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Id: biblio-1007486
Autor: De la Cruz Cruz, José Nicolás.
Título: Sistematización de construcción intersectorial del plan de gestión del riesgo sanitario asociado con el agua, esquipulas, Matagalpa. Diciembre 2015 / Systematization of intersectoral construction of the Health Risk Management Plan associated with water, slippers, Matagalpa. December 2015.
Fonte: Managua; s.n; oct. 2016. 133 p. ilus, tab.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. Centro de Investigaciones y Estudios de la Salud. Escuela de Salud Pública de Nicaragua para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: OBJETIVO: Sistematizar la construcción de la intersectorialidad del plan de gestión del riesgo asociado al agua, realizado en el municipio de Esquípulas Matagalpa, en diciembre 2015. DISEÑO: Se realizó una sistematización basada en una experiencia de campo, en la que se necesito de 6 reuniones para plasmar el plan de gestión de riesgo asociado al agua, se evaluaron diferentes descriptores en cada reunión valorando la sostenibilidad de la intersectorialidad. LECCIONES APRENDIDAS: El buscar el empoderamiento de la situación por parte de los involucrados, haciendo ver la importancia del plan de agua segura sería de beneficio para la comunidad y para sus familias fue también un factor que estimuló a la participación y a buscar las mejores soluciones a las diferentes problemáticas. La sostenibilidad de la intersectorialidad fue un pilar fundamental para la culminación del plan Los involucrados en este caso se puede decir que están acostumbrados a trabajar de manera intersectorial, incluso algunos de los directores participaron en el diplomado de intersectorialidad, pero no se cuenta con material bibliográfico nacional que haga referencia a esta práctica que realce la importancia de trabajar de manera intersectorial en nuestras comunidades
Descritores: Abastecimento de Água
Água Potável
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Risco Sanitário
Responsável: NI15.1 - CEDOC - Centro de Documentación e Información


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-962486
Autor: Sousa, Rafaela Sales de; Menezes, Luciana Gonçalves Creão de; Felizzola, Juliana Feitosa; Figueiredo, Ricardo de Oliveira; Sá, Tatiana Deane de Abreu; Guerra, Gutemberg Armando Diniz.
Título: Água e saúde no município de Igarapé-Açu, Pará / Water and health in Igarapé-Açu, Pará, Brazil
Fonte: Saúde Soc;25(4):1095-1107, out.-dez. 2016. graf.
Idioma: pt.
Resumo: Resumo Este artigo visa analisar e compreender a relação entre água e saúde em comunidades rurais situadas na microbacia do igarapé Cumaru, município de Igarapé-Açu (PA), nordeste paraense. São avaliados a captação e o tratamento de água para o consumo humano, considerando as práticas de esgoto sanitário realizadas cotidianamente pela população rural dessa microbacia, visto que têm implicação direta na saúde da população local. Este trabalho baseia-se em pesquisa de campo com uma abordagem quali-quantitativa. Utilizou-se questionário fechado para o levantamento das fontes de captação, saneamento rural e usos de insumos agrícolas. Foram consideradas observações feitas por agricultores familiares da região ao focar o funcionamento do estabelecimento agrícola, a fim de observar de diversos ângulos a relação entre água e saúde no seu entendimento. Observou-se que a vulnerabilidade das fontes de água acessadas pela população é um fator que contribui para a contaminação das fontes, caracterizando consequentemente uma ameaça à saúde da população rural. Entretanto, nota-se a percepção da população quanto às fontes de água mais profundas, como poços tubulares, sendo estes prioritários para captação de água para ingestão.

