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Id: lil-442241
Autor: Hirose, Edson; Panizzi, Antônio R; Cattelan, Alexandre J.
Título: Effect of relative humidity on emergence and on dispersal and regrouping of first instar Nezara viridula (L) (Hemiptera: Pentatomidae)
Fonte: Neotrop. entomol;35(6):757-761, Nov.-Dec. 2006. ilus, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Council for Scientific and Technological Development; . Embrapa National Soybean Research Center. EH.
Resumo: Laboratory studies with 1st instar of southern green stink bug, Nezara viridula (L.) indicated that relative humidity (RH) greatly affected nymph emergence and survivorship up to the 2nd instar, reaching the maximum value (≈ 90 percent) with RH of > 80 percent. At 60 percent RH, 60 percent of the nymphs emerged and survived, while with 0 percent RH only ≈ 15 percent of eggs hatched, and most nymphs died. Emerged nymphs from egg masses placed in plastic boxes with a gradient of humidity remained on egg shells for ca. one day. After this period, they dispersed and regrouped on top of shells 6.8 ± 0.67 times, until they abandoned the shells toward the source of humidity, avoiding the water-saturated areas. Duration taken for each rearrangement (dispersal + regroup) increased with time, with a range of ≈ 26 min to 44 min. The mean duration of the grouping behavior on egg shells after each rearrangement decreased from ≈ 102 min (1st) to 24 min (6th and last grouping). The rearrangement behavior of 1st instars on top of egg shells apparently compensates for the water loss of nymphs.

Estudos em laboratório com ninfas de primeiro ínstar do percevejo verde Nezara viridula (L.) indicaram que a umidade relativa (UR) afetou significativamente a eclosão e a sobrevivência das ninfas até o segundo ínstar, alcançando o valor máximo (≈ 90 por cento) com a UR > 80 por cento. Com 60 por cento de UR, 60 por cento das ninfas eclodiram e sobreviveram, enquanto com 0 por cento de UR apenas 15 por cento das ninfas eclodiram e a maioria morreu. As ninfas eclodidas de massas de ovos colocadas em caixas de plástico com gradiente de umidade permaneceram sobre os córions (cascas dos ovos) por cerca de um dia. Após esse período elas dispersaram e reagruparam sobre os córions 6.8 ± 0.67 vezes, até o abandono dos córions em direção à fonte de umidade, evitando as áreas saturadas com água. A duração de cada comportamento de rearranjo (dispersão + agrupamento) aumentou com o tempo, variando de ≈ 26 min a 44 min. A duração média em que as ninfas ficaram agrupadas após cada rearranjo decresceu de cerca de 102 min, para o primeiro rearranjo, até 24 min, para o sexto e último rearranjo. Esse comportamento de rearranjo do primeiro ínstar sobre os córions aparentemente compensa a perda de água pelas ninfas.
Descritores: Hemípteros/crescimento & desenvolvimento
-Umidade
Ninfa
Dinâmica Populacional
Fatores de Tempo
Limites: Animais
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1038660
Autor: Oliveira, P. T. L; Amaro, A. L. N; Yanagi Júnior, T; Ferraz, G. A. S; Yanagi, S. N. M.
Título: Bioclimatic zoning and trend analysis applied to broilers / Zoneamento bioclimático e análise de tendência aplicados a frangos de corte
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(5):1631-1638, set.-out. 2019. ilus, mapas.
Idioma: en.
