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Pesquisa : VS2.001.001.003.002 [Categoria DeCS]
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Id: lil-784452
Autor: Esteves, Juliana Maria de Melo; Bento, Isabel Cristina.
Título: Promoção da alimentação materno infantil em um grupo operativo de gestantes / Promotion of maternal and infant feeding in a pregnant women's operative group
Fonte: Rev. APS;18(2), jun. 15.
Idioma: pt.
Resumo: Ações educativas realizadas em grupos operativos possibilitamo intercâmbio de experiências e compreensão sobreo processo de gestação. Nesta pesquisa, objetivou-serelatar as atividades de um grupo operativo de gestantes,sobre o tema promoção da alimentação saudável maternoe infantil em uma Unidade Básica de Saúde. Os encontrosaconteceram, semanalmente, no período de agostode 2010 a janeiro de 2011. Os dados foram coletados pormeio da observação participante. Trabalhou-se a promo-ção da alimentação saudável com a utilização da música,atividades de desenho, pintura a dedo, colagem, montagemdos grupos de alimentos em EVA e dramatização,rodas de conversa, dinâmicas, exposições orais, além daverbalização sobre a relação do tema com a vida pessoalda gestante. O grupo operativo auxiliou a gestante no processode reflexão sobre o cuidado com sua alimentação,bem como a oferta de informações e sensibilização sobrea importância de uma alimentação adequada e saudávelpara ela e seu bebê.

Educational actions carried out in operative groups enablethe exchange of experience and understanding about thepregnancy process. The objective is to describe the activitiesof a pregnant women's operative group on the subject ofpromoting proper and healthy maternal and child feedingin a Basic Health Unit. The meetings took place weeklyfrom August 2010 to January 2011. Data were collectedby means of participative observation. Health nutritionwas promoted using music, drawing activities, fingerpainting, gluing work, food groups assembly using foodfigures, dramatization, conversation circles, dynamics,oral presentations, in addition to verbalization about therelation of the subject to the personal life of the pregnantwoman. The operative group helped the pregnant womanin the process of reflection on how to eat healthy food,as well as increase awareness of the importance of properand healthy feeding for her and her baby.
Descritores: Gestantes
Alimentos para Gestantes e Nutrizes
-Educação em Saúde
Nutrição da Criança
Nutrição Pré-Natal
Promoção da Saúde
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR378.1 - Biblioteca Central


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Rattner, Daphne
Id: biblio-1069699
Autor: Rattner, Daphne.
Título: Parto normal: naturalmente / Normal childbirth: naturally.
Fonte: São Paulo; s.n; s.d. 23 p. ilus, tab.
Idioma: pt.
Descritores: Gravidez
Parto
Parto Normal
-Alimentos para Gestantes e Nutrizes
Licença Parental
Mães
Saúde da Mulher
Limites: Feminino
Gravidez
Recém-Nascido
Lactente
Adolescente
Adulto
Humanos
Responsável: BR1764.1 - Núcleo de Informação e Documentação
BR1764.1; D, Id, R184p


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Id: biblio-970010
Autor: Perú. Ministerio de Salud; .Instituto Nacional de Salud.
Título: Tabla de recomendaciones de ganancia de peso para gestantes según índice de masa corporal pregestacional / Table of weight gain recommendations for pregnant women according to pre-pregnancy body mass index.
Fonte: Lima; Perú. Ministerio de Salud; 20060000. 4 p. ilus.
Idioma: es.
Resumo: La tabla, es un instrumento que permite monitorear el peso pregestacional (peso antes de la gestación) en comparación con la ganancia de peso de las gestantes.
Descritores: Estado Nutricional
Alimentos para Gestantes e Nutrizes
-Antropometria
Nutrição Materna
Responsável: PE18.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-608789
Autor: Contreras M, Angela; Herrera, Yilda; Rodríguez O, Lorena; Pizarro Q, Tito; Atalah S, Eduardo.
Título: Aceptabilidad y consumo de una bebida láctea con omega-3 en embarazadas y nodrizas del programa nacional de alimentación complementaria / Acceptablity and consumption of a dairy drink with omega-3 in pregnant and lactating women of the national supplementary food program
Fonte: Rev. chil. nutr;38(3):313-320, set. 2011. tab.
Idioma: es.
Resumo: Background: The Ministry of Health incorporated in 2008 in the national supplementary feeding program a milk based drink for pregnant and nursing women fortified with EPA and DHA. The product initially presented some degree of rejection in the population, which led to modify its organoleptic characteristics. Objective: To evaluate in a national sample the acceptability and consumption of the modified product a year after starting distribution. Methodology: Random sample of1,272 beneficiaries in 62 clinics and 21 rural health posts across the country. A semistructured survey to assess withdrawal, acceptability and consumption by the beneficiary and other household members was applied. Results: Ninety point seven percent percent of mothers regularly withdrew the product. There were important problems in the preparation of "Purita Mama" by lower dilution (22 percent) or excessive concentration (50.8 percent). The overall assessment of the product showed an average of 3 (regular) on a scale of 1 to 5 in pregnant and lactating women, highlighting negative opinions about the excessive s weetness (19.2 percent) and strong aroma (49.9 percent). The median overall assessment of the mothers was 3 (regular) on a scale of 1 to 5, without significant differences between pregnant and lactating women. The median consumption of the beneficiaries was 250 ml/day, close to schedule and higher in the nursing women, although they receive more product. Eighty percent of mothers appreciate the nutritional benefits of the product to the mother or child. About 60 percent of mothers do not share the milk drink, which indicates a relatively low domestic dilution. Conclusions: there was no significant change in the level of acceptability of the product and the consumption levels were relatively adequate. It is important to enhance information on how to prepare the product, to propose different alternatives for consumption and eventually to consider alternatives of flavor.

