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Vasconcelos, Francisco de Assis Guedes de
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Id: biblio-1041327
Autor: Vasconcelos, Francisco de Assis Guedes de; Bricarello, Liliana Paula; Costa, Nilce Maria da Silva Campos; Moraes, Bibiana Arantes; Akutsu, Rita de Cassia Coelho de Almeida.
Título: The 80-year history of the professional associations of nutritionists in Brazil: A historical-documentary analysis / As entidades de classe na história de 80 anos do nutricionista no Brasil: uma análise histórico-documental
Fonte: Rev. Nutr. (Online);32:e180160, 2019.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective To carry out a mapping of the historical trajectory of the professional associations of nutritionists (scientific associations, councils and professional labor unions) in Brazil. Methods The study consists of a historical-documentary analysis. To obtain the data, information and documents, the websites of the Federal Council of Nutritionists; Brazilian Association of Food and Nutrition; National Federation of Nutritionists and Nutritionists' Unions were browsed. A systematic bibliographic survey was carried out in the databases of the Scientific Electronic Library Online and National Library of Medicine to retrieve scientific articles about the associations of nutritionists in Brazil over the 80 years of their history, focusing on the last ten years. Results The historical analysis indicates that, over the course of eighty years, there has been strengthening of professional associations of nutritionists and achievements concerning training regulation, professional practice, fields of work and working conditions. The labor reform act of 2017 reduces the rights related to working conditions, creating setbacks in the achievements of nutritionists. Conclusion The professional associations of nutritionists have played an important role in the process of professionalization and legitimacy of training and performance of the profession in the country. There are indications of the unified performance of professional associations, but it is still incipient and scarce. Nowadays, unified, transparent and committed action of these professional associations is imperative for the professionalization and improvements of the working conditions of Brazilian nutritionists.

RESUMO Objetivo Realizar mapeamento da trajetória histórica das entidades de classe do nutricionista (associações científicas, conselhos e sindicatos profissionais) no Brasil. Métodos O estudo consiste em uma análise histórico-documental. Para obtenção dos dados, informações e documentos foram feitas visitas aos sítios eletrônicos do Conselho Federal de Nutricionistas; Associação Brasileira de Alimentação e Nutrição; Federação Nacional de Nutricionistas e Sindicatos de Nutricionistas. Realizou-se levantamento bibliográfico sistematizado nas bases Scientific Electronic Library Online e National Library of Medicine para capturar artigos científicos sobre a temática no Brasil ao longo dos 80 anos de sua história, com ênfase nos últimos dez anos. Resultados A análise histórica da Associação Brasileira de Alimentação e Nutrição, do Sistema Conselho Federal/Conselhos Regionais de Nutricionistas e da Federação Nacional de Nutricionistas/Sindicatos de Nutricionistas indica que, ao longo da trajetória de oitenta anos, houve fortalecimento das entidades de classe, com várias conquistas no arcabouço de regulamentação da formação, exercício profissional, campos de atuação e condições de trabalho. A reforma trabalhista, instituída em 2017, imprime redução de direitos relativos às condições de trabalho, acenando para retrocessos nas conquistas trabalhistas do nutricionista. Conclusão As entidades de classes do nutricionista têm desempenhado relevante papel no processo de valorização e legitimidade da formação e atuação da profissão no país. Há indícios da atuação unificada das entidades de classe, mas ainda incipientes e pontuais. Na atualidade, urge uma atuação unificada, transparente e comprometida destas entidades de classe em busca de valorização da profissão e melhorias das condições de trabalho do nutricionista brasileiro.
Descritores: Nutricionistas/história
-Sociedades
Credenciamento
Ciências da Nutrição
Nutricionistas
Sindicatos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: lil-406335
Autor: Molina Restrepo, María Eugenia.
Título: La ética en el ejercicio del nutricionista-Dietista / Ethics in the dietician practice
Fonte: Invest. educ. enferm;22(2):138-149, jul.-dic. 2004.
Idioma: es.
