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Id: lil-767261
Autor: Santos, ES; Hoscheid, J; Mata, PTG.
Título: Atividade antibacteriana do extrato bruto e fracionado de cascas dos frutos de Punica granatum Linn / Antibacterial activity of crude ethanolic and fractionated extracts of Punica granatum Linn. fruit peels
Fonte: Rev. ciênc. farm. básica apl;36(2), jun. 2015. tab.
Idioma: en.
Resumo: Currently it is clear the need to develop new antimicrobial seeking to solve problems such as antibiotic resistance, in this context medicinal plants has been using a prominent place, and knowledge of popular medicine shows itself to be a promising search tool. Peel of Punica granatum fruits are popularly used for the treatment of diarrhea, eye and upper airway inflammation, and in the external treatment of infectious sores. Thus, this study had the objective to evaluate the in vitro inhibitory effect of the crude ethanol extract of peels of P. granatum, three organic fractions and also fractions obtained by column chromatography, on reference microorganisms (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa) by disk diffusion method. The obtained results evidenced that the ethyl acetate and aqueous fractions facing S. aureus and E. coli showed significant antimicrobial activity, close to the antimicrobial gentamicin and penicillin, respectively. In its turn the crude ethanolic extract of P. granatum and aqueous fraction showed inhibitory effect similar to the antimicrobial tetracycline facing P. aeruginosa. It was observed an increase in the inhibition of the microorganisms with increasing extract volume (from 10 to 30 ?L), being S. aureus and P. aeruginosa the most susceptible microorganisms. Differences in activity between the extracts and fractions can be partly explained by qualitative and quantitative variations in the secondary metabolites present in the extracts and fractions.(AU)

Atualmente está clara a necessidade do desenvolvimento de novos antimicrobianos buscando resolver problemas como a resistência a antibióticos, neste contexto, as plantas medicinais vem utilizando um lugar de destaque, e os conhecimentos da medicina popular mostram-se uma ferramenta de busca promissora. Cascas dos frutos de Punica granatum são utilizadas popularmente para o tratamento de diarreias, inflamações oculares e das vias aéreas superiores, e no tratamento externo de feridas infecciosas. Assim, este estudo teve o objetivo de avaliar o efeito inibitório in vitro do extrato bruto etanólico de cascas de P. granatum, três frações orgânicas e de frações obtidas por cromatografia em coluna, sobre microrganismos referência (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium e Pseudomonas aeruginosa) pelo método de disco difusão. Os resultados obtidos evidenciaram que as frações acetato de etila e aquosa frente a S. aureus e E. coli demonstraram atividade significativa, próximo ao antimicrobiano gentamicina e penicilina, respectivamente. Já o extrato bruto etanólico de P. granatum e a fração aquosa apresentaram efeito inibitório semelhante ao antimicrobiano tetraciclina frente a P. aeruginosa. Observou-se um aumento na inibição dos microrganismos conforme o aumento do volume de extrato (de 10 para 30 ?L), sendo que S. aureus e P. aeruginosa foram os microrganismos mais suscetíveis. Diferenças na atividade entre os extratos e frações podem ser parcialmente explicadas por variações qualitativas e quantitativas de metabólitos secundários presentes no extrato e frações.(AU)
Descritores: Romã (Fruta)
Antibacterianos/uso terapêutico
-Plantas Medicinais
Responsável: BR33.1 - Divisão Técnica de Biblioteca e Documentação


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Id: biblio-1126614
Autor: Sin Mayor, Adriana del Carmen; Díaz Gálvez, Marisol; Sebazco Perna, Caridad; Jiménez Martínez, María del Carmen.
