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Matheus, Selma Maria Michelin
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Id: biblio-837674
Autor: Ulsenheimer, Bruna Hart; Confortim, Heloisa Deola; Jeronimo, Léslie Cazetta; Centenaro, Lígia Aline; Guimarães, Ana Tereza Bittencourt; Bonfleur, Maria Lúcia; Balbo, Sandra Lucinei; Matheus, Selma Maria Michelin; Torrejais, Marcia Miranda.
Título: Effects of duodenal-jejunal bypass on structure of diaphragm in western diet obese rats
Fonte: Acta cir. bras;32(1):1-13, Jan. 2017. graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Purpose: To evaluate the effects of duodenal-jejunal bypass (DJB) on the diaphragm muscle of obese rats fed on a western diet (WD) . Methods: Eighteen male Wistar rats were fed a standard rodent chow diet (CTL group) or WD ad libitum. After 10 weeks, WD rats were submitted to sham (WD SHAM) or duodenal-jejunal bypass (WD DJB). The structure, ultrastructure, collagen content and the morphometry of the neuromuscular junctions (NMJs) were analyzed two months after surgery. Results: WD SHAM rats displayed an increase in body weight, the Lee index and retroperitoneal and peri-epididymal fat pads compared to the CTL group. DJB did not alter these parameters. The muscle fiber structure and NMJs were similar in the WD SHAM and CTL groups. However, the WD SHAM group showed alterations in the fiber ultrastructure, such as loosely arranged myofibrils and Z line disorganization. In addition, WD SHAM animals presented a considerable amount of lipid droplets and a reduction in the percentage of collagen compared to the CTL group. DJB did not affect the structure or ultrastructure of the muscle fibers or the NMJs in the diaphragm of the WD DJB animals. Conclusion: Duodenal-jejunal bypass did not improve the alterations observed in the diaphragm of western diet obese-rats.
Descritores: Diafragma/ultraestrutura
Duodeno/cirurgia
Dieta Ocidental
Jejuno/cirurgia
Junção Neuromuscular/ultraestrutura
Obesidade/cirurgia
-Anastomose Cirúrgica
Distribuição Aleatória
Ratos Wistar
Fibras Musculares Esqueléticas/ultraestrutura
Obesidade/metabolismo
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-972974
Autor: Fernandes, Dalila Pinto de Souza; Cândido, Flávia Galvão; Rocha, José Luiz Marques; Reis, Vanessa Guimarães; Souza, Eliana Carla Gomes; Duarte, Maria Sônia Lopes.
Título: Ingestão de açúcar de adição por estudantes daárea da saúde em uma instituição de ensino de Viçosa, Brasil / Added sugar intake of health area students in an educationalinstitution of Viçosa, Brazil
Fonte: Mundo saúde (Impr.) = Mundo saude (Impr);40(1):[94-105], jan., 20, 2016. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Evidências mostram que o consumo excessivo de açúcares, pode comprometer a qualidade da alimentação impactandonegativamente na saúde. Assim, o objetivo do presente estudo foi avaliar o consumo de macronutrientes e adequaçãodo consumo de açúcar por estudantes da área da saúde da Universidade Federal de Viçosa, Brasil. Participaram desteestudo 157 mulheres e 30 homens, com faixa etária de 21,3 ± 3,4 anos, apresentando IMC e CC médios de 22,03 ±4,03 kg.m-2 e 72,95 ± 8,96 cm, respectivamente. Foram aplicados questionários semiestruturados e procedeu-se àsavaliações antropométricas e dietéticas dos indivíduos. Os resultados revelaram alta ingestão média diária de açúcarde adição (69,21 ± 5,25 g) que, consequentemente, aumentou o teor de frutose da alimentação (36,22 ± 29,78 g),além de uma baixa ingestão de fibras (15,51 ± 7,30 g). Verificou-se que a ingestão média de açúcar de adição estevesignificativamente (p<0,05) associada ao peso corporal (0,172; p=0,041), IMC (0,181; p=0,031) e consumo dosmacronutrientes e cálcio (0,247; p=0,003). Deve-se considerar a necessidade de implementação de medidas que visempromover mudanças comportamentais importantes no que diz respeito à alimentação de graduandos dos cursos desaúde.