Resumo: En la ponencia se entiende la ética como una disciplina filosófica mediante la cual es posible reflexionar, argumentar y elaborar propuestas para un ejercicio profesional que permita preservar, en las personas y colectivos, la dignidad humana y los derechos en cuanto a la nutrición, la alimentación y la salud. Igualmente se presentan afirmaciones como la de Aranguren: El contenido moral procede de la idea de hombre que tengamos, la cual nos lleva a preguntarnos: ¿Qué concepto tiene el nutricionista-dietista del ser humano a quien cuida en los aspectos relacionados con la nutrición y la alimentación?
Descritores: BIBENZYLSTEMEFOS
Direitos Humanos
Nutricionistas
Ética
Responsável: CO103.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1093866
Autor: Oliveira, Charlise Pasuch de; Calixto, Alessandra Mendes; Disconzi, Mitieli Vizcaychipi; Pinho, Leandro Barbosa de; Camatta, Marcio Wagner.
Título: Spiritual care performed in a drug user clinic / El cuidado espiritual realizado en una unidad de internación en adición / O cuidado espiritual realizado em uma unidade de internação em adição
Fonte: Rev. gaúch. enferm;41(spe):e20190121, 2020.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective: To know the spiritual care practices of health workers in the context of an inpatient unit for the treatment of addictive disorders, aiming to incorporate an expanded care practice. Method: Qualitative study considering the Convergent Care Research theoretical framework. The data collection occurred using semi-structured interviews, with three rounds of conversations and informal chats with 14 health professionals, from July to November 2017. The analysis followed the steps of apprehension, synthesis, theorization and transference. Results: Four categories emerged: respect for user ethical values; addressing the beliefs and values of professionals; the health professional-user relationship; and collective spiritual care. The main actions highlighted were individual (relaxation and prayer) and collective (meditation, spirituality and the 12 steps). Conclusion: The rounds of conversations carried out in this research allowed workers to talk about spiritual care in addiction, to better understand its relevance to meet the needs of the patient.

RESUMEN Objetivo: Conocer las prácticas de cuidado espiritual de los trabajadores de la salud en el contexto de una unidad de hospitalización para el tratamiento de trastornos adictivos, con el objetivo de incorporar una práctica de atención ampliada. Método: Estudio cualitativo con referencial metodológico de la Investigación Convergente Asistencial. Se realizaron entrevistas semiestructuradas, tres rondas de conversaciones y conversaciones informales con 14 trabajadores de salud en una internación por adición de julio a noviembre de 2017. El análisis de las informaciones siguió las etapas de aprehensión, síntesis, teorización y transferencia. Resultados: Surgieron cuatro categorías: respeto de los valores éticos de los usuarios; creencias y valores de la persona; relaciones profesional de salud-usuario; y cuidado espiritual en grupo. Las principales acciones destacadas fueron individuales (relajación y oración) y colectivas (meditación, espiritualidad y 12 pasos). Conclusión: Las rondas de conversaciones, realizadas en esta investigación, permitieron a los trabajadores conversar sobre el cuidado espiritual en la adición, comprendiendo mejor su relevancia asistencial para atender las necesidades del paciente.

RESUMO Objetivo: Conhecer as práticas de cuidado espiritual de trabalhadores de saúde no contexto de uma unidade de internação para o tratamento de transtornos aditivos, visando incorporar uma prática assistencial ampliada. Método: Estudo qualitativo com referencial metodológico da Pesquisa Convergente Assistencial. Foram realizadas entrevistas semiestruturadas, três rodadas de conversas e conversas informais com 14 trabalhadores de saúde em uma unidade de internação em adição de julho a novembro de 2017. A análise das informações seguiu as etapas apreensão, síntese, teorização e transferência. Resultados: Emergiram quatro categorias: evocação dos valores éticos dos trabalhadores; respeito às crenças e valores do usuário; encontro trabalhador de saúde-usuário e cuidado espiritual em grupo. As principais ações destacadas foram individuais (relaxamento e oração) e coletivas (meditação, espiritualidade e 12 passos). Conclusão: As rodadas de conversas, realizadas nesta pesquisa, permitiram aos trabalhadores conversarem sobre o cuidado espiritual na adição, compreendendo melhor a sua relevância assistencial para atender às necessidades do paciente.
