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Id: biblio-1022353
Autor: Cupertino, Marli do Carmo; Resende, Michely Baptistele; Veloso, Isabela de Freitas; Carvalho, Camila Abreu de; Duarte, Vitor Ferreira; Ramos, Guilherme Alves.
Título: Transtorno do espectro autista: uma revisão sistemática sobre aspectos nutricionais e eixo intestino-cérebro / Autism spectrum disorder: a systematic review about nutritional aspects and gut-brain axis
Fonte: ABCS health sci;44(2):120-130, 11 out 2019. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: O número de indivíduos diagnosticados com o transtorno do espectro autista (TEA) registrou aumento evidente na última década. Os principais sintomas, apresentados pelo portador, são neurológicos e digestórios, estando às intervenções nutricionais dentre as terapêuticas mais promissoras para amenizar a sintomatologia clínica. Assim, objetivou-se revisar sistematicamente os estudos sobre distúrbios alimentares e do trato gastrointestinal apresentado pelo indivíduo portador do TEA, a fim de compreender como o comportamento alimentar influência na etiopatogênese e manifestações clínicas da doença, com foco no eixo intestinocérebro. Para isso realizou-se uma revisão sistemática, seguindo as diretrizes PRISMA. A partir de uma busca estruturada e abrangente em bases de dados eletrônicas, 23 estudos foram recuperados e incluídos na revisão. Os critérios de inclusão definiam ser artigos originais relacionando o TEA com alterações nutricionais e/ou com o eixo intestino-cérebro. Após análise da composição da microbiota intestinal, os estudos mostraram um quadro de desequilíbrio. Foram encontradas, também, alterações na barreira de muco e permeabilidade intestinal e alterações em proteínas envolvidas na digestão e absorção de alimentos. Dietas restritivas e a modulação da microbiota, com uso de probióticos e de antibióticos específicos, são apresentadas como estratégias terapêuticas adjuvantes promissoras. Conclui-se que o eixo intestino-cérebro está envolvido tanto na etiologia, quanto nas manifestações clínicas do TEA. Porém, não sendo certo se alterações intestinais são causa ou consequência das alterações neurológicas. Até o presente momento, a comunidade científica não tem conclusões suficientes para indicar o uso de dietas restritivas, e uso de probióticos e de antibióticos como terapêutica para o TEA.

The number of individuals diagnosed with autism spectrum disorder (ASD) had an evident increase in the last decade. The primary symptoms exhibited amongst these patients were mostly digestive and neurological disorders; with nutritional interventions being one of the most promising therapies to assuage this clinical symptomology. As such, following the PRISMA guidelines, we systematically reviewed the research studies apropos of the ASD patients manifesting said digestive disorders, to comprehend how dietary behavior can influence the etiopathogenesis and clinical manifestations of the disease, with primary focus on the gut-brain axis. From a comprehensive and structured search through electronic databases, 23 studies were retrieved and admitted in this review. The inclusion criteria defined that there be original articles consociating ASD with nutritional disorders and/or with the gut-brain axis. These studies analyzed the composition of the intestinal flora of diagnosed patients, subsequently discerning cases of varying imbalances. Alterations in the gene expression of the proteins involved in the digestion and absorption of food, the mucous barrier and the intestinal permeability were described. Accordingly, restrictive diets and the modulation of the microbiota by administering specific anti- & probiotics were initially identified as promissory therapies. In conclusion, the gut-brain axis was observed to be a determinant factor in both the etiology and clinical symptomology of ASD - though it is still debatable the correlation of intestinal alterations with neurological changes. At present, there is no concrete scientific proof accrediting to restrictive diets and the use of specific anti- & probiotics, as successful treatments for ASD.
Descritores: Ciências da Nutrição Infantil
Cérebro
Transtorno do Espectro Autista
Intestinos
Neurotoxinas
-Pediatria
Limites: Humanos
Pré-Escolar
Criança
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1342.1 - Biblioteca da Escola de Enfermagem BENF