Título: Evaluación de la actividad inmunomoduladora del polvo seco de Punica granatum Linn en un modelo experimental de inmunosupresión / Evaluation of the immunomodulatory activity of dry powder of Punica granatum Linn in an experimental model of immunosuppression
Fonte: Rev. cuba. med. mil;48(2):e188, abr.-jun. 2019. tab, fig.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: La inmunosupresión es uno de los principales obstáculos en el tratamiento de cáncer, por esta razón, diversos inmunomoduladores naturales y sintéticos son estudiados, con el fin de atenuar los efectos de la terapia convencional. Objetivo: Evaluar la actividad inmunomoduladora del polvo seco de Punica granatum Linn (granada). Métodos: Ratas machos Wistar fueron divididas en cuatro grupos: grupo I (control), II (inmunizado con glóbulos rojos de carnero), III (inmunosuprimido con ciclofosfamida e inmunizado con glóbulos rojos de carnero) y IV (tratado con polvo de granada, inmunosuprimido con ciclofosfamida e inmunizado con glóbulos rojos de carnero). Las variables estudiadas fueron el peso corporal y detección de anticuerpos hemoaglutinantes. Resultados: Se observó ligera tendencia al aumento del peso corporal en los grupos I, II y III, con respuesta diferente en el grupo IV, donde hubo una leve disminución. El título de anticuerpos del grupo III disminuyó con respecto al II y IV, tanto en la respuesta primaria como secundaria. En el grupo IV el título de anticuerpos resultó ser estadísticamente significativo con relación al del grupo III (p= 0,000) para ambas respuestas. Conclusiones: La Púnica granatum mostró efecto inmunomodulador, al incrementar el nivel de anticuerpos hemaglutinantes(AU)

Introduction: Immunosuppression is one of the main obstacles in the treatment of cancer, for this reason, several natural and synthetic immunomodulators are studied, in order to attenuate the effects of conventional therapy. Objective: To evaluate the immunomodulator activity of Punica granatum Linn (pomegranade). Methods: Wistar male rats were divided into four groups: group I (control), II (immunized with red blood cells of sheep), III (immunosuppressed with cyclophosphamide and immunized with red blood cells of sheep) and IV (treated with pomegranate powder, immunosuppressed with cyclophosphamide and immunized with red blood cells of sheep). The variables studied were body weight and detection of haemagglutinating antibodies. Results: A slight tendency to increase body weight was observed in groups I, II and III, with a different response in group IV, where there was a slight decrease. The antibody titre of group III decreased with respect to II and IV, both in the primary and secondary response. In group IV the antibody titer was found to be statistically significant in relation to group III (p = 0.000) for both responses. Conclusions: Punic granatum showed immunomodulatory effect, increasing the level of haemagglutinating antibodies(AU)
Descritores: Imunossupressão
Ciclofosfamida
Romã (Fruta)
Anticorpos/efeitos dos fármacos
Neoplasias
-Poeira
Limites: Animais
Ratos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-1126613
Autor: Martínez Martín, Sara María; Jiménez Martínez, María del Carmen; García Valido, Pável Esteban; Figueroa Lescaille, Mercedes; Maceiras Cubiles, María Acelia.
