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Id: lil-471890
Autor: Cardoso, Priscila M; Bricarello, Liliana Paula; Fisberg, Mauro.
Título: Ácidos graxos trans: relação com doenças cardiovasculares e ácidos graxos essenciais / Trans fatty acids: relation with cardiovascular diseases and essential fatty acids
Fonte: Rev. Soc. Cardiol. Estado de Säo Paulo;17(supl.3A):10-13, jul.-set. 2007.
Idioma: pt.
Resumo: O processo de hidrogenação dos óleos vegetais, com o objetivo de oferecer melhor textura e maior tempo de vida útil, resulta na formação dos ácidos graxos "trans". Estes estão presentes em produtos alimentícios processados, como: margarinas, gorduras vegetais e preparações, sorvetes, bolachas e pães. Este estudo revisa...
Descritores: Dieta
Doenças Cardiovasculares/epidemiologia
Gorduras Insaturadas
-Doença das Coronárias
Fenômenos Fisiológicos da Nutrição
Limites: Humanos
Animais
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Id: biblio-1009485
Autor: Izar, Maria Cristina de Oliveira; Fonseca, Francisco Antônio Helfenstein; Xavier, Hermes Toro.
Título: Obesidade e dislipidemia - metas de redução; uso de dietas e medicamentos / Obesity and dyslipidemia - reduction targets; use of diets and drug products
Fonte: Rev. Soc. Cardiol. Estado de Säo Paulo;29(2):148-154, abr.-jun. 2019. graf.
Idioma: en; pt.
Resumo: As doenças cardiovasculares continuam sendo a principal causa de morte no Brasil desde o final da década de 1960, a despeito da tendência de queda observada nos últimos anos. A mudança de estilo de vida relacionada à urbanização e globalização, com alta ingestão calórica e menor gasto energético, o rápido aumento da população idosa devido à maior expectativa de vida levaram à maior prevalência de obesidade e dislipidemias e, consequentemente, doenças cardiovasculares e metabólicas. Pesquisas de base populacional, estudos de coorte e de caso e de controle apontam para a importância do crescimento dos fatores de risco e diferenças regionais indicam que as políticas públicas e o atendimento médico devem priorizar intervenções de saúde tendo como objetivo a prevenção e controle dos fatores de risco mais prevalentes em nosso meio. A abordagem terapêutica da obesidade deve incluir não apenas a redução isolada do peso, e sim, atrelada à melhora metabólica ampla que se associe à diminuição do risco de complicações cardiovasculares. De um modo geral, a perda de peso é mais frequentemente alcançada ao longo dos primeiros meses ou do primeiro ano de exposição aos fármacos e embora alguns sejam mais efetivos, eventos adversos são frequentes, limitando o tratamento a longo prazo. O grande avanço e a maior segurança nos últimos anos vieram com o uso de medicamentos antiiperglicemiantes, como análogos de GLP-1, permitindo o uso a longo prazo com manutenção de resultados e adicionando benefícios cardiovasculares. A abordagem terapêutica das dislipidemias no paciente obeso é imperativa para a evolução desse perfil de pacientes, nos quais múltiplos fatores fisiológicos, bioquímicos, metabólicos e clínicos, estão interconectados e diretamente relacionados com aumentos substanciais do risco de diabetes, de doença aterosclerótica cardiovascular e mortalidade por todas as causas

Cardiovascular disease has been the no. 1 cause of death in Brazil since the late 1960s, despite the downtrend observed in recent years. Lifestyle changes related to urbanization and globalization, high calorie intake and lower energy expenditure, combined with a rapidly aging population due to increased life expectancy, have led to a greater prevalence of obesity and dyslipidemia, and consequently, cardiovascular and metabolic diseases. Population-based surveys, cohort and case-control studies underline the importance of the growth of risk factors, and regional differences indicate that public policies and medical care must prioritize health interventions in order to prevent and control the most prevalent risk factors in our country. The therapeutic approach to obesity must include not only weight reduction alone, but also in combination with comprehensive metabolic improvement, which is associated with a reduced risk of cardiovascular complications. In general, weight loss is more frequently achieved in the first few months or first year of exposure to medications, and although some drugs are more effective, adverse events are common, limiting treatment options to long-term therapy. The major advances and greater safety seen in recent years were achieved with the use of anti-hyperglycemic agents such as GLP-1 analogues, enabling long-term use with maintenance of results and adding cardiovascular benefits. The therapeutic approach to dyslipidemia in obese patients is imperative for the progress of this patient population, in which multiple physiological, biochemical, metabolic and clinical factors are interlinked and directly related to substantial increases in the risk of diabetes, atherosclerotic cardiovascular disease, and all-cause mortality
Descritores: Dieta
Dislipidemias/terapia
Obesidade/prevenção & controle
Obesidade/terapia
-Fatores de Tempo
Brasil
Doenças Cardiovasculares/mortalidade
Índice de Massa Corporal
Epidemiologia
Prevalência
Fatores de Risco
Aterosclerose
Sobrepeso/complicações
Estilo de Vida
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Id: biblio-998610
Autor: Bensenor, Isabela Martins.