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Id: biblio-960798
Autor: Mori, Flor Marlene Luna Victoria; Edquen, Sebastián Bustamante; Espinoza, Zoila Esperanza Leitón; Salazar, Rosario Santillán.
Título: Competencias de la enfermera en instituciones educativas: una mirada desde los gestores educativos / Competências da enfermeira nas instituições educacionais: uma visão dos gestores da educação / Competencies of the nurse in educational institutions: a look from educational managers
Fonte: Rev. gaúch. enferm;39:e20170152, 2018.
Idioma: es.
Resumo: Resumen OBJETIVO Describir y analizar los atributos de las competencias de la enfermera en el cuidado de los escolares vista por los gestores de instituciones educativas. MÉTODO Estudio cualitativo descriptivo-exploratorio. Siete directores de instituciones educativas de Trujillo (Perú) participaron en una entrevista no estructurada, durante el primer semestre del año 2016 y se utilizó el análisis de discurso oral. RESULTADOS Categorías empíricas: La enfermera en la promoción de la salud de la comunidad educativa; La enfermera en la prevención de la enfermedad en la comunidad educativa; La enfermera escolar articulando salud-educación en el cotidiano de vida de los escolares. CONSIDERACIONES FINALES El estudio contribuye al sustento conceptual de las competencias de la enfermera escolar para la acción intersectorial salud-educación y el establecimiento de políticas de promoción de salud de los escolares dentro las instituciones educativas.

Resumo OBJETIVO Descrever e analisar os atributos das competências da enfermeira escolar no cuidado escolares a partir da perspectiva dos gestores de instituições de ensino. MÉTODO Estudo qualitativo descritivo-exploratório: Sete diretores de instituições de ensino em Trujillo (Peru), participaram em uma entrevista no estruturada e se utilizou a análise de depoimentos orais. RESULTADOS Os resultados reportam as categorias empíricas: a enfermeira na promoção da saúde da comunidade educativa; a enfermeira na prevenção de doenças da comunidade educativa; A enfermeira escolar articulando a saúde e a educação no cotidiano do escolar. CONSIDERAÇÕES FINAIS O estudo contribui ao marco conceitual das competências da enfermeira escolar para a ação inter setorial em saúde-educação e para o estabelecimento de políticas na promoção da saúde dos escolares no interior das instituições educativas.

Abstract OBJECTIVE Describe and analyze the attributes of the nurse competencies in caring of students since the manager look of educational institutions. METHOD Qualitative descriptive-exploratory study. Seven principals of educational institutions of Trujillo (Peru) participates in a non-structured interview during the first semester of 2016 and the analysis of oral discourse was used. RESULTS Empirical categories: The nurse in the promotion of educational community health; The nurse in the prevention of the educational community illness; The student nurse articulating health - education in the everyday life of students. FINAL CONSIDERATIONS This study contributes to the conceptual support of the competencies of the student nurse for the intersectoral health - education action and the setting-up of health with students in the educational institutions.
Descritores: Serviços de Enfermagem Escolar/organização & administração
Educação em Saúde
Papel do Profissional de Enfermagem
-Gravidez na Adolescência/prevenção & controle
Serviços de Saúde Escolar
Brasil
Transtornos da Nutrição Infantil/prevenção & controle
Competência Clínica
Transtornos Relacionados ao Uso de Substâncias/enfermagem
Transtornos Relacionados ao Uso de Substâncias/prevenção & controle
Ciências da Nutrição Infantil/educação
Prevenção do Hábito de Fumar
Prevenção de Acidentes
Necessidades e Demandas de Serviços de Saúde
Desenvolvimento Humano
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Gravidez
Criança
Adolescente
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1118859
Autor: Arribas, Alberto; Arriola, Ileana; Cabreriso, María Soledad.
Título: Una experiencia transformadora: cuando el kiosco escolar se convierte en una herramienta para garantizar el consumo de alimentos de mejor perfil nutricional / A transforming experience: when the school kiosk becomes a tool to guarantee the food consumption of best nutritional profile
Fonte: Diaeta (B. Aires);37(168):20-26, jul.-sep. 2019.
Idioma: es.
Resumo: El objetivo del presente proyecto fue implementar un kiosco escolar saludable para brindar en el recreo alimentos con mejor perfil nutricional y promover la elección de éstos a través de un sistema de rotulado y estrategias de marketing y publicidad. Se realizó acuerdo con directivos y personal del kiosco, se evaluó características del kiosco como infraestructura y perfil nutricional de alimentos disponibles. Se efectuaron modificaciones edilicias y temporales para promover la comensalidad. Se perfilaron los alimentos con el sistema de la Agencia Británica de Alimentos y se clasificaron en diferentes grupos teniendo en cuenta el sistema francés NutriScore como recurso para ampliar la oferta. Se rotularon con una puntuación similar a la escala de calificación utilizada en el ámbito escolar, del 2 al 10. La mayor puntuación se asignó a los alimentos con mejor perfil nutricional (PN). Como estrategia de publicidad y promoción de consumo de alimentos de mejor PN se asignó un premio al grado y a la docente que juntaron la mayor cantidad de puntos. Además, se incentivó la elección de determinados alimentos con "bonustrack" y carteles explicativos de sus beneficios. Se logró implementar un kiosco escolar saludable cumpliendo requisitos del Ministerio de Salud como garantizar libre acceso a agua potable, ofrecer alimentos y bebidas en envases que contengan el tamaño adecuado, ofrecer al menos tres productos aptos para niños con enfermedad celíaca, eliminar la publicidad en la escuela de alimentos y bebidas de menor perfil nutricional, exhibir los alimentos de mejor perfil nutricional en primer plano de manera que atraigan la atención de los niños, difundir mensajes que promuevan el consumo de alimentos saludables. El entusiasmo manifestado por la comunidad educativa alienta a pensar que la intervención es prometedora y se podrán obtener resultados satisfactorios(AU)