Título: Actividad cicatrizante in vivo del polvo carbonizado de Punica granatum Linn y Eichhornia crassipes / In vivo healing activity of the charred powder of Punica granatum Linn and Eichhornia crassipes
Fonte: Rev. cuba. med. mil;48(2):e284, abr.-jun. 2019. tab, fig.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: Las especies vegetales constituyen el remedio primero a los problemas de salud que aquejan a las personas. La granada es rica en ácido ascórbico, mejora la barrera epidérmica y reduce la contracción de las heridas. La flor de agua posee actividad antibacteriana. Objetivo: Evaluar el efecto cicatrizante del polvo carbonizado de Punica granatum Linn (granada) y de Eichhornia crassipes (flor de agua), en un modelo experimental en ratas. Métodos: Estudio analítico experimental con el empleo 30 ratas macho distribuidas en 3 grupos (n= 10). Grupo I y II; tratadas con el polvo carbonizado de la granada y flor de agua respectivamente. Grupo III: Tratadas con cloruro de sodio al 0,9 por ciento. Se realizó un modelo de herida por escisión en el dorso. La evolución de la cicatrización fue seguida por la velocidad de contracción de la herida en milímetros. Se realizó histología sobre biopsias de tejido cicatrizado. Para el análisis estadístico se empleó la prueba no paramétrica de Mann- Whitney. El nivel de significación se fijó en p < 0,05. Resultados: Se comprobó el efecto cicatrizante de los polvos carbonizados de la granada y flor de agua; disminuyó el área de las heridas de manera significativa respecto al grupo control. El estudio histológico mostró dermis madura grado III en los grupos I y II. Conclusiones: La aplicación tópica del polvo carbonizado de granada y de flor de agua influyó sobre el cierre de las heridas y en la maduración de la dermis, por lo cual favoreció la cicatrización(AU)

ABSTRACT Introduction: Plant species are the first remedy to the people's health problems. The pomegranate is rich in ascorbic acid, improves the epidermal barrier and reduces the contraction of wounds. The water hyacinth has antibacterial activity. Objective: To evaluate the healing effect of the charred powder of Punica granatum Linn (pomegranate) and Eichhornia crassipes (water hyacinth), in an experimental model in rats. Methods: Experimental analytical study with 30 male rats distributed in 3 groups (n = 10). Group I and II; treated with the charred powder of the pomegranate and water hyacinth respectively. Group III: treated with 0.9 percent sodium chloride. An incision wound model was made on the back. The evolution of healing was followed by the speed of contraction of the wound in millimeters. Histology was performed on biopsies of scar tissue. For the statistical analysis, the nonparametric Mann-Whitney test was used. The level of significance was set at p < 0.05. Results: The healing effect of the charred powders of the pomegranate and water hyacinth was verified; decreased the wound area significantly compared to the control group. The histological study showed mature grade III dermis in groups I and II. Conclusions: The topical application of the charred powder of pomegranate and water hyacinth influenced the closure of the wounds and the maturation of the dermis, which favored healing(AU)
Descritores: Cloreto de Sódio/administração & dosagem
Cicatriz/veterinária
Derme
-Flora Aquática/análise
Romã (Fruta)
Limites: Animais
Ratos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: lil-740920
Autor: Rodríguez Chanfrau, Jorge Enrique; López Armas, Marilyn.
Título: Extracción por ultrasonido de los polifenoles de la fruta del Punica granatum (Granada) / Ultrasound assisted extraction of polyphenols from Punica granatum (Grenada) fruit
Fonte: Rev. cuba. farm;48(3), jul.-set. 2014. tab, Ilus.
Idioma: en.
Resumo: INTRODUCTION: extraction of bioactive compounds from vegetable materials is a classical operation applied in many industrial processes. Few studies have made reference to processes to obtain extracts from Punica granatum. This fruit is generally consumed as such or as fermented juices. In Cuba, it is known as grenade and numerous studies have shown antiviral, antioxidant and antimicrobial properties. Maceration process is the main used technology in the preparation of extracts from Punica granatum fruit, being this a long and expensive process. Ultrasound-assisted extractions have been proven to significantly decreased extraction time and increased extraction yields in many vegetable materials. However, few papers report the use of this methodology in the extraction processes of Punica granatum. OBJECTIVE: to evaluate an ultrasound-assisted extraction process to extract polyphenols from Punica granatum fruit. METHODS: an experimental surface, response 32, randomized and replicate design was made to identify the effect of the extraction time and the alcoholic concentration of the menstruum as well as an extraction study in the course of time, keeping the best extraction conditions set in the design. RESULTS: the studied parameters did not show significant influence over the process (p= 0.0981 and p= 0.8504 for time of extraction and alcoholic content, respectively). The behaviour curve of the polyphenol extraction in time showed that top concentration values were reached at 60 minutes. CONCLUSIONS: according to results, the optimal conditions of polyphenol extraction were as follows: extraction time of 60 min, and 50 percent alcoholic concentration (v/v) as menstruum(AU)