Título: Prevalência de fatores de risco cardiovascular no mundo e no Brasil / Prevalence of cardiovascular risk factors worldwide and in Brazil
Fonte: Rev. Soc. Cardiol. Estado de Säo Paulo;29(1):18-24, 2019.
Idioma: en; pt.
Resumo: A doença cardiovascular é a primeira causa de morte em todo o mundo e também no Brasil. Entretanto, um ponto fundamental é que, apesar da mortalidade elevada, ela é altamente passível de prevenção. A relação dos fatores de risco com a doença cardiovascular é um processo em constante evolução. Isso justifica a necessidade de reavaliação dos fatores de risco ao longo do tempo para que as estratégias de prevenção também possam adequar-se a essas mudanças no perfil dos fatores de risco. O artigo analisa a prevalência dos fatores de risco de doenças cardiovasculares no Brasil e no mundo utilizando quatro cenários diferentes: Vigilância de Fatores de Risco e Proteção para Doenças Crônicas por Inquérito Telefônico (VIGITEL), "Global Burden of Diseases", Estudo Longitudinal de Saúde do Adulto (ELSA-Brasil) e Pesquisa Nacional de Saúde (PNS). Em todos esses cenários, destaca-se a queda da prevalência de tabagismo no mundo e particularmente no Brasil. A presença de desigualdade social associou-se à prevalência maior dos fatores de risco nos menos escolarizados e nas faixas de menor renda. Todos os outros fatores de risco associados à doença cardiovascular apresentam frequências elevadas que podem colocar em risco a queda da mortalidade associada a doenças cardiovasculares no Brasil e no mundo em futuro próximo.

Cardiovascular disease is the leading cause of death worldwide and also in Brazil. Ho-wever, a key point is that despite elevated mortality, it is highly preventable. The relationship between risk factors and cardiovascular disease is a constantly evolving process. This justifies the need to reassess risk factors over time so that preventive strategies can also be adapted to these changes in the profile of risk factors. The article analyzes the prevalence of cardiovascular disease risk factors in Brazil and worldwide, using four different scenarios: Surveillance system for risk and protective factors for chronic diseases by telephone survey (VIGITEL), Global Burden of Diseases, Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brazil), and National Health Survey (PNS). The declining prevalence of tobacco smoking in the world and particularly in Brazil stands out in all these scenarios. The presence of social inequality was associated with a higher prevalence of risk factors among the less educated and in lower income brackets. All other risk factors associated with cardiovascular disease are highly common, a fact that may jeopardize the decrease in mortality associated with cardiovascular disease in Brazil and worldwide in the near future
Descritores: Doenças Cardiovasculares/prevenção & controle
Dieta/enfermagem
Obesidade/complicações
-Fatores de Tempo
Estudos Transversais
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Id: biblio-1289276
Autor: Arévalo, Harold; Triana, Miguel Urina; Santacruz, Juan Carlos.
