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Id: biblio-1281267
Autor: Leite, Fabiane de Almeida.
Título: A notícia e o discurso: o caso da regulamentação da publicidade de alimentos infantis ultraprocessados no Brasil / The news and the discourse: the case of children ultraprocessed food publicity regulation in Brazil.
Fonte: São Paulo; s.n; 2013. 89 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: Introdução - A obesidade é um problema de Saúde Pública no Brasil, onde segundo a Pesquisa de Orçamentos Familiares (POF) 2008-2009 uma em cada três crianças de 5 a 9 anos está acima do peso. No ano de 2010 a Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA) regulamentou a propaganda de alimentos e criou regras contra abusos nos anúncios para crianças, processo iniciado em 2004 que gerou grande interesse da mídia nacional, especialmente dos jornais impressos. A resolução da ANVISA, no entanto, não está em vigor em razão de ordens judiciais obtidas pelo setor atingido pela regulamentação. Objetivo - Verificar se a regulamentação da propaganda de alimentos ultraprocessados para crianças influenciou os discursos sobre o risco de obesidade infantil veiculados na mídia brasileira, especificamente nos jornais diários. Métodos - Estudo de natureza qualitativa, descritiva e analítica, realizado sob a perspectiva da construção social do risco e por meio de levantamento da cobertura jornalística sobre a regulamentação realizada pelo jornal Folha de S. Paulo, entre os anos de 2004 e 2012. Uma amostra do material coletado foi descrita para análise do enquadramento do tema na mídia e em seguida submetemos à Análise do Discurso Crítica textos publicados anteriormente e posteriormente à regulamentação. Resultados - Foram localizados 184 textos em 143 edições, média de 23 textos por ano, e em 17 editorias. Dos textos, 28% foram publicados como opinião e 55% indicavam posição contrária à regulamentação pelo Estado. O maior número de textos sobre a regulamentação ocorreu após sua publicação e 40% das fontes ouvidas pelo jornal em reportagens tinham ligação com o mercado atingido pela regulamentação estatal e contrário a sua efetivação. Quanto mais perto o País parecia estar de uma regulamentação estatal, mais o enquadramento distanciava-se do olhar da saúde pública e aproximava-se do olhar do mercado. Houve deslocamento dos discursos sobre obesidade infantil do campo de saúde pública para o campo da liberdade de expressão. Conclusão - A regulamentação da propaganda de alimentos infantis ultraprocessados pelo governo brasileiro influenciou os discursos sobre obesidade infantil veiculados na mídia. Houve deslocamento dos discursos sobre obesidade infantil para o campo de discussões sobre a liberdade de expressão na publicidade.

Obesity is a Public Health problem in Brazil, where one in three children are fat according to a national survey. In 2010 the National Agency of Sanitary Security released a regulation on the advertisement of food and created rules to protect children. The whole process started in 2004 with great attention from the press. Nowadays the regulation is not valid because of a decision from the brazilian Justice. We aim to evaluate the construction of the obesity risk in the childhood and changes in the discourse about obesity after this regulation using the framing theory and the Analysis of Critical Discourse in texts about the regulation published in the Folha de S. Paulo newspaper. In 184 texts about the regulations checked, 28% where opinions and 55% of this were against the regulation. The most of the texts were published after 2010 and 40% of the surveys were person from the market who was the regulation's target. When the regulation was about to be released the news framing was more favorable to the market. The discourse on child obesity was moved from the Public Health area to the Market area, which main issue is the freedom in the communications of the market.
Descritores: Promoção de Alimentos
Indústria Alimentícia
Criança
Jornalismo Médico
Política Nutricional
Alimentos e Bebidas
Jornalismo
Regulamentação Governamental
Controle da Publicidade de Produtos
Publicidade de Alimentos
Obesidade Pediátrica
Alimentos
Indústria de Processamento de Alimentos
Alimentos Infantis
Legislação sobre Alimentos
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-1130580
Autor: Cases, Gabriel Guillermo; Uicich, Raul Eduardo; Kandel Gambarte, Paula; Vazquez, Marcela Liliam; Moix, Claudio Fernando; Ferloni, Analia; Vidal, Flavia Alejandra; Otano, Lucas; Figar, Silvana; Aragone, Soledad; Gimenez, Maria Isabel.
Título: Bisfenol-A: cuantificacion en orina de mujeres embarazadas por cromatografia gaseosa-espectrometria de masa / Bisfenol-A: quantification in urine of pregnant women by gas chromatography-mass spectrometry / Bisfenol-A: quantificacao em urina de gestantes por cromatografia gasosa-espectrometria de massa
Fonte: Acta bioquím. clín. latinoam;54(1):61-68, mar. 2020. graf, tab.
Idioma: es.
Projeto: Ministerio de Salud de la Nación Argentina. Comisión Nacional Salud Investiga. Ramón Carrillo-Arturo Oñativia.
Resumo: El uso de bisfenol-A (BPA) a nivel de la industria global se ha venido incrementando en los ultimos anos, y fueron los mercados emergentes los impulsores de esta demanda creciente. Las aplicaciones de BPA en la industria de los alimentos y bebidas representan solo del 3 al 4% del consumo global de policarbonato, pero su uso esta siendo reexaminado debido a que se conocieron varios trabajos cientificos que indican la existencia de una relacion directa entre el BPA y los efectos adversos para la salud. La contaminacion de los alimentos y bebidas se produce por migracion del BPA desde los envases que los contienen (alimentos enlatados, vinos, etc.), y es la principal fuente de exposicion en el humano. Para evaluar dicha exposicion se desarrollo y valido un metodo analitico por cromatografia gaseosa acoplada a espectrometria de masa para la cuantificacion de BPA total en orina de mujeres embarazadas atendidas en el Hospital Italiano de Buenos Aires en el ano 2013, con un limite de cuantificacion de 2,0 ng/mL y un limite de deteccion de 0,8 ng/mL. De las 149 muestras de orina analizadas, el 66,4% fueron cuantificables, con la mediana de BPA total de 4,8 ng/mL (4,3 ng/mg de creatinina) y la media geometrica de 4,8 ng/mL (4,7 ng/mg de creatinina).

