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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-959477
Autor: Fuentes-Barría, Héctor; Muñoz Peña, Denisse; Aguilera Eguía, Raúl; González Wong, Catalina.
Título: Influencia de los compuestos bioactivos de betarraga (Beta vulgaris L) sobre el efecto cardio-protector: Una revisión narrativa / Influence of the bioactives compounds of beetroot (Beta vulgaris L) on the cardioprotective effect: A narrative review
Fonte: Rev. chil. nutr;45(2):178-182, 2018.
Idioma: es.
Resumo: RESUMEN Los cultivos agrícolas pertenecientes al grupo Beta vulgaris L. actualmente se utilizan en la agroindustria para producción de azúcar, agentes colorantes, consumo fresco y otros sub productos. La betarraga (beta vulgaris L) es una hortaliza con gran cantidad de carbohidratos, potasio y sales de nitrato. El foco de esta revisión se centró en demostrar la influencia de los compuestos bioactivos de betarraga (Beta vulgaris L) sobre el efecto cardio-protector. Se analizaron estudios genéricos y específicos de betarraga. Ellos mostraron que el contenido total de polifenoles en betarraga varia de 218.00 mg.kg-1 a 887.75 mg.kg-1; el contenido total de antocianinas varía de 14.48 ± 0.40 mg.kg-1 a 84.50 ± 4.71 mg.kg-1; los valores de actividad antioxidante variaron en el intervalo de 8.37 ± 0.29% a 21.83 ± 0.35% y el contenido de sales de nitrato se estima en 1800 mg NO3-/kg de masa fresca. Al consumo de betarraga se le atribuyen efectos sobre la salud, entre ellos cardio-protectores y quimioterapéuticos relacionados con los polifenoles, antocianinas, sales de nitrato.

ABSTRACT The agricultural crops that belong to the group Beta vulgaris L are currently used in agroindustry to produce sugar, coloring agents, other sub products and for fresh consumption. Beetroot (beta vulgaris L) is a vegetable with a large amount of carbohydrates, potassium and nitrate salts. The focus of this review was to demonstrate the influence of the bioactive compounds of beetroot (Beta vulgaris L) on the cardioprotective effect. We analyzed generic and specific studies of beetroot. They showed that the total content of polyphenols in beetroot varied from 218.00 mg.kg-1 to 887.75 mg.kg-1; the total content of anthocyanins varied from 14.48 ± 0.40 mg.kg-1 to 84.50 ± 4.71 mg.kg-1; the value of antioxidant activity varied in range from 8.37 ± 0.29% to 21.83 ± 0.35%; and the content of nitrate salts was estimated at 1800 mg NO3-/kg of fresh mass. thus, the intake of beetroot is attributed to health effects including caridioprotectors and chemotherapeutic related to polyphenols, anthocyanins, nitrate salts.
Descritores: Beta vulgaris (Homeopatia)
Coração
Antioxidantes
-Polifenóis
Antocianinas
Nitratos
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
AOYAMA, E.M.
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Id: lil-776593
Autor: SOUZA, A.D.; ROGGERIO, T.U; FURLAN, M.R.; AOYAMA, E.M..
Título: Óleo de melaleuca (Melaleuca alternifolia Maiden & Betche, Cheel) no controle de cercosporiose em beterraba / Tea tree oil (Melaleuca alternifolia Maiden& Betche, Cheel) in control of Cercospora beticola Sacc. on Beet
Fonte: Rev. bras. plantas med;17(4,supl.3):1078-1082, 2015. graf.
Idioma: pt.
Resumo: RESUMO O óleo volátil da melaleuca (Melaleuca alternifolia Maiden & Betche, Cheel) possui atividade antimicrobiana podendo causar efeitos sobre as plantas. Avaliou-se a inibição do óleo em Cercospora beticolaSacc., e seu efeito no aumento da produção e qualidade de raízes de beterraba. As doses foram de 0,13; 0,67; 0,80 e 1,00% do óleo, além das testemunhas composta pelo meio de cultura Batata Dextrose Ágar (BDA) no experimento in vitro, e água no experimento in vivo. As plantas foram pulverizadas duas vezes por semana. O delineamento foi inteiramente casualizado, com 4 repetições, e as médias foram comparadas pelo teste Tukey a 5% de probabilidade. O índice de infecção das folhas foi determinado por escala diagramática além do peso e diâmetro das raízes. Os resultados de inibição do crescimento micelial para as doses do óleo foram 0; 56; 87; 83 e 99%, e os índices de infecção: 77,08; 35,62; 21,04; 19,37 e 20,00%, respectivamente, para a testemunha e as doses 0,13; 0,67; 0,80 e 1,00% do óleo. Somente na concentração de 0,80% o óleo proporcionou relação positiva entre o ganho de peso e o diâmetro das raízes. O óleo de Melaleuca foi eficaz no controle de C. beticola e, como consequência, houve produção de raízes de beterraba com melhor desenvolvimento.

