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Id: lil-676081
Autor: Rodrigues, César Brito; Batista, Juliana Sampaio; Lustosa, Iramaia Bruno; Diniz, Derlange Belizário.
Título: Inter-relação entre as práticas alimentares e o grau de conhecimento em nutrição das famílias residentes em duas comunidades de risco em Fortaleza - CE / Interrelation between feeding practices and the degree of nutrition knowledge among families living in two at-risk communiities of Fortaleza - CE
Fonte: Rev. APS;15(1), mar. 2012. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: Relacionar as práticas alimentares e o nível de conhecimento em nutrição das famílias residentes em duas comunidades de risco em Fortaleza-CE. MÉTODOS: Entre dezembro de 2006 e fevereiro de 2007, realizaram-se entrevistas com aplicação de questionários estruturados. Na execução da pesquisa, foi entrevistado o responsável presente no momento da abordagem, conforme a amostragem não probabilística intencional. Fizeram parte da amostra 177 famílias, 86 da Comunidade Maravilha e 91 do Planalto Universo. Os questionários continham perguntas sobre práticas alimentares e conhecimento nutricional. RESULTADOS: No que diz respeito ao conhecimento nutricional, houve alto índice de erro em diversos aspectos investigados. Quando analisadas as práticas alimentares, foi significativo o consumo diário de leite, carnes, frutas e verduras, evidenciando também elevados índices de consumo diário de açúcares, massas, lipídeos e sal. Apesar disso, não houve relação entre os conhecimentos nutricionais e as práticas alimentares. CONCLUSÃO: As análises estatísticas não inter-relacionaram o conhecimento em nutrição com as práticas alimentares das famílias. Incentivos a uma alimentação adequada a partir de mudanças nos hábitos alimentares e educação nutricional apresentam-se como alternativas para mudar esse aspecto na saúde da popula-ção. Percebe-se a necessidade de estudos mais específicos sobre os fatores que influenciam as práticas alimentares em populações de baixa renda com as mesmas características das populações estudadas.

Objective: This study aimed to relate the feeding practices and the nutrition knowledge of families living in two at-risk communities in Fortaleza-Ce, Brazil. METHODS: Between December 2006 and February 2007, interviews were conducted with structured questionnaires. The household head, present at the time of this approach, was interviewed, according to the intentional non-probability sampling. The sample included 177 families, 86 from Comunidade Maravilha and 91 from Planalto Universo. The questionnaires contained questions about feeding practices and nutrition knowledge. RESULTS: Concerning nutrition knowledge, there was a high error rate in various investigated aspects. When the feeding practices were analyzed, there was a significant daily consumption of milk, meat, fruits and vegetables, and also of high levels of sugars, sweets, fats, pasta and salt. Nevertheless, there was no relationship between nutrition knowledge and feeding practices. CONCLUSION: Statistical analysis did not show a relation between the nutrition knowledge and the feeding practices of the families. Incentives to adequate nutrition through feeding practices and nutrition education become essential to change this aspect of community health.
Descritores: Nutrição em Saúde Pública
Comportamento Alimentar
-Higiene dos Alimentos
Estado Nutricional
Inter-Relação
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR378.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-329668
Autor: Irala de López, Limpia; Um de Orué, Sang Soom.
Título: Hábitos de higiene personal, nutricional y de saneamiento básico en niños escolares de la Ciudad de Capiatá Año: 1996 / Personal higiene, nutritional and basic sanitation in scholl childs of the city Capiatá by 1996.
Fonte: Asunción; s.n; 2001. 47 p. ilus, tab, graf.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Ministerio de Salud Pública y Bienestar Social. Instituto Nacional de Salud para obtenção do grau de Especialista.
Resumo: Trata sobre una encuesta sobre los habitos de higiene personal, nutricional y de saneamiento básico en niños escolares de la ciudad de Capiatá, a traves de un formulario que contiene preguntas dirigidas al logro de los objetivos ademas de la observación realizada, el estudio es descriptivo, retrospectivo de corte transversal. El universo está compuesto por niños de 6º grado de todas las escuelas tanto de la zona urbana y rural
Descritores: Higiene dos Alimentos
Inquéritos Nutricionais
Higiene
Saúde do Estudante
Saneamento de Residências
Educação Alimentar e Nutricional
Nutrição em Saúde Pública
-Paraguai
Responsável: PY40.1 - Biblioteca
PY40.1; Py306.7/Tesis


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Id: biblio-997956
Autor: Fernández, Ninfa; Cabral de Bejarano, Stella; Estigarribia, Gladys; Ortiz, Analía; Ríos, Patricia.