Descritores: Assistência Religiosa/ética
Pessoal de Saúde/organização & administração
Pessoal de Saúde/psicologia
Pessoal de Saúde/ética
Centros de Tratamento de Abuso de Substâncias
Transtornos Relacionados ao Uso de Substâncias/reabilitação
Espiritualidade
-Relações Profissional-Paciente
Psicologia
Religião
Meditação
Transtornos Relacionados ao Uso de Substâncias/psicologia
Pesquisa Qualitativa
Nutricionistas/psicologia
Respeito
Pessoa de Meia-Idade
Recursos Humanos de Enfermagem/psicologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1087257
Autor: Nascimento Neto, Francisco das Chagas do; Boto, Edilayne Gomes; Abreu, Edna da Silva; Aires, Karla Orlany Costa Gomes; Sousa, Iara Laís Lima de.
Título: Perfil dos nutricionistas clínicos hospitalares do município de Sobral ­ CE / Profile of hospital clinical nutritionists of the municipality of Sobral ­ CE / Perfil de los nutricionistas clínicos hospitalares del municipio de Sobral ­ CE
Fonte: Nursing (Säo Paulo);22(259):3389-3394, dez.2019.
Idioma: pt.
Resumo: Considerando a importância da atualização profissional para a qualidade da atenção prestada ao paciente internado na dimensão do cuidado nutricional, o estudo objetivou caracterizar os nutricionistas dos hospitais de Sobral-CE. Trata-se de uma pesquisa metodológica do tipo descritiva com abordagem quantitativa. Sendo realizada na área do município de Sobral-CE, onde a amostra da pesquisa foram os Nutricionistas Clínicos Hospitalares que compõem o Serviço de Nutrição, no período de janeiro de 2019, CAAE: 90500318.4.0000.8109. Participação de 23 nutricionistas, em sua maioria, 73,91% do sexo feminino e 26,09% do sexo masculino. Quanto à titulação acadêmica, a maioria apresentava no mínimo uma pós-graduação de caráter de especialização lato sensu (69,57%), graduação (21,74%) e mestrado (8,69%). Os resultados demonstraram um perfil jovem, com tempo de formação inferior a 5 anos, com a continuação de pós-graduação em virtude de proporcionar e contribuir com a assistência nutricional aos pacientes no âmbito hospitalar.(AU)

Considering the importance of professional updating for the quality of care provided to hospitalized patients in the nutritional care dimension, the study aimed to characterize the nutritionists of Sobral-CE hospitals. This is a descriptive methodological research with a quantitative approach. Being held in the area of the municipality of Sobral-CE, where the research sample were the Hospital Clinical Nutritionists who make up the Nutrition Service, in January 2019, CAAE: 90500318.4.0000.8109. Participation of 23 nutritionists, mostly, 73.91% female and 26.09% male. Regarding academic qualifications, most had at least one postgraduate degree of specialization lato sensu (69.57%), undergraduate (21.74%) and master (8.69%). The results showed a young profile, with a training time of less than 5 years, with the continuation of postgraduate studies as it provides and contributes nutritional support to patients in the hospital environment.(AU)

Teniendo en cuenta la importancia de la actualización profesional para la calidad de la atención brindada a los pacientes hospitalizados en la dimensión de atención nutricional, el estudio tuvo como objetivo caracterizar a los nutricionistas de los hospitales Sobral-CE. Esta es una investigación metodológica descriptiva con un enfoque cuantitativo. Celebrada en el área del municipio de Sobral-CE, donde la muestra de investigación fueron los Nutricionistas Clínicos del Hospital que conforman el Servicio de Nutrición, en enero de 2019, CAAE: 90500318.4.0000.8109. Participación de 23 nutricionistas, en su mayoría, 73.91% mujeres y 26.09% hombres. En cuanto a las calificaciones académicas, la mayoría tenía al menos un título de especialización de posgrado lato sensu (69.57%), licenciatura (21.74%) y maestría (8.69%). Los resultados mostraron un perfil joven, con un tiempo de capacitación de menos de 5 años, con la continuación de los estudios de posgrado, ya que proporciona y aporta apoyo nutricional a los pacientes en el entorno hospitalario.(AU)
Descritores: Prática Profissional
Recursos Humanos em Nutrição
Nutricionistas
Serviço Hospitalar de Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR21.2 - BVS Enfermería


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Id: biblio-1041313
Autor: Gabriel, Cristine Garcia; Oliveira, Juliana Theodora Cunha de; Silva, Barbara Leone; Fagundes, Andhressa Araújo; Silva, Tatiana Canuto; Osoar, Claudia.
