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Id: lil-761819
Autor: Santana, Dalvinea Carvalho; Bittencourt, Ester Dias; Weber, Márcia Lopes.
Título: Análise comparativa do teor de sódio presente em salgadinhos industrializados com os requerimentos para o consumo diário / Comparative analysis of sodium in industrialised snacks with requirementsfor the daily consuption
Fonte: Rev. Soc. Cardiol. Estado de Säo Paulo;24(1,Supl.A):33-38, jan.-mar.2014.
Idioma: pt.
Resumo: A população brasileira apresenta um padrão alimentar rico emsal, açúcar e gorduras. Paralelo a isto, observa-se o aumento noconsumo de salgadinhos industrializados em escala mundial,em crianças e em adultos. O objetivo deste estudo foi identificaro teor de sódio em salgadinhos industrializados e compará-locom seus requerimentos para consumo diário. A amostra foicomposta de 10 marcas de salgadinhos industrializados. Foramconsiderados os teores de sódio por porção apresentados nainformação nutricional das embalagens e, a partir deles, foramcalculados o teor de sódio para a quantidade total de produtona embalagem e na porção, padronizada em 25 g. O teor desódio foi comparado, por porção e por embalagem, com seusrequerimentos para consumo diário, considerando-se valores deingestão adequada (AI) e nível de ingestão máximo tolerável(UL). As marcas foram comparadas em relação ao teor de sódiona porção e no conteúdo total da embalagem, ao percentualde valor diário recomendado para sódio por porção, e aopreço. Foram calculados média, desvio padrão e coeficientede variação (CV) para as variáveis, e a relação entre preço eteor de sódio foi analisada por meio do teste de correlação dePearson. O preço e o teor de sódio dos produtos apresentaramCV muito alto, e não foi observada correlação significanteentre preço e teor de sódio. O teor de sódio no conteúdo totalda embalagem ultrapassou os requerimentos de AI e UL emuma das marcas em estudo, e não excedeu os requerimentospor porção em nenhuma delas...

The Brazilian population has a high eating pattern in salt,sugar and fat. Parallel to this, there is a worldwide increase ofmanufactured snack foods consumption in children and adults.The aim of this study was to identify the sodium content inprocessed snacks and compare it with its requirements for dailyconsumption. The sample was composed of 10 industrializedsalty snacks. The content of sodium per serving shown in thepackage's nutrition facts was used to calculate the total sodiumcontent of the package and in a 25 g standardized portion. Thesodium content was compared, per serving and per package, withits requirements for daily consumption, considering values foradequate intake (AI) and tolerable upper intake level (UL). Thesodium content in a portion and in the package was comparedto the percentage of the recommended daily value for sodiumper serving. A possible correlation between price and sodiumcontent was also investigated. We calculated mean ± standarddeviation and coefficient of variation (CV) for the variables. Therelationship between price and sodium content was analyzed usingthe Pearson's correlation. The price and the sodium content of theproducts presented a very high CV, and there was no significantcorrelation between price and sodium content. One of the saltysnacks of the study exceeded the requirements of AI and UL fortotal sodium content of the package, but none of them exceed therequirements for a portion...
Descritores: Alimentos Industrializados
Dieta Hipossódica/métodos
Ingestão de Alimentos/fisiologia
Ciências da Nutrição/educação
Sódio/administração & dosagem
Sódio/análise
-Estudos Transversais/métodos
Prevalência
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adolescente
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Responsável: BR44.1 - Serviço de Biblioteca, Documentação Científica e Didática Prof. Dr. Luiz Venere Décourt


