per 30 minutes. Percentage and protein quality (NPU) were determined at each stage: DP, CB before and after drying (HCB and DCB). In DCB fatty acids (FA) were determined by gas chromatography and shelf-life through sensorial evaluation by a trained panel. The DP protein content reached was 21.6 % with NPU 70 % and 91 % of D. For HCB and DCB the results were: protein 14.7 % and 15.7%, NPU 73 % and 51 %, D 86 % and 81 % respectively. In DCB fat was 12.6 %% (16% saturated FA, 34 %% monounsaturated, 48 % polyunsaturated). The energy distribution was balanced. Sensory evaluation showed stable products for 7 days. It would be possible to develop CB in bakeries with short life where a unit of 25 g would cover 7 % of the protein requirement of a 30 kg child.

Las barras de cereales (BC) comerciales presentan bajo contenido y pobre calidad nutricional de proteínas y grasas, siendo actualmente incluidas en colaciones escolares. Se desarrollaron BC nutritivas con aumento del contenido y calidad de proteínas y grasas, distribución energética equilibrada y se estudió la influencia del procesado en la calidad proteica. El proceso se dividió en dos etapas: una premezcla seca (PS) de formulación controlada y posterior aglutinación previo al consumo. En PS se utilizaron cereales texturizados (arroz, maíz entero y sémola, germen de trigo, avena), ovoalbúmina y leche ambas deshidratadas. Para la aglutinación se utilizó miel, clara de huevo, aceite de soja y sacarosa. La elaboración se realizó en planta piloto con secado a 105°C, por 30 minutos. Se determinó el porcentaje y la calidad proteica (UPN) en cada etapa: PS, barra de cereal húmeda (BCH) y seca (BCS). En la BCS se determinaron los ácidos grasos (AG) por cromatografía gaseosa y la estabilidad mediante análisis sensorial por panel entrenado. En PS se alcanzó 21,6% de proteínas con UPN 70% y D 91%. Para BCH y BCS los resultados fueron: proteínas 14,7% y 15,7%, UPN 73% y 51%, D 86% y 81%, respectivamente. En BCS el contenido graso fue 12,6% (16% AG saturados, 34% monoinsaturados, 48% poliinsaturados). La distribución energética de macronutrientes fue equilibrada y la evaluación sensorial arrojó productos estables durante 7 días. Sería posible elaborar en panaderías BC de corta vida útil, donde una unidad de 25 g cubriría 7% del requerimiento proteico de un niño de 30 kg.
Descritores: Proteínas
Qualidade dos Alimentos
Grão Comestível
Ácidos Graxos
Lanches
Valor Nutritivo
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: lil-705416
Autor: Salinas, Nancy.
Título: Caracterización de snacks extruídos de ocumo-maíz enriquecidos con aceite de palma parcialmente refinado como ingrediente funcional / Characterization extruded snacks of taro-corn enriched with partially refined palm oil as a functional ingredient
Fonte: An. venez. nutr;24(2):72-77, dic. 2011. tab.
Idioma: es.
Resumo: El objetivo del presente trabajo fue estudiar algunas características físicas, químicas, nutricionales y sensoriales de snacks extruídos compuestos de maíz (90-100%) y ocumo (5-10%), enriquecidos con aceite de palma parcialmente refinado como ingrediente funcional. Se probaron tres formulaciones de cobertura, compuestas por la mezcla de aceite y saborizantes (polvo de queso cheddar, sal, glutamato monosódico), y se adicionaron a los extruídos en un homogeneizador. Los snacks fueron sacados, empacados, sellados y almacenados a temperatura ambiente. Las formulaciones presentaron diferencias significativas en el contenido de tocoferoles y beta-caroteno con promedios entre 20 y 31 ppm en g-tocoferol, 1.6-4.9 ppm en a-tocoferol, y 1.2-5.4 ppm en a-caroteno. Los snacks extruídos de 90% maíz-10% ocumo cubiertos con la Formulación 2, fue el más aceptado significativamente en color y sabor (a=0.05). La preferencia global de todas las formulaciones fue catalogada como ¨buena¨. Los snacks recubiertos con aceite de palma semirefinado rico en vitamina E y provitamina A, son considerados como alimentos funcionales(AU)