Título: Condiciones higiénico-sanitarias basadas en las cinco claves de la OMS de los servicios de alimentación de hospitales del departamento de Caaguazú, Paraguay / Sanitary hygienic conditions based on the WHO five keys of hospitals food services of the department of Caaguazu, Paraguay
Fonte: Mem. Inst. Invest. Cienc. Salud (Impr.);16(2):21-31, Ago. 2018. tab.
Idioma: es.
Resumo: La prevención de enfermedades transmitidas por alimentos (ETA) en hospitales, se vincula a la higiene de los alimentos y buenas prácticas de manufactura (BPM). Estudio observacional, descriptivo de corte transversal cuyo objetivo fue evaluar las condiciones higiénico-sanitarias de los servicios de alimentación de los hospitales del departamento de Caaguazú, Paraguay. Se incluyeron todos los hospitales (n=12) con servicios de alimentación con sus correspondientes manipuladores de alimentos (n=26). Se utilizaron cuestionarios elaborados en base a la Resolución 80/96 del Mercosur sobre BPM, las recomendaciones de las "Cinco Claves de la OMS" para la inocuidad de los alimentos, además de los datos socio-demográficos de los manipuladores. El 33,3% de los responsables de los servicios de alimentación reportó no seguir las recomendaciones sobre lavado de manos, se observó que el 41% de los basureros de la cocina estaban sucios (clave 1), 25% de los manipuladores utilizaban los mismos utensilios para alimentos crudos y cocinados, y 41,7% no aplicaba métodos apropiados en la degustación (clave 2). Todos reportaron cocción total de los alimentos, pero solo el 16,7% tenía registro de la temperatura interna de ellos (clave 3). Para alimentos con aliños, 83,3% no limita la exposición a temperatura peligrosa (clave 4). El 33% no utiliza el sistema FIFO para rotación de alimentos, y 25% de manipuladores reportó lavar frutas y verduras según indicaciones de inocuidad (clave 5). Se encontraron deficiencias higiénico-sanitarias en los servicios de alimentación probablemente a la escasa formación en BPM de los manipuladores y deficiencias en las regulaciones en los servicios(AU)

Prevention of foodborne diseases (FBD) in hospitals is related to food hygiene and good manufacturing practices (GMP). The objective of this observational descriptive cross-sectional study was to evaluate the sanitary hygienic conditions of the food services of hospitals of the department of Caaguazú, Paraguay. All hospitals (n= 12) with food services and their food handlers (n= 26) were included. Questionnaires elaborated based on the Mercosur Resolution 80/96 on good manufacturing practices (GMP), WHO "Five Keys for the safety of food" in addition to socio-demographic data of the food handlers were used. The 33.3% of those responsible for the food services reported not following the recommendations on hand washing, 41% of the garbage dumps in the kitchen were dirty (key 1), 25% of the handlers used the same utensils to handle raw and cooked foods and 41.7% did not apply appropriate methods for tasting (key 2). All reported total cooking of the food, only 16.7% had records of the food internal temperature (key 3). For foods with dressings, 83.3% does not limit the exposure to dangerous temperature (key 4). The FIFO is not used in 33.3% of cases and 25% of handlers reported washing fruits and vegetables according to safety indications (key 5). Hygienic-sanitary deficiencies in the food services were found, probably attributed to the poor training in GPM of handlers, and poor regulations in the services(AU)
Descritores: Higiene dos Alimentos/normas
Perfis Sanitários
Serviços de Alimentação/normas
Hospitais
-Paraguai
Contaminação de Alimentos/prevenção & controle
Estudos Transversais
Fatores de Risco
Manipulação de Alimentos/normas
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Meia-Idade
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: PY3.1 - Biblioteca


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Id: biblio-869033
Autor: Morínigo Martínez, Macarena; Samudio, Margarita.
