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Texto completo SciELO Saúde Pública
Buss, Paulo Marchiori
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Id: lil-662856
Autor: Buss, Paulo Marchiori.
Título: Saúde global e diplomacia da saúde / Global health and health diplomacy / La salud global y la diplomacia de la salud
Fonte: Cad. saúde pública = Rep. public health;29(1):8-9, Jan. 2013.
Idioma: pt.
Descritores: Política de Saúde/tendências
Programas Gente Saudável/tendências
Saúde Global/tendências
-Cooperação Internacional
Publicações Periódicas como Assunto
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1006814
Autor: Ramírez Hita, Susana.
Título: Políticas de salud basadas en el concepto de interculturalidad: Los centros de salud intercultural en el altiplano boliviano / Health policies based on the concept of interculturality: Intercultural health centers in the Bolivian highlands
Fonte: Avá. Revista de Antropología;14:1-28, 2009.
Idioma: es.
Resumo: Actualmente en Bolivia, uno de los mayores problemas en el ámbito de la salud es la incorporación del concepto de cultura a las políticas sanitarias, hecho que hizo que se crearan centros de salud denominados "interculturales", así como el Modelo de Salud Familiar Comunitario e Intercultural. Este artículo, a través de una investigación realizada en el año 2007 en la zona altiplánica de Bolivia, pretende demostrar como el concepto de cultura está sirviendo de base para implementar políticas que no están ayudando a cambiar los deficientes índices epidemiológicos del país. (AU)

One of the most important problems in the health field nowadays in Bolivia is the incorporation of the culture concept to public health politics, which had led to the creation of health centers called "intercultural", as well as the Communitary and Intercultural Model of Family Health. This paper, based on a research project undertaken in 2007 in the Bolivian altiplano, seeks to demonstrate how the culture concept is being used as a basis to implement politics that are not contributing to improve the deficient epidemiological indexes of the country. (AU)
Descritores: Saúde Pública
Competência Cultural
-Bolívia
Programas Gente Saudável
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-771522
Autor: González, Verónica Beatriz; Antún, María Cecilia; Casagrande Soria, María Laura; Di Paola, Melina; Eisenberg, María Paula; Escasany, María; Ferrari, María Florencia; Yomal, Alejandro.
Título: Experiencia del programa mi escuela saludable / Experience of my healthy school program
Fonte: Actual. nutr;16(2):51-57, jun. 2015.
Idioma: es.
Descritores: Comportamentos Relacionados com a Saúde
Promoção da Saúde
Obesidade Pediátrica/complicações
Programas Gente Saudável/normas
Serviços de Saúde Escolar
-Argentina
Docentes
Relações Familiares
Limites: Seres Humanos
Criança
Adolescente
Responsável: AR605.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Saúde Pública
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Id: lil-718612
Autor: Dawalibi, Nathaly Wehbe; Goulart, Rita Maria Monteiro; Prearo, Leandro Campi.
Título: Fatores relacionados à qualidade de vida de idosos em programas para a terceira idade / Factors related to the quality of life of the elderly in programs for senior citizens
Fonte: Ciênc. saúde coletiva;19(8):3505-3512, 08/2014. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O envelhecimento populacional é um fenômeno social e requer atenção dos profissionais da saúde. O objetivo deste artigo foi analisar a influência de possíveis fatores intervenientes sobre a qualidade de vida de idosos.Trata-se de um estudo transversal, de natureza quantitativa, descritivo-exploratório, do qual participaram 182 idosos, de ambos os gêneros, ≥ 60 anos, matriculados em programas para a terceira idade de três universidades localizadas nos municípios de São Paulo, São Caetano do Sul e Mogi das Cruzes. Para avaliar a percepção subjetiva da qualidade de vida, utilizou-se o World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-Bref). Foi realizada análise de regressão linear múltipla entre as variáveis dependentes e independentes. Adotou-se nível de significância de 5%. Os resultados mostraram que a ausência de doenças influenciou positivamente a qualidade de vida nos quatro domínios avaliados. No domínio ambiental, ensino superior completo, idade avançada, ausência de doenças e residência em São Caetano do Sul influenciaram positivamente a qualidade de vida dos idosos estudados. Os fatores associados à melhor qualidade de vida foram: ensino superior completo, idade avançada, ausência de doenças e residência em São Caetano do Sul, nessa ordem de importância.