Título: Impacto del aislamiento preventivo obligatorio en la actividad física diaria y en el peso de los niños en Colombia durante la pandemia por SARS-CoV-2 / Impact of mandatory preventive isolation on daily physical activity and weight of children in Colombia during the SARS-cov-2 pandemic
Fonte: Rev. colomb. cardiol;27(6):589-596, nov.-dic. 2020. graf.
Idioma: es.
Resumo: Resumen Introducción: En Colombia, desde el 24 de marzo hasta el 31 de agosto de 2020, los niños y adolescentes estuvieron 162 días en total aislamiento preventivo obligatorio por la pandemia por COVID-19. Objetivo: Conocer y evaluar el comportamiento de niños y adolescente durante el período de confinamiento por Covid-19, para establecer las consecuencias sobre la actividad física y el aumento peso. Métodos: Se elaboró una encuesta virtual abierta realizada en la plataforma de encuestas de Google, dirigida a los padres, la cual estuvo conformada por 5 preguntas: 1. ¿Qué edad tiene su hijo? 2. ¿Cuántos minutos por día de actividad física realiza en casa? 3. ¿Cuántos minutos de pantallas (TV, computador, celular, videojuegos, etc.) ve su hijo al día? 4 ¿Cuántas horas duerme su hijo en la noche? 5. ¿Se ha elevado el peso corporal de su hijo(a)? ¿Cuánto? La encuesta se distribuyó en las bases de datos de la Asociación de Medicina del Deporte y de la Fundación Colombiana del Corazón a través de redes sociales, como WhatsApp, y correos electrónicos. Resultados: Se realizaron 1.139 encuestas virtuales. Se encontró que durante el período de aislamiento obligatorio el 75,2% de los niños no realizó los minutos recomendados de actividad física por la Organización Mundial de la salud (OMS), que el 82,8% superó el tiempo de 60 minutos frente a dispositivos electrónicos y que el 44% aumentó de peso. Conclusiones: En los períodos de confinamiento es importante diseñar estrategias y procesos educativos que promuevan en los niños estilos de vida que puedan conservar a futuro, cuando sean adultos.

Abstract Introduction: In Colombia from March 24 to August 31, 2020, children and adolescents spent 162 days in total mandatory preventive isolation due to the Covid-19 pandemic. Objective: To know and evaluate their behavior of children and adolescents during this period of confinement in order to establish the consequences on the physical activity and weight gain. Methods: An open virtual survey was developed on the Google survey platform, addressed to parents with 5 questions: 1. How old is your child: 2. How many minutes of physical activity at home do you do? 3. How many minutes of screens (TV, computer, cell phone, video games, etc.) her or she watch per day? 4. How many hours does he or she sleep at night? 5. Has your child's body weight increased? How much? This survey was distributed in the databases of the Association of Sports Medicine and the Colombian Heart Foundation through social networks such as WhatsApp and emails. Results: 1,139 virtual surveys were conducted. It was found that during the mandatory isolation period: 75.2% of the children did not perform the minutes of physical activity recommended by the World Health Organization (WHO), that 82.8% exceeded the time of 60 minutes versus to electronic devices and that 44% weight gained. Conclusions: In periods of confinement, it is important to design educational strategies and processes that promote healthy lifestyles in children that can be preserved in the future in adults.
Descritores: COVID-19
-Isolamento Social
Exercício Físico
Dieta
Sobrepeso
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Responsável: CO369.9 - SCC - Sociedad Colombiana de Cardiologia y Cirugía Cardiovascular


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Id: biblio-1047350
Autor: Sousa, Talles Moraes de; Quaresma, Marcus Vinícius Lúcio dos Santos.