Título: Nutritionist's job market: 80 years of history / Mercado de trabalho do nutricionista: 80 anos de história
Fonte: Rev. Nutr. (Online);32:e180162, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective To analyze the increase in the number of nutritionists and the aspects of the job market in the last decade. Methods Critical test based on literature review and official data provided by nutrition councils and other entities. Results There was an average yearly increase of 8,248 nutritionists in the period from 2010 to 2017, having the largest contingent of professionals concentrated in the Brazilian Southeast region. In 2017 there were 126,539 nutritionists registered in the country's ten regional councils, practically twice as much as in 2009 (60,554 nutritionists). Even though the last nationwide research on the profile of nutritionists was performed in 2006, the production of local studies showed that more than half of the professionals voluntarily continued their education after graduating. In 2018 the Federal Council of Nutritionists updated the areas of work with details divided in subareas, segments and subsegments. Public spaces for food security, primary health care and sports nutrition are examples of new fields for the nutritionist. In the period of analysis there was an increase of 58.9% of the wage floor, however, still below the national average and other health professionals, and with longer working hours. The current wage floor for nutritionists is R$2,558.05. Conclusion In addition to the increase in the number of professionals, there were adjustments in specific labor legislation, as well as geographical repositioning, diversification and expansion of the job market. It is necessary to move ahead, mainly in what concerns a more extended and holistic understanding of the profession.

RESUMO Objetivo Analisar a expansão do número de nutricionistas e aspectos do mercado de trabalho do profissional na última década Métodos Ensaio crítico realizado com base em revisão da literatura e em dados oficiais fornecidos pelos Conselhos e outras entidades da profissão. Resultados Houve um aumento médio de 8.248 nutricionistas por ano, no período de 2010 a 2017, com manutenção do maior contingente de profissionais na região Sudeste. Em 2017 existiam 126.539 nutricionistas registrados nos dez conselhos regionais do país, praticamente o dobro de 2009 (60.554 nutricionistas). Apesar da ausência de pesquisa nacional sobre o perfil do nutricionista desde 2006, estudos regionais ou locais mostraram que mais da metade dos profissionais buscou a continuidade da formação. Em 2018 o Conselho Federal de Nutricionistas atualizou as áreas de atuação com detalhamento em subáreas, segmentos e subsegmentos. Equipamentos públicos de segurança alimentar, atenção básica e nutrição esportiva são exemplos dos novos campos de atuação. No período de análise houve aumento de 58,9% do piso salarial, no entanto, ainda abaixo da média nacional e de outras profissões da saúde, e com maior jornada de trabalho. Atualmente o piso salarial nacional do nutricionista é de R$2.558,05. Conclusão Além do aumento no número de profissionais, houve ajustes na legislação trabalhista específica, bem como reposicionamento geográfico, diversificação e ampliação do mercado de trabalho. É necessário avançar na atuação, principalmente no que tange ao entendimento mais ampliado e holístico da profissão.
Descritores: Nutricionistas
-Prática Profissional
Mercado de Trabalho
Ciências da Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-1041298
Autor: Moura, Ana Luisa Souza de Paiva; Recine, Elisabetta.