INTRODUCCIÓN: la extracción de compuestos bioactivos a partir de material vegetal es una operación clásica aplicada en muchos procesos industriales. Pocos estudios han hecho referencia a la obtención de extractos a partir de la fruta del Punicam granatum. Esta fruta es generalmente consumida en forma natural o en jugos fermentados. En Cuba es conocida como granada y numerosos estudios han demostrado sus propiedades antivirales, antioxidantes y antimicrobianas. La maceración es el principal proceso empleado en la elaboración de extractos a partir de esta fruta, siendo un proceso largo y costoso. La extracción asistida por ultrasonido es una metodología que garantiza una disminución del tiempo de extracción e incrementa los rendimientos extractivos en muchos materiales. Sin embargo, pocos trabajos informan el empleo de esta metodología en procesos extractivos a partir de P. granatum. OBJETIVO: evaluar un proceso de extracción asistida por ultrasonido para extraer los polifenoles de la fruta P. granatum. MÉTODOS: se realizó un diseño experimental de superficie respuesta 32 aleatorizado replicado en el punto central, para estudiar la influencia del tiempo de extracción y la concentración alcohólica del menstruo. Así como un estudio de extracción en el tiempo manteniendo las mejores condiciones establecidas en el diseño. RESULTADOS: los parámetros estudiados no presentaron una influencia significativa para el proceso (p= 0,0981 y p= 0,8504 para el tiempo de extracción y la concentración alcohólica del menstruo, respectivamente). La curva del comportamiento de la extracción de polifenoles en el tiempo demostró que a los 60 min se alcanzaban valores máximos de concentración. CONCLUSIONES: de acuerdo con los resultados, las condiciones óptimas de extracción fueron: tiempo de extracción 60 min y solución hidroalcohólica al 50 por ciento (v/v) como menstruo(AU)
Descritores: ABORTION, THREATENED0DIPETALONEMA
Polifenóis
Romã (Fruta)
-Cuba
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: lil-698352
Autor: Argenta, João Antônio; Pasqual, Moacir; Pereira, Cássio Vicente; Dias, Disney Ribeiro; Barbosa, Ricardo Augusto; Pereira, Luciano José.
Título: Efeito do extrato do romã (Punica granatum) sobre bactérias cariogênicas: estudo in vitro e in vivo / Effect of pomegranate extract (Punica granatum) on cariogenic bacteria: in vitro and in vivo study
Fonte: Arq. odontol;48(4):218-226, 2012. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito inibitório de extratos de plantas sobre cepas de Streptococcus mutans in vitro e avaliar in vivo o potencial inibitório de dentifrício incorporado com o extrato de maior potencial sobre estreptococos do grupo mutans e sobre o índice de biofilme. Materiais e Métodos: Em meio de cultura inoculado com S. mutans (ATCC25175), depositaram-se extratos etanólicosde 32 plantas. Posteriormente, avaliaram-se os halos de inibição. As capacidades inibitórias foram: Ocimumgratissimum (flor) com 08 mm; Moringa oleífera (folha) 10 mm; Copaífera langsdorffi (folha) 16 mm e Punicagranatum (pericarpo desidratado) com 18 mm. Uma vez que este último extrato apresentou o maior halo de inibição, foi utilizado na fase seguinte. O extrato de romã (Punica granatum) foi incorporado em dentifrício, nas concentrações de 1% e 3% após determinação da concentração inibitória mínima. Estes foram testados em 30 voluntários divididos em 3 grupos (um para cada extrato e um grupo controle). Os voluntários fizeram uso dos dentifrícios durante 08 dias. A atividade antimicrobiana foi avaliada através da determinação do índice de biofilme e contagem de estreptococos do grupo mutans (UFC/ml). Resultados: Houve redução (p < 0,05) no índice de biofilme para o extrato a 3%, porém não houve diferença na contagem de microrganismos (p > 0,05). Conclusão: Conclui-se que a Punica granatum L. foi o extrato que apresentou maior atividade inibitória in vitro contra S. mutans. A formulação do dentifrício mostrou eficiência após oito dias de uso diminuindo significativamente o índice de biofilme, porém, não apresentou redução do número de estreptococos do grupo mutans.
