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Id: biblio-1025511
Autor: Santos, Thanise Sabrina Souza.
Título: NKTS, SOFIE e ESQUADA: escalas para avaliar o conhecimento nutricional, as motivações para escolhas alimentares e a qualidade da dieta com aplicação da Teoria de Resposta ao Item / NKTS, SOFIE and ESQUADA scales to evaluate the nutritional knowledge, the motivations influencing food choices, and the quality of diet using the Item Response Theory.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 225 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Introdução - O estudo do conhecimento nutricional, das motivações para as escolhas alimentares e da qualidade da dieta traz informações importantes para o controle das crescentes prevalências de excesso de peso e doenças crônicas. Apesar da eficiência das estratégias de controle depender de uma escala de boa qualidade, se desconhece a precisão das escalas existentes ou estas não estão em acordo com recomendações vigentes. Objetivo - Desenvolver escalas para avaliar o conhecimento nutricional, a motivação de saúde para escolhas alimentares e a qualidade da dieta com aplicação da Teoria de Resposta ao Item (TRI). Métodos - Para desenvolver as escalas de conhecimento nutricional (NKTS) e motivação de saúde para as escolhas alimentares (SOFIE) foram utilizados questionários já existentes e utilizados no estudo HELENA, uma investigação multicêntrica da União Europeia: Nutritional Knowledge Test (NKT) e Food Choices and Preferences (FCP). Para desenvolver a escala de qualidade da dieta (ESQUADA) foi desenvolvido um questionário, baseado no Guia Alimentar para a População Brasileira e cuja relevância e compreensão foram estudadas a partir das sugestões de nutricionistas, em grupos focais, e adolescentes e jovens adultos brasileiros, em um questionário online. Para cada escala, a dimensionalidade dos itens foi estudada separadamente pela análise fatorial exploratória. A TRI foi aplicada para identificar os itens com melhor discriminação da informação de interesse, bem como localizá-los nos diferentes níveis do continuum e calcular os escores dos indivíduos. Foi verificada a associação entre os escores de NKTS e SOFIE com consumo de alimentos e biomarcadores nutricionais, avaliados no estudo HELENA. Para construir as escalas foram utilizados BILOG-MG versão 3, GGUM 2004 e o R. As sugestões dos nutricionistas foram analisadas no MAXQDA versão 12. As sugestões dos adolescentes e jovens adultos e a caracterização das escalas foram realizadas no Microsoft Office Excel versão 2013. O estudo das associações foi realizado no Stata versão 14. Resultados - A análise fatorial e a TRI indicaram que onze itens do NKT e dezesseis itens do FCP avaliam adequadamente o conhecimento nutricional e a motivação de saúde para as escolhas alimentares, compondo, respectivamente, NKTS e SOFIE. NKTS identifica indivíduos com conhecimento nutricional básico, adequado e avançado. SOFIE classifica indivíduos com baixa, indiferente e alta motivação de saúde para as escolhas alimentares. Os escores de NKTS e SOFIE associaram positivamente com marcadores de alimentação saudável. Em relação à ESQUADA, os nutricionistas consideraram os itens relevantes para avaliar a qualidade da dieta, mas indicaram a necessidade de alterar a escrita de alguns, bem como de suas alternativas de resposta. Todos os itens foram facilmente compreendidos por adolescentes e adultos jovens. A análise fatorial e a TRI reteram 25 itens para a ESQUADA, possibilitando identificar cinco níveis de qualidade da dieta. Conclusão - NKTS, SOFIE e ESQUADA, respectivamente, apresentaram medidas acuradas do conhecimento nutricional, das motivações de saúde para as escolhas alimentares e da qualidade da dieta, permitindo caracterizar seus diferentes níveis. Outros estudos podem analisar a relação entre ESQUADA e marcadores de consumo alimentar, bem como selecionar as escalas desenvolvidas para avaliação em outras populações.

