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Pesquisa : SP4.021.227 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-1285547
Autor: Laboratory of Plant AnatomyMarques, Daniele Maria; Magalhães, Paulo César; Marriel, Ivanildo Evódio; Gomes Júnior, Carlos César; Silva, Adriano Bortolotti da; Souza, Thiago Corrêa de.
Título: Gas Exchange, Root Morphology and Nutrients in Maize Plants Inoculated with Azospirillum brasilense Cultivated Under Two Water Conditions
Fonte: Braz. arch. biol. technol;64:e21190580, 2021. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.
Resumo: HIGHLIGHTS Azospirillum brasilense stimulates root growth in maize under water deficit. Maize inoculated with A. brasilense shows greater photosynthesis under drought conditions. Under water deficit, maize plants inoculated with A. brasilense showed greater water use efficiency (WUE).

Abstract The objective of this study was to evaluate the gas exchange, root morphology and nutrient concentration in maize plants inoculated with A. brasilense under two water conditions. The experiments were carried out in a greenhouse, one under irrigation and the other under water deficit. The treatments consisted of four A. brasilense inoculants (control (without inoculation), Az1 (CMS 7 + 26), Az2 (CMS 11 + 26) and Az3 (CMS 26 +42). At the V6 plant stage, water stress was imposed on maize plants for 15 days. The phytotechnical characteristics, gas exchange, root morphology, root dry matter and macronutrient analysis were evaluated after 15 days of water deficit imposition. The water deficit caused a reduction in the development of maize plants. The presence of A. brasilense Az1 under the same condition yielded higher photosynthesis, carboxylation efficiency, water use efficiency, and greater soil exploration with increased length, surface area and root volume of plants. Inoculation by A. brasilense increased root system volume by an average of 40 and 47% under irrigation and water deficit, respectively, when compared to non-inoculated plants. The inoculant Az1 attenuated the deleterious effects caused by drought and yielded the best growth of the root system, resulting in the tolerance of maize plants to water deficit.
Descritores: Fotossíntese
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Zea mays
Uso Eficiente da Água/métodos
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1281186
Autor: Nascimento, Márcia Maria do.
Título: Condicionantes para aumento de eficiência de irrigação na sub-bacia hidrográfica do alto Tietê Cabeceiras / Factors to increase irrigation efficiency in sub-basin Alto Tietê-Cabeceiras.
Fonte: São Paulo; s.n; 2006. 150 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: O objetivo principal deste projeto de pesquisa é a avaliação preliminar da redução do consumo estimativo de água na atividade agrícola com aumento de eficiência no uso da água para irrigação, através da melhoria ou adoção de sistemas de irrigação mais eficientes em relação ao consumo hídrico, dentro da sub-bacia hidrográfica do Alto Tietê - Cabeceiras situada na Região Metropolitana de São Paulo RMSP. Tendo em vista a importância da manutenção da horticultura, cultivo predominante na região, próxima ao centro consumidor e a ocorrência de elevados consumos de água na agricultura, devido às perdas físicas pelo uso de técnicas e manejo inadequados dos sistemas de irrigação, a pesquisa considera que na hipótese de implantação de técnicas de irrigação mais eficientes, a redução no consumo de água alcançada poderia ser transferida para abastecimento de outras categorias de consumo hídrico na maior região metropolitana do país. A justificativa mais relevante para escolha do tema é a necessidade de redução de perdas nas categorias de consumo de água para usos urbanos e uso rural, evitando-se desperdício de água na metrópole, onde a demanda hídrica ultrapassa sua disponibilidade natural de produção, devido à sua localização geográfica e dimensão populacional. Os resultados obtidos neste trabalho sugerem que caso sejam utilizados métodos de irrigação mais eficientes nesta bacia, o valor estimado de vazão a ser reduzido no consumo agrícola de água e o correspondente número de habitantes equivalentes a serem beneficiados pelo remanejamento hídrico, podem ser altamente significativos.