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Id: biblio-1291807
Autor: Schattschneider, Dafne Pavão.
Título: Descrição do estágio de mudança de comportamento em consultas de nutrição em uma unidade de saúde de Porto Alegre / Description of the stage of behavior change in nutrition consultations in a health unit in Porto Alegre.
Fonte: Porto Alegre; s.n; 2021. s.p.p p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Grupo Hospitalar Conceição - GHC para obtenção do grau de Especialista.
Resumo: Atualmente as condições crônicas são um dos maiores problemas de saúde pública e a mudança no estilo de vida é fundamental para seu tratamento. Devido a importância de identificar como o indivíduo se sente em relação a mudança de comportamento, esse trabalho tem como objetivo descrever o estágio de mudança de comportamento dos usuários com condição crônica em uma unidade de saúde de Porto Alegre. Foi realizado estudo transversal com dados secundários, referente a 2019 a e 2020, com análise do perfil dos indivíduos, absenteísmo nas consultas, motivo de encaminhamento, profissional que encaminhou para nutricionista e o estágio de mudança de comportamento em que os pacientes estavam. Para análise estatística utilizou-se os testes Qui-quadrado e o de Wilcoxon. Obteve-se uma amostra de 152 indivíduos com absenteísmo total de 26,3% na primeira consulta, o principal motivo de encaminhamento foram as condições crônicas (51,3%). Observou-se a evolução do estágio de mudança de comportamento alimentar nos indivíduos da primeira para segunda consulta com nutricionista (p = 0,014). Sendo assim, pode-se pensar que a consulta com nutricionista contribuiu na evolução do estágio de mudança de comportamento, porém é preciso pesquisas que descrevam as consultas e associem à mudança de comportamento, controlando os fatores confundidores. (AU)
Descritores: Sistema Único de Saúde
Brasil
Saúde Pública
Ciências da Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR1751.1 - Biblioteca
BR1751.1; 614(81):613.21(043), S312d


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Id: biblio-1291185
Autor: Téllez Neira, Luis Miguel; Isabel Cuéllar, Diana; Torres Ibargüen, Miguel Zamir.
Título: Estudios recientes sobre bebidas azucaradas en Colombia: una revisión no sistemática / Recent studies on sugar sweetened beverages in Colombia: a non-systematic review
Fonte: Biociencias;16(1):[105-123], 20210601.
Idioma: es.
Resumo: Este artículo presenta una revisión de la literatura reciente sobre el consumo de bebidas azucaradas (BA) en Colombia. A partir de una revisión no sistemática de literatura se escogieron 20 estudios, agrupados en las siguientes categorías: 5 realizados con base en la Encuesta Nacional de Situación Nutricional; 7 estudios subnacionales y 5 relacionados con impuestos a BA; los 3 restantes corresponden al abordaje de la prensa colombiana a las BA y a estrategias regulatorias para reducir su consumo. Inicialmente se presenta una síntesis de los principales hallazgos de cada uno de los estudios incluidos,seguido de una discusión a la luz de la bibliografía regional sobre el consumo de BA y las estrategias para reducir esa práctica. La revisión realizada permite afirmar que Colombia cuenta con información importante sobre el consumo de BA, por esa razón es momento de implementar políticas públicas efectivas que reduzcan el consumo de esos productos

This article presents a review of recent literature about the consumption of sugar sweetened beverages (SSBs) in Colombia. Based on a non-systematic review, 20 studies were chosen, which were grouped into the following categories: 5 carried out based on the National Survey of Nutritional Situation; 7 subnational studies and 5 related to taxes on SSBS; the remaining 3 correspond to the Colombian press's approach to SSB sand regulatory strategies aimed at reducing their consumption. Initially, the authors show a synthesis of the main findings of every research selected, then they are discussed in the light of the regional literature about sugar SSBs consumption and the strategies to reduce it. The review of the selected literature allows to affirm that Colombia has important information about the consumption of sugar sweetened beverages, for that reason it is time to take effective measures to reduce the consumption of these products.
Descritores: AMINO ACID METABOLISM, INBORN ERRORSABETALIPOPROTEINEMIA
-Ciências da Nutrição
AMINO ACID ISOMERASESACETOACETATES
AMINO ACID ISOMERASESACETOHEXAMIDE
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Artigo Clássico
Responsável: CO69.3 - Biblioteca