Resumo: The objective of the present study was to establish the bioclimatic zoning by the temperature and humidity index (THI), considering a historical period and a future scenario, in order to represent the thermal environment for broiler breeding in the State of Minas Gerais. A historical series (1976 - 2014) of THI minimum, average and maximum calculated based on data from 48 conventional meteorological stations was used, belonging to the National Institute of Meteorology of the State of Minas Gerais. The analysis of the temporal series was based on the Mann-Kendall test and linear regression. A geostatistical analysis was also carried out to determine the comfort zoning of broilers as a function of the THI intervals. In this way, the THI spatial mapping methodologies and trend analysis for the prediction of a possible future climate scenario can help in the development of risk maps for monitoring thermal comfort of broilers, being indispensable in the planning of actions for the mitigation of the climatic change impacts on the productive chain of the State of Minas Gerais.(AU)

O objetivo do presente trabalho foi estabelecer o zoneamento bioclimático por meio do índice de temperatura e umidade (ITU), considerando-se um período histórico e um cenário futuro, de forma a representar o ambiente térmico para criação de frangos de corte no estado de Minas Gerais. Foi utilizada uma série histórica (1976 - 2014) de ITU mínimo, médio e máximo, que foram calculados com base em dados oriundos de 48 estações meteorológicas convencionais, pertencentes ao Instituto Nacional de Meteorologia do Estado de Minas Gerais. A análise da série temporal se baseou no teste de Mann-Kendall e na regressão linear. Procedeu-se, também, à análise geoestatística para determinação do zoneamento do conforto de frangos de corte segundo os intervalos de ITU. Dessa forma, as metodologias de mapeamento espacial do ITU e a análise de tendência para predição de um possível cenário climático futuro podem auxiliar no desenvolvimento de mapas de risco para o monitoramento do conforto térmico de frangos de corte, sendo indispensáveis no planejamento de ações para mitigação dos impactos das mudanças climáticas sobre a cadeia produtiva do estado de Minas Gerais.(AU)
Descritores: Aves Domésticas/crescimento & desenvolvimento
Temperatura Ambiente
Mudança Climática/estatística & dados numéricos
Galinhas
Umidade
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-1025306
Autor: Morais, Natália Leite de.
Título: Capacidade adaptativa específica do município de São Paulo às mudanças climáticas: uma análise a partir do mapeamento das áreas de risco, sistema de alerta e planos de contingência de Defesa Civil / Specific adaptive capacity of the city of São Paulo to climate change an analysis based on the mapping of risk areas, warning system and Civil Defense contingency plans.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 143 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Saúde Ambiental para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: O processo de urbanização da cidade de São Paulo foi caracterizado pelo rápido adensamento populacional e desordenada expansão da área urbana, que destinou às populações mais vulneráveis socioeconomicamente áreas distantes dos núcleos centrais e sem infraestrutura urbana. Esse processo é refletido até os dias atuais, uma vez que parcela significativa da população paulistana reside em ocupações subnormais expostas aos riscos ambientais, o que a torna mais vulnerável aos impactos das mudanças climáticas se comparada às camadas sociais mais privilegiadas e melhor localizadas espacialmente. Apesar das projeções e pesquisas mais recentes relacionadas aos impactos das mudanças climáticas no Brasil, eventos recentes evidenciam que as cidades brasileiras ainda não estão devidamente adaptadas para lidar com esse fenômeno. Entendendo que a capacidade adaptativa de um sistema (uma cidade, por exemplo) refere-se à sua aptidão em mudar para um estado mais sustentável e em mobilizar os recursos necessários para antecipar ou responder aos riscos e impactos das mudanças climáticas, o objetivo desta dissertação é contribuir para uma compreensão sobre a capacidade adaptativa, particularmente quanto à capacidade específica, do município de São Paulo frente às mudanças climáticas. Para tanto, foram analisados três instrumentos vigentes: o mapeamento de áreas de risco, o sistema de alerta e os planos de contingência que possuem interface com o clima - Plano Preventivo para Chuvas de Verão (PPCV), Plano de Contingência para situações de Baixas Temperaturas (PCBT) e Plano de Contingência para situações de Baixa Umidade (PCBU), ferramentas gerenciadas atualmente pela Coordenação Municipal de Defesa Civil (COMDEC). Os resultados obtidos nesta pesquisa, a partir de revisão de literatura, pesquisa documental, realização de entrevistas e grupos focais, evidenciam que as discussões sobre mudanças climáticas e as projeções futuras ainda não estão internalizadas nas ferramentas analisadas e que não há uma integração fortemente estabelecida entre o Comitê Municipal de Mudanças do Clima e Ecoeconomia e os demais setores da Prefeitura. Ademais, revelam que há um distanciamento da população nas ações de planejamento e execução dessas ferramentas e que as descontinuidades político-partidárias interferem negativamente no andamento dessas e de outras políticas públicas, além do déficit de recursos humanos, tecnológicos e financeiros estar associado, principalmente, às práticas ineficazes de gestão (má administração) e distribuição. Um diagnóstico sobre esses instrumentos e recomendações para facilitar o processo de adaptação e aprimorar a capacidade de adaptação específica da cidade de São Paulo serão reunidos e disponibilizados também na forma de um relatório técnico.