Título: Restrição de carboidratos no manejo do diabetes mellitus tipo 2: revisão crítica de ensaios clínicos randomizados / Carbohydrate restriction in the management of diabetes mellitus type 2: critical review of randomized clinical tests
Fonte: Rev. Soc. Cardiol. Estado de Säo Paulo;29(4,Supl):432-440, out.-dez. 2019. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O diabetes mellitus tipo 2 (DM2) é considerado um dos principais distúrbios metabólicos relacionados ao desenvolvimento de doenças cardiovasculares e outras comorbidades, com elevada incidência e prevalência no Brasil e no mundo. Apesar dos avanços em seu tratamento, a projeção mundial é de aumento no número de diagnósticos. No Brasil, o total de pessoas com a doença cresceu mais de 60% em 10 anos. Como o manejo dietético é um dos pilares no tratamento do DM2, este trabalho objetivou analisar os estudos que compararam as dietas restritas em carboidratos com outras abordagens dietéticas a fim de elucidar se esta seria a opção mais adequada para os pacientes com DM2. Assim, fez-se uma revisão de ensaios clínicos randomizados por meio das plataformas de pesquisa PubMed e Cochrane Library em outubro de 2018, selecionando os estudos segundo a estratégia PICO de pesquisa. Dos 398 artigos encontrados, 19 atenderam os critérios de elegibilidade. Após a análise, demonstrou-se que as dietas restritas em carboidratos favorecem o controle glicêmico, melhora do perfil lipídico e redução dos medicamentos para DM2 em relação às outras opções dietéticas, no entanto, os trabalhos apresentam vieses metodológicos e são, em geral, de curto prazo. Sendo assim, é precipitado afirmar que essas dietas são mais efetivas para o tratamento do DM

Type 2 diabetes mellitus (T2DM) is considered one of the primary metabolic disorders related to the development of cardiovascular diseases and other comorbidities, with high incidence and prevalence in Brazil and in the world. Despite advances in its treatment, an increase in the number of diagnoses is estimated worldwide. In Brazil, the total number of people with the disease has grown more than 60% in 10 years. As dietary management is one of the mainstays in the treatment of T2DM, this study aimed to analyze the studies that compared carbohydrate-restricted diets with other dietary approaches to elucidate if this would be the most appropriate option for patients with T2DM. Thus, randomized clinical trials were reviewed through the PubMed and Cochrane Library research platforms in October 2018, selecting the studies according to the PICO research strategy. Of the 398 articles found, 19 met the eligibility criteria and had their data collected. After the analysis, it was demonstrated that carbohydrate-restricted diets support glycemic control, loss of body mass, improvement of lipid profile and reduction of medications for T2DM compared to other dietary options. However, a significant part of the studies has methodological biases and is generally short-term. Therefore, the level of evidence supporting dietary restriction of carbohydrates in the management of T2DM is considered moderate. Thus, according to the principle of the null hypothesis, it is unwise to affirm that these diets are superior in the treatment of DM2
Descritores: Carboidratos
Diabetes Mellitus/terapia
Dieta com Restrição de Carboidratos
-Doenças Cardiovasculares
Índice de Massa Corporal
Fatores de Risco
Índice Glicêmico
Dieta
Obesidade
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Id: biblio-1009937
Autor: Balboni, Maria Clara Hutsch; Gowdak, Marcia Maria Gdoy; Souza, Ismênia Marques de; Damasceno, Náglia Raquel Teixeira.
Título: Impacto da suplementação de ácidos graxos ômega-3 nos transtornos do espectro autista: revisão sistemática baseada em ensaios clínicos randomizados e controlados / Impact of omega-3 fatty acids supplementation on autism spectrum disorders: systematic review based on randomized controlled clinical trials
Fonte: Rev. Soc. Cardiol. Estado de Säo Paulo;29(2 (Supl)):203-210, abr.-jun. 2019.
Idioma: en; pt.