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Id: lil-731676
Autor: Pinilla, Análida Elizabeth; Barrera, María del Pilar; Rubio, Cristhian; Devia, Diego.
Título: Actividades de prevención y factores de riesgo en diabetes mellitus y pie diabético / Prevention activities and risk factors in diabetes mellitus and diabetic foot
Fonte: Acta méd. colomb;39(3):250-257, jul.-sep. 2014. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivos: determinar prevalencia actividades de prevención por médicos y pacientes. Identificar factores de riesgo: pie, metabólicos, alimentarios y estado nutricional. Métodos: estudio descriptivo, transversal octubre 2009-junio 2011, pacientes hospitalizados con diabetes mellitus, mayores de edad; aprobación comité ética. Encuesta médica, evaluación nutricional,medición A1c y lípidos, educación mediante cartilla autocuidado. Análisis descriptivo: variables cuantitativas y cualitativas, coeficientes correlación de Pearson; programas Excel 2007 y SPSS-versión-15.0. Resultados: pacientes encuestados 263; hombres 44.1% y mujeres 55.9%; edad promedio63.6±13.3; tiempo diagnóstico diabetes 11.4 ± 8.5 años. Escolaridad primaria 58.9%, estrato socioeconómico 1-2 (71.3%). Antecedente: úlceras 14.8%, amputación 1.9%, disestesias 49.8%, claudicación intermitente 22.7%, examen pies por médico 42.9%. Actividades prevención por médicos son precarias porque no: educan 59.5% sobre autocuidado pie, examinan pies 57.1%, preguntan sobre: disestesias 68.3%, claudicación intermitente 74.8%. Autocuidado pacientes diario inadecuado porque, no revisan: pies 27.4%, interior calzado 28.1%; no realizan: secado interdigital 8%, lubricación pies 58.8%; sin automonitoreo 63.2%; corte inadecuado uñas 68.1%; no usan: medias 21.7%, calzado terapéutico 98.5%; sin colaboración familiar 55.1%. Descontrol metabólico: A1c 9.6% ± 2.7; c-LDL 99.1 mg% ± 31.3; triglicéridos: 171.9 mg% ± 97.9. Sin consejería por nutricionista 39.4%; con preobesidad-obesidad 58.9%. Correlación: IMC y cintura punto medio (r=0.750, p=0.000); IMC y porcentaje grasa corporal (r=0.586,p=0.000). Hábitos alimentación: preferencia alimentos fritos 42.3%; bajo consumo: proteína animal (12.7%), lácteos (31.8%), frutas (64.7%) y verduras (57.9%); alto consumo almidones (43.4%). Conclusiones: las actividades de prevención por médicos y pacientes son deficientes. Se evidenciaron factores de riesgo para diabetes mellitus y pie diabético: hiperlipidemia, hiperglucemia, obesidad y hábitos alimentarios inadecuados.

Objectives: to determine prevalence and prevention activities by physicians and patients. Identify risk factors: foot, metabolic, dietary and nutritional status. Methods: a descriptive, cross-sectional study, from October 2009 to June 2011 in adult patients hospitalized with diabetes mellitus. Ethics Committee approval. Medical questionnaire, nutritional assessment, measurement A1c and lipids, education through self care booklet. Descriptive analysis: quantitative and qualitative variables, Pearson correlation coefficients; Excel 2007 and SPSS version-15.0 programs. Results: 263 patients were surveyed; 44.1% men and 55.9% women; mean age 63.6 ± 13.3; time of diabetes diagnosis 11.4 ± 8.5 years. 58.9% had primary schooling, socioeconomic status 1-2 (71.3%). Clinical antecedents: ulcers 14.8%, 1.9% amputation, dysesthesias 49.8%, 22.7% intermittent claudication, foot exam by physician 42.9%. Prevention activities by doctors are precarious because 59.5% do not educate about foot self-care, 57.1% examine feet, 68.3% ask about dysesthesias, 74.8% about intermittent claudication. Inadequate daily feet self-care by patients because they don`t inspect their feet 27.4% or the inner shoes 28.1%; 8% do not make interdigital drying; 58.8% do not lubricate their feet; 63.2% make no self-monitoring; 68.1% have inadequate nail cutting; 21.7% do not use stockings, 98.5% do not have therapeutic footwear; 55.1% have no family collaboration. Metabolic dyscontrol: A1c 9.6 ± 2.7%; LDL-C 99.1% ± 31.3 mg; triglycerides: 171.9 ± 97.9 mg%. 39.4% do not have nutritionist counseling; 58.9% present pre-obesity-obesity. Correlation: BMI and waist midpoint circumference (r = 0.750, p = 0.000); BMI and body fat percentage (r = 0.586, p = 0.000). Eating habits: fried food preference 42.3%; Low consumption: animal protein (12.7%), dairy (31.8%), fruits (64.7%) and vegetables (57.9%); high starch consumption (43.4%). Conclusions: prevention efforts by doctors and patients are deficient. Risk factors for diabetes mellitus and diabetic foot observed were: hyperlipidemia, hyperglycemia, obesity and inadequate eating habits.
Descritores: Diabetes Mellitus/prevenção & controle
-Fatores de Risco
Pé Diabético
Educação
Ciências da Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Idoso de 80 Anos ou mais
Responsável: CO70 - Asociación Colombiana de Medicina Interna