The urbanization process of the city of São Paulo was characterized by a rapid population density increase and disorderly expansion of the urban area, which allocated remote areas without urban infrastructure to the most socioeconomically vulnerable population. This process is reflected to the present days, since a significant part of the population of São Paulo resides in subnormal occupations exposed to environmental risks, which makes it more vulnerable to the impacts of climate change when compared to the more privileged and better located social strata. Despite recent projections and researches related to the impacts of climate change in Brazil, recent events show that Brazilian cities are not yet adequately adapted to deal with this phenomenon. Assuming that the adaptive capacity of a system (a city, for example) refers to its ability to move to a more sustainable state and to mobilize necessary resources to anticipate or respond to the risks and impacts of climate change, the objective of this dissertation is to contribute to an understanding of the adaptive capacity, particularly regarding the specific capacity of the city of São Paulo in the face of climate change. For that, the mapping of risk areas, the alert system and contingency plans that have interface with the climate were analyzed - Preventive Plan for Summer Rain (PPCV), Contingency Plan for Low Temperature Situations (PCBT) and Contingency Plan for Low Humidity Situations (PCBU), tools currently managed by the Municipal Civil Defense Coordination (COMDEC). The results obtained in this research, based on literature review, documentary research, interviews and focus groups, show that the discussions about climate change and projections were not yet internalized by the analyzed tools and that there is no strongly established integration between the Municipal Committee on Climate Change and Ecoeconomics and other sectors of the City Hall. In addition, they reveal that there is a distancing between the population and the planning and execution of these tools and that party-political discontinuities impact negatively in the progress of these and other public policies, besides the fact that the lack of human, technological and financial resources is mainly associated with ineffective management (maladministration) and distribution. A diagnosis of these instruments and recommendations to facilitate the adapting process and to improve the specific adaptation capacity of the city of São Paulo will be gathered and made available in the form of a technical report.
Descritores: Mudança Climática
Zona de Risco
Adaptação
Planos de Contingência
Mapeamento Geográfico
-Chuvas
Alerta Hidrológico
Umidade
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-1011333
Autor: Mombach, M. A; Pereira, D. H; Pina, D. S; Bolson, D. C; Pedreira, B. C.
Título: Silage of rehydrated corn grain / Silagem de grão de milho reidratado
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(3):959-966, May-June 2019. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The objective with this study was to evaluate the effect of different levels of water inclusion on the chemical composition and fermentation profiles of reconstituted corn grain silage. The experiment was carried out in a factorial arrangement in a completely randomized design, with three replicates per treatment. Five treatments were evaluated with different levels of water inclusion (% of the natural matter): dry corn grain (control); 90% dry corn grain (DCG) and 10% water; 80% DCG and 20% water; 70% DGC and 30% water; and 60% DCG and 40% water, totaling 45 experimental silos. Inclusion of water in the silage of reconstituted corn grain promoted a reduction in the CP (%) and NDF (%) contents. However, the water increase elevated the NPN/TN contents and the amount of effluent, gas and dry matter (%) losses. The treatment with inclusion of 30% water in the natural matter leads to a better fermentation profile and fewer losses of effluent and dry matter, so it is recommended for ensiling dry ground corn grain.(AU)

Objetivou-se avaliar o efeito de diferentes níveis de inclusão de água na composição química e no perfil fermentativo de silagem de grão de milho reidratado. O experimento foi conduzido em esquema fatorial, em um delineamento inteiramente ao acaso. Cinco tratamentos com diferentes níveis de inclusão de água (% da matéria natural) foram avaliados: milho grão seco (controle); 90% de milho grão seco (MGS) e 10% de água; 80% de MGS e 20% de água; 70% de MGS e 30% de água e 60% de MGS e 40% de água, totalizando 45 silos experimentais. A inclusão de água na silagem do grão de milho reconstituído promoveu redução nos conteúdos de PB (% MS) e FDN (% MS). Contudo, o incremento de água aumentou os teores de NNP/NT e as perdas por efluente, gás e matéria seca. O tratamento com a inclusão de 30% de água na matéria natural propicia um melhor perfil fermentativo e menores perdas por efluente e matéria seca, sendo recomendado para a ensilagem de grão de milho seco moído.(AU)
Descritores: Silagem
Zea mays
-Fermentação
Umidade
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-964585
Autor: Chagas, Juana Catarina Cariri; Ferreira, Marcelo de Andrade; Azevedo, Marcílio de; Siqueira, Michelle; Elins, Aghata; Barros, Leonardo.