Título: Nutritionists and the comprehensive care of overweight individuals in primary care / O nutricionista e o cuidado integral do indivíduo com excesso de peso na atenção básica
Fonte: Rev. Nutr. (Online);32:e190008, 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective This study sought to highlight the different types of challenges for the integral care of overweight individuals in primary care based on the perception of nutritionists. Methods This is a qualitative study with primary care professionals from the Federal District, Brazil. Semi-structured interviews were conducted to understand the perceptions regarding the organization of integral care. The analysis of the data was based on the theoretical framework Theoretical Domains Framework. Results Challenges related to 10 of the 12 different domains proposed by the theoretical framework were identifi ed. These challenges are related to the capability, opportunity and motivation of workers to act to offer moreeffective care. Conclusion The different nature of the barriers identifi ed were overlapped, which reveal the need for professional qualifi cation along with the consolidation of an appropriate care model for chronic noncommunicable diseases such as obesity.

RESUMO Objetivo Este estudo buscou compreender, a partir da percepção dos nutricionistas, as diferentes naturezas dos desafiospara o cuidado integral dos indivíduos com excesso de peso na atenção básica. Métodos Trata-se de um estudo qualitativo com profissionais da atenção básica do Distrito Federal, Brasil. Foram realizadas entrevistas semiestruturadas, buscando compreender percepções quanto aos desafios para a organização do cuidado integral dos indivíduos com excesso de peso. Para interpretação dos dados, foi utilizada a análise de conteúdo, a partir do quadro teórico denominado Theoretical Domains Framework Resultados Foram identificados desafios relacionados a 10 dos 12 diferentes domínios propostos pelo quadro teórico. Os referidos desafios estão relacionados à capacidade, à oportunidade e à motivação dos trabalhadores em agir, nosentido de ofertar um cuidado mais efetivo. Conclusão As diferentes naturezas das barreiras para a oferta de um cuidado iintegral dos indivíduos com excesso de peso se mostraram bastante imbricadas, apontando para uma necessidade de qualificação profissional de forma conjunta com a estruturação de um modelo de atenção adequado às condições crônicas, como o excesso de peso.
Descritores: Obesidade
-Percepção
Atenção Primária à Saúde
Assistência Integral à Saúde
Nutricionistas
Integralidade em Saúde
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-1041294
Autor: Costa, Rayane Luizi da; Stangarlin-Fiori, Lize; Bertin, Renata Labronici; Medeiros, Caroline Opolski.
Título: Satisfaction of nutritionists who work in food service / Satisfação dos nutricionistas que atuam na alimentação coletiva
Fonte: Rev. Nutr. (Online);32:e180168, 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective To evaluate the job satisfaction of nutritionists who work in food service in the state of Paraná (Brazil). Methods A survey was carried out with 249 nutritionists through a semi-structured online questionnaire, which assessed their profile, professional activities, and job satisfaction. The Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests and the ordinal logistic regression at a 5% significance level were applied to evaluate the differences and relationship between job satisfaction and the independent variables. Results The average age of the survey participants was 31.9±6.4 years, the majority was female (95.58%), and graduated between 2000 and 2016 (90.36%). The survey revealed that 55.41% of the nutritionists were satisfied at work, 33.68% were indifferent, 6.86% were highly satisfied, and 4.04% were dissatisfied. The variables that influenced job satisfaction the most were age, years of training, income, and workdays in the week. Income explained satisfaction positively. There was statistical difference in relation to the satisfaction of participants regarding their knowledge on food service (p=0.0350), completion of postgraduate courses (p=0.0082), and interest in working in an area of nutrition other than food service (p<0.0001). Conclusion Although most professionals are satisfied, many were indifferent to job satisfaction, which may reflect a low perspective on their current job or poor experience in the food service. These results suggest the need for further actions aiming at raising nutritionists' perceived professional importance.