The use of bisphenol-A (BPA) at the level of the global industry has been increasing in recent years, with emerging markets being the drivers of this growing demand. BPA applications in the food and beverage industry represent only 3 to 4% of the global consumption of polycarbonate, but its use is being reexamined because several scientific works were reported indicating the existence of a direct relationship between BPA and adverse effects on health. The contamination of food and beverages is produced by the migration of BPA from the containers that hold them (canned foods, wines, etc.) and it is the main source of exposure in humans. To evaluate this exposure, an analytical method was developed by gas chromatography coupled to mass spectrometry for the quantification of total BPA in urine of pregnant women treated at the Hospital Italiano de Buenos Aires in 2013, with a limit of quantification of 2.0 ng/mL and of detection of 0.8 ng/mL. Of the 149 urine samples analyzed, 66.4% were quantifiable, with a median total BPA of 4.8 ng/mL (4.3 ng/mg creatinine) and a geometric mean of 4.8 ng/mL (4.7 ng/mg creatinine).

O uso de bisfenol-A (BPA) ao nivel da industria global foi aumentando nos ultimos anos, e foram os mercados emergentes que deram impulso a essa demanda crescente. As aplicacoes de BPA na industria de alimentos e bebidas representam apenas 3 a 4% do consumo global de policarbonato, mas seu uso esta sendo reexaminado visto que varios trabalhos cientificos indicando a existencia de uma relacao direta entre o BPA e os efeitos adversos na saude foram conhecidos. A contaminacao dos alimentos e bebidas e produzida pela migracao de BPA das embalagens que os contem (alimentos enlatados, vinhos, etc.) e e a principal fonte de exposicao em humanos. Para avaliar esta exposicao, foi desenvolvido e avaliado um metodo analitico por cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massas para a quantificacao do BPA total na urina de gestantes atendidas no Hospital Italiano de Buenos Aires em 2013, com um limite de quantificacao de 2,0 ng/mL e um limite de deteccao de 0,8 ng/mL. Das 149 amostras de urina analisadas, 66,4% foram quantificaveis, com uma mediana de BPA total de 4,8 ng/mL (4,3 ng/mg de creatinina) e a media geometrica de 4,8 ng/mL (4,7 ng/mg de creatinina).
Descritores: Urina
Gravidez/urina
Disruptores Endócrinos
Cromatografia Gasosa-Espectrometria de Massas/métodos
-Espectrometria de Massas/métodos
Toxicologia/estatística & dados numéricos
Indústria Alimentícia
Saúde
Cromatografia Gasosa/métodos
Alimentos e Bebidas
Gestantes
Efeitos Colaterais e Reações Adversas Relacionados a Medicamentos
Alimentos
Limites: Humanos
Feminino
Gravidez
Responsável: AR144.1 - CIBCHACO - Centro de Información Biomedica del Chaco