The objective of this project was to implement a healthy school kiosk to offer during break time foods with a better nutritional profile and promote their choice through a system of labeling and marketing, as well as advertising strategies. An agreement was made with head teachers and the kiosk´s staff, and characteristics of the kiosk such as infrastructure and nutritional profile of available foods were evaluated. Building and temporary modifications were made to promote commensality. Foods were profiled using the British Food Agency system and classified into different groups taking into account the French NutriScore system as a resource to expand the offer. They were labeled with a score similar to the rating scale used in the school setting, from 2 to 10. The highest score was assigned to the foods with the best nutritional profile (NP). As an advertising strategy and promotion of food consumption with the best NP, a prize was given to the form and teacher who collected the highest amount of points. In addition, the choice of certain foods with "bonustrack" and posters explaining their benefits was encouraged. It was possible to implement a healthy school kiosk meeting the requirements of the Ministry of Health such as guaranteeing free access to drinking water, offering food and drinks in containers with the right size, offering at least three products suitable for celiac children, eliminating advertising at school of food and drinks with a lower nutritional profile, displaying the best nutritional profile foods in the forefront as a means of catching the children´s attention, spreading messages that promote the consumption of healthy foods. The enthusiasm expressed by the educational community encourages to think that the intervention is promising and satisfactory results can be obtained(AU)
Descritores: Instituições Acadêmicas
Alimentos
-Ciências da Nutrição Infantil
Responsável: AR489.1 - Biblioteca


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Rea, Marina Ferreira
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Id: lil-476712
Autor: Bassichetto, Katia Cristina; Réa, Marina Ferreira.
Título: Aconselhamento em alimentação infantil: um estudo de intervenção / Infant and young child feeding counseling: an intervention study
Fonte: J. pediatr. (Rio J.);84(1):75-82, Jan.-Feb. 2008. ilus, graf, tab.
Idioma: en; pt.
Projeto: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo; . Organização Mundial da Saúde.
Resumo: OBJETIVO: Avaliar a efetividade do Curso Integrado de Aconselhamento em Alimentação Infantil na transformação de conhecimentos, atitudes e práticas de pediatras e nutricionistas da rede municipal de saúde de São Paulo. MÉTODOS: Estudo de intervenção randomizado com 29 profissionais no grupo intervenção e 27 no grupo controle. Entrevistadores previamente capacitados coletaram dados dos profissionais nas unidades de saúde antes da intervenção e 2 meses após. Utilizaram-se três instrumentos para avaliar o perfil do profissional, seus conhecimentos e um roteiro de observação clínica. Para análise, utilizaram-se o teste de Kruskal-Wallis para amostras independentes e o método de Tukey. RESULTADOS: Quanto ao conhecimento, observou-se melhora no grupo intervenção (p < 0,001) para o conjunto das questões e para amamentação (p = 0,004); HIV e alimentação infantil (p = 0,049); alimentação complementar (p = 0,012); e aconselhamento em alimentação infantil (p = 0,004). Quanto ao desempenho, verificou-se que, após a intervenção, houve melhora significativa no grupo intervenção em anamnese alimentar (p < 0,001). CONCLUSÕES: Este curso foi efetivo em propiciar aumento de conhecimento e melhora de desempenho na anamnese alimentar, mas o mesmo não se obteve para habilidades de aconselhamento.