Título: Feeding management strategy for sheep in feedlot in hot and humid region / Estratégia de manejo alimentar para ovinos confinados em região quente e úmida
Fonte: Biosci. j. (Online);31(4):1164-1173, july/aug. 2015.
Idioma: en.
Resumo: This study aimed to evaluate the effect of different feeding schedules on the ingestive behavior, dry matter (DM) intake, neutral detergent fiber intake (NDF), respiratory rate (RR) and rectal temperature (RT) of Santa Ines sheep, in feedlot in hot and humid climate region. Five non-castrated male sheep with an initial average weight of 27 ± 3 kg were distributed in a 5x5 Latin Square experimental design. Feed was offered twice daily, the first meal at 7:00h for all treatments, and the second meal, was offered at: 13:30h, 15:00h, 16:30h, 18:00h, or 19:30h. The RR and RT were measured thrice (morning, afternoon and evening) in a day. The feeding behavior (time of eating, rumination and idleness) was recorded in minutes for period of 24 hours visually. The environmental conditions (air temperature and humidity) was measured to determine the thermal comfort index, THI (Temperature-Humidity Index), which ranged between 72 and 83. There was no evidence that different afternoon feeding times affected rectal temperature during the morning (38.9°C), afternoon (39.0°C) or evening (39.0°C). The respiratory rate during the afternoon was higher for animals fed at 15:00h (55.2 mov.min-1) than for animals fed at 18:00h or 19:30h (29.6 and 31.6 mov.min-1, respectively).

O estudo objetivou avaliar o efeito dos diferentes horários de fornecimento da dieta sob parâmetros fisiológicos e comportamento ingestivo de ovinos, confinados em região quente e úmida. Foram utilizados cinco machos de peso médio inicial (27 ± 3 kg), distribuídos em Quadrado Latino 5 x 5. O alimento foi ofertado duas vezes ao dia, a primeira refeição às 7:00h e a segunda refeição (tratamentos) foi ofertada às: 13:30h, 15:00h, 16:30h, 18:00h, ou 19:30h. A frequência respiratória (FR) e a temperatura retal (TR) foram avaliadas em 3 períodos do dia. O comportamento ingestivo (tempo de alimentação, ruminação e ócio) foi avaliado visualmente a cada 10 min durante 24 horas. As condições ambientais foram monitoradas para determinar do ITU (índice de temperatura e umidade) que variou entre 72 a 83. Os animais mantiveram a TR dentro da faixa fisiológica normal e não diferiram dentre os tratamentos experimentais: manhã (38,9°C), tarde (39,0°C) e noite (39,0°). A FR também não foi diferente dentre os tratamentos para os períodos da manhã (37,2 mov.min-1) e noite (34,4 mov.min-1), porém no período da tarde a FR dos animais alimentados às 15:00h (55,2 mov.min-1) foi maior do que os demais tratamentos. Os diferentes manejos adotados não exerceram influência sobre os consumos de consumos de matéria seca (1,015 Kg) e FDN (0,364 Kg). Para os tempos totais das atividades de alimentação (289 min/dia), ruminação (500 min/dia) e ócio (650 min/dia) não foram observadas diferenças em função dos horários de fornecimento da dieta, no entanto houve diferença na distribuição dessas atividades ao longo do dia, em que claramente se observou a adaptação dos animais ao manejo alimentar adotado em cada tratamento experimental. Sugere-se mais estudos específicos a fim de avaliar as interações entre as respostas apresentadas e o desempenho animal.