Introduction - The study of the nutritional knowledge, the motivations to food choices, and the diet quality provides important information to control the increasing prevalences of overweight and chronic diseases. Although the effectiveness of the control strategies depends on a good quality scale, the accuracy of existing scales is unknown or these scales are not in line with current recommendations. Objective - This thesis aimed to develop scales to evaluate the nutritional knowledge, health motivation influencing food choices, and diet quality using the IRT analysis. Methods - Due to develop the scales of the nutritional knowledge (NKTS) and health motivation to food choices (SOFIE), questionnaires already used in the HELENA study, a European multicenter research, were used: Nutritional Knowlwdge Test (NKT) and Food Choices and Preferences (FCP). Due to develop the scale of diet quality (ESQUADA), a questionnaire, based on the Food Guide for the Brazilian Population, was created. The relevance and laypersons' comprehension of this questionnaire were studied based on the suggestions from: nutritionists using focus groups' discussions and Brazilian adolescents and young adults using an online questionnaire. The dimensionality of the items was analysed separately using the exploratory factor analysis for each scale. The IRT analysis was applied to identify the items with the best discrimination of the information of interest, as well as to locate them at the different levels of the continuum and to calculate the IRT scores. The association between IRT scores, food consumption and nutritional biomarkers was analyzed around NKTS and SOFIE. The softwares BILOG-MG version 3, GGUM 2004, and R were used to construct the scales. The nutritionists' suggestions were analyzed in MAXQDA version 12. The laypersons' suggestions and the characterization of each scale level were performed in Microsoft Office Excel version 2013. The study of association was performed in Stata version 14. Results - Factor analysis and IRT analysis indicated that eleven items from NKT and sixteen items from FCP adequately evaluate the nutritional knowledge and health motivation influencing food choices and compose NKTS and SOFIE, respectively. NKTS identifies individuals with basic, adequate, and advanced nutritional knowledge. SOFIE classifies individuals with low, indifferent, and high health motivation influencing food choices. The scores from NKTS and SOFIE were positively associated with healthy food markers. Regarding the ESQUADA, the nutritionists considered the items relevant to assess the quality of diet. However, they indicated the need to change the writing of some items as well as their response options. Adolescents and young adults easily understood all items. The factor analysis and IRT analysis retained 25 items in ESQUADA, possibiting to identify five levels of diet quality. Conclusion - NKTS, SOFIE, and ESQUADA, respectively, presented accurate measures of nutritional knowledge, health motivation to food choices, and quality of diet, allowing the characterization of their different levels. Other studies may analyze the relationship between ESQUADA and food consumption, as well as select the developed scales to evaluate these latent traits in other populations.
Descritores: Psicometria
Alimentação
Pesquisa Qualitativa
Guias Alimentares
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-1025826
Autor: Barboza, Augusta Gomes Teixeira.
Título: Intervenções nutricionais na promoção da perda de peso: faseolamina - revisão sistemática com metanálise e alimentos com possíveis benefícios - revisão sistemática para construção de tecnologia educacional / Nutritional interventions in weight loss promotion: phaseolamine - systematic review with meta-analysis and foods with possible benefits - systematic review for building educational technology.
Fonte: Rio de Janeiro; s.n; 20150000. 129 p. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: A obesidade é uma doença crônica não transmissível e considerada epidemia mundial com prevalência alarmante. Está associada à morbimortalidade e é fator de risco para doença cardiovascular (DCV), diabetes mellitus tipo 2 (DM2), hipertensão arterial sistêmica(HAS), dislipidemias, osteoartrite e alguns tipos de câncer. As Diretrizes Brasileiras de Obesidade 2009/2010 da Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e da Síndrome Metabólica referem ser pequeno o número de estudos que comprovem os efeitos termogênicos, anorexígenos ou redutores de peso de suplementos nutricionais de cafeína e capsaicina e mencionam poucos alimentos. No entanto a mídia cita rotineiramente vários alimentos como tratamento consolidado para perda de peso, sem que existam evidências científicas que suportem esta indicação. Com o objetivo de elaborar uma tecnologia educacional para indivíduos obesos de um hospital universitário, com esclarecimento sobre intervenções nutricionais efetivas para promoção da perda de peso foram conduzidas duas revisões sistemáticas. A busca de referências foi feita nas Bases eletrônicas ­ Pubmed, Cochrane Central de Ensaios Clínicos, Cinhal e Lilacs. Uma das revisões incluiu metanálise de ensaios clínicos randomizados sobre a utilização da faseolamina na promoção de perda ponderal e redução de massa gorda. A outra revisão incluiu apenas revisões sistemáticas com metanálise avaliando a efetividade de alimentos ou substâncias extraídas destes na promoção da perda de peso. Na metanálise foram incluídos 5 ensaios clínicos. A perda ponderal foi maior e estatisticamente significativa com a utilização da faseolamina -1,70Kg (IC de -2,44 a -0,97) e também a redução de massa gorda foi superior e estatisticamente significativa nos pacientes tratados com faseolamina -1,85Kg (IC de -2,49 a -1,21). Na outra revisão sistemática foram incluídos 7 artigos ,4 sobre chá verde ( na forma de infusão ou como suplemento), 2 sobre pimenta vermelha ( nos alimentos ou como suplemento) e 1 sobre peixes fonte de ômega 3 ou suplemento de ômega 3. De acordo com o resultado da metanálise, o uso da faseolamina promove perda ponderal e de massa gorda em pacientes obesos e com sobrepeso. A utilização da faseolamina é alternativa auxiliar no tratamento da obesidade. Considerando a revisão sistemática, a utilização de peixes fonte de ômega 3 pode auxiliar a perda de peso, assim como o consumo de pimenta vermelha em dosagem de pelo menos 2mg/dia de capsaicina antes das refeições. O consumo de chá verde não promoveu perda de peso clinicamente relevante. O presente estudo levou a elaboração de uma tecnologia educacional descrita como uma cartilha, para ser utilizada na educação em saúde da população obesa, com orientações no tratamento da obesidade e foi intitulada "Perda de Peso: Alimentos e Fitoterápicos que realmente podem ajudar você"