OBJECTIVE: To evaluate the effectiveness of an integrated infant and young child feeding counseling course for transforming the knowledge, attitudes and practices of pediatricians and nutritionists working for the municipal health system of São Paulo, Brazil. METHODS: A randomized intervention study enrolling 29 professionals in the intervention group and 27 in the control group. Interviewers were trained in advance to collect data on the professionals working at health centers, before and 2 months after the intervention. Three research instruments were used, the first was to assess the profile of each professional, the second assessed their knowledge and the third was a clinical observation protocol. Analysis was performed using the Kruskal-Wallis test for independent samples and the Tukey method. RESULTS: The results for the knowledge questionnaire showed improvements in the intervention group (p < 0.001) for the whole questionnaire and for questions on breastfeeding (p = 0.004); HIV and infant and young child feeding (p = 0.049); complementary feeding (p = 0.012); and counseling in infant and young child feeding (p = 0.004). In terms of performance, it was observed that the intervention group had significantly improved their dietary anamnesis after the intervention (p < 0.001). CONCLUSIONS: This course effectively promoted an increase in knowledge and improvements in dietary anamnesis performance, but the same was not true of counseling skills.
Descritores: Ciências da Nutrição Infantil/educação
Competência Clínica
Aconselhamento/educação
Capacitação em Serviço
Pediatria/educação
-Brasil
Aleitamento Materno
Pessoal de Saúde/educação
Capacitação em Serviço/normas
Avaliação de Programas e Projetos de Saúde
Estatísticas não Paramétricas
Limites: Adulto
Feminino
Humanos
Masculino
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1048716
Autor: Ramos, Juliany Sales; Martins, Maria do Carmo de Carvalho e; Lima, Alessandro de; Tapety, Fabrício Ibiapina; Almeida, Camila Aparecida Pinheiro Landim.
Título: Nutritional composition and acceptance of cake elaborated with beauregard potato biofortified with carotenoids / Composição nutricional e aceitação de bolo elaborado com batata beauregard biofortificada com carotenoides
Fonte: Biosci. j. (Online);35(3):949-956, may./jun. 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Beauregard biofortified sweet potato is a tuberous root with a high content of carotenoids whose consumption can bring beneficial effects on human health related to the biological actions of these substances. The objectives of this study were to evaluate the acceptance of cake made with sweet potato biofortified with carotenoids by school children enrolled in a school of the municipal education network of the city of Teresina PI. The sweet cake containing biofortified potato (Beauregard) (PC) was compared with standard sweet wheat flour (WC) cake formulation. The PC and WC products and the Beauregard potato were analyzed for centesimal composition (moisture, ashes, proteins, lipids and carbohydrates) and total carotenoid content. Acceptance of PC was assessed by means of an acceptance test with a hedonic scale of five points applied to 100 children from 08 to 10 years of age. The evaluation of the centesimal composition showed protein content corresponding to 2.1% in WC and 3.57% in PC, and of lipids of 5.16% in WC and 8.95% inPC. Regarding the moisture content, WC presented 32.5% and PC 38.44%. The content of fixed minerals (ash) found in formulations was 1.9% and 1.26%, respectively, in WC and PC. The carotenoid content (µg of ß-carotene.g-1) was significantly higher (p <0.05) in the biofortified potato (3,200.01 ± 0.02) and in the PC formulations (3,666.17 ± 2.55) and WC (3,066.53 ± 1.88) for common sweet potatoes (2.200,23 ± 1.63). In the five-point facial hedonistic acceptance test, the formulation containing biofortified potato (PC) obtained a significantly higher score (p <0.05) (4.24 ± 0.93) when compared to the WC formulation (3.75 ± 1.19). The biofortified potato and the cake containing the biofortified potato presented some characteristics related to the centesimal composition similar to those found in WC and the content of carotenoids in PC larger than those of WC. Because sweet cake is a food product, generally well accepted by children and adults, PC's greateracceptance of WC suggests its promising potential for consumption by the population.

