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Id: biblio-1019802
Autor: Santos, Carina de Sousa; Nascimento, Fabrício Expedito Lopes.
Título: Isolated branched-chain amino acid intake and muscle protein synthesis in humans: a biochemical review / Consumo isolado de aminoácidos de cadeia ramificada e síntese de proteína muscular em humanos: uma revisão bioquímica
Fonte: Einstein (Säo Paulo);17(3):eRB4898, 2019.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Alongside a proper diet, ergogenic aids with potential direct and/or indirect physical performance enhancing effects are sought after for improved adaptation to physical training. Nutritional ergogenics include diet composition changes and/or dietary supplementation. Branched-chain amino acids valine, leucine and isoleucine are widely popular among products with ergogenic claims. Their major marketing appeal derives from allegations that branched-chain amino acids intake combined with resistance physical exercise stimulates muscle protein synthesis. Evidence supporting the efficacy of branched-chain amino acids alone for muscle hypertrophy in humans is somewhat equivocal. This brief review describes physiological and biochemical mechanisms underpinning the effects of complete protein source and branched-chain amino acid intake on skeletal muscle growth in the postabsorptive and post-exercise state. Evidence in favor of or against potential anabolic effects of isolated branched-chain amino acid intake on muscle protein synthesis in humans is also examined.

RESUMO No treinamento físico, buscam-se, além de uma dieta adequada, recursos ergogênicos que possam maximizar direta e/ou indiretamente o desempenho físico. Entre as categorias de recursos ergogênicos, o nutricional compreende a modulação da composição dietética e/ou uso de suplementação. A comercialização dos suplementos de aminoácidos de cadeia ramificada valina, leucina e isoleucina possui muita popularidade entre aqueles com alegação ergogênica. O principal marketing está na afirmação de que o consumo isolado de aminoácidos de cadeia ramificada associado ao exercício físico resistido estimula a síntese de proteína muscular. As evidências da eficácia da ingestão isolada de aminoácidos de cadeia ramificada para a hipertrofia muscular em humanos parecem equivocadas. Nesta breve revisão, apresentamos a compreensão fisiológica e bioquímica de como a ingestão de uma fonte completa de proteína e de aminoácidos de cadeia ramificada afeta o crescimento do músculo esquelético no estado pós-absortivo e pós-exercício. Mostramos também as evidências que suportam ou não a afirmação dos potenciais efeitos anabólicos na síntese de proteína muscular dos aminoácidos de cadeia ramificada quando consumidos isoladamente em humanos.
Descritores: Aminoácidos de Cadeia Ramificada/metabolismo
Proteínas Musculares/biossíntese
-Exercício Físico/fisiologia
Músculo Esquelético/metabolismo
Período Pós-Prandial/efeitos dos fármacos
Suplementos Nutricionais
Absorção Gastrointestinal/efeitos dos fármacos
Aminoácidos de Cadeia Ramificada/fisiologia
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1013010
Autor: Cisneros, Lucía Cristina Vázquez; Moreno, Alma Gabriela Martínez; López-Espinoza, Antonio; Espinoza-Gallardo, Ana Cristina.
Título: Effect of the fatty acid composition of meals on postprandial energy expenditure: a systematic review
Fonte: Rev. Assoc. Med. Bras. (1992);65(7):1022-1031, July 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: SUMMARY The energy imbalance produced by an increase in caloric intake and/or decrease in energy expenditure induces obesity. However, the fatty acid composition of a diet can affect the metabolism in different ways, having a role in the development of obesity. AIM To determine the effect of different fatty acids types and composition on Diet-Induced Thermogenesis (DIT) and postprandial energy expenditure in humans. METHODS A search in the PubMed and Web of Science databases, yielded a total of 269 potential articles as a first result; 254 were excluded according to the criteria. RESULTS Fifteen articles were used for this systematic review. The studies analyzed report different effects of the fatty acids of the treatment on the diet-induced thermogenesis. Evidence indicates that the consumption of polyunsaturated fatty acids causes a greater DIT than saturated fatty acids. Also, the consumption of medium-chain fatty acids compared to long-chain fatty acids has been shown to increase DIT. Likewise, the use of certain oils has shown positive effects on postprandial energy expenditure, as is the case of olive oil, compared to rapeseed oil. CONCLUSIONS The use of specific types of fatty acids in the everyday diet can increase postprandial energy expenditure in humans. Nevertheless, longer-term studies are required.