Resumo: Os transtornos do espectro autista (TEAs) são disfunções do desenvolvimento neurológico associadas à alteração de diversos sintomas comportamentais, nos quais se destacam a redução de interações sociais e a execução de atividades repetitivas. Atualmente, o tratamento farmacológico é limitado e parece contribuir para o desenvolvimento de morbidades cardiovasculares. Associado a esse perfil, o restrito e seletivo padrão alimentar, promove o desenvolvimento de diversas deficiências nutricionais, entre as quais, os ácidos graxos essenciais como o ômega-3 (ω-3). Nesta revisão sistemática, baseada em estudos randomizados e controlados, foram selecionados estudos realizados nos últimos 10 anos. Os resultados mostram que a heterogeneidade das populações estudadas com grande variação na dose e tipo de ω-3 administrados em tempos distintos de seguimento dificultam a avaliação precisa da eficácia da intervenção baseada no uso de ω-3. Desta forma, o uso de ω-3 como terapia adjuvante no tratamento de TEA não deve ser recomendado rotineiramente na prática clínica, apesar de sua essencialidade para o adequado desenvolvimento neurológico

Autism spectrum disorders (ASDs) are neurodevelopmental dysfunctions associated with a number of altered behavioral symptoms, including reduced social interactions and the performance of repetitive activities. Pharmacological treatment is currently limited, and appears to contribute to the development of cardiovascular morbidity. Associated with this profile, a restricted and selective dietary pattern promotes the development of several nutritional deficiencies, including essential fatty acids, such as omega-3 (ω-3). In this systematic review, based on randomized controlled trials, studies performed in the last 10 years were selected. The results show that the heterogeneity of the populations studied, with wide variation in the dose and type of ω-3 administered at different times during follow-up, hinder more precise assessment of the effectiveness of the intervention based on the use of ω-3. Thus, the use of ω-3 as adjuvant therapy in the treatment of ASDs should not be routinely recommended in clinical practice, even though it is essential for proper neurological development
Descritores: Transtorno Autístico/diagnóstico
Ácidos Graxos Ômega-3/uso terapêutico
Transtorno do Espectro Autista
-Doenças Cardiovasculares
Fatores Sexuais
Estado Nutricional
Prevalência
Fatores de Risco
Manual Diagnóstico e Estatístico de Transtornos Mentais
Dieta
Relações Interpessoais
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Texto completo SciELO Brasil
Moreira, Luis Fernando
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Id: lil-787901
Autor: Reis, Audrey Machado dos; Kabke, Geórgia Brum; Fruchtenicht, Ana Valéria Gonçalves; Barreiro, Taiane Dias; Moreira, Luis Fernando.
Título: Cost-effectiveness of perioperative immunonutrition in gastrointestinal oncologic surgery: a systematic review / Custo-benefício da imunonutrição perioperatória em cirurgia oncológica do trato gastrointestinal: uma revisão sistemática
Fonte: ABCD arq. bras. cir. dig;29(2):121-125tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Introduction: Costs, length of hospital staying and morbidity are frequently and significantly increased as a result of infections and other complications following surgical procedure for gastrointestinal tract cancer. Recently, improving host defence mechanisms have become a target of interest. Immunonutrition aims at improving immunity, most likely providing key nutrients to maintain T-lymphocyte and other host defence. Aim : To evaluate the immunonutrition in cancer patients who are operated by digestive diseases and assess the cost-effectiveness of this supplementation. Methods: This study consisted of a systematic review of the literature based on reference analyses retrieved from current databases such as PubMed, Lilacs and SciELO. The search strategy was defined by terms related to immunonutrition [immunonutrition, arginine, omega-3 and nucleotides] in combination with [costs, cost-effective and cost-effectiveness] as well as [gastrointestinal cancer surgery, oesophageal, gastric or pancreatic surgery] in English, Portuguese or Spanish language. For cost analyses, currencies used in the manuscripts were all converted to American dollars (US$) in order to uniform and facilitate comparison. Six prospective randomized studies were included in this review. Conclusion: The cost-effectiveness was positive in most of studies, demonstrating that this diet can significantly reduce hospital costs in the North hemisphere. However, similar studies needed to be carried to determine such results among us.