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: biblio-1280367
Autor: Rivero González, Marlen; Ordoñez DelaCruz, Diana Milena; Sosa Palacios, Oramis; Ordoñez DelaCruz, Maryoly; Rico Fragozo, Karen; Rivero González, Thaily.
Título: Alimentación, nutrición y actividad física en niños y adolescentes diabéticos / Food, nutrition and physical activity in diabetic children and adolescents
Fonte: Rev. cuba. pediatr;93(2):e1303tab, fig.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: La diabetes mellitus tipo 1 es una enfermedad metabólica órgano específica caracterizada por la destrucción y pérdida progresiva de las células β de los islotes pancreáticos. Objetivo: Evaluar la alimentación, nutrición y actividad física según el control metabólico en pacientes con diabetes mellitus tipo 1. Métodos: Estudio de evaluación con diseño transversal en 81 pacientes atendidos en el Hospital Pediátrico Universitario "William Soler", de 2016 a 2019. Los pacientes se distribuyeron en dos grupos según los valores de la hemoglobina glicosilada (control metabólico: n=39 y sin control metabólico: n=42). Se midieron variables de: alimentación, nutrición y actividad física por medio de análisis inferencial (análisis de varianza, Ji-cuadrada de independencia corregida. Resultados: La media de hemoglobina glicosilada en diabéticos controlados fue 6,1 por ciento y en no controlados 11,0 por ciento, significativamente diferentes (p= 0,000). El sexo femenino y los adolescentes superaron 50 por ciento tanto en controlados como en no controlados. La lactancia materna fue inadecuada (> 60 por ciento), los diabéticos eutróficos fueron más de 70 por ciento, el comienzo de la alimentación fue precoz (> 45 por ciento), el control metabólico, dependiente de la calidad de la dieta y la actividad física En el control metabólico inadecuado: 47, 6 por ciento ( 5 años practicaban ejercicios menos de 3 veces por semana y 52,4 por ciento consumían dieta hipercalórica. Conclusión: La actividad física y la calidad de la dieta influyen en el control metabólico de los pacientes diabéticos estudiados(AU)

Introduction: Type 1 diabetes mellitus is a specific organ metabolic disease characterized by the progressive destruction and loss of pancreatic β cells. Objective: Asses the diet, nutrition and physical activity according to metabolic control in patients with type 1 diabetes mellitus. Methods: Assessment study with cross-sectional design in 81 patients attended at "William Soler" University Pediatric Hospital, from 2016 to 2019. Patients were distributed in two groups according to the values of glycosylated hemoglobin (metabolic control: n=39, and without metabolic control: n=42). The following variables were measured: food, nutrition and physical activity through inferential analysis (variance analysis, Ji-square´s corrected independence, contingency coefficient and odds ratio). Results: The mean of glycosylated hemoglobin in controlled diabetics was 6.1 percent and in non-controlled ones it was 11.0 percent; significantly different (p= 0.000). The female sex and the adolescents exceeded the 50 percent in both controlled and non-controlled groups, respectively. Breastfeeding was inadequate (> 60 percent), eutrophic diabetics were more than 70 percent, the start of feeding was early (> 45 percent), metabolic control was dependent on diet quality and physical activity. In the inadequate metabolic control: 47.6 percent ( 5 years exercised less than 3 times per week and 52.4 percent consumed a high calorie diet. Conclusion: Physical activity and diet quality influence metabolic control of diabetes in the studied population(AU)
Descritores: Diabetes Mellitus Tipo 1
Ciências da Nutrição
Hospitais Pediátricos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: biblio-1156465
Autor: Shetty, Akshatha; Shetty, Pushparaja.
Título: Interdependency between Nutrition and Oral Health / Interdependencia entre nutrición y salud oral
Fonte: Rev. cuba. invest. bioméd;39(4):e1065, oct.-dic. 2020.
Idioma: en.
Descritores: Saúde Bucal
Ciências da Nutrição
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Carta
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Texto completo SciELO Brasil
Lima, Eronides da Silva
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Id: lil-508193
Autor: Lima, Eronides da Silva.
Título: Gênese e constituição da educação alimentar: uma síntese / Genesis and constitution of alimentary education: a summary / Genèse et constitution de l' éducation alimentaire: une synthése
Fonte: Physis (Rio J.);7(2):9-29, jul.-dez. 1997.
Idioma: pt.
Resumo: Este trabalho teve como objetivo recuperar o processo de gênese e constituição da Educação Alimentar, através da análise da literatura especializada sobre alimentação, referente aos anos de 1934 a 1946. O período de 1934 a 1939 caracterizou-se pela configuração das bases científicas da alimentação racional, enquanto o período de 1940 a 1946 foi caracterizado pela síntese e definição dos marcos conceituais e disciplinares da ciência da nutrição, resultando em duas formas disciplinares para a Educação Alimentar: Higiene e Educação Alimentar, que sinalizou maior preocupação com o conteúdo, e Educação Alimentar, centrada nos instrumentos pedagógicos.