Abstract This article aims to analyze and understand the relationship between water and health in rural communities located in the watershed of Cumaru stream, in the municipality Igarapé-Açu, Northeast of Pará state. The harvesting and treatment of the water conducted by the rural population for human consumption were assessed, considering their practices of sanitary sewer, since these aspects have direct impact on their health. This study is based on field research with a quantitative approach. Closed questionnaire was used to raise the sources of water harvesting, rural sanitation, and use of agricultural inputs. We used participant observation, when focusing on the functioning of the agricultural establishment, to observe from various angles the relationship between water and health. We noted that the vulnerability of the water resources accessed by the population is a factor that contributes to the contamination of the sources, therefore a threat to the health of the rural population. However, the perception of the population is notable regarding deeper water sources, such as tube wells, which are priorities for water harvesting.
Descritores: População Rural
Abastecimento de Água
Qualidade da Água
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Recursos Hídricos
Saneamento Básico
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: lil-743997
Autor: Menocal Heredia, Lenina Tamara; Caraballo Sánchez, Yuria Isabel.
Título: Importancia de la vigilancia sanitaria de los parásitos en la calidad del agua, según su uso / Importance of health surveillance of parasites in water quality according to use
Fonte: Rev. cuba. hig. epidemiol;52(2):196-209, Mayo.-ago. 2014.
Idioma: es.
Resumo: El agua contaminada puede transmitir infinidad de patógenos con comportamientos y resistencias diversas. Dentro de los patógenos a determinar los parásitos son de especial relevancia pues se destacan por su alta resistencia a los diversos factores ambientales además se encuentran relacionados con altos índices de morbilidad y mortalidad en los países en desarrollo, especialmente en la población infantil. El objetivo de este trabajo es destacar la importancia de la vigilancia sanitaria de los parásitos en la calidad del agua según su uso y en su relación con el ambiente. Los huevos de helmintos son el principal riesgo a la salud debido al uso seguro del agua residual o lodos en la agricultura. Los quistes de los protozoarios como Giardia y Cryptosporidium, son difíciles de eliminar del agua de consumo sin tratar, debido a su pequeño tamaño y resistencia a oxidantes usados comúnmente como el cloro. Aunque no se recomienda su monitoreo de rutina en el agua, sí es necesario realizar investigaciones para detectar su presencia y establecer normativas propias adecuadas a nuestras condiciones(AU)

Polluted water can transmit lots of pathogens with various behaviors and resistances. Among the pathogens, the parasites are particularly important since they stand out for their high resistance to various environmental factors in addition to being associated to high morbidity and mortality rates in the developing countries, particularly children. The objective of this paper was to highlight the importance of health surveillance of parasites in water quality according to use and its relationship with the environment. The helminth eggs are the main health risk due to the safe use of wastewater or sludge in agriculture. Protozoan cysts like Cryptosporidium and Giardia, are difficult to remove from untreated drinking water due to its small size and resistance to commonly used oxidants such as chlorine. Although the routine monitoring of these cysts in water is not recommended, it is necessary to conduct research to detect its presence and to establish suitable guidelines according to our conditions(AU)
Descritores: Qualidade da Água/normas
Vigilância Sanitária/normas
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Análise Parasitológica/métodos
Purificação da Água
Enteropatias Parasitárias/prevenção & controle
-Análise da Água
Análise Parasitológica/prevenção & controle
Vigilância Sanitária Ambiental
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Research Support, U.S. Gov't, Non-P.H.S.
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: lil-633073
Autor: Guber, Rosa Silvina; Tefaha, Liliana; Arias, Nilda; Sandoval, Noemí; Toledo, Roxana; Fernández, Marta; Bellomio, Cayetano; Martínez, Mateo; Soria de González, Analía.
Título: Contenido de arsénico en el agua de consumo en Leales y Graneros (Provincia de Tucumán - Argentina) / Levels of arsenic in the drinking water in Leales and Graneros (Tucumán - Argentina)
Fonte: Acta bioquím. clín. latinoam;43(2):201-207, abr.-jun. 2009. graf, mapas.
Idioma: es.
Projeto: Universidad Nacional de Tucumán. Secretaría de Ciencia y Técnica; . Ministerio de Educación, Ciencia y Tecnología. Secretaría de Políticas Universitarias, Programa de Voluntariado Universitario 2007.
Resumo: Se determinó la contaminación con Arsénico (As) en agua de bebida en Leales (L) y Graneros (G) (Tucumán), y se relacionó el nivel de contaminación con la profundidad de los pozos y la presencia de signos dermatológicos. La determinación de As fue realizada por el método cuantitativo de Gutzei modificado. Se entrevistaron 122 individuos, se evaluaron los signos dermatológicos de arsenicismo. El 9,3% y 34,7% de 140 muestras de L y 95 de G respectivamente tienen niveles permitidos. Las concentraciones promedios en L fueron 0,112; 0,087 y 0,096 mg/L para la profundidad menor a 10; 11 a 25 y mayor a 25 metros respectivamente. No se encontró diferencia entre las distintas profundidades. Las concentraciones promedios en Graneros fueron 0,163; 0,045; 0,405; 0,056 mg/L para los pozos menor a 10; 11 a 25 con concentraciones moderadamente y marcadamente elevadas, y mayor a 25 metros respectivamente. Se encontraron diferencias entre las concentraciones de As y la profundidad de los pozos. El 12,4% de los 89 individuos examinados de L y el 39,4% de los 33 individuos de G presentaron signos dermatológicos. Es una patología de alta prevalencia en áreas deprimidas del noroeste argentino, se vincula a una inadecuada provisión de agua, es un problema de alta importancia socio-sanitaria por su magnitud; su severidad real y potencial y su evitabilidad.