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Id: biblio-1223719
Autor: Ventura Santos, Salomé Danilo(edt); Manzanares de Arévalo, Claudia Yanira(edt).
Título: Diagnóstico y fortalecimiento de buenas prácticas de manufactura en la preparación y servicio de alimentos en establecimientos turísticos del Paseo El Carmen / Diagnosis and strengthening of good manufacturing practices in the preparation and service of food in tourist establishments on Paseo El Carmen.
Fonte: Santa Tecla, La Libertad; ITCA Editores; feb. 2017. 134 p. tab., graf..
Idioma: es.
Resumo: La competitividad en el rubro de la economía es un sinónimo de calidad, que permite a los empresarios buscar nuevas alternativas de negocio con un estándar que propicie entrar en una dinámica motivada por la demanda y oferta de productos y servicios. En esa línea este proyecto se enfoca en la búsqueda de información actualizada de las principales actividades que tienen las empresas de alimentos y bebidas del destino turístico Paseo El Carmen, de la ciudad de Santa Tecla, la cual permita hacer un análisis global de los indicadores que afectan los servicios que brindan. El trabajo realizado recopila datos importantes como la forma de administrar cada negocio, los protocolos de atención a los clientes y los procesos higiénicos en la preparación de alimentos de acuerdo con los estándares universales del rubro de alimentos y bebidas.

Competitiveness in the area of ​​the economy is a synonym of quality, which allows entrepreneurs to seek new business alternatives with a standard that encourages entering into a dynamic motivated by the demand and supply of products and services. In this line, this project focuses on the search for updated information on the main activities of the food and beverage companies of the tourist destination Paseo El Carmen, in the city of Santa Tecla, which allows a global analysis of the indicators that affect the services they provide. The work carried out collects important data such as how to manage each business, customer service protocols and hygienic processes in food preparation in accordance with universal standards in the food and beverage industry.
Descritores: Restaurantes/organização & administração
Saneamento de Hotéis
Manipulação de Alimentos
-Higiene dos Alimentos
Alimentos e Bebidas/normas
Gestão da Qualidade
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: SV2 - Departamento de Gobernanza y Gestión del Conocimiento
SV39.1; 642.3, V468d


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Id: biblio-1147087
Autor: Gómez, Paula; Tamburini, Camila; Rodríguez García, Vanesa; Chamorro, Verónica; Carmuega, Esteban.
Título: Estrategias de marketing en sitios web de marcas de alimentos y bebidas consumidos por niños, niñas y adolescentes en la Argentina / Brand website marketing strategies for foods and beverages consumed by children and adolescents in Argentina
Fonte: Arch. argent. pediatr;119(1):51-55, feb. 2021. tab.
Idioma: en; es.
Resumo: Internet permitió expandir la promoción de alimentos/bebidas a diferentes medios. El objetivo del estudio fue identificar las estrategias de marketing en sitios web de marcas de alimentos y bebidas consumidos por niños/as y adolescentes, y clasificarlos según las recomendaciones de las Guías Alimentarias para la Población Argentina.Se seleccionaron los alimentos/bebidas más consumidos por la población infantojuvenil según la Encuesta Alimentaria Nutricional de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Se identificaron las páginas web de las marcas; se analizaron las estrategias de marketing y se clasificaron los alimentos/bebidas promocionados según las Guías.Se encontraron 80 páginas web, donde las estrategias más frecuentes fueron identificación de la marca, beneficios y declaraciones, y vínculos a páginas web y/o redes sociales. El 30 % de los sitios estaban dirigidos a niños/as/adolescentes, donde el 75 % de los alimentos/bebidas promocionados correspondieron al grupo de dulces y grasas, que incluye aquellos de bajo valor nutricional.