RESUMO O desequilíbrio energético produzido pelo aumento da ingestão calórica e/ou diminuição do gasto energético provoca obesidade. Sem embargo, a composição de ácidos graxos da dieta pode afetar diferencialmente o metabolismo, tendo um papel no desenvolvimento da obesidade. OBJETIVO Determinar os efeitos de diferentes tipos de ácidos graxos e sua composição na termogênese induzida por dieta e no gasto energético pós-prandial em humanos. MÉTODOS Uma busca nas bases de dados da PubMed e da Web of Science gerou um total de 269 artigos potenciais como primeiro resultado; 254 foram excluídos de acordo com os critérios. RESULTADOS Quinze artigos foram utilizados para esta revisão sistemática. Os estudos analisados informam os efeitos diferenciais dos ácidos graxos no tratamento da termogênese induzida pela dieta. As evidências indicam que o consumo dos ácidos graxos poli-insaturados ocasiona maior DIT que os ácidos graxos saturados. Além disso, demonstra-se que o consumo dos ácidos graxos da cadeia média, em comparação com os ácidos graxos da cadeia longa, aumenta o DIT. Do mesmo modo, o uso de certos azeites demonstra os efeitos positivos sobre o gasto de energia pós-prandial, como é o caso do azeite de oliva, em comparação com o azeite de colza. CONCLUSÃO O uso de tipos específicos de ácidos graxos na dieta habitual pode aumentar o gasto de energia pós-prandial nos seres humanos. Sem embargo, é necessária maior investigação no longo prazo.
Descritores: Período Pós-Prandial/fisiologia
Metabolismo Energético/fisiologia
Ácidos Graxos/química
Refeições/fisiologia
-Termogênese/fisiologia
Dieta
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão Sistemática
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Martinez, Tânia Leme da Rocha
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Id: biblio-838707
Autor: Scartezini, Marileia; Ferreira, Carlos Eduardo dos Santos; Izar, Maria Cristina Oliveira; Bertoluci, Marcello; Vencio, Sergio; Campana, Gustavo Aguiar; Sumita, Nairo Massakazu; Barcelos, Luiz Fernando; Faludi, André A; Santos, Raul D; Malachias, Marcus Vinícius Bolívar; Aquino, Jerolino Lopes; Galoro, César Alex de Oliveira; Sabino, Cleide; Gurgel, Maria Helane Costa; Turatti, Luiz Alberto Andreotti; Hohl, Alexandre; Martinez, Tania Leme da Rocha.
Título: Positioning about the Flexibility of Fasting for Lipid Profiling / Posicionamento sobre a Flexibilização do Jejum para o Perfil Lipídico
Fonte: Arq. bras. cardiol;108(3):195-197, Mar. 2017. tab.
Idioma: en.
Descritores: Triglicerídeos/sangue
Colesterol/sangue
Jejum/sangue
Período Pós-Prandial
-Padrões de Referência
Valores de Referência
Fatores de Tempo
Brasil
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-915475
Autor: Carrasco, Fernando; Cavada, Gabriel.
Título: Los niveles plasmáticos de glicentina en ayuno son mayores en pacientes con bypass gástrico en Y de Roux que presentan hipoglicemia post prandial durante una comida test / Fasting levels of glicentin are higher in Roux-en-Y gastric bypass patients exhibiting postprandial hypoglycemia during a meal test
Fonte: Rev. chil. endocrinol. diabetes;11(3):116-118, jul. 2018.
Idioma: es.