The objective of this work was to study some physical, chemical, nutritional and sensory of extruded snacks compounds of corn (90-100%) and taro (5-10%), enriched with partially refined palm oil as a functional ingredient. We tested three formulations of coverage, consisting of a mixture of oil and flavoring (cheddar cheese powder, salt, monosodium glutamate), and were added to the extruded using a homogenizer. The snacks were removed, packaged, sealed and stored at room temperature. The formulations showed significant differences in the content of tocopherols and beta-carotene with averages between 20 and 31 ppm in a-tocopherol, 1.6-4.9 ppm g-tocopherol, and 1.2-5.4 ppm in a-carotene. Extruded snacks 90% corn-10% taro covered with Formulation 2 was significantly more accepted in color and flavor (a = 0.05). Global preference of all formulations was catalogued as ¨good¨. Snacks coated with semi refined palm oil rich vitamin E and provitamin A, are considered as functional foods(AU)
Descritores: Alimentos Fortificados
Óleo de Palmeira/uso terapêutico
Zea mays
Comportamento Alimentar
Lanches
-Ácidos Graxos Monoinsaturados
Alimentos
Dieta
Alimentos, Dieta e Nutrição
Manipulação de Alimentos
Hiperlipidemias
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Adulto
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-948588
Autor: Coutinho, Edilma Pinto; Silva, João Maria Soares da; Silveira, Hugo Santiago Gonzaga; Azerêdo, Luan Pedro Melo de.
Título: A gastronomia da feira livre do município de Solânea: aspectos higiênicos e tradições culinárias / The cuisine of the free market of Solânea municipality: hygienic aspects and culinary traditions
Fonte: Hig. aliment;27(226/227):24-29, 30/12/2013. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: As feiras desempenham um papel relevante na economia dos municípios interioranos. Entre os diversos produtos comercializados, os alimentos preparados para consumo imediato, como lanches e refeições, constituem uma gastronomia peculiar, que manifesta uma identidade cultural e preserva tradições. Neste trabalho, o objetivo foi realizar um levantamento gastronômico da feira livre do município de Solânea/PB e avaliar as condições higiênicas do preparo e do comércio dos alimentos, com base na Resolução RDC no 216/2004, da ANVISA. Foram realizadas visitas técnicas aos pontos de comercialização dos alimentos, ocasião em que se realizaram entrevistas e se aplicaram questionários. Foram identificados graves problemas higiênicos, fato que coloca em risco a saúde do consumidor e subtrai o potencial da feira enquanto atração turística. Em um contexto de baixa segurança alimentar, a gastronomia da feira livre de Solânea atrai consumidores de todas as classes sociais, seduzidos pelos gostos e aromas do picado de bode, da galinha de capoeira e da carne guisada. O bolo bacia e o bolo baeta se destacam como lanches muito apreciados. O pastel com caldo de cana é outra importante tradição dessa gastronomia popular. Na medida em que os feirantes comercializam pratos típicos, a gastronomia da feira de Solânea ressalta a identidade local e valoriza a culinária regional.

The free markets play an important role in the economy of the municipalities of the interior. Among the various commercialized products, prepared foodstuffs for immediate consumption, such as snacks and meals, constitute a peculiar gastronomy, which manifests a cultural identity and preserves traditions. In this study, the objective was to realize a gastronomical evaluation of the free market in the municipality of Solânea, in the state of Paraíba and evaluate the hygienic conditions of the preparation and commercialization of the foodstuffs, based on Resolution RDC n216/2004 of the ANISA. Technical visits to the commercial foodstuff outlets were realized, on which occasion interviews were held and questionnaires were applied. Serious hygienic problems were identified, a fact which endangers the consumer's health e undermines the market's potential as a tourist attraction. In a context of low nutritional security, the gastronomy of the Solânea free market attracted consumers of all social classes, seduced by the tastes and aromas of minced goat meat, free range chicken and beef stew. Bacia and Baeta cake stand out as snacks that are very much appreciated. The pastry with sugar cane is another important tradition of this popular gastronomy. Insofar the stand holders commercialize typical dishes, the gastronomy of the Solânea fair brings out the local identity and values the northeastern culinary.
Descritores: Higiene
Risco à Saúde Humana
Pesquisa Qualitativa
Alimentos de Rua
Comercialização de Produtos
-Fast Foods
Lanches
Manipulação de Alimentos
Serviços de Alimentação
Abastecimento de Alimentos
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública



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