RESUMO Objetivo Avaliar a satisfação no trabalho dos nutricionistas que atuam na área de alimentação coletiva no estado do Paraná. Métodos Pesquisa realizada com 249 nutricionistas, por meio de um questionário semiestruturado online, que avaliou o perfil, o exercício profissional e a satisfação do nutricionista. O teste Mann-Whitney, Kruskal-Wallis e a regressão logística ordinal com nível de significância de 5% foram utilizados para avaliar a diferença e relação entre a satisfação e as variáveis. Resultados A idade média dos respondentes foi de 31,9±6,4 anos, sendo a maioria do sexo feminino (95,58%) e graduado entre 2000 e 2016 (90,36%). Constatou-se que 55,41% dos nutricionistas estavam satisfeitos no trabalho, 33,68% indiferentes, 6,86% altamente satisfeitos e 4,04% insatisfeitos. As variáveis que mais influenciaram a satisfação foram a idade, os anos de formação, o salário e os dias da semana de trabalho, sendo que a renda explicou positivamente a satisfação. Houve diferença estatística com relação à satisfação dos participantes com a avaliação do conhecimento sobre alimentação coletiva (p=0,0350), a realização de pós-graduação (p=0,0082) e o interesse em atuar em outra área da nutrição que não a alimentação coletiva (p<0,0001). Conclusão Apesar de a maioria dos profissionais estarem satisfeitos, muitos foram indiferentes à satisfação no trabalho, podendo refletir ausência de perspectiva sobre seu trabalho atual ou indicar a falta de familiaridade com a alimentação coletiva. Os dados indicam a necessidade de mais ações de valorização junto a esses profissionais.
Descritores: Nutricionistas
-Alimentação Coletiva
Serviços de Alimentação
Satisfação no Emprego
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Morais, Mauro Batista de
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Id: biblio-1041292
Autor: Faria, Dayane Pêdra Batista de; Cortez, Ana Paula Bidutte; Speridião, Patrícia da Graça Leite; Morais, Mauro Batista de.
Título: Knowledge and practice of pediatricians and nutritionists regarding treatment of cow's milk protein allergy in infants / Conhecimento e prática de pediatras e nutricionistas sobre o tratamento da alergia às proteínas do leite de vaca em lactentes
Fonte: Rev. Nutr. (Online);31(6):535-546, Nov.-Dec. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: ABSTRACT Objective This study evaluated the knowledge and practices of pediatricians and nutritionists about cow's milk protein allergy in infants, with an emphasis on issues related to the exclusion diet and nutritional status. Methods A cross-sectional, descriptive study was performed with a convenience sample of 204 pediatricians and 202 nutritionists randomly invited in scientific events in the city of São Paulo, from November 2014 to March 2016. Results Between 1.5% and 21.0% of respondents indicated inadequate products for the treatment of cow's milk protein allergy, including goat's milk, beverages or juices based on soy extract, lactose-free milk formula and partially hydrolyzed formula. The daily calcium recommendation for children between zero and 36 months of age was correctly indicated by 27.0% of pediatricians and 46.0% of nutritionists (p=0.001). Additionally, 96.1% of pediatricians and 82.7% of dietitians (p<0.001) provided guidance on about labels of industrialized products. Conclusion Pediatricians and nutritionists present gaps in knowledge about cow's milk protein allergy treatment in infants and educational strategies that increase the knowledge of the professionals are important for the management of cow's milk protein allergy.

RESUMO Objetivo Este estudo avaliou o conhecimento e práticas de pediatras e nutricionistas sobre alergia às proteínas do leite de vaca em lactentes, com ênfase em questões relacionadas à dieta de exclusão e ao estado nutricional. Métodos Estudo transversal, descritivo, realizado com uma amostra de conveniência de 204 pediatras e 202 nutricionistas, convidados aleatoriamente em eventos científicos na cidade de São Paulo, de novembro de 2014 a março de 2016. Resultados Entre 1,5% e 21,0% dos entrevistados indicaram produtos inadequados para o tratamento da alergia às proteínas do leite de vaca, incluindo leite de cabra, bebidas ou sucos à base de extrato de soja, fórmula de leite sem lactose e fórmula parcialmente hidrolisada. A recomendação diária de cálcio para crianças entre zero e 36 meses de idade foi corretamente indicada por 27,0% de pediatras e 46,0% de nutricionistas (p=0,001). Além disso, 96,1% dos pediatras e 82,7% dos nutricionistas (p<0,001) forneceram orientação sobre os rótulos dos produtos industrializados. Conclusão Pediatras e nutricionistas apresentam lacunas no conhecimento sobre o tratamento da alergia às proteínas do leite de vaca em lactentes. Estratégias educacionais que aumentam o conhecimento dos profissionais são importantes para o gerenciamento da alergia às proteínas do leite de vaca.
