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Id: lil-676906
Autor: Mathias, S. P; Rosenthal, A; Gaspar, A; Aragão, G. M. F; Slongo-Marcusi, A.
Título: Prediction of acid lactic-bacteria growth in turkey ham processed by high hydrostatic pressure
Fonte: Braz. j. microbiol;44(1):23-28, 2013. tab.
Idioma: en.
Resumo: High hydrostatic pressure (HHP) has been investigated and industrially applied to extend shelf life of meat-based products. Traditional ham packaged under microaerophilic conditions may sometimes present high lactic acid bacteria population during refrigerated storage, which limits shelf life due to development of unpleasant odor and greenish and sticky appearance. This study aimed at evaluating the shelf life of turkey ham pressurized at 400 MPa for 15 min and stored at 4, 8 and 12 ºC, in comparison to the non pressurized product. The lactic acid bacteria population up to 10(7) CFU/g of product was set as the criteria to determine the limiting shelf life According to such parameter the pressurized sample achieved a commercial viability within 75 days when stored at 4 ºC while the control lasted only 45 days. Predictive microbiology using Gompertz and Baranyi and Roberts models fitted well both for the pressurized and control samples. The results indicated that the high hydrostatic pressure treatment greatly increased the turkey ham commercial viability in comparison to the usual length, by slowing down the growth of microorganisms in the product.
Descritores: Ácido Láctico/análise
Ácido Láctico/isolamento & purificação
Conservação de Alimentos/métodos
Análise de Alimentos
Microbiologia de Alimentos
Alimentos Modificados pela Incorporação de Ar
Produtos da Carne/análise
-Amostras de Alimentos
Pressão Hidrostática
Métodos
Perus
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica


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Id: lil-595208
Autor: Miquelim, Joice Natali.
Título: Avaliação reológica e microscópica de espumas tipo Marshmallow / Rheological and microscopic evaluation of marshmallow foams.
Fonte: São Paulo; s.n; 2010. 116 p. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Descritores: Alimentos Modificados pela Incorporação de Ar
Microscopia
Reologia
-Análise de Alimentos
Polissacarídeos
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas



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