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Pesquisa : H01.158.201.085 [Categoria DeCS]
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[PMID]:27912141
[Au] Autor:Palanivel A; Chennaiah A; Dubbu S; Mallick A; Vankar YD
[Ad] Endereço:Department of Chemistry, Indian Institute of Technology Kanpur 208 016, India.
[Ti] Título:AuCl -AgOTf promoted O-glycosylation using anomeric sulfoxides as glycosyl donors at room temperature.
[So] Source:Carbohydr Res;437:43-49, 2017 Jan 02.
[Is] ISSN:1873-426X
[Cp] País de publicação:Netherlands
[La] Idioma:eng
[Ab] Resumo:Activation of sulfoxide as glycosyl donors using AuCl /AgOTf reagent system has been described. Under optimal reaction conditions, both armed and disarmed glycosyl sulfoxide donors were found to react with a range of primary, secondary, and tertiary alcohol acceptors, and sugar derived glycosyl acceptors to afford the corresponding glycosides in moderate to good yields with predictable selectivity. The reactions are quick (20-60 min), facile at room temperature and the reactions conditions tolerate acid sensitive groups.
[Mh] Termos MeSH primário: Bioquímica de Carboidratos/métodos
Glicosídeos/síntese química
Compostos de Ouro/química
Mesilatos/química
Sulfóxidos/química
[Mh] Termos MeSH secundário: Catálise
Glicosídeos/química
Glicosilação
Temperatura Ambiente
[Pt] Tipo de publicação:JOURNAL ARTICLE
[Nm] Nome de substância:
0 (Glycosides); 0 (Gold Compounds); 0 (Mesylates); 0 (Sulfoxides); 11118-27-7 (gold chloride); JE2SY203E8 (trifluoromethanesulfonic acid)
[Em] Mês de entrada:1701
[Cu] Atualização por classe:170130
[Lr] Data última revisão:
170130
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:161203
[St] Status:MEDLINE


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[PMID]:27883907
[Au] Autor:Kononov LO; Fedina KG; Orlova AV; Kondakov NN; Abronina PI; Podvalnyy NM; Chizhov AO
[Ad] Endereço:N. D. Zelinsky Institute of Organic Chemistry of the Russian Academy of Sciences, Leninsky Prosp., 47, 119991, Moscow, Russian Federation. Electronic address: kononov@ioc.ac.ru.
[Ti] Título:Bimodal concentration-dependent reactivity pattern of a glycosyl donor: Is the solution structure involved?
[So] Source:Carbohydr Res;437:28-35, 2017 Jan 02.
[Is] ISSN:1873-426X
[Cp] País de publicação:Netherlands
[La] Idioma:eng
[Ab] Resumo:Changes in concentration (0.001-0.1 M) of an arabinofuranosyl donor (1) have been shown to modulate the temperature T at which activation of 1 occurs (from -23 °C to +7 °C), the reaction time (from 1.5 h to 3 days) and the yield of the disaccharide formed (from 14% to 82%). At concentrations exceeding 0.01 M, these parameters, as well as the specific optical rotation of the solution of 1, virtually do not depend on concentration suggesting formation of reacting species (supramers) of glycosyl donor with similar structures, hence reactivities, but considerably different from those formed in more dilute solutions. The found critical concentration (0.01 M) separates two concentration ranges of reaction solutions corresponding to two types of solution structure that are featured by the presence of fundamentally different supramers of glycosyl donor, which have distinct chemical properties. These results allow a fresh look at the problems of reactivity of chemical compounds and selectivity of the reactions in which they participate.
[Mh] Termos MeSH primário: Arabinose/análogos & derivados
Bioquímica de Carboidratos/métodos
Glicosilação
[Mh] Termos MeSH secundário: Arabinose/química
Configuração de Carboidratos
Dissacarídeos/química
Soluções
Temperatura Ambiente
[Pt] Tipo de publicação:JOURNAL ARTICLE
[Nm] Nome de substância:
0 (Disaccharides); 0 (Solutions); 0 (arabinofuranose); B40ROO395Z (Arabinose)
[Em] Mês de entrada:1701
[Cu] Atualização por classe:170130
[Lr] Data última revisão:
170130
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:161125
[St] Status:MEDLINE