Descritores: Ovinos
Ruminação Digestiva
Temperatura Alta
Umidade
Ração Animal
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-2548
Autor: Pereira, Samarina Gabrielle de Fátima; Monteiro, Paulo Sérgio; Costa, Ana Paula Ribeiro; Botrel, Regiane Victória de Barros Fernandes.
Título: Avaliação da qualidade de queijo parmesão ralado de diferentes marcas comerciais / Quality evaluation of grated parmesan cheese from different brands
Fonte: Hig. aliment;30(258/259):64-68, 30/08/2016. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O queijo parmesão é um produto bastante consumido no país, principalmente na forma ralada e existem poucos trabalhos científicos disponíveis na literatura, abordando a qualidade do produto comercializado. Assim, torna-se necessário, avaliar as diferentes marcas de queijo parmesão ralado disponíveis no mercado. Desta forma, o objetivo desse estudo foi avaliar a qualidade físico-química de queijo parmesão ralado de oito diferentes marcas comercializadas nos estados de Minas Gerais e do Espírito Santo, verificando se os produtos atendem aos padrões estabelecidos pela legislação vigente. Foram realizadas as análises físico-químicas de umidade, cinzas e cloretos, análise qualitativa de amido e análise microbiológica de bolores e leveduras, em três repetições. A metade das marcas avaliadas apresentou teor de umidade fora do padrão estabelecido pelo regulamento técnico para fixação de identidade e qualidade de queijo ralado, onde o valor máximo de umidade é de 20,0% para o queijo parmesão ralado. Dentre as quatro marcas irregulares, a umidade variou de 20,69% a 33,28%, indicando uma elevada variação acima do limite estabelecido. Na análise de cloretos foram encontrados teores entre 3,32% e 8,17%, bem como a análise de cinzas apresentou resultados variando entre 6,62% e 10,31%, indicando a ocorrência de uma elevada variação nos processos tecnológicos de produção, principalmente na etapa de salga, a qual influencia no teor de cinzas. Em nenhuma amostra foi detectada a presença de amido, indicando que não houve a adição indevida do mesmo aos produtos. Em relação à presença de bolores e leveduras, 12,5% das amostras avaliadas apresentaram contagens acima do limite estabelecido pela legislação, inconformidade que pode estar relacionada às condições de processamento e armazenamento inadequadas.

Parmesan is widely consumed in Brazil, mainly in the shredded form and few studies are available on literature about the commercial product quality. Thus, it is necessary to evaluate different brands available in the market. The aim of this study was to evaluate the physical-chemical quality of parmesan shredded cheese from eight different brands available in Minas Gerais and Espírito Santo State, Brazil, markets, evaluating their accordance to food legislation. Moisture content, chloride, minerals, starch qualitative analysis and microbiological analysis for yeasts and molds were the physical-chemical evaluations, carried out in three replications. Half of the evaluated brands presented moisture content outside the established standard for the identity and quality of the shredded cheese, in which the maximum moisture content is 20.0% for the shredded parmesan cheese. Between the four brands outside the standard, the moisture content varied from 20.69 to 33.28%, indicating a high variation above the established standard. For chlorides, contents from 3.32 to 8.17% were observed and for total minerals the results varied from 6.62 to 10.31%, indicating a high variation in the steps of production, mainly on cheese salting, which can influence the minerals content. No starch was observed in the samples, indicating that no starch addition was made in the products. For the yeasts and molds evaluations, 12.5% of the samples presented the counting above the legislation established limit, which could be related to the processing and storage conditions.
Descritores: Contaminação de Alimentos/análise
Queijo/análise
Queijo/microbiologia
Inspeção de Alimentos
Análise de Alimentos
Microbiologia de Alimentos
-Leveduras
Fungos/isolamento & purificação
Umidade
Legislação sobre Alimentos
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: biblio-966226
Autor: Gomes, Raphael dos Santos; Almeida, João Carlos de Carvalho; Carneiro, Jailton da Costa; Azevedo, Flavio Henrique Vidal; Lista, Fábio Nunes; Elyas, Ana Cristina Wyllie; Oliveira, Tadeu Silva de.