A batata-doce Beauregard biofortificada é uma raiz tuberosa com alto teor de carotenoides, cujo consumo pode trazer efeitos benéficos na saúde humana relacionados com as ações biológicas dessassubstâncias. Os objetivos deste estudo foram avaliar a aceitação de bolo elaborado com batata doce biofortificada com carotenoides por crianças em idade escolar matriculados em uma escola da rede municipal de ensino da cidade de Teresina PI. O bolo doce contendo batata biofortificada (Beauregard) (BB) foi comparado com formulação padrão de bolo doce de farinha de trigo (BT). Os produtos BB e BT e a batata Beauregard foram analisados quanto à composição centesimal (umidade, cinzas, proteínas, lipídeos e carboidratos) e conteúdo de carotenóides totais. A aceitação do BB foi avaliada por meio de teste de aceitação com escala hedônica facial de cinco pontos aplicado em 100 crianças de 08 a 10 anos de idade. A avaliação da composição centesimal mostrou conteúdo protéico correspondendo 2,1% no BT e 3,57% no BB, e de lipídiosde 5,16% no BT e 8,95% no BB. Em relação ao teor de umidade, o BT apresentou 32,5% e BB 38,44%. O teor de minerais fixos (cinzas) encontrado nas formulações foi de 1,9% e 1,26%, respectivamente, no BT e BB. O conteúdo de carotenoides (µ g de ß-caroteno.g-1) foi significativamente maior (p<0,05) na batata biofortificada (3.200,01 ± 0,02) e nas formulações BB (3.666,17 ± 2,55) e BT (3.066,53 ± 1,88) em relação à Figure 1. Acceptance rate of Beauregard potato and wheat cake formulations.. batata doce comum (2.200,00 ± 1,63). No teste de aceitação escala hedonica facial de cinco pontos a formulação contendo batata biofortificada (BB) obteve nota significativamente maior (p<0,05) (4,24± 0,93) quando comparada com a formulação BT (3,75± 1,19). A batata biofortificada e o bolo contendo a batata biofortificada apresentaram algumas características relacionadas à composição centesimal semelhantes àquelas encontradas no BT e conteúdo de carotenoides no BB maiores que os do BT. Por ser o bolo doce um produto alimentício, de modo geral, bem aceito por crianças e adultos, a maior aceitação do BB em relação ao BT sugere seu potencial promissor para consumo pela população.
Descritores: Carotenoides
Alimentos Fortificados
Ipomoea batatas
Ciências da Nutrição Infantil
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-610013
Autor: Carmona-Fonseca, Jaime.
Título: Alimentación y estado nutricional de los niños en zonas palúdicas de Antioquia (Colombia) / Food and nutritional status among children of endemic malaria zones of Antioquia (Colombia)
Fonte: MedUNAB;14(2):94-102, ago. 2011.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: Malaria, parasitosis intestinales y desnutrición interactúan en los habitantes de zonas palúdicas, en particular en niños. Objetivo: Medir el estado nutricional de niños (4-10 años) con malaria y algunos aspectos del consumo alimentario familiar en dos zonas maláricas del departamento de Antioquia. Metodología: Estudio transversal en niños que consultaron por paludismo. Diseño muestral aleatorio. Resultados: A) Consumo alimentario familiar: 74% obtenían regularmente alimentos de criar animales menores, huerta casera o ambos; 17% recibían regularmente alimentos, dinero o ambos; consumo de alimentos fuentes de vitamina A (veces/semana): carnes-vísceras animales 1, leche y huevos 2-3 cada uno, frutas con provitamina A. Satisfacción alimentaria de requerimientos nutricionales familiares de fuentes de vitamina A: 55% (grado bajo-medio). B) Estado nutricional infantil: Riesgo de desnutrición: 52% crónica, 15% aguda; parásitos intestinales patógenos 80%; promedio de hemoglobina pretratamiento 10.3 gr/dL (6.39 mmol/L) y al día 30 en 11.8 gr/dL (7.32 mmol/L); promedio de retinol pretratamiento de 19.1 µg/dL (0.67 µmol/L) y al día 30 31.2 µg/dL (1.09 µmol/L). Conclusiones: La desnutrición crónica amenaza a ≥50% de los niños; esa frecuencia es 3-4 veces la encontrada en Colombia. No hubo asociación estadísticamente significativa entre estado nutricional y las variables asociadas a obtención-consumo alimentario. Quizás esta ausencia de relación se deba a que las variables usadas para medir estas condiciones no sean adecuadas o se hayan medido de manera inapropiada.