Evidence shows that excessive sugar consumption may impair the quality of feeding affecting negatively on health. Theobjective of this study was evaluated the intake of macronutrients and adequacy of sugar consumption by healthcarestudents of Federal University of Viçosa, Brazil. The study included 157 women and 30 men, aged 21.3 ± 3.4 years,with mean body mass index (BMI) of 22.03 ± 4.03 kg m-2 and waist circumference (WC) of 72.95 ± 8.96 cm. Semistructuredquestionnaires were administered and proceeded to anthropometric and dietary assessments of individuals.The results revealed high average daily intake of added sugar (69.21 ± 5.25 g) which consequently increased the fructosecontent of feeding (36.22 ± 29.78 g), and a low intake of fiber (15.51 ± 7.30 g). It was found that the average intakeof added sugar was significantly (p <0.05) associated to body weight (0.172, p = 0.041), BMI (0.181, p = 0.031) andconsumption of macronutrients and calcium (0.247; p = 0.003). Should consider the need to implement measures topromote significant behavioral changes with regard to the supply of undergraduate health courses.
Descritores: Açúcares
Estudantes
Consumo de Alimentos
-Comportamento Alimentar
Bebidas Gaseificadas
Sucos
Biscoitos
Doces
Dieta Ocidental
Estudantes de Ciências da Saúde
Limites: Masculino
Feminino
Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR599.1 - Coordenação Geral de Documentação e Informação (CGDI)


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Id: biblio-972972
Autor: Camilo, Valéria Macedo Almeida; Santana, Jerusa da Mota; Freitas, Fernanda de; Silva, Isabella de Matos Mendes da Silva; Oliveira, Fábio Santos de; Campiolo, Sofia.
Título: Padrões de consumo alimentar em uma cidade doRecôncavo da Bahia: um enfoque na segurançaalimentar e nutricional / Patterns of food consumption in a city Recôncavo of Bahia: a focuson food and nutrition security
Fonte: Mundo saúde (Impr.) = Mundo saude (Impr);40(1):[51-60], jan., 20, 2016. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo desse estudo foi identificar os padrões de consumo alimentar de moradores de uma cidade no Recôncavoda Bahia, analisando no contexto da segurança alimentar e nutricional. Trata-se de um estudo transversal, desenvolvidona cidade de Santo Amaro, Bahia. Participaram deste estudo 50 adultos usuários de Unidades de Saúde da Família.Empregou-se o Questionário de Frequência Alimentar para avaliar o consumo alimentar dos participantes, o qualfoi composto por 93 itens alimentares. Utilizou-se a Análise Fatorial por componentes principais para identificar ospadrões de consumo alimentar da população estudada. A população do estudo foi composta em sua maioria pormulheres (40,80%). Foram identificados quatro padrões de consumo alimentar rotulados da seguinte forma: padrãomisto integrado por frutas, hortícolas, laticínios, preparação e bebidas; padrão tradicional caracterizado por oleaginosas,pescados, grãos, farináceos e cereais; padrão regional composto por preparações regionais, produtos de panificação,massas e ovos; e o padrão ocidental com predomínio de açúcares/açucarados e carnes. O presente estudo identificoudois padrões de consumo alimentar considerados saudáveis e dois padrões alimentares não saudáveis sendo que estesdois últimos padrões representam risco à segurança alimentar e nutricional desta população, por apresentar baixaquantidade de nutrientes e elevada quantidade de sódio e gorduras.