Descritores: Derivação Gástrica/efeitos adversos
Glicentina/sangue
Hipoglicemia/etiologia
-Glucagon/sangue
Período Pós-Prandial
Cirurgia Bariátrica/efeitos adversos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Comentário
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-838428
Autor: Villar, Miriam Méndez-del; Martínez-Abundis, Esperanza; Preciado-Márquez, Rafael O; González-Ortiz, Manuel.
Título: Effect of diacerein as an add-on to metformin in patients with type 2 diabetes mellitus and inadequate glycemic control
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);61(2):188-192, Mar.-Apr. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective To evaluate the effect of diacerein as an add-on to metformin in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM) and inadequate glycemic control. Materials and methods A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial was carried out on 12 patients with T2DM and inadequate glycemic control [glycated hemoglobin A1c (A1C) ≥ 7%] with metformin as monotherapy (≥ 1500 mg per day) for at least the previous 90 days. Fasting and postprandial glucose were measured before and after the pharmacological intervention. A1C, lipid profile, creatinine and uric acid were also evaluated. After randomization, all patients continued with their dose of metformin. Six subjects received placebo and the other six volunteers took diacerein. Data were tested using the Wilcoxon signed-rank, Mann-Whitney U and chi-square tests. The Institutional Ethics Committee approved the study protocol. Results After 90 days of diacerein as an add-on to metformin, there was a significant decrease in fasting glucose (196 ± 79 vs. 149 ± 70 mg/dL, p < 0.05), postprandial glucose (262 ± 99 vs. 187 ± 70 mg/dlL, p < 0.05) and A1C (8.4 ± 2.0 vs. 6.7 ± 1.7 %, p < 0.05). Conclusions Diacerein as an add-on to metformin in patients with T2DM improved their glycemic control.
Descritores: Antraquinonas/administração & dosagem
Diabetes Mellitus Tipo 2/tratamento farmacológico
Hipoglicemiantes/administração & dosagem
Metformina/administração & dosagem
Anti-Inflamatórios/administração & dosagem
-Placebos
Fatores de Tempo
Glicemia/análise
Glicemia/efeitos dos fármacos
Hemoglobina A Glicada/análise
Método Duplo-Cego
Reprodutibilidade dos Testes
Resultado do Tratamento
Estatísticas não Paramétricas
Período Pós-Prandial
Diabetes Mellitus Tipo 2/fisiopatologia
Relação Dose-Resposta a Droga
Quimioterapia Combinada
Sobrepeso/fisiopatologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-887564
Autor: Coelho, Raquel Cristina L A; Hermsdorff, Helen Hermana M; Gomide, Renata S; Alves, Raquel Duarte M; Bressan, Josefina.
Título: Orange juice with a high-fat meal prolongs postprandial lipemia in apparently healthy overweight/obese women
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);61(3):263-268, May-June 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Foundation for Research Support of the State of Minas Gerais; . CNPq.
Resumo: ABSTRACT Objective We investigated the postprandial response of lipid markers to a high-fat meal (HFM) with two different beverages in apparently healthy normal-weight and overweight/obese women. Subjects and methods This crossover, randomized study enrolled 36 women, of whom 21 had normal weight (body mass index [BMI] 22 ± 1.8 kg/m2) and 15 had overweight/obesity (BMI 31 ± 3.7 kg/m2). In two different test days, the participants ingested a HFM (37% of energy as saturated fat) with 500 mL of water (HFM-W) or 500 mL of orange juice (HFM-OJ). Blood samples were collected at baseline (12-hour fasting), and at 2, 3, and 5 hours postprandial. The analysis included fasting and postprandial total cholesterol, HDL-c, LDL-c, triglycerides (TG), uric acid, and complement C3. Brazilian Clinical Trials Registry (ReBEC); Primary Identification Number: RBR-2h3wjn (www.ensaiosclinicos.gov.br). Results TG levels increased at 3 hours with HFM-OJ in normal-weight women (p = 0.01) and returned to normal levels at 5h. TG increased at 3 hours with HFM-W (p = 0.01) and HFM-OJ (p = 0.02), and remained high at 5 hours (p = 0.03) in overweight/obese women. Complement C3 remained unchanged, but showed different responses between meals (p = 0.01 for positive incremental area under the curve [piAUC] HFM-OJ vs. HFM-W, respectively). Conclusions In apparently healthy overweight/obese women compared with normal-weight ones, the concomitant intake of orange juice with a HFM prolonged postprandial lipemia but had no effect on postprandial complement C3 concentrations.