Antecedentes: el Ministerio de Salud incorporó el año 2008 en el Programa Nacional de Alimentación Complementaria una bebida láctea para embarazadas y mujeres en lactancia, fortificada con EPA y DHA. El producto presentó inicialmente algún grado de rechazo en la población, lo que motivó modificar sus características organolépticas. Objetivo: evaluar en una muestra nacional la aceptabilidad y consumo de la 'Purita Mama" modificada, un año después de iniciar su distribución. Metodología: muestra aleatoria de 1.272 beneficiarías en 62 Consultorios y 21 Postas Rurales, de todo el país. Se aplicó una encuesta semi estructurada para evaluar retiro, aceptabilidad y consumo por las beneficiarías y otros miembros del hogar. Resultados: El 90,7 por ciento de las madres retiraba regularmente el producto. Se observaron importantes problemas en la preparación de Purita Mamá, por baja dilución (22 por ciento) o excesiva concentración (50,8 por ciento). La apreciación global del producto presentó una mediada de 3 en escala de 1 a 5 (regular) en embarazadas y nodrizas, destacando opiniones negativas respecto al excesivo dulzor (19,2 por ciento) y aroma fuerte (49,9 por ciento). La mediana de consumo de las embarazadas fue 250 mL/día, cercano a lo programado y algo superior en las nodrizas, aunque reciben mayor cantidad. El 86 por ciento de las madres valora positivamente las características nutricionales del producto para la madre o su hijo. Cerca del 60 por ciento de las madres no comparte la bebida láctea, lo que indica una dilución intrafamiliar relativamente baja. Conclusiones: no hubo un cambio importante en el nivel de aceptabilidad del producto y los niveles de consumo fueron relativamente adecuados. Es importante reforzar la información sobre la forma de preparar el producto, proponer diferentes alternativas de preparación y eventualmente considerar alternativas de sabor.
Descritores: Bebidas
Programas de Nutrição
Consumo de Alimentos
Ácidos Graxos Ômega-3
Gestantes
Leite
Alimentos para Gestantes e Nutrizes
-Chile
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-722909
Autor: Sanchez S, Gloria; Leyton P, Carolina; Medina G, Alex.
Título: Estrategias efectivas para incrementar el consumo de la bebida láctea "Purita Mamá" en gestantes y nodrizas de la provincia de Ñuble, año 2012 / Effective strategies to increasing the consumption of the dairy drink "Purita Mamá" for pregnant and lacting women from the Ñuble province, year 2012
Fonte: Rev. chil. nutr;41(2):156-160, June 2014.
Idioma: es.
Resumo: Objective: To identify effective strategies to increase the consumption of the product "Purita Mama" in pregnant and lactating women from Ñuble. Subjects and methods: Observational cross sectional study; two instruments were applied, the first one observing of consumption and acceptability of the product in pregnant and lactating women from a non-probabilistic sample; the second one applied to the health team showing major variations in the consumption from a non-probabilistic "intentional" sample. Results: The product was consumed by 38% of pregnant and 34.6% of lactating women; acceptability was regular in 54.6% and 48.2% of pregnant and lactating women, respectively. On the other hand, 34% of the professionals and technicians who work directly with pregnant and lactating women "did not know" the product. The main effective educational strategy implemented (60.2%), is product tasting. Conclusion: The largest consumption of the product is seen in those establishments who implement effective instructional strategies.