The aim of this work was to investigate the contamination with Arsenic (As) in drinking water in Leales (L) and Graneros (G) (Tucumán), the relationship between the level of pollution and the depth of the wells, and the presence of cutaneous signs. The determination of As was made by the quantitative method of modified Gutzei. A hundred and twenty-two individuals were selected. A total of 9.3% and 34.7% of 140 samples of L and 95 of G respectively have allowed levels.The average concentrations in L were 0.112; 0.087 and 0.096 mg/L for depths lower than 10; 11 to 25 meters, and higher than 25 meters respectively. No difference was found between the different depths. The average concentrations in G were 0.163; 0.045; 0.405; 0.056 mg/L for the wells lower than 10; 11 to 25: meters with concentrations moderately and markedly raised, and higher than 25 meters respectively. Differences were found between the concentrations of As and the depth of the wells. A total of 12.4% of 89 of L and 39.4% of 33 individuals examined of G showed cutaneous signs. This pathology is of high importance in depressed areas of the Argentina, is linked to an inadequate provision of water.
Descritores: Arsênico/toxicidade
Poluição da Água/efeitos adversos
-Argentina
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Hiperpigmentação
Intoxicação por Arsênico
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Meia-Idade
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: AR1.2 - Instituto de Investigaciónes Epidemiológicas