The Internet has allowed the expansion of food and beverage advertising in different media. The objective of this study was to identify the marketing strategies used in brand websites of foods and beverages consumed by children and adolescents, and classify them based on the Food Guidelines for the Argentinean Population.The foods and beverages most commonly consumed by the child and adolescent population as per the Survey on Nutritional Food Intake of the Autonomous City of Buenos Aires were selected. Brand websites were identified; marketing strategies were analyzed and marketed foods and beverages were classified based on the Guidelines.A total of 80 websites were found; the most common strategies were brand identity, benefits and claims, and links to websites and/or social media. Also, 30 % of sites were aimed at children and adolescents, and 75 % of marketed foods and beverages corresponded to the group of sweets and fats, including those of low nutritional value
Descritores: Publicidade/métodos
Disseminação de Informação/métodos
Marketing/métodos
-Comunicação Persuasiva
Argentina
Epidemiologia Descritiva
Estudos Transversais
Alimentos e Bebidas
Internet
Preferências Alimentares/psicologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adolescente
Responsável: AR94.1 - Centro de Información Pediatrica


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Id: biblio-1147721
Autor: Gotthelf, Susana J; Rivas, Patricia C; Tempestti, Claudia P.
Título: GASTO EN ALIMENTOS ULTRAPROCESADOS Y RELACIÓN CON VARIABLES SOCIOECONÓMICAS EN LA REPÚBLICA ARGENTINA, 2012-2013 / EXPENDITURE ON ULTRAPROCESSED FOOD AND RELATIONSHIP WITH SOCIOECONOMIC VARIABLES IN THE ARGENTINE REPUBLIC, 2012-2013
Fonte: Actual. nutr;20(3):70-78, 2019.
Idioma: es.
Resumo: la tendencia al consumo de alimentos ultraprocesados aumentó en Latinoamérica, y los factores sociales y económicos condicionan los hábitos alimentarios

the trend towards the consumption of ultraprocessed foods has increased in Latin America and the social and economic factors condition the eating habits
Descritores: Qualidade dos Alimentos
Alimentos e Bebidas
Alimentos Industrializados
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: AR605.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-702805
Autor: Guillén M, Deyanira M; Nunziata F, Antonio; Zambrano, Alicia.
Título: Propuesta de normativa para bebidas estimulantes evaluadas en el Instituto Nacional de Higiene "Rafael Rangel" / Standard proposal to assess in stimulants drinks National Institute of Hygiene "Rafael Rangel"
Fonte: Rev. Inst. Nac. Hig;43(2):57-69, dic. 2012. tab.
Idioma: es.
Resumo: Las bebidas estimulantes son alimentos utilizados mundialmente por un número creciente de personas, sin ningún tipo de control o restricción bajo la creencia de proveerles mayor capacidad para resistencia física. No está comprobado que los ingredientes contenidos en ellas sean los recomendados e inocuos, pero hay evidencias de daños a la salud. La venta creciente y la publicidad que les confiere diferentes propiedades, puede constituir un problema de salud pública. Esta investigación propone una normativa para bebidas estimulantes que se reciben en el Instituto Nacional de Higiene “Rafael Rangel” con fines de registro sanitario, previa revisión de referencias teóricas y análisis descriptivo de la conducción de estas bebidas, en el Instituto. Corresponde a Proyecto Factible con modalidad descriptiva y exploratoria. Los datos se tabularon en porcentajes de acuerdo al tipo de ingrediente, valores de ingesta diaria, modo de uso, origen del fabricante, diferencia en lo declarado en el texto con otros documentos, indicación de fechas de elaboración y/o vencimiento y conformidad de la evaluación; los resultados se presentan en tablas. El ingrediente común en las bebidas del estudio es la cafeína. Parte de los componentes requieren restricciones de uso, su consumo no es recomendable en los alimentos, o superan los requerimientos diarios establecidos. Se observaron incongruencias en la información de los distintos documentos o falta de estos. La mayoría son de fabricación extranjera, indicaban las fechas de elaboración y vencimiento o no señalaban el modo de uso. Más de la mitad estaban conformes, aceptadas. La normativa propuesta incluye aspectos específicos basados en los resultados encontrados, ajustándose a normas nacionales y como referencia parámetros internacionales. Se recomienda que se denominen bebidas estimulantes y no energizantes, y que a la propuesta se le otorgue carácter legal.