Objetivo: identificar estrategias efectivas para que los equipos de salud de la provincia de Ñuble - Chile incrementen el consumo del producto lácteo "Purita Mama" para gestantes y nodrizas. Sujetos y métodos: estudio observacional, pasivo de caso y control donde se aplicaron dos instrumentos, el primero de consumo y aceptabilidad del producto en gestantes y nodrizas a una muestra no probabilística "por cuota"; y el segundo, aplicado a los equipo de salud que presentó mayores variaciones en el consumo a una muestra no probabilística "intencional". Resultados: Consumen el producto 38% de las gestantes y 34,6% de las nodrizas; de las que lo consumen su aceptabilidad es regular en 54,6% de las gestantes y en 48,2% de las nodrizas. Por otra parte "no conocen el producto" 34% de los profesionales y técnicos que trabajan directamente con gestantes y nodrizas. La principal estrategia educativa efectiva implementada (60.2%), es la "degustación del producto". Conclusión: El mayor consumo del producto, se presenta en aquellos establecimientos donde se implementan estrategias educativas efectivas.
Descritores: Fenômenos Fisiológicos da Nutrição do Lactente
Educação Alimentar e Nutricional
Consumo de Alimentos
Gestantes
Leite
Alimentos para Gestantes e Nutrizes
Limites: Feminino
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: biblio-983043
Autor: Moyano, Elisabeth.
Título: Relación entre habitos alimentarios y nivel de instrucción en embarazadas de 18 a 30 años. Escuela de Suboficiales Gendermeria Nacional. Jesús María. Córdoba, diciembre 2008-marzo 2009.
Fonte: Córdoba; s.n; 2014. 82 p. graf.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Secretaría de Graduados en Ciencias de la Salud. Maestría en Salud Materno Infantil para obtenção do grau de Maestría.
Resumo: Objetivo: Explorar los hábitos alimentarios en mujeres gendarmes embarazadas de la Escuela de Suboficiales de Gendarmería Nacional (2008-2009) en relación al nivel de instrucción como factor de vulnerabilidad. Material y Método: Población – Muestra: La población bajo estudio estuvo constituida por 31 embarazadas de 18 a 30 años de edad, que realizaron cursos de especialización en la Escuela de Suboficiales de Gendarmería Nacional. Dada la magnitud poblacional no se trabajó con muestra alguna. Tipo o enfoque de investigación: Es una investigación descriptiva, retrospectiva, de corte transversal. Técnica e instrumentos de recolección de datos: Los datos recogidos de las embarazadas fueron recolectados mediante la técnica de encuesta y el instrumento utilizado fue un cuestionario con preguntas abiertas y cerradas. Cálculos Estadísticos: Para variables continuas se realizo cálculos estadísticos de media aritmética, mediana y moda. Para la relación de variables y subvariables en tablas cruzadas se realizo el test exacto de Fisher, dando un valor no significativo entre cada una de ellas. Conclusiones: No se aceptan las hipótesis de que existe relación entre hábitos alimentarios y el nivel instrucción en este grupo de embarazadas. Sugerencias: Continuar con el programa de captación continúa de embarazadas dentro del área de la Escuela de Suboficiales de Gendarmería Nacional, para acompañar durante el proceso de gestación

SUMMARY: Objective: explore the eating habits in pregnant women of the "Escuela de Suboficiales de Gendarmería Nacional" (2008 -2009), in relation to the level of education as a vulnerability factor. Materials and methods: Population-sample: the study population consisted of 31 pregnant women aged 18-30 who took specialization courses in the “Escuela de Suboficiales de Gendarmería Nacional.” Given the population magnitude, no sample was drawn. Research or approach type: descriptive, retrospective and cross-cutting research. Technique and data-collection instruments: The data-collection from pregnant women was made through a survey technique and the instrument used was a questionnaire with open-ended and closed questions. Statical calculations: for continuous variables, statical calculations of arithmetic mean, median and mode were made. For the relation between variables and sub-variables in cross-tabulations, Fisher's exact test was used, and the value obtained was not significant. Conclusions: the hypothesis about the relation between these pregnant women's eating habits and level of education was rejected. Suggestions: the programme for the continuous tracking of pregnant women in the “Escuela de Suboficiales de Gendarmería Nacional” must be carried on in order to accompany these women during their pregnancy
Descritores: Comportamento Alimentar
Alimentos para Gestantes e Nutrizes
Conhecimentos, Atitudes e Prática em Saúde
Nível de Saúde
Saúde Materno-Infantil
Gestantes
Limites: Feminino
Humanos
Gravidez
Tipo de Publ: Estudo de Validação
Responsável: AR32.1 - Biblioteca Prof. Dr. J. M. Allende
AR32.1; TM, M-75 2014