The objective of this study was to identify the patterns of food consumption of residents from a city of the Bahia'sReconcavo, analyzing this issue in the context of food and nutrition security. This is a cross-sectional study, developed inthe city of Santo Amaro, Bahia. Fifty adults, users of the Unit of Family Health, participated in this study. It was employedthe Questionnaire of Food Frequency, which is composed of 93 food items. Factorial analysis for principal componentsin order to identify the consumption patterns of the aforesaid population. The population of this study was composedmostly by women (40,80%). It was identified four patterns of food consumption, labeled as it follows: a mixed patternintegrated by fruits, vegetables, dairy, preparation and beverages, a traditional pattern characterized by oilseeds, fish,grains, farinaceous and cereal, a regional pattern composed by regional preparations, bakery products, dough, andeggs, and an western pattern with predominance of sugars/sugary and meats. The present study identified two foodconsumption patterns considered healthy and two others considered unhealthy. The latter patterns represent a risk tofood and nutritional security of this population, by having low quantity of nutrients and high quantity of sodium and fat.
Descritores: Comportamento Alimentar
Segurança Alimentar e Nutricional
Análise Fatorial
-Política Nutricional
Dieta Ocidental
Limites: Masculino
Feminino
Seres Humanos
Adulto
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR599.1 - Coordenação Geral de Documentação e Informação (CGDI)


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Id: biblio-880586
Autor: Almaguer González, José Alejandro; García Ramírez, Hernán José; Vargas Vite, Vicente; Padilla Mirazo, Mauricio.
Título: Fortalecimiento de la salud con comida, ejercicios y buen humor: La dieta de la Milpa modelo de alimentación mesoamericana saludable y culturalmente pertinente / Strengthening health with food, exercise and good humor: Milpa dietary model healthy and culturally relevant Mesoamerican diet.
Fonte: Ciudad de México; Secretaría de Salud; 2018. 67 p. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: Presentar y difundir un modelo de alimentación saludable basado en los alimentos mesoamericanos que forman parte de nuestra identidad cultural, que impacte positivamente en la nutrición, tanto de personas sanas, como de personas con enfermedades donde la alimentación tiene un papel trascendental.
Descritores: Características Culturais
Educação Alimentar e Nutricional
Dieta Saudável
-Dieta Ocidental
México
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-876698
Autor: Ströher, Roberta; Macedo, Isabel Cristina de; Oliveira, Carla de; Scarabelot, Vanessa Leal; Rizzo, Tizye Lima; Goularte, Jeferson Ferraz; Caumo, Wolnei; Klein, Adriane Belló; Sanvitto, Gilberto Luiz; Torres, Iraci L. S.
Título: Cafeteria diet increases liquid intake and serum creatinine levels in rats
Fonte: Clin. biomed. res;37(4):323-329, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Introduction: Important changes in human dietary pattern occurred in recent decades. Increased intake of processed foods leads to obesity, which is related with the development of chronic diseases such as type 2 diabetes mellitus, hypertension, as well as cardiovascular and chronic kidney diseases. The prevalence of hypertension has also dramatically increased in recent years, and high sodium intake contributes to this scenario. In healthy individuals, kidneys are the primary end-organs that regulate sodium homeostasis. This study aims to evaluate renal function parameters and systolic blood pressure measurements in an animal model of obesity. Methods: Sixty-day-old male Wistar rats (n=30) were divided into two groups: standard (SD) and cafeteria diet (CD). Cafeteria diet was altered daily and was composed by crackers, wafers, sausages, chips, condensed milk, and soda. All animals had free access to water and chow and the experiment was carried out for 6 weeks. Weight gain, sodium and liquid intake control, systolic blood pressure measurements, and renal function parameters were evaluated. Results: Animals exposed to cafeteria diet had an increase of 18% in weight compared to the control group. Sodium intake was increased by cafeteria diet and time (F(1,28)=773.666, P=0.001 and F(5,28)=2.859, P=0.02, respectively) and by the interaction of both factors (F(6,28)=2.859, P=0.02). On liquid intake occurred only effect of cafeteria diet and time (F(1,28)=147.04, P=0.001 and F(5,28)=3.996, P=0.003, respectively). Cafeteria diet exposure also induced an increase on creatinine serum levels (P=0.002), however this effect was not observed on creatinine urine levels (P>0.05) nor on systolic pressure measurements (Students' t test, P>0.05). Conclusions: Obesity induced by cafeteria diet exposure increases liquid intake and alters creatinine serum levels, an important renal function marker. Considering the high consumption of hypercaloric food currently in the world, further studies are required to elucidate the modifications on renal function triggered by this diet over time (AU)
Descritores: Creatinina/sangue
Dieta Ocidental/efeitos adversos
Ingestão de Líquidos/efeitos dos fármacos
Hipertensão/induzido quimicamente
Rim/fisiopatologia
-Pressão Arterial/efeitos dos fármacos
Creatinina/urina
Modelos Animais de Doenças
Rim/efeitos dos fármacos
Obesidade/sangue
Obesidade/etiologia
Ratos Wistar
Sódio na Dieta/efeitos adversos
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR18.1 - Biblioteca FAMED/HCPA