Introduction: Malaria, intestinal parasites and malnutrition interact in people of malaria areas, particularly in children. Objective: To measure the nutritional status of children (4-10 years) and household food consumption in two endemic malaria areas of Antioquia (Colombia). Methodology: Cross-sectional description in children with malaria. Random sampling design. Results: A) Household food consumption: 74% regularly got food raising small animals and/or home garden; 17% regularly receiving foods, money or both; intake of vitamin A source foods (times/week): once meat-offal, twice or three times milk or eggs; once pro-vitamin A fruits; coverage of nutritional requirements of vitamin A sources: 55% (low-medium level). B) Nutritional status of children: Malnutrition risk: 52% chronic, 47% global, 15% acute; pathogen intestinal parasites 80%; hemoglobin (g/dL): pretreatment 10.3 (6.39 mmol/L); at day 30: 11.8 (7.32 mmol/L); retinol (µg/dL): pretreatment: 19.1 (0.67 µmol/L); at day 30: 31.2 (1.09 µmol/L). Conclusions: chronic malnutrition threat to ≥ 50% of children and that frequency is 3-4 times that found in Colombia; did not found any significant association between nutritional status with the variables associated with obtaining and food consumption, or between the nutritional status with the monthly spend on food; it is possible that this lack of relationship between malnutrition expressed by anthropometric indicators and food conditions due to the variables used to measure these conditions have not been adequate or have been measured so inappropriate. [Carmona-Fonseca J. Food and nutritional status among children of endemic malaria zones of Antioquia (Colombia).
Descritores: Dieta
Estado Nutricional
Informação Nutricional
Malária
Criança
Nutrição de Grupos de Risco
Ciências da Nutrição
Saúde da Criança
Valor Nutritivo
-Ciências da Nutrição Infantil
Epidemiologia Nutricional
Avaliação Nutricional
Febre Hemoglobinúrica
Malária Falciparum
Malária Vivax
Necessidades Nutricionais
Limites: Humanos
Responsável: CO179.1 - Biblioteca


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Id: biblio-871345
Autor: Sociedad venezolana de puericultura y pediatría.
Título: Nutrición pediátrica / pedriatric nutrition.
Fonte: Caracas; Editorial medica panamericana; 2009. XVI,448 p.
Idioma: es.
Descritores: Desenvolvimento Infantil
Ciências da Nutrição Infantil/educação
Ciências da Nutrição
-Dieta
Responsável: VE547.1 - Biblioteca Dr Pastor Oropeza


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Id: biblio-871318
Autor: Aranceta, Javier; Gil, Ángel.
Título: Alimentos funcionañes y salud en las etapas infantil y juvenil / Functional and child health in juvenile stages and food.
Fonte: Madrid; Médica Panamericana; 2010. X,203 p.
Idioma: es.
Descritores: Ciências da Nutrição Infantil
Alimentos
Alimento Funcional
Nutrição do Lactente
Responsável: VE547.1 - Biblioteca Dr Pastor Oropeza