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Id: biblio-868243
Autor: Utikava, Natália.
Título: Evolução da associação entre padrões alimentares brasileiros e pegada hídrica na primeira década do século XXI / Evolution of the association between Brazilian dietary patterns and the water footprint in the first decade of XXI century.
Fonte: São Paulo; s.n; 2016. 114 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: Introdução: A produção de alimentos é o setor que exerce maior Pegada Hídrica (PH), definida como o volume de água doce usado durante a produção e o consumo de bens e serviços. Os padrões alimentares contemporâneos vêm sofrendo mudanças em função das transições demográfica, epidemiológica e nutricional. Além disso, a primeira década do século XXI no Brasil foi marcada por políticas de proteção social que culminaram em redução da pobreza e da desigualdade. É necessário compreender como essas transformações repercutiram na demanda de água necessária para sustentar os novos padrões alimentares da população brasileira. Objetivo: Analisar a evolução da associação entre os padrões alimentares (PA) brasileiros e a PH associada à produção dos alimentos adquiridos nos domicílios brasileiros entre os anos 2003 e 2009. Métodos: Estudo transversal com dados de aquisição domiciliar de alimentos, disponibilizados pela Pesquisa de Orçamentos Familiares nos anos de 2002-2003 e 2008-2009. Os alimentos adquiridos foram compatibilizados com dados de PH de produtos. A PH média per capita foi descrita segundo grupos de alimentos, macrorregião, área e quintos de renda per capita. Os PA foram estimados para os setores censitários por análise de componentes principais. As variações observadas entre os dois anos do inquérito foram testadas com o teste t de Student para médias independentes, com nível de significância de 5 por cento . Os efeitos dos padrões alimentares sobre a PH e seus componentes foram estimados por regressão linear multivariada. Resultados: A PH média associada à produção dos alimentos adquiridos nos domicílios brasileiros foi de 2.650 m³ por ano per capita (EP ± 37,3 m³ por ano per capita), em 2003 e 2.446 m³ por ano per capita (EP ± 37,3 m³ por ano per capita) em 2009. Cerca de 91,4 por cento desses valores corresponderam ao componente verde, 4,7 por cento ao azul e 3,9 por cento ao cinza. Todas as regiões apresentaram redução da PH per capita em 2009, mas revelaram-se significativas apenas nas regiões NE e SE. Observou-se tendência linear de aumento da PH conforme incremento da renda. Foram identificados 6 PA, diferenciados quanto ao tipo de fonte proteica, sendo o PA1 predominante em carnes vermelhas e processadas, o PA2 em leite e ovos, o PA3 em peixes e oleaginosas, o PA4 em cereais e leguminosas, o PA5 em peixes e produtos processados, e o PA6 em peixes, análogos proteicos à base de soja e outras fontes vegetais de proteínas. Os padrões PA1 e PA6 apresentaram tendência de aumento em 2009, mas o PA1 apresentou impacto três vezes superior à PH que o PA6. O PA6 foi apontado como um padrão mais sustentável, em consonância com as recomendações da literatura e dos guias alimentares contemporâneos. Conclusões: As transformações socioeconômicas na primeira década do século XXI refletiram em mudanças nos padrões alimentares da população, que impactaram a PH. Sugere-se a necessidade de intervenções que considerem tanto as variantes socioeconômicas, como o consumo alimentar adequado, saudável e sustentável