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[PMID]:24941791
[Au] Autor:Widmalm S
[Ti] Título:United in separation: the inventions of gel filtration and the moral economy of research in Swedish biochemistry, ca. 1950-1970.
[So] Source:Sci Context;27(2):249-74, 2014 Jun.
[Is] ISSN:0269-8897
[Cp] País de publicação:England
[La] Idioma:eng
[Mh] Termos MeSH primário: Bioquímica de Carboidratos/história
Cromatografia em Gel/história
Dextranos/história
[Mh] Termos MeSH secundário: Bioquímica de Carboidratos/métodos
Bioquímica de Carboidratos/organização & administração
História do Século XX
Invenções/história
Suécia
[Pt] Tipo de publicação:HISTORICAL ARTICLE; JOURNAL ARTICLE; RESEARCH SUPPORT, NON-U.S. GOV'T
[Nm] Nome de substância:
0 (Dextrans); 9014-76-0 (sephadex)
[Em] Mês de entrada:1407
[Cu] Atualização por classe:161125
[Lr] Data última revisão:
161125
[Sb] Subgrupo de revista:QIS
[Da] Data de entrada para processamento:140620
[St] Status:MEDLINE


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[PMID]:24265175
[Au] Autor:Figueira AC; Rocha JB
[Ad] Endereço:Departamento de Química - Centro de Ciências Naturais e Exatas, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria, RS, Brazil.
[Ti] Título:A proposal for teaching undergraduate chemistry students carbohydrate biochemistry by problem-based learning activities.
[So] Source:Biochem Mol Biol Educ;42(1):81-7, 2014 Jan-Feb.
[Is] ISSN:1539-3429
[Cp] País de publicação:United States
[La] Idioma:eng
[Ab] Resumo:This article presents a problem-based learning (PBL) approach to teaching elementary biochemistry to undergraduate students. The activity was based on "the foods we eat." It was used to engage students' curiosity and to initiate learning about a subject that could be used by the future teachers in the high school. The experimental activities (8-12 hours) were related to the questions: (i) what does the Benedict's Reagent detect? and (ii) What is determined by glucose oxidase (GOD)? We also ask the students to compare the results with those obtained with the Lugol reagent, which detects starch. Usually, students inferred that the Benedict reagent detects reducing sugars, while GOD could be used to detect glucose. However, in GOD assay, an open question was left, because the results could be due to contamination of the sugars (particularly galactose) with glucose. Though not stressed, GOD does not oxidize the carbohydrates tested and all the positive results are due to contamination. The activities presented here can be easily done in the high school, because they are simple and non-expensive. Furthermore, in the case of Benedict reaction, it is possible to follow the reduction of Cu (II) "macroscopically" by following the formation of the brick-orange precipitate. The concrete observation of a chemical reaction can motivate and facilitate students understanding about chemistry of life.
[Mh] Termos MeSH primário: Bioquímica de Carboidratos/educação
Educação Profissionalizante/métodos
Educação Profissionalizante/normas
Aprendizagem Baseada em Problemas/métodos
Aprendizagem Baseada em Problemas/normas
[Mh] Termos MeSH secundário: Seres Humanos
[Pt] Tipo de publicação:JOURNAL ARTICLE
[Em] Mês de entrada:1410
[Cu] Atualização por classe:140304
[Lr] Data última revisão:
140304
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:131123
[St] Status:MEDLINE
[do] DOI:10.1002/bmb.20745


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[PMID]:21998876
[Ti] Título:Proceedings of the International Symposium on Molecular Immunology of Complex Carbohydrates. July 8-12, 2007. Taipei, Taiwan.
[So] Source:Adv Exp Med Biol;705:3-776, 2011.
[Is] ISSN:0065-2598
[Cp] País de publicação:United States
[La] Idioma:eng
[Mh] Termos MeSH primário: Carboidratos/química
Carboidratos/imunologia
[Mh] Termos MeSH secundário: Animais
Bioquímica de Carboidratos
Seres Humanos
[Pt] Tipo de publicação:CONGRESSES; OVERALL
[Nm] Nome de substância:
0 (Carbohydrates)
[Em] Mês de entrada:1110
[Cu] Atualização por classe:161109
[Lr] Data última revisão:
161109
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:111015
[St] Status:MEDLINE


