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Weiblen, R
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Id: lil-761228
Autor: Kubiça, TF; Alves, SH; Weiblen, R; Henzel, A; Martins, M; Lovato, LT.
Título: Atividade in vitro de plantas condimentares (Rosmarinus officinalis L., Lippia graveolens HBK e Thymus vulgaris L. ) contra o calicivírus felino / In vitro activity of plants used as condiments (Rosmarinus officinalis L., Lippia graveolens HBK e Thymus vulgaris L. ) against the feline calicivirus
Fonte: Rev. ciênc. farm. básica apl;36(1), mar. 2015. graf, tab.
Idioma: pt.
Resumo: O calicivírus felino (FCV) é um importante patógeno de gatos que causa lesões ulcerativas orais e infecções respiratórias. O vírus tem sido utilizado como modelo experimental para avaliação de agente antivirais contra norovírus (NoVs). Nesse estudo, investigou-se a ação dos óleos essenciais de alecrim (Rosmarinus officinalis L.), orégano mexicano (Lippia graveolens HBK.) e tomilho (Thymus vulgaris L.) frente ao FCV, in vitro. A toxicidade celular foi testada pelo método de MTT e os ensaios antivirais pelo teste de redução de placas. Três protocolos foram aplicados: a) diferentes concentrações não tóxicas dos óleos essenciais (CNTOE) foram incubadas com o vírus por 1 hora antes da inoculação (ensaio virucida); b) CNTOE foram adicionadas às células CRFK e incubadas por 1 hora antes da adsorção viral (ensaio de pré-tratamento); c) CNTOE foram adicionadas às células após a inoculação do FCV e mantidas por 18 horas (ensaio de pós-tratamento). A CC 50 para os óleos de alecrim, orégano mexicano e tomilho foram: 1300,21 ?g mL -1 ; 435,92 ?g mL -1 e 675,34 ?g mL -1 ; respectivamente. O óleo essencial de tomilho apresentou índice de seletividade [IS=CC 50 /CI 50 ] de 8,57 para o ensaio de pré-tratamento e 6,2 no ensaio virucida. O óleo de alecrim mostrou atividade antiviral no ensaio virucida (IS=6,54) e de pós-tratamento (IS=6,86). O orégano mexicano apresentou IS de 5,75 no ensaio virucida e 5,59 no de pós-tratamento. Conclui-se que os óleos essenciais de tomilho e alecrim apresentaram atividade frente ao FCV em diferentes momentos da infecção viral.(AU)

The feline calicivirus (FCV) is an important pathogen of feline causing oral ulcerative lesions and respiratory disease. This virus has been used as a model to evaluate antiviral compounds against Norovirus (NoVs). In this study, the essential oils of rosemary (Rosmarinus officinalis L.), mexican oregano (Lippia graveolens HBK) and thyme (Thymus vulgaris L.) were examined for their activity towards FCV, in vitro. The cytotoxicity was determined by the MTT test and the antiviral assays were performed by the plaque reduction test. Three protocols were applied: a) different non-toxic concentrations of the essential oils (NTCEO) were incubated with the virus for 1 hour before viral inoculation (virucidal assay); b) NTCEO were added to CRFK cells and incubated for 1 hour before viral adsorption (pre-treatment assay); c) NTCEO were added to cells after virus inoculation and maintained for 18 hours (post-treatment assay). The cytotoxic concentration at 50% (CC 50 ) for the essential oils of rosemary, mexican oregano, and thyme were: 1300.21 ?g mL -1 ; 435.92 ?g mL -1 and 675.34 ?g mL -1 ; respectively. The essential oil of thyme showed a selectivity index (IS=CC 50 /CI 50 ) of 8.57 at the cell pre-treatment assay and 6.2 at the virucidal assay. The essential oil of rosemary showed antiviral activity at the virucidal assay (IS=6.54) and, also, at the post- treatment assay (IS=6.86). The mexican oregano showed an IS of 5.75 at the virucidal assay and 5.59 at the post-treatment. Therefore, it can be concluded that the essential oils of thyme and rosemary show antiviral activity against FCV in different times of the infection.(AU)
Descritores: Óleos Voláteis/uso terapêutico
Thymus serpyllum/uso terapêutico
Calicivirus Felino
Infecções por Caliciviridae/tratamento farmacológico
Norovirus
Rosmarinus/toxicidade
Origanum/toxicidade
-Colorimetria/métodos
Fitoterapia
Limites: Animais
Responsável: BR33.1 - Divisão Técnica de Biblioteca e Documentação


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: lil-780748
Autor: León Méndez, Glicerio; Osorio Fortich, María del Rosario; Torrenegra, Miladys Esther; Gil González, Jesús.