Introduction: Food production is the sector that exerts the major Water Footprint (WF), defined as the volume of freshwater resources used for production and consumption of goods and services. Contemporary eating patterns have changed in face of demographic, epidemiological, and nutritional transitions. In addition, in Brazil, the first decade of XXI century was marked by social protection policies that culminated in poverty reduction and inequality attenuation. It is necessary to understand how these changes may have affected the water demand required to sustain the new dietary patterns of the population. Aim: To examine the association between Brazilian dietary patterns (DP) and the WF associated to the production of the food products purchased in Brazilian households between 2003 and 2009. Methods: Cross-sectional study with household food purchase data provided by the Household Budget Surveys for the years 2002-2003 and 2008-2009. The purchased foods were matched with WF data. The average per capita WF was described into food groups, macro-region, area and level of income. The DP were estimated for the censitary sectors by principal component analysis. The differences observed between the two surveys were tested with the t Student test for independent means, with a significance level of 0.05. The effects of dietary patterns on WF and components were estimated by multivariate linear regression. Results: The average water footprint, associated with the production of foods purchased in Brazilian households, was 2,650 m³ per year per capita (EP ± 37.3 m³ per year per capita) in 2003 and 2,446 m³ per year per capita (EP ± 37.3 m³ per year per capita) in 2009. Approximately 91.4 per cent of these values corresponded to the green component, 4.7 per cent to the blue component and 3.9 per cent to the gray component. All regions showed a reduction in WF in 2009, but this was significant only in the Northeast and Southeast regions. It was observed a positive linear trend between WF and income. Six DP were identified and characterized by the type of protein source: DP1 by red and processed meat, DP2 by milk and eggs, DP3 by fish and oilseeds, DP4 by cereals and legumes, DP5 by fish and processed foods and DP6 by fish, soy-based meat analogues and other vegetable sources of protein. The DP1 and DP6 patterns showed an upward trend in 2009, but the impact of PA1 on WF was three times higher than of PA6. The PA6 was suggested as a more sustainable pattern, in agreement with the literature and with the contemporary food guides recommendations. Conclusions: Socioeconomic changes in the first decade of this century reflected in modifications concerning the dietary patterns of the population, which affected the WF. Interventions that consider both the socioeconomic variants and healthy and sustainable food consumption are necessary
Descritores: Produção Agrícola/tendências
Comportamento Alimentar
Segurança Alimentar e Nutricional
Consumo de Alimentos
Produção de Alimentos
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
-Brasil
Conservação dos Recursos Naturais
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-834310
Autor: Aldana Aguilar, Monica Lisett; Zacarias Laynes, Elvis Edison.
Título: Índices de calidad de agua del río Cucabaj ubicado en el municipio de Santa Cruz del Guiché, Guiché y la influencia en los costos de tratamientos de potabilización / Water quality index of cucabaj river located in the municipality of Santa Cruz del Quiché, Quiché and influence in treatment costs purification
Fonte: Cienc. tecnol. salud;1(1):21-34, jul.-dic. 2014. tab, ilus, graf.
Idioma: es.
Resumo: El río Cucabaj es una de las fuentes principales de agua que abastece junto a los ríos Tabil y Aguacate a 1,352 hogares del área urbana del municipio de Santa Cruz del Quiché. Este rio recorre parte de los municipios de Santa Cruz del Quiché y Chiché. Es tributario del río Durazno y pertenece a esta microcuenca. En el periodo de estudio el caudal osciló entre 0.009-0.1004 m3 /seg. Gran proporción de este caudal se capta y recorre alrededor de 9 km. hacia la planta de tratamiento para su potabilización ubicada en la salida a San Pedro Jocopilas. La presente investigación tiene como objetivo mostrar la variabilidad temporal del recurso hídrico, determinando el índice de calidad del agua e índice de contaminación del río Cucabaj, así como los costos de desinfección utilizando hipoclorito de calcio. El monitoreo del rio fue realizado por un periodo de diez meses, de abril 2012 a enero 2013, según el índice de calidad de agua que muestra en una escala de 0-100 puntos, que suman los resultados de nueve parámetros y clasifica el agua del río Cucabaj en la categoría de media a buena (contaminada a levemente contaminada para uso humano, por lo que antes de su consumo debe de aplicarse tratamientos de potabilización). El mes con mayor caudal fue septiembre con 0.1004 m3/seg, particularidad que influyó considerablemente en presentar el valor más bajo en calidad y uno de los valores más altos en contaminación por materia orgánica. Esta característica se asocia principalmente a la presencia de coliformes totales. En cuanto a los costos de desinfección por hipoclorito de calcio, no se establecieron diferencias significativas en función de la cantidad de caudal.

Cucabaj River is a major source of water supplies along the Aguacate and Tabil Rivers to 1,352 households in the urban area of Santa Cruz del Quiché. This river runs through the municipality of Santa Cruz del Quiché and Chiche communities. It is a tributary of Durazno River and belongs to this watershed. In the study period the rate ranged from 0.009 - 0.1004 m3/s. A large proportion of this flow is captured and about 9 km transported to the treatment plant for purification in located in San Pedro Jocopilas. This investigation aims to show the temporal variability of water resources, determining the rates of water quality and pollution index Cucabaj River, as well as the cost of disinfection by means of calcium hypochlorite. The measurements were performed for a period of ten months, from April 2012 to January 2013. According to the water quality index which is a 100-point scale resulting of a total of nine different measurements, it was determined that the water quality of Cucabaj river is classified as moderate to good (which means that is slightly polluted to polluted for human use, so should receive purification treatment before consumption). The month with highest flow was September with rate 0.1004 m3/s, a feature that greatly influenced present the lowest value in quality and one of the highest values in organic pollution. This feature is mainly associated with the presence of total coliforms. As for costs calcium hypochlorite disinfection, no significant differences in terms of the amount of flow over other months were established.
Descritores: Poluição da Água/análise
Qualidade da Água
-Hipoclorito de Cálcio
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Abastecimento de Água
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: GT49.1