Título: Impacts of citrus pulp addition and wilting on elephant grass silage quality / Impacto da adição de polpa citríca e do emurchecimento na qualidade da silagem de capim-elefante
Fonte: Biosci. j. (Online);33(3):675-684, may/jun. 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this work was to evaluate the use of citrus pulp addition and wilting on fermentative characteristics, chemical composition as well as gas and effluent losses of elephant grass silage. The elephant grass (70 growth days) was collected manually; one portion was immediately chopped and another one was allowed to wilt in the sun for a period of 6 h and subsequently chopped for the production of silage. Experimental PVC silos (10 cm diameter x 30 cm height) were used and sand bags were placed at the bottom of the silos. Citrus pulp (80 g kg-1 of MN) was added at the beginning of ensilage. The ensiled material was manually compressed to provide a specific mass of approximately 600 kg m-3 of silage. After 60 days, the silos were opened; gas and effluent losses were calculated and we determined pH, dry matter (DM), crude protein(CP), neutral detergent fibre (NDF), lignin, ammonia nitrogen, ash and in vitro dry matter digestibility (IVDMD). We added 0 or 80 g kg-1 of citrus pulp to wilted and un-wilted elephant grass. We used a completely randomised design with a 2 x 2 factorial arrangement (wilted or un-wilted) x (with or without citrus pulp), totalling treatments with five repetitions. Average values were compared using the F test with a probability of 5%. The addition of citrus pulp resulted in reduced levels of NDF, lignin, ash, N-NH3 and pH and in increased values of DM and IVDMD of silages. Wilting increased the DM, NDF and lignin values and reduced the concentrations of CP, IVDMD and N-NH3. Based on our results, citrus pulp addition improves the chemical composition of elephant grass silage and increases its in vitro dry matter digestibility.

Objetivou-se avaliar o uso de polpa cítrica e do emurchecimento sobre as características fermentativas, composição química e perdas de silagens de capim-elefante. O capim-elefante foi colhido manualmente com cerca de 70 dias de rebrota, uma parte foi picada imediatamente e outra foi emurchecida ao sol por 6 horas e posteriormente picado para confecção das silagens. Foram utilizados silos experimentais de PVC com 10 cm de diâmetro e 30 cm de altura, no fundo dos silos foram colocados sacos com areia. A polpa cítrica foi incluída na base de 80 g kg-1 da matéria natural no momento da ensilagem. O material ensilado foi compactado manualmente de forma a proporcionar massa específica de aproximadamente 600 kg m-3 de silagem. No momento da ensilagem foram pesados os silos vazios, os sacos com areia, o material ensilado e os silos cheios. Após 60 dias os silos foram pesados novamente e logo em seguida abertos. Foram calculadas as perdas por gases e efluentes e determinados o pH, conteúdo de matéria seca, teores de proteína bruta, fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente ácido (FDA), celulose, hemicelulose e lignina, cinzas, nitrogênio amoniacal e digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS). Foi utilizado o delineamento inteiramente casualisado em arranjo fatorial 2 (emurchecido ou não) x 2 (com polpa cítrica ou não), 4 tratamentos com 5 repetições, totalizando 20 parcelas. As médias foram comparadas pelo teste F a 5%. O uso de polpa cítrica reduziu os níveis de FDN, lignina, cinzas, N-NH3 e o pH e aumentou a MS e a DIVMS das silagens. O emurchecimento aumentou a MS, FDN e a lignina e reduziu a proteína bruta, DIVMS e N-NH3. O uso da polpa cítrica melhora a composição química e a digestibilidade in vitro da matéria seca de silagens de capim-elefante.
Descritores: Silagem
Pennisetum
Umidade
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-965610
Autor: Monteiro, Luciano de Magalhães; Nogueira, Roberta Martins; Pires, Evaldo Martins.
Título: A valid method for determining the water content of the Brazil nut (Bertholletia excelsa) / Validação de um método para determinação do teor de água da castanha-do-Brasil (Bertholletia excelsa)
Fonte: Biosci. j. (Online);32(4):952-959, july/aug. 2016. tab.
Idioma: en.