Título: Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de plectranthus amboinicus L / Extraction, characterization and antioxidant activity of essential oil from plectranthus amboinicus L
Fonte: Rev. cuba. farm;49(4), oct.-dic. 2015. ilus.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: extraer, caracterizar y determinar la actividad antioxidante del aceite esencial de orégano francés (Plectranthus amboinicus L) cultivado en la zona norte del departamento de Bolívar, Colombia. Método: el aceite esencial se obtuvo por hidrodestilación e hidrodestilación asistida por radiación con microondas, a partir de las hojas; se determinó densidad relativa a 20 °C, índice de refracción; solubilidad de los aceites esenciales en etanol (70 por ciento v/v) y rotación óptica. La composición química se evaluó mediante cromatografía de gases/espectrómetro de masa. La actividad antioxidante fue determinada mediante las técnicas de actividad antiradicalaria por los métodos DPPH., ABTS .+, y ORAC. Resultados: los rendimientos oscilaron entre 0,05 y 0,78 por ciento, dependiendo del método de extracción utilizado. Los resultados de la prueba de actividad antioxidante mostro que los aceites esenciales de orégano francés (Plectranthus amboinicus L) obtenidos mediante ambos métodos de extracción tuvieron resultados promisorios; además, estos aceites presentaron altos contenidos de monoterpenos oxigenados con reconocida actividad antioxidante, como son el carvacrol y el timol. Conclusiones: El aceite esencial de orégano francés (Plectranthus amboinicus L) se considera como promisorio para diseñar productos magistrales con actividad antioxidante(AU)

Objectives: to extract, to characterize and to determine the antioxidant activity of the essential oil of French Oregano (Plectranthus amboinicus L) grown in the northern part of the Department of Bolívar, Colombia. Methods: essential oil was extracted by distillation and radiation microwave-assisted hydrodistillation, from the leaves; relative density at 20 °C, refractive index; solubility of the essential oils in ethanol (70 percent v/v) and optical rotation were determined. The chemical composition was assessed using gas chromatography/ mass spectrometer. The antioxidant activity was determined using the techniques of antiradical activity by the DPPH., ABTS.+ and ORAC methods. Results: yields ranged from 0.05 to 0.78 percent, depending on the extraction method used. The results of the test of antioxidant activity showed that the essential oils of French oregano (Plectranthus amboinicus L) obtained by both methods of extraction had promising results; in addition, these oils had high contents of ,oxygenated monoterpeneswith recognized antioxidant activity, such as carvacrol and thymol. Conclusions: the essential oil of French oregano (Plectranthus amboinicus L) is considered as promising to design products with antioxidant activity(AU)
Descritores: Óleos Voláteis/uso terapêutico
Origanum/efeitos dos fármacos
Medicamentos de Referência
-Colômbia
Limites: Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: lil-781764
Autor: Pimentel Ramirez, Erika; Castillo Andamayo, Diana; Quintana Del Solar, Martin; Maurtua Torres, Dora; Villegas Vílchez, León; Díaz Santisteban, Camilo.
Título: Efecto antibacteriano de extractos etanólicos de plantas utilizadas en la tradiciones culinarias andinas sobre microorganismos de la cavidad bucal / Antibacterial effect of ethanolic extracts from plants utilized in the Andes culinary traditions against microorganisms of the oral cavity
Fonte: Rev. estomatol. Hered;25(4):268-277, oct.-dic.2015. ilus.
Idioma: es.