The mais purpose of this research is to perform a preliminary assessment of the estimated agricultural water consumption reduction by increasing the irrigation efficiency through the improvement or adoption of more efficient irrigation systems, considering the case of the Alto Tietê Cabeceiras watershed, located in the Sao Paulo Metropolitan Region. Knowing the importance of keeping this produce fields close to the consumptiom region and considering the corresponding agricultural high water consumption, including the water losses due to the inadequate techniques and management of the irrigation systems, this research considers the adoption of more efficient irrigation systems such that the water saved by them could be used to supply other demands in this region. The most important reason which led to approach this subject is the need to reduce urban and rural water losses by reducing the waste of water in the metropolitan region, where the water demand is greater than the natural water availability due to its geographic location and the large population demand. The results here obtained suggest that the use of more efficient irrigation methods in this watershed, which can reduce the water demand for irrigation, it is alternatively able to supply a significant population number.
Descritores: Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Desperdício de Água
Recursos Hídricos
Irrigação Agrícola
-Bacias Hidrográficas
Agricultura
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-834310
Autor: Aldana Aguilar, Monica Lisett; Zacarias Laynes, Elvis Edison.
Título: Índices de calidad de agua del río Cucabaj ubicado en el municipio de Santa Cruz del Guiché, Guiché y la influencia en los costos de tratamientos de potabilización / Water quality index of cucabaj river located in the municipality of Santa Cruz del Quiché, Quiché and influence in treatment costs purification
Fonte: Cienc. tecnol. salud;1(1):21-34, jul.-dic. 2014. tab, ilus, graf.
Idioma: es.
Resumo: El río Cucabaj es una de las fuentes principales de agua que abastece junto a los ríos Tabil y Aguacate a 1,352 hogares del área urbana del municipio de Santa Cruz del Quiché. Este rio recorre parte de los municipios de Santa Cruz del Quiché y Chiché. Es tributario del río Durazno y pertenece a esta microcuenca. En el periodo de estudio el caudal osciló entre 0.009-0.1004 m3 /seg. Gran proporción de este caudal se capta y recorre alrededor de 9 km. hacia la planta de tratamiento para su potabilización ubicada en la salida a San Pedro Jocopilas. La presente investigación tiene como objetivo mostrar la variabilidad temporal del recurso hídrico, determinando el índice de calidad del agua e índice de contaminación del río Cucabaj, así como los costos de desinfección utilizando hipoclorito de calcio. El monitoreo del rio fue realizado por un periodo de diez meses, de abril 2012 a enero 2013, según el índice de calidad de agua que muestra en una escala de 0-100 puntos, que suman los resultados de nueve parámetros y clasifica el agua del río Cucabaj en la categoría de media a buena (contaminada a levemente contaminada para uso humano, por lo que antes de su consumo debe de aplicarse tratamientos de potabilización). El mes con mayor caudal fue septiembre con 0.1004 m3/seg, particularidad que influyó considerablemente en presentar el valor más bajo en calidad y uno de los valores más altos en contaminación por materia orgánica. Esta característica se asocia principalmente a la presencia de coliformes totales. En cuanto a los costos de desinfección por hipoclorito de calcio, no se establecieron diferencias significativas en función de la cantidad de caudal.

Cucabaj River is a major source of water supplies along the Aguacate and Tabil Rivers to 1,352 households in the urban area of Santa Cruz del Quiché. This river runs through the municipality of Santa Cruz del Quiché and Chiche communities. It is a tributary of Durazno River and belongs to this watershed. In the study period the rate ranged from 0.009 - 0.1004 m3/s. A large proportion of this flow is captured and about 9 km transported to the treatment plant for purification in located in San Pedro Jocopilas. This investigation aims to show the temporal variability of water resources, determining the rates of water quality and pollution index Cucabaj River, as well as the cost of disinfection by means of calcium hypochlorite. The measurements were performed for a period of ten months, from April 2012 to January 2013. According to the water quality index which is a 100-point scale resulting of a total of nine different measurements, it was determined that the water quality of Cucabaj river is classified as moderate to good (which means that is slightly polluted to polluted for human use, so should receive purification treatment before consumption). The month with highest flow was September with rate 0.1004 m3/s, a feature that greatly influenced present the lowest value in quality and one of the highest values in organic pollution. This feature is mainly associated with the presence of total coliforms. As for costs calcium hypochlorite disinfection, no significant differences in terms of the amount of flow over other months were established.
Descritores: Qualidade da Água
Poluição da Água/análise
-Abastecimento de Água
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Hipoclorito de Cálcio
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: GT49.1