Resumo: For proper handling of a product knowledge regarding its water content is essential. To provide fast, inexpensive and reliable results, the direct evaporation method of water in oil bath (EDABO) has been proven to be a viable alternative, at all stages of production of the Brazil nut. Therefore, adaptation and validation of the EDABO method for the almonds was developed using ten lots, five for each stage, maintaining the water content range between 3.73 and 29.13% w.b, which is the typical water content range for the product from the collection phase until its final marketing. The oil bath temperatures tested were 150° C to 200° C, from 10 to 10° C for the adaptation step. The results thus obtained were compared with the water content recorded for the same batch employing the vacuum oven method as the standard. In the adaptation step the most suitable temperature range was set. Next, the method was validated to test for the precision, accuracy and linearity of the pre-set temperature range. During this step, temperature of 150° C were observed to ensured water content results consistent with those determined by the standard method. In the validation step the temperature of 150° C revealed precision, accuracy and linearity and were comparable to the standard method. Therefore, considering the technical aspects for implementation of this method, it was concluded that 150° C temperature was validated.

Para o manuseio adequado de um produto, conhecimento do seu teor de água é essencial. Por fornecer resultados rápidos, baratos e confiáveis, o método de evaporação direta da água no banho de óleo (EDABO) é comprovadamente uma alternativa viável para se conhecer o teor de água do produto, em todas as fases de produção da castanha-do-brasil. Para isso o método EDABO para as amêndoas foi desenvolvido utilizando-se dez lotes, cinco para a fase de adaptação e os outros cinco para a fase de validação, mantendo a faixa de teor de água entre 3,73 e 29,13% b.u.. Esta é a faixa de teor de água típica para o produto a partir da fase de extração até sua comercialização final. As temperaturas do banho de óleo testadas foram 150 a 200 °C, a cada 10 °C durante a adaptação. Os resultados obtidos foram comparados com o teor de água registrado para o mesmo lote empregando o método da estufa a vácuo como o referência. Na etapa de adaptação foi definida a faixa de temperatura mais adequada. Em seguida, o método foi validado para testar a precisão, exatidão e linearidade da faixa de temperatura pré-definida. Durante a adaptação, somente a temperatura de 150 °C apresentou resultados de teor de água consistentes com aqueles determinados pelo método de referência. Na etapa de validação, a temperatura de 150 °C revelou precisão, exatidão e linearidade e foram equivalentes àqueles determinados pelo método da estufa a vácuo. Portanto, considerando os aspectos técnicos para a implementação deste método, concluiu-se que 150 °C de temperatura foi validado.
Descritores: Sementes
Água
Bertholletia
Umidade
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Brackmann, Auri
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Id: biblio-965577
Autor: Brackmann, Auri; Thewes, Fabio Rodrigo; Anese, Rogério de Oliveira; Machado, Eduardo Perkovski; Ludwig, Vagner; Schultz, Erani Eliseu.
Título: Relative humidity and its interaction with the wounds on decay incidence and ripening of 'Galaxy' apples during cold storage / Umidade relativa e sua interação com ferimentos sobre a incidência de podridões e o amadurecimento de maçãs 'Galaxy' durante o armazenamento
Fonte: Biosci. j. (Online);32(4):857-862, july/aug. 2016. tab.
Idioma: en.
Resumo: The objectives of the present work were control the decay incidence and ripening of wounded fruits by the relative humidity management during the storage. Fruits were allocated in mini experimental chambers at the temperature of 1°C during 5 months. Was verified a significant interaction on ethylene production after 2 and 6 days of shelf life at 20°C. On the evaluation carried out after 6 days, wounded fruits stored under LRH showed lower ethylene production. There was higher mass loss in wounded fruits stored in HRH. Wounded fruits showed high decay incidence. The LRH is not an efficient method to control decay incidence in wounded fruits, but maintain higher flesh firmness, lower ethylene production and respiration rate.