Resumo: Determinar la actividad antibacteriana in vitro del extracto etanólico de Origanum vulgare (orégano), Tagetes elliptica (chincho) y del Tagetes minuta (huacatay) comparado con Clorhexidina al 0.12% y Colgate Plax frente a cepas de Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 y Porphyromonas gingivalis ATCC 33277. Material y métodos: Se evaluó la actividad antimicrobiana mediante el método de Difusión en Agar, Mínima Concentración Inhibitoria y Técnica Pour Plate (Técnica de Vertido en Placa). El diseño del estudio fue de tipo experimental in vitro de corte transversal. El análisis estadístico univariado y bivariado se hizo en el programa SPSS 17.0. Resultados: Se determinó que la actividad antibacteriana de las sustancias experimentales para la cepa Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 fue el extracto etanólico del orégano al 100% tuvo un promedio en los halos de inhibición de 18,43 ± 3,96 mm, el extracto etanólico del chincho al 100% de 20,5 ± 2,99 mm, clorhexidina al 0,12% de 21,3 ± 0,38 m y Colgate Plax 14,93 ± 0,84 mm. Frente a la cepa Porphyromonas gingivalis ATCC 33277:el extracto etanólico de chincho 100% tuvo un promedio en los halos de inhibición de 16.27 ± 2,67, el extracto etanólico de orégano 100% tuvo un promedio en los halos de inhibición de 25,86 ± 1,18 mm, el extracto etanólico del huacatay 100% de 24,49 ± 3,21 mm, con clorhexidina al 0,12% de 19,59 ± 0,48 mm y con Colgate Plax 14,29 ± 0,3 mm. La MIC del extracto etanólico del chincho frente a la cepa Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 fue de 125 mg/mL, encontrando la medida de los halos de inhibición de 10,33 mm. Conclusiones: Existe actividad antibacteriana in vitro del extracto etanólico de Origanum vulgare (orégano), Tagetes elliptica (chincho) comparado con Clorhexidina al 0,12% y Colgate Plax frente a cepas de Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 y Porphyromonas gingivalis ATCC 33277; asimismo el Tagetes minuta (huacatay) tiene efectividad con esta última cepa bacteriana...

To determine the in vitro antibacterial activity of the ethanolic extract from Origanum vulgare (oregano), Tagetes elliptica (chincho) and Tagetes minuta (huacatay) compared with clorhexidine 0.12% and Colgate Plax against Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 and Porphyromonas gingivalis ATCC 33277. Materials and Methods: Antimicrobial activity was evaluated by agar diffusion method, minimum inhibitory concentration (MIC) and pour plate technique. The study design was experimental in vitro cross sectional. The univariate and bivariate statistical analysis were done in SPSS 17.0. Results: it was found that the antibacterial activity of experimental substances against Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 was: the 100% oregano ethanolic extract had an inhibition zone average of 18.43 ±3.96mm, the 100% chincho ethanolic extract of 20.5 +- 2.99mm, clorhexidine 0.12% 21.3 +- 0.38mm and Colgate Plax 14.93 +- 0.84mm. For Porphyromonas gingivalis ATCC 33277: the 100% chincho ethanolic extract had an inhibition zone average of 16.27 ±2.67mm, the 100% oregano ethanolic extract had an inhibition zone average of 25.86 +-1.18mm, the 100% huacatay ethanolic extract of 24.49 +- 3.21mm, clorhexidine 0.12% of 19.59 +- 0.48mm and Colgate Plax 14.29 +- 0.3mm. The MIC of the chincho ethanolic extract against Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 was 125 mg/mL, finding inhibition zones of 10.33mm. Conclusions: there is an effective in vitro antibacterial activity of the Origanum vulgare (oregano) and Tagetes elliptica (chincho) ethanolic extracts compared to clorhexidine 0.12% and Colgate Plax against Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 and Porphyromonas gingivalis ATCC 33277, however, the Tagetes minuta (huacatay) is effective only against Porphyromonas gingivalis ATCC 33277...
Descritores: Antibacterianos
Boca
Extratos Vegetais
Origanum
Tagetes
-Epidemiologia Experimental
Estudos Transversais
Limites: Humanos
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-1096633
Autor: Santos, Lilian Vieira do Nascimento; Ferreira, Igor Macedo; Silva, Ana Mara Oliveira e; Carvalho, Michelle Garcêz de.