Descritores: Dentifrícios/administração & dosagem
Romã (Fruta)/análise
Romã (Fruta)/uso terapêutico
Técnicas In Vitro
-Streptococcus mutans/patogenicidade
Responsável: BR365.1 - BIB - Biblioteca


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: lil-764383
Autor: Peña Núñez, Blanca del Rosario; Duménigo González, Abel; Martínez Hormaza, Ioanna.
Título: Acción virucida directa sobre el virus influenza de un extracto de Punica granatum L (granada) / Direct virucidal action against influenza virus of an extract of Punica granatum L (granada)
Fonte: Rev. cuba. plantas med;20(3):313-322, jul.-set. 2015. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: INTRODUCCIÓN: la especie vegetal Punica granatum L. se conoce en Cuba como granada. A esta planta se le atribuye acción anticatarral en la medicina tradicional, entre otras propiedades. En estudios previos realizados al extracto hidroalcohólico liofilizado preparado con el fruto de esta planta, se informaron la presencia de numerosos componentes químicos, la mayoría flavonoides. Estos compuestos, unidos a la variedad de metabolitos secundarios detectados, le confieren a este liofilizado la posibilidad de poseer acción antiinfluenza, tal como ha sido demostrado en estudios previos del mismo. OBJETIVO: evaluar la acción virucida directa del extracto hidroalcohólico liofilizado de P. granatum frente a la cepa Influenza A/Mississippi/1/85 (H3N2), con diferentes variantes de tratamiento. MÉTODOS: las variantes de tratamiento directo se realizaron en 27 combinaciones de las variables; tiempo de contacto de: 60, 30 y 15 minutos; concentración del extracto de: 1000, 200 y 125 µg/mL y temperatura de incubación de la mezcla extracto-virus: 4, 25 y 37 0C. La presencia o no de la hemaglutinina del virus influenza en cada una de las muestras tratadas, se midió por la titulación de la Inhibición de la Hemaglutinación (IHA) y el título infectivo viral (DIE50). RESULTADOS: la concentración mínima efectiva para ejercer el extracto liofilizado, la acción virucida directa, in vitro, fue 125 µg/mL, a los 15 minutos. La acción virucida directa de éste extracto estuvo siempre presente en las diferentes temperaturas y tiempos de exposición ensayados. CONCLUSIONES: la variante de ensayo que utilizó 125 µg/mL, con independencia del tiempo y la temperatura de tratamiento, resultó suficiente efectiva para reducir la presencia de hemaglutinina del virus influenza.

INTRODUCTION: Punica granatum L. is known in Cuba as grenade. In traditional medicine, among other properties, antiflu action is attributed to this plant. In previous studies with the hydroalcoholic lyophilized extract, prepared with the fruit of this specie, several chemical compounds were reported, specially the presence of flavonoids. The variety of secondary metabolites detected for this lyophilized extract, added to a flavonoid fraction confers a high possibility of anti-influenza activity, as has been demonstrated in previous studies. OBJECTIVE: to evaluate the virucidal activity of the hydroalcoholic lyophilized extract of P. granatum against Influenza A/Mississippi/1/85 (H3N2), with different schemes of treatments. METHODS: the different schemes of treatments included 27 variants of the variables such as contact time of 60, 30 and 15 minutes; extract concentration of 1000, 200 and 125 µg/mL; an incubation temperature of the mix extract-virus of 4, 25 and 37 0C; and the corresponding replicas. The presence or not of hemaglutinin of influenza virus in each one of the treated samples, was measured by titration of Hemaglutination Inhibition (HAI) and the Embryo Infection Doses (EID50). RESULTS: the minimal effective concentration to show in the hydroalcoholic lyophilized extract the direct virucidal action in vitro was 125 µg/mL, in 15 minutes of contact. This virucidal action was always present in the different assessed temperature and time exposures. CONCLUSIONS: the treatment of 125 µg/mL, regardless of time and temperature of treatment, was effective enough to reduce the presence of hemaglutinin of the influenza virus.