Título: Etapas del modelo conductual de los estilos de vida propuestos por las guías alimentarias del Paraguay en adultos / Stages of the behavioral model of life styles in adults proposed by food guides of Paraguay
Fonte: Mem. Inst. Invest. Cienc. Salud (Impr.);13(1):41-48, abr. 2015. tab.
Idioma: es.
Resumo: Las etapas del modelo conductual de las personas describen el cumplimiento o no de las recomendaciones para una vida sana. Por ello, se planteó una investigación observacional descriptiva cuyo objetivo fue evaluar las etapas del modelo conductual de los estilos de vida propuestos por las Guías Alimentarias del Paraguay en adultos que residen en el barrio Salvador del Mundo de Asunción. Las variables de interés fueron las etapas de cambio, medidas a partir del modelo de Prochaska, para el consumo de sal, ingesta de bebidas alcohólicas, actividad física y manipulación de alimentos, tres de ellas están relacionadas al no cumplimiento y dos al cumplimiento de las recomendaciones. El 92,9% (91/98) de los adultos no cumple con las recomendaciones de actividad física y el 71,4% (70/98) con las recomendaciones de consumo de sal. El 46,9% (46/98) cumple con la recomendación para el consumo de bebidas alcohólicas, aunque el 74,5% (73/98) refirió su consumo. Ningún encuestado cumple con las recomendaciones de lavado y manipulación de alimentos. Es preocupante el alto porcentaje de adultos que no cumple las recomendaciones, agravado por la no intención de cambio. Por lo tanto, se puede concluir que el objetivo inicial de las guías alimentarias del Paraguay de orientar a la población sobre los estilos de vida adecuados no se cumple. Debido a esto, se debe promover la revisión del medio de implementación de las mismas para alcanzar a un sector mayor de la población, y así lograr la adopción de mejores estilos de vida.

The stages of the behavioral model describe the compliance or not of therecommendations for a healthy life. Due to this, a descriptive observational study wasproposed to evaluate the stages of the behavioral model of the life styles proposed by theFood Guides of Paraguay in adults living in the Salvador del Mundo neighborhood ofAsunción. The variables were the stage of changes, measured from Prochaska's model,for salt consumption, alcohol intake, physical activity and food handling, three of themrelated to noncompliance and two to compliance of the recommendations. The 92.9%(91/98) of the adults did not comply with the recommendations of physical activity and71.4% (70/98) with the recommendations of salt intake. The 46.9% (46/98) compliedwith the recommendation of alcohol intake although it was observed that 74.5% (73/98)consumed some. None of the survey respondents complied with the recommendations offood cleaning and handling. It is worrying the high percentage of adults that did notcomply with the recommendations of physical activity, worsened by the non-intention ofchanging. Therefore, it can be concluded that the initial objective of the food guides ofParaguay to orientate population about the adequate life styles is not complied. Due to this, the revision of the implementation means or system should be encouraged to reacha larger sector of the population and thus, comply with the adoption of better life styles.
Descritores: Atividade Motora
Estilo de Vida
-Bebidas Alcoólicas/efeitos adversos
Higiene dos Alimentos
Manipulação de Alimentos
Limites: Seres Humanos
Masculino
Adulto
Feminino
Responsável: PY3.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1018498
Autor: Paraguay Ministerio de Salud Pública y Bienestar Social Direccion General de Programas de Salud Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición.
Título: Alimentación y nutrición: bases teóricas y técnicas de las guías alimentarias del Paraguay.
Fonte: Asunción; Organización Panamericana de la Salud; 2000. 149 p. ilus, tab. (Documento técnico, 2).
Idioma: es; en.
Resumo: El contenido está basado en conocimientos básicos denutrición y alimentación, higiene de los alimentos, técnicas para elaboración de planes alimentarios y otros
Descritores: Alimentação
Higiene dos Alimentos
Nutrição em Saúde Pública
Paraguai
Responsável: PY2.1 - Centro de Documentación
PY2.1; 641, 242


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Id: biblio-1008655
Autor: García-Céspedes, Lorena Marlice; García-Reyes, Ximena María; Gonzalez-Albavi, Lucas Khalil; Canese-Krivoshein, Jorge Humberto.