Descritores: Período Pós-Prandial/fisiologia
Citrus sinensis
Sobrepeso/sangue
Dieta Hiperlipídica
Sucos de Frutas e Vegetais
Hiperlipidemias/sangue
-Valores de Referência
Triglicerídeos/sangue
Gorduras na Dieta/sangue
Índice de Massa Corporal
Colesterol/sangue
Análise de Variância
Jejum
Estatísticas não Paramétricas
Estudos Cross-Over
Limites: Humanos
Feminino
Adulto
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Zajdenverg, Lenita
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Registro de Ensaios Clínicos
Id: biblio-1019349
Autor: Souto, Débora Lopes; Lima, Érika dos Santos; Dantas, Joana Rodrigues; Zajdenverg, Lenita; Rodacki, Melanie; Rosado, Eliane Lopes.
Título: Postprandial metabolic effects of fructose and glucose in type 1 diabetes patients: a pilot randomized crossover clinical trial
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);63(4):376-384, July-Aug. 2019. tab.
Idioma: en.
Reg. de E.C: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01713023
Resumo: ABSTRACT Objective To test the influence of oral fructose and glucose dose-response solutions in blood glucose (BG), glucagon, triglycerides, uricaemia, and malondialdehyde in postprandial states in type 1 diabetes mellitus (T1DM) patients. Subjects and methods The study had a simple-blind, randomized, two-way crossover design in which T1DM patients were selected to receive fructose and glucose solutions (75g of sugars dissolved in 200 mL of mineral-water) in two separate study days, with 2-7 weeks washout period. In each day, blood samples were drawn after 8h fasting and at 180 min postprandial to obtain glucose, glucagon, triglycerides, uric acid, lactate, and malondialdehyde levels. Results Sixteen T1DM patients (seven men) were evaluated, with a mean age of 25.19 ± 8.8 years, a mean duration of disease of 14.88 ± 4.73 years, and glycated hemoglobin of 8.13 ± 1.84%. Fructose resulted in lower postprandial BG levels than glucose (4.4 ± 5.5 mmol/L; and 12.9 ± 4.1 mmol/L, respectively; p < 0.01). Uric acid levels increased after fructose (26.1 ± 49.9 µmol/L; p < 0.01) and reduced after glucose (-13.6 ± 9.5 µmol/L; p < 0.01). The malondialdehyde increased after fructose (1.4 ± 1.6 µmol/L; p < 0.01) and did not change after glucose solution (-0.2 ± 1.6 µmol/L; p = 0.40). Other variables did not change. Conclusions Fructose and glucose had similar sweetness, flavor and aftertaste characteristics and did not change triglycerides, lactate or glucagon levels. Although fructose resulted in lower postprandial BG than glucose, it increased uric acid and malondialdehyde levels in T1DM patients. Therefore it should be used with caution. ClinicalTrials.gov registration: NCT01713023.
Descritores: Edulcorantes/metabolismo
Período Pós-Prandial/efeitos dos fármacos
Diabetes Mellitus Tipo 1/metabolismo
Frutose/metabolismo
Glucose/metabolismo
-Triglicerídeos/sangue
Glicemia/análise
Glicemia/efeitos dos fármacos
Estudos Cross-Over
Relação Dose-Resposta a Droga
Tolerância a Medicamentos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-717353
Autor: Novoa Reyes, Italo; Caravedo Martínez, María; Huerta-Mercado Tenorio, Jorge; De los Ríos Senmache, Raúl; Pinto Valdivia, José; Bussalleu Rivera, Alejandro.