Título: Processamento e caracterização de creme de queijo coalho com óleo de peixe / Processing and characterization of coalho cheese cream with fish oil
Fonte: Demetra (Rio J.);15(1):e45097, jan.- mar.2020. tab, ilus.
Idioma: en; pt.
Resumo: O óleo de peixe é fonte de ômega 3, que atua no combate, prevenção e/ou tratamento de doenças crônicas. O queijo coalho é bastante consumido no Nordeste brasileiro, e na forma de creme adicionado de óleo de peixe torna-se uma nova alternativa para o consumidor. Assim, objetivou-se desenvolver e avaliar formulações de creme de queijo coalho (CQQ) com orégano, com ou sem óleo de peixe. Inicialmente, foi realizada uma pesquisa com 70 consumidores de queijo, seguida da elaboração de três formulações de CQQ (F1: sem óleo de peixe; F2: com 0,54g óleo de peixe; F3: com 1,08g de óleo de peixe). Obtidos os CQQs, as formulações (F1, F2 e F3) foram avaliadas no que se refere a: fungos, coliformes totais e termotolerantes, estafilococus coagulase positiva e Salmonella sp; aceitação e preferência sensorial; composição centesimal, fenólicos totais, atividade antioxidante, pH, acidez total titulável e valor calórico. O sabor foi o fator mais importante na escolha de um produto, sendo o ômega 3 (54,28%) e o orégano (57,14%) escolhidos pela maioria dos entrevistados. Todas as formulações estavam seguras microbiologicamente e apresentaram a mesma aceitabilidade e preferência sensorial. A aceitabilidade variou entre 7,43 a 8,13. As formulações de CQQ são de acordo com a legislação, desnatadas (1,77 a 2,66% de lipídios), têm muito alta umidade (≥55%) e baixa acidez (3,12 a 3,28g ácido lácteo/100g), e apresentaram expressiva atividade antioxidante e potencial para comercialização (índice de aceitação ≥70%). Os CQQs são viáveis para incorporação de óleo de peixe, sendo um produto fonte de ômega 3 e que pode apresentar propriedade funcional. (AU)

Fish oil is a source of omega 3 that acts in the fight, prevention and/or treatment of chronic diseases. Coalho cheese is largely consumed in the Northeastern Brazil, and in the form of cream added with fish oil it becomes a new alternative to consumers. Thus, the aim of this study was to develop and assess coalho cheese cream (CCC) formulations added with oregano, with or without fish oil. Firstly, a survey was conducted with 70 cheese consumers, followed by the preparation of three CCC formulations (F1: without fish oil; F2: with 0.54g of fish oil; F3: with 1.08g of fish oil). The CCC formulations (F1, F2 and F3) were analyzed for fungi, total and thermotolerant coliforms, coagulase-positive staphylococci, and Salmonella sp.; acceptability and sensory preference were also assessed, as well as the centesimal composition, total phenols, antioxidant activity, pH, total titratable acidity and calories. Taste was the most important factor in the choice of the product, being omega 3 (54.28%) and oregano (57.14%) chosen by the majority of the participants. All formulations were microbiologically safe and had the same acceptability and sensory preference. The acceptability index varied from 7.43 to 8.13. The CCC formulations are in conformity with legislation, are low fat (1.77 to 2.66% of lipids), have high moisture (>55%) and low acidity (3.12 to 3.28g of lactic acid/100g), and have an expressive antioxidant activity and marketing potential (acceptability was >70%). The CCCs are viable for incorporation of fish oil, being an omega-3 source product with functional property. (AU)
Descritores: Ácidos Graxos Ômega-3
Queijo
Manipulação de Alimentos
-Laticínios
Origanum
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Responsável: BR1691.1 - Biblioteca CEH/A


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Martini, Maria Helena
Id: lil-432149
Autor: Rodrigues, Regina M Morelle S; Martini, Maria Helena; Chiarini, Paulo F. T; Prado, Sônia de Paula T.