Descritores: Romã (Fruta)/uso terapêutico
Influenza Humana/terapia
Limites: Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-881491
Autor: Oliveira, Luna Mares Lopes de.
Título: Punica granatum: quantificação de polifenóis de extratos e potencial antifúngico contra Candida albicans / Punica granatum: quantification of extract of polyphenols and potential antifungal against candida albicans.
Fonte: Araçatuba; s.n; 2016. 41 p. ilus, graf, tab.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho". Faculdade de Odontologia de Araçatuba para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: As propriedades antimicrobianas da romã são atribuídas aos compostos fenólicos, mais especificamente aos taninos hidrolisáveis (THs) galotaninos (ácido gálico) e elagitaninos (ácido elágico), substâncias naturais de defesa da planta. Os objetivos deste estudo foram avaliar os níveis de ácido elágico e fenóis totais, rendimento dos métodos de extração e o potencial inibitório sobre Candida albicans de extratos de partes da Punica granatum. Amostras em triplicata de cascas, sementes e folhas desidratadas, trituradas, pulverizadas, foram submetidas a dois métodos de extração: soxhlet tendo como solventes etanol e metanol e percolação tendo como solvente o etanol. Após a obtenção dos extratos, foram determinados os teores de ácido elágico por cromatografia liquida de alta eficiência e fenóis totais expressos em ácido gálico pelo método espectrofotométrico. A atividade antifúngica dos extratos foi avaliada pelo método de difusão em disco, seguindo-se as normas do National Committee for Clinical and Laboratory Standards (NCCLS document M2-A8, 2003a.). As maiores concentrações de fenóis totais e de ácido elágico foram encontradas nas folhas e na casca da romã. Verificou-se maior eficiência de rendimento por meio da percolação. Os resultados de difusão em disco revelaram maior sensibilidade da cepa de C. albicans aos extratos etanólicos da casca por ambos os métodos de extração. O método percolação alcoólica a 70% e 25ºC e a casca da romã apresentaram a maior eficiência de extração e de atividade anti-fúngica contra uma cepa clínica de C. albicans(AU)

The antimicrobial properties of pomegranate are attributed to the phenolic compounds, more specifically the hydrolyzable tannins (THs) galotaninos (gallic acid) and elagitaninos (ellagic acid), natural plant defense substances. The objectives of this study were to evaluate the levels of ellagic acid and total phenols, yield of the extraction methods and the inhibitory potential against Candida albicans of extracts from parts of Punica granatum. Samples of dried, peels, seeds and leaves were used in triplicates and the extracts were obtained by Soxhlet system and percolation using respectively ethanol, methanol and ethanol solvents. After obtaining the extracts, the ellagic acid contents were determined by high performance liquid chromatography (HPLC) and total phenols expressed in gallic acid by the spectrophotometric method. The antimicrobial activity was evaluated by the disc diffusion method, following the standards of the National Committee for Clinical and Laboratory Standards (NCCLS document M2-A8, 2003a.). The highest concentrations of THs were found in leaves and pomegranate peel. Greater yield efficiency was verified by percolation. The results of diffusion on disc revealed higher sensitivity of the C. albicans strain to the ethanolic extracts of peels by both methods of extraction, presenting inhibition halos of approximately 10 mm. The alcoholic percolation method at 70% and 25ºC and the pomegranate peel showed the highest extraction efficiency and antifungal activity against a clinical strain of C. albicans(AU)
Descritores: Candida albicans
Romã (Fruta)
Taninos Hidrolisáveis
-Compostos Fenólicos
Responsável: BR186.1 - Biblioteca Honório Monteiro
BR186.1


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Texto completo SciELO Brasil
Mota, Olivia Morais de Lima
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Id: biblio-873226
Autor: Salgado, Alexandre Daher Yunes; Maia, Juliana Lemos; Pereira, Sérgio Luís da Silva; Lemos, Telma Leda Gomes de; Mota, Olívia Morais de Lima.