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[PMID]:21939685
[Au] Autor:Galvez-Lopez D; Laurens F; Quéméner B; Lahaye M
[Ad] Endereço:INRA, UR1268 Biopolymères Interactions Assemblages, BP 71627, F-44316 Nantes, France.
[Ti] Título:Variability of cell wall polysaccharides composition and hemicellulose enzymatic profile in an apple progeny.
[So] Source:Int J Biol Macromol;49(5):1104-9, 2011 Dec 01.
[Is] ISSN:1879-0003
[Cp] País de publicação:Netherlands
[La] Idioma:eng
[Ab] Resumo:The genetic variability of apple cell walls polysaccharides chemical composition and structure was assessed in a progeny of 141 individuals harvested over 2 years. The variability of the hemicelluloses oligosaccharides released by glucanase was analyzed by MALDI-TOF MS. The genetic contribution was distinguished from harvest year as well as from parental crossing patterns and scab resistance selection. Results showed that harvest year had a major impact on cell wall polysaccharide composition and structure. Within each harvest, genetic effect impact more significantly cell wall polysaccharide chemistry than does reciprocal crossing or early scab selection. Uronic acids, glucose, galactose and xylose contents as well as some glucomannan and xyloglucan structures have a high heritability. This first cell wall chemotyping of an apple progeny opens the way for future searches of genetic markers for the chemical variability of cell wall polysaccharides.
[Mh] Termos MeSH primário: Bioquímica de Carboidratos/métodos
Parede Celular/química
Glucanos/metabolismo
Malus/química
Polissacarídeos/metabolismo
Xilanos/metabolismo
[Mh] Termos MeSH secundário: Biomarcadores/análise
Configuração de Carboidratos
Parede Celular/genética
Parede Celular/metabolismo
Celulase/metabolismo
Cruzamentos Genéticos
Variação Genética
Genótipo
Glucanos/química
Malus/genética
Malus/metabolismo
Dados de Sequência Molecular
Monossacarídeos/química
Monossacarídeos/metabolismo
Oligossacarídeos/química
Oligossacarídeos/metabolismo
Fenótipo
Polissacarídeos/química
Estações do Ano
Espectrometria de Massas por Ionização e Dessorção a Laser Assistida por Matriz
Trichoderma/química
Xilanos/química
[Pt] Tipo de publicação:JOURNAL ARTICLE; RESEARCH SUPPORT, NON-U.S. GOV'T
[Nm] Nome de substância:
0 (Biomarkers); 0 (Glucans); 0 (Monosaccharides); 0 (Oligosaccharides); 0 (Polysaccharides); 0 (Xylans); 37294-28-3 (xyloglucan); 8024-50-8 (hemicellulose); EC 3.2.1.4 (Cellulase)
[Em] Mês de entrada:1202
[Cu] Atualização por classe:151119
[Lr] Data última revisão:
151119
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:110924
[St] Status:MEDLINE
[do] DOI:10.1016/j.ijbiomac.2011.09.007


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PubMed Central Texto completo
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[PMID]:21751326
[Au] Autor:Choudhary A; Raines RT
[Ad] Endereço:Graduate Program in Biophysics, University of Wisconsin-Madison, Madison, WI 53706-1534, USA.
[Ti] Título:An evaluation of peptide-bond isosteres.
[So] Source:Chembiochem;12(12):1801-7, 2011 Aug 16.
[Is] ISSN:1439-7633
[Cp] País de publicação:Germany
[La] Idioma:eng
[Ab] Resumo:Peptide-bond isosteres can enable a deep interrogation of the structure and function of a peptide or protein by amplifying or attenuating particular chemical properties. In this Minireview, the electronic, structural, and conformational attributes of four such isosteres-thioamides, esters, alkenes, and fluoroalkenes-are examined in detail. In particular, the ability of these isosteres to partake in noncovalent interactions is compared with that of the peptide bond. The consequential perturbations provide a useful tool for chemical biologists to reveal new structure-function relationships, and to endow peptides and proteins with desirable attributes.
[Mh] Termos MeSH primário: Alcenos/química
Bioquímica de Carboidratos/métodos
Ésteres/química
Peptídeos/química
Tioamidas/química
[Mh] Termos MeSH secundário: Sequência de Aminoácidos
Elétrons
Fluoretos/química
Ligações de Hidrogênio
Isomerismo
Modelos Moleculares
Mimetismo Molecular
Conformação Proteica
Eletricidade Estática
Termodinâmica
[Pt] Tipo de publicação:JOURNAL ARTICLE; RESEARCH SUPPORT, N.I.H., EXTRAMURAL; REVIEW
[Nm] Nome de substância:
0 (Alkenes); 0 (Esters); 0 (Peptides); 0 (Thioamides); Q80VPU408O (Fluorides)
[Em] Mês de entrada:1112
[Cu] Atualização por classe:170220
[Lr] Data última revisão:
170220
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:110714
[St] Status:MEDLINE
[do] DOI:10.1002/cbic.201100272