Population aging is a social phenomenon that demands the attention of health professionals. This article seeks to analyze the influence of possible intervening factors on the quality of life of the elderly. It was a cross-sectional, quantitative, descriptive and exploratory study, in which 182 elderly of both genders participated. They were aged ≥ 60 years and were enrolled in programs for senior citizens from three universities located in the cities of Sao Paulo, Sao Caetano do Sul and Mogi das Cruzes. To evaluate the subjective perception of quality of life, the World Health Organization Quality of Life questionnaire (WHOQOL-Bref) was used. Multiple linear regression analysis was performed on the dependent and independent variables. A significance level of 5% was adopted. The results showed that the absence of disease positively influenced the quality of life on the four domains evaluated. In the environmental domain, full tertiary education, old age, the absence of disease and being a resident in Sao Caetano do Sul positively influenced the quality of life of the elderly. The factors associated with better quality of life were: full tertiary education, old age, the absence of disease and being a resident in Sao Caetano do Sul, in that order of importance.
Descritores: Programas Gente Saudável
Qualidade de Vida
-Estudos Transversais
Limites: Idoso
Feminino
Seres Humanos
Masculino
Meia-Idade
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-612193
Autor: García G, María A; Cañadas-De la Fuente, Guillermo A; González-Jiménez, Emilio; Fernández Castillo, Rafael; García-García, Inmaculada.
Título: Educar en conductas sexuales saludables: una innovación docente en promoción de la salud / Education about healthy sexual behaviors among high school students
Fonte: Rev. méd. Chile;139(10):1269-1275, oct. 2011. tab.
Idioma: es.
Resumo: Background: The need to educate adolescents about healthy sexual behavior motivated the development of an education program on sexuality. Aim: To describe the knowledge of students about sexuality and the implementation of a sexual education project. Material and Methods: Sixty students aged 14 years (34 females), attending the third year of secondary education participated in dynamic workshops about healthy sexual behaviors. Results: The most common reactions of students when facing situations related to sexual behavior were shame, anxiety, fear and lack of knowledge. Group dynamics improved the practical knowledge of students about sexual behavior, allowing them to make informed decisions. Conclusions: These innovative educational techniques should be expanded to other students.
Descritores: Comportamento do Adolescente/psicologia
Conhecimentos, Atitudes e Prática em Saúde
Programas Gente Saudável/métodos
Comportamento Sexual
Educação Sexual/métodos
Estudantes/psicologia
-Espanha
Estudantes/estatística & dados numéricos
Limites: Adolescente
Feminino
Seres Humanos
Masculino
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-612190
Autor: Montero V, Adela.
Título: Educación sexual: un pilar fundamental en la sexualidad de la adolescencia / Sex education as a cornerstone for a healthy teenage sexuality
Fonte: Rev. méd. Chile;139(10):1249-1252, oct. 2011.
Idioma: es.
Resumo: Sexuality is more than reproduction, it is an intrinsic part of each of us, is how we develop and relate with others and with the environment of the society to which we belong. Adolescence is a period with special vulnerability for the development of risky behaviors. In Chile, a progressive decrease in the age of sexual activity onset is observed, particularly in lower socioeconomic strata. The main consequences in sexual health are teenage pregnancies and the risk of acquiring sexually transmitted infections such as HIV. The main strategy for the prevention of this risks is a thorough sexual education, that has to be timely, objective, based on scientific evidence, friendly and confidential.
Descritores: Comportamento do Adolescente/psicologia
Conhecimentos, Atitudes e Prática em Saúde
Programas Gente Saudável/métodos
Comportamento Sexual
Educação Sexual/métodos
Estudantes/psicologia
Limites: Feminino
Seres Humanos
Masculino
Tipo de Publ: Comentário
Editorial
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-599360
Autor: Wald, Gabriela.