Obesity is a chronic nontransmissible disease that is considered a worldwide epidemic with alarming prevalence. It is associated with morbidity and mortality and is a risk factor for cardiovascular disease (CVD), diabetes mellitus type 2 (DM2), systemic hypertension (SHT), dyslipidemias, osteoarthritis and some types of cancer. Brazilian Obesity Guidelines 2009/2010 of the Brazilian Association for the Study of Obesity and Metabolic Syndrome report that there is a scarcity of studies that confirm the thermogenic, anorexigenic and weight reducing effects of nutritional supplements of caffeine and capsaicin and mention few food items. However, the media routinely cites a number of foods as treatment for weight loss, with no scientific evidence to support these allegations. Two systematic reviews were conducted to create an educational technology for obese individuals from a university hospital, with information about effective nutritional interventions that promote weight loss. The search for references was carried out in the following electronic databases: Pubmed, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Cinhal and Lilacs. One of the reviews included meta-analysis of randomized clinical trials on the use of phaseolamin to promote weight loss and a reduction in fat mass. The other review involved only systematic reviews with meta-analysis, assessing the effectiveness of foods or substances extracted from them in the promotion of weight loss. Meta-analysis included 5 clinical trials. Weight loss was greater and statistically significant with the use of phaseolamin -1.70Kg (CI between -2.44 and -0.97) and the reduction in fat mass was higher and statistically significant in patients treated with phaseolamin -1.85Kg (CI between -2.49 and -1.21). The other systematic review involved 7 articles, 4 on green tea (in the form of infusion or a supplement), 2 on red pepper (in food or as supplement) and 1 on omega-rich fish or omega 3 supplement. According to the results of meta-analysis, the use of phaseolamin promotes weight and fat mass loss in obese and overweight patients. The use of phaseolamin is an auxiliary alternative in the treatment of obesity. The systematic review revealed that the use of omega 3-rich fish can contribute to weight loss, as well as consuming red pepper in a dose of at least 2mg/dia of capsaicin before meals. Green tea intake did not promote clinically relevant weight loss. The present study led to the creation of an educational technology in the form of a booklet, to be used in health education for obese individuals, with orientation regarding the treatment of obesity, and entitled "Weight Loss: Foods and Phytotherapics that can really help you"
Descritores: Capsaicina/uso terapêutico
Phaseolus/efeitos dos fármacos
Guias Alimentares
Obesidade/prevenção & controle
-Chá/efeitos dos fármacos
Perda de Peso/efeitos dos fármacos
Educação em Saúde/métodos
Tecnologia Educacional/métodos
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Metanálise
Responsável: BR1208.1 - BSEN - Biblioteca Setorial de Enfermagem e Nutrição
BR1208.1


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Id: biblio-838453
Autor: Verdugo, Giannina; Arias, Vanessa; Perez Leighton, Claudio.
Título: Análisis del precio de una dieta saludable y no saludable en la región metropolitana de chile / Comparison of price between a healthy and unhealthy diet in the metropolitan region, chile
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(4):272-278, dic. 2016. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: La implementación de guías alimentarias basadas en alimentos (GABA) es una estrategia usada por países latinoamericanos para promover una dieta saludable y disminuir las tasas de obesidad.Sin embargo, evidencia sugiere que una alimentación saludable tiene un mayor precio que una no saludable. Nuestro objetivo fue comparar el precio de una dieta saludable (DS) que cumple las GABA chilenascon una dieta no saludable (DNS), y asociar su precio con la densidad energética en la Región Metropolitana (RM) de Chile. La DS fue obtenida del libro “Cocina saludable: cómo incluir 5 porciones de frutas y verduras por día”,publicación oficial del Gobierno de Chile que describe un menú mensual que cumple con las GABA chilenas. La DNS se obtuvo al remplazar preparaciones en la DS por alimentos envasados o preparaciones de consumo típico en Chile. Los precios de alimentos fueron calculados a partir de bases de datos gubernamentales y de supermercados en línea para la RM de Chile. En comparación con la DS, la DNS presenta una menor calidad de alimentación y es hipercalórica con un mayor aporte de energía proveniente de grasas. Nuestros resultados indicanuna relación inversa entre densidad calórica y precio de grupos alimentarios y un mayor precio de la DS en comparación con la DNS. Estos resultados sugieren que una DS dieta que cumple con las GABA chilenas tiene un mayor precio, lo que podría limitar su implementación y la transición hacia patrones de alimentación saludables en laRM de Chile(AU)

. Comparison of price between a healthy and un healthy diet in the Metropolitan Region, Chile. Obesity remains a serious public health problem worldwide and in Latin America. The implementation of dietary guidelines is a strategy used in Chile and other Latin-American countries to promote healthy eating habits. Evidence from studies in US and Europe suggests that healthy eating patterns have a higher price compared to unhealthy food options. However, this has not been evaluated in Chile. Our goal was to compare the price and relation to energetic density of a healthy diet (HD) that follows the Chilean dietary with an unhealthy diet (UD) in the Metropolitan Region (MR), the most densely populated demographical division in Chile. The HD was obtained from the publication “Cocinasaludable: cómoincluir 5 porciones de frutas y verduras por día”, a book of recipessponsored by theChilean governmentto promote intake of fruits and vegetables that fulfills the Chilean dietary guidelines. The UD was obtained by replacing recipesand food items from the DS with processed foods and recipes typically consumed in Chile. The price database was compiled from databases of the Chilean Government and online retailers at MR. The UD has higher energy density, has higher energy from fats and a lower healthy eating index compared with the HD. Price analysis indicated an inverse relation between caloric density and price for food groups and that the UD has an overall lower price compared to the HD. Our results suggest that the higher price of a HD in compliance with the Chilean dietary guidelines could hinder their implementation in the MR, and the transition towards healthy eating habits among its population(AU)
Descritores: Guias Alimentares
Comportamento Alimentar
Alimentos/economia
Obesidade/complicações
Obesidade/epidemiologia
-Doenças Cardiovasculares
Indicadores de Qualidade de Vida
Doença Crônica
Diabetes Mellitus
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-838074
Autor: Ramírez, Guillermo; Vásquez, Maura; Landaeta-Jiménez, Maritza; Herrera, Marianella.