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Id: lil-771529
Autor: Murray, Raúl Sandro.
Título: Inquietudes de la población sobre el consumo de agua, sus diferentes tipos y la hidratación / People's concerns about water intake, beverage categories and hydration
Fonte: Actual. nutr;15(4):115-125, dic. 2014. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El consumo de agua es fundamental para el ser humano, todo el mundo lo sabe, aunque ¿la población, conoce realmente por qué es necesario? ¿Le gustaría hablar con su médico respecto de las causas por las cuales es nece-sario consumir agua?Objetivos: evaluar la necesidad que tiene la población de consultar con su médico respecto de la importancia del con-sumo de agua.Materiales y métodos: se encargó a la Empresa Ipsos la realización de una encuesta a nivel nacional de 1.000 casos, a individuos de ambos sexos de 18 a 70 años de todos los nive-les socioeconómicos, con representatividad de las principales ciudades, de los cuales el 32% pertenecía al AMBA y el 68% al interior del país.Resultados: el 76% de la población encuestada respondió positivamente a la pregunta: “Si tuviera la posibilidad de ha-blar con un médico o profesional amigo, ¿le preguntaría algo sobre hidratación?”.Las principales inquietudes que mostró la población se en-cuentran ligadas a qué tipo de bebidas consumir (con un 91% de mención), cuáles son los beneficios del agua (con un 82% de mención), qué cantidad se debe ingerir (con un 70% de mención) y la importancia que tiene la cantidad de sodio presente en ella (con un 60% de mención). Conclusiones: tres de cada cuatro encuestados realizarían preguntas a su médico o profesional de confianza sobre hi-dratación. Resulta evidente que existe una gran necesidad de información a la población con respecto a las características y necesidades del consumo de agua.

Everyone knows that water intake is critical for the human being, but do people actually know why it is necessary? Would you like to talk to your doctor about the reasons why water is necessary? Objectives: to evaluate the needs of people to consult their physician about the significance of water intake.Material and methods: the IPSOS company was hired to perform a survey at the domestic level including 100 cases of individuals of either sex, between 18 and 70 years old from all socio-economic levels, representing the main cities from which 32% belong to the metropolitan area of Buenos Aires (AMBA) and 68% to inland areas of the country.Results: 76% of people surveyed responded positively to the question “if you had the chance to talk to your physician or professional friend, would you ask about hydration?”.The main concerns people showed are linked to what type of water to drink (91%), water benefits (82%), how much water should you drink (70%) and significance of sodium present in water (60%). Conclusions: three out of four people surveyed would ask questions to their physician or entrusted professional friend about hydration. It is apparent that there is a significant need of information about the characteristics and necessities of water intake.
Descritores: Ingestão de Líquidos
Sódio
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
-Inquéritos e Questionários/normas
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adulto Jovem
Meia-Idade
Idoso de 80 Anos ou mais
Responsável: AR605.1 - Biblioteca