Título: Promoción de la salud integral: el caso de dos programas de orquestas juveniles de la Ciudad de Buenos Aires / Health promotion: two case studies of youth orchestra community programs in Buenos Aires City
Fonte: Rev. argent. salud publica;2(7):6-11, jun. 2011.
Idioma: es.
Resumo: INTRODUCCIÓN: El presente trabajo analiza los principales límites y potencialidades de dos proyectos de orquestas juveniles, establecidos como estrategias de promoción de la salud integral con jóvenes que viven en contextos de vulnerabilidad social.Se enmarca en uno de los problemas centrales del campo de la promoción de la salud: la distancia entre su retórica, basada en un concepto amplio de salud, y las prácticas que en su nombre se realizan, fundamentada en modelos más restringidos, en particular en América Latina. OBJETIVO: estudiar dos proyectos de educación artística para jóvenes de barrios populares de la Ciudad de Buenos Aires desde una perspectiva de salud integral, la Orquesta Juvenil del Sur y el de la Orquesta Juvenil de Villa Lugano, y analizar los cambios en las dimensiones individuales y colectivas de dicha salud identificados por sus integrantes. MÉTODO: Se realizaron 24 entrevistas en profundidad a jóvenes, padres, docentes y coordinadores de proyecto; además, se formaron tres grupos de discusión con jóvenes, se efectuó observación participante de las dos orquestas durante cinco meses y se analizaron documentos en cada uno de los casos. RESULTADOS: La participación en las orquestas implicó cambios en indicadores individuales y colectivos de salud integral, aunque hubo diferencias entre ambos proyectos. Asimismo, la estrategia pedagógica y la metodología de intervención fueron decisivas a la hora de alcanzar estos resultados. CONCLUSIONES: Proyectos de arte comunitario que no han sido ideados para promover la salud integral pueden transformarse en estrategias innovadoras en este campo.

INTRODUCTION: This study aims to explore the potential use of community arts –as well as its limits– to promote health and well-being among young people livingin contexts of social vulnerability. It is related with one of the main problems of the health promotion field in Latin America:the distance between its rhetoric (based on a holistic health conception and its multiple determinants) and the practices actually delivered (based on conductive theoretical models).OBJECTIVE: To study two arts education projects for young people from neighborhoods in the City of Buenos Aires in terms of holistic health perspective, the Southern Youth Orchestaand Villa Lugano, and to analyze changes in the individual and collective health dimensions identified by their members.METHOD: 24 in-depth interviews were conducted among young participants, their parents and teachers; there were also three focus groups with young people, five months of participant observation and document analyses in each project. RESULTS:participating in both projects has changed individual and collective indicators of health and well-being, but also showed some significant differences between the orchestras. Furthermore, taking into account the comparison, the pedagogic strategy and the intervention methodology were essential to achieve these results. CONCLUSIONS: community art projects that have not been designed to promote positive health can become innovative strategies in this field.
Descritores: Arte
Assistência Integral à Saúde
Planejamento em Saúde
Programas Gente Saudável
Musicoterapia
Promoção da Saúde/legislação & jurisprudência
Promoção da Saúde
Grupos de Risco
Limites: Seres Humanos
Adolescente
Criança
Responsável: AR392.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-572013
Autor: Carrasco, Marcela; Martínez, Gabriel; Foradori, Arnaldo; Hoyl, Trinidad; Valenzuela, Eduardo; Quiroga, Teresa; Gac, Homero; Ihle, Sofia; Marin, Pedro Paulo.
Título: Identificación y caracterización del adulto mayor saludable / A novel method for targeting and characterizing healthy older people
Fonte: Rev. méd. Chile;138(9):1077-1083, sept. 2010. tab.
Idioma: es.
Projeto: Pontificia Universidad Católica de Chile. Departamento de Laboratorio Clínico, Facultad de Medicina.