Título: Antiplaque and antigingivitis effects of a gel containing Punica granatum Linn extract: a double-blind clinical study in humans%Efeito antiplaca e antiinflamatório de um gel contendo extrato de romã: estudo clínico duplo-cego em humanos
Fonte: J. appl. oral sci;14(3):162-166, May-June 2006. tab.
Idioma: en.
Resumo: OBJETIVOS: O efeito antiplaca e antigengivite de um gel contendo extrato de romã a 10 por cento foi avaliado utilizando um modelo de gengivite experimental parcial em humanos. MÉTODOS: 23 indivíduos participaram voluntariamente deste estudo cruzado, duplo-cego, compreendendo dois períodos de 21 dias cada um. Uma moldeira de acrílico foi confeccionada para cada participante, a qual foi utilizada como carreadora dos géis sobre a área a ser avaliada (hemiarco inferior esquerdo). Os sujeitos foram aleatoriamente designados para usar o gel placebo (grupo controle) ou o gel teste (grupo experimental), sendo instruídos a colocar o gel na moldeira e esta sobre os dentes teste, escovando os outros normalmente três vezes ao dia. No dia 0 e dia 21 os índices de placa visível (IPV) e índice de sangramento gengival (ISG) foram registrados. RESULTADOS: Os resultados não demonstraram diferença estatística significante entre os grupos controle e experimental para nenhum dos índices. CONCLUSÕES: O gel contendo extrato de romã a 10 por cento não foi eficiente em evitar a formação de placa bacteriana supragengival e prevenir a inflamação gengival
Descritores: Antibacterianos
Anti-Inflamatórios
Placa Dentária
Romã (Fruta)
Gengivite/prevenção & controle
-Higiene Bucal
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-751373
Autor: Kuhn, Andrielle Wouters; Tedesco, Marília; Boligon, Aline Augusti; Athayde, Margareth Linde; Laughinghouse IV, Haywood Dail; Tedesco, Solange Bosio.
Título: Chromatographic analysis and antiproliferative potential of aqueous extracts of Punica granatum fruit peels using the Allium cepa test
Fonte: Braz. j. pharm. sci;51(1):241-248, Jan-Mar/2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Punica granatum L., locally known as romanzeira, is native to Asia but found throughout Brazil. P. granatum is used for treating inflammatory, infectious and respiratory diseases. The aim of this study was to evaluate the chromatography and genotoxicity of an aqueous extract of P. granatum (pomegranate) fruit peel using the Allium cepa L. test. The experiment set-up entailed 7 treatments: T1-distilled water, T2-tea 5 g.L-1, T3-tea 10 g.L-1, T4-glyphosate at 9.6%, T5-glyphosate with subsequent recovery in distilled water, T6-glyphosate with subsequent recovery in tea 5 g.L-1 and T7-glyphosate with subsequent recovery in tea 10 g.L-1. The rootlets were collected and fixed in ethanol:acetic acid (3:1) for 24 hours, then stored in 70% ethanol under refrigeration. Analysis was performed using high performance liquid chromatography for the quantification of the extracted phenolic compounds. Gallic acid, catechin, caffeic acid, and rutin were abundant in the extracts of P. granatum. The extracts were found to exhibit antiproliferative potential but not antimutagenic or genotoxic activity.