Título: Patrones de compra de alimentos en venezuela utilizando tablas de contingencias de tres vías / Patterns of food purchases in venezuela using contingency tables three-way
Fonte: An. venez. nutr;29(1):11-17, jun. 2016. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Son múltiples y diversas las investigaciones en el área de la nutrición que tienen como principales objetivos, recabar y analizar datos estadísticos sobre la adquisición y consumo de alimentos. Un ejemplo es la Encuesta Nacional de Condiciones de Vida de los Venezolanos (ENCOVI), realizada en 2014 por un equipo de investigadores de las universidades Católica Andrés Bello, Simón Bolívar y Central de Venezuela, y la Fundación Bengoa. Se hizo un análisis estadístico de tablas de contingencias de tres vías de la sección de alimentación y nutrición ENCOVI 2014. Las variables fueron patrón de compra (1 a 5), clase socioeconómica (baja, media y alta) y tamaño de ciudad (pequeña, mediana y grande). La estrategia consistió en ir evaluando paso a paso la independencia global, la independencia parcial y la independencia condicional entre estas variables, y posteriormente aplicar un análisis de correspondencias binarias, para explicar las posibles asociaciones. Los patrones de compra están asociados con el nivel socioeconómico y la densidad poblacional de la localidad de residencia de las familias. En la clase baja de ciudades de tamaño intermedio predominó una alta intención de compra de cereales y grasas, con una supresión importante de proteínas provenientes de carnes blancas y rojas, y de lácteos y derivados, y un bajo consumo aparente de frutas, hortalizas y leguminosas. Las clases media y alta no difieren sustancialmente en su intención de compra, mantienen una dieta más o menos balanceada pero con una reducción en la compra de hortalizas, frutas, leguminosa, leche y huevos(AU)

Multiple and diverse research in nutrition field have as the main objective, to collect and to analyze statistical data on the purchase and consumption of food. An example of these studies is the National Standard Living Conditions Survey for Venezuelans (ENCOVI), conducted in 2014 by a team of researchers from the Universidad Católica Andres Bello, Simon Bolivar and Central de Venezuela, and the Bengoa Foundation. This paper presents a statistical analysis of three-way contingency tables in order to analyze the information in the food section of ENCOVI 2014. The studied variables are: purchase pattern (1 to 5), socioeconomic class (low, medium and high) and city size (small, medium and large). The strategy was to go step by step evaluating the overall independence, partial independence and conditional independence between these variables and then apply a binary correspondence analysis to explain the plausible associations. It was found that buying patterns are associated with socioeconomic status and population density of the town of residence of families. The lower class of medium-sized cities showed a high preference of cereal and fat with important lack of animal proteins such as white and red meats, dairy products and low purchase of fruits, vegetables and legumes. The middle and upper classes do not differ substantially in their buying intention, maintaining a better balanced diet, but still a low apparent consumption of vegetables, fruits, legumes, milk and eggs was observed(AU)
Descritores: Consumo de Alimentos
Inquéritos e Questionários
Guias Alimentares
Comportamento Alimentar
-Classe Social
Estatística
Nutrição em Saúde Pública
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adolescente
Adulto
Meia-Idade
Idoso
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: lil-630278
Autor: Herrera, Marianella.
Título: Guía de la asociación americana de dietética para el cuidado y manejo nutricional en países en transición nutricional / Nutrition care process and model from American Dietetic Association, useful tool for nutrition transition countries
Fonte: An. venez. nutr;23(2):108-120, dic. 2010. tab.
Idioma: es.