Título: Matérias estranhas e identificação histológica em manjerona (Origanum majorana L), orégano (Origanum vulgare L) e salsa (Petroselinum sativum Hoffim), em flocos, comercializados no Estado de São Paulo / Detection of extraneous materials and histology identification of marjoram (Origanum majorana L), oregano (Origanum vulgare L) and parsley (Petroselinum sativum Hoffm) flakes commercialized in São Paulo state
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;64(1):25-30, jan.-jun. 2005. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Os condimentos ou especiarias são constituídos de diferentes partes de vegetais dessecados, apresentamaroma característico e são utilizados para realçar o sabor dos alimentos. Este trabalho teve como objetivos apesquisa de fraudes pela identificação dos elementos histológicos característicos, a adequação e implantaçãode métodos para pesquisa de matérias estranhas, por peneiração e flutuação em manjerona, orégano e salsaem flocos e a avaliação das condições higiênicas desses condimentos. As 41 amostras de manjerona, 84 deorégano e 57 amostras de salsa em flocos foram adquiridas no período de agosto a novembro de 1998, em seiscidades do estado de São Paulo. Para identificação dos elementos histológicos utilizou-se a técnica descritapor Rodrigues et al e para identificação das matérias estranhas foram utilizados os métodos descritos pela AOAC-2000. Não foi caracterizado qualquer tipo de fraude nos três condimentos analisados. Das 182 amostras analisadas, 98, 90% estavam em desacordo com a legislação utilizada até 07/07/2003. As ordens de insetosidentificadas foram Hemiptera (afídeos), Coleoptera (carunchos) e Psocoptera (psócides) e os fragmentos deinsetos foram a matéria estranha mais freqüente. O método de flutuação foi mais eficiente para a recuperaçãode matérias estranhas do que a peneiração, inclusive para detectar a presença de ácaros
Descritores: Origanum
Origanum
Petroselinum sativum
-Alimentos/toxicidade
Análise de Alimentos
Higiene dos Alimentos
Técnicas Histológicas
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-995031
Autor: Madrid Garcés, Tomás Antonio; López Herrera, Albeiro; Parra Suescún, Jaime Eduardo.
Título: Efecto de la inclusión de aceite esencial de orégano (Lippia origanoides) sobre perfil lipídico en carne de pollos de engorde / Effect of inclusion of essential oil of oregano (Lippia origanoides) on lipid profile in broiler meat
Fonte: Vitae (Medellín);25(2):75-82, 2018. Ilustraciones.
Idioma: es.
Resumo: Antecedentes: la trasmisión de trazas de antibióticos en la carne, ha llevado a la prohibición de la utilización de alimentos con antibióticos promotores de crecimiento en las diferentes especies productivas para consumo humano. Por lo anterior, se hace necesario buscar nuevas alternativas que puedan remplazar la función que éstos desempeñan durante el proceso productivo. Objetivo: evaluar el perfil lipídico de pechugas en pollos de engorde de la línea genética Cobb500, luego de la administración Aceite Esencial de Orégano (Lippia origanoides) (AEO). Métodos: se utilizaron 200 pollos de línea genética Cobb500 y se realizó el muestreo de pechuga para el perfil lipídico, sólo el día 42. Los animales fueron aleatorizados a una de cinco dietas: dieta comercial con y sin antibiótico, dieta comercial sin antibiótico adicionada con diferentes niveles de AEO (75ppm, 100ppm o 200ppm AEO). Los animales fueron sacrificados a los 42 días de edad, y se realizó la toma de muestras de pechuga y contramuslo para determinar el perfil de ácidos grasos por cromatografía de gases. Se realizó un diseño estadístico de bloques al azar cada tratamiento tuvo un total de cuatro repeticiones; el análisis estadístico se realizó según el procedimiento GLM (Modelos Lineales Generales) del SAS. Resultados: el perfil lipídico en pechugas mostró resultados más sobresalientes en la dieta con mayor adición de AEO (0.72, C14:0; 29.1, C16:0; 6.01, C18:0). Conclusión: La adición de 200ppm de AEO (Lippia origanoides) en el alimento de pollos de engorde de la línea genética Cobb500 induce una mejora en la composición de ácidos grasos de su carne.