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Augusto, Lia Giraldo da Silva
Costa, André Monteiro
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Id: lil-770177
Autor: Silva, José Marcos da; Gurgel, Idê Gomes Dantas; Santos, Mariana Olívia dos; Gurgel, Aline do Monte; Augusto, Lia Giraldo da Silva; Costa, André Monteiro.
Título: Conflitos ambientais e as águas do rio São Francisco / Environmental conflicts and the waters of the São Francisco river
Fonte: Saúde Soc;24(4):1208-1216, oct.-dic. 2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Este artigo apresenta um estudo de conflitos ambientais por água nos estados diretamente envolvidos e que se contextualizam no Projeto de Integração do Rio São Francisco, partindo de uma abordagem orientada pela determinação social da saúde envolvendo relações entre o uso de recursos naturais, dominação política e apropriação econômica que estão na base dos processos de injustiça ambiental. Procedeu-se a um estudo exploratório de caráter descritivo, observacional, transversal. A base de dados para a produção de informações foi a da Comissão Pastoral da Terra que monitora os conflitos por água. Tomou-se como a área de estudo os estados do Ceará, Paraíba, Pernambuco e Rio Grande do Norte. Caracterizou-se os conflitos segundo estados, situação do conflito e números de famílias afetadas. Verificou-se a existência de conflitos em todos os estados investigados, principalmente no Ceará e Pernambuco. Conclui-se que o projeto de transposição das águas do São Francisco agudiza conflitos ambientais envolvendo populações indígenas e outros grupos vulnerados radicados nos territórios e que reinvindicam o acesso e uso da água.

Abstract This article presents a study on the environmental conflicts over water in states directly involved in the context of the Integration Project of the San Francisco River in Northeastern Brazil. It is based on an approach guided by the social determination of health involving the relationships between the use of natural resources, political domination and economic ownership that underlie the processes of environmental injustice. A transversal, descriptive, and observational study was carried out. The database from the Pastoral Land Commission-which monitors conflicts over water-was used as a source of information. The states of Ceará, Paraíba, Pernambuco and Rio Grande do Norte were chosen as scope for the study. The conflicts were characterized according to state, status and the number of affected families. We observed that conflicts existed in all states studied, but especially in Ceará and Pernambuco. We, thus, concluded that the water transposition project for the São Francisco river worsens environmental conflicts involving indigenous populations and others vulnerable groups rooted in the territories that demand access to the water.
Descritores: Conflito de Interesses
Conservação dos Recursos Naturais/legislação & jurisprudência
Saúde Ambiental
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
Demanda de Água
Abastecimento de Água
-Estudos Transversais
Grupos Populacionais
Legislação Ambiental
Violência
Populações Vulneráveis
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: lil-744963
Autor: Echegaray, Fabián; Afonso, Michele H. F.
Título: Respostas às mudanças climáticas: inovação tecnológica ou mudança de comportamento individual? / Responses to climate change: technological innovation or individual behavior change
Fonte: Estud. av;28(82):155-174, 2014. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O trabalho tem como objetivo identificar a percepção da opinião pública internacional diante das principais alternativas de resposta às mudanças climáticas: inovação tecnológica versus mudanças no estilo de vida individual; e os determinantes por trás dessa posição. A investigação utiliza dados em painel para quinze países, coletados em três unidades de tempo. Os resultados mostram um predomínio da escolha por soluções tecnológicas para resolver o problema, especialmente nos países emergentes, mas tal percepção vem enfrentando queda nos últimos anos, cedendo espaço para aceitação da opção por mudanças no comportamento individual. São as nações que possuem condições ambientais menos favoráveis, maior desenvolvimento humano e forte desenvolvimento institucional as que tendem a ver como menos efetivas as soluções tecnológicas para o problema das mudanças climáticas.