Resumo: Para trabajar en el área de la nutrición, es muy importante entender y aplicar estrategias basadas en evidencia, en particular para evaluar el estado nutricional tanto a nivel individual como poblacional y decidir la estrategia de intervención más adecuada y documentarla. Países como Venezuela se encuentran en el proceso de transición nutricional, con la subsiguiente coexistencia característica de casos de sub-nutrición y de sobre-nutrición incluso dentro de una misma familia. Es importante contar con modelos estandarizados que permitan la evaluación de la situación nutricional para obtener cambios que resulten exitosos al implementar intervenciones tanto a nivel individual como a nivel poblacional. En el presente trabajo se describe el Proceso de Cuidado y Manejo Nutricional (NCP) de American Dietetic Association (ADA) y comprender la factibilidad de su aplicación como herramienta eficiente y basada en evidencia y la utilidad que pudiese tener en países en vías de desarrollo entendiendo la importancia de sus cuatro fases: Primera fase: Diagnóstico Nutricional se exhorta al análisis con estándares basados en evidencia y se documentan los casos. En la segunda fase: Diagnóstico Nutricional: se identifica y etiqueta el problema, se determinan las posibles causas y factores de riesgo contribuyentes. En la tercera fase: Intervención Nutricional se realiza el plan de intervención nutricional, donde se ejecutarían las acciones con la respectiva documentación del proceso y en la cuarta fase: Monitoreo y Evaluación, se monitorea el éxito de la implementación del NCP, se procede a medir los indicadores establecidos, se evalúan los resultados y se documenta debidamente(AU)

For health care practitioners working in nutrition is most important to understand evidence based tools in particular to evaluate nutritional status individually and within populations thus they can select the optimal intervention and document it. Countries such as Venezuela are immerse in a process called “nutrition Transition” where the characteristic coexistence of under and over nutrition are frequent even within the same family. It is important to count on standardized models that allow and guide the nutritional evaluation, intervention and monitoring to obtain successful changes in correcting the inadequate nutritional situation at individual level and as population. We aim to introduce and encourage the use of ADA Nutrition Care Process (NCP) by health care practitioners related to nutrition field as well as understand the feasibility of its application as an efficient and based evidence tool in developing countries, and fully describe its four phases: First Phase Nutrition Assessment: it is encouraged the use of appropriate methods and tools. Second Phase, Nutrition Diagnosis identifies and labels the problem, determining possible causes and contributing risk factors. Third Phase: Nutrition Intervention, consist of a purposefully planned actions designed with the intent of changing a nutrition related behavior, risk factor, environmental condition, or aspect of health status. Fourth Phase: Nutrition Monitoring and Evaluation: refers to the review and measurement of the success of the intervention. Documenting this information is encouraged because it promotes a way to monitor the outcomes effectively, that can be replicated due to the standardized patterns it follows(AU)
Descritores: Inquéritos Nutricionais
Guias Alimentares
Transição Nutricional
Prática Clínica Baseada em Evidências
-Programas de Nutrição
Segurança Alimentar e Nutricional
Epidemiologia Nutricional
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-970150
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Instituto Nacional de Salud.
Título: Guías alimentarias para la población peruana: Documento técnico / Dietary guidelines for the Peruvian population: Technical document.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20181200. 39 p.
Idioma: es.
Resumo: Contribuir a mejorar la alimentación de la población peruana y con ello al mantenimiento y la mejora de su estado de salud y nutrición.
Descritores: Prevenção Primária
Dieta Saudável
-Guias Alimentares
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-748375
Autor: Weber, Ana Paula; Henn, Ruth Liane; Vicenzi, Keli; Backes, Vanessa; Paniz, Vera Maria Vieira; Olinto, Maria Teresa Anselmo.
Título: Adesão aos "10 passos da alimentação saudável para crianças" e fatores associados em escolares / Adherence to the "10 steps to a healthy diet for children" and associated factors in schoolchildren
Fonte: Rev. Nutr. (Online);28(3):289-304, May.-Jun. 2015. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: OBJETIVO: Avaliar a frequência de adesão aos "10 Passos da Alimentação Saudável para Crianças" e fatores associados em escolares. MÉTODOS: Estudo transversal com 813 escolares do 1º ano das Escolas Municipais de Ensino Fundamental de São Leopoldo (RS). Os dados foram obtidos das mães/responsáveis por meio de um questionário com questões sobre alimen-tação, atividade física, tempo de tela e características sociodemográficas. O critério de adesão a cada passo foi definido pelos pesquisadores. As associações foram analisadas por meio do teste Qui-quadrado de Pearson e de tendência linear. RESULTADOS: O número médio de passos atingido foi 3,9, e nenhum escolar aderiu a todos os passos. O Passo 4 (consumir feijão com arroz no mínimo cinco vezes/semana) apresentou maior frequência de adesão (99,8%), e aqueles que envolvem medidas restritivas, como evitar alimentos gordurosos/frituras (Passo 6) e guloseimas (Passo 7), foram os menos frequentemente atingidos, respectivamente, 2,1 e 0,0%. O Passo 10 (ser ativo e ter tempo de tela <2 horas/dia) também apresentou baixa adesão (14,5%). Maior escolaridade materna e melhor nível econômico associou-se positivamente com o Passo 5 (consumo diário de grupo do leite e das carnes), o contrário sendo observado para o Passo 2 (incluir diariamente cereais, tubérculos e raízes nas refeições) e para o Passo 10. CONCLUSÃO: O estudo revelou um cenário desfavorável, que indica a necessidade de ações de diferentes atores (governo, produtores, escola e família) para aumentar a frequência de adesão aos 10 Passos pelos escolares. .