ABSTRACT The volatile oil from Melaleuca (Melaleuca alternifolia Maiden & Betche Cheel.) has antimicrobial properties and can promote several effects on plant cultivation. The aim of this study was to evaluate the inhibition of the oil in Cercospora beticola Sacc. and if it favors the growth and development of beet root. The doses were 0.13, 0.67, 0.8 and 1% of oil, besides the control PDA (potato-dextrose-agar) in vitro (laboratory condition) and with water as treatment control in vivo (field conditions). The plants were sprayed twice a week. The treatments were completely randomized and the averages were compared using the Tukey test at 5%. The infection rate of leaves was measured by diagrammatic scale besides the weight and diameter of tubers. The inhibition results of the radial growth by oil treatments were 0; 56, 87, 83 and 99%, while the infection rate showed: 77.08, 35.62, 21.04, 19.37 and 20% respectively to the control and to the oil concentration of 0,13; 0,67; 0,80 e 1,00%. Only at concentration of 0.8% the tea tree oil showed a positive relationship between tuber´s weight and tuber´s diameter gains. It can be concluded that tea tree oil is effective to controlling C. beticola, and also promotes an increase on development in beet tubers.
Descritores: Beta vulgaris (Homeopatia)/análise
Fungos/classificação
Óleo de Melaleuca/análise
-PREVENTION & CONTROL
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-721830
Autor: Amaro, Jony.
Título: Influencia de la betarraga (Beta vulgaris var. cruenta) en el aumento de leucocitos, en ratones / Influence of beetroot (Beta vulgaris var. cruenta) on mice leukocytes increase
Fonte: An. Fac. Med. (Perú);75(1):9-12, ene. 2014. graf.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: La betarraga es una planta oriunda del Mediterráneo utilizada para fines alimenticios y medicinales. Contiene flavonoides. Objetivos: Determinar la influencia del consumo del extracto de Beta vulgaris var. cruenta en el incremento de leucocitos, en el ratón albino. Diseño: Estudio experimental. Lugar: Bioterio de la Institución Educativa 1182. Material biológico: Veinte ratones albinos de la cepa balb/c, machos, de peso promedio 24 g. Intervenciones: Se formó dos grupos, experimental y control, cada uno de diez ratones. Al grupo experimental se le administró vía oral extracto de Beta vulgaris var. cruenta en dosis de 250 mg/kg, volumen de 2 mL, cada cinco horas durante una semana, alternando con nutrientes, y al grupo control solo se le administró nutrientes. Principales medidas de resultados: Recuento de leucocitos. Resultados: Dentro del periodo de acondicionamiento, se observó un ligero incremento en la media de leucocitos del grupo control (3 681 ± 431,1) frente al grupo experimental (3 579 ± 473,5), cuya diferencia no fue significativa. Luego de administrar al grupo experimental el extracto de Beta vulgaris var. cruenta, alternando con sus nutrientes respectivos, se observó diferencia significativa de la media (7 961 ± 275,4) frente al grupo control (3 693 ± 414,7) (t student p<0,05). Conclusiones: En condiciones experimentales, el consumo del extracto de Beta vulgaris var. cruenta incrementó significativamente el número de leucocitos.

Background: Beetroot is a flavonoid-containing Mediterranean plant used for food and medicinal purposes. Objectives: To determine the influence of Beta vulgaris var. cruenta extract consumption in increasing albino mice leukocytes. Design: Experimental study. Setting: School Number 1182 bioterium. Biologic material: Twenty male Balb/c albino mice weighing 24 g average. Interventions: Two groups of ten mice each were formed; the experimental group received Beta vulgaris var. cruenta extract at 250 mg/kg oral doses, 2 mL volume every five hours for one week, alternating with nutrients; the control group received nutrients only. Main outcome measures: Leukocyte count. Results: During the conditioning period a slight increase in leukocytes in the control group (3 681 ± 431.1) was found compared to the experimental group (3 579 ± 473.5), but the difference was not significant. After administering Beta vulgaris var. cruenta extract alternating with nutrient media to the experimental group a significant difference in leukocytes (7 961 ± 275,4) was observed when compared with the control group (3 693 ± 414,7) (t student p<0,05). Conclusions: In experimental conditions, the consumption of Beta vulgaris var. cruenta extract significantly increased the number of leukocytes.
Descritores: Beta vulgaris (Homeopatia)/sangue
Citocinas
Imunidade Celular
Imunidade Humoral
Imunomodulação
Contagem de Leucócitos
-Epidemiologia Experimental
Flavonoides
Extratos Vegetais
Limites: Masculino
Animais
Camundongos
Responsável: PE13.1 - Oficina de Biblioteca, Hemeroteca y Centro de Documentación



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