Stimulant drink are foods used worldwide by a large number of people without any kind of control or restriction on the belief of providing greater capacity for endurance. There is evidence that the ingredients in these energy drinks are the recommended and safe but there is evidence that may damage health. The steadily increasing sales and advertising that gives them different properties to these products may constitute a public health problem. This research proposes a standard for stimulants drinks that are received in the National Hygiene Institute "Rafael Rangel" with ends of sanitary record, after review of theoretical references and descriptive analysis of the conduct of these drinks, in the Institute. Feasible refers to projects with descriptive and exploratory mode. The data are tabulated in percentages according to the type of ingredient, daily intake values, usage, origin of manufacturer difference in the findings in the text between documents, indicating dates of manufacture and / or maturity and conformity of evaluation results are presented in tables. The common ingredient in the study drinks is caffeine. Some of the components require restrictions on use, the consumption is not recommended in food, or exceed established daily requirements. There were inconsistencies in the information of the various documents or lack of them. . The majority they are of foreign manufacture, they were indicating the dates of production and maturity or were not indicating the way of use. Over half were satisfied and accepted. The proposed rule includes specific aspects based on the results obtained, in line with national standards and international standards as reference. It is recommended that stimulant drinks are denominated and energizing, and that the proposal be granted a legal character.
Descritores: Alimentos e Bebidas/normas
Bebidas Energéticas/efeitos adversos
Alimentos/classificação
-Saúde Pública
Bebidas Energéticas/classificação
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: VE9.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-775514
Autor: Bejarano-Roncancio, Jhon; Gamboa-Delgado, Edna Magaly; Aya-Baquero, Dora Hilda; Parra, Diana C.
Título: Los alimentos y bebidas ultra-procesados que ingresan a Colombia por el tratado de libre comercio: ¿influirán en el peso de los colombianos? / Ultra-processed foods and beverages products entering Colombia through international trade agreements: Will they have an impact on the weight of colombians?
Fonte: Rev. chil. nutr;42(4):409-413, dic. 2015.
Idioma: es.
Projeto: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo; . Colciencias.
Resumo: Ultra-processed products are characterized by high contents of sugar, saturated fat and sodium. These products are entering the Colombian market through free trade agreements. One concern related to their consumption is the impact on weight gain and comorbidities associated with overweight and obesity, as well as changes in cultural habits and food sovereignty Scientific evidence has documented that consumption of ultra processed products contributes to chronic disease, thus increasing health care costs of treatment and rehabilitation. We must implement public policies that protect and inform the consumer, increasing the access and the right to a healthy diet, while reducing consumption of ultra-processed products such as sugar sweetened beverages and snacks. Inter-sectorial strategies are needed to face the potential purchasing and consumption patterns changes, promoting the development of food systems that recognize local dynamics of production. Increase control over the type and quality of ultra-processed products that are entering the country, and promote actions, along with food and nutrition education are also needed.

Los alimentos ultra-procesados se caracterizan por su alto contenido de azúcares, grasas saturadas y sodio. Estos alimentos están ingresando a Colombia por los Tratados de Libre Comercio (TLC). Una preocupación de su consumo es el impacto en la ganancia de peso progresiva y las comorbilidades asociadas al sobrepeso y la obesidad, así como el cambio de hábitos culturales y la soberanía alimentaria. La evidencia científica destaca que estos alimentos pueden generar enfermedades crónicas lo que incrementa los costos sanitarios debido al tratamiento y rehabilitación. Es necesario formular políticas públicas que protejan y orienten al consumidor, facilitando el acceso y el derecho a una alimentación saludable y mitigando el consumo de productos ultra-procesados como las bebidas azucaradas y los empaquetados. Se requieren estrategias y actores intersectoriales para hacer frente a los posibles cambios de compra y consumo, promover el desarrollo de sistemas alimentarios que reconozcan las dinámicas locales de producción. Realizar vigilancia y control sobre los productos ultra-procesados que ingresan al país y promover acciones de educación alimentaria y nutricional.
Descritores: Comércio
Política Nutricional
Alimentos e Bebidas
Sobrepeso
Alimentos Preparados
Fast Foods
Obesidade
-Cooperação Internacional
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Texto completo SciELO Brasil
Timm, Claudio Dias
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Id: biblio-1022419
Autor: Rodrigues, Aline de Oliveira; Gandra, Eliezer Avila; Conceição, Rita de Cássia dos Santos da; Silveira, Débora Rodrigues; Timm, Cláudio Dias.
Título: Good hygienic practices and identification of contamination sources in Hotel Food and Beverage sector
Fonte: Food Sci. Technol (SBCTA, Impr.) = Cienc. tecnol. aliment;38(supl.1):154-159, Dec. 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: This study aimed to evaluate the application of good practices in hotel restaurants in Southern Brazil, relate these practices to the microbiological quality of the food offered, in addition to identifying contamination sources. The food and beverage sector of four hotels was evaluated by means of a checklist based on the Resolution 216/2014 of Agência Nacional de Vigilância Sanitária and microbiological analyzes. Surface, utensil, equipment and handlers' hand samples were collected for coagulase positive Staphylococcus and thermotolerant coliform count. Isolates obtained from these culture counts were compared by band profiles obtained by rep-PCR. According to non-conformities observed, only one hotel was rated as excellent in good practices avaliation. Some microbiological analysis exceeded the allowed limit for the analyzed microorganism count, revealing failure in the hygiene-sanitary process. Genetic similarities between some food samples and handlers' hands and utensils were identified. These results showed inadequacies in the process of food care and handling which may compromise the quality of food offered to custumers.(AU)
Descritores: Restaurantes
Inocuidade dos Alimentos
Manipulação de Alimentos
-Staphylococcus
Vigilância Sanitária
Técnicas Microbiológicas/métodos
Inquéritos e Questionários
Alimentos e Bebidas
Coliformes
Lista de Checagem
Limites: Humanos
Responsável: BR25.1 - Biblioteca