OBJECTIVE: To assess the frequency of adherence to the "10 Steps to Healthy Eating for Children" and associated factors in schoolchildren. METHODS: The present study had a cross-sectional design and was conducted on 813 first grade students from elementary public schools in São Leopoldo (RS). Data were obtained using a questionnaire completed by mothers/guardians. It consisted of questions about food, physical activity, screen time, and socio-demographic characteristics. The criterion of adherence to every step was defined by the researchers. Pearson's chi-square and linear trends were used to evaluate the factors associated with the frequency of adherence to each step of the recommendations investigated. RESULTS: The average number of steps of the "Healthy Eating for Children" recommendations actually followed was 4.9, and none of the students followed all of the steps. Step 4 (consumption of the beans and rice at least five times/week) showed higher compliance (99.8%), and those involving restrictive measures, such as avoiding fatty foods and fried foods (Step 6) and sweets, soft drinks, and sugar-sweetened beverages (Step 7), showed the least compliance, respectively, 2.1 and 0.0%. Step 10 (be active and have screen time <2 hours/day) also showed low compliance (14.5%). Respondents' (mothers/guardians) higher level of education and higher economic level were positively associated with Step 5 (daily consumption of milk and meat groups). The opposite was observed for Step 2 (daily consumption of cereals, stem tubers, tuberous roots) and for Step 10 (mentioned above). CONCLUSION: This study revealed an unfavorable scenario for the population investigated, which indicates the need for actions by different actors (government, school, family, and fruit, nut, cereal, grain, and vegetable growers), in order to increase the frequency of adherence to the 10 Steps by young students. .
Descritores: Estudantes/estatística & dados numéricos
Consumo de Alimentos
Guias Alimentares
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adulto
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-1015680
Autor: Souza Santos, Thanise Sabrina; de Morais Sato, Priscila; Regina Carriero, Maria; Perucchi Lopes, Clarice; Emanuelly Segura, iris; Baeza Scagliusi, Fernanda; Altenburg de Assis, Maria Alice; Slater Villar, Betzabeth.
Título: Qualitative and quantitative analysis of the relevance, clarity, and comprehensibility of the Scale of Quality of Diet (ESQUADA)
Fonte: Arch. latinoam. nutr;68(4):303-312, dic. 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: The study of the diet quality should include not just the nutritional adequacy but also incorporate the multidimensional understanding and the current dietary recommendations. This study aimed to evaluate the relevance, clarity, and comprehensibility of the Scale of Quality of Diet (ESQUADA). Nutritionists' perspectives about the relevance and clarity of the items were evaluated through focus groups between November and December 2016. An exploratory content analysis investigated the themes that emerged from the focus groups, which were organized in a structured codebook. Two reviewers applied it to the data. Inter-rater reliability was analyzed by the kappa coefficient. The coding was analyzed using the frequencies and central aspects of the sub-themes. Laypersons' comprehension of the items was evaluated using a question regarding whether they understood each item in online questionnaire in February 2018. Descriptive statistics investigated the comprehensibility of each item. The reviewers presented adequate reliability on coding the data. Three themes emerged from the data considering the nutritionists' suggestions. The theme Item relevance indicated that the items assessed diet quality while considering sociocultural influences. However, the nutritionists suggested attention was needed to how some items were expressed and their response options. Of relevance, the themes Item clarity and Clarity of alternatives primarily encompassed discussions regarding item text (44%) and discrimination of alternatives (24%). The study of the comprehensibility indicated that all items were readily understood. These results support the relevance of the ESQUADA for evaluating quality of diet as well the comprehensibility of all the items by individuals uneducated in public health(AU)

El estudio de la calidad de la dieta debe incluir la adecuación nutricional además sus dimensiones y las recomendaciones dietéticas actuales. Este estudio evaluó la relevancia, claridad y comprensibilidad de la Escala de Calidad de la Dieta (ESQUADA). Las perspectivas de los nutricionistas sobre la relevancia y claridad de los ítems se evaluaron en grupos focales entre noviembre y diciembre de 2016. Un análisis de contenido exploratorio investigó los temas que surgieron de los grupos. Estos temas fueron ordenados en un libro de códigos estructurado. Dos revisores lo aplicaron a los datos. La fiabilidad inter-evaluadores fue analizada por el coeficiente kappa. La codificación se analizó utilizando las frecuencias y aspectos centrales de los subtemas. La comprensión de los ítems por personas sin conocimientos de nutrición se evaluó mediante una pregunta sobre el entendimiento de cada ítem en uno cuestionario online in febrero de 2018. Las estadísticas descriptivas investigaron la comprensibilidad de cada ítem. Los revisores presentaron adecuada fiabilidad en la codificación de los datos. Tres temas surgieron de los datos. El tema Relevancia del ítem indicó que los ítems evaluaron la calidad de la dieta mientras consideraban las influencias socioculturales. Sin embargo, los nutricionistas sugirieron la necesidad de atención en el texto de algunos ítems y sus opciones de respuesta. Los temas Claridad del ítem y Claridad de las opciones abarcaron principalmente las discusiones sobre el texto del ítem (44%) y la discriminación de las opciones (24%). El estudio de la comprensibilidad indicó que todos los ítems se entendían fácilmente. Estos resultados apoyan la relevancia de ESQUADA para evaluar la calidad de la dieta y la comprensión de todos los ítems por personas sin conocimientos de nutrición(AU)
Descritores: Estado Nutricional
Guias Alimentares
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Educação Alimentar e Nutricional
Qualidade dos Alimentos
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-1016419
Autor: Reis, Lígia Cardoso dos.