RESUMO Introdução: Custos, tempo de hospitalização e morbidade estão frequentemente aumentados na presença de infecções e outras complicações decorrentes de procedimentos cirúrgicos para o câncer gastrointestinal. Recentemente, a melhora de mecanismos de defesa do hospedeiro tem se tornado um alvo de interesse. Nutrição adequada está fortemente relacionada com competência imune e redução de infeções. Imunonutrição objetiva a melhora da imunidade, principalmente para manutenção de linfócitos-T e outras defesas. Objetivo : Avaliar a imunonutrição em pacientes oncológicos que são operados por doenças do aparelho digestivo e avaliar a relação custo-eficácia desta suplementação. Métodos: Revisão sistemática da literatura baseada nas bases de dados PubMed, Lilacs e SciELO. A busca foi realizada com combinação de descritores em inglês e português relacionados ao tema da revisão: [immunonutrition, arginine, omega-3, nucleotides] combinado com [costs, cost-effective, cost-effectiveness] e [gastrointestinal cancer surgery, oesophageal, gastric or pancreatic surgery]. Para análise de custos, moedas usadas nos artigos foram todas convertidas para dólar americano. Seis estudos randomizados prospectivos foram incluídos nesta revisão. Conclusão: O custo-benefício foi positivo na maioria dos estudos, sugerindo que este tipo de dieta reduz significativamente os custos hospitalares nos países do hemisfério norte. Contudo, estudos similares de custo-benefício devem ser realizados para definir o real custo-benefício em nosso meio.
Descritores: Análise Custo-Benefício
Assistência Perioperatória/economia
Dieta/economia
Neoplasias Gastrointestinais/cirurgia
Neoplasias Gastrointestinais/economia
Imunoterapia/economia
-Procedimentos Cirúrgicos do Sistema Digestório
Assistência Perioperatória/métodos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1284303
Autor: Oliveira, Euripea Leite da Silva; Furlan, Mara Cristina Ribeiro; Uiliana, Catchia Hermes; Santos Junior, Aires Garcia dos; Nagara, Letícia Akie.
Título: Avaliação dos hábitos alimentares em estudantes universitários / Evaluación de hábitos alimentarios en estudiantes universitarios / Evaluation of food habits in university students
Fonte: Rev. enferm. Cent.-Oeste Min;11:3742, 20210000.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: Avaliar os hábitos alimentares de estudantes universitários. Método: Estudo descritivo, transversal, realizado com 204 universitários, por meio de questões adaptadas do instrumento para a Vigilância de Fatores de Risco e Proteção Para Doenças Crônicas por Inquérito Telefônico do Ministério da Saúde. Os dados foram analisados por meio de estatística descritiva. Resultados: Considerando o Guia Alimentar para a População Brasileira, encontrou-se um consumo considerado inadequado dos grupos alimentares: frutas, verduras e legumes, carboidratos, carnes e ovos, peixes, leite e derivados, frituras, doces, refrigerantes e sal, com consumo inadequado entre 60% a 96% dos universitários. Em relação a leguminosas, 61% consumiam, 63% tiravam a gordura aparente das carnes, e 60%, 99% e 85% realizavam as principais refeições café da manhã, almoço e jantar, respectivamente. Conclusão: Os hábitos alimentares entre os estudantes universitários apresentaram-se, em maior parte, inadequados, o que os predispõem a fatores de risco para o desenvolvimento de doenças cardiovasculares ao longo da vida. Esses dados colaboram para a importância de as universidades proporem ações de intervenção junto aos estudantes para escolhas mais saudáveis de alimentação(AU)

Objective: To evaluate the eating habits of university students. Method: A descriptive, cross-sectional study conducted with 204 undergraduate students through questions adapted from the Risk Factors Surveillance and Protection for Chronic Diseases Survey instrument of the Ministry of Health. Data were analyzed using descriptive statistics. Results: Considering the Food Guide for the Brazilian Population, it was found an inadequate consumption of the food groups: fruits, vegetables, carbohydrates, meat and eggs, fish, milk and derivatives, fried foods, sweets, soft drinks, and salt, with inadequate consumption between 60% to 96% of university students. Results showed that 61% consumed vegetables (legumes), 63% removed the apparent fat from meat, and 60%, 99%, and 85% had the main meals, breakfast, lunch, and dinner, respectively. Conclusion: Eating habits among university students were mostly inadequate, which predispose them to risk factors for the development of cardiovascular diseases throughout their lives. These data contribute to the importance of universities proposing intervention actions with students for healthier food choices(AU)