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Id: biblio-902048 LILACS-Express
Autor: Manco-Silva, Deibys; Guerrero-Erazo, Jhoniers; Morales-Pinzón, Tito.
Título: Estimación de la demanda de agua en centros educativos: caso de estudio facultad de ciencias ambientales de la universidad tecnológica de pereira, colombia / Water demand estimation in education centers: a case study in environmental science faculty of technological university of pereira, colombia
Fonte: Rev. luna azul;(44):153-164, ene.-jun. 2017. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: La gestión del agua en centros educativos debe partir de la identificación y cuantificación de la demanda de agua según los diferentes usos existentes en la institución. En este artículo se presenta la caracterización de la demanda de agua en la Facultad de Ciencias Ambientales de la Universidad Tecnológica de Pereira, identificando los usuarios y sus hábitos de consumo, con el propósito de generar procesos de comprensión y herramientas de gestión que permitan iniciar programas en torno al uso eficiente del agua. En primer lugar, se identificaron los elementos que conforman el sistema de abastecimiento de agua potable en el edificio y se clasificaron los usuarios del agua. Bajo técnicas de observación, diálogo con los usuarios y la instalación de medidores volumétricos de media pulgada R-160, se midieron los consumos de cada uno de los usuarios. A partir de esta información, se determinó la demanda del centro educativo, así como la demanda de agua para cada uno de los usos. Finalmente, se calcularon indicadores de demanda y se propone un modelo matemático para el cálculo del consumo de agua en centros educativos.

Water management in educational centers involves identifying and quantifying water demand for different uses given in those institutions. This paper presents the characterization of water demand in the Environmental Sciences Faculty, Technological University of Pereira, identifying users and their habits, in order to generate understanding processes and management tools that allow starting programs related to water efficiency. First, the project identified the elements of the water supply system in the building and the different water uses were classified. Under observation techniques, dialogue with users and installing a half inch volumetric meters R-160, were measured water consumption of each user. From this information it was determined the consumption and demand for each use in the faculty. Finally, demand indicators were calculated and it was proposed a mathematical model for the calculation of water consumption in an educative center.
Descritores: Demanda de Água
-Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Gestão Ambiental
Educação
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO54.1 - Centro de Biblioteca e Información Científica