Descritores: Hipersensibilidade a Leite
-Conhecimentos, Atitudes e Prática em Saúde
Estudos Transversais
Entrevista
Substitutos do Leite Humano
Nutricionistas
Pediatras
Lactente
Proteínas do Leite
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: lil-499671
Autor: Quintana Salinas, Margot; Bardález, Rosa; Villarreal, Carmen.
Título: Egresados: razones para estudiar la carrera profesional de nutrición-Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2006 / Graduates: reasons to study Nutrition as a profession-Universidad Nacional Mayor de San Maros, 2006
Fonte: An. Fac. Med. (Perú);68(2):168-174, abr.-jun. 2007. tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: Identificar las razones de los egresados para estudiar la carrera profesional de Nutrición. Diseño: Estudio cualicuantitativo exploratorio. Lugar: Escuela Académico Profesional de Nutrición, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Participantes: Egresados de la Escuela de Nutrición. Intervenciones: Previo consentimiento informado, se aplicó dos grupos focales con 7 participantes cada uno, dos entrevistas en profundidad y un cuestionario a 34 egresados. Principales medidas de resultados: Razones para postular, continuar y concluir sus estudios de Nutrición. Resultados: Del total, 73 por ciento eran mujeres, edad promedio 22,4 años, 30 alumnos respondieron la encuesta. Eligieron Nutrición porque alguien personalmente les informó sobre la carrera (30 por ciento), en la academia pre-universitaria escuchó sobre ella (23 por ciento), posibilidad de trasladarse (20 por ciento), menor puntaje para ingresar (17 por ciento). La continuaron porque tuvieron cursos motivadores y por su desempeño práctico en campo. Concluyeron, porque tiene diferentes campos de acción (73 por ciento), para contribuir a mejorar la situación de salud y gustan trabajar directamente con la población. Percibían que tenían adecuada preparación académica, hubiesen preferido mayor práctica y capacitación en algunos temas, como nutrición deportiva. Esperan desempeñarse en nutrición comunitaria o clínica. Conclusiones: Los egresados ingresaron a la carrera profesional de Nutrición por influencia externa y por conveniencia para trasladarse a otra carrera, continuaron por los cursos motivadores y la concluyeron por convicción propia, ante la variedad de áreas de desempeño laboral.

Objective: To identify the reasons why graduates chose Nutrition as their professional career. Design: Quali-quantitative and exploratory research. Setting: Professional Academic School of Nutrition of San Marcos National Major University. Participants: Nutrition graduates. Interventions: After informed consents, two focus groups with 7 participants each, two in-depth interviews and a questionnaire to 34 former students were provided. Main outcome measures: Reasons why they chose, continued and finished their Nutrition studies. Results: In summary 73 per cent of the participants were women, average age was 22,4 years, 30 students answered the questionnaire. They chose Nutrition because somebody personally told them about the career (30 per cent), they learned of it at the pre-college academy (23 per cent), possible transfer to another career (20 per cent), and lower score required for admission (17 per cent). They continued the career because the courses were interesting and they enjoyed the practical applications. They graduated from Nutrition because of many employment opportunities (73 per cent), for health improvement contribution, and to work directly with the population. They felt good about their academic preparation but they wanted more practice and qualification in subjects like sport nutrition. Desired work included communitarian or clinical nutrition. Conclusions: The participants chose Nutrition due to external influences and convenience to transfer to another career, continued by motivating courses and graduated in this area due to opportunities on diverse labour fields.
Descritores: Educação Alimentar e Nutricional
Ocupações em Saúde
Nutricionistas
Ciências da Nutrição/educação
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-722343
Autor: Cruz Gallo, Robinson.
Título: La nutrición vista desde la óptica de un nutricionista / Nutrition view from the perspective of a nutritionist
Fonte: ReNut;7(2):1230-1232, abr.-jun. 2013.
Idioma: es.
Descritores: Nutricionistas
Ciências da Nutrição
Tipo de Publ: Editorial
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca



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