Resumo: Background: There is no established definition of healthy aging in clinical practice, although it is a World Health Organization goal. Aim: To develop a clinical protocol to identify healthy older people living in the community and study their clinical, laboratory and functional characteristics. Material and Methods: Healthy people aged 60 years or older, were invited to participate in the study, by newspapers and radio, if they selfperceived as healthy, lived in the community, were functionally independent and had low disease burden. Potential participants were initially screened by telephone, and those who met the inclusion criteria were included. They had a comprehensive geriatric assessment which included clinical, anthropometric, laboratory and functional assessments. Results: Of 384 people who answered the call, 83 subjects aged 60 to 98 years (57 percent women) met the inclusion criteria of healthy older people. Seventy eight percent did not consume any medication, 100 percent were able to perform physical activities that required at least three metabolic equivalents (Mets). Basic laboratory showed that approximately 90 percent of subjects had normal values, using standard benchmarks established for an adult population. Conclusions: The protocol used in this work was able to identify healthy older people with low disease burden and good functionality. It also validated history and comprehensive geriatric assessment as reliable instruments to identify these subjects.
Descritores: Envelhecimento/fisiologia
Avaliação Geriátrica/métodos
Nível de Saúde
Programas Gente Saudável/métodos
-Índice de Massa Corporal
Peso Corporal
Protocolos Clínicos
Chile/epidemiologia
Sobrepeso/epidemiologia
Distribuição por Sexo
Organização Mundial da Saúde
Limites: Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Feminino
Seres Humanos
Masculino
Meia-Idade
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-558335
Autor: Botelho, Lucila Pires; Zanirati, Viviane Ferreira; Paula, Danielle Vasconcellos de; Lopes, Aline Cristine Sousa; Santos, Luana Caroline dos.
Título: Promoção da alimentação saudável para escolares: aprendizados e percepções de um grupo operativo / Promotion of a healthy nutrition for school children: learning and perceptions of an operative group
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;35(2), ago. 2010. tab.
Idioma: pt.
Resumo: This study aimed to evaluate the learning and perceptions of students participating in an operating group that oriented discussions for the promotion of a healthy nutrition. The study protocol consisted of demographic information, nutrition intervention and its evaluation. The intervention lasted for about three months and consisted of workshops of food and nutrition education, in addition to oral health, using the techniques of the operative group as reference. At the end of each workshop, brief verbal evaluations covered the main issues. The acceptance was also verified by a hedonic scale appropriate to the age. The evaluation of the intervention was performed three months after the finalization of group education through a qualitative assessment. This was conducted using asemi-structured interview that included the main topics addressed in the intervention. Forty-eight school children participated of the intervention, with a mean age of 8.5 ± 1.4 years, 50% female. There was a prevalence of 85.8% satisfaction of children concerning the workshops, indicated by a higher frequency of happier facial expressions in the workshops. The evaluation after the intervention showed a positive impact for children and the answers to the activities were, for the most part, as expected("C: I learned to eat right"). In conclusion, the developed education activities allowed not only the construction of relevant knowledge on food and nutrition, but the development of motivation, reflection and exchange of knowledge by the children. Moreover, future activities can be developed taking into account the suggestions of the participants, encouraging the promotion of healthy eating habits.

El objetivo del estudio fue evaluar el aprendizajey las percepciones de escolares participantes de una práctica en grupo que tenía por objetivo orientar el debate para la promoción de una alimentación saludable. El protocolo del estudio se fundaba en informaciones demográficas, intervención nutricional y evaluación de lamisma. La intervención se extendió por tres meses y consistía en talleres de educación alimentaria y nutricional, además de la salud bucal, utilizando como referencial las técnicas de práctica en grupo. Al final decada taller se aplicaron evaluaciones orales cortas considerando los temas y la aceptación verificada por medio de una escala hedónica adecuada a la faja de edad. La evaluación de la intervención fue realizada tres meses después de finalizadas las oficinas educativas usando un método cualitativo: una entrevista semi estructurada que consideraba los principales temas abordados en la intervención. Participaron en la intervención cuarenta y ocho estudiantes, con media de edad de 8,5 ± 1,4 años, la mitad de cada sexo. Fue comprobada una satisfacción de 85,8% de los estudiantes en relación a las oficinas, señalizada por una frecuencia mayor de la expresión facial más feliz. La evaluación después de la intervención demostró, por medio de relatos, que las oficinas tuvieron un impacto positivo para los estudiantes y la mayoría de las respuestas a las actividades correspondieron a lo que era esperado "C: he aprendido a comer bien"). Se concluye que las acciones educativas desarrolladas inducen a la construcción de conocimientos importantes sobre alimentación y nutrición, son motivadoras y provocan reflexiones e intercambio de conocimiento entre los estudiantes. Además, pueden ser programadas actividades futuras considerando las sugestiones de los participantes y favoreciendo la promoción de hábitos alimentares saludables.