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Id: biblio-871070
Autor: Gorgulho, Bartira Mendes.
Título: Diferenças e similaridades na qualidade da refeição do Brasil e Reino Unido: que lições podemos aprender? / Similarities and differences of meal quality between Brazil and United Kingdom what lessons can we learn?.
Fonte: São Paulo; s.n; 2016. 141 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Introdução. Apesar de consumirmos alimentos combinados e estruturados em refeições, a maioria dos estudos ainda se concentra em nutrientes ou alimentos consumidos isoladamente. Além disso, comparar a alimentação entre países em diferentes fases de transição nutricional e epidemiológica pode fornecer informações relevantes relacionadas à prevenção da obesidade e DCNT. Objetivo. Caracterizar e comparar a qualidade nutricional da principal refeição consumida por adultos residentes no Brasil e Reino Unido. Materiais e Métodos. A primeira etapa do estudo consistiu na revisão sistemática da literatura, que subsidiou a etapa seguinte, o desenvolvimento do Main Meal Quality Index. Para comparar a qualidade das refeições utilizou-se dados dos inquéritos alimentares Inquérito Nacional de Alimentação INA-POF 2008-09 e National Diet and Nutrition Survey - NDNS. Para a identificação e avaliação da qualidade da refeição utilizou-se duas diferentes abordagens: (1) abordagem híbrida, com a descrição da composição das refeições por meio da árvore de decisão de classificação, e (2) abordagem dirigida pela hipótese, através da aplicação do Main Meal Quality Index. Além disto foram analisados modelos de regressão múltipla a fim de identificar os fatores associados. Resultados. Considerando o horário de consumo e a contribuição energética, os eventos alimentares definidos como principal refeição foram o almoço, para o Brasil, e jantar, para o Reino Unido.

Introduction. Although individuals consume foods combined and structured at meals, most authors still have studied nutrient or single food. Furthermore, compare countries in different stages of nutritional and epidemiological transition can provide relevant information related to the prevention of obesity and NCDs. Objective. To characterize and compare the nutritional quality of meals consumed by adults living in Brazil and UK. Subjects and methods. The first stage of the study consisted of a systematic review of the literature, which subsidized the next step, the development of the Main Meal Quality Index. Data from food surveys "National Survey of Food - INA - HBS 2008-09" and "National Diet and Nutrition Survey - NDNS" were used to analyzed and compare the main meals quality. Two different approaches for the identification and evaluation of the main meal pattern were used: (1) hybrid approach, to evaluate of the meal patters using data reduction techniques; and (2) hypothesis-driven approach, with the Main Meal Quality Index. Then, regression models were applied to analyzed associated sociodemographic factors. Results. Considering time slot and energy content, the eating events defined as main meal were lunch, for Brazil, and dinner, for UK. Brazilian main meal (58 points) had better nutritional quality, with greater participation of fiber and carbohydrates, and lower content of total and saturated fat, and energy density.
Descritores: Dieta Ocidental/etnologia
Comportamento Alimentar
Comportamento Alimentar/etnologia
Valor Nutritivo
Recomendações Nutricionais
Refeições/etnologia
-Brasil
Inquéritos sobre Dietas
Reino Unido
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência
BR67.1; DR, 1305. CM. 56235/2016