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Id: lil-620801
Autor: Silva, Rosângela Aguilar da; Petrarca, Mateus Henrique; Santos, Roberto Costa; Yamamoto, Isabel Tacaco; Marques, Lilian Regina Macelloni.
Título: Monitoramento da concentração de íons fluoreto na água destinada ao consumo humano proveniente de um município com diferentes sistemas de abastecimento público / Monitoring the fluoride ions concentration in water for human consumption from a municipality with different public water supply systems
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;70(2):220-224, abr.-jun. 2011. tab.
Idioma: pt.
Resumo: No presente estudo foram avaliadas as concentrações de íons fluoreto em amostras de água destinada ao consumo humano em um município com diferentes sistemas de abastecimento público. Em 139 amostras coletadas no ponto de entrada das edificações, no período de 2003 a 2007, foram determinadas as concentrações de íons fluoreto por meio de eletrodo combinado seletivo para flúor. As concentrações em conformidade com o padrão estadual (0,6 a 0,8 mg/L) foram detectadas em 87 (62,6) amostras e as proporções de conformidade aumentaram de 46,9 para 71,9 durante o período do estudo. As variações consideráveis nessas proporções, assim como nas concentrações mínimas e máximas, foram verificadas tanto em um mesmo sistema bem como entre diferentes sistemas de abastecimento de água. Os dados obtidos neste estudo indicam a necessidade de elaboração de planos de amostragem individualizados para cada sistema ou, ainda, a implantação de outra estratégia para efetuar o monitoramento da fluoretação da água em municípios com diferentes sistemas públicos de abastecimento de água para consumo humano.
Descritores: Abastecimento de Água
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Fluoretação
Fluoretos
Monitoramento
Íons
Tipo de Publ: GOVERNMENT PUBLICATIONS
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: lil-107300
Autor: Mujica, Oscar; Quik, R; Palacios A., Olga; Beingolea, L; Vargas, R; Moreno Baanante, Delia; Seminario, L.
Título: Cólera en la selva peruana: factores de riesgo y protección / Cholera at peruvian jungle: risk factors and protection
Fonte: Rev. peru. epidemiol. (Online);4(2):62-9, jun. 1991. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El cólera no ha sido reconocido en Sudamérica desde fines del siglo pasado; sin embargo, desde inicios de 1991 más de 200,000 casos de cólera han sido reportados en Perú. La epidemia alcanzó la región amazónica en febrero de 1991, y se efectuó un estudio Caso Control pareado en habitantes de la ciudad de Iquitos con el propósito de identificar factores de riesgo en la transmisión de la enfermedad en el escenario amazónico. Los casos fueron residentes con diarrea acuosa aguda admitidos a la Unidad de Tratamiento de Cólera de los Hospitales de Salud de la ciudad; los controles fueron residentes sanos pareados por sexo, edad y vecindario. Los factores asociados a cólera fueron los siguientes: consumo de agua cruda (ORm=2,9; IC 95 por ciento=1,3<6,4); consumo de fruta y/o verdura sin lavar (ORm=8,0; IC 95 por ciento=2,2<28,9); consumo de arroz frio (ORm=2,1; IC 95 por ciento=1,1<4,5); consumo de `juane' en adultos de 25 a 44 años (ORm=4,2; IC 95 por ciento=1,1<16,3). Adicionalmente, se encontró que el consumo de jugo de toronja (`toronjada'; pH promedio=2,3) se asoció con un riesgo de enfermedad significativamente disminuido (ORm=0,4; IC 95 por ciento=0,2<0,7). El aparente efecto protectivo asociado al consumo de toronja, independientemente de la fuente de agua pura pudiera deberse a la incapacidad de sobrevivencia del V. cholerae en medios con pH bajo. Los factores de riesgo identificados en esta región de la amazonía sugieren que el consumo de agua hervida (o apropiadamente clorinada), la preparación higiénica y el calentamiento de los alimentos previo a su consumo pueden prevenir la ocurrencia de casos de cólera en otras situaciones epidémicas
Descritores: Medidas de Segurança/economia
Medidas de Segurança/normas
Fatores de Risco
Cólera/epidemiologia
Cólera/etiologia
Cólera/prevenção & controle
-Consumo de Água (Saúde Ambiental)/estatística & dados numéricos
Ingestão de Alimentos/normas
Serviço Hospitalar de Emergência
Serviço Hospitalar de Emergência
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-1103895
Autor: Gomes, Natália Barabani Leal; Lourenço, Maristela Soares; Carvalho, Lúcia Rosa de; Pontual, Leandro Vahia; Mello, Juliana Vieira de Castro; Cavalcanti, Marina Rodriguez.
Título: Proposta de reuso da água utilizada no pré-preparo de hortifrutigranjeiros e na higienização de pratos e talheres em um restaurante universitário no Estado do Rio de Janeiro / Prpoposal for reuse of water for the pre-preparation of fruit and vegetables and the sanitization of dishes and flatware in a university restaurant in the state of Rio de Janeiro
Fonte: Demetra (Rio J.);15(1):e37978, jan.- mar.2020. tab, ilus.
Idioma: en; pt.
Resumo: Objetivo: O presente estudo teve como objetivo elaborar uma proposta para o reuso de água em um restaurante universitário no Estado do Rio de Janeiro, além de propor medidas para redução do seu consumo. Metodologia: Foi aplicado um formulário para quantificação do consumo de água nas etapas de pré-preparo de hortifrutigranjeiros e na higienização de pratos e talheres, em um período de 9 e 13 dias, respectivamente. Em seguida, foi estimado o volume, em litros, de água potável utilizado diariamente em cada etapa. Resultados: Na etapa de pré-preparo de hortifrutigranjeiros, calculouse que são utilizados 2.400 litros por dia; e na etapa de higienização de pratos e talheres, estimou-se o uso de 478 litros por dia. Desta forma, pôde-se calcular o volume total de 2.878 litros por dia que ficarão armazenados para o reuso com fins não potáveis, como por exemplo, a higienização do piso dos refeitórios do restaurante, o que representa 31,97% da quantidade necessária para limpeza de todo o restaurante universitário. Além disso, realizou-se a quantificação dos pontos de água para possível instalação de arejadores nas torneiras, no intuito de reduzir o consumo. Em seguida, elaborou-se o projeto do reservatório de água para reuso. Conclusão: Por fim, atestou-se a importância da proposta apresentada, tendo em vista a significativa quantidade de água com possibilidade de reuso que é desperdiçada diariamente, contribuindo-se assim com a preservação ambiental e diminuição dos custos do restaurante universitário. (AU)