Background: the transmission of traces of antibiotics in meat, has led to the prohibition of the use of food with antibiotics growth promoters in the different productive species for human consumption. Therefore, it is necessary to look for new alternatives that can replace the function they perform during the production process. Objectives: to evaluate the lipid profile of breasts in broilers of the Cobb500 genetic line, after the administration of Essential Oil of Oregano (Lippia origanoides) (AEO). Methods: 200 chickens of Cobb500 genetic line were used. The animals were randomized to one of five diets: commercial diet with and without the addition of antibiotic, commercial diet without antibiotic added with three different levels of AEO (75ppm, 100ppm or 200ppm AEO). The animals were sacrificed at 42 days of age, and breast and thigh samples were taken to determine the fatty acid profile by gas chromatography. A statistical block design was performed randomly, each treatment had a total of four repetitions; the statistical analysis was performed according to the GLM (General Linear Models) procedure of the SAS. Results: the lipid profile in breasts showed more outstanding results in the diet with greater addition of AEO (0.72, C14: 0, 29.1, C16: 0, 6.01, C18: 0). Conclusions: the addition of 200ppm of AEO in the broiler feed of the Cobb500 genetic line induces an improvement in meat quality in the fatty acid composition of the broiler carcass.
Descritores: Óleos Vegetais
Galinhas
-Origanum
Lipídeos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-974283
Autor: Bedoya-Serna, Carolina M; Dacanal, Gustavo C; Fernandes, Andrezza M; Pinho, Samantha C.
Título: Antifungal activity of nanoemulsions encapsulating oregano (Origanum vulgare) essential oil: in vitro study and application in Minas Padrão cheese
Fonte: Braz. j. microbiol;49(4):929-935, Oct.-Dec. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the antifungal activity of nanoemulsions encapsulating essential oil of oregano (Origanum vulgare), both in vitro and after application on Minas Padrão cheese. Nanodispersions were obtained by the phase inversion temperature method. Cladosporium sp., Fusarium sp., and Penicillium sp. genera were isolated from cheese samples and used to evaluate antifungal activity. Minimal inhibitory concentrations of non-encapsulated and encapsulated oregano essential oil were determined, and they were influenced by the encapsulation of the essential oil depending on the type of fungus. The antifungal activity of the nanoencapsulated oregano essential oil in cheese slices showed no evidence of an effect of the MICs, when applied in the matrix. On the other hand, an influence of contact time of the nanoemulsion with the cheese was observed, due to the increase in water activity. It was concluded that nanoencapsulated oregano essential oil presented an inhibitory effect against the three genera of fungi evaluated. If environmental parameters, such as storage temperature and water activity, were controlled, the inhibitory effect of nanoemulsions of oregano oil could possibly be greatly improved, and they could be presented as a potential alternative for the preservation of Minas Padrão cheese against fungal contamination.
Descritores: Óleos Voláteis/farmacologia
Queijo/microbiologia
Origanum/química
Conservação de Alimentos/métodos
Conservantes de Alimentos/farmacologia
Antifúngicos/farmacologia
-Óleos Voláteis/análise
Testes de Sensibilidade Microbiana
Contaminação de Alimentos/prevenção & controle
Queijo/análise
Conservantes de Alimentos/análise
Fungos/isolamento & purificação
Fungos/classificação
Fungos/efeitos dos fármacos
Antifúngicos/análise
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-780849
Autor: Radaelli, Marcela; Silva, Bárbara Parraga da; Weidlich, Luciana; Hoehne, Lucélia; Flach, Adriana; Costa, Luiz Antonio Mendonça Alves da; Ethur, Eduardo Miranda.