Título: Buenas prácticas de manufactura en comedores del mercado central de abasto de Asunción, Paraguay / Good manufacturing practices in canteens of the central market of abasto of Asunción, Paraguay
Fonte: Mem. Inst. Invest. Cienc. Salud (Impr.);15(1):42-47, abr. 2017. tab.
Idioma: es.
Resumo: Las Buenas Prácticas de Manufactura (BPM) constituyen un "conjunto de principios y recomendaciones técnicas que se aplican durante el procesamiento de los alimentos para garantizar su inocuidad y su aptitud" y son de obligado cumplimiento. El sándwich de verdura es de alto riesgo, utiliza materias primas crudas y mayonesa, no sufre cocción y es de consumo masivo. El objetivo fue describir las BPM en comedores del Mercado Central de Abasto de Asunción, Paraguay que producen sándwiches de verduras. Estudio prospectivo, descriptivo, transversal, de muestreo por conveniencia. Se incluyeron 50 comedores del Mercado Central de Abasto que producen sándwiches de verduras y accedieron a participar del estudio. La evaluación fue con una lista de verificación basada en el Codex Alimentarius (FAO/OMS). El 60% no presentó buena estructura edilicia, y en el 32% de los comedores se observaron animales o vectores. El 54% poseía basureros cerca de los alimentos, 46% con tapa. El 42% no adquiría la materia prima de proveedores autorizados, y 30% utilizaba agua reciclada. El 10% no lavaba los productos de ninguna forma, el 86% de los manipuladores refirió lavarse las manos antes y el 88% después de manipular los alimentos. El 82% tenía el pelo recogido y uñas limpias y cortas, y el 46% utilizaba accesorios (anillos, relojes y pulseras). En el 42% la misma persona manipulaba los alimentos y cobraba. El 20% recibió capacitación y el 43% fue inspeccionado por la Municipalidad de Asunción. Los establecimientos que procesan alimentos deben implementar las BPM para reducir riesgos.

Good Manufacturing Practice or GMP is "a set of principles and technical recommendations that are applied throughout the processing of food to ensure its safety and aptitude" and they are mandatory. The objective was to describe the GMP in the kitchens of the canteens of the Central Market of Abasto of Asunción, Paraguay during 2014. The research was descriptive, transversal, and prospective and applied a nonprobabilistic and convenience sampling. The populations were the kitchens in the Central Market of Abasto which prepare vegetables sandwiches and the ones that agreed to participate in the study. Vegetables sandwiches present a higher contamination risk, because of their raw ingredients, including mayonnaise and do not go through high temperatures, is highly sold and consumed. The evaluation was carried on with a check list based on the Codex Alimentarius (FAO/WHO). Sixty percent did not have the adequate facilities and animals or vectors (32%) were seen at the place. Fifty four percent had trash cans near food, 46% of them had lids. Forty two percent did not purchase raw materials from approved suppliers, 30% used recycled water, 10% did not wash products in any way and 86% of handlers washed their hands before touching food and 88% after. Eighty two percent had their hair tied up and fingernails clean and short and 46% used accessories (rings, watches and bracelets). In 42% the same person manipulated the food and the money. Twenty percent received training and 43% were inspected by the Municipality of Asunción. Food processing establishments must implement GMP to reduce risks.
Descritores: Higiene dos Alimentos
Boas Práticas de Manipulação
Serviços de Alimentação
-Paraguai
Estudos Transversais
Estudos Prospectivos
Limites: Seres Humanos
Responsável: PY3.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1046017
Autor: Andrade, Jéssica Martins de; Moura, Fernanda Maria de Lino; Silva, Thayná Milena Siqueira Souza; Medeiros, Elizabeth Sampaio de.
Título: Listeria monocytogenes in ham sliced in supermarkets in Recife city, Pernambuco state / Listeria monocytogenes em presuntos fatiados em supermercados da cidade de Recife, Pernambuco
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e0652018, 2019.
Idioma: en.