This work aims at retrieving the process of genesis and constitution of Alimentary Education, throughout the analysis of specialized literature, published from 1934 to 1946. The period from 1934 to 1939 has been characterized by the configuration of scientific bases of rational nourishment, while the period from 1940 to 1946 has been characterized by synthesis and definition of conceptual and disciplinary marks of the nutrition science,resulting in two disciplinary forms for the Alimentary Education: Hygiene and Alimentary Education, which has pointed out an important preocupation with content, and Alimentary Education, centred on pedagogical instruments.

Le but de cet'article est récuperer le procés de genése et constitution de l'Education Alimentaire, en analisant la literature specialisée en alimentation, produite entre 1934 et 1946. Le période 1934-1939 a été characterisé par la configuration des bases scientifiques de l' alimentation rationnelle, tandis que le période 1940-1946 a été characterisé par la synthése et definition des limites conceptuels et disciplinaires de la science de la nutrition, dont l' effet a eu deux formes disciplinaires pour l'Education Alimentaire: Hygiéne et Éducation Alimentair, préocupées avec le contenu, et Éducation Alimentaire, basée sur les instruments pédagogiques.
Descritores: Educação Alimentar e Nutricional
Ciências da Nutrição/história
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR433.1 - CB/C - Biblioteca Biomédica C


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: biblio-1251752
Autor: Cuartas, Silvina; Pérez Torre, María.
Título: Metabolismo e importancia de los ácidos grasos poliinsaturados en la gestación y lactancia / Metabolism and importance of polyunsaturated fatty acids in pregnancy and lactation
Fonte: Rev. cuba. pediatr;93(1):e1194, ene.-mar. 2021. fig.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: Los ácidos grasos polinsaturados de cadena larga son esenciales en la nutrición del feto y del recién nacido. Objetivo: Examinar la importancia de los ácidos grasos poliinsaturados durante el embarazo y la lactancia, para destacar los requerimientos, las recomendaciones y fuentes alimentarias. Métodos: Se realizó una revisión sistemática de la literatura internacional de los últimos 15 años en bases de datos, en español y en inglés. Se utilizaron las siguientes palabras clave: embarazo, lactancia, ácidos grasos poliinsaturados, omega 3/6, fuentes y requerimientos. Se identificaron los aspectos más relevantes y controversiales. Resultados: El ácido araquidónico y docosahexaenoico influyen sobre el perfil lipídico, la sensibilidad a la insulina, la proliferación y diferenciación de los preadipocitos. Sus concentraciones durante la gestación resultan uno de los principales factores responsables de la programación fetal, que son las adaptaciones metabólicas que condicionan la evolución de la salud futura. Concentraciones óptimas de ácidos grasos omega 3 y 6 son vitales para el desarrollo neurológico del feto y del recién nacido. La funcionalidad de la placenta puede afectar la adiposidad y los niveles fetales de nutrientes clave, como los ácidos grasos poliinsaturados de cadena larga. Conclusiones: La dieta es uno de los principales factores ambientales durante la gestación. La lactancia materna es la mejor alternativa nutricional durante el primer año de vida, por eso es fundamental promocionarla. Es importante ofrecer una asistencia adecuada y generar estrategias que estimulen el consumo de ácidos omega-3 como una herramienta de prevención a largo plazo(AU)