Título: Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens
Fonte: Braz. j. microbiol;47(2):424-430, Apr.-June 2016. tab.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Despite recent advances in food production technology, food-borne diseases (FBD) remain a challenging public health concern. In several countries, including Brazil, Clostridium perfringens is among the five main causative agents of food-borne diseases. The present study determines antimicrobial activities of essential oils of six condiments commonly used in Brazil, viz., Ocimum basilicum L. (basil), Rosmarinus officinalis L. (rosemary), Origanum majorana L. (marjoram), Mentha × piperita L. var. Piperita (peppermint), Thymus vulgaris L. (thyme) and Pimpinella anisum L. (anise) against C. perfringens strain A. Chemical compositions of the oils were determined by GC–MS (gas chromatography–mass spectrometry). The identities of the isolated compounds were established from the respective Kováts indices, and a comparison of mass spectral data was made with those reported earlier. The antibacterial activity was assessed from minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) using the microdilution method. Minimum inhibitory concentration values were 1.25 mg mL-1 for thyme, 5.0 mg mL-1 for basil and marjoram, and 10 mg mL-1 for rosemary, peppermint and anise. All oils showed bactericidal activity at their minimum inhibitory concentration, except anise oil, which was only bacteriostatic. The use of essential oils from these common spices might serve as an alternative to the use of chemical preservatives in the control and inactivation of pathogens in commercially produced food systems.
Descritores: Óleos Vegetais/farmacologia
Óleos Voláteis/farmacologia
Clostridium perfringens/efeitos dos fármacos
Antibacterianos/farmacologia
-Óleos Vegetais/análise
Brasil
Óleos Voláteis/análise
Testes de Sensibilidade Microbiana
Clostridium perfringens/crescimento & desenvolvimento
Ocimum basilicum/química
Rosmarinus/química
Origanum/química
Thymus (Planta)/química
Cromatografia Gasosa-Espectrometria de Massas
Antibacterianos/análise
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-966987
Autor: Silva, Regildo Márcio Gonçalves; Carvalho, Ana Carolina Monetta; Matiolli, Larissa Silva; Figueiredo, Célia Cristina Malagutti; Gomes, Amanda Costa; Ferreira, Paulo Cesar; Silva, Luciana Pereira.
Título: Genotoxicity and antioxidant activity of spices and herbs used in brazilian cuisine / Genotoxicidade e atividade antioxidante de especiarias e ervas utilizadas na culinária brasileira
Fonte: Biosci. j. (Online);34(3):727-743, mai/jun. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Spices are natural plant products, have been used not only as flavoring and coloring agents, but also as food preservatives and folk medicines throughout the world for thousands of years. Many spices also have been recognized by having both digestive stimulant and carminative actions and also antimicrobial, anti-inflammatory, antimutagenic and anti-carcinogenic potential. Antioxidant and genotoxic potential of species commonly used in Brazil was evaluated. The antioxidant activity was evaluated using different methods, including DPPH radical scavenging activity, ferric reducing power (FRAP), iron ion chelating power, inhibition of lipid peroxidation (TBARS), NO radical scavenging, and oxidative hemolysis inhibition. Furthermore, the antigenotoxic activity was evaluated through mitotic index and chromosome aberration in Allium cepa roots. Quantification of total phenols and flavonoids carried out. The results with the Ocimum basilicum spices in the DPPH test showed activity (82.01%), FRAP (321.12 uM ET and iron chelating activity (94.18) and for the Cinnamomum zeylanicum spice in the TBARS test (18.52%) evaluated by different methods and mechanisms of inactivation of free radicals and according to the evaluation of genotoxicity by the Allium cepa test the spices do not present genotoxic effects.

As especiarias são produtos vegetais naturais, que foram utilizados não só como agentes aromatizantes e colorantes, mas também como conservantes de alimentos e medicamentos populares em todo o mundo há milhares de anos. Muitas especiarias também foram reconhecidas por ter estimulantes digestivos e ações carminativas e também potencial antimicrobiano, anti-inflamatório, antimutagênico e anticarcinogênico. O potencial antioxidante e genotóxico das espécies comumente utilizadas no Brasil foi avaliado. A atividade antioxidante foi avaliada utilizando diferentes métodos, incluindo a atividade de eliminação de radicais DPPH, poder de redução férrica (FRAP), poder quelante de íons de ferro, inibição da peroxidação lipídica (TBARS), eliminação de radicais NO e inibição da hemólise oxidativa. Além disso, a atividade antigenotóxica foi avaliada através do índice mitótico e aberração cromossômica nas raízes do Allium cepa. Quantificação de fenóis totais e flavonoides realizados. Os resultados mostraram que as especiarias (Cinnamomum zeylanicum, Origanum vulgare, Piper nigrum, Zingiber officinale e Ocimum basilicum) apresentaram atividade antioxidante avaliada por diferentes métodos e mecanismos de inativação de radicais livres e de acordo com a avaliação de genotoxicidade pelo teste Allium cepa as especiarias não apresentam efeitos genotóxicos.