Objective: The aim of the present study was to propose the reuse of water in a university restaurant in the state of Rio de Janeiro, as well as measures to reduce consumption. Methods: A form was applied to quantify water consumption during the pre-preparation of fresh produce and the sanitization of dishes and flatware, within a period of 9 and 13 days, respectively. Later, the volume of potable water used daily was estimated in liters. Results: The estimated volume of water used per day was 2.400 liters for pre-preparation of fresh produce and 478 liters of water per day for sanitization of dishes and flatware. Thus, a total volume of 2.878 liters of water per day for non-potable reuse was estimated, such as, for example, for the sanitization of the dining hall floor of the restaurant. In addition, the quantification of water points for possible installation of faucet aerators was made aiming to reduce consumption. Next, a project of the storage container for the reuse of water was developed. Conclusion: It may be concluded that the importance of the proposal is related to the significant quantity of daily wasted water that could be reused and thus, contribute to environmental preservation and decrease the water expenses of the university restaurant. (AU)
Descritores: Água
Reciclagem da Água
-Restaurantes
Universidades
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Água Cinza
Reservatórios de Água
Gestão Ambiental
Gestão da Qualidade
Responsável: BR1691.1 - Biblioteca CEH/A


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Id: lil-469500
Autor: Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde.
Título: Programa nacional de vigilância em saúde ambiental relacionada à qualidade da água para consumo humano / Environmental health surveillance national program related to the water quality for human consumption.
Fonte: Brasília; Ministério da Saúde; 2005. 105 p. ilus, tab. (C. Projetos, Programas e Relatórios).
Idioma: pt.
Resumo: Este livro trata do Programa Nacional de Vigilância em Saúde Ambiental, a ser implementado no Brasil, que está relacionado à qualidade da água para consumo humano no País. O presente documento contém as diretrizes e os princípios norteadores do programa no âmbito do SUS, o campo e a forma de sua atuação, bem como as principais atividades necessárias para a sua execução
Descritores: Consumo de Água (Saúde Ambiental)
-Critérios de Qualidade da Água
Normas de Qualidade da Água
Qualidade da Água
Vigilância
Limites: Humanos
Tipo de Publ: GOVERNMENT PUBLICATIONS
Responsável: BR599.1 - Coordenação Geral de Documentação e Informação (CGDI)
BR599.1; 10001020279, MT; BR599.1; 10001020280, AG, e.2; BR599.1; 10001020469, AG, e.3


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Id: lil-157352
Autor: Sao Paulo (Estado). Secretaria da Saude. Centro de Vigilancia Sanitaria. Divisao Tecnica de Acoes sobre o Meio Ambiente. Programa Estadual de Vigilancia da Qualidade da Agua para Consumo Humano.
Título: Avaliacao da qualidade da agua para consumo humano no Estado de Sao Paulo, 1991 a 1993 / Water quality evaluation to human consuption at Sao Paulo State, 1991 to 1993.
Fonte: Sao Paulo; Sao Paulo (Estado). Secretaria da Saude. Centro de Vigilancia Sanitaria. Divisao Tecnica de Acoes sobre o Meio Ambiente. Programa Estadual de Vigilancia da Qualidade da Agua para Consumo Humano; 1994. 60 p. tab, mapas.
Idioma: pt.
Descritores: Água/análise
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Qualidade da Água
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação
BR91.2/1535/Cx.A8


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Id: lil-115117
Autor: Säo Paulo (Estado). Secretaria da Saúde. Centro de Vigilância Sanitária.
Título: Manual para coleta de amostras de águas para consumo humano: projeto pró-água / Waater's samples collection manual to human consumption: water project.
Fonte: s.l; Säo Paulo (Estado). Secretaria da Saúde. Centro de Vigilância Sanitária; 1991. s.p p. ilus.
Idioma: pt.
Descritores: Água
Manual de Referência
-Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Limites: Humanos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação
BR91.2/1372/Cx.S22



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