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Id: biblio-870312
Autor: Lopes, Gisele Aparecida Dionísio.
Título: Repercussões a longo prazo do padrão alimentar ocidental ocorrido durante a gestação, lactação e fase juvenil na susceptibilidade ao desenvolvimento de câncer do cólon em ratos / Long term effects of ther western eating pattern occurred during pregnancy, lactation and the juvenile phase on susceptibility to colon cancer development in mice.
Fonte: Botucatu; s.n; 2014. 40 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. Faculdade de Medicina de Botucatu para obtenção do grau de Doutor.
Descritores: Focos de Criptas Aberrantes
Neoplasias do Colo
Neoplasias Colorretais
Dieta Ocidental
Desenvolvimento Fetal
Responsável: BR33.1 - Divisão Técnica de Biblioteca e Documentação
BR33.1


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-722128
Autor: Ebertz, Claudia Emanuelli; Bonfleur, Maria Lúcia; Bertasso, Iala Milene; Mendes, Mariana Carla; Lubaczeuski, Camila; Araujo, Allan Cezar de Freitas; Paes, Antônio Marcus; Amorim, Elaine Manoela Porto de; Balbo, Sandra Lucinei.
Título: Duodenal jejunal bypass attenuates non-alcoholic fatty liver disease in western diet-obese rats
Fonte: Acta cir. bras;29(9):609-614, 09/2014. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: PURPOSE: To evaluate the effects of duodenal-jejunal bypass (DJB) on serum and hepatic profiles of obese rats fed on a western diet (WD). METHODS: Twenty eight male Wistar rats were fed a standard rodent chow diet (CTL group) or WD ad libitum. After 10 weeks, WD rats were submitted to sham (WD SHAM) or duodenal-jejunal bypass (WD DJB). Body weight, fat pad depots, glycemia, insulinemia, HOMA-IR, TyG, lipids profile and hepatic analyses were evaluated two months after surgery. RESULTS: The WD SHAM group presented greater obesity, hyperglycemia, hyperinsulinemia, insulin resistance, hypertriglyceridemia and hepatic steatosis than the CTL group. WD DJB rats presented decreased serum glucose and insulin resistance, when compared to WD SHAM animals, without changes in insulinemia. In addition, DJB surgery normalized serum TG and attenuated TG accumulation and steatosis in the liver of the WD DJB group. Hepatic ACC and FAS protein expressions were similar in all groups. CONCLUSION: Duodenal-jejunal bypass attenuates hepatic parameters of non-alcoholic fatty liver disease in obese rats fed on a western diet. .
Descritores: Dieta Ocidental
Duodeno/cirurgia
Derivação Gástrica/métodos
Jejuno/cirurgia
Hepatopatia Gordurosa não Alcoólica/cirurgia
Obesidade/cirurgia
-Tecido Adiposo
Acetil-CoA Carboxilase/análise
Peso Corporal
Glicemia/análise
Resistência à Insulina
Fígado/metabolismo
Fígado/patologia
Hepatopatia Gordurosa não Alcoólica/metabolismo
Hepatopatia Gordurosa não Alcoólica/patologia
Obesidade/metabolismo
Proteínas Serina-Treonina Quinases/análise
Ratos Wistar
Reprodutibilidade dos Testes
Fatores de Tempo
Triglicerídeos/sangue
Limites: Animais
Masculino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME



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