Objetivo: Evaluar los hábitos alimenticios de los estudiantes universitarios. Método: Estudio descriptivo, transversal, realizado con 204 estudiantes universitarios a través de preguntas adaptadas del instrumento de Encuesta de Vigilancia de Factores de Riesgo y Protección para Enfermedades Crónicas del Ministerio de Salud. Los datos se analizaron mediante estadística descriptiva. Resultados: Considerando la Guía de Alimentos para la Población Brasileña, se encontró un consumo inadecuado de los grupos de alimentos: frutas, verduras, carbohidratos, carne y huevos, pescado, leche y derivados, alimentos fritos, dulces, refrescos y sal, con consumo inadecuado entre 60% a 96% de estudiantes universitarios. Con respecto a las legumbres, el 61% consumió, el 63% eliminó la grasa visible de la carne y el 60%, 99% y 85% comió las comidas principales desayuno, almuerzo y cena, respectivamente. Conclusión: Los hábitos alimenticios entre los estudiantes universitarios fueron en su mayoría inadecuados, lo que los predispone a factores de riesgo para el desarrollo de enfermedades cardiovasculares a lo largo de sus vidas. Estos datos contribuyen a la importancia de que las universidades propongan acciones de intervención con los estudiantes para elegir alimentos más saludables(AU)
Descritores: Estudantes
Dieta
Comportamento Alimentar
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR1259.1 - DIBIB - Divisão de Biblioteca


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Id: biblio-1290824
Autor: Zaranza Monteiro, Luciana; Souza Soares Parente, Mayara Vinnie; Soares de Oliveira, Divina Marcia; de Oliveira Toledo, Juliana; de Oliveira Silva, Esther; da Silva Montalvão Andrade, Suelene; Ramírez Varela, Andrea.
Título: Health risk behavior of Brazilian university men
Fonte: Arch. latinoam. nutr;71(2):94-103, jun. 2021. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: The insertion of men in the university environment is a complex and worrying phenomenon permeated by vulnerabilities, which are associated with the adoption of risky behaviors for health. The objective of this study was to evaluate the health behavior of Brazilian university men. A cross-sectional study with 663 men students. The study used a questionnaire on health-related life habits. All the questions were extracted from the Surveillance of Risk and Protection Factors for Chronic Diseases through Telephone Interviews. Logistic regression was used to estimate odds ratios (OR) and 95% confidence intervals and chi-square tests. The analysis of the joint relationships between nutritional status, physical activity and diet was conducted by the multiple correspondence analysis. Of the 663 students, 67.8% were between 20-29 years of age, 69.2% consumed alcohol, 34.5% did not do physical activity, and 34.2% were overweight. The students who did not engage in physical activity smoked more (p=0.05), consumed less fruit (p<0.01), less salad (p<0.01), and consumed full fat milk (p=0.05). In the physically inactive students, a high prevalence of acquiring diabetes mellitus (p<0.01) and high cholesterol (p<0.01) was observed. University students were found to have unhealthy lifestyles. More public policies aimed at promoting preventive measures at universities are needed to encourage healthier health behaviors(AU)

La inserción de los varones en el ámbito universitario es un fenómeno complejo y preocupante permeado por vulnerabilidades, las cuales están asociadas a la adopción de conductas de riesgo para la salud. El objetivo del trabajo fue evaluar el comportamiento de salud de los varones universitarios brasileños. Estudio transversal con 663 varones. El estudio utilizó un cuestionario sobre hábitos de vida relacionados con la salud. Todas las preguntas fueron extraídas de la Vigilancia de Factores de Riesgo y Protección de Enfermedades Crónicas mediante entrevistas telefónicas (Vigitel). Se utilizó la regresión logística para estimar los odds ratios (OR) y los intervalos de confianza del 95% and pruebas del test chi-cuadrado. El análisis de las relaciones conjuntas entre estado nutricional, actividad física y dieta se realizó mediante el análisis de correspondencias múltiples. De los 663 varones, el 67,8% tenía entre 20 y 29 años, el 69,2% consumía alcohol, el 34,5% no hacía actividad física y el 34,2% tenía sobrepeso. Los varones que no realizaron actividad física fumaron más (p = 0,05), consumieron menos fruta (p<0,01), menos ensalada (p<0,01) y consumieron leche entera (p = 0,05). En los varones físicamente inactivos, se observó una alta prevalencia de diabetes mellitus (p<0,01) y colesterol alto (p<0,01). Se descubrió que los varones universitarios tenían estilos de vida poco saludables. Se necesitan más políticas públicas orientadas a promover medidas preventivas en las universidades para fomentar comportamientos de salud más saludables(AU)
Descritores: Estudantes
Universidades
Exercício Físico
Comportamento Alimentar
Estilo de Vida Saudável
-Autoimagem
Dieta
Promoção da Saúde
Limites: Humanos
Masculino
Adulto
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1290900
Autor: Martínez-Bebia, Manuel; Latorre, José Antonio; Giménez-Blasi, Nuria; Anaya-Loyola, Mirian Aracely; Jiménez-Monreal, Antonia María; Olea-Serrano, Fátima; Mariscal-Arcas, Miguel.