Objetivou-se neste trabalho controlar a ocorrência de podridões e o amadurecimento de frutos com ferimentos pelo manejo da umidade relativa (UR) durante o armazenamento. Os frutos foram acondicionados em minicâmaras experimentais na temperatura de 1°C durante um período de cinco meses. Observou-se uma interação significativa para produção de etileno aos dois e seis dias de exposição a 20°C. Na análise aos seis dias, frutos com ferimento em baixa umidade relativa (BUR) apresentaram menor produção de etileno. Houve maior perda de massa em frutos com ferimento em alta UR. Frutos com ferimento apresentaram elevados índices de podridão. O uso de BUR não é eficiente no controle de podridões em frutos com ferimentos, porém ela mantém maior firmeza de polpa, menor produção de etileno e taxa respiratória.
Descritores: Malus
Etilenos
Armazenamento de Alimentos
Umidade
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-714305
Autor: Sandoval, Catherine; Nuñez, Marcelo; Roa, Ignacio.
Título: Dental pulp fibroblast and sex determination in controlled burial conditions / Fibroblastos de la pulpa dental y la determinación del sexo en condiciones controladas de enterramiento
Fonte: Int. j. morphol;32(2):537-541, jun. 2014. ilus.
Idioma: en.
Resumo: The need to identify bodies that are found as a result of disappearances with a diversity of causes, illegal burials and massive disasters, represent a wide percentage of dentistry practice on forensic research. The following study determined the performance of Barr Body Test, in fibroblasts of healthy teeth, under different conditions of burial (in vitro) with variations in pH, humidity and salinity in terms of general accuracy and sensitivity for men and women. Analyzed sample considered 47 dental pulps, taken from teeth under burial conditions during a period of a month. From dental pulps samples, 265 histological cuts valid for this study, were obtained, which were observed with an optical microscope under conventional H/E staining. Results showed a 98.9% of well-diagnosed cases, which correspond to the overall accuracy of the method. Sensitivity for men was 97.5% and 100% for women, over the analyzed sample. In low humidity conditions, 3 samples of badly diagnosed cases in men were observed, with a group accuracy of a 90%, with a sensitivity of 25% for men and 100% for women. The present study establishes that based on these results, the performance of Barr Body Test in fibroblasts, proposed for healthy pulp teeth, is not affected by burial conditions in terms of pH (acid-alkaline), salinity (high-low) and high humidity.

La necesidad de identificar cuerpos que resultan como consecuencia de desapariciones de causas variadas, inhumaciones ilegales y desastres masivos representa un porcentaje amplio en el quehacer odontológico en un escenario de investigación forense. El presente estudio determinó el rendimiento de la prueba diagnóstica de observación del cuerpo de Barr en células de la pulpa de dientes sanos, sometidos a distintas condiciones de enterramiento (in vitro) con variación de pH, humedad y salinidad en términos de exactitud general y sensibilidad para hombres y mujeres. La muestra analizada consideró 47 pulpas dentales, extraídas de dientes sometidos a condiciones de enterramiento durante un mes. De las pulpas dentarias se obtuvieron 265 cortes histológicos válidos para el estudio, los cuales mediante la tinción convencional H/E, fueron observados al microscopio óptico. Los resultados arrojaron un 98,9% de casos bien diagnosticados, que correspondió a la exactitud general del método. La sensibilidad para hombres fue de 97,5% y para mujeres de 100% sobre el total de la muestra analizada. Las condiciones de pH (ácido y alcalino), salinidad (alta y baja) y alta humedad presentaron una exactitud de grupo de 100%, con una sensibilidad para hombres y mujeres de 100%. En la condición de baja humedad se observaron 3 muestras de hombres mal diagnosticadas con una exactitud de grupo de 90% y sensibilidad para hombres de 25% y para mujeres de 100%. A la luz de los resultados, el presente estudio establece que el rendimiento de la prueba diagnóstica de observación del cuerpo de Barr en fibroblastos, propuesto para pulpas de dientes sanos, no se afecta con las condiciones de enterramiento propuestas bajo pH ácido ­ alcalino, salinidad alta ­ baja y humedad alta.
Descritores: Cromatina Sexual/ultraestrutura
Análise para Determinação do Sexo/métodos
Sepultamento
Polpa Dentária/ultraestrutura
Fibroblastos/ultraestrutura
-Salinidade
Umidade
Concentração de Íons de Hidrogênio
Imersão
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central



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