Resumo: The aim of this study was to investigate Listeria monocytogenes in ham sliced in supermarkets in Recife city, Pernambuco state. In total, 40 samples of sliced ham were collected, and 25 g of ham was added to 225 mL of Demi Fraser broth. After incubation, 0.1 mL was inoculated in Fraser broth and, subsequently, sown in supplemented Listeria Selective Agar, based on Otaviani and Agosti. The following tests were carried out for confirmation purposes: Gram stain, motility test, catalase test and cAMP test. There was L. monocytogenes in 25% (10/40) of the samples. The presence of L. monocytogenes in ready-to-eat food, such as sliced ham, is likely related to lack of proper equipment-cleaning in supermarkets, a fact that poses great risk to public health.(AU)

Objetivou-se com esse estudo realizar a pesquisa de Listeria monocytogenes em presuntos fatiados em supermercados da cidade de Recife, Pernambuco. Foram adquiridas 40 amostras de presuntos fatiados. Para o isolamento, foram utilizados 25 g do alimento para 225 mL do caldo Demi Fraser, após incubação, inoculou-se 0,1mL em caldo Fraser e posteriormente realizou-se a semeadura em Agar seletivo suplementado para Listeria de acordo com Otaviani e Agosti. Como testes confirmatórios, foram realizados a coloração de Gram, teste de motilidade, teste da catalase e teste de cAMP. Identificou-se a presença de L. monocytogenes em 25% (10/40) das amostras. A presença da L. monocytogenes em alimentos prontos para consumo, como o presunto fatiado, é de grande risco à saúde pública e pode estar relacionada à ocorrência de falhas na higienização dos equipamentos nos supermercados.(AU)
Descritores: Listeria
Produtos da Carne
-Higiene dos Alimentos
Inspeção de Alimentos
Alimentos Industrializados
Limites: Seres Humanos
Animais
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1048822
Autor: Campos, Gabriela Zampieri.
Título: Avaliação microbiológica de queijos minas artesanais provenientes da Serra da Canastra durante e após o período de maturação / Microbiological evaluation of artisanal minas cheeses from Serra da Canastra during and after the ripening period.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 89 p. graf, tab.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: O queijo minas artesanal da Canastra é produzido na região da Serra da Canastra por pequenos produtores, sendo que alguns são cadastrados no Programa Queijo Minas Artesanal (PQMA) do Instituto Mineiro de Agropecuária (IMA). Por ser fabricado com leite cru, é importante que os patógenos que podem ser veiculados sejam controlados durante e após o período mínimo de maturação do queijo de 22 dias. Este trabalho avaliou as características microbiológicas de queijos obtidos de 78 produtores rurais da região da Canastra após a maturação e de três produtores rurais durante maturação. As contagens de coliformes totais, Escherichia coli e Staphylococcus coagulase positiva foram realizadas em placas Petrifilm® (3M). A detecção de Salmonella spp. foi realizada utilizando o método ISO 6579: 2002 e por PCR convencional e Listeria monocytogenes foi investigada de acordo com o método ISO 11290-1:1996/(A) 1: 2004 e PCR convencional. A contagem de Enterobacteriaceae foi determinada pelo método APHA 9.62: 2015. As mensurações de pH foram realizadas de acordo com o método IAL 017/IV em pHmetro digital BEL engineering e aferidas diretamente com pHmetro Hanna Instruments e a atividade de água (aw) em analisador Aqua Lab. No estudo realizado ao longo da maturação, as análises indicaram que as amostras, todas provenientes de produtores cadastrados no PQMA, atingiram os limites estabelecidos pela legislação antes dos 22 dias de maturação. Houve diferença significativa (p<0,05) no pH das amostras ao longo da maturação, embora este parâmetro não tenha correlação com as contagens analisadas. Já no estudo pós maturação, os resultados mostraram que 54% das amostras dos produtores cadastradas e 65% das amostras dos produtores não cadastradas no PQMA não atenderam a pelo menos um parâmetro microbiológico exigido pela legislação. As contagens obtidas para Enterobacteriaceae variaram de <1 a 6,6 log UFC/g, para coliformes totais de <1 a 6,4 log UFC/g, E. coli de <1 a 5,8 log UFC/g e Staphylococcus coagulase positiva de <1 a 7,6 log UFC/g. Em nenhuma amostra foi encontrada Salmonella spp e L. monocytogenes