Título: Variedad en la calidad de la dieta en adultos españoles y mexicanos / Diet quality variety in Spanish and Mexican adults
Fonte: Arch. latinoam. nutr;71(2):127-137, jun. 2021. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: La pérdida de patrones de alimentación tradicionales a favor de otros más occidentales redunda en un descenso de calidad de la dieta alrededor del mundo. Muchos aspectos determinan la calidad dietética, aunque en general pueden resumirse en una dieta moderada, variada, equilibrada y adecuada para cada individuo. Estos aspectos son evaluados por el Diet Quality Index-International (DQI-I). Objetivo: Comparar la calidad de la dieta de población mexicana y española mediante un índice de calidad internacional de la dieta, determinando que factores son en mayor medida responsables de la pérdida de calidad. Material y métodos: Estudio observacional transversal sobre una muestra representativa de sujetos adultos residentes en Querétaro (México) y de sujetos de la misma franja de edad procedentes de la Región de Murcia, en la cuenca mediterránea española. Se recogieron datos sociodemográficos, antropométricos, de frecuencia de consumo de alimentos y de ingesta con 3 recuerdos de 24 horas y se valoró el DQI-I en la población. Resultados: Se encontraron diferencias para el gasto energético y el DQI-I en todos sus aspectos con valores de calidad superiores para la población mexicana. La variedad fue la dimensión más castigada para todos los sujetos, presentando los mexicanos mejores cifras de consumo de vegetales pero peores para las fuentes proteicas. Conclusiones: La muestra mexicana mejoró las cifras de calidad de la española, tal vez por una mayor influencia de conocimientos en nutrición. El 86% de la población podría mejorar sus puntajes de calidad en el DQI-I ajustando sus frecuencias de consumo de alimentos(AU)

The loss of traditional eating patterns in favour of more Western ones results in a decline in dietary quality around the world. Many aspects determine dietary quality, but in general they can be summarised as a moderate, varied, balanced diet suitable for each individual. These aspects are assessed by the Diet Quality Index-International (DQI-I). Objective: To compare the quality of the diet of the Mexican and Spanish populations using an international diet quality index, determining which factors are most responsible for the loss of quality. Material and methods: Cross-sectional observational study on a representative sample of adult subjects living in Querétaro (Mexico) and subjects of the same age group from the Region of Murcia, in the Spanish Mediterranean basin. Sociodemographic, anthropometric, food frequency consumption and intake data were collected with 3 24-hour recall and the DQI-I was assessed in the population. Results: Differences were found for energy expenditure and DQI-I in all aspects with higher quality values for the Mexican population. Variety was the most punished dimension for all subjects, with Mexicans presenting better figures for vegetable intake but worse for protein sources. Conclusions: The Mexican sample improved the quality figures of the Spanish sample, perhaps due to a greater influence of nutritional knowledge. Eighty-six percent of the population could improve their DQI-I quality scores by adjusting their food consumption frequencies(AU)
Descritores: Qualidade dos Alimentos
Dieta
Metabolismo Energético
-Exercício Físico
Índice de Massa Corporal
Ingestão de Alimentos
Transição Nutricional
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha



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