Título: Recurrencia de la infección gástrica con Helicobacter pylori en adultos peruanos con distrés postprandial dos años después de la erradicación exitosa / Recurrence rate of Helicobacter pylori infection two years after successful eradication in Peruvian patients presenting with postprandial distress syndrome
Fonte: Rev. gastroenterol. Perú;34(1):15-21, ene. 2014. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: Hasta el año 2000, en Perú se habían reportado tasas de recurrencia de H. pylori muy altas que podrían hacer inefectiva la erradicación de la infección a largo plazo e incrementar la prevalencia de cáncer gástrico y otras patologías asociadas. Materiales y métodos: Estudio de cohorte única, prospectivo. Se reclutaron participantes peruanos con distrés postprandial e infección con H. pylori diagnosticada mediante el análisis histopatológico de biopsias gástricas. Aquellos con erradicación exitosa después del tratamiento fueron contactados dos años después para determinar la tasa de recurrencia mediante la prueba del aliento con urea marcada. Resultados: De 129 participantes dispépticos infectados con H. pylori elegibles, 101 tuvieron erradicación exitosa de la infección y 28 permanecieron infectados post-tratamiento. La tasa de efectividad fue de 77,2%. Dos años después, se pudieron contactar a 65 participantes con erradicación exitosa post-tratamiento, 5 de los cuales tuvieron recurrencias positivas y 60 permanecieron libres de la infección. La tasa de recurrencia fue 7,7% dos años posttratamiento (IC 1,5%-13.5%, = 0,05) y la tasa de recurrencia anual fue 3,85% por año-paciente de seguimiento. El 94% de los participantes seguidos provenían del nivel socioeconómico bajo de la ciudad, el 95,4% contaba con agua potable domiciliaria y el 90,8% consumía agua hervida diariamente. Conclusiones: La tasa de recurrencia del H. pylori en algunas poblaciones del Perú es baja y comparable a la de los países desarrollados. En estas poblaciones, la erradicación del H. pylori podría constituir una medida de salud pública para el control de la infección.

Introduction: The general reported recurrence rate of H. pylori infection in Peru is high, implying that the long term effectiveness of anti H. pylori therapy is lower than expected. This would lead to an increase in the prevalence of gastric cancer and other associated pathologies. Materials and Methods: This is a prospective cohort study including Peruvian patients with postprandial distress and H. pylori infection confirmed by gastric biopsy who recieved treatment and achieved bacterial eradication. Two years after the initial diagnosis, patients were contacted to determine the recurrence rate of H. pylori infection through the Urea breath test. Results: 101 /129 of the patients that were infected with H. pylori had a successful eradication of the infection and 28/129 failed to eradicate the bacteria. The effectiveness rate of treatment was 77.2%. Two years after successful eradication we were able to contact 65/101 participants, 5 of them presented positive urea breath tests (recurrence rate of infection of 7.7%) (IC 1.5%-13.5%, α= 0.05). The annual recurrence rate was 3.85% per year/ patient. 94% of the patients in the cohort came from poor city areas, 95.4% had drinking water at home and 90.8% drank boiled drinking water on a daily basis. Conclusions: The recurrence rate of H. pylori in some populations of Peru is lower than expected and comparable with developed countries.
Descritores: Infecções por Helicobacter/epidemiologia
Helicobacter pylori
-Estudos de Coortes
Doenças do Sistema Digestório/microbiologia
Infecções por Helicobacter/complicações
Peru
Período Pós-Prandial
Estudos Prospectivos
Recidiva
Indução de Remissão
Saciação
Síndrome
Fatores de Tempo
Limites: Adulto
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Feminino
Humanos
Masculino
Pessoa de Meia-Idade
Adulto Jovem
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-564504
Autor: Guarnizo-Poma, Mirella Fátima; Pando-Álvarez, Rosa; Arbañil-Huamán, Hugo.