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Id: biblio-913622
Autor: Secretaría de Salud HN.
Título: Protocolos para la atención durante la preconcepción en el embarazo, el parto, el puerperio y del neonato: atención ambulatoria / Protocols for care during preconception in pregnancy, delivery, puerperium and neonate: ambulatory care.-v.1
Fonte: Tegucigalpa; SESAL; 2016. 67 p. ilus, tab.
Idioma: es.
Descritores: Alimentos para Gestantes e Nutrizes
Recém-Nascido/crescimento & desenvolvimento
Cuidado Pós-Natal/legislação & jurisprudência
Período Pós-Parto
Cuidado Pré-Natal/legislação & jurisprudência
Limites: Humanos
Feminino
Gravidez
Recém-Nascido
Tipo de Publ: GOVERNMENT PUBLICATIONS
Responsável: HN1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-873206
Autor: Carrascoza, K. C; Possobon, R. F; Tomita, L. M; Scarpari, C. E. O; Moraes, A. B. A; Pereira, F. R; Costa Júnior, A. L.
Título: Evaluation of a pregnant guidance program
Fonte: Braz. j. oral sci;5(18):1070-1073, 2006. graf.
Idioma: en.
Resumo: The aim of the present study was to assess ability of pregnant women (n=82) to acquire guidance on breastfeeding, baby's sucking habits, and oral hygiene. Subjects were interviewed before and after their enrolment in the pregnancy orientation program at Piracicaba Dental School, University of Campinas (UNICAMP). Results showed that all subjects improved their knowledge on all behavior aspects as well as their ability to follow guidance offered in this study. Information provided during the pre-natal period seems to help reduce incidence of early introduction of foods and weaning. To guarantee the success of programs designed to assist pregnant women, it is wise to use a systematic follow-up to motivate mothers after childbirth to keep up with guidance given in such programs, concerning not only information, but also emotional and instrumental support.
Descritores: Alimentação Artificial
Saúde da Família
Alimentos para Gestantes e Nutrizes
Educação em Saúde Bucal
Higiene Bucal
Gestantes
Limites: Humanos
Feminino
Gravidez
Responsável: BR218.1 - Biblioteca Carlos Henrique Robertson Liberalli


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Id: biblio-831000
Autor: Moreira, Helenara Salvati Bertolossi; Machado, Renato Assis; Aquino, Sibele Nascimento de; Rangel, Ana Lúcia Carrinho Ayrosa; Martelli Júnior, Hercílio; Della Coletta, Ricardo.
Título: Epidemiological features of patients with nonsyndromic cleft lip and/or palate in Western Parana
Fonte: Braz. j. oral sci;15(1):39-44, Jan.-Mar. 2016. tab.
Idioma: en.
Resumo: Aim: : To describe the clinical, demographic and environmental features associated with NSCL/P(nonsyndromic cleft lip and/or palate) patients born in western Parana state, Brazil. Methods: Thiscross-sectional, observational, retrospective study included 188 patients attended at the Associationof Carriers of Cleft Lip and Palate - APOFILAB, Cascavel-Parana, between 2012 and 2014.Information on demographic characteristics, medical and dental histories and life style factors wereobtained from records and personal interviews. Results: Among the 188 patients, cleft lip and palate(CLP) was the most frequent subtype (55.8%), followed by cleft lip only (CLO, 25.0%) and cleft palateonly (CPO, 19.2%). Caucasian males were the most affected, although no differences among typesof cleft were observed. The otorhinolaryngologic and respiratory alterations were the most frequentsystemic alterations in NSCL/P patients, and more than 80% of the NSCL/P mothers reported novitamin supplements during the first trimester of pregnancy. Conclusions: This study revealed thatthe prevalence of nonsyndromic oral cleft types in this cohort was quite similar to previously reportedprevalence rates. Systemic alterations were identified among 23.4% of the patients and patientswith CLP were the most affected. History of maternal exposition to environmental factors related tononsyndromic oral clefts was frequent and most mothers reported no vitamin supplements duringthe pregnancy. This study highlights the importance of identifying systemic alterations and riskfactors associated with NSCL/P in the Brazilian population for planning comprehensive strategiesand integrated actions for the development of preventive programs and treatment.
Descritores: Fenda Labial/epidemiologia
Fissuras Dentárias/epidemiologia
Fatores de Risco
-Alimentos para Gestantes e Nutrizes
Promoção da Saúde
Doenças da Boca
Gravidez
Nutrição Pré-Natal
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR218.1 - Biblioteca Carlos Henrique Robertson Liberalli


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Id: lil-773761
Autor: Vitolo, Márcia Regina(org).
Título: Nutrição da gestação ao envelhecimento / Nutrition: pregnancy to aging.
Fonte: Rio de Janeiro; Rubio; 2015. 555 p. ilus.
Idioma: pt.
Descritores: Fenômenos Fisiológicos da Nutrição
-Fenômenos Fisiológicos da Nutrição do Idoso
Nutrição do Idoso
Alimentos para Gestantes e Nutrizes
Nutrição Pré-Natal
Limites: Humanos
Feminino
Gravidez
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Adulto Jovem
Pessoa de Meia-Idade
Idoso de 80 Anos ou mais
Responsável: BR45.1 - Biblioteca



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