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Id: lil-791111
Autor: Velásquez Hurtado, José Enrique; Rodríguez, Yuleika; Gonzáles, Marco; Astete Robilliard, Laura; Loyola Romaní, Jessica; Vigo, Walter Eduardo; Rosas Aguirre, Ángel Martín.
Título: Factores asociados con la anemia en niños menores de tres años en Perú: análisis de la Encuesta Demográfica y de Salud Familiar, 2007-2013 / Factors associated with anemia in children under three years of age in Perú: analysis of the Encuesta Demográfica y de Salud Familiar, ENDES, 2007-2013
Fonte: Biomédica (Bogotá);36(2):220-229, jun. 2016. tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción. A pesar de la disminución de la pobreza en Perú, la prevalencia de la anemia infantil en el país continúa siendo alta. Objetivo. Determinar los factores sociodemográficos y las características del cuidado materno-infantil asociadas con la anemia en niños de seis a 35 meses de edad en Perú. Materiales y métodos. Se hizo un estudio observacional que incluyó los datos sobre hemoglobina sanguínea registrados en la Encuesta Demográfica y de Salud Familiar (ENDES), 2007-2013, en niños entre los seis y los 35 meses de edad. Mediante un análisis multivariado de regresión logística, se identificaron los factores asociados con la anemia, definida como una hemoglobina corregida por altitud, menor de 11 mg/dl. Resultados. La prevalencia de anemia fue alta (47,9 %). Se identificaron doce factores asociados con la anemia: factores sociodemográficos como vivir fuera de Lima y Callao; en un hogar con bajo nivel socioeconómico; tener una madre adolescente y con bajo nivel educativo; ser de sexo masculino con edad menor de 24 meses y antecedentes de fiebre reciente, y factores relacionados con el cuidado materno-infantil como la falta de control prenatal en el primer trimestre, la falta de suplemento de hierro durante el embarazo o administrado durante un periodo breve, parto en el domicilio, diagnóstico de anemia en la madre en el momento de la encuesta y ausencia de tratamiento antiparasitario preventivo en el niño. Conclusiones. La ENDES proporcionó información valiosa sobre los factores asociados con la anemia en niños de seis a 35 meses, cuyo conocimiento debe mejorar la cobertura y la efectividad de prácticas adecuadas de cuidado materno-infantil.

Introduction: Despite the reduction of poverty in Perú, the prevalence of anemia in the country remains high. Objective: To identify socio-demographic, child and maternal-child care factors associated with anemia in children between 6 and 35 months in Perú. Materials and methods: We conducted an analytical and descriptive study that included registered data from the national survey on demography and family health, 2007-2013, on children between 6 and 35 months old, including the measurement of blood hemoglobin. Anemia was confirmed by hemoglobin-altitude corrected values below 11 mg/dl. We used multivariate logistic regression models to assess potential associated factors for anemia. Results: Anemia prevalence was high (47.9%). Twelve factors were independently associated with anemia in children: Socio-demographic factors such as living outside Lima and Callao, in a low socioeconomic household, and having an adolescent mother with low education level; child-related factors as being male, younger than 24 months of age, and having fever in the previous two weeks, and maternal-child care factors such as lack of prenatal control in the first trimester of pregnancy, lack or short period of iron supplementation during pregnancy, house delivery, anemia detection at the moment of the survey, and lack of intestinal anti-parasite preventive treatment in the child. Conclusions: The analysis of survey data provided valuable information about factors associated with anemia in children between 6 and 35 months, which can be used to increase the coverage and effectiveness of maternal-child care practices.
Descritores: Anemia/prevenção & controle
Saúde da Criança
-Cuidado da Criança
Ciências da Nutrição Infantil
Bem-Estar Materno
Responsável: CO332 - Facultad de Medicina