Descritores: Especiarias
Culinária
Genotoxicidade
Antioxidantes
-Cinnamomum zeylanicum
Ocimum basilicum
Gengibre
Piper nigrum
Origanum
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1006442
Autor: Araujo, Márcio Martins de; Longo, Priscila Larcher.
Título: Teste da ação antibacteriana in vitro de óleo essencial comercial de Origanum vulgare (orégano) diante das cepas de Escherichia coli e Staphylococcus aureus / In vitro antibacterial activity of Origanum vulgare (oregano) essential oil against Escherichia coli and Staphylococcus aureus strains
Fonte: Arq. Inst. Biol;83:e0702014, 2016. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Origanum vulgare (orégano) tem sido reconhecido como uma espécie vegetal que possui várias propriedades terapêuticas, de modo que atualmente seu potencial antimicrobiano vem recebendo um grande interesse científico. Este estudo objetivou avaliar a ação antimicrobiana (bactericida e bacteriostática) do óleo essencial comercial de O. vulgare sobre cepas de Escherichia coli e Staphylococcus aureus , bactérias envolvidas em toxinfecções alimentares. Foram utilizadas cepas padrão (American Type Culture Collection - ATCC) e clínicas e estas foram submetidas à ação do óleo essencial em diferentes concentrações, por meio das técnicas de microdiluição (para determinação da concentração inibitória mínima - CIM) e de macrodiluição (para determinação da concentração bactericida mínima - CBM). Foi possível observar que houve variação do potencial antimicrobiano do óleo essencial entre as cepas utilizadas. Para E. coli ATCC 25922, a CIM foi de 6,25 µL/ mL e a CBM de 12,5 µL/mL, enquanto para a amostra clínica os valores foram 12,5 e 25 µL/mL, respectivamente. Já para S. aureus ATCC 25923, a CIM e a CBM foram de 12,5 µL/ mL, enquanto para a amostra clínica os valores foram 6,25 e 25 µL/mL, respectivamente. Portanto, esse óleo essencial de O. vulgare mostrou poder de inibição do crescimento e viabilidade das cepas ensaiadas. No entanto, novos estudos são necessários para que sejam determinadas as concentrações ideais do orégano como antimicrobiano natural, levando em consideração os fatores que influenciam sua composição e a quantidade e qualidade dos compostos ativos.(AU)

Origanum vulgare (oregano) was recognized as a species with several therapeutic properties. Nowadays, its antimicrobial potential has been receiving a large scientific interest. This study aimed at evaluating the antimicrobial activity (bactericidal and bacteriostatic) of an O. vulgare commercial essential oil against strains of Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria related to food intoxication and infection. Standard (American Type Culture Collection - ATCC) and clinical strains were submitted to the action of an essential oil in different concentrations through microdilution (for determination of minimum inhibitory concentration - MIC) and macrodilution (for determination of the minimum bactericidal concentration - MBC) techniques. Variation in the antimicrobial potential of an essential oil among the tested strains was observed. For E. coli ATCC 25922, the MIC was 6.25 µL/mL and MBC 12.5 µL/ mL, while for the clinical sample, values varied respectively between 12.5 and 25 µL/mL. For S. aureus ATCC 25923, values of MIC and MBC were 12.5 µL/mL, while for the clinical sample they respectively ​​were 6.25 and 25 µL/mL. Thus, the essential oil of O. vulgare showed inhibition power of growth and viability in the tested strains. However, further studies are necessary to determine the optimal concentrations of oregano to act as a natural antimicrobial, considering the factors that influence their composition, and the quantity and quality of active compounds.(AU)
Descritores: Staphylococcus aureus
Óleos Voláteis
Origanum
Escherichia coli
Anti-Infecciosos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação



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