foi detectada e confirmada por PCR em uma amostra analisada. Os valores obtidos de pH e aw estratificados em grupos que atendem e não atendem a legislação não mostraram diferença significativa, sugerindo que esses parâmetros não são bons indicadores de qualidade microbiológica do produto. O elevado número de não-conformidades indica que são necessários esforços para melhoria das condições higiênico-sanitárias refletidas por meio dos indicadores microbiológicos. O registro no PQMA mostrou-se efetivo durante o estudo da maturação, mas não teve o mesmo resultado no estudo mais abrangente realizado pós maturação. São necessários mais esforços dos produtores (cadastrados e não cadastrados) bem como dos órgãos reguladores para melhoria dos indicadores microbiológicos

Canastra artisanal minas cheese is produced in the Serra da Canastra region by small farmers who may or may not be registered in the Artisanal Minas Cheese Program (PQMA) of the Agricultural Institute of Minas Gerais (IMA). Since this cheese is made from raw milk, it is important that the pathogens that may be carried in this product are controlled during the 22 days of ripening. This work evaluated the microbiological characteristics of cheese samples from 78 rural properties in the Canastra region after the ripening period and during ripening in three rural properties. Total coliform counts, Escherichia coli and Staphylococcus coagulase positive were performed on Petrifilm® plates (3M). The detection of Salmonella spp. was performed using the ISO 6579: 2002 method and conventional PCR and Listeria monocytogenes was investigated according to ISO 11290-1: 1996/(A) 1: 2004 and conventional PCR. The Enterobacteriaceae count was determined by the APHA method 9.62: 2015. The pH analyzes were performed according to the IAL 017/IV method on a BEL engineering digital pHmeter and measuring directly with Hanna Instruments pHmeter and the water activity (aw) in Aqua Lab analyzer. In the study carried out during ripening, the analyzes indicated that the samples, all from properties registered in the PQMA, reached the limits established by the legislation before the 22 days of ripening. There was a significant difference (p <0.05) in the pH of the samples during ripening, even though this parameter did no correlate with the microbiological counts. In the post-ripening study, the results showed that 54% of samples from PQMA registered properties and 65% of samples from non-registered properties did not comply with at least one microbiological parameter required by the legislation. Enterobacteriaceae counts ranged from <1 to 6.6 log CFU/g, for total coliforms from <1 to 6.4 log CFU/g, E. coli from <1 to 5.8 log CFU/g and Staphylococcus coagulase positive from <1 to 7.6 log CFU/g. Salmonella spp was not detected and L. monocytogenes was detected and confirmed by conventional methodology and by PCR in one analyzed sample. The pH and aw values stratified in groups that complied and did not comply with the legislation showed no significant difference, suggesting that these parameters are not good indicators of microbiological safety of the product. The high number of nonconformities indicates that efforts are needed to improve the hygiene and sanitary conditions reflected through the microbiological indicators. The PQMA registration was effective during the ripening study but did not have the same result in the larger post-ripening study. More efforts are needed from producers (registered and non-registered) as well as regulators to improve microbiological indicators of this cheese
Descritores: Análise Microbiológica/análise
Queijo/análise
Noxas/toxicidade
-Higiene dos Alimentos
Padrão de Identidade e Qualidade para Produtos e Serviços
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T576.163, C198a. 30100022646-F


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Id: biblio-912747
Autor: Macedo, Susana Nori de; Gonçalves, Juliano Leonel; Cortinhas, Cristina Simões; Leite, Renata de Freitas; Santos, Marcos Veiga dos.
Título: Effect of somatic cell count on composition and hygiene indicators of bulk tank milk / Efeito da contagem de células somáticas sobre a composição e indicadores de higiene do leite de tanque
Fonte: Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. (Online);55(1):1-11, 2 abr. 2018. tab.
Idioma: en.
Projeto: Fapesp.