Título: Tecnologias de apoio à implementação do guia alimentar para a população brasileira na atenção básica / Technologies to support the implementation of the dietary guidelines for the Brazilian population in primary health care.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 228 p. tab, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Introdução: A disseminação das recomendações de guias alimentares é vista globalmente como primordial na agenda de promoção da alimentação adequada e saudável, destacando-se a capacitação dos seus facilitadores. Objetivo: Desenvolver e validar tecnologias de apoio à implementação do Guia Alimentar para a População Brasileira na Atenção Básica em Saúde (ABS). Metodologia: Foram produzidos três manuscritos sobre desenvolvimento e validação de instrumentos de aferição. Artigo 1 - GAB1 (escala de mensuração do conhecimento de profissionais de saúde da ABS sobre o Guia Alimentar) foi desenvolvida e validada em seis etapas: desenvolvimento dos itens, validação de conteúdo com painel de juízes, validação aparente com potenciais usuários da escala, reavaliação online, aplicação online com profissionais de saúde da ABS de todas as macrorregiões brasileiras e análise fatorial confirmatória para validação de constructo. Artigo 2 - GAB2 (escala de mensuração da autoeficácia e eficácia coletiva de profissionais de saúde da ABS para aplicar o Guia Alimentar) passou pelas mesmas etapas metodológicas do artigo 1. Artigo 3 - GAB3 (escala de avaliação da abordagem do Guia Alimentar por profissionais de saúde da ABS em intervenções educativas) foi desenvolvida, validada e testada em cinco etapas: desenvolvimento dos itens; validação de conteúdo com painel de juízes; validação aparente com potenciais usuários da escala; reavaliação online; teste e reteste para análise da concordância e confiabilidade intra e interobservadores com especialistas aplicando GAB3 na avaliação de 4 vídeos produzidos para o estudo. Resultados: Artigo 1 - GAB1 foi desenvolvida com 25 itens, passando para 22 itens após validação de conteúdo e aparente. Na reavaliação, 21 itens foram considerados claros e representativos do Guia Alimentar e 1 foi excluído. Essa versão da escala foi aplicada pela internet com 209 profissionais de saúde da ABS. Foram excluídos 5 itens na análise fatorial confirmatória, sendo 4 por células bivariadas vazias e 1 por baixa discriminação. O modelo final com 16 itens compondo 1 dimensão retornou bons índices de ajuste. O pico de informação da escala esteve abaixo da média. Artigo 2 - GAB2 foi desenvolvida inicialmente com 22 itens, chegando a 24 itens divididos igualmente em 2 seções (autoeficácia e eficácia coletiva) após validação de conteúdo e aparente. Todos os itens foram considerados claros e representativos do Guia Alimentar na reavaliação. O modelo multidimensional da GAB3 apresentou excelentes índices de adequação na análise fatorial confirmatória e a versão final obteve pico de informação na média. Artigo 3 - GAB3 teve seus itens reduzidos de 72 para 25 na validação de conteúdo. Na validação aparente passou para 17 itens, acompanhando manual de preenchimento revisado posteriormente por especialistas. Todos os itens foram considerados claros e representativos do Guia Alimentar na reavaliação e ajustes de conteúdo no manual foram realizados nessa etapa. Trinta especialistas no Guia Alimentar empregaram GAB3 assistindo aos vídeos no teste e 28 no reteste. Todos os vídeos obtiveram kappas combinados >0,4. No teste-reteste, 1 avaliador teve concordância consigo mesmo <0,4 e para confiabilidade, 2 avaliadores apresentaram kappa <0,4. Conclusões: Foram produzidas escalas e vídeos como tecnologias de apoio à implementação do Guia Alimentar na ABS.