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[PMID]:21519905
[Au] Autor:Yang JL; Mu H; Lü ZR; Yin SJ; Si YX; Zhou SM; Zhang F; Hu WJ; Meng FG; Zhou HM; Zhang ZP; Qian GY
[Ad] Endereço:School of Life Science, Ningxia University, Yinchuan 750021, People's Republic of China.
[Ti] Título:Trehalose has a protective effect on human brain-type creatine kinase during thermal denaturation.
[So] Source:Appl Biochem Biotechnol;165(2):476-84, 2011 Sep.
[Is] ISSN:1559-0291
[Cp] País de publicação:United States
[La] Idioma:eng
[Ab] Resumo:We investigated the effects of trehalose on thermal inactivation and aggregation of human brain-type creatine kinase (hBBCK) in this study. In the presence of 1.0 M trehalose, the midpoint temperature of thermal inactivation (T (m)) of hBBCK increased by 4.6 °C, and the activation energy (E (a)) for thermal inactivation increased from 29.7 to 41.1 kJ mol(-1). Intrinsic fluorescence spectra also showed an increase in the apparent transition temperature (T (1/2)) of hBBCK from 43.0 °C to 46.5 °C, 47.7 °C, and 49.9 °C in 0, 0.6, 0.8, and 1.2 M trehalose, respectively. In addition, trehalose significantly blocked the aggregation of hBBCK during thermal denaturation. Our results indicate that trehalose has potential applications as a thermal stabilizer and may aid in the folding of other enzymes in addition to hBBCK.
[Mh] Termos MeSH primário: Bioquímica de Carboidratos/métodos
Creatina Quinase Forma BB/metabolismo
Desnaturação Proteica/efeitos dos fármacos
Trealose/farmacologia
[Mh] Termos MeSH secundário: Creatina Quinase Forma BB/química
Estabilidade Enzimática/efeitos dos fármacos
Temperatura Alta
Seres Humanos
Cinética
Dobramento de Proteína/efeitos dos fármacos
Espectrometria de Fluorescência
Termodinâmica
Trealose/química
[Pt] Tipo de publicação:JOURNAL ARTICLE; RESEARCH SUPPORT, NON-U.S. GOV'T
[Nm] Nome de substância:
B8WCK70T7I (Trehalose); EC 2.7.3.2 (Creatine Kinase, BB Form)
[Em] Mês de entrada:1201
[Cu] Atualização por classe:131121
[Lr] Data última revisão:
131121
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:110427
[St] Status:MEDLINE
[do] DOI:10.1007/s12010-011-9266-3


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[PMID]:18693281
[Au] Autor:Lütteke T
[Ad] Endereço:CMBI, NCMLS, Radboud University Nijmegen, P. O. Box 9010, 6500 GL Nijmegen (The Netherlands). t.luetteke@dkfz.de
[Ti] Título:Web resources for the glycoscientist.
[So] Source:Chembiochem;9(13):2155-60, 2008 Sep 01.
[Is] ISSN:1439-7633
[Cp] País de publicação:Germany
[La] Idioma:eng
[Mh] Termos MeSH primário: Bioquímica de Carboidratos
Biologia Computacional
Diretórios como Assunto
Internet
[Mh] Termos MeSH secundário: Configuração de Carboidratos
Sequência de Carboidratos
Bases de Dados Factuais
Software
[Pt] Tipo de publicação:JOURNAL ARTICLE
[Em] Mês de entrada:0902
[Cu] Atualização por classe:090508
[Lr] Data última revisão:
090508
[Sb] Subgrupo de revista:IM
[Da] Data de entrada para processamento:080812
[St] Status:MEDLINE
[do] DOI:10.1002/cbic.200800338



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