Punica granatum L., conhecida como romanzeira, é originária da Ásia e encontra-se distribuída por todo Brasil. É usada para o tratamento de doenças inflamatórias, infecciosas e respiratórias. Em decorrência da grande utilização de recursos fitoterápicos, é necessário esclarecer à população sobre a grande quantidade de substâncias existentes nas plantas e sobre os benefícios e prejuízos de tais substâncias à saúde. O presente trabalho objetivou realizar a análise cromatográfica e o estudo da genotoxicidade dos extratos aquosos das cascas dos frutos de P. granatum através do teste de Allium cepa L. Para a montagem do experimento, foram utilizados 7 tratamentos: T1-água destilada, T2-chá 5 g.L-1, T3-chá 10 g.L-1, T4-glifosato a 9,6%, T5-glifosato para recuperação em água destilada, T6-glifosato para recuperação em chá 5 g.L-1 e T7-glifosato para recuperação em chá 10 g.L-1. As radículas foram coletadas e fixadas em etanol:ácido acético (3:1) por 24 horas, e armazenadas em álcool 70%, sob refrigeração. Realizou-se análise por cromatografia líquida de alta eficiência para quantificação dos compostos fenólicos. Nos extratos de P. granatum foram observados em maior quantidade: ácido gálico, catequina, ácido cafeico e rutina. Além disso, os extratos demonstraram potencial antiproliferativo, sem apresentar atividade antimutagênica e genotóxica.
Descritores: Cromatografia/classificação
Romã (Fruta)/análise
Cebolas
-Cromatografia Líquida/estatística & dados numéricos
Genotoxicidade/análise
Romã (Fruta)/toxicidade
Plantas Medicinais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-741335
Autor: Zam, Wissam; Bashour, Ghada; Abdelwahed, Wassim; Khayata, Warid.
Título: Alginate-pomegranate peels' polyphenols beads: effects of formulation parameters on loading efficiency
Fonte: Braz. j. pharm. sci;50(4):741-748, Oct-Dec/2014. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Calcium alginate beads containing pomegranate peels' polyphenol extract were encapsulated by ionic gelation method. The effects of various formulation factors (sodium alginate concentration, calcium chloride concentration, calcium chloride exposure time, gelling bath time maintaining, and extract concentration) on the efficiency of extract loading were investigated. The formulation containing an extract of 1 g pomegranate peels in 100 mL distilled water encapsulated with 3 % of sodium alginate cured in 0.05 M calcium chloride for 20 minutes and kept in a gelling bath for 15 minutes was chosen as the best formula regarding the loading efficiency. These optimized conditions allowed the encapsulation of 43.90% of total extracted polyphenols and 46.34 % of total extracted proanthocyanidins. Microencapsulation of pomegranate peels' extract in calcium alginate beads is a promising technique for pharmaceutical and food supplementation with natural antioxidants.

Pérolas de alginato de cálcio, contendo polifenóis de extrato de casca de romã, foram encapsuladas pelo método de gelificação iônica. Os efeitos de vários fatores de formulação (concentração de alginato de sódio, concentração de cloreto de cálcio, cloreto de cálcio, o tempo de exposição, o tempo de manutenção do banho de gelificação e a concentração do extrato) sobre a eficiência de carga do extrato foram investigados. A formulação que contém 1 g extrato de casca de romã em 100 mL de água destilada, encapsulado com 3% de alginato de sódio curada em 0,05 M de cloreto de cálcio durante 20 minutos e mantido em banho de gelificação por 15 min foi escolhida como a melhor em relação à eficiência de carga. Estas condições otimizadas permitem o encapsulamento de 43,90% do total de polifenóis extraídos e de 46,34% do total de proantocianidinas extraídas. A microencapsulação de extrato de cascas de romã em esferas de alginato de cálcio é uma técnica promissora para a suplementação farmacêutica e de alimentos com antioxidantes naturais.
Descritores: Romã (Fruta)/análise
Polifenóis
-Antioxidantes/análise
Composição de Medicamentos/métodos
Responsável: BR1.1 - BIREME



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