Introduction: The dissemination of dietary guidelines is globally seen as crucial for the healthy eating promotion policies, especially those targeting the training of facilitators. Objective: To develop and validate technologies to support the implementation of the Brazilian Dietary Guidelines (BDG) in Primary Health Care (PHC). Methodology: Three manuscripts about development and validation of measurement tools were written. Manuscript 1 - GAB1 (scale for measuring the knowledge of PHC professionals about the BDG) was developed and validated in six steps: items' development, content validation with panel of experts, face validation with potential users, online reevaluation by health professionals and experts, online application with PHC professionals working all over Brazil's macro-regions, confirmatory factor analysis to investigate construct validity. Manuscript 2 - GAB2 (scale for measuring the self-efficacy and collective efficacy of PHC professionals to apply the BDG) were submitted to the same procedures described in manuscript 1. Manuscript 3 - GAB3 (scale for evaluating the implementation of the BDG in PHC educational interventions) was developed, validated and tested in five steps: items' development; content validation with panel of experts; face validation with potential users; online reevaluation; test-retest to analyze intra and interobserver agreement and reliability with experts applying GAB3 while watching 4 videos produced for this study. Results: Manuscript 1 - GAB1 was initially developed with 25 items and it was reduced to 22 items after content and face validation. GAB1's items were considered clear and representative of the BDG, with exception of 1 item that was excluded when the scale was reevaluated. This version of the scale was applied to 209 PHC professionals through a website. In the confirmatory factor analysis, GAB1's initial model constituted by 21 items had 5 items excluded: 4 returned bivariate empty cells and 1 with lowest discrimination value. All the fit indices returned a well-fitted model constituted by 16 items loaded onto 1 dimension, with peak of information centered below the mean. Manuscript 2 - GAB2 was initially developed with 22 items and it reached 24 items equally divided in part A (self-efficacy) and B (collective efficacy) after content and face validation. All GAB2's items were considered clear and representative of the BDG when reevaluated. GAB2 showed to have excellent fit indices, with peak of information centered around the mean. Manuscript 3 - GAB3's items were reduced from 72 to 25 after content validation. The scale reached 17 items in the face validation accompanied by a completion manual, reviewed by specialists. All the 17 items were considered clear and representative of the BDG when reevaluated and adjustments in the manual's content were made. Thirty raters applied GAB3 to watch the videos for test and 28 for the retest. All videos obtained combined kappa values>0.4. In the test-retest, only one rater had an agreement <0.4 and for reliability, only two raters had kappa values <0.4. Conclusions: Scales and videos were produced as technologies to support the implementation of the BDG in PHC.
Descritores: Educação Alimentar e Nutricional
Guias Alimentares
-Atenção Primária à Saúde
Psicometria
Pessoal de Saúde
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência
BR67.1; DR1519


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-733001
Autor: Coelho, Maria Auristela Magalhães; Sampaio, Helena Alves de Carvalho; Passamai, Maria da Penha Baião; Cabral, Lissidna Almeida; Passos, Tatiana Uchôa; Lima, Gláucia Posso.
Título: Functional health literacy and healthy eating: Understanding the brazilian food guide recommendations / Letramento funcional em saúde e alimentação saudável: compreensão de recomendações do guia alimentar brasileiro
Fonte: Rev. Nutr. (Online);27(6):715-723, Nov.-Dec. 2014. tab.
Idioma: en.
Resumo: Objective: To assess the relationship between the functional health literacy of Unified Heath System users and the understanding of food servings in the pocket version of the Brazilian Food Guide. Methods: Functional health literacy was assessed by the Brief Test of functional health literacy. Two dialogue rounds were conducted with patients with adequate functional health literacy (Group 1) and inadequate functional health literacy (Group 2). The dialogues were recorded and analyzed according to the discourse of the collective subject. Results: Most (58.0%) users had inadequate functional health literacy. Five core areas were identified: understands serving sizes; does not understand serving sizes; serving sizes are confusing; unfamiliar/uncommon foods; small letters. Group 2 had more trouble understanding. Conclusion: Difficulty understanding hinders health promotion. Individuals need to have access to educational materials that are easier to understand and developed taking their functional health literacy into account. .

Objetivo: Avaliar a relação entre o letramento funcional em saúde de usuários do Sistema Único de Saúde e o entendimento das porções alimentares do Guia Alimentar Brasileiro, versão bolso. Métodos: Foi avaliado o letramento funcional em saúde com o Brief Test of Functional Health Literacy. Foram realizados dois círculos de diálogos, envolvendo pacientes com letramento adequado (Grupo 1) e insuficiente (Grupo 2). Os diálogos foram gravados e analisados segundo o discurso do sujeito coletivo. Resultados: A maioria dos participantes apresentou letramento funcional em saúde insuficiente (58,0%). Foram identificadas cinco ideias centrais: entende o consumo em porções de alimentos; não entende o consumo em porções de alimentos; porções de alimentos colocadas de forma confusa; alimentos desconhecidos/não comuns; letras pequenas. A compreensão dos integrantes do Grupo 2 foi mais limitada. Conclusão: As dificuldades de entendimento representam um fator de dificuldade na promoção da saúde. Há necessidade de empoderar os indivíduos mediante a disponibilidade de materiais educativos de mais fácil compreensão, em conformidade com seu letramento funcional em saúde. .
Descritores: Alimentos Integrais
Compreensão
Guias Alimentares
-Sistema Único de Saúde
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Meia-Idade
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição



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