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Texto completo SciELO Saúde Pública
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Id: lil-736439
Autor: Carmona Fonseca, Jaime.
Título: Primaquina y recurrencias de malaria por Plasmodium vivax. Metanálisis de estudios clínicos controlados / Primaquine and relapses of Plasmodium vivax. Meta analysis of controlled clinical trials
Fonte: Rev. bras. epidemiol;18(1):174-193, Jan-Mar/2015. tab, graf.
Idioma: es.
Projeto: Colciencias.
Resumo: ANTECEDENTES: La primaquina (PQ) se usa contra recurrencias del paludismo vivax (RPV), pero se desconocen varios aspectos posológicos, como la dosis total (DT) eficaz en determinado número de días. OBJETIVO: Comparar regímenes de PQ contra RPV en estudios clínicos controlados (ECC) aleatorios o no aleatorios. METODOLOGÍA: Metanálisis. Se buscó información hasta el 31 de diciembre de 2012 en Lilacs, SciELO, PubMed (Medline), Cochrane Library, Cochrane Infectious Diseases Group, Embase. Se usaron estudios experimentales o ECC, siempre con grupo control concurrente. Se incluyeron estudios con o sin asignación aleatoria, "close label" o "open label", con tratamiento supervisado o no supervisado No se exigió que el estudio estableciera diferencia entre recaída y reinfección mediante pruebas moleculares. Se aplicaron criterios de inclusión y exclusión a los artículos y satisfacer los de inclusión constituyó calidad adecuada para dejarlos en el metanálisis. RESULTADOS: Se completaron 23 ECC, que reunieron los criterios de selección. Evaluamos 4 esquemas de dosis total (DT) dada en determinados días (DT mg número de días): 210 14 = 210 mg en 14 días; 210 7 = 210 mg en 7 días; 45 a 150 mg en 3 a 10 días; 0 (no PQ). La ausencia de PQ llevó a la recurrencia de 34,48% frente a 19,66% con PQ 210 14 (diferencia significativa); 210 14 mostró eficacia igual a la de 210 7. Cada esquema 210 7 y 210 14 es mejor estadísticamente que 45 a 150. CONCLUSIONES: El uso de PQ es necesario para reducir las recurrencias y la DT 210 mg dada en 7 ó en 14 días es la que mejor eficacia tiene pero se requieren más estudios con el esquema 210 7. .

BACKGROUND: Primaquine (PQ) is used against relapses of vivax malaria (RVM) but several aspects about dosage are unknown, as the total effective dose (TD) in a number of days. OBJECTIVE: To compare PQ regimens against RVM in randomized or non randomized controlled clinical trials (CCTs). METHODOLOGY: Meta analysis. Information was sought until 31 December, 2012 in Lilacs, SciELO, PubMed (Medline), Cochrane Library, Cochrane Infectious Diseases Group, Embase. Experimental studies or CCT were used, always with concurrent control group. No matter whether or not the design was randomized, close label, supervised. It is not required that the study established difference between relapse and reinfection by molecular evidence. Inclusion and exclusion criteria for articles were applied and meet the inclusion criteria constituted adequate quality to be left in the meta analysis. RESULTS: 23 ECC with or without random allocation of treatment met the selection criteria. Include four schemes of TD (TD mg number of days): 210 14 = 210 mg in 14 days; 210 7 = 210 mg in 7 days, 45 to 150 mg in 3 to 10 days, 0 (not PQ). If PQ is absent, recurrences occurr 34.48% versus 19.66% with PQ 210 14 (significant difference), 210 14 showed effectiveness equal to that of 210 7. Treatments 210 7 and 210 14 were statistically better than 45 to 150 effectiveness. CONCLUSIONS: The use of PQ is necessary to reduce recurrences and TD 210 mg given at 7 or 14 days is which is more effective but more studies are required to treatment 210 7. .
Descritores: Ciências da Nutrição Infantil/educação
Fenômenos Fisiológicos da Nutrição Infantil/fisiologia
Exercício Físico/fisiologia
Obesidade/prevenção & controle
Ganho de Peso
-Índice de Massa Corporal
Pressão Sanguínea/fisiologia
Dieta
Frutas
Promoção da Saúde
Estilo de Vida
Estudos Longitudinais
Projetos Piloto
Verduras
Limites: Criança
Pré-Escolar
Feminino
Humanos
Masculino
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME



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