O estudo objetivou avaliar os aprendizados e percepções dos escolares participantes de um grupo operativo, voltado para discussões que visam a promoção da alimentação saudável. O protocolo de estudo foi composto por informações demográficas, intervenção nutricional e avaliação da mesma. A intervenção apresentou duração de três meses, sendo composta por oficinas de educação alimentar e nutricional, além de saúde bucal, utilizando como referencial as técnicas de grupo operativo. Ao final de cada oficina, foram realizadas avaliações verbais breves contemplando os temas, sendo a aceitação verificada por meio de escala hedônica adequada à faixa etária. A avaliação da intervenção foi realizada três meses após a finalização das oficinas educativas por meio de método qualitativo. Essas oficinas foram conduzidas por meio de entrevista semi estruturada que contemplaram as principais temáticas abordadas na intervenção. Participaram da intervenção quarenta e oito escolares, com média de idade de 8,5±1,4 anos, sendo 50,0% do sexo feminino. Verificou-se prevalência de 85,8% de satisfação das crianças em relação às oficinas, indicando maior frequência da expressão facial mais feliz. A avaliação após a intervenção demonstrou, por meio das falas, que as oficinas apresentaram impacto positivo para as crianças e que as respostas às atividades corresponderam, em sua maioria, ao esperado ("C: Aprendi a comer direito"). Conclui-se que as ações educativas desenvolvidas propiciaram a construção deconhecimentos importantes sobre alimentação e nutrição, motivações, reflexões e troca de saberes pelas crianças. Ademais, atividades futuras podem ser desenvolvidas levando em consideração as sugestões dos participantes, favorecendo a promoção de hábitos alimentares saudáveis.
Descritores: Saúde de Grupos Específicos
Programas Gente Saudável
Grupos de Pesquisa
Alimentação Escolar
-Estudos de Casos e Controles
Educação Alimentar e Nutricional
Consumo de Alimentos
Prática de Grupo
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas


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Id: lil-525931
Autor: Cavalcante, Patrícia Maria Tavares; Freitas, Maria Célia de.
Título: Em busca de um viver saudável: relato de experiência com um grupo de idosos cadastrados na estratégia saúde da família de Pacatuba – CE / In search of a healthy way of living: story of experience with a group of aged registered in the family's health program in Pacatuba-CE
Fonte: Rev. RENE;8(1):92-99, jan.-abr. 2007.
Idioma: pt.
Resumo: O estudo objetivou relatar a experiência de trabalhar com um grupo de idosos cadastrados na Estratégia Saúde da Família de Pacatuba-CE, nas atividades de lazer e saber. Realizou-se um recorte de doze meses de atividades para o relato. O grupo nominado Stamaqui teve início em maio de 2003, sendo constituído por 28 idosos. Os temas discutidos abordam a saúde, o estatuto do idoso, a aposentadoria dentre outros. Além das atividades realizadas, ainda, serviam café da manhã, passeios e trocas de experiências entre os participantes e os profissionais. Almejou-se com o relato despertar gestores e profissionais de saúde sobre o envelhecimento e a velhice, bem como a possibilidade de ampliar conceitos e sensibilizar investimentos direcionados a essa parcela populacional para manutenção de um viver saudável, apesar de algumas enfermidades crônicas.
Descritores: Saúde do Idoso
Programas Gente Saudável
Atividades de Lazer
Limites: Seres Humanos
Idoso
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde



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