This study aims to explore how international public opinion perceives the main options for solving the climate change issue, technological innovations or lifestyle changes, and in what way contextual forces help to understand the prevailing choice among the publics. Research is based on random-effects, pooled time series data panel for 15 countries across 3 times points between 2007 and 2011, compiling public opinion survey data and macro-level data. Results indicate favoritism for a technology fix, especially among developing societies. However, such option is gradually losing ground and the belief in individual behavior changes is increasing. Structural, institutional and environmental forces play a role in shaping perceptions in such a way that less favorable environmental conditions coupled with higher human and institutional development motivate lower reliance in technological solutions.
Descritores: Mudança Climática
Consumo de Energia
Aquecimento Global
Opinião Pública
Desenvolvimento Tecnológico
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
-Meios de Comunicação de Massa
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: lil-714757
Autor: Carmo, Roberto Luiz do; Dagnino, Ricardo de Sampaio; Johansen, Igor Cavallini.
Título: Transição demográfica e transição do consumo urbano de água no Brasil / /Demographic transition and transition of urban water consumption in Brazil / /Transición demográfica y transición del consumo urbano de agua en Brasil
Fonte: Rev. bras. estud. popul;31(1):169-190, jan.-jun. 2014. ilus, graf, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Este artigo discute que, embora o volume da população seja um aspecto relevante a se considerar na relação entre população e ambiente, existem outros fatores que podem ser ainda mais importantes. Na perspectiva demográfica, elementos como a composição e distribuição espacial da população são fundamentais. Em termos ambientais, o estilo de desenvolvimento e o nível de consumo são decisivos. O Brasil vive um momento de transições flagrantes. Por um lado, existe a transição demográfica (queda nas taxas de mortalidade e natalidade), marcada pelo rápido declínio na taxa de fecundidade total, de cerca de 6 filhos por mulher, em 1960, para menos de 2 filhos, em 2010. Por outro lado, há uma transição de consumo, discutida neste trabalho tendo como referência a melhoria da situação econômica do país e o aumento do consumo de água, que é causado tanto pela expansão do sistema de abastecimento em áreas urbanas quanto pela tendência de aumento do gasto per capita. Assim, enquanto houve uma redução significativa das taxas de crescimento populacional, o consumo de água apresentou tendência de aumento, como resultado de alterações nos padrões de acesso e níveis de consumo...

In this paper we discuss that, although the volume of the population is an important aspect to be considered in the relationship between population and environment, there are other factors that may be even more important. From a demographic perspective, for example, details such as composition and spatial distribution of the population are essential. In environmental terms, the style of development and level of consumption are crucial. Brazil is going through a time of important transitions. On the one hand, the demographic transition (decreased levels of mortality and birth rates), is characterized by the rapid decline in total fertility rate, from about 6 children per woman in the 1960s to fewer than 2 children per woman in the late 2000s. On the other hand, there is a consumption transition also in course, discussed here in the relationship between improving the economic situation and increased water consumption, which is caused by the expansion of the supply system in urban areas and by the trend toward growing per capita consumption. Thus, while there has been a significant decrease in population growth rates, water consumption tends to increase as the result of changes in access patterns and consumption levels...

Este artículo discute que, aunque el volumen de la población sea un aspecto relevante a considerar en la relación entre población y ambiente, hay otros factores que pueden ser todavía más importantes. Desde la perspectiva demográfica, elementos como la composición y distribución espacial de la población son fundamentales. En lo que concierne al medio ambiente, el estilo de desarrollo y el nivel de consumo son decisivos. Brasil vive un momento de marcadas transiciones. Por un lado, existe la transición demográfica (baja en las tasas de mortalidad y natalidad), marcada por el rápido descenso en la tasa de fecundidad total, de cerca de 6 hijos por mujer, en 1960, para menos de 2 hijos, en 2010. Por otro lado, hay una transición de consumo, que se discute en este trabajo teniendo como referencia la mejora de la situación económica del país y el aumento del consumo de agua, que es ocasionado tanto por la expansión del sistema de abastecimiento en áreas urbanas como por la tendencia de aumento del gasto per cápita. De este modo, mientras hubo una reducción significativa de las tasas de crecimiento poblacional, el consumo de agua presentó una tendencia de aumento, como resultado de alteraciones en los estándares de acceso y niveles de consumo...
Descritores: Dinâmica Populacional
Crescimento Demográfico
Consumo de Água (Saúde Ambiental)
-Brasil
Demanda de Água/estatística & dados numéricos
Área Urbana
Abastecimento de Água
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública



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