Introduction: Long-chain polyunsaturated fatty acids are essential in the nutrition of the fetus and newborns. Objective: Examine the importance of polyunsaturated fatty acids during pregnancy and lactation to highlight food requirements, recommendations and sources. Methods: A systematic review of the international literature of the last 15 years was carried out in databases, in Spanish and English, using the following keywords: pregnancy, lactation, polyunsaturated fatty acids, omega 3/6, sources and requirements. The most relevant and controversial aspects were identified. Results: Arachydonic and docosahexaenoic acid influence lipid profile, insulin sensitivity, proliferation and differentiation of preadipocytes. Their levels during gestation are one of the main factors responsible for fetal programming that are metabolic adaptations conditioning the evolution of future health. Optimal levels of omega-3 and 6 fatty acids are vital for the neurological development of the fetus and newborn. Placenta´s functionality can affect adiposity and fetal levels of key nutrients, such as long-chain polyunsaturated fatty acids. Conclusions: Diet is one of the main environmental factors during gestation. Breastfeeding is the best nutritional alternative during the first year of life, which is why it is essential to promote it. It is important to provide adequate assistance and generate strategies that stimulate the consumption of omega-3 acids as a long-term prevention tool(AU)
Descritores: Adiposidade
Ciências da Nutrição
Ácidos Graxos
Ácidos Graxos Insaturados
Alimentos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-1284048
Autor: GCBA. Ministerio de Salud. Programa Nutricional.
Título: Informe de la situación nutricional de población atendida en Centros de Salud Nivel 1: Año 2019 / Status report nutritional population attended in Level 1 Health Centres Year 2019.
Fonte: Buenos Aires; s.n; ago. 2019. 24 p. tab, graf, mapas.
Idioma: es.
Resumo: Se presenta información referida a la situación nutricional de la población menor de 19 años, adultos/as y embarazadas atendidas en los Centros de Salud Nivel 1 (CESACs) durante el período 2019. El propósito de este Informe es facilitar el acceso a datos consolidados sobre la situación nutricional de la población atendida en el primer nivel de atención, de manera que los equipos de salud puedan disponer y compartir información correspondiente a sus áreas de trabajo y al conjunto de la Ciudad, y planificar acciones acordes al perfil epidemiológico-nutricional. (AU)
Descritores: Programas de Nutrição
Vigilância Nutricional
Centros de Saúde
Desnutrição/diagnóstico
Desnutrição/epidemiologia
Sobrepeso/diagnóstico
Sobrepeso/epidemiologia
Ciências da Nutrição
Anemia/diagnóstico
Obesidade/epidemiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Gravidez
Criança
Adolescente
Adulto
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: AR494.1 - Centro de Documentación en Salud
AR494.1; CEDOS/CD 6, SP6_20


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Id: biblio-1284045
Autor: GCBA. Ministerio de Salud. Programa Nutricional.
Título: Informe de la situación nutricional de población atendida en Centros de Salud Nivel 1: Año 2018 / Status report nutritional population attended in Level 1 Health Centres: Year 2018.
Fonte: Buenos Aires; s.n; dic. 2019. 23 p. tab, graf, mapas.
Idioma: es.
Resumo: En este informe se presenta información referida a la situación nutricional de la población menor de 19 años, adultos/as y embarazadas atendidas en los Centros de Salud Nivel 1 (CESACs) durante el período 2018. Los diagnósticos de malnutrición incluidos son: déficit, exceso de peso y anemia en población menor de 19 años, adultos/as, y embarazadas.
Descritores: Programas de Nutrição
Vigilância Nutricional
Centros de Saúde
Antropometria
Sobrepeso/diagnóstico
Sobrepeso/epidemiologia
Ciências da Nutrição
Anemia/diagnóstico
Obesidade/diagnóstico
Obesidade/epidemiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adolescente
Adulto
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: AR494.1 - Centro de Documentación en Salud
AR494.1; CEDOS/CD 6, SP6_19



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