Título: Variaciones de la presión arterial sistólica durante el periódo posprandial / Variations of systolic blood pressure during postprandial time
Fonte: Rev. Soc. Peru. Med. Interna;22(3):103-109, jul.-sept. 2009. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: OBJETIVO. Evaluar las variaciones de la presión arterial sistólica (PAS) en el periodo posprandial en sujetos hiperten-sos y sus controles. MATERIALES Y MÉTODOS. Se estudió a 27 adultos hipertensos esenciales de entre 40 y 60 años y sus 27 controles pareados por sexo, edad e IMC. Se les realizó el test de tolerancia a la glucosa (TTG) junto a la medición de presión arterial basal, a los 30, 60 y 120 minutos. Se consideró variación anormal a un descenso o aumento de más de 20 mm Hg en el promedio de las la glucosa y la insulina a los 30, 60, 120 minutos de la prueba. RESULTADOS. El 65 por ciento de los pacientes hipertensos pre-sentó variaciones anormales de la PAS frente al 8 por ciento de los controles. La anormalidad más frecuente de PAS en el estado posprandial fue la hipotensión (88 por ciento), la que estuvo en relación al antecedente de hipertensión arterial. Se observó un mayor valor de glicemia a las 2 horas-posprandial en los que presentaron variaciones anormales en relación a los que no lo hicieron (120 mg/dL vs. 102 mg/dL, p menor que 0,05). El grupo que presentó hipotensión posprandial presentó valores de triglicéridos menores en relación a los que presentaron hipertensión posprandial (114 mg/dL vs. 176 mg/dL, p menor que 0,05) y se observó triglicéridos en ayunas altos en los sujetos que presentaron hipertensión posprandial y los valores más bajos en aquellos con hipotensión posprandial. Los niveles de insulina no presentaron diferencias en ambos grupos. CONCLUSIÓN. La variación posprandial más frecuente posterior a una sobrecarga de carbohidratos fue la hipotensión arterial sistólica, la que se presentó principalmente en los sujetos hipertensos. Todas las variaciones anormales de la presión arterial sistólica posprandial estuvieron asociadas a mayores niveles de la glucosa a las 2 horas-posprandial.

OBJECTIVE. To assess variations in systolic blood pressure dur-ing the postprandial time in hypertensive subjects and controls. MATERIAL AND METHODS. It was studied 27 adults patients with essential hypertension between 40 and 60 and their 27 controls matched by sex, age and BMI. All of them underwent to the glu-cose tolerance test (GTT) and insulin, lipids and blood pressure were measured at baseline, 30, 60 and 120 minutes. Abnormal variation was considered a decrease or increase over 20 mmHg in mean systolic pressures after ingestion with respect to base-line. RESULTS. Sixty five per cent of hypertensive patients showed abnormal variations in blood pressure compared with 8 per cent per cetn of controls. The most common abnormality in the postprandial state was hypotension (88 per cent), mainly in hypertensive patients. There was an increased in the mean blood glucose at 2 hours post-prandial in those with abnormal variations of systolic blood pressure in contrast with those who did not (120 mg/dL vs. 102 mg/dL, p minor that 0,05). The group that showed postprandial hypo-tension had less levels of triglycerides than patients with post-prandial hypertension (114 mg/dL vs. 176 mg/dL, p minor that 0,05). Insulin levels did not differ in both groups. CONCLUSION. The most frequent variation in blood pressure after a glucose load-ing was systolic arterial hypotension, mainly in hypertensive patients. All the variations of postprandial systolic blood pres-sure were associated to higher levels of postprandial glycemia.
Descritores: Hipertensão
Período Pós-Prandial
Pressão Sanguínea
Teste de Tolerância a Glucose
-Estudos Observacionais como Assunto
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-893752
Autor: Silva, Giovanio Vieira da.
Título: Blood pressure variability: another puzzle piece / Variabilidade da pressão arterial: mais uma peça do quebra-cabeça
Fonte: J. bras. nefrol;39(2):102-103, Apr.-June 2017.
Idioma: en.
Descritores: Pressão Sanguínea/fisiologia
-Período Pós-Prandial
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Editorial
Responsável: BR1.1 - BIREME



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