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Id: biblio-827203
Autor: Oliveira, Fábio Henrique Portella Corrêa de; Shinohara, Neide Kazue Sakugawa; Padilha, Maria do Rosário de Fátima; Cabral, João Victor Batista.
Título: Avaliação de parâmetros de qualidade de águas minerais comercializadas em Recife - PE / Evaluation of quality parameters of mineral waters commercialized in Recife - PE
Fonte: Hig. aliment;30(260/261):135-137, 30/10/2016.
Idioma: pt.
Resumo: Devido aos frequentes racionamentos no abastecimento de água da rede pública em Recife, os usuários passaram a adquirir com frequência água mineral envasada. Foram investigadas 23 diferentes marcas de águas minerais naturais, comercializadas em Recife. Os parâmetros de qualidade analisados neste estudo foram: coliformes totais e termotolerantes, nitrato, nitrito, cobre e manganês. Do total de amostras (n=23), dezesseis (16/23) apresentaram coliformes totais. Houve ausência de termotolerantes em todas as amostras analisadas. Nitrito e manganês apresentaram resultados superiores ao máximo permitido pela legislação vigente, em uma e três marcas, respectivamente. Esses resultados são preocupantes, pois representam risco à saúde da população.

Due to frequent rationing in public water supply in Recife, users began to acquire often bottled mineral water. Twenty three different brands of natural mineral water, sold in Recife were investigated. The quality parameters analyzed in this study were: total and thermotolerant coliforms, nitrate, nitrite, copper and manganese. Of the total sample (n = 23), sixteen (16/23) presented total coliforms. There was no thermotolerant in all samples analyzed. Nitrite, and manganese showed superior results to the maximum allowed by law, in one and three brands, respectively. These results are worrisome because they represent a risk to health.
Descritores: Enterobacteriaceae
Escherichia coli
Eutrofização
Águas Minerais/análise
Águas Minerais/microbiologia
-Controle de Qualidade
Consumo Comercial de Água
Alimentos e Bebidas
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: biblio-979947
Autor: Soto-Valdez, Herlinda.
Título: Development and evolution of natural antioxidant active packaging / Desarrollo y evolución de los empaques activos antioxidantes naturales
Fonte: Vitae (Medellín);21(1):9-10, 2014. Ilus.
Idioma: en.
Resumo: Since 1930s, production of synthetic plastics from non-renewable resources (mainly from petroleum) has been growing with applications in different fields. The use of plastics in packaging began after World War II. Polyethylene films introduced transparent and resealable bags, being the bread bags the first application of contact with food. Nowadays, packaging is the largest single market for plastics (about a quarter of the total production) with a high proportion used for direct contact with foods (1). Polymers and low molecular weight additives compose the plastics, where the latter are necessary to maintain the plastic properties (2). During the late-1970s and early-1980s there was a number of publications reporting that small molecules diffused through the polymer chains in the plastic and moved to the contained food by means of a process called migration (3, 4). This kind of interaction between plastic packaging and food opened a new research field, and many materials were analysed for migration. Also, the identity and quantification of the diffusion rate of the migrants were reported, and legislation was established in order to protect the health of consumers who were not aware about the plastic components contaminating their food (5). The beginning of the 21 Century brought new analytical technologies that helped to quantify migration levels that were not able to be detected with the 20 Century technologies. The researchers working in that field concluded at some point that the interaction between plastic and food exist in all the cases, and could be limited but not completely avoided.
Descritores: Tecnologia
-Alimentos e Bebidas
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Editorial
Responsável: CO56.3 - Biblioteca



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