Resumo: This study evaluated the effect of somatic cell count (SCC) on composition and hygienic quality of dairy herd bulk tank milk ­ specifically, the effect of SCC of bulk tank of dairy herds on composition (fat, protein, total solids, nonfat dry solids) and on total bacterial count (TBC), psychrotrophic count (PC) and coliform count (CC) were evaluated. A total of 230 dairy herds located south of Minas Gerais and west of São Paulo were selected based on SCC geometric mean obtained from five monthly analyses preceding the start of the sampling. The dairy farms were classified according to SCC in three groups: low (< 250,000 cells/mL, n = 84), medium (> 250,000 and < 750,000 cells/mL, n = 79) and high SCC (> 750,000 cells/mL, n = 67). After herd selection, bulk tank milk samples were collected every 14 days for three months totaling 1380 samples, which were subjected to analysis of composition, TBC, PC, and CC. A decrease of TBC and CC was observed in herds with low SCC; however, herds with medium and high SCC had an increase in fat, crude protein, and total solids contents. A medium correlation was observed between TBC and PC (r = 0.6215), and also between PC and CC (r = 0.3692). Based on hygiene indicators and milk composition, a low and negative correlation between TBC and fat (r = -0.0585), PC and fat (r = -0.0585), and PC and total solids (r = -0.0662) was observed. Dairy herds with SCC < 250,000 cells/mL had higher bulk tank milk hygienic quality; however, considering the composition, herds with higher SCC produced higher milk fat and protein concentration.(AU)

Este trabalho avaliou o efeito da contagem de células somáticas (CCS) na composição e na qualidade higiênica do leite de tanque de rebanhos leiteiros. Especificamente, foram avaliados o efeito da CCS do tanque de rebanhos leiteiros na composição (gordura, proteína, sólidos totais, extrato seco desengordurado) e nas contagens bacteriana total (CBT), de psicrotróficos (CP) e de coliformes (CC). Um total de 230 rebanhos leiteiros localizados no sul de Minas Gerais e oeste de São Paulo foram selecionados com base na média geométrica da CCS obtida de cinco análises mensais anteriores ao início das coletas das amostras. As fazendas foram classificadas de acordo com a CCS em três grupos: baixa (< 250.000 células/mL, n = 84), média (> 250.000 e < 750.000 células/mL, n = 79) e alta CCS (> 750.000 células/mL, n = 67). Após a seleção dos rebanhos, amostras de leite do tanque foram coletadas a cada catorze dias durante três meses, totalizando 1.380 amostras, as quais foram submetidas às análises de composição, CBT, CP e CC. Uma redução da CBT e da CC foi observada em rebanho com baixa CCS; entretanto, rebanhos com média e alta CCS tiveram aumento nos teores de gordura, proteína bruta e sólidos totais. Uma média correlação foi observada entre CBT e CP (r = 0,6215) e também entre CP e CC (r = 0,3692). Com base nos indicadores de higiene e na composição do leite, foi observada uma correlação baixa e negativa entre CBT e gordura (r = -0,0585), CP e gordura (r = -0,0585) e CP e sólidos totais (r = -0,0662). Os rebanhos leiteiros com CCS < 250.000 células/mL apresentaram maior qualidade higiênica do leite de tanque; entretanto, considerando a composição, rebanhos com maior CCS tiveram maiores concentrações de gordura e proteína.(AU)
Descritores: Contagem de Células Sanguíneas
Higiene dos Alimentos
Leite/microbiologia
Composição de Alimentos
-Qualidade dos Alimentos
Análise Microbiológica
Ácidos Graxos
Proteínas do Leite/análise
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-726664
Autor: Ubaque, Juan Carlos Garcia.
Título: Enfoque gerencial de la promocion de la salud / Management approach to health promotion.
Fonte: Bogotá; Universidad Nacional de Colombia; dic. 2013. 172 p. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: Este libro recoge los resultados de investigación y reflexión sobre el concepto de promoción de la salud, centrándose en los hábitos de vida saludables y en los elementos que desde una perspectiva gerencial se pueden considerar como determinantes en la práctica. Entre diversos aspectos, el autor destaca que aunque se vienen realizando actividades que promueven y estimulan prácticas saludables, falta evidencia acerca del proceso de aceptación o rechazo de estas, tanto en los individuos como en las comunidades.
Descritores: Estilo de Vida Saudável
Estilo de Vida
Promoção da Saúde
-Autocuidado
Características Culturais
Estilo de Vida Saudável/etnologia
Educação Alimentar e Nutricional
Exercício
Higiene
Higiene dos Alimentos
